22-03-18

China wordt snel grootste patent-land van de wereld

China is op weg om de wereldleider te worden op het gebied van internationale octrooiaanvragen en zou binnen drie jaar de bovenste plaats van de Verenigde Staten moeten overschrijden. Dat zegt een rapport van de World Intellectual Property Organization (Wipo). De organisatie meldt vorig jaar een record van 243.500 internationale octrooiaanvragen die vorig jaar werden ingediend. Dat is een stijging van 4,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Francis Gurry, chief executive van de Wipo, benadrukt dat deze patenten de beste nieuwe technologie vertegenwoordigen die in de wereld ontstaat. De Verenigde Staten behielden de hoogste positie in de rangschikking, die ze de afgelopen veertig jaar hebben gehouden. Bedrijven en particulieren in de Verenigde Staten dienden 56.624 aanvragen in. Dat is bijna een kwart van het mondiale totaal.

"Maar het was de snelle groei van internationale octrooiaanvragen vanuit China, die Japan passeerden om de tweede plaats te bereiken, die de wereldwijde stijging heeft veroorzaakt", zei de Wipo. Chinese bedrijven en particulieren dienden vorig jaar in totaal 48.882 internationale patenten in, waarmee ze een stijging van 13,4 procent kenden ten opzichte van een jaar eerder. China was vorig jaar het enige land dat een tweecijferige groei optekende in zijn octrooiaanvragen. Het land had het laatste decennium en een half elk jaar een groei van meer dan 10 procent. "Volgens de huidige trend zal China binnen drie jaar de grootste bron van toepassingen zijn om de Verenigde Staten in te halen", aldus het rapport.

"Men moet het alleen maar opmerken dat er een opmerkelijke transformatie in de Chinese economie is opgetreden," zei Gurry. "China is grotendeels uitgegroeid van een gebruiker van technologieën tot een producent van technologieën. China is duidelijk aangekomen als een belangrijke concurrent in op het gebied van technologie, maar de opkomst van China betekent niet noodzakelijk het verval van anderen. " Twee Chinese telecombedrijven stonden vorig jaar bovenaan de wereldranglijst. De eerste plaats is voor Huawei Technologies, dat 4.024 octrooien heeft ingediend, gevolgd door ZTE Corporation, dat 2.965 vragen heeft ingediend. Ze werden gevolgd door Intel Corporation uit de Verenigde Staten (2.637) en Mitsubishi Electric Corporation uit Japan (2.521).

De snelle opkomst van het Chinese gebruik van het internationale octrooisysteem toont aan dat innovators in dat land steeds meer naar buiten kijken en proberen hun oorspronkelijke ideeën naar nieuwe markten te verspreiden terwijl de Chinese economie haar snelle transformatie voortzet, "zei Gurry." Dit maakt deel uit van een grotere verschuiving in de geografie van innovatie, waarbij de helft van alle internationale octrooiaanvragen nu afkomstig is uit Oost-Azië. "

Lees Verder

20:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: patent |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.