17-03-18

Nieuwsoverzicht

De Duitse voedingsgroep Dr. Oetker neemt een meerderheidsbelang van 50,7 procent in het cavamerk Freixenet. Met de transactie is een bedrag van ongeveer 220 miljoen euro gemoeid. Opgemerkt wordt dat Henkell, de drankendivisie van Oetker, met de vijf Catalaanse aandeelhouders van Freixenet ruim twee jaar over de verkoop heeft onderhandeld. Onder meer de onzekerheid rond het referendum over Catalaanse onafhankelijkheid heeft de gesprekken geruime tijd afgeremd. Naast Oetker blijven ook de Catalaanse groepen Ferrer en Bonet in het kapitaal van de cavaproducent. Freixenet heeft wijngaarden in Catalonië, maar ook in Argentinië, Australië, Mexico en Frankrijk.

Het Duitse chemieconcern Lanxess heeft zich teruggetrokken uit een consortium dat een poging wil doen om de divisie speciaalchemie van AkzoNobel in te lijven. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Het consortium bestond verder uit het Nederlandse Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PGSM) en investeringsmaatschappij Apollo, die echter nog wel kandidaat-overnemer blijven. Daarnaast zijn ook partijen zoals Carlyle, Bain Capital en HAL Investments gegadigden om Akzo Specialty Chemicals over te nemen. Geraamd wordt dat de verkoop van de divisie een bedrag van ongeveer 10 miljard euro zou kunnen opleveren.

De Amerikaanse juweliersketen Tiffany heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De autonome omzetgroei bedroeg 3 procent. Vooral in Noord-Amerika en Azië konden sterke prestaties worden gemeld, maar in Europa werd het bedrijf met moeilijker omstandigheden geconfronteerd. De juweliersketen boekte een nettowinst van 62 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met bijna 66 procent tegenover het vierde kwartaal het jaar voordien. Wanneer geen rekening wordt gehouden met eenmalige elementen, was er een winstgroei met 15 procent tot 208 miljoen dollar.

De introductie van zijn medische divisie Healthineers op de beurs van Frankfurt levert het Duitse industrieconcern Siemens een bedrag van 4,2 miljard euro op. Door de transactie wordt de waarde van Siemens Healthineers op een niveau van 28 miljard euro geraamd. In totaal heeft Siemens een belang van 15 procent in Healthineers naar de beurs gebracht. De opbrengst van de beursgang zal vermoedelijk worden gebruikt voor de financiering van overnames die de kernactiviteiten van Siemens verder moeten versterken. Onder meer energie blijft voor het Duitse concern een belangrijke activiteit. Eerder werden al activiteiten rond windenergie, verlichting en treinen verzelfstandigd.

In de Verenigde Staten hebben het bouwbedrijf Icon en de organisatie New Story een nieuw type woning voorgesteld. Icon en New Story zeggen immers een huis te hebben ontwikkeld dat op vierentwintig uur kan worden opgetrokken, perfect bewoonbaar is en aan alle bouwvoorschriftn voldoet. De woningen zouden binnenkort onder meer in Haïti en El Salvador worden gebouwd. Gebruik wordt gemaakt van een driedimensionale printer om de muren van de woning op te trekken. Daarna worden een houten dak en de ramen toegevoegd en worden ook loodgieterij en elektriciteit aangebracht. De woningen hebben een oppervlakte van 74 vierkante meter. Gestreefd wordt naar een verkoopprijs van 4.000 dollar.

Li Ka-shing, de rijkste man van Hongkong en onder meer eigenaar van de holding CK Hutchison, gaat met pensioen. Dat hebben woordvoerders van het Chinese concern, bekendgemaakt. In juli wordt Li Ka-shing negentig jaar. Een aantal van zijn functies zullen door Victor Ka-shing, de oudste zoon van de miljardair worden overgenomen. Li Ka-shing zal naar eigen zeggen wel als topadviseur bij het conglomeraat betrokken blijven. CK Hutchison heeft onder meer de winkelketens Ici Paris XL en Kruidvat in portefeuille en is verder actief in de maritieme sector, infrastructuur, financiële diensten, telecom en energie. Het vermogen van Li Ka-shing wordt geraamd op een bedrag van 35,3 miljard dollar.

Chipfabrikant Broadcom uit Singapore heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 5,33 miljard Amerikaanse dollar. Dat betekende een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst liep van 239 miljoen dollar naar 6,23 miljard dollar op. Het bedrijf kon wel van een aantal eenmalige baten profiteren. De operationele winst steeg met ongeveer 25 procent tot 943 miljoen dollar. De onderneming heeft aangegeven geen verdere pogingen te zullen ondernemen om het Amerikaanse bedrijf Qualcomm in te lijven. In plaats daarvan zal de chipfabrikant naar een aantal andere overnamemogelijkheden kijken.

Het Franse concern L’Oréal, producent van producten voor lichaamsverzorging, neemt het Canadese technologiebedrijf ModiFace over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. ModiFace ontwikkelt toepassingen van augmented reality om makeup en lipstick online te testen. Onder meer merken zoals Estee Lauder en Sephora maken in hun mobiele applicaties al gebruik van de technologie van het Canadese bedrijf. De technologie biedt realtime simulaties van de effecten die onder meer door lipstick of oogschaduw worden gecreëerd. Bij ModiFace werken zeventig mensen. Het is de eerste keer dat L’Oréal een technologiebedrijf overneemt.

Het recyclagebedrijf Campine heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 216,5 miljoen euro, tegenover 170,9 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat alle divisies het voorbije jaar met hogere volumes konden werken. Het bedrijf boekte een jaarwinst van 7 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 4,4 miljoen euro het jaar voordien. Campine maakt gewag van een recordwinst, te danken aan stijgende metaalprijzen en goede operationele prestaties. Het bedrijf is door de Europese Commissie wegens kartelvorming wel veroordeeld tot een boete van 8,2 miljoen euro, maar tegen die uitspraak werd beroep aangetekend. Een uitspraak volgt pas volgend jaar.

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas heeft vorig jaar van zijn schoenenmerk UltraBoost één miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft Kasper Rorsted, chief executive van Adidas, gemeld. UltraBoost werd gecreëerd in een samenwerkingsverband met de milieubeweging Parley for the Oceans, die zich inzet tegen oceaanvervuiling. De UltraBoost is een schoen die voor 95 procent uit plastic afval uit de oceanen bestaat. Voor de productie van één schoen moeten elf plastic flessen worden gebruikt. Het project werd drie jaar gelanceerd, maar het ontwerp van de eerste generatie bleek de gebruiker onvoldoende comfort te bieden. Dat probleem zou inmiddels echter helemaal zijn opgelost.

BNP Paribas Fortis zou tegen het midden van volgend decennium kunnen functioneren met een netwerk van amper honderdvijftig tot tweehonderdvijftig kantoren. Dat heeft Michael Anseeuw, manager retailbankieren van BNP Paribas Fortis, gezegd. Begin dit jaar telde de bank nog zevenhonderdvijftig filialen. Door de digitalisering van de financiële sector kan het netwerk fysieke kantoren volgens Anseeuw gevoelig worden ingeperkt. Anseeuw geeft wel toe dat de vooropgestelde cijfers geen concrete doelstelling vertegenwoordigen. Eind dit jaar zou het netwerk van de bank wel tot 680 adressen moeten zijn afgeslankt. Over de verdere planning zal met de vakbonden worden onderhandeld.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 35,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst liep met 70 procent op tot bijna 3 miljard euro. De nettowinst steeg met 33 procent tot 2,4 miljard euro. Onder meer konden, onder invloed van het faillissement van concurrent Air Berlin, tickets aan hogere prijzen op de markt worden gebracht. De maatschappij merkt echter op dat ook Lufthansa Cargo positieve resultaten liet optekenen. Dit jaar wordt echter geen sterke omzetgroei verwacht. Daarvoor wordt gewezen op de concurrentie van groepen zoals EasyJet en Ryanair.

Er is voorlopig nog geen uitzicht op een snelle beursgang van de Belgische staatsbank Belfius. Binnen het kernkabinet blijkt het immers voorlopig onmogelijk om een vergelijk rond de beursgang te vinden. Kris Peeters, minister van werk, zegt immers pas over een beursgang van Belfius te willen praten indien eerst een oplossing is gevonden voor Arco, maar ook daarover is nog geen duidelijkheid. Onder meer wordt gewacht op juridische garanties van de Europese Commissie. Belfius zou liefst nog voor de zomer een notering willen op de beurs van Brussel. Om die deadline te halen, zou de Belgische regering echter ten laatste eind maart zijn toelating voor de operatie moeten geven.

Het verlichtingsbedrijf Philips Lighting zal zijn activiteiten in de toekomst onder de naam Signify verder zetten. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Door de naamsverandering moet elke mogelijk verwarring met het vroegere moederbedrijf Philips kunnen worden uitgesloten. Financiële details over de kosten van de naamswijziging werden niet meegedeeld. Signify blijft zijn lampen echter wel onder de naam van Philips op de markt brengen. De onderneming merkt op dat die merknaam op de markt immers een bijzonder grote waarde heeft. Signify heeft daarbij een akkoord om nog gedurende minstens twintig jaar van de merknaam Philips gebruik te maken.

Het biotechnologiebedrijf Thrombogenics uit Leuven heeft tijdens het voorbije jaar een omzet van 9,1 miljoen euro gerealiseerd, tegenover 7,1 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De onderneming boekte een nettowinst van 22,6 miljoen euro, tegenover een verlies van 60,3 miljoen euro het jaar voordien. De winstgroei is onder meer te danken aan meer dan 50 miljoen euro compensaties die van partner Alcon-Novartis werden ontvangen voor de stopzetting van overeenkomsten rond het oogmiddel Jetrea. Thrombogenics investeerde het voorbije jaar 23,2 miljoen euro aan onderzoek en ontwikkeling, tegenover 24,7 miljoen euro het jaar voordien.

08:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |