20-03-18

Vriendenkring is beste manier om pesterijen op te vangen

Omgang met een groep vrienden - in plaats van een beste vriend - kan helpen om het mentale en emotionele welzijn van kinderen te beschermen tegen pesten. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers van het Murdoch Children's Research Institute (MCRI) in Australië, die meer dan twaalfhonderd kinderen volgden tijdens hun academische carrière. De onderzoekers constateerden eerder dat een op de drie kinderen van acht tot negen jaar dagelijks of wekelijks pesten ervaart op hun basisschool. Een op de vier kinderen meldt dat ze verbaal zijn gepest, terwijl een op de zeven kinderen te maken heeft gehad met fysiek pesten. Maximaal één op de tien meldde een combinatie van beide.

Jonge kinderen die vaak werden gepest rapporteerden hogere niveaus van geestelijke gezondheidsproblemen in vergelijking met die kinderen die niet werden gepest. De resultaten leveren sterk bewijs dat de noodzaak benadrukt om positieve relaties met leeftijdsgenoten te bevorderen en pestbeleid te implementeren vanaf de vroegste schooljaren. In de vroege basisschool zijn kinderen meer vatbaar voor interventies voor pesten dan oudere studenten. Dit kan de typische versnelling van pesten verminderen die zich rond de middelbare schooljaren in Australische scholen voordoet. "Collega-relaties zijn vooral belangrijk tijdens de lagere school en daarom is het belangrijk om relaties met leeftijdsgenoten tijdens deze jaren te ondersteunen," zei hoofdonderzoeker Lisa Mundy.

Kathryn North, directeur van het Murdoch Children's Research Institute, benadrukt dat een op de drie kinderen vaak wordt gepest. "Pesten heeft een diepgaande invloed op kinderen en heeft een grote impact op hun geestelijke gezondheid," zegt ze. "Het is belangrijk om problemen met de geestelijke gezondheid bij kinderen te voorkomen voordat ze chronisch worden. Pesten op de basisschool moet een prioritaire doelstelling zijn voor preventieonderzoek. "De onderzoekers zeggen dat beoefenaars van de geestelijke gezondheidszorg de uitvoering van op bewijsmateriaal gebaseerde programma's tegen pesten in basisscholen kunnen bevorderen, zoals verhoogde supervisie tijdens pauzes en krachtige disciplinaire maatregelen tegen pesten.

Lees Verder

22:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pesterijen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.