12-04-18

Oost-Duitsland vreest voor verlies Europese budgetten

De Europese Unie heeft nog geen concrete details over de budgetten waarmee volgend decennium zal worden gewerkt, maar toch wordt in Duitsland nu al gevreesd voor een gevoelige verlaging van de Europese steun voor lokale projecten. Vooral in het voormalige Oost-Duitsland zou met argwaan de toekomstige budgetten in het oog houden. Een groot aantal regio’s uit de voormalige Duitse Democratische Republiek (DDR) hebben tot nu toe immers op een sterke Europese ruggesteun kunnen rekenen. Over een periode van zes jaar tot het einde van dit decennium kan Duitsland op meer dan 1,2 miljard dollar uit het European Social Fund (ESF) en het Regional Development Fund (RDF).

Over de toekomstige budgetten is er weinig zekerheid. “Wanneer Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat, wordt ook budgettair een leemte gecreëerd,” aldus Günther Oettinger, Europees commissaris voor begroting, tegenover Duitse media. “Er is sprake van een bedrag tussen 12 miljard dollar en 13 miljard dollar per jaar. Er zullen dus besparingen moeten worden doorgevoerd.” Geraamd wordt dat de Europese budgetten voor landelijke ontwikkeling, waarvan de oostelijke regio’s van Duitsland een belangrijke bestemmelingen vormden, tussen 5 procent en 10 procent kleiner zullen worden.

Hoewel Duitsland al bijna twintig jaar opnieuw is herenigd, moet worden vastgesteld dat er tussen de twee delen van het land nog altijd een grote kloof bestaat. Per hoofd van de bevolking kennen de vroegere communistische regio’s uit het oosten op het gebied van economische productiviteit nog altijd slechts 73,2 procent van de activiteitsgraad die in het kapitalistische westen kan worden gemeld. Onder meer Brandenburg, in de regio rond Berlijn, heeft van het Regional Development Fund voor de lopende legislatuur een budget van 845,6 miljoen euro toegewezen gekregen. Dat geld kan worden geïnvesteerd in onderzoek, ondersteuning voor het bedrijfsleven of de afbouw van de emissies.

Dietmar Woidke, minister-president van Brandenburg, heeft al gezegd dat een beperking van de budgetten niet kan worden getolereerd.

Lees Verder

17:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.