16-03-18

Nieuwsoverzicht

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,32 miljard euro, tegenover 1,27 miljard euro inkomsten het jaar voordien. Er werd tevens een nettowinst geboekt van 3,57 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 15 miljoen euro het jaar voordien. Omdat ondertussen volgens een andere boekhoudmethode wordt gerekend, zijn de cijfers echter moeilijk te vergelijken. In totaal vervoerde Brussels Airlines vorig jaar 9,1 miljoen passagiers. Het jaar voordien waren 7,7 miljoen reizigers geteld. Op de Afrikaanse bestemmingen werd een stijging met 14 procent tot meer dan 1 miljoen passagiers gemeld.

De Duitse chemiegroep Bayer moet een aantal bijkomende afdelingen verkopen om het Amerikaanse concern Monsanto te kunnen overnemen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van justitie bekend gemaakt. Bayer wil Monsanto overnemen voor een bedrag van 61 miljard euro. Om voor de transactie toelating te krijgen, heeft het Duitse concern al beslist om een aantal activiteiten af te stoten, zodat de concurrentie op de markt gegarandeerd zou blijven. Onder worden een aantal activiteiten rond zaden en pesticiden door Basf van Bayer overgenomen voor een bedrag van 6 miljard euro. Er zouden tussen beide partijen bovendien verdere gesprekken worden gevoerd over een aantal andere divisies.

De fabriek van Audi in Vorst heeft vanuit Noorwegen al bestellingen ontvangen voor 3.700 exemplaren van de elektrische E-tron. Dat heeft Rupert Stadler, chief executive van Audi, gezegd. De E-tron wordt vanaf dit jaar bij Audi Brussels gebouwd. Daarbij wordt voor het eerste jaar gerekend op een productieniveau van 4.700 exemplaren. Alleen al met de Noorse orders is die productie al bijna volledig vooraf uitverkocht. Belgische klanten zouden tot nu toe al 340 orders hebben geplaatst. Geraamd wordt dat voor een E-tron tussen 85.000 euro en 90.000 euro zal moeten worden betaald. De auto zou met een volle batterij een afstand van ongeveer vijfhonderd kilometer kunnen afleggen.

De Amerikaanse speelgoedketen Toys R Us zet zijn activiteiten in de Verenigde Staten stop. Daardoor worden meer dan zevenhonderd Amerikaanse vestigingen gesloten. Dat heeft David Brandon, chief executive van Toys R Us, gemeld. De keten vroeg in september vorig jaar al bescherming tegen zijn schuldeisers, maar heeft sindsdien geen oplossing voor een succesvolle doorstart kunnen vinden. Eerder was al gemeld dat de honderd winkels van de groep in Groot-Brittannië zouden worden gesloten. Toys R Us bestaat al zeventig jaar en is in handen van investeerders Bain Capital en Kohlberg Kravis Roberts (KKR). Sinds vijf jaar wordt echter geen winst meer gemaakt.

De Duitse autoconstructeur Volkswagen gaat meer fabrieken aanpassen voor de productie van elektrisch aangedreven voertuigen. Dat heeft Matthias Müller, topman van Volkswagen, aangekondigd. Op dit ogenblik worden in drie fabrieken van Volkswagen elektrische wagens vervaardigd, maar over vier jaar moet de productie wereldwijd naar zestien locaties zijn uitgebreid. De autobouwer wil tegen het midden van volgend decennium drie miljoen elektrische wagens per jaar verkopen. Daarvoor zullen tientallen elektrische modellen op de markt worden gebracht. De groep denkt ook aan de productie van eigen batterijen. Daarvoor in de fabriek in Salzgitter een onderzoek opgestart.

Het advocatenkantoor Mossack Fonseca uit Panama heeft zijn activiteiten stopgezet. Dat heeft het kantoor in een officiële mededeling bekendgemaakt. Mossack Fonseca werd algemeen beschouwd als een fundamentele schakel in vele fiscale constructies die in Panama werden opgezet en met de publicatie van de Panama Papers aan het licht kwamen. Mossack Fonseca zegt dat zijn reputatie door de berichten over de constructies onherstelbaar is beschadigd. Het advocatenkantoor zegt daarbij het slachtoffer te zijn geworden van een negatieve mediacampagne, maar zegt ook geraakt te zijn door het het onrechtmatig optreden van bepaalde Panamese autoriteiten.

De holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) beschikte vorig jaar over een portefeuille met een waarde van 18,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 11,2 procent tegenover het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat de sterkste bijdrage werd opgetekend bij de strategische participaties van de groep, waarbij vooral gewezen wordt naar de participaties in Pernod Ricard en Umicore. Cementgroep LafargeHolcim leverde daarentegen een negatieve bijdrage. De holding boekte uiteindelijk een nettoresultaat van 705 miljoen euro, tegenover een verlies van 458 miljoen euro het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat het voorbije jaar geprofiteerd kon worden van een relatief gunstig beursklimaat.

Jeroen Piqueur, voormalig topman van de bank Optima, moet een persoonlijke garantiestelling van 20 miljoen euro nakomen. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Gent beslist. Daarmee volgde de rechtbank de eis van de curatoren, die eraan herinnerden dat Piqueur zich bijna vier jaar geleden tot een persoonlijke borgstelling tot maximaal 20 miljoen euro had verbonden om de eventuele schulden van de bank te dekken. Piqueur ontving voor die borgstelling een vergoeding van 600.000 euro. De garantiestelling moet worden gebruikt om onder meer gedupeerde spaarders uit te betalen. Piqueur kan tegen de uitspraak van de Gentse rechter nog wel in beroep gaan.

Het Amerikaanse softwarebedrijf Adobe Systems heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,08 miljard dollar, tegenover 1,7 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst liep op van 398,4 miljoen dollar naar 583,1 miljoen dollar. Shantanu Narayen, chief executive van Adobe, benadrukt dat de klanten een grote interesse laten blijken in de innovatieve en intelligente toepassingen van de software die door het bedrijf werd ontwikkeld. Op die manier kunnen de klanten volgens Narayen creatiever en efficiënter werken en kunnen bedrijven worden getransformeerd.

In de Verenigde Staten heeft het radiobedrijf IHeartMedia het faillissement aangevraagd. IHeartMedia is met meer dan 850 zenders het grootste radiobedrijf op de Amerikaanse markt, maar heeft meer dan 20 miljard dollar schulden opgebouwd. Het bedrijf, dat al ruim tien jaar geen winst meer kan melden, heeft met zijn schuldeisers voor 10 miljard dollar een akkoord kunnen vinden. De uitzendingen van IHeartMedia bereiken maandelijks 265 miljoen Amerikanen. Het probleem wordt echter geconfronteerd met de concurrentie van onder meer streamingdiensten. Om het probleem aan te pakken, werd onder meer zwaar geïnvesteerd in de organisatie van concerten en shows.

Rusthuisuitbater Senior Assist wil zijn activiteiten in België stopzetten. Dat heeft de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad te kennen geven. Senior Assist heeft in België vierentwintig vestigingen, die samen 2.300 bewoners kunnen opnemen. De portefeuille zou worden verkocht aan Senior Living Group, de grootste uitbater van rusthuizen op de Belgische markt. Senior Assist wordt al geruime tijd met financiële problemen geconfronteerd en verkocht vorige zomer al acht vestigingen aan Senior Living Group. Rond de jaarwisseling werd gestart over nog eens acht sites. Senior Assist heeft nu te kennen geven om ook de resterende activa een overnemer te zoeken.

Het Franse telecomconcern Altice heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 5,8 miljard euro, tegenover 6,1 miljard euro inkomsten tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg van 2,28 miljard euro naar 2,39 miljard euro. Opgemerkt wordt dat het concern op al zijn geografische markten met moeilijke omstandigheden werd geconfronteerd. Onder meer in de Franse overzeese gebieden moest met een sterke omzetdaling rekening worden gehouden. In Israël en de Verenigde Staten kon daarentegen opnieuw een groei worden gemeld. Het telecomconcern wordt ook nog steeds geconfronteerd met een belangrijke schuldenlast.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft de Britse extreemrechtse partij Britain First van zijn platform geweerd. Volgens Facebook roept de partij in zijn boodschappen op tot haat tegen minderheden. Britain First had op het sociale netwerk meer dan twee miljoen volgelingen. Ook de account van Paul Golding en Jayda Fransen, leiders van Britain First, werden geblokkeerd. Facebook zegt in zijn motivatie een open platform te willen zijn voor alle ideeën en voegt eraan toe dat politieke uitspraken een belangrijke pijler vormen van vrije meningsuiting, maar het sociale netwerk voegt eraan toe dat ook die standpunten zonder haat moeten kunnen worden uitgedrukt.

Zangeres Rihanna heeft verontwaardigd gereageerd op een reclame die door het platform Snapchat werd vertoond. De reclame maakt promotie voor een game, waarbij echter wordt verwezen naar de agressie waarvan Rihanna in haar relatie met haar voormalige echtgenoot Chris Brown het slachtoffer was geworden. Rihanna riep haar fans op niet langer van de applicatie gebruik te maken. Het bedrijf gaf toe dat de advertentie in strijd was met de regels van Snapchat en nooit online had mogen verschijnen. De reclame werd na de klacht ook onmiddellijk verwijderd. Rihanne stelde echter met de verklaring geen genoegen te nemen. Snapchat botste eerder dit jaar ook al met Kylie Jenner.

De Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet van 76,5 miljard Braziliaanse reaal of 18,9 miljard euro gerealiseerd, tegenover 70,5 miljard reaal inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf werd echter geconfronteerd met een nettoverlies van 5,5 miljard reaal, tegenover een winst van 2,5 miljard reaal tijdens het vierde kwartaal het jaar voordien. Het concern maakt daarbij gewag van de impact van een aantal eenmalige factoren. Onder meer wordt gewezen naar een uitzonderlijke fiscale last. Anderzijds kon het concern profiteren van de hogere olieprijzen, die zowel de export als de binnenlandse verkoop positief beïnvloedden.

08:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.