08-04-18

Lage werkloosheid belangrijke uitdaging voor Hawaii

Hawaii wordt met een grote economische uitdaging geconfronteerd. De werkloosheid is immers tot een niveau van amper 2,1 procent teruggevallen. Daarmee heeft Hawaii de laagste werkloosheid van de Verenigde Staten, maar het fenomeen dreigt de lokale economische groei af te remmen. Werkgevers vinden immers onvoldoende arbeidskrachten om van hun maximale capaciteit gebruik te kunnen maken. Economen merken op dat Hawaii een waarschuwing voor de rest van de Verenigde Staten kan vormen. Een lage werkloosheid kan immer onderliggende problemen maskeren.

In de Verenigde Staten is de werkloosheid teruggevallen tot 4,1 procent. Dat is het laagste niveau in een periode van zeventien jaar. Geraamd wordt dat er tegen volgend jaar nog eens een daling met 0,5 procentpunt zal kunnen worden opgetekend. Dan zou de Amerikaanse werkloosheid tot het laagste peil in een halve eeuw zijn teruggevallen. “Amerikaanse werkgevers klagen echter nu al over problemen om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden,” voert het persbureau Associated Press (AP) aan. “Tijdens de maand januari werden in de Verenigde Staten een recordaantal vacatures opgetekend.”

Net zoals de rest van het land, heeft Hawaii een vergrijzende bevolking, terwijl de werkloosheidscijfers gedeeltelijk wordt onderdrukt door de pensionering van de babyboomers. De staat heeft ook unieke uitdagingen, zoals een economie die langdurig gedomineerd wordt door toerisme. De beschikbare banen situeren zich vooral in de dienstensector en betalen onvoldoende om de hoge huisvestingskosten in Hawaii te dekken. Door de problemen zou de staat volgens economen moeilijkheden kunnen ervaren om zijn openbare pensioenverplichtingen te blijven betalen en snelwegen en andere dure infrastructuur te financieren.

Er moet ook worden vastgesteld dat veel bewoners uit Hawaii wegtrekken, ook al schreeuwen de werkgevers om arbeidskrachten. Vorig jaar moest Hawaii een nettoverlies van meer dan duizend inwoners melden. Op Oahu, waar Honolulu en Pearl Harbor zijn gelegen, nam de bevolking met elf personen per dag af. De mediaanprijs van een woning bedraagt op Oahu dan ook 770.000 dollar. In Hawaii moet 47 procent van de bevolking meer dan een derde van zijn maandinkomen voor huisvesting reserveren. Dat is het hoogste cijfer van de volledige Verenigde Staten. Ongeveer één op vier huurders moet de helft van zijn inkomen voor huisvesting opzij leggen.

Het tekort aan arbeidskrachten verplicht werkgevers dan ook belangrijke incentives aan te bieden om personeel te kunnen aantrekken. De vraag naar arbeid wordt aangedreven door een golf van toerisme die vorig jaar een recordaantal van 9,4 miljoen bezoekers naar de eilanden bracht. Door de economische welvaart kunnen immers meer Amerikanen een reis naar Hawaii plannen. Bovendien kennen ook Japan en Canada, die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de buitenlandse toeristen op Hawaii, een solide groei. Dat heeft echter vooral geleid tot een toename van laagbetaalde banen in hotels en restaurants, die vorig jaar goed waren voor 60 procent van de banengroei in Hawaï.

Hotels en restaurants vertegenwoordigen 20 procent van de totale tewerkstelling in Hawaii. In de rest van de Verenigde Staten ligt dat aandeel op 10 procent. Adam Kamins, econoom bij Moody's Analytics, benadrukt dat Hawaii weinig succes heeft gehad in het aantrekken van beter betalende technologiebanen. Dat moet volgens hem vooral worden toegeschreven aan de hoge huisvestingskosten en bedrijfslasten. Technologiebedrijven verhuizen in plaats daarvan naar goedkopere staten zoals Utah, Colorado en Idaho. "Een economie met een lage werkloosheid zoals Hawaii zou jaarlijks met 3 procent moeten groeien,” zegt Eugene Tan, hoofdeconoom van de staat. “In realiteit is er slechts een groeit van 1,5 procent.”

“Hawaii heeft niet voldoende woningen en kan niet genoeg arbeid met een hogere waarde aanbieden,” zegt Tan. “Daardoor wordt de groei beperkt. Er is een duidelijk verband merkbaar."

Lees Verder

10:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hawaii |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.