20-03-18

Tieners zijn te gemakkelijk tot schuldbekentenis te bewegen

Tieners pleiten eerder schuldig bij misdaden die zij niet hebben gepleegd omdat zij minder in staat zijn om volwassen beslissingen te nemen. Dat zegt onderzoek door wetenschappers aan de Universiteit van Exeter, gebaseerd op een studie bij meer dan vierhonderd adolescenten en volwassenen in de Verenigde Staten. De onderzoekers zeggen dat er behoefte is aan of grote veranderingen in het strafrechtelijk systeem, omdat onschuldige jongeren veel vaker geneigd zijn inbreuken, zelfs als ze onschuldig zijn, te bekennen dan volwassenen. Opgemerkt wordt dat tieners geen toestemming zouden moeten krijgen om deals te sluiten waarbij schuld wordt bekend in ruil voor een lagere aanklacht.

De studie suggereert dat jonge mensen meer geneigd zijn om door deze deals te worden verleid, die ze vaak als een voordelig aanbod beschouwen, zelfs als ze niets verkeerd hebben gedaan. In verscheidene landen volgen veroordelingen vaker uit bekentenissen dan uitspraken van een rechtbank. "De conclusie van het onderzoek heeft echter implicaties voor landen over de hele wereld waar tieners die van misdrijven worden beticht, de kans op een strafverlaging krijgen in ruil voor een schuldbekentenis,” zegt hoofdonderzoeker Rebecca Helm, professor recht aan de Universiteit van Exeter.

Uit het onderzoek bleek dat onschuldigen naarmate hun leeftijd stijgt minder snel tot valse bekentenissen zullen overgaan. Bij onschuldige tieners zou ongeveer één op drie toch een inbreuk erkennen om een lagere straf te krijgen. Bij volwassenen daalt dat cijfer echter tot amper 18 procent. De onderzoekers merken op dat jongeren bij de beslissing tot een bekentenis zich veel minder door een reële schuld of onschuld laten leiden dan volwassenen. Tevens wordt opgemerkt dat adolescenten op basis van een immature ontwikkeling vaak beslissingen nemen die niet met hun eigen waarden en voorkeuren in overeenstemming zijn, zoals de relatie tussen inbreuk en bekentenis.

Lees Verder

20:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: schuld |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.