06-04-18

Steeds meer Amerikanen geloven in verspreiding van nepnieuws

In de Verenigde Staten blijken de traditionele mainstream media, met inbegrip van de grote televisiestations en de belangrijke kranten - de strijd om de geloofwaardigheid te verliezen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Monmouth University bij meer dan achthonderd Amerikaanse consumenten. Uit de studie blijkt dat 77 procent van de Amerikanen van mening is dat de grote mediabedrijven nepnieuws verspreiden. Dat betekent een stijging met 13 procent tegenover vorig jaar. Volgens 31 procent produceren de grote media geregeld nepnieuws, terwijl 46 procent van mening is dat het fenomeen minstens occasioneel moet worden vastgesteld.

Slechts 21 procent van de ondervraagden gaf aan niet te geloven dat de grote media nepnieuws verspreiden. Verder zegt 65 procent van de ondervraagden van mening te zijn dat de productie van nepnieuws het gevolg is van editoriale beslissingen, terwijl 25 procent gewag maakt van onnauwkeurige verslaggeving. Volgens 58 procent van de respondenten maken de media bewust van nepnieuws gebruik om een eigen agenda door te duwen. Ook bleek het merendeel van de ondervraagden dat sociale media zoals Facebook en YouTube minstens gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van nepnieuws en worden onvoldoende inspanningen gedaan om het probleem te bestrijden.

Uit het onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de Amerikaanse bevolking ervan overtuigd is dat vooral het gebruik van nepnieuws in de grote nieuwsmedia en sociale netwerken door buitenlandse organisaties een ernstig probleem is. De wetenschappers stelden ook vast dat de bekommernis over nepnieuws zich verbazend genoeg over alle politieke strekkingen uitspreidt. Bij democraten kon op één jaar een stijging van 43 procent naar 61 procent worden opgetekend, terwijl bij de republikeinen een toename van 79 procent naar 89 procent werd geregistreerd. Bij de onafhankelijken is er sprake van een groei van 66 procent tot 82 procent.

De onderzoekers merken wel op dat de grote televisiegroepen zoals Cable News Network (CNN) of Fox News toch nog altijd een grotere geloofwaardigheid hebben dan de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees Verder

12:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, nepnieuws |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.