16-03-18

Autokosten maken van Singapore duurste stad ter wereld

De hoge kosten van het autobezit in Singapore, dat met een groot gebrek aan beschikbare ruimte wordt geconfronteerd, zorgen ervoor dat de Aziatische stadstaat voor de expat de duurste woonplaats van de wereld blijft. Dat zegt een onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU). Voor het vijfde jaar op rij leidt Singapore de ranglijst. Het Aziatische financiële centrum - waar het bezit van een bescheiden sedan al snel 76.000 Amerikaanse dollar kan kosten - laat in de rangschikking grote internationale achter zich, ondanks de toenemende concurrentie van een aantal opkomende Europese steden. Grote metropolen zoals Tokio of New York halen niet eens de top tien.

In de ranglijst wordt Singapore gevolgd door Parijs en Zürich op een gedeelde tweede plaats. Hongkong en Oslo maken de top vijf volledig. Seoul en Genève delen de zesde plaats, gevolgd door Kopenhagen, Tel Aviv en Sydney. “Hoewel het leven in Singapore een aantal aantrekkelijke elementen heeft, zoals de goedkope huishoudhulp, blijft de voormalige Britse kolonie wereldwijd één van de duurste plekken om een auto te kopen en te onderhouden,” zeggen de onderzoekers. “Singapore heeft de massale files, waardoor een aantal andere Aziatische centra worden geteisterd, kunnen vermijden door het autobezit onder een sterke controle te houden.”

Daarbij wordt gebruik gemaakt van een quotasysteem, waarbij de autokoper bovenop de aankoopprijs van de wagen ook nog eens een gebruiksrecht moet betalen. Daarvoor wordt op dit ogenblik bijna 30.500 Amerikaanse dollar gevraagd. De kostprijs van de aankoop van een degelijke wagen kan in Singapore dan ook al dicht in de buurt van 100.000 dollar komen. In het algemeen moet volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat Aziatische steden vooral veel geld aan boodschappen moet worden uitgegeven, terwijl in Europa vooral de persoonlijke verzorging, recreatie en entertainment zwaar doorwegen.

“Valutaschommelingen blijven echter een belangrijke oorzaak voor wijzigingen in de ranglijst,” zeggen de onderzoekers nog. “Daarbij worden de Amerikaanse steden door hun zwakkere dollar uit de top tien gehouden.” Damascus, dat door oorlog is geteisterd, behoort tot de goedkoopste steden van de wereld, samen met de Venezolaanse hoofdstad Caracas, die onder een zware economische crisis gebukt gaat. Andere goedkope bestemmingen zijn Karachi in Pakistan en Lagos in Nigeria. Daarbij moet volgens de onderzoekers echter worden vastgesteld dat de goedkopere steden vaak ook op gebied van leefbaarheid onderaan de rangschikking staan.

Lees Verder

10:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: singapore |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.