22-03-18

Buitenlandse investeringen Chinese bedrijven vorig jaar afgekoeld

De buitenlandse investeringen van Chinese bedrijven zijn vorig jaar afgekoeld qua aantal zaken en transactievolume. Dat zegt een studie van consultants Hurun Report en DealGlobe. Volgens het rapport maakten Chinese bedrijven vorig jaar vierhonderd overzeese fusies en overnames. Dat was 1,7 procent minder dan een jaar eerder. Van deze investeringen hebben 312 partijen hun transactievolume bekendgemaakt. Daarbij werd een daling met 28 procent tot 960 miljard yuan of 152 miljard dollar opgetekend. Het transactievolume van de top honderd fusies en overnames is met 37 procent afgenomen tot 880 miljard yuan.

De grootste investering was afkomstig van het consortium geleid door Hopu Investment, Hillhouse Capital Group, Bank of China Group Investment en Vanke Group, die 104 miljard yuan spendeerden aan het verwerven van een belang van meer dan 78 procent in de Singaporese industriële holding GLP Group. Chinese bedrijven waren het afgelopen jaar het meest geïnteresseerd in investeringen in de maakindustrie. De technologie-industrie stak de financiële diensten voorbij om de op één na populairste industrie voor buitenlandse investeringen te worden, met winkels in de detailhandel, energie en openbare voorzieningen in dalende posities op de lijst van investeringssectoren..

De Verenigde Staten en Hongkong zagen vorig jaar zestien Chinese fusies en overnames en werden de meest favoriete investeringsbestemmingen. Chinese bedrijven op het vasteland hebben echter twee jaar geleden dertig overzeese investeringen gedaan in de Verenigde Staten, terwijl datzelfde jaar in Hong Kong amper twee reacties werden opgetekend. Het Belt and Road Initiative heeft anderzijds nieuwe investeringsmogelijkheden voor Chinese bedrijven geboden. Het totale volume van Chinese bedrijven in de landen en regio's die bij het initiatief betrokken waren, bedroeg vorig jaar 240 miljard yuan. Dat is 25 procent meer dan een jaar eerder.

Lees Verder

18:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.