14-04-18

Digitale verslaving versterkt eenzaamheid en depressie

Een overdadig gebruik van de smartphone verschilt in wezen niets van een andere verslaving. Bovendien kan een verslaving aan sociale mediatechnologie een negatieve impact hebben op de sociale verbondenheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de San Francisco State University bij ruim honderddertig studenten. Respondenten die het meest intensief van hun smartphones gebruik maakten, bleken ook het meest frequent klachten over isolatie, eenzaamheid, depressies en angsten te formuleren. Er moet volgens de onderzoekers dan ook worden gestreefd naar een evenwicht dat nog wel het gebruik van technologie bevordert, zonder echter andere ervaringen te smoren.

“Het problematisch smartphonegebruik creëert in de hersenen neurologische verbindingen op een manier die vergelijkbaar zijn met de manier waarop een opioïdenverslaving gradueel wordt opgebouwd door patiënten die met geneesmiddelen de pijn proberen te verlichten,” benadrukken de onderzoekers Erik Peper en Richard Harvey, professoren volksgezondheid aan de San Francisco State University. De onderzoekers zeggen dat eenzaamheid in belangrijke mate wordt gecreëerd door omdat persoonlijke interactie wordt ingeruild tegen een vorm van communicatie waarin het onmogelijk is geworden om lichaamstaal en andere signalen te interpreteren.

De onderzoekers stelden dat de betrokken personen nagenoeg voortdurend multitasken, waarbij getracht wordt om studies te combineren met het gebruik van andere media, de consumptie van voeding of een deelname aan evenementen. "Deze constante activiteit laat aan lichaam en geest weinig tijd om te ontspannen en te herstellen," zeggen de onderzoekers. "Dit gedrag resulteert dan ook vaak in semi-tasking, waarbij weliswaar meerdere taken tegelijkertijd worden uitgevoerd, maar elke opdracht aan kwaliteit inboet.” Peper en Harvey merken wel op bij die digitale verslaving niet met een beschuldigende vinger naar de gebruiker mag worden gewezen.

“De problemen zijn het gevolg van de ambities van de technologiebedrijven om hun winsten te verhogen,” aldus de onderzoekers. “Allerlei signalen op telefoons en computers zorgen ervoor dat de consument zich gedwongen voelt te reageren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van dezelfde verbindingen die de mens evolutionair voor dreigend gevaar, zoals een aanval van een groot roofdier, moesten waarschuwen. De mechanismen die de mens ooit beschermden en lieten overleven, zorgen er nu voor dat de mens kan worden gegijzeld voor de meest triviale vormen van informatie.”

De onderzoekers benadrukken wel dat de consument zich kan trainen om zijn digitale verslaving te overwinnen.

Lees Verder

13:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: smartphone |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.