16-03-18

Duitse autobouwers grootste investeerders in elektrische wagen

De Duitse auto-industrie is wereldwijd de grootste investeerder in elektrische voertuigen. Dat blijkt uit een onderzoek van het adviesbureau Ernst & Young (EY). De onderzoekers zeggen dat de autofabrikanten een toenemende druk ervaren om technologieën met lage emissies op de markt te introduceren. De voorbije twee jaar hebben de de Duitse autofabrikanten Volkswagen, Daimler en BMW volgens de onderzoekers wereldwijd 4,7 miljard euro aan investeringen in elektrische auto's aangekondigd. Dat bedrag is veel groter dan de 335 miljoen euro die werd geïnvesteerd door fabrikanten uit de Verenigde Staten en slechts 19 miljoen euro door Japanse bedrijven.

Wanneer gekeken wordt naar de investeringen die de zestien grootste autofabrikanten ter wereld rond elektrische wagens hebben aangekondigd, blijkt Duitsla met een bedrag van ongeveer 3,2 miljard euro de belangrijkste bestemming, op grote afstand gevolgd door China met meer dan 990 miljoen euro. De Verenigde Staten staan op een derde plaats met 887 miljoen euro. "Het belang van elektrisch aangedreven auto's zal op de middellange termijn nog aanzienlijk groeien, waardoor autofabrikanten hun uitgaven voor de technologie nog verder zullen moeten opschroeven", zegt Peter Fuss, autospecialist bij Ernst & Young.

Net zoals elders in de wereld hebben Duitse autofabrikanten een hele reeks elektrische en hybride modellen gepland voor de komende jaren. "De sector heeft tijd genomen om zich ernstig in elektrische technologieën te verdiepen,” benadrukt Fuss. “De voorbije jaren zijn er echter belangrijke stappen in elektrisch vervoer gezet.” In China, de grootste automarkt ter wereld, zullen fabrikanten vanaf volgend jaar met strenge quota voor de verkoop van wagens met duurzame rekening moeten houden. Ook in Europa is de druk op de industrie toegenomen nadat gebleken was dat met software was geknoeid om de cijfers over diesel-emissies te manipuleren.

Bovendien wordt gewezen op een recente uitspraak van de Duitse rechtbank, die steden toelaat om de meest vervuilende diesels uit de centra te verbieden om de productie van schadelijke smog te beperken. De Duitse overheid heeft een oproep gedaan om op minder vervuilende alternatieven over te schakelen. Volkswagen geeft bijna twee miljard euro uit om twee fabrieken in Duitsland om te bouwen voor de fabricage van elektrische auto's, terwijl Daimler een batterij-productie in de Verenigde Staten heeft voorzien. De verkoop van elektrische voertuigen blijft bij Duitse autofabrikanten voorlopig wel bescheiden in vergelijking met concurrenten zoals Baic, Renault-Nissan of Tesla.

De Duitse constructeurs hopen wel marktaandeel te kunnen winnen met de verschillende nieuwe modellen die nog voor het einde van dit decennium op de markt worden gebracht.

Lees Verder

11:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: autobouw |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.