22-03-18

Nieuwsoverzicht

Bierproducent AB InBev wil tegen het midden van volgend decennium zijn emissies met een kwart hebben verlaagd. Dat staat in de duurzaamheidsdoelstellingen die het concern heeft bekendgemaakt. In het pakket maatregelen is ook voorzien dat de verpakkingen grotendeels uit gerecupereerd materiaal zal worden vervaardigd. Tegen het midden van volgend decennium moet ook het energieverbruik van de groei volledig op duurzame bronnen zijn gebaseerd. Tevens wil AB InBev duizenden boeren helpen met watertekorten die door de opwarming van de aarde worden veroorzaakt. Over de impact van de maatregelen op de financiële prestaties van de groep zijn geen gegevens bekend.

In de Verenigde Staten is Ali Sadr Hashemi Nejad, de Iraanse directeur van Pilatus Bank uit Malta, gearresteerd. Nejad (38) wordt ervan verdacht de Amerikaanse sancties tegen Iran te hebben ontweken. In totaal zou Nejad erin gelukt zijn een bedrag van ongeveer 93 miljoen euro illegaal te verwerken. Nejad is de tweede bankier die voor inbreuken tegen de Amerikaanse sancties wordt aangepakt. Begin januari werd door een rechtbank in New York ook al een Turks bankier wegens de omzeiling van de Amerikaanse sancties veroordeeld. De Verenigde Staten voerden al in de jaren zeventig van de voorbije eeuw strafmaatregelen tegen Iran in. Onder Donald Trump is die houding nog aangescherpt.

De Chinese autobouwer Geely heeft tijdens het voorbije jaar een omzet van 92,76 miljard yuan of 14,7 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 73 procent tegenover het jaar voordien. De winst nam met 108 procent toe tot 10,63 miljard yuan. In totaal verkocht Geely, ook eigenaar van de Zweedse constructeur Volvo, het voorbije jaar bijna 1,25 miljoen wagens. Tegenover het jaar voordien nam de verkoop met 63 procent. Dit jaar wil men 1,58 miljoen exemplaren verkopen. Geely zegt in de Chinese autoverkoop een aandeel van meer dan 5 procent te hebben. De Chinese groep heeft ook een belang van 9,69 procent genomen in zijn Duitse sectorgenoot Daimler.

De Europese Commissie zet zijn plannen voor een omzetbelasting van 3 procent op de grote internetbedrijf door. Geraamd wordt dat de heffing aan de lidstaten van de Europese Unie jaarlijks 5 miljard euro zou kunnen opleveren. Met de maatregel hoopt de Europese Commissie een oplossing te kunnen aanreiken voor de fiscale praktijken van de bedrijven en waarbij de winsten worden gekanaliseerd naar landen met voordelig fiscale regimes. Hoewel deze bedrijven veel geld verdienen met hun activiteiten in de lidstaten van de Europese Unie, halen de betrokken landen zelf weinig inkomsten uit die transacties. De Amerikaanse president Donald Trump verzet zich tegen de Europese plannen.

In Frankrijk heeft het mediabedrijf Vivendi zijn belang van 27 procent in Ubisoft Entertainment, ontwikkelaar van computergames, verkocht aan de familiale groep Guillemot. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ruim 2 miljard euro. Guillemot is de oprichtersfamilie van Ubisoft, dat onder meer producten zoals Assassin's Creed, Far Cry en Rainbow Six op de markt heeft gebracht. Vivendi begon drie jaar geleden met de opbouw van een belang in Ubisoft. Vorig jaar zou een vijandig bod op Ubisoft zijn overwogen. Guillemot zou zich echter bijzonder scherp tegen die plannen hebben verdedigd. Dat zou Vincent Bolloré, topman van Vivendi, hebben doen beslissen zich helemaal uit Ubisoft terug te trekken.

Het Zweedse concern Vattenfall gaat voor de kust van Zuid-Holland een nieuw windpark met een totale capaciteit van 700 megawatt bouwen. Het Zweedse bedrijf won de aanbesteding voor het windpark Hollandse Kust die door de Nederlandse overheid was uitgeschreven. Opmerkelijk is echter dat voor de bouw van de windmolens geen subsidies van de overheid ter beschikking worden gesteld. Hollandse Kust moet uiteindelijk energie voor één miljoen huishoudens kunnen opwekken. Ook Innogy, Statoil en Eneco hadden interesse getoond in de bouw van het windpark. Voor Vattenfall betekent Hollandse Kust het tweede offshore windpark in Nederland.

De Amerikaanse pakketbezorger FedEx heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 16,5 miljard dollar, tegenover 15 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst liep van 562 miljoen dollar naar 2,1 miljard dollar. Het bedrijf zegt wel geprofiteerd te hebben van een eenmalig fiscaal voordeel van 1,2 miljard dollar in de Verenigde Staten. FedEx zegt daarnaast echter een uitstekende feestdagenperiode te hebben kunnen melden. Daarbij wordt gewag gemaakt van nieuwe recordcijfers. Door de interesse voor het online shoppen, konden meer pakketten worden vervoerd. Daarbij konden ook hogere marges worden aangerekend.

Het Waalse farmabedrijf MDxHealth, ontwikkelaar van tests om urologische kankers op te sporen, gaat voor maximaal 40 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. De operatie zou zijn gericht op institutionele beleggers. Bedoeling is om het kapitaal van de onderneming met maximaal 20 procent te verhogen. De bestaande aandeelhouders Biovest en Valiance hebben al te kennen gegeven aan de kapitaalverhoging te zullen deelnemen. De bijkomende middelen zullen onder meer worden gebruikt voor de commerciële ondersteuning van de producten. Daarnaast zal een gedeelte van de kapitaalverhoging worden gebruikt voor verdere studies.

Het Amerikaanse voedingsconcern General Mills, het moederbedrijf van onder meer merken zoals Yoplait en Häagen-Dazs, heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 3,88 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst van het concern viel echter met 5,2 procent terug tot 628 miljoen dollar. Het bedrijf wijst er daarbij op dat de voorraadkosten hoger zijn opgelopen dan oorspronkelijk was ingecalculeerd. Daarbij wordt aangevoerd dat onder meer de prijzen van grondstoffen, vervoer en logistiek zijn gestegen. Er zijn daarvoor een aantal herstructureringen aangekondigd.

De Europese Commissie geeft onder voorwaarden goedkeuring voor de overname van de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. In de voorwaarden wordt aangegeven dat de twee bedrijven onder meer een aantal activiteiten moeten verkopen om te voorkomen dat de concurrentie op de markt voor zaden en landbouwbestrijdingsmiddelen in het geding zou kunnen komen. De activiteiten die moeten worden afgestoten, zouden een totale waarde hebben van meer dan 6 miljard euro. Bayer zou de betrokken activiteiten vooral aan de Duitse groep Basf willen verkopen. Die verkoop moet nog wel worden goedgekeurd.

De schuldeisers van het Indiase staalbedrijf Essar Steel hebben een overnamebod van ArcelorMittal en Nippon Steel verworpen. Ook een voorstel van een consortium rond de Russische investeerder VTB Capital werd afgewezen. Dat hebben een aantal bronnen tegen het persbureau Bloomberg gemeld. Een aantal regels rond de voorstellen zouden niet zijn nageleefd. Door de beslissing zou Essar Steel, dat met belangrijke financiële moeilijkheden wordt geconfronteerd, het biedingsproces heropenen. Benadrukt wordt dat een aantal eerdere kandidaat-overnemers, zoals Tata Steel en Vedanta, zich opnieuw zouden melden. Gehoopt wordt dat een verkoop minstens 6 miljard dollar zou opleveren.

Het Duitse bedrijf HelloFresh, bezorger van maaltijdpakketten, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 905 miljoen euro, tegenover 597 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat in de Verenigde Staten een omzetgroei met 90 procent tot 545 miljoen euro kon worden gerealiseerd. Om de Amerikaanse groei nog te versnellen, werd het bedrijf Green Chef, verdeler van maaltijdboxen met biologische ingrediënten, overgenomen. HelloFresh leed het voorbije jaar een verlies van 70,1 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 82,6 miljoen euro het jaar voordien. Dit jaar hoopt HelloFresh winstgevend te kunnen worden.

Een groep investeerders heeft Facebook voor de rechter gesleept. De betrokkenen eisen compensatie voor het waardeverlies dat de onderneming op de beurs heeft gekend nadat was uitgelekt dat data van gebruikers van Facebook door het bedrijf Cambridge Analytica onrechtmatig voor de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Donald Trump waren gebruikt. De investeerders zeggen misleid te zijn en voeren aan dat Facebook onvoldoende informatie over de problemen ter beschikking heeft gesteld. Mark Zuckerberg, topman van Facebook, heeft toegegeven dat het bedrijf onvoldoende inspanningen heeft gedaan om zich tegen het misbruik te beschermen.

De redacties van De Persgroep Publishing en Medialaan zullen worden samengevoegd. Dat heeft het bedrijf tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. Medialaan, eigenaar van de zenders VTM en QMusic, werd enkele geleden door De Persgroep, uitgever van de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen, overgenomen. De redacties zullen volgens de directie in een News City worden samengebracht. Mogelijk zal de nieuwe entiteit in Antwerpen worden gevestigd. Daarbij wordt mogelijk gewag gemaakt van een locatie in de buurt van het treinstation Antwerpen-Centraal. Peter Bossaert wordt chief executive van de nieuwe onderneming.

De Chinese verzekeraar Ping An Insurance heeft het voorbije jaar in totaal 974,57 miljard yuan inkomsten gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 26 procent tegenover het jaar voordien. De inkomsten uit premies liepen met 29,7 procent op tot 572,99 miljard yuan. De nettowinst van Ping An liep met 42,8 procent op tot 89,1 miljard yuan. Dat is de hoogste winst die de Chinese groep in veertien jaar kon melden. De winstgroei was naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan de sterke prestaties van de divisie levensverzekeringen. Dochterbedrijf Lufax Holdings, gespecialiseerd in online vermogensbeheer zag zijn portefeuille met 5,3 procent oplopen tot 461,7 miljard yuan.

09:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.