11-04-18

Europees verkeer achter op veiligheidsdoelstellingen

Het voorbije jaar zijn in de Europese Unie het voorbije jaar 25.300 verkeersdoden gevallen. Dat betekent een daling met 1,17 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van Violeta Bulc, Europees commissaris voor transport. Per miljoen inwoners dienden het voorbije jaar negenenveertig slachtoffers worden geteld. Daarmee werd een nieuw record opgetekend. Het jaar voordien moesten nog vijftig dodelijke verkeersslachtoffers per miljoen inwoners worden gemeld. Tussen de lidstaten kunnen echter grote verschillen worden opgetekend. Violeta Bulc gaf ook toe dat de doelstellingen op het gebied van verkeersveiligheid tegen eind dit decennium niet zullen worden gehaald.

De beste resultaten werden opgetekend in Zweden, waar per miljoen inwoners vijfentwintig doden in het verkeer moesten worden geteld. Op de tweede plaats eindigde Groot-Brittannië met zevenentwintig slachtoffers. Dat vormt een grote kloof met Roemenië, waar het wegverkeer achtennegentig slachtoffers per miljoen inwoners eist. Bij het begin van dit decennium werden in de Europese Unie nog 31.500 verkeersdoden per jaar geteld. Bedoeling was om dat aantal tegen het einde van dit decennium te hebben gehalveerd. Het is volgens Violeta Bulc echter heel onwaarschijnlijk dat de doelstellingen zullen worden gehaald.

Indien de daling van het voorbije jaar naar de toekomst wordt geëxtrapoleerd, zal een doelstelling van 15.750 slachtoffers volgens Bulc pas over tien jaar worden bereikt. Dat is acht jaar later dan aanvankelijk was verhoopt. De jongste vijf jaar konden in de Europese ongevallenstatistieken dan ook nog slechts bijzonder bescheiden verbeteringen worden opgetekend. In het begin van deze eeuw moesten in de Europese Unie jaarlijks nog 54.900 dodelijke verkeersslachtoffers worden geregistreerd. Er zullen volgens Bulc bijkomende ingrepen moeten worden gedaan om de doelstellingen op het gebied van verkeersveiligheid te halen.

Er werden het voorbije jaar op de Europese verkeerswegen ook 135.000 ernstig gewonden geteld.

Lees Verder

17:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verkeer |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.