16-03-18

Hongkong heeft import haaienvinnen in tien jaar gehalveerd

De import van haaienvinnen in Hongkong is de voorbije tien jaar meer dan gehalveerd. Dat is te danken aan een daling van de consumptie, terwijl steeds meer rederijen het vervoer van haaienvinnen verbieden. Dat blijkt uit een rapport van het World Wildlife Fund (WWF), gebaseerd op cijfers van de Census and Statistics Department van Hongkong. Vorig jaar werden in de Chinese enclave nog 4.979 ton haaienvinnen ingevoerd, tegenover een import van 10.210 ton een decennium voordien. Tijdens diezelfde periode viel ook de heruitvoer vanuit Hongkong van 5.683 ton naar 1,434 ton terug. Hieruit kan worden afgeleid dat ook op het Chinese vasteland de consumptie afneemt.

Tracy Tsang, bij het World Wildlife Fund (WWF) programmadirecteur maritieme duurzaamheid, merkt op dat de acties van een brede waaier belangengroepen en het veranderde beleid in de transportsector hun vruchten afwerpen. “In de loop van de volgende tien jaar moet de consumptie van haaienvinnen in Hongkong helemaal worden geweerd,” aldus Tsang. Sinds midden dit decennium wordt door het World Wide Fund vooral bij de rederijen actie gevoerd om het transport van haaienvinnen te verbieden. Ook wordt gewezen op een efficiëntere controle van de boorddocumenten van de transporten.

"Haaien hebben een zeer belangrijke rol in het evenwicht van het ecosysteem en sommige soorten worden al geconfronteerd met catastrofale dalingen," zegt Andy Cornish, verantwoordelijk voor het haaienprogramma van de organisatie. "Een importdaling van 50 procent in Hongkong zal door haaienhandelaren over de hele wereld zijn gevoeld en zou moeten resulteren in minder druk op haaienpopulaties." Ongeveer 90 procent van de haaienvinnen wordt over zee geïmporteerd. Sinds begin dit decennium hebben al 80 procent van de rederijen een aantal beperkingen geïntroduceerd. Bovendien beslisten ook steeds meer hotels en bedrijven haaienvinnen van hun menu te weren.

Een belangrijke stap was ook de beslissing van de regeringen in China en Hongkong vijf jaar geleden op officiële recepties geen haaienvinnensoep meer te serveren. In zijn strijd tegen corruptie, besliste China bovendien ook strenger toe te zien op de organisatie van dure banketten, waar haaienvinnensoep eveneens frequent op het menu stond. Vier jaar geleden besliste de Convention on International Trade in Endangered Species (Cites) bovendien om een groter aantal haaiensoorten op zijn lijst met bedreigde dieren te plaatsen, zodat de jacht zwaar werd beperkt of verboden.

Volgens het World Wildlife Fund worden jaarlijks honderd miljoen haaien gedood. De jagers zijn in eerste plaats geïnteresseerd in de vinnen, maar ook het vlees geniet op de Aziatische markten een grote belangstelling.

Lees Verder

13:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: haaienvinnen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.