19-03-18

Spanje is toeristisch sterker geworden dan de Verenigde Staten

Spanje wordt wellicht de tweede populairste toeristische bestemming ter wereld, ten nadele van de Verenigde Staten. De Amerikaanse toeristenindustrie moet immers een terugval verwachten, veroorzaakt door de woorden en daden van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat zegt een onderzoek door consultant GlobalData. De onderzoekers zeggen dat de snel groeiende toeristenstromen een sterk jaar voor de industrie inluiden, maar benadrukken ook dat de wereldwijde toeristische gemeenschap een krachtige boodschap heeft gestuurd dat verdeeldheid en een discriminerend beleid de groei van de sector sterk kunnen belemmeren. Frankrijk blijft de belangrijkste toeristische bestemming.

"Ondanks de recente politieke onzekerheid na het referendum rond Catalaanse onafhankelijkheid en de terreuraanslagen in Barcelona en Cambrils afgelopen augustus, heeft de Spaanse toeristische industrie de voorbije twaalf maanden een sterke groei doorgemaakt," aldus de onderzoekers. "Spanje ontving vorig jaar 79,3 miljoen toeristen. Dat betekende een stijging met 4,8 procent tegenover het jaar voordien. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zijn de grootste leveranciers voor het Spaanse toerisme en vertegenwoordigen 53 procent van het totale toeristenbestand.” Het toerisme leverde Spanje vorig jaar een recordbedrag van 77 miljard pond op.

Anderzijds moet worden vastgesteld dat de Verenigde Staten vorig jaar 72,9 miljoen toeristen ontving. Het jaar voordien was er nog sprake van 75,9 miljoen bezoekers. De daling van het toerisme kost de Amerikaanse economie naar schatting 140 miljoen pond per week, wat overeenkomt met 7,3 miljard pond per jaar. New York City en Los Angeles presteerden wel beter dan de meeste andere Amerikaanse steden. In Los Angeles was er een stijging met 2,2 procent, vooral door een toename van binnenlandse bezoekers en toeristen uit China. In New York zorgden vooral binnenlandse toeristen voor een stijging met 2,1 procent.

"De Amerikaanse reisbeperkingen worden door veel toeristen gezien als staatsgesponsorde islamofobie bestempeld,” zegt GlobalData. “Daardoor zien veel reizigers van een bezoek aan de Verenigde Staten af. Vooral toeristen uit het Midden-Oosten, Afrika en Europa hebben massaal hun Amerikaanse reisplannen ingetrokken. Ook in Mexico werd een dalende belangstelling opgetekend. Mexicaanse burgers willen immers de dreigende constructie van een muur aan de grens tussen hun land en de Verenigde Staten boycotten.”

Lees Verder

19:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.