12-04-18

Trekvogels laten ziekterisico’s achter zich

Trekvogels profiteren van het verlaten van tropische gebieden wanneer het tijd is om hun jongen groot te brengen. Door dit gedrag kunnen ze zich immers verwijderen van dreigende ziektes in de tropische regio’s, waardoor ze met een minder duur immuunsysteem toch gemakkelijker kunnen overleven. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan Lund University in Zweden, gebaseerd op een analyse van de genealogie van meer dan dertienhonderd soorten zangvogels. De onderzoekers zeggen daarbij grote verschillen in het immuunsysteem van de trekvogels en sedentaire soorten te hebben ontdekt.

De onderzoekers constateerden dat zowel sedentaire als trekvogels afkomstig zijn uit Afrika. Het team toonde aan dat Afrikaanse sedentaire vogels een meer gevarieerd en uitgebreid immuunsysteem hebben dan Europese sedentaire vogels en trekvogels. De evolutie heeft er eenvoudigweg voor gezorgd dat vogelsoorten die naar Europa migreren, uitgerust waren met een veel minder variabel immuunsysteem, omdat Europa veel minder ziektes heeft dan tropische regio’s De Afrikaanse sedentaire soort heeft waarschijnlijk een geavanceerder immuunsysteem nodig om het hoofd te kunnen bieden aan de rijkere flora van pathogenen waaraan ze worden blootgesteld.

"Verrassend was vooral dat het immuunsysteem van trekvogels een vergelijkbare lage variatie vertoont als die van Europese sedentaire vogels," zegt hoofdonderzoeker Helena Westerdahl, professor evolutionaire biologie aan de Lund University. "Trekvogels hoeven immers niet alleen weerstand te bieden aan ziekten in Europa, maar ook tijdens hun migratie en in de tropische regio’s.” Om dit verrassende resultaat te verklaren, moet volgens de onderzoekers worden aangenomen de kosten van een sterk en complex immuunsysteem veel hoger kunnen zijn werd gedacht. Onder meer wordt daarbij gewezen op risico op auto-immuniteit of chronische ontstekingen.

Hoewel trekvogels te maken hebben met ziekteverwekkers, zowel in Europa als in tropisch Afrika, hebben ze dus veel van de variatie en complexiteit in hun immuunsysteem verloren in vergelijking met hun Afrikaanse voorouders. Volgens de onderzoekers geeft dit aan dat het omgaan met ziekteverwekkers het moeilijkst is voor de vogels de eerste keer dat ze eraan worden blootgesteld. Voor trekvogels gebeurt dit in Europa waar ze hun jongen opvoeden en er niet zoveel verschillende ziekteverwekkers zijn. "Wanneer de trekvogels broeden, zijn ze ver van veel ziektes verwijderd en hebben ze geen immuunsysteem nodig dat even gevarieerd is,” zeggen de onderzoekers.

"Een ander voordeel is dat het schaderisico door het immuunsysteem aanzienlijk daalt als het immuunsysteem minder complex is.” Alle gewervelde dieren, inclusief de mens, hebben een immuunsysteem dat op dezelfde manier is opgebouwd als dat van vogels. De Zweedse biologen geloven daarom dat hun bevindingen ook significant kunnen zijn in een breder perspectief.

Lees Verder

18:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: trekvogels |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.