20-03-18

Nieuwsoverzicht

Kofferproducent Samsonite wil ook in de productie van handtassen stappen. Daarvoor zal naar mogelijke overnames worden gekeken. Dat heeft Timothy Charles Parker, voorzitter van Samsonite, gemeld. Namen van eventuele doelwitten werden echter niet gegeven. Parker wijst erop dat specifiek vrouwelijke producten op dit ogenblik minder dan 5 procent van de totale omzet van het bedrijf vertegenwoordigen. Met de verkoop van handtassen moet dat aandeel volgens hem kunnen worden opgevoerd. De omvang van de transactie mag volgens Parker worden vergeleken met de overname van Tumi, producent van luxetassen, enkele jaren geleden. Daarvoor betaalde Samsonite ongeveer 1,5 miljard euro.

Brandstofleverancier Varo Energy neemt een notering aan de beurs van Amsterdam. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Tussen 30 procent en 40 procent van de aandelen zouden naar de beurs worden gebracht. Het exacte tijdstip van de beursgang zal door de marktomstandigheden worden bepaald. Varo Energy is op dit ogenblik in handen van een aantal investeringsgroepen zoals Carlyle, Vitol en Reggeborgh. Varo ging van start in de raffinage, opslag en distributie van olieproducten in Duitsland en Zwitserland. Drie jaar geleden fuseerde Varo met de Nederlandse groep Argos, dat actief is in de opslag, distributie en verkoop van brandstoffen in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

Havenoperator DP World uit Dubai heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 13,2 procent tegenover het jaar voordien. De groei is vooral te danken aan de toenemende volumes die werdn behandeld. DP World zegt daarbij het voorbije jaar sterker te zijn gegroeid dan de sector. De nettowinst van de havenoperator, die door de regering van Dubai wordt gecontroleerd, steeg met 7 procent tot 1,2 miljard dollar. Sultan bin Sulayem, voorzitter van DP World, stelde dat ook het nieuwe jaar veelbelovend is begonnen. Het bedrijf plant dit jaar 1,4 miljard dollar investeringen, tegenover 1,1 miljard dollar vorig jaar.

In de stad Tempe in de Amerikaanse staat Arizona is een zelfrijdende wagen van Uber betrokken geraakt bij een dodelijk verkeersongeval. Een vrouw zou bij het oversteken van de straat door de auto van Uber zijn aangereden. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed aan haar verwondingen. Er zat wel een menselijke begeleider achter het stuur van de zelfrijdende wagen. De aanrijding zou het eerste dodelijk ongeval zijn dat door een zelfrijdende auto zou zijn veroorzaakt. Uber heeft alle tests met zelfrijdende voertuigen onmiddellijk opgeschort. Het bedrijf heeft aangegeven zijn volledige medewerking aan het onderzoek naar de aanrijding te zullen verlenen.

Duitsland wil de volgende jaren belangrijke investeringen voorzien in de bevoorrading van vloeibaar aardgas. Dat heeft de nieuwe regering van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aangekondigd. Onder meer zullen in de Duitse havens aan de Noordzee en Oostzee terminals worden gebouwd. Duitsland wil met de inspanningen minder afhankelijk worden van de gasbevoorrading uit Rusland. In het verleden werd Duitsland onder meer bevoorraad vanuit Groot-Brittannië en Nederland, maar daar wordt de productie teruggeschroefd. Daardoor dreigde Duitsland steeds meer afhankelijk te worden van gas uit Noorwegen en Rusland. De nieuwe investeringen moeten een grotere diversificatie mogelijk maken.

De prostaatkankertest SelectMDx van het diagnosticabedrijf MDxHealth is opgenomen in de Europese richtlijnen voor urologie. Dat heeft de onderneming meegedeeld. Jan Groen, chief executive van MDxHealth, maakt gewag van een belangrijke mijlpaal. Door de opname in de richtlijnen van de European Association of Urology (EAU) zal dat de test sneller worden geaccepteerd door zowel artsen als verzekeraars. SelectMDx laat toe op basis van een urinestaal mannen te identificeren die een hoog risico lopen op een agressieve en mogelijk dodelijke vorm van prostaatkanker. De test werd twee jaar geleden in de Verenigde Staten en de Europese Unie op de markt gebracht.

Het Russische staatsoliebedrijf Rosneft heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 6,01 biljoen roebel of 106,4 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 20,6 procent tegenover het jaar voordien. In dollar kon een omzetstijging met 37,8 procent worden gemeld. De nettowinst steeg met 27,6 procent tot 222 miljard roebel. In dollar werd een winstgroei met 41 procent gemeld. De groep zegt zijn marktaandeel in Rusland, Azië en Europa het voorbije jaar gevoelig te hebben kunnen uitbreiden. Het voorbije jaar werd een gemiddelde productie opgetekend van 5,72 miljoen vaten per dag. Dat betekende een stijging met 6,5 procent tegenover het jaar voordien.

Dexia Israel Bank (DIB) is aan een groep beleggers verkocht. Daarmee heeft de holding Dexia zijn laatste commerciële activiteit van de hand gedaan. Alle aandacht kan nu verder worden besteed aan de verdere afbouw van de activiteiten. De holding bezat een controlebelang van 59 procent in Dexia Israel Bank. Die participatie wordt nu voor een bedrag van 82 miljoen euro verkocht aan een groep beleggers. Er waren eerder al pogingen gedaan om het belang te verkopen, maar onder meer onderhandelingen met Bank of Jerusalem werden afgebroken. De Israëlische activiteiten vormden de laatste hindernis voor de verdere afslanking van de holding, die zeven jaar geleden implodeerde.

Het spoorbedrijf Thalys heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 509 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee kon de treinoperator na twee jaar omzetdalingen opnieuw een groei melden. Er kon bovendien gewag worden gemaakt van een absolute recordomzet. In totaal vervoerde Thalys het voorbije jaar 7,2 miljoen reizigers. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. Thalys is actief in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. De onderneming kon naar eigen profiteren van de verbeterde economische omstandigheden en de heropleving van het internationale toerisme.

Rusland gaat dit jaar zijn militaire uitgaven inkrimping. Ook volgend jaar zal het militaire budget verder worden afgebouwd. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Hij benadrukte echter dat de besparing geen enkele impact zal hebben op de kwaliteit van de Russische defensie. Eerder dit jaar had Poetin nog nieuwe kernwapens gepresenteerd. Dat leidde in het westen tot een grotere bezorgdheid over de mogelijkheid op een nieuwe wapenwedloop, vergelijkbaar met de Koude Oorlog. Poetin probeert die vrees weg te nemen. Hij benadrukte dat niemand een wapenwedloop wil beginnen en betoogde dat Rusland constructieve betrekkingen met andere landen wil opbouwen.

Het Nederlandse technologieconcern Philips heeft de Belgische farmaspecialist Paul Stoffels aangetrokken als bestuurder. Paul Stoffels is wetenschappelijk hoofd van de Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson (J&J) en verrichte eerder baanbrekend werk bij Janssen Pharmaceutica en Tibotec-Virco. Daar ontwikkelde hij samen met Rudi Pauwels onder meer aidsremmers. De benoeming van Stoffels toont duidelijk de transformatie die het Nederlandse concern heeft doorgemaakt. Philips heeft een groot aantal activiteiten, waaronder zijn historische verlichtingsdivisie, afgesplitst en heeft zich bijna volledig geconcentreerd op activiteiten rond gezondheid en medische technologie.

De Duitse autobouwer Audi heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 60,13 miljard euro, tegenover nagenoeg 59,32 miljard euro het jaar voordien. Voor de eerste keer in geschiedenis konden inkomsten van meer dan 60 miljard euro worden gemeld. Daarbij kan over een periode van acht jaar van een verdubbeling gewag worden gemaakt. In totaal werden het voorbije jaar bijna 1,88 miljoen wagens verkocht. Tegenover het jaar voordien nam de verkoop met 0,6 procent toe. De autobouwer boekte verder een operationele winst van bijna 5,06 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,4 procent tegenover het jaar voordien. De A4 was met 325.300 exemplaren het populairste model.

Het bedrijf Cambridge Analytica heeft onrechtmatig gegevens van Facebook gekopieerd en bewaard. De informatie werd gebruikt om een systeem uit te bouwen waarmee politieke boodschappen op individuele burgers konden worden afgestemd. Dat hebben de kranten The New York Times en The Guardian gemeld. Persoonlijke gegevens van vijftig miljoen gebruikers van Facebook in de Verenigde Staten zouden daarbij een viertal jaar geleden zijn misbruikt. Dat blijkt uit getuigenissen van klokkenluider Christopher Wylie. Slechts 270.000 gebruikers hadden toestemming gegeven hun gegevens te gebruiken. Facebook heeft een onderzoek naar het misbruik aangekondigd.

In China is Yi Gang benoemd tot president van de nationale centrale bank. Yi Gang wordt bij de People’s Bank of China (PBOC) opvolger van Zhou Xiaochuan, die de instelling vijftien jaar heeft geleid. Yi Gang (60) heeft onder meer gestudeerd in de Verenigde Staten en was al tien jaar vicevoorzitter bij de Chinese centrale bank. Zijn benoeming door het Chinese parlement is een signaal dat het huidige beleid van de centrale bank wellicht zal worden verder gezet. Verder werd aangekondigd dat Lui He (66), de economische topadviseur van de Chinese president Xi Jinping, tot vicepremier van het land werd benoemd. Yi Gang en Lui He moeten de hervorming van de Chinese economie helpen doorvoeren.

Smartphoto Group heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 45,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met ruim 1 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 1,3 miljoen euro naar 5,2 miljoen euro. De groei was naar eigen zeggen vooral te danken aan een verbeterde marketing-efficiëntie en de synergie-effecten die zijn voortgevloeid uit de overname van Webprint. Vorig jaar stond vooral in het teken van de integratie van de overgenomen activiteiten, maar dit jaar moet volgens Smartphoto opnieuw naar een sterkere groei worden gestreefd. Daarbij wordt gewezen op de lancering van een hele reeks nieuwe producten en een verdere uitbouw van de mobiele activiteiten.

09:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.