10-04-18

Een populaire taal vereenvoudigt zijn grammaticale structuur

Talen tonen een opmerkelijke paradox. Wanneer er veel gebruikers worden geteld, zoals het Engels of het Mandarijns, kan een grote vocabulaire met een relatief eenvoudige grammatica worden verwacht. Het tegengestelde is echter evenzeer waar. Talen met weinig sprekers hebben minder woorden, maar vertonen wel een complexere grammatica. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Cornell University in de Verenigde Staten. Hetzelfde fenomeen kan volgens de onderzoekers echter verschillende culturele concepten verklaren, zoals de opkomst van de bebop in de jazzwereld van New York City in de jaren veertig, terwijl de Lindy Hop tijdens de jaren dertig een voedingsbodem vond in Harlem.

Lees Verder

 

21:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europa doet te weinig tegen ontbossing in de rest van de wereld

Europa doet onvoldoende inspanningen om de ontbossing op andere locaties in de wereld te bestrijden. Dat is de conclusie van een rapport van de organisatie Mighty Earth. Opgemerkt wordt dat de Europese import van soja, cacao en palmolie de ontbossing in ontwikkelingslanden aanjaagt. Er wordt aan toegevoegd dat de strijd tegen de aangerichte schade in Europa gecompliceerd wordt door de belangen van de landbouwsector. Daanaast wordt ook gewezen op de Europese politieke agenda, die de wil tot actie bij de Europese overheden zou kunnen ondermijnen. Volgens milieuvereniging Greenpeace toont de Europese Commissie zich terzake allesbehalve vastberaden.

Lees Verder

 

21:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tevreden werknemers zorgen voor een goede financiële balans

Tevreden werknemers hebben ook een positieve impact op de financiële prestaties van de onderneming. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of East Anglia bij ruim 35.000 werknemers in meer dan honderdzestig ondernemingen in Groot-Brittannië. De resultaten van de studie hebben volgens de ondezoekers zowel voor managers als investeerders belangrijke implicaties. Opgemerkt wordt dat werknemers zich steeds meer als een belangrijke activa laten blijken die door innovatie en klantenrelaties op de rechtstreekse bijdragen tot de waardecreatie van de onderneming.

Lees Verder

21:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Trendgevoelige consument staat minder open voor reclame

Trendgevoelige consumenten staan blijkbaar minder open voor reclame dan de rest van het publiek. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de London Business School, het Massachusetts Institute of Technology en de City University London. De onderzoekers maken gewag van een verrassend resultaat, aangezien men intuïtief zou kunnen verwachten dat trendgevoelige consumenten door hun vroege interesse ook een grote belangstelling voor onder meer digitale campagnes van de producenten zouden hebben. Gevreesd moet volgens de onderzoekers dan ook dat de marketing voor deze groep consumenten minder zou kunnen opbrengen dan algemeen wordt gedacht.

Lees Verder

 

20:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Namaak bereikt in Azië alarmerende niveaus

Namaak bereikt in Azië alarmerende niveaus. Het probleem treft niet langer uitsluitend luxeproducten, want elk product met een logo dreigt het doelwit van vervalsers te worden. Dat heeft Piotr Stryszowski, econoom bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) gezegd. Gebaseerd op data van vijf jaar geleden moet volgens de Oeso gerekend worden dat namaak ongeveer 2,5 procent van de wereldwijde handel treft. Dat komt overeen met een omzet van 461 miljard dollar die uit de reguliere economie wordt gestolen. Dat is meer dan het dubbele van de jaaromzet van een bedrijf zoals Apple.

Lees Verder

 

20:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Russen kijken bij aankoop van wagen vaker naar binnenlandse productie

Russen grijpen bij de aankoop van een personenwagen steeds meer naar merken die in eigen land zijn vervaardigd. Dat blijkt uit een rapport van consulent PricewaterhouseCoopers (PwC). Opgemerkt wordt dat zes jaar jaar geleden de binnenlandse productie slechts 65 procent van de totale Russische autoverkoop vertegenwoordigden, maar dat blijkt vorig jaar tot een recordniveau van 83 procent te zijn gestegen. In totaal werden het voorbije jaar in Rusland bijna 1,48 miljoen wagens verkocht. De invoer daalde daarbij met 7 procent tot 255.000 exemplaren. Russische merken konden een rekenen op een verkoopstoename met 14 procent en vertegenwoordigen nu 22 procent van de totale markt. De verkoop van buitenlandse merken met een Russische productie steeg met 19 procent, waardoor hun marktaandeel op 61 procent komt.

Lees Verder

 

19:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bonobos willen ook delen buiten de eigen familie

Bonobos zijn bereid om vlees met andere dieren buiten de eigen familiegroep te delen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Liverpool John Moores University, de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen in België en het Max-Planck-Institute for Evolutionary Anthropology in Duitsland. De onderzoekers, die een populatie bonobos in de Democratische Republiek Congo, zeggen vastgesteld te hebben hoe dieren van twee leefgemeenschappen vlees met elkaar uitwisselden zonder dat bij de interacties geweld aan te pas kwam.

Lees Verder

 

19:08 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werden in China bijna 81,9 miljoen smartphones verkocht. Dat betekende een daling met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de China Academy of Information and Communications Technology - Het alternatieve taxiplatform Uber heeft het applicatiebedrijf Jump Bikes gekocht. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Jump Bikes biedt de gebruiker de mogelijkheid om een elektrische fiets te boeken. Jump Bikes is al actief in San Francisco - De Vlaamse bedrijven hebben vorig jaar voor 317 miljard euro aan goederen geëxporteerd. Dat was een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Flanders Investment and Trade (Fit). Vlaanderen vertegenwoordigt 83,2 procent van de totale Belgisch export.

De Zwitserse farmagroep Novartis neemt het Amerikaans biotechbedrijf Avexis, ontwikkelaar van geneesmiddelen tegen spinale musculaire atrofie - een groep genetisch overdraagbare spierziekten die vooral kinderen treffen - over. Novartis betaalt voor de overname 8,7 miljard dollar - Gérard Mestrallet wordt na zijn vertrek als voorzitter van Engie adviseur van de Britse investeerder CVC Capital. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Mestrallet (69) wordt bij Engie opgevolgd door Jean-Pierre Clamadieu, topman van Solvay - De Belgische familie Cigrang, eigenaar van de scheepvaartgroep Cobelfret, heeft het Spaanse eiland Espalmador gekocht. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 18 miljoen euro. Espalmador bevindt zich tussen Ibiza en Formentera op de Balearen.

Pakketbezorger DHL Parcel gaat in het Nederlandse Zaltbommel een groot nieuw sorteercentrum bouwen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Met de bouw van het nieuwe complex is een investering gemoeid van 84 miljoen euro. Het centrum zou in de herfst volgend jaar worden geopend - In België werden vorig jaar 95.081 ondernemingen opgestart. Dat is een toename met 5,91 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Unizo en Graydon, die gewag maken van een absoluut record. De groei is nagenoeg helemaal te danken aan zelfstandigen - Facebook is een onderzoek gestart naar de activiteiten van het Amerikaanse marketingbureau Cubeyou, dat ervan verdacht wordt de gebruikersinformatie van het sociale netwerkbedrijf oneigenlijk te hebben gebruikt. Cubeyou is door Facebook voorlopig geblokkeerd.

De Amerikaanse farmagroep Merck mag de ontwikkeling van zijn kankergeneesmiddel Keytruda verder zetten. Tests zouden hebben uitgewezen dat het geneesmiddel erin lukt om het leven van patiënten met longkanker te verlengen. Keytruda wordt al tegen een aantal kankers ingezet - In Vlaanderen zijn het voorbije jaar 12.837 vergunning voor woningrenovaties goedgekeurd. Dat betekende een daling met 19 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), die gewag maakt van het laagste niveau in twintig jaar - Het Chinese concern HNA Group doet zijn belang in het hotelconglomeraat Hilton van de hand. Daarmee wil de Chinese holding zijn balans weer in evenwicht brengen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. HNA Group heeft een belang van ongeveer 25 procent in Hilton.

Het Amerikaanse farmabedrijf Therapix Biosciences werkt aan een product dat veelbelovende resultaten laat blijken in de behandeling van het Tourette Syndroom. Vastgesteld werd dat bij patiënten door de behandeling een verbetering van de symptomen kon worden vastgesteld - De Amerikaanse jeansproducent Levi Strauss heeft bij een rechtbank in San Francisco klacht neergelegd tegen het Franse modelabel Kenzo. Het Amerikaanse bedrijf eist dat Kenzo stopt met het gebruik van rode labels op zijn kleding. Levi Strauss gebruikt de labels al ruim tachtig jaar - Twee jaar geleden hebben 31.935 personen de Belgische nationaliteit verworven. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover het jaar voordien. Dat zegt Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. De aanvragen kwamen voor van Marokkanen, Roemenen en Nederlanders.

08:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |