16-03-18

Rusland verhoogt wetenschappelijk onderzoeksbudget voor Noordpool

Rusland zal mogelijk zijn wetenschappelijke onderzoeksbudgetten voor het noordpool-gebied dit jaar mogelijk met 20 procent opvoeren. Dat heeft Vladimir Zhmur, professor aardwetenschappen en projectleider bij de Russian Foundation for Basic Research (RFFI), tegenover het Russische persbureau Tass gezegd. De voorbije periode werd voor het onderzoek volgens Zhmur jaarlijks ongeveer 100 miljoen roebel of 1,7 miljoen dollar ter beschikking gesteld. Hij wijst erop dat de noordpool een bijzonder gevoelig gebied is, dat onder meer van de klimaatverandering zware gevolgen zou kunnen dragen. Intensief onderzoek is volgens hem dan ook noodzakelijk.

“In het gebied zijn vooral aardwetenschappers en biologen operationeel,” aldus Vladimir Zhmur. “Onder meer wordt onderzoek gedaan naar de omvang van de rivieren, terwijl tevens gekeken wordt naar de temperaturen, het zoutgehalte van het water en de grenzen van de ijsgebieden.” De volgende drie jaar zou intensief onderzoek moeten worden verricht, waaruit vervolgens onder meer een traject voor de navigatie langs de Northern Sea Route zou moeten worden kunnen afgeleid. Die Northern Sea Route moet worden ondersteund door een aantal havens, die echter nog grotendeels zouden moeten worden aangelegd, op uitzondering van Sabetta.

Een probleem is volgens professor Zhmur echter dat de klimaatverandering de permafrost in het noordpoolgebied zou kunnen aantasten. Indien een dooi wordt ingezet, dreigen die havens dan ook niet meer op een stabiele ondergrond te kunnen rekenen, waardoor de veiligheid van gebouwen en haveninfrastructuur in het gedrang zou kunnen komen. Verder zal volgens Vladimir Zhmur onderzoek worden verricht naar de evolutie van de ijskap, die onder invloed van de opwarming van het klimaat steeds verder inkrimpt. Maar ook mogelijke incidenten met de ontginning van fossiele brandstoffen in het gebied moeten volgens de professor worden onderzocht.

Lees Verder

14:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: noordpool |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.