08-04-18

Groot-Brittannië wint aan belangstelling bij rijke Chinezen

Rijke Chinese burgers tonen een steeds grotere interesse om naar Groot-Brittannië uit te wijken, ondanks de onzekerheden die met de brexit gaan gepaard. Dat blijkt uit een rapport van vermogensconsulent LJ Partnership, waarin wordt aangegeven dat het voorbije jaar vanuit China 122 visa voor investeerders zijn aangevraagd. Dat betekende een stijging met 56 procent tegenover het jaar voordien. Chinezen vertegenwoordigen inmiddels bijna 33 procent van alle visum-aanvragen voor investeerders. Begin dit decennium bleef hun aandeel nog beperkt tot 10 procent. Om in aanmerking te komen, moeten kandidaten minstens 2 miljoen pond in Britse obligaties of aandelen investeren.

Lees Verder

 

15:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Franche-Comté slachtoffer van Zwitsers afvaltoerisme

In de Franse regio Franche-Comté moet steeds vaker worden afgerekend met Zwitserse bezoekers die hun afval buiten de eigen landsgrenzen proberen te deponeren. Dat hebben woordvoerders van de Franse douane bevestigd. Opgemerkt dat de afvalverwerking in het milieubewuste Zwitserland bijzonder duur is. Onder meer wordt gebruik gemaakt van vuilnisbakken die met microchips zijn uitgerust om de consument per gewicht afval te laten betalen. Tevens wordt beroep gedaan op dure afvalzakken van lokale overheden. Dat heeft echter geleid tot een afvaltoerisme naar de Franche-Comté, een Franse regio die aan Zwitserland grenst.

Lees Verder

 

14:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Engelse taalvaardigheid Japanse studenten blijft ondermaats

Bij Japanse studenten neemt de beheersing van de Engelse taal weliswaar toe, maar toch blijft er nog een belangrijke achterstand op de ambities van de overheid. Dat blijkt uit een rapport van het Japanse ministerie van onderwijs. De Japanse autoriteiten willen de Engelse taalvaardigheid van hun studenten verbeteren met het oog op de organisatie van de Olympische Spelen van Tokio over twee jaar. Daarvoor werd in het Japanse onderwijs een specifiek programma geïntroduceerd. In december bleek dat op het einde van het middelbaar onderwijs slechts 39,3 procent aan de vereiste normen bleek te voldoen. De resultaten varieerden wel tussen de verschillende prefecturen.

Lees Verder

 

12:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Geslacht heeft grote invloed op percepties over intelligentie

Het geslacht heeft een grote invloed op de percepties van studenten over de eigen intelligentie, vooral wanneer ze zichzelf met anderen vergelijken. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan de Arizona State University bij tweehonderdvijftig studenten biologie. De onderzoekers stelden vast dat mannen zichzelf sneller een hogere intelligentie toedenken, ook wanneer een vergelijking wordt gemaakt met vrouwen die minstens even goede prestaties hebben laten optekenen. Dit fenomeen kan er volgens de onderzoekers toe leiden dat vrouwen minder gemakkelijk in wetenschappelijke carrières investeren.

Lees Verder

 

11:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Minder genderverschillen op risico voor hartaanval of beroerte

De risicofactoren voor een hartaanval of een beroerte zijn de voorbije decennia zowel voor mannelijke als vrouwelijke vijftigplussers ingekrompen. De verschillen op het gebied van leeftijd en geslacht zijn bovendien grotendeels verdwenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Southern California tussen het begin van de jaren negentig van de voorbije eeuw en het einde van het voorbije decennium. Het fenomeen kan volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan onder meer een daling van het rookgedrag, terwijl tegelijkertijd hoge niveaus van bloeddruk en cholesterol door efficiëntere geneesmiddelen konden worden bestreden.

Lees Verder

 

10:58 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Autoverkoop neemt ook volgend decennium nog verder toe

De autoverkoop zal ook het volgende decennium een verdere groei laten optekenen, hoewel zelfrijdende wagens en gedeelde mobiliteit aan populariteit zullen winnen. Dat is de conclusie van een rapport van consulent PricewaterhouseCoopers. In China wordt tegen het einde van het volgend decennium een groei met 30 procent tot 35 miljoen wagens per jaar verwacht. In Europa wordt een stijging met 34 procent tot 24 miljoen eenheden voorspeld, terwijl in de Verenigde Staten een toename met 20 procent tot bijna 22 miljoen exemplaren in het vooruitzicht wordt gesteld. Opgemerkt wordt dat zelfrijdende wagens en gedeelde mobiliteit sneller tot vervangaankopen zullen leiden.

Lees Verder

10:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Lage werkloosheid belangrijke uitdaging voor Hawaii

Hawaii wordt met een grote economische uitdaging geconfronteerd. De werkloosheid is immers tot een niveau van amper 2,1 procent teruggevallen. Daarmee heeft Hawaii de laagste werkloosheid van de Verenigde Staten, maar het fenomeen dreigt de lokale economische groei af te remmen. Werkgevers vinden immers onvoldoende arbeidskrachten om van hun maximale capaciteit gebruik te kunnen maken. Economen merken op dat Hawaii een waarschuwing voor de rest van de Verenigde Staten kan vormen. Een lage werkloosheid kan immer onderliggende problemen maskeren.

In de Verenigde Staten is de werkloosheid teruggevallen tot 4,1 procent. Dat is het laagste niveau in een periode van zeventien jaar. Geraamd wordt dat er tegen volgend jaar nog eens een daling met 0,5 procentpunt zal kunnen worden opgetekend. Dan zou de Amerikaanse werkloosheid tot het laagste peil in een halve eeuw zijn teruggevallen. “Amerikaanse werkgevers klagen echter nu al over problemen om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden,” voert het persbureau Associated Press (AP) aan. “Tijdens de maand januari werden in de Verenigde Staten een recordaantal vacatures opgetekend.”

Net zoals de rest van het land, heeft Hawaii een vergrijzende bevolking, terwijl de werkloosheidscijfers gedeeltelijk wordt onderdrukt door de pensionering van de babyboomers. De staat heeft ook unieke uitdagingen, zoals een economie die langdurig gedomineerd wordt door toerisme. De beschikbare banen situeren zich vooral in de dienstensector en betalen onvoldoende om de hoge huisvestingskosten in Hawaii te dekken. Door de problemen zou de staat volgens economen moeilijkheden kunnen ervaren om zijn openbare pensioenverplichtingen te blijven betalen en snelwegen en andere dure infrastructuur te financieren.

Er moet ook worden vastgesteld dat veel bewoners uit Hawaii wegtrekken, ook al schreeuwen de werkgevers om arbeidskrachten. Vorig jaar moest Hawaii een nettoverlies van meer dan duizend inwoners melden. Op Oahu, waar Honolulu en Pearl Harbor zijn gelegen, nam de bevolking met elf personen per dag af. De mediaanprijs van een woning bedraagt op Oahu dan ook 770.000 dollar. In Hawaii moet 47 procent van de bevolking meer dan een derde van zijn maandinkomen voor huisvesting reserveren. Dat is het hoogste cijfer van de volledige Verenigde Staten. Ongeveer één op vier huurders moet de helft van zijn inkomen voor huisvesting opzij leggen.

Het tekort aan arbeidskrachten verplicht werkgevers dan ook belangrijke incentives aan te bieden om personeel te kunnen aantrekken. De vraag naar arbeid wordt aangedreven door een golf van toerisme die vorig jaar een recordaantal van 9,4 miljoen bezoekers naar de eilanden bracht. Door de economische welvaart kunnen immers meer Amerikanen een reis naar Hawaii plannen. Bovendien kennen ook Japan en Canada, die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de buitenlandse toeristen op Hawaii, een solide groei. Dat heeft echter vooral geleid tot een toename van laagbetaalde banen in hotels en restaurants, die vorig jaar goed waren voor 60 procent van de banengroei in Hawaï.

Hotels en restaurants vertegenwoordigen 20 procent van de totale tewerkstelling in Hawaii. In de rest van de Verenigde Staten ligt dat aandeel op 10 procent. Adam Kamins, econoom bij Moody's Analytics, benadrukt dat Hawaii weinig succes heeft gehad in het aantrekken van beter betalende technologiebanen. Dat moet volgens hem vooral worden toegeschreven aan de hoge huisvestingskosten en bedrijfslasten. Technologiebedrijven verhuizen in plaats daarvan naar goedkopere staten zoals Utah, Colorado en Idaho. "Een economie met een lage werkloosheid zoals Hawaii zou jaarlijks met 3 procent moeten groeien,” zegt Eugene Tan, hoofdeconoom van de staat. “In realiteit is er slechts een groeit van 1,5 procent.”

“Hawaii heeft niet voldoende woningen en kan niet genoeg arbeid met een hogere waarde aanbieden,” zegt Tan. “Daardoor wordt de groei beperkt. Er is een duidelijk verband merkbaar."

Lees Verder

10:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hawaii |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways wil een belang van 25 procent nemen in de luchthaven Vnukovo International Airport in Moskou. Daarover hebben beide partijen een akkoord ondertekend. Qatar Airways vliegt drie keer per dag naar Moskou. Er is een verbinding met St-Petersburg - Een aantal nieuwe fondsen van de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock zullen potentiële investeringen in wapenfabrikanten uitsluiten. Dat heeft BlackRock bekendgemaakt. Ook bedrijven die wapens verkopen zullen door de fondsen worden uitgesloten - In Nederland is de bouw van het offshore windpark Borssele V toegewezen aan een consortium van Investri Offshore, Green Giraffe en Van Oord. Het windpark moet over drie jaar worden opgeleverd en moet 19 megawatt energie leveren. De turbines worden geleverd door Vestas.

Zuid-Korea overweegt importheffingen voor een bedrag van 480 miljoen dollar op te leggen op Amerikaanse goederen. De maatregel is een tegenreactie op heffingen die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan zonnepanelen en wasmachines die vanuit Zuid-Korea worden ingevoerd - Het webwinkelbedrijf Amazon maakt zich schuldig aan oneerlijke concurrentie. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd. Hij voegde er aan toe een onderzoek in te stellen. Trump verdenkt Amazon onder meer van belastingontduiking - De Verenigde Staten hebben een nieuwe reeks strafmaatregels afgekondigd tegen een aantal Russische prominenten. De Amerikaanse sancties viseren vooral een aantal figuren uit de onmiddellijke kennissenkring van de Russische president Vladimir Poetin.

Het beursbedrijf Intercontinental Exchange (ICE), eigenaar van de New York Stock Exchange (Nyse) neemt sectorgenoot Chicago Stock Exchange over. Financiële details werden niet meegedeeld. De beurs van Chicago verwerkt 1 procent van de Amerikaanse aandelenhandel - Het Antwerpse bedrijf Rent-A-Port, ontwikkelaar van havenprojecten, gaat in Vietnam 350 miljoen dollar investeren in de bouw van een windturbinepark. Het project moet energie leveren aan een gebied van 4.000 hectare die Rent-A-Port in de haven Hai Phong beheert - De Russische regering bekijkt welke stappen genomen kunnen worden als reactie op de importheffingen op staal en aluminium door de Verenigde Staten. Dat heeft de Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj gemeld. Wel zou de impact van de Amerikaanse heffingen beperkt blijven.

Het Antwerpse Havenbedrijf wil duizend kilometer spoorwegen in de haven overnemen van spoornetbeheerder Infrabel. Een dergelijke operatie zou volgens Jacques Vandermeiren, topman van het Antwerpse Havenbedrijf, de flexibiliteit van het spoorverkeer in het gebied bevorderen - De Amerikaan John Thain is door Deutsche Bank aangesteld als bestuurder. Thain (62) maakte de twee laatste decennia van vorige eeuw carrière bij Goldman Sachs en werd na de eeuwwisseling chief executive van de New York Stock Exchange. Hij is nu bestuurder bij Uber - China heeft officieel een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over de importheffingen die de Verenigde Staten aan het land hebben opgelegd. Volgens China druisen de maatregelen in tegen de algemene regels over tarieven en handel.

Vlaanderen telde op het einde van de maand maart 198.357 werkzoekenden. Dat betekende een daling met 7,1 procent tegenover hetzelfde tijdstip vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB). De werkloosheid bedraagt nu 6,48 procent - Het Amerikaanse telecombedrijf Liberty Global heeft bij de Europese Commissie een nieuwe aanvraag ingediend om in Nederland de activiteiten van zijn dochters UPC en Ziggo te kunnen samenvoegen. In oktober had een Europees rechter nog een verduidelijking geëist - Op de Filipijnen heeft president Rodrigo Duterte ingestemd met een tijdelijke sluiting van het eiland Boracay, één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van het land. Door de tijdelijke sluiting moeten de nodige herstelwerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd.

09:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook risicogevoelige aandelen vinden nog altijd investeerders

Hoewel sommige aandelen een overduidelijke risicogevoeligheid vertonen, kunnen altijd geïnteresseerde beleggers worden gevonden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Chicago. Opgemerkt wordt dat sommige investeerders met de aankoop van schijnbaar goedkope aandelen hopen snel rijkdom te kunnen vergaren, zelfs wanneer men geconfronteerd wordt met algemene vermoedens over waarschijnlijke manipulaties. Deze investeerders blijken volgens de onderzoekers geen goedgelovig slachtoffer van misleiding, maar weten heel goed welke risico’s ze lopen.

Lees Verder

 

08:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Warmere oceanen beroven zeevogels van voldoende prooi

De opwarming van de oceanen kan zeevogels belemmeren nog voldoende prooi te vinden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de British Antarctic Survey, de University of Edinburgh en het Centre for Ecology & Hydrology, op basis van observaties bij 145 vogelpopulaties op zestig locaties op alle continenten. Er moet volgens de onderzoekers door de opwarming van het zeewater in de toekomst een toenemend onevenwicht worden gevreesd tussen de broedtijd en periodes waarin prooi het meest beschikbaar is. Op die manier kunnen zeevogels volgens de onderzoekers wellicht moeilijker voeding vinden voor hun jongen.

Lees Verder

 

08:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Autonome elektrische wagen kan belangrijke klimaatfactor worden

Autonome elektrische wagens zouden de uitstoot van het wegtransport gevoelig kunnen beperken, zodat de sector zijn klimaatambities zou kunnen realiseren. Dat is de conclusie van een rapport van consulent PricewaterhouseCoopers (PwC). Met een overstap naar zelfrijdende elektrische technologie kan volgens de onderzoekers een belangrijke bijdrage leveren aan de beperking van de uitstoot van broeikassen. Transport vertegenwoordigt immers 13 procent van de wereldwijde emissies van broeikasgassen. Het wegverkeer neemt twee derde van de uitstoot van het transport voor zijn rekening.

Lees Verder

 

07:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |