31-03-18

Wereld telt nog veel potentiële biotopen voor grote carnivoren

Hoewel leeuwen, tijgers, wolven, beren en andere grote carnivoren door de mens vanuit een groot deel van hun thuisregio's over de hele planeet werden verdreven, kan men meer dan tweehonderdtachtig gebieden identificeren waar deze dieren mogelijk opnieuw kunnen worden geïntroduceerd om ecosystemen op vrijwel elk continent te herstellen. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan het College of Forestry van de Oregon State University. Voor een succes is betrokkenheid van de lokale bevolking nodig.

Lees Verder

17:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Politieke attitude vindt wortels in jeugdig temperament

De politieke attitudes op volwassen leeftijd vinden hun wortels in het temperament tijdens de vroege kinderjaren. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Royal Holloway University of London bij meer dan zestienduizend Britse kiezers. De onderzoekers zeggen daarbij vastgesteld te hebben dat een duidelijk verband kan worden vastgesteld tussen gedragsproblemen op een leeftijd tussen vijf en zeven jaar en persoonlijke gevoelens van economische en politieke onvrede een kwarteeuw later.

Lees Verder

15:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Aanvaarding eigen lichaam leidt tot gezonder eetgedrag

Personen die hun lichaam, gewicht en uiterlijk aanvaarden, zijn sneller geneigd een gezond eetgedrag te vertonen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Flinders University en de University of Sheffield. De onderzoekers stellen dat de houding tegenover het eigen lichaam onder meer een invloed kan hebben op het doorzettingsvermogen in programma's die eetstoornissen moeten helpen behandelen. Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten van de studie mogelijk bijdragen tot nieuwe therapieën.

Lees Verder

14:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook in wetenschap kan moederschap hinderpaal zijn

In de wetenschap kan het moederschap een hinderpaal van de carrière zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Bath in Engeland en de Università di Torino in Italië. Uit een studie over een periode van tien bij meer dan tweehonderdvijftig wetenschappers aan de Italiaanse universiteit bleek dat vrouwelijke wetenschappers minder subsidies ontvangen dan hun mannelijke collega's, maar ook bleek dat het werk van vrouwelijke onderzoeksters met kinderen opvallend weinig in publicaties wordt geciteerd.

Lees Verder

13:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Personeelsbestand omvat verschillende types bedreigingen

Er kunnen verschillende types van werknemers worden geïdentificeerd die een bedreiging voor hun bedrijf kunnen vormen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Coventry University en de University of Glasgow. De onderzoekers wijzen er wel op dat ook de onderneming zelf een factor kan zijn in het negatieve gedrag van hun medewerkers. Er wordt aan toegevoegd dat het management anderzijds een aantal instrumenten ter beschikking heeft om deze bedreigingen aan te pakken.

Lees Verder

12:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Emotionele instabiliteit vaak gepaard met smartphone-verslaving

Mensen die emotioneel minder stabiel zijn, lopen een groter risico om aan hun smartphones verslaafd te raken. Dat is de conclusie van een onderzoek van psychologen aan de University of Derby en de Nottingham Trent University, gebaseerd op een online enquête bij 640 smartphonegebruikers. De studie wees uit dat mensen die worstelen met hun mentale gezondheid vaker hun smartphone intensief gebruiken als een vorm van therapie. Bovendien werd opgemerkt dat het gebruik van de smartphone toeneemt naarmate ook de angstniveaus oplopen. Verder bleek dat sociale netwerken de populairste mobiele applicaties zijn, gevolgd door instant messaging en muziek.

Lees Verder

11:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nepgeneesmiddelen grote bedreiging voor ontwikkelingslanden

Er moeten meer inspanningen worden gedaan om te beletten dat de Afrikaanse markt met nepgeneesmiddelen wordt overspoeld. Dat zegt David Richmond, chief executive van de Brazzaville Foundation. Hij benadrukt dat geneesmiddelen met een inferieure kwaliteit of namaakproducten elk jaar tienduizenden levens eisen. Het grootste aantal slachtoffers valt in ontwikkelingslanden. Volgens David Richmond zijn tussen 30 procent en 70 procent van de geneesmiddelen op de Afrikaanse markt van dubieuze kwaliteit. Het probleem heeft volgens hem zware economische en maatschappelijke kosten.

Lees Verder

10:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Baby heeft snel gevoel voor rechtvaardigheid

Op een leeftijd van amper zeventien maanden hebben kinderen al een besef van rechtvaardigheid en een gelijke verdeling. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Auckland, gebaseerd op een studie met meer dan tachtig kinderen. Gevoelens van fairplay kunnen worden gelinkt aan de menselijke evolutie. Wanneer middelen kunnen worden gevonden om dit gedrag in een vroege levensfase te stimuleren, zou het volgens de onderzoekers eventueel mogelijk kunnen zijn om rechtvaardigheid en prosociaal gedrag in menselijke sociale groepen te promoten.

Lees Verder

09:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Busbouwer Van Hool uit Koningshooikt heeft uit Trondheim, een stad in Noorwegen, een order voor de bouw van achtenvijftig trambussen van het type ExQui.City ontvangen. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. De eerste exemplaren moeten nog voor het einde van dit jaar worden geleverd. Voor de rest van het order is een leveringsdatum tussen maart en juni volgend jaar voorzien. Het order van de Noorse operatoren Nettbuss en Tide is de grootste bestelling die Van Hool tot op dit ogenblik voor de ExQui.City heeft ontvangen. De trambus van het Belgische bedrijf is inmiddels zeven jaar op de markt. Tot nu toe werden ruim tweehonderdvijftig exemplaren in elf landen besteld.

De holding Sofina heeft een belang genomen in de online modewinkel Zilingo uit Singapore. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De investering bevestigt echter de interesse die Sofina toont voor technologische activa op de Aziatische markt. Sequoia, het Amerikaanse technologiefonds waarmee Sofina al jaren nauw samenwerkt, had twee jaar geleden ook al in Zilingo geïnvesteerd. Zilingo richt zich op de hele Zuidoost-Aziatische markt. Eerder dit jaar was ook al bekend gemaakt dat Sofina een belang zou nemen in de Chinese online maaltijdleverancier MissFresh. Ook werd de participatie in het informaticabedrijf PineLabs uit India verder opgevoerd.

De bouwmaterialengroep Etex heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,79 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 127 miljoen euro naar 148 miljoen euro. Het bedrijf profiteert van de heropleving van de wereldeconomie en de toenemende bouwactiviteit. In Europa was de groei het sterkst in Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk. In Latijns-Amerika vormen Argentinië en Peru de belangrijkste groeimotoren. In Afrika moeten alleen in Zuid-Afrika minder cijfers worden gemeld. Daarnaast wordt ook gewezen naar kostenbeheersing, een hogere productiviteit en activiteiten met een hogere toegevoegde waarde.

De supermarktketen Colruyt start in veertig filialen met de verkoop van een assortiment halalproducten. Het aanbod bestaat uit een veertigtal artikelen, met onder meer couscous, bulgur, kaas, kruiden, thee, frisdrank, groenten en fruit. Het pakket wordt aangeboden in winkels die in stedelijke regio’s zijn gevestigd. De keten zegt met de nieuwe productlijn ook zijn islamitische klanten beter van dienst hoopt te kunnen zijn. Colruyt zegt immers vastgesteld te hebben dat het huidige aanbod in de winkels de noden van de moslimgemeenschap nog niet optimaal invult. Er wordt echter wel opgemerkt dat de winkels geen vlees zullen verkopen van dieren die onverdoofd zijn geslacht.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) wil tegen eind dit jaar nog eens twaalfhonderd nieuwe medewerkers aanwerven. Opgemerkt wordt dat dit jaar een aanzienlijk contingent personeelsleden met pensioen gaat en dus vervangen moet worden. Om de vacatures te kunnen invullen heeft het spoorbedrijf zustergroep HR Rail ingeschakeld. Bedoeling is dat HR Rail een rekruteringscampagne uitwerkt. Dit jaar werden bij het spoorbedrijf al vierhonderd nieuwe medewerkers aangetrokken. Over het hele jaar moet HR Rail in totaal zestienhonderd nieuwe werknemers rekruteren. Onder meer wordt gezocht naar treinbestuurders, treinbegeleiders, technici, ingenieurs en commercieel medewerkers.

De aandeelhouders van het Britse concern GKN Industries, het moederbedrijf van onder meer luchtvaartbedrijf Fokker, hebben uiteindelijk toch ingestemd met het vijandige bod van investeerder Melrose. Meer dan de helft van de aandeelhouders van GKN Industries verklaarde zich akkoord met een bod van 8,3 miljard pond dat door Melrose werd voorgelegd. Door de transactie wordt de eerdere verkoop van activa van GKN Industries aan de Amerikaanse groep Dana, voor een bedrag van meer dan 6 miljard dollar, ingetrokken. Melrose heeft aangegeven zich te zullen inspannen om een langdurige verankering van GKN Industries in Groot-Brittannië te willen garanderen.

De Franse champagnegroep Vranken-Pommery Monopole boekte het voorbije jaar een omzet van 300,2 miljoen euro. Dat betekende een status-quo tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 45 procent tot 8,7 miljoen euro. Weliswaar moet gewag worden gemaakt met tegenvallende prestaties in Frankrijk en Groot-Brittannië, maar dat kon door een sterke groei in andere markten ruimschoots worden gecompenseerd. In Europa wordt daarbij gewezen uitstekende resultaten in België, Duitsland en Italië. In de rest van de wereld wordt onder meer een omzetstijging met 10 procent in de Verenigde Staten en Japan gemeld. In Australië namen de verkopen met 50 procent toe.

In Frankrijk zal voormalig president Nicolas Sarkozy op verdenking van machtsmisbruik voor de rechter moeten verschijnen. Dat hebben Franse media gemeld. Sarkozy zou zijn invloed hebben aangewend om informatie te bemachtigen over een onderzoek naar vermeende onregelmatigheden rond zijn verkiezingscampagne elf jaar geleden. Sarkozy zou hebben geprobeerd informatie te verkrijgen over mogelijke onregelmatigheden bij de fondsenwerving voor zijn campagne. Er zouden aanwijzingen zijn dat bij die werving van aftroggelarij gebruik zou zijn gemaakt om bijdragen te krijgen van Liliane Bettencourt, de erfgename van het cosmeticaconcern L’Oréal. Sarkozy houdt zijn onschuld vol.

Uitgever Mediafin heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 58,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 2,6 procent tegenover het jaar voordien. De bedrijfswinst nam met 0,1 procent toe tot 12 miljoen euro. Mediafin, uitgever van de zakenkranten De Tijd en L’Echo, merkt op dat de groei zowel aan de oplage en de advertenties mag worden toegeschreven. De inkomsten uit de krantenverkoop steeg met 3,2 procent tot 26,4 miljoen euro. Bij de advertenties kon een stijging met 2 procent tot 30,9 miljoen euro worden gemeld. Er werd verder aangekondigd dat de uitgever dit jaar een budget van 2,8 miljoen euro heeft voorzien voor investeringen in innovatie.

Het investeringsfonds PPF Group van de Tsjechische ondernemer Petr Kellner, neemt de Hongaarse, Bulgaarse, Servische en Montenegrijnse telecom-activiteiten van het Noorse concern Telenor over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,8 miljard euro. PPF Group is al actief in Tsjechië en wil met de overname zijn positie in de regio gevoelig versterken. Daarmee wil Kellner de strijd met grote groepen zoals Vodafone en Deutsche Telekom in de regio aangaan. PPF Group was oorspronkelijk actief als vastgoedbedrijf, vermogensbeheerder en verzekeraar, maar nam vijf jaar geleden de Tsjechische divisie van Telefonica over. Die divisie heeft sindsdien zijn waarde kunnen verviervoudigen.

Het voorbije jaar konden werknemers in de Europese Unie rekenen op een gemiddeld uurloon van 23,10 euro. Dat betekende een stijging met bijna 12 procent over een periode van tien jaar. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. In de eurozone was er sprake van een stijging van 21,80 euro naar 26,90 euro. Het hoogste uurloon werd het voorbije jaar opgetekend in Luxemburg (43,80 euro), gevolgd door Denemarken (38,70 euro), België (37,90 euro), Nederland (33,70 euro) en Frankrijk (33 euro). De laagste lonen weerden opgetekend in Bulgarije (5,10 euro) en Roemenië (5,50 euro) en Polen (6,30 euro).

Het Chinese technologieconcern Huawei heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 78 miljard euro. Dat betekende een stijging met bijna 16 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met ruim 28 procent tot 6,1 miljard euro. Het bedrijf maakt daarbij vooral gewag van goede resultaten in de consumentendivisie. Tevens werd gewezen op de impact van gunstige wisselkoersen. Er wordt wel opgemerkt dat de omzetgroei tot het laagste niveau van de jongste vier jaar is teruggevallen. Bij de netwerkdivisie werd een omzetgroei met 2,5 procent tot 38,5 miljard euro gemeld. Bij de consumentenafdeling liepen de inkomsten met 32 procent op tot 30,7 miljard euro.

De Duitse holding Schwarz, de groep boven onder meer Lidl en Kaufland, heeft met autobouwer BMW een samenwerkingsakkoord ondertekend. Daarbij worden door Schwarz bij BMW tienduizend bedrijfswagens besteld. Daarbij worden kortingen tussen 48 procent en 50 procent toegekend. Tot nu toe werkte Schwarz samen met Audi, maar daar zou men voor het nieuwe contract slechts tot een korting van maximaal 42 procent bereid zijn geweest. Na zes maanden zullen de bedrijfswagens in een aantal Duitse vestigingen van Lild als jonge occasies aan de klanten te koop worden aangeboden. Over prijzen werden nog geen details verstrekt.

Het Antwerpse bedrijf Genae, gespecialiseerd in diensten voor de medische industrie, neemt de groep Hilbert Paradox over. Door de operatie krijg Genae toegang tot digitale data, die kunnen worden aangewend om hartfalen te voorkomen. Hilbert Parabox, eveneens gevestigd in Antwerpen, heeft zich onder meer gespecialiseerd in advies aan artsen en ziekenhuizen op basis van patiëntendata die met sensoren werden verzameld. De overname past volgens Bart Segers, chief executive van Genae, in de evolutie die in de geneeskunde wordt vastgesteld en waarbij steeds meer aandacht wordt gevestigd op digitale activiteiten. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld.

Brouwer Co.Br.Ha heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 101,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3,9 procent tegenover het jaar voordien. De inkomsten uit de verhuur van cafés bleef stabiel, maar de verkoop van dranken liet een omzetgroei met 4,6 procent optekenen. De nettowinst van de groep, producent van Haacht, liep met 20,4 procent op tot 6,9 miljoen euro. In volumes kon de bierverkoop met 7,1 procent worden gemeld. Daarbij konden onder meer gunstige prestaties worden gemeld op de Franse en Nederlandse horecamarkt en de Belgische retailmarkt. In de Belgische horeca moest echter een terugval met 3,4 procent worden opgetekend.

08:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-03-18

Prehistorische mens opvallend goed bestand tegen extreme klimaatgebeurtenissen

De prehistorische mens bleek opvallend bestand tegen extreme klimaatgebeurtenissen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of York en de Royal Holloway University of London, gebaseerd op vondsten op Star Carr, een archeologische site uit het stenen tijdperk in Noord-Yorkshire daterend van ongeveer negenduizend jaar voor het begin van de huidige tijdrekening. Tijdens die periode, op het einde van de laatste ijstijd, werd een plotselinge daling van de temperatuur geregistreerd, voldoende om de ontwikkeling van bossen tot stilstand te brengen. De menselijke activiteit op Star Carr bleek echter onverstoord verder te gaan.

“De studie werpt een nieuw licht op het debat over de gevoeligheid van jager-verzamelaars voor veranderingen in het milieu,” zegt onderzoeksleider Simon Blockley, professor geologie aan de Holloway University. "De prehistorische gemeenschap, die weerstand bood tegen een aanhoudende koudeperiode van meer dan honderd jaar, liet een grote schat aan bewerkte producten en materialen na als bewijs van hun voortdurende productiviteit en uithoudingsvermogen. Geargumenteerd wordt dat abrupte klimatologische gebeurtenissen een zware slag hebben kunnen toegebracht aan de Mesolithische populaties in Noord-Brittannië, maar daarvan biedt Star Carr geen bevestiging.”

De onderzoekers merken op dat Star Carr nochtans op amper tien jaar tijd met een gemiddelde temperatuurdaling van drie graden Celsius werd geconfronteerd. “De vondsten in Star Carr tonen dat de prehistorische gemeenschappen in staat waren om met aanhoudend extreme klimaatgebeurtenissen om te gaan,” aldus nog professor Blockley. “Er moest worden vastgesteld dat deze populaties in werkelijkheid veel gevoeliger waren voor kleinere lokale veranderingen in hun omgeving. Uiteindelijk zou een geleidelijke uitdroging van een lokaal meer de bewoners verplichten te vertrekken en elders een nieuw leven op te bouwen.”

“De inwoners van Star Carr werden vooral tijdens de winter ongetwijfeld met bijzonder harde weersomstandigheden geconfronteerd,” benadrukken de onderzoekers. “Wellicht konden ze echter de nodige middelen, onder meer door de jacht op edelhert, aanwenden om zich tegen die omstandigheden efficiënt te beschermen. De conclusies van de studie geven in ieder geval aan dat met een open geest moet worden gekeken naar de mogelijke effecten van extreme klimaatgebeurtenissen op de populatie.”

Lees Verder

14:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klimaat |  Facebook |

Piloten van gelijke status verhogen risico op crashes

In autoraces loopt het risico op crashes gevoelig op wanneer piloten van gelijke leeftijd en status met elkaar worden geconfronteerd. Het fenomeen kan echter alleen worden vastgesteld wanneer onder veilige omstandigheden wordt gereden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan Insead, het Korea Advanced Institute of Science and Technology, de United States Treasury en de European School of Management and Technology, gebaseerd op gegevens van 732 races en 355 piloten sinds het begin van de jaren zeventig van de voorbije eeuw in de Formule Eén.

“Onder een aantal specifieke omstandigheden kan concurrentie in een gevaarlijke confrontatie uitmonden,” zegt onderzoeksleider Henning Piezunka, professor economie aan de Insead. “Onder meer kon worden vastgesteld dat het risico op een crash toeneemt wanneer de piloten dezelfde leeftijd hebben en een gelijke status genieten.” Onder meer wordt gewezen op de rivaliteit tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg eerder dit decennium. Hamilton en Rosberg waren weliswaar teamgenoten bij Mercedes, maar dat weerhield hen niet van scherpe onderlinge confrontaties, die geregeld ook met crashes eindigden.

Een gelijkaardige rivaliteit kon eerder ook worden opgemerkt tussen Alain Prost en Ayrton Senna bij McLaren-Honda op het einde van de jaren tachtig van de voorbije eeuw. Het fenomeen moet volgens de onderzoekers worden gelinkt aan de theorie van de structurele equivalentie in de sociale wetenschappen, waar wordt aangegeven dat persoonlijkheden met gelijkaardige karakteristieken een groter risico lopen op een onderling verscherpt concurrentieel conflict. Een ander voorbeeld kan worden teruggevonden bij bokser Mike Tyson, die het oor van zijn opponent Evander Holyfield afbeet.

“In de autosport kan die strijd vaak uitmonden in crashes, aangezien de piloten bij hun manoeuvres steeds grotere risico’s nemen om hun opponent achter zich te laten,” benadrukt professor Piezunka. “Geen van beide wil immers zijn tegenstander een kans bieden om een superieure positie te verwerven in de hiërarchie. Inspanningen om elkaar te intimideren kunnen escaleren tot contacten. Een reeks acties en reacties kan uiteindelijk in een aanrijding resulteren, aangezien niemand van plan is toe te geven.” Opmerkelijk is volgens de onderzoekers echter dat dit gedrag alleen kan worden opgemerkt bij gunstige weersomstandigheden.

“Blijkbaar zijn piloten onder ongunstige omstandigheden veel meer gefocust op een stijl die hen kan toelaten crashes te voorkomen,” zegt Henning Piezunka.

Lees Verder

13:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: autosport |  Facebook |

Nepal rekent op anderhalf miljoen buitenlandse toeristen

Op het einde van dit decennium heeft Nepal opnieuw een jaar van het toerisme gepland. Bedoeling daarbij is in totaal 1,5 miljoen toeristen te kunnen ontvangen. Dat hebben woordvoerder van het Nepalese ministerie van toerisme bevestigd. Het voorbije jaar werden in totaal 940.218 buitenlandse bezoekers ontvangen, maar gerekend wordt op een groei met 30 procent per jaar om de uiteindelijke doelstelling tegen het einde van dit decennium te kunnen halen. Gehoopt wordt dat het toerisme ook kan worden gestimuleerd door de opening van Gautam Buddha International Airport in de zuidwestelijke stad Bhairahawa volgend jaar.

Voor de derde keer deze eeuw wil Nepal een jaar van het toerisme organiseren. Een op drie buitenlandse toeristen is afkomstig van China of India. Het voorbije jaar werden in het land 104.664 Chinese toeristen en 160.832 Indiase bezoekers ontvangen. Tegen eind dit decennium zouden volgens de plannen van de Nepalese autoriteiten uit beide landen 250.000 bezoekers moeten worden geregistreerd. Andere traditionele markten voor het Nepalese toerisme zijn Noord-Amerika en Europa, maar het land wil naar eigen zeggen ook een aantal nieuwe markten verkennen in onder meer Zuidoost-Azië en Oost-Europa.

“Voor het jaar van het toerisme zal uiteraard vooral promotie worden gevoerd in China en India,” aldus Deepak Raj Joshi, chief executive van de Nepal Tourism Board. “Er worden echter ook hoge verwachtingen gekoesterd om ook toeristen uit nieuwe markten te kunnen aantrekken.” Er wordt nog opgemerkt dat het Nepalese toerisme zich nog steeds herstelt van een aantal grote tegenslagen. Daarbij wordt in eerste instantie gewezen naar de verwoestende aardbeving drie jaar geleden, gevolgd door een economische blokkade van India. De toeristische sector heeft in Nepal vorig jaar voor een rechtstreeks en onrechtstreekse tewerkstelling van 1,02 miljoen mensen gezorgd.

Lees Verder

11:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nepal |  Facebook |

Investeringen in onderwijs versterken ook kansen volgende generaties

Overheidsinvesteringen in onderwijs kunnen de economische kansen voor de volgende generaties helpen vergroten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Pennsylvania State University en de Oregon State University in de Verenigde Staten. De Amerikaanse studie suggereert dat grotere investeringen in openbaar onderwijs kunnen leiden tot een sterkere opwaartse economische mobiliteit en bovendien een manier kunnen zijn om inkomensongelijkheid te verlichten. Tevens wordt aangegeven dat gemeenschappen die meer in onderwijs hebben geïnvesteerd minder vaak met schooluitval worden geconfronteerd en minder tienerzwangerschappen kennen.

"Het is iets dat we al lang vermoedden, maar deze studie bevestigt echt dat er over een sterke link bestaat tussen de kwaliteit van de scholen die worden bezocht en de kansen men later in het leven geniet,” zegt hoofdonderzoeker Stephan Goetz, professor regionale economie aan de Pennsylvania State University. "Hoe beter de kwaliteit van het onderwijs, hoe meer economische kansen kunnen worden verhoopt." Volgens de onderzoekers kan slechte schoolkwaliteit leiden tot een opeenvolging van economische en sociale problemen. Een gebrek aan schoolkwaliteit kan onder meer leiden tot een grotere uitval, die op zijn beurt het aantal tienerzwangerschappen zou kunnen doen toenemen.

"Omdat de uitval een negatieve impact heeft op zowel de tienerzwangerschappen als op de opwaartse mobiliteit, kan worden aangetoond dat de schoolkwaliteit niet alleen op korte termijn een effect kan hebben op de schoolresultaten, maar ook op lange termijn invloed kan hebben op het toekomstig succes in het volwassen leven,” zegt professor Goetz nog. De onderzoekers wijzen er verder op dat in vele landelijke gemeenschappen jongeren alleen op een opwaartse economische mobiliteit kunnen hopen door weg te trekken en zich in een regio met meer opportuniteiten te vestigen.

“Dit vormt een uitdaging voor beleidsmakers die niet alleen aan de welvaart voor mensen, maar ook voor locaties belang hechten,” zeggen de onderzoekers nog. “Om getalenteerde jongeren te kunnen behouden, moeten regionale gebieden ook hooggeschoolde arbeidsplaatsen voorzien en gunstige omgevingen creëren voor startende ondernemers.” Er wordt nog opgemerkt dat de sociale mobiliteiten grote verschillen kan registreren. In de Verenigde Staten worden een grote opwaartse sociale mobiliteit opgetekend in onder meer de Rocky Mountains, de Great Plains en sommige gebieden in Oklahoma en Texas, maar lager in het noordoosten en de Far West.

Lees Verder

11:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: onderwijs |  Facebook |

Reistijd wandelaar of fietser wordt meestal overschat

Een verkeerde inschatting van reistijden kan voor werknemers een belemmering zijn om zich te voet of met de fiets naar het bedrijf te begeven. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de Pennsylvania State University bij vijfhonderd personeelsleden en studenten van de campus. Zorgen over de extra tijd die nodig is om naar het werk te lopen of fietsen, is vaak een reden om het traject met de auto af te leggen, maar volgens de onderzoekers blijken de actieve verplaatsingen meestal minder lang te duren dan algemeen wordt gedacht. De studie toont volgens de wetenschappers een aantal motieven die de forens tot een actief alternatief zou kunnen aanzetten.

"De extra tijd die nodig is om naar het werk te wandelen of fietsen, wordt vaak aangehaald als een reden om van de auto gebruik te maken,” zegt onderzoeksleider Melissa Bopp, professor kinesiologie aan de Pennsylvania State University. "Mensen zijn echter vaak in de berekening van de tijd die voor een verplaatsing nodig zal zijn. De meeste mensen denken dan ook dat men te voet of met de fiets langer over een traject zal doen dan in werkelijkheid het geval is. Dat fenomeen wordt echter problematisch indien men verplaatsingen te voet of met de fiets bij het publiek probeert te stimuleren.” Volgens de onderzoekers rijdt meer dan 90 procent van de Amerikanen met een auto naar het werk.

“Een wandeling of fietstocht biedt veel voordelen, maar blijft een zeldzaamheid,” zeggen de onderzoekers. “Actief reizen heeft veel voordelen, waaronder een betere gezondheid en een beter leefmilieu. Maar ondanks deze voordelen, blijven de meeste mensen nog steeds met de auto pendelen. Personen die geen ervaring hebben met het wandelen of fietsen, nemen aan dat dezelfde route als de auto zal worden genomen, waarbij onder meer gewezen wordt op gevaarlijke verkeerssituaties. In realiteit kunnen vaak veilige en mooie alternatieve routes worden gevolgd. Die verkeerde perceptie kan echter worden bijgestuurd.”

Uit het onderzoek bleek dat ongeveer 91 procent van de respondenten de tijdsduur van een wandeltraject verkeerd inschat. Bij een fietstraject loopt dat zelfs op tot 93 procent. Nagenoeg iedereen die een fout maakte, bleek de reistijd te overschatten. Respondenten die zich optimistische uitlieten over de beschikbaarheid en toegankelijkheid van parkeervoorzieningen, waren meer geneigd de reistijd van het wandeltraject en het fietstraject verkeerd in te schatten. Vrouwen bleken vaker eveneens een verkeerde inschatting te maken dan mannen. Daarnaast is volgens de onderzoekers ook het zelfvertrouwen van de pendelaar van groot belang, al kan daaraan volgens hen gelukkig worden gewerkt.

Respondenten die vaker bleken te fietsen of te wandelden, bleken daarentegen meer kans te hebben om de reistijden nauwkeurig te voorspellen. De onderzoekers zeggen dat de resultaten ook bredere implicaties hebben. "Ervaring met actief transport zal iemand meestal een beter inzicht bieden in de reële duur van de verplaatsing,” wordt er opgemerkt. “Men kan inspanningen doen om het publiek daarover beter te informeren, maar de beste oplossing is hen dat zelf in praktijk te laten ervaren.”

Lees Verder

10:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pendelaar |  Facebook |

Europese energie eind volgend decennium 35 procent duurzaam

Tegen het einde van volgend decennium moeten duurzame bronnen minstens 35 procent van de energievoorziening van de Europese Unie dekken. Dat staat in een brief die een aantal sectororganisaties uit de duurzame economie hebben geschreven aan de regeringsinstanties van Oostenrijk, dat tijdens de tweede helft van dit jaar het voorzitterschap van de Europese Unie zal invullen. Daarbij wordt opgemerkt dat hernieuwbare bronnen inmiddels de goedkoopste bron van energie zijn geworden en voor de Europese Unie in toenemende mate een kostenefficiëntie optie bieden om de plannen voor het energieverbruik en de klimaatdoelstellingen te realiseren.

De brief van de duurzame coalitie was gericht aan de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz en Elisabeth Köstinger, Oostenrijks minister van duurzaamheid en toerisme. De kosten van hernieuwbare energie zijn de voorbije jaren jaren sterk gedaald, waardoor de Europese Commissie zijn kosten-batenanalyse van twee jaar geleden moest bijwerken. Aangevoerd wordt nu dat de realisatie van de doelstelling van 27 procent hernieuwbare energie tegen eind volgend decennium 2,9 miljard euro per jaar goedkoper zou zijn dan onder de vorige analyse. Dit suggereert dat een doelstelling van 30 procent voor het einde van het volgende decennium nu betaalbaar zou zijn.

Miguel Arias Cañete, Europees commissaris voor energie en klimaatactie, voert nu openlijk campagne om de ambities op het gebied van hernieuwbare energie te verhogen. Het Europees Parlement heeft zich al achter een doelstelling van 35 procent geschaard. In december kwamen de Europese regeringen een streefcijfer van 27 procent overeen, was tot teleurstelling leidde bij milieugroepen. Maar de dynamiek van de industrie beïnvloedt de discussie tussen de Europese wetgevers. De brief van de coalitie omschrijft de duurzame sector als een goedkope energiebron, die ondertussen 1,1 miljoen mensen tewerk stelt. Eind volgend decennium kan de sector 3 miljoen mensen in dienst hebben.

“Het is van cruciaal belang om de toekomstige investeringen te richten op duurzame technologieën en tewerkstelling,” aldus de coalitie, die ook oproept om de subsidies voor fossiele brandstoffen en andere vervuilende energiebronnen te elimineren. De brief was ondertekend door Egec Geothermal, de European Solar Thermal Electricity Association (Estela), de European Heat Pump Association (Ehpa), Ocean Energy Europe, Solar Heat Europe, Solar Power Europe, de European Biomass Association (Aebiom), de European Biogas Association (Eba), de Association of European Renewable Energy Research Centres (Eurec) en de European Renewable Energies Federation (Eref).

Lees Verder

09:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie |  Facebook |

Economie emiraten wil impact olie tot 20 procent beperken

Over drie jaar zal het aandeel van olie in de economie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) tot maximaal 20 procent zijn herleid. Bovendien zal het land tegen het eind van het volgende decennium een wereldwijd centrum van artificiële intelligentie zijn geworden. Dat staat in een rapport van het ministerie van economische zaken van de emiraten. Op dit ogenblik is de economie van de emiraten nog voor 30 procent gebaseerd op de ontginning van olie en gas. De activiteit van de sector is grotendeels geconcentreerd in Abu Dhabi, terwijl Dubai het commerciële centrum van het land blijft.

Lees Verder

 

09:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Tegen eind volgend decennium wil Nederland de gaswinning in Groningen volledig stopzetten. Dat heeft de Nederlandse regering beslist. Eric Wiebes, Nederlands minister van economie en klimaat, zegt dat de gevolgen van de gaswinning maatschappelijk niet langer aanvaardbaar is. De gaswinning leidt immers tot een verhoogd risico op aardbevingen. Op dit ogenblik wordt in Groningen jaarlijks een productie van gemiddeld 21,6 miljard kubieke meter opgetekend. Over vier jaar zou de productie al tot minder dan 12 miljard kubieke meter worden teruggebracht. Dat proces zou mogelijk nog kunnen worden versneld, afhankelijk van een aantal aanvullende maatregelen die worden voorzien.

Lotus Bakeries neemt de productie van de fruitsnack Bear over van het Zuid-Afrikaanse bedrijf Grassroots. Daarover heeft Lotus Bakeries een akkoord gesloten met de holding Acorn, de meerderheidsaandeelhouder van Grassroots. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Momenteel produceert Grassroots het merk Bear, dat vooral op snackmarkt in Groot-Brittannië mikt, in opdracht van Lotus. In de overeenkomst is voorzien dat Grassroots voor de productie van Bear een totaal nieuwe fabriek zal bouwen en inrichten en vervolgens aan Lotus overdragen. Lotus wil de productie van Bear volgend jaar voor eigen rekening nemen.

De Canadese retailer Hudson’s Bay heeft tijdens het vierde kwartaal van voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,7 miljard Canadese dollar. Dat betekende een stijging met ruim 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De vergelijkbare omzet ging echter met ruim 2 procent achteruit. Er werd wel een nettowinst gerealiseerd van 84 miljoen Canadese dollar, tegenover een verlies van 152 miljoen dollar tijdens het vierde kwartaal het jaar voordien. Voor de eerste keer in twee jaar was er opnieuw een kwartaalwinst. De jaaromzet daalde van 14,45 miljard dollar naar 14,3 miljard dollar. Er werd een verlies geleden van 581 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 516 miljoen dollar het jaar voordien.

Er komt mogelijk een fusie tussen de Franse autobouwer Renault en diens Japanse sectorgenoot Nissan. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De twee bedrijven hebben al een intensieve samenwerking en hebben met Carlos Ghosn ook dezelfde topman. Renault heeft een belang van 43 procent in Nissan. De Japanse groep heeft op zijn beurt een participatie van 15 procent in Renault. Een fusie van de groep, die sinds twee jaar ook de Japanse autobouwer Mitsubishi omvat. Een fusie zou volgens Ghosn tot 10 miljard euro synergieën kunnen opbrengen. De Franse staat heeft echter ook een belang van 15 procent in Renault en zou door een fusie aan impact verliezen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Snap schrapt honderd arbeidsplaatsen. Dat heeft de directie in een officiële mededeling bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat Snap streeft naar een grotere samenwerking tussen de teams. Volgens waarnemers zou vooral de marketing-afdeling worden geraakt. Eerder deze maand werden ook al honderdtwintig ontwikkelaars ontslagen. De personeelsproblemen zouden gedeeltelijk te wijten zijn aan over overdreven optimistisch wervingsbeleid dat in het verleden werd gevoerd. Het bedrijf is de voorbije periode enkele keren op een ongunstige manier in het nieuws gekomen. Onder meer een aanpassing van de applicatie Snapchat werd door Kylie Jenner bekritiseerd.

Drukkerij Lannoo uit Ruddervoorde is failliet verklaard. De onderneming verkeerde al enkele jaren in moeilijkheden. Uiteindelijk zouden de digitalisering en de concurrentie van goedkope drukkerijen uit Oost-Europa het bedrijf fataal zijn geworden. Door het faillissement worden 41 banen geschrapt. Mogelijk zullen echter twee op drie arbeidskrachten terecht kunnen bij L. Capitan, een groep van tien drukkerijen waartoe ook Lannoo behoort. De drukkerij brengt boeken en agenda’s op de markt. Hoofdaandeelhouder is Cop Invest, een investeringsvehikel van enkele ondernemersfamilies. Daarnaast was ook Christa De Clippel, de weduwe van Stefaan Lannoo, nog altijd aandeelhouder.

De Antwerpse scheepvaartgroep Exmar heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 93,4 miljoen dollar, tegenover 96 miljoen dollar inkomsten het jaar voordien. De bedrijfsopbrengsten liepen echter van 123,2 miljoen dollar naar 193,7 miljoen dollar. Dat positieve resultaat was in belangrijke mate te danken aan de boekwinst op de verkoop van de schepen Belgibo (26,7 miljoen dollar), Excelerate, Explorer en Express (70 miljoen dollar) en Kissama (1,6 miljoen dollar). De nettowinst van Exmar daalde echter van 40,4 miljoen dollar naar 28 miljoen dollar, onder meer door belastingen, afschrijvingen en een lager resultaat van 18,7 miljoen dollar op geassocieerde ondernemingen.

De chemiegroep Solvay wil zeshonderd banen schrappen. Daarbij zullen vooral ondersteunende functies worden getroffen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. In Frankrijk zouden honderdzestig banen verdwijnen, terwijl in Portugal en Brazilië respectievelijk negentig en tachtig arbeidsplaatsen zouden worden geschrapt. In België zouden twintig functies zijn bedreigd. Solvay zegt zijn organisatie te willen vereenvoudigen en aan te passen aan het veranderde bedrijfsprofiel en de wijzigende klantenportefeuille. De onderneming is op enkele jaren geëvolueerd van een producent van bulkchemicaliën naar gespecialiseerd producten en geavanceerde materialen voor onder meer de autosector en luchtvaart.

De Amerikaanse drankengroep Constellation Brands heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,77 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt onder meer gewezen op de sterke prestaties van het wijnmerk Meiomi. Het operationele inkomen daalde met 27 procent tot 516 miljoen dollar. Op vergelijkbare basis werd een stijging met 10 procent tot 545 miljoen dollar gemeld. De nettowinst steeg met 105 procent tot 925,5 miljoen dollar. Daarbij kon wel gerekend worden op een Amerikaans fiscaal voordeel van 363 miljoen dollar.

De Britse bank Barclays gaat in de Verenigde Staten een boete betalen van 2 miljard dollar om een onderzoek over zijn vastgoedpraktijken voor de financiële crisis te schikken. Dat heeft de onderneming in een mededeling bekendgemaakt. De bank werd beticht van fraude omdat tijdens de tweede helft van het voorbije decennium rommelhypotheken werden verkocht aan investeerders die uiteindelijk miljarden dollars verlies leden toen bleek dat die financiële producten compleet waardeloos waren. Ook twee gewezen bestuurders van Barclays hebben met het Amerikaanse ministerie van justitie een schikking van 2 miljoen dollar bereikt. Het duo heeft geen schuld erkend.

Het mobiele aanbod van de groepen Orange Belgium en Voo zal mogelijk worden gecombineerd. Orange Belgium heeft immers bevestigd interesse te hebben in de activiteiten van Voo, dat door Nethys wordt gecontroleerd. Volgens Orange zou de bundeling van de activiteiten een unieke opportuniteit kunnen zijn om door een krachtenbundeling een belangrijke partij te creëren voor mobiele telefonie in Wallonië. Orange benadrukt wel dat er verder nog geen concrete stappen zijn genomen. Voo biedt vanaf volgend jaar zijn mobiele aanbod aan op het netwerk van Telenet. Dat had al tot speculaties geleid over een mogelijke verdere toenadering tussen Voo en Telenet.

Het chemiebedrijf Avantium heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 12,7 miljoen euro, tegenover 10,5 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Het operationeel verlies liep echter van 3,9 miljoen euro naar 10,1 miljoen euro op. Daardoor boekte het bedrijf ook een nettoverlies van 16,8 miljoen euro, nadat het jaar voordien nog een positief resultaat van 38,1 miljoen euro kon worden gemeld. Twee jaar geleden kon echter worden geprofiteerd van een boekwinst van ongeveer 49 miljoen euro op een overdracht van bezittingen aan partner Synvina. De groep merkte nog op zijn laboratoria in Amsterdam volgende zomer tijdelijk voor een onderhoud te zullen sluiten.

SoftBank Group staat op het punt een belang van 25 procent te nemen in de Zwitserse verzekeringsmaatschappij Swiss Re. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van ongeveer 9,25 miljard Zwitserse frank. Door de operatie wordt aan Swiss Re een totale waarde van 37 miljard frank gekoppeld. Er wordt wel opgemerkt dat de gesprekken over de instap van SoftBank in Swiss Re nog altijd zonder resultaten zouden kunnen worden afgebroken. Christian Mumenthaler, topman van Swiss Re, gaf vorige maand nog wel aan dat een grote investeerder voor de lange termijn welkom is.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks wil zijn producten in de toekomst in een volledig recycleerbare en composteerbare koffiebeker kunnen schenken. Daarvoor werd een samenwerking gestart met het fonds Closed Loop Partners, gespecialiseerd in investeringen in duurzame projecten. Starbucks heeft voor de ontwikkeling van de duurzame beker een budget van 10 miljoen dollar gereserveerd. Het bedrijf zou het nieuwe product binnen drie jaar in gebruik willen nemen. De grote uitdaging zou zijn om een systeem te vinden dat het plastic omhulsel van de papieren beker, dat op dit ogenblik een recyclage onmogelijk maakt, zou kunnen scheiden.

De Amerikaanse modegroep PVH Corp - het moederbedrijf boven merken zoals Tommy Hilfiger en Calvin Klein, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 8,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst viel van 789 miljoen dollar naar 632 miljoen dollar terug. Emanuel Chirico, chief executive van PVH Corp benadrukte bijzonder tevreden te zijn met de geboekte resultaten, die de eigen verwachtingen hebben overtroffen. Chirico voegde eraan toe dat deze resultaten op voorlopen op de doelstellingen die het bedrijf op lange termijn wil realiseren. De sterkste bijdrage werd geleverd door Tommy Hilfiger, dat vooral succes boekte in Europa en Azië.

08:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-03-18

Cruisereizigers tonen bekommernis over medische noodgevallen

Cruisereizigers hebben vaak twijfels of de bemanning van de schepen medische noodgevallen efficiënt kan behandelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van verzekeraar Allianz Global Assistance bij meer dan vijftienhonderd Amerikaanse reizigers. Er werd benadrukt dat 55,5 procent van de ondervraagden van mening is dat cruiseschepen niet optimaal zijn uitgerust om ernstige medische noodgevallen te kunnen behandelen. Dat is een opmerkelijke verschuiving tegenover het jaar voordien, toen nog 59,2 procent van de ondervraagden een vertrouwen uitdrukte in de mogelijkheden van de schepen om belangrijke medische noodgevallen te kunnen aanpakken.

Lees Verder

15:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verouderingsproces Amerikaanse bevolking vertoont vertraging

Amerikanen lijken trager te verouderen dan twee decennia geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Southern California en de Yale University. De winst moet volgens de onderzoekers wellicht eerder worden toegeschreven aan de verandering in de karakteristieken van de biologische veroudering dan aan succesvollere technieken om zieke personen langer in leven te houden. Deze vaststelling laat volgens waarnemers ook uitschijnen dat ziektepatronen zich vaak pas kort voor het levenseinde beginnen te manifesteren. Een gedeelte van de winst kan worden verklaard door onder meer een grotere strijd tegen tabaksconsumptie en obesitas.

Lees Verder

 

14:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaanse betaaltelevisie verloor vorig jaar twee miljoen klanten

Tijdens het voorbije jaar heeft betaaltelevisie in de Verenigde Staten ongeveer 1,6 procent van zijn abonnementen verloren. Dat betekent een verdubbeling tegenover het jaar voordien, toen het aantal gebruikers met 0,8 procent inkromp. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Leichtman Research Group (LRG). Deze cijfers betekenen volgens de onderzoekers dat het voorbije jaar meer dan drie miljoen Amerikaanse gebruikers van betaaltelevisie hun abonnement hebben opgezegd. Er wordt aan toegevoegd dat de markt van de breedband-abonnementen in de Verenigde Staten groter is geworden dan betaaltelevisie.

Lees Verder

13:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Aziatische robotsystemen zoeken contact met omgeving

Over drie jaar zal in de regio Asia-Pacific, op uitzondering van Japan, een bedrag van 130 miljard dollar investeringen worden gedaan in robotica. Dat is de conclusie van een rapport van Interactive Data Corporation (IDC). Er wordt aan toegevoegd dat 40 procent van de nieuwe industriële robots in de regio volgens de onderzoekers minstens met één toepassing van artificiële intelligentie zal zijn uitgerust. Tevens wordt opgemerkt dat 25 procent van de tweeduizend grootste bedrijven uit de regio cyber-fysieke robotsystemen, waarbij de robots een interactie met hun omgeving moeten aangaan, in gebruik zal nemen.

Lees Verder

12:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Media en entertainment biedt consument sterkste emotionele band

Geen enkele economische sector biedt een grotere emotionele band tussen merken en consument dan media en entertainment. Daarmee wordt voor de eerste keer in de geschiedenis de ranglijst niet door de autosector uitgevoerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het MBLM Brand Intimacy Agency, op basis van een enquête bij zesduizend consumenten in de Verenigde Staten, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten. Retail eindigt op een derde plaats. Bij de individuele merken staat Apple op de eerste plaats, gevolgd door Amazon, BMW, Jeep, Disney, YouTube, Target, Netflix, Whole Foods en Google.

Lees Verder

11:21 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bangladesh gaat een eigen filmstad bouwen

Bangladesh wil binnenkort in de buurt van de hoofdstad Dhaka een compleet nieuwe filmstad bouwen. Het initiatief moet de nationale bioscoopsector doen herleven. Dat heeft Amir Hossain, managing director van de Bangladesh Film Development Corp (BFDC), gezegd. De Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman Film City wordt gebouwd op een terrein van ruim 42 hectaren. In totaal zal volgens Hossain voor de realisatie van het plan een investering tussen 70 miljoen dollar en 80 miljoen dollar moeten worden voorzien. Het project zal in verschillende fasen worden gerealiseerd. Ook zullen vijftig bioscopen worden gerenoveerd. Daarvoor wordt een budget van 6 miljoen dollar gereserveerd.

“De eerste fase van ontwikkelingswerk is bijna voorbij, zodat filmmakers de infrastructuur van de stad kunnen zien,” zegt Hussain nog. “Tot nu to is al 2,5 miljoen dollar uitgegeven aan het project.” Om de filmmakers een betere logistiek te bieden, beschikt de Rahman Film City naar eigen zeggen bovendien over de nieuwste apparatuur, waarin een bedrag van 6 miljoen dollar werd geïnvesteerd. De plannen voor de realisatie van een nieuwe filmstad volgen op een scherpe daling van de inkomsten die de sector heeft moeten melden, waardoor uiteindelijk veel bioscopen gedwongen werden om hun deuren te sluiten.

Kazi Showeb Rashid, algemeen secretaris van de Bangladesh Motion Pictures Exhibitors Association, benadrukte dat zijn familie vijf jaar geleden in het hele land nog tweeëntwintig bioscopen had. Vandaag zijn slechts vijf vestigingen operationeel gebleven. "Er waren tien jaar geleden ongeveer duizend bioscopen in Bangladesh," benadrukt Rashid. "Vijf jaar geleden was dat bijna gehalveerd. Momenteel zijn er nog maar 315 bioscopen in het land." Mushfikur Rahman Guljar, voorzitter van de Film Directors Association, beklemtoonde dat piraterij een van de belangrijkste nadelen voor de industrie is. Als producenten hun geld niet terugkrijgen van de film, neemt volgens hem hun interesse in verdere investeringen af.

Indien piraterij onder controle kan worden gehouden en in de bioscopen een systeem van eticketing kan worden ingevoerd, zullen de investeringen van de producenten volgens hem beter kunnen worden beschermd. “Alleen dan zijn grote investeringen in nieuwe films mogelijk,” aldus Guljar. Misha Sawdagor, president van de Film Actors Association, stelde echter dat de sector vooral een nieuwe lichting getalenteerde acteurs nodig heeft. Volgens hem is het Bengaalse publiek uitgekeken op de huidige generatie acteurs, waarop steeds opnieuw beroep wordt gedaan. Sawdagor benadrukte dat de industrie niet verder kan indien slechts met enkele grote sterren kan worden gewerkt.

Er werd ook gewaarschuwd dat het Bengaalse publiek dagelijks films met grote budgetten uit Hollywood en Bollywood krijgt aangeboden. Er wordt dan ook aan toegevoegd dat Bangladesh meer geld zal moeten uitdelen om te kunnen concurreren met internationale films. “In het begin van dit decennium werden jaarlijks ongeveer 115 nieuwe films geproduceerd,” benadrukt Khurshed Alam Khosru, voorzitter van de Producer-Distributor Association. “Vorig jaar werden echter slechts vierenzestig nieuwe films opgetekend. Omdat de bioscopen niet genoeg nieuwe en goede films krijgen, hebben ze geen andere keuze dan te stoppen.”

Lees Verder

10:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bangladesh |  Facebook |

In Australië werken vrouwen harder dan mannen

In Australië moet worden vastgesteld dat vrouwelijke werknemers zich harder inspannen dan hun mannelijke collega’s. Vrouwen zijn dan ook de drijvende kracht geworden achter de prestaties van de Australische bedrijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Gartner. Opgemerkt wordt dat Australië in het algemeen al een grotere werkijver aan de dag legt dan het gemiddelde op de wereldwijde arbeidsmarkt, maar in het binnenland wordt die trend in eerste instantie door vrouwelijke werknemers gedreven. Tegelijkertijd zijn Australische vrouwen met hun salaris minder tevreden dan mannen en ze zijn dan ook sneller geneigd om een andere baan te zoeken.

Lees Verder

09:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Japanse farmagroep Takeda wil zijn Ierse sectorgenoot Shire overnemen. Er wordt een bod overwogen. Dat heeft Takeda bevestigd. Er wordt wel benadrukt dat het proces zich nog in de beginfase bevindt en is het geenszins zeker of er daadwerkelijk een overeenstemming kan worden bereikt. Er zouden tussen beide partijen ook nog geen gesprekken zijn geweest. Takeda wil zijn portfolio geneesmiddelen versterken, waarbij vooral naar de buitenlandse markt wordt gekeken. Door de overname van van Shire zou Takeda zijn bestaande portefeuille met middelen tegen  kanker, gastro-intestinale aandoeningen en aandoeningen aan het zenuwstelsel kunnen aanvullen.

Het Franse technologiebedrijf Thales heeft zijn bod op de Nederlandse digitale beveiliger Gemalto gelanceerd. De aanmeldperiode loopt tot de eerste week van de maand juni. Thales zou in totaal 4,6 miljard euro willen betalen voor het volledige aandelenpakket van Gemalto. Het bod zal worden doorgezet wanneer minstens 67 procent van de aandelen van Gemalto bij Thales zijn aangemeld. Ook moet nog de goedkeuring van de toezichthouders worden verkregen. Bedoeling is dat Thales na de samensmelting zijn eigen digitale beveiligingsactiviteiten zou onderbrengen bij Gemalto, dat onder zijn eigen naam als één van de zeven divisies van de Franse technologiegroep zou functioneren.

De Chinese autobouwer Byd heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 106 miljard yuan. Dat betekende een stijging met 2,3 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde met 19,5 procent tot 4,07 miljard yuan of 648 miljoen dollar. Het bedrijf verwijst voor de winstdaling naar een gedeeltelijke afbouw van de overheidssubsidies voor de aankoop van milieuvriendelijke wagens. Daarnaast werd een daling opgetekend in de verkoop van auto’s met fossiele brandstofmotoren. De verkoop van milieuvriendelijke wagens liepen met 12,8 procent op tot 39 miljard yuan. De divisie verkocht meer dan 110.000 wagens. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien.

De Nederlandse fietsenverkoper Accell Group neemt in de Verenigde Staten de onderneming Beeline Bikes over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Accell had al een minderheidsbelang in Beeline Bikes, maar neemt het Amerikaanse bedrijf nu volledig over. Beeline Bikes werd vijf jaar geleden opgericht in Silicon Valley en bezorgt na een online aankoop fietsen rijklaar aan huis. Beeline Bikes krijgt direct toegang tot de merken en middelen van Accell in Noord-Amerika. Tevens zou de mogelijkheid worden voorzien om Beeline Bikes naar Europa te brengen. Accell wijst erop door de inlijving van Beelines zijn mobiele dienstverlening verder te kunnen versterken.

John Cryan is niet van plan om vroegtijdig zijn mandaat als chief executive van Deutsche Bank neer te leggen. Dat heeft Cryan in een bericht aan de medewerkers van de bank gemeld. Cryan werd drie jaar geleden door Deutsche Bank aangetrokken. Zijn contract loopt nog tot eind dit decennium, maar volgens een aantal berichten zou Cryan door de zwakke prestaties en de dalende beurskoers van de bank door de bestuursraad steeds meer worden bekritiseerd. Gemeld werd dat voorzitter Paul Achleitner inmiddels met een zoektocht naar een mogelijke opvolger zou zijn gestart. Cryan ontkent echter met Achleitner een verschil van mening te hebben over de strategische koers van de bank.

Het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom is niet op zoek naar een gedeeltelijke of volledige verkoop. Dat heeft TomTom benadrukt in een reactie op berichten dat naar een mogelijke koper of naar een partner voor minderheidsbelang zou worden gezocht. Het bedrijf zegt niet te ontkennen dat de strategische opties van de onderneming worden geëvalueerd. De waarde van TomTom wordt geraamd op een bedrag van 1,7 miljard euro. Onder meer in Azië zou worden gekeken naar mogelijk geïnteresseerde partijen. In verscheidene landen worden de navigatiediensten van TomTom echter als een strategische activiteit bestempeld. Dat kan onder meer de instap van een Chinese partij bemoeilijken.

Het gasbedrijf Fluxys Belgium heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 510,2 miljoen euro, tegenover 509,5 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Het bedrijfsresultaat steeg van 276,7 miljoen euro naar 283,2 miljoen euro. De nettowinst liep van 48,5 miljoen euro naar 70,3 miljoen euro op. Fluxys merkt daarbij wel op geprofiteerd te hebben kunnen profiteren van een hervorming van de vennootschapsbelasting, die een eenmalig voordeel van 16,2 miljoen euro heeft opgeleverd. Het bedrijf merkt verder op dat de huidige financiële markten niet toelaten om voor het lopende jaar duidelijke vooruitzichten naar voor te kunnen schuiven.

De Britse ontwerpster Stella McCartney wordt opnieuw volledig eigenaar van haar modelabel. Zeventien jaar geleden had de Franse luxegroep Kering een belang van 50 procent genomen in het label Stella McCartney. Bij die transactie was wel aangegeven dat McCartney de rechten op een eventuele terugkoop van het belang zou behouden. Het is volgens de ontwerpster nu het geschikte ogenblik om van die optie gebruik te maken en opnieuw de volledige controle over het label in handen te krijgen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Volgens een aantal bronnen zou de overname mee zijn bekostigd door muzikant Paul McCartney, vader van de ontwerpster.

Het Canadese technologieconcern Blackberry heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 233 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 18,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies kon van 47 miljoen dollar tot 10 miljoen dollar worden herleid. Het bedrijf merkt daarbij een duidelijk herstel te kunnen laten optekenen. De inkomsten uit zakelijke software en services stegen met 19 procent tot 108 miljoen euro. Die cijfers tonen volgens John Chen, chief executive van Blackberry, dat de strategie van de onderneming aanslaat. Het bedrijf besliste eerder om het contract van John Chen te verlengen.

Bancontact Company en Payconiq Belgium voegen hun activiteiten samen. Dat hebben de twee partijen bekend gemaakt. De creatie van Bancontact Payconiq Company biedt volgens de ondernemingen de mogelijkheid om optimaal te kunnen inspelen op de sterk groeiende vraag naar veilige, performante en gebruiksvriendelijke betaaloplossingen. Aandeelhouders van beide platformen zijn de financiële groepen Axa Bank, Belfius, ING Bank, BNP Paribas Fortis en KBC Bank. Er zal een grote aandacht worden besteed aan mobiel betalen. Het voorbije jaar werden door beide partijen al gezamenlijk 15 miljoen mobiele betalingen verwerkt. Dat betekende een verviervoudiging tegenover het jaar voordien.

Het Franse modehuis Louis Vuitton heeft de bouw van drie nieuwe fabrieken aangekondigd. Daarmee moet het bedrijf naar eigen zeggen gemakkelijker in staat zijn om aan de stijgende vraag naar handtassen te blijven voldoen. In juli zal in Frankrijk een nieuwe fabriek worden geopend. In de loop van volgend jaar zouden nog twee bijkomende productiesites in gebruik worden genomen. De productie van Louis Vuitton is grotendeels geconcentreerd in Frankrijk. Om de Amerikaanse markt op een gemakkelijke manier te kunnen bereiken, werden in Californië al twee fabrieken opgestart. Er zouden ook plannen zijn om een nieuwe productievestiging in Texas in gebruik te nemen.

China Construction Bank heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 621,66 miljard yuan. Dat betekende een stijging met 2,74 procent tegenover het jaar voordien. De inkomsten uit intresten liepen met 8,3 procent op tot 452,46 miljard yuan. De nettowinst van China Construction Bank, één van de vier grootste staatsbanken van China, liep met 4,67 procent op tot 242,26 miljard yuan of 38,5 miljard dollar. De Chinese financiële groep beheerde eind vorig jaar een portfolio van 22,12 biljoen yuan. Dat vertegenwoordigde een stijging met 5,54 procent tegenover het jaar voordien. De inkomsten van commissies op bankkaarten stegen met 12,2 procent tot 42,24 miljard yuan.

In China is Wu Xiaohui, gewezen voorzitter van verzekeraar Anbang, door een rechtbank in Shanghai wegens fraude in staat van beschuldiging gesteld. Xiaohui wordt ervan beschuldigd het meesterbrein te zijn achter een fraude ter waarde van ongeveer 10 miljard dollar. De topman zou de opdracht hebben gegeven om de boekhouding van Anbang te manipuleren. Geld dat met de manipulaties werd verworven, zou Xiaohui onder meer voor eigen profijt hebben aangewend. De Chinese toezichthouders hadden eerder al gesteld dat Anbang zich bezig hield met illegale activiteiten die ook de financiële positie van het concern in gevaar brachten. De verzekeraar werd onder curatele van de overheid geplaatst.

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) wordt overgenomen door het mediabedrijf Talpa. Dat heeft John De Mol, topman van Talpa, bevestigd. De transactie past volgens De Mol in de ambitie van Talpa Network om uit te groeien tot een groot en modern cross-mediabedrijf op de Nederlandse markt. Door het persbureau kan het bedrijf volgens De Mol terugvallen op een interne bron van onafhankelijk en betrouwbaar nieuws. Talpa neemt het persbureau over van zijn huidige eigenaar Vereniging Veronica. Benadrukt wordt dat Talpa het redactiestatuut van het persbureau heeft onderschreven, waarmee een onafhankelijk werking kan worden gegarandeerd.

De Amerikaanse drogisterijketen Walgreen Boots Alliance heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 33,02 miljard dollar, tegenover 29,45 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een nettowinst van 1,35 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 1,06 miljard dollar dezelfde periode vorig boekjaar. De keten werd wel geconfronteerd met een daling van de retailactiviteiten, aangezien klanten voorschriftvrije geneesmiddelen en gelijkaardige producten vaker online aankopen. Die achteruitgang kon echter worden gecompenseerd door activiteiten op het gebied van voorschriftvrije geneesmiddelen.

08:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-18

Online reisbureaus boeken langere vakanties met hogere budgetten

Online reisbureaus zorgen voor langere vakanties en hogere uitgaven. Dat is de conclusie van een onderzoek van Oxford Economics en Expedia op basis van nagenoeg honderdduizend reizen. De onderzoekers stelden vast dat 21 procent van de reizigers voor de planning en boeking van zijn verplaatsing op de diensten van een online reisbureau beroep hebben gedaan. Daarbij kon volgens het rapport ook worden vastgesteld dat deze verplaatsingen gemiddeld 8 procent meer overnachtingen boeken dan de traditionele reizen. Ook liggen de uitgaven 18 procent hoger.

Lees Verder

21:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Duitse duurzame elektriciteit sinds eenmaking vertienvoudigd

Tussen het begin van de jaren negentig en eind vorig jaar heeft de productie van duurzame elektriciteit in Duitsland een groei met 1.000 procent gekend. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen (AGEB) which brings together German research institutes and industrial organisations. Opgemerkt wordt dat bij een Duitse eenmaking slechts drie verschillende bronnen van elektriciteit konden worden onderscheiden. In eerste instantie was er sprake van bruinkool (31 procent), gevolgd door kernenergie (28 procent) en steenkool (26 procent). Hernieuwbare energie, vooral waterkracht, bleef onder de grens van 4 procent.

Lees Verder

21:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereldbevolking gaat vaker en korter op reis

Bij internationale reizigers genieten kortere, maar meer frequente vakanties een toenemende populariteit. Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat het vaak een complexe opdracht wordt om met cash geld te reizen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Visa bij vijftienduizend reizigers. De onderzoekers stelden vast dat een reis inmiddels gemiddeld acht overnachtingen telt. Vijf jaar geleden was er nog sprake van een gemiddelde van tien overnachtingen. Tegelijkertijd blijkt de volgende twee jaar gemiddeld 2,7 reizen worden gepland. De voorbije periode van twee jaar werd een gemiddelde van 2,5 reizen gemeld.

Lees Verder

20:39 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vermoeidheid is een belangrijke factor bij verkeersongevallen

Vermoeidheid veroorzaakt meer verkeersongevallen dan algemeen wordt verondersteld. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de Amerikaanse Foundation for Traffic Safety op basis van een analyse van zevenhonderd ongevallen. De onderzoekers zeggen dat bij veel ongevallen vermoeidheid vaak als een betrokken factor over het hoofd worden gezien. Het is immers niet mogelijk om concrete aanwijzingen terug te vinden. Volgens de onderzoekers moet geraamd worden dat bij ongeveer 10 procent van alle verkeersongevallen vermoeidheid is betrokken.

Lees Verder

18:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Geweld bij Amerikaanse jongeren toont daling

In de Verenigde Staten neemt het geweld bij jonge volwassenen weliswaar af, maar toch blijft de situatie problematisch. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention bij een groep jongeren tussen tien en vierentwintig jaar. Opgemerkt wordt dat drie jaar geleden in de dienst spoedgevallen van de Amerikaanse ziekenhuizen 486.000 jongeren dienden te worden behandeld. Dat betekende een daling met 28 procent op vier jaar tijd. Daarmee werd het laagste niveau in anderhalf decennium bereikt, maar toch moet nog altijd gewag gemaakt worden van een kost van 3,4 miljard dollar.

Lees Verder

18:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |