25-04-18

Nieuwsoverzicht

In Groot-Brittannië wil de overheid de inzetmogelijkheden voor gokmachines gevoelig verminderen. Op dit ogenblik kunnen de machines elke twintig seconden een inzet tot 100 pond opnemen. Critici waarschuwen voor verslaving. De nieuwe inzet zou verlaagd worden tot 2 pond – De Australische financiële groep Macquarie wil zijn belang van 36 procent in luchthaven Brussels Airport van de hand doen. Het Ontario Teachers Pension Plan (OTPP), dat eveneens een belang van 39 procent heeft in Brussels Airport, heeft een voorkooprecht – Het Amerikaanse technologiebedrijf Alphabet heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 31,15 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 26 pocent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 73 procent tot 9,4 miljard dollar.

In Frankrijk is miljardair Vincent Bolloré door het gerecht opgepakt. Hij wordt ervan verdacht in Togo en Guinnee bij de toekenning van twee containerterminals ambtenaren te hebben omgekocht. Ook medewerkers van Bolloré werden opgepakt. Bolloré ontkent de aantijgingen – De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek begonnen naar de beoogde overname van muziekapplicatie Shazam door de technologiegroep Apple. Gevreesd wordt dat de keuzemogelijkheden voor de consument zullen worden beperkt – De Kaaimantaks heeft de Belgische regering vorig jaar 5 miljoen euro opgeleverd. Johan Van Overtveldt, Belgisch minister van financiën, had in de begroting een bedrag van 510 miljoen euro ingeschreven. Dat heeft kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a) gezegd. De minister spreekt de conclusies tegen.

De Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 18,2 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een groei met 42 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkoop liep met 44 procent op tot 1,1 miljoen wagens – De stakingen bij het Franse luchtvaartconcern Air France hebben de onderneming al bijna 300 miljoen euro gekost. Dat heeft het bedrijf na een totaal van elf stakingsdagen bekendgemaakt. De stakende werknemers eisen een loonsverhoging van ruim 5 procent – Het Spaanse financiële concern Banco Santander heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 8,5 miljard euro inkomsten geboekt, tegenover een bedrag van 8,4 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 10 procent op tot 2,1 miljard euro.

In Bangladesh is de ramp van Rana Plaza in Savar herdacht. Vijf jaar geleden kwamen door de instorting van de textielfabriek immers 1.134 mensen op het leven. Bangladesh telt zevenduizend textielfabrieken. Op drieduizend locaties zou het personeel levensgevaar lopen – De Amerikaanse frisdrankenproducent Coca-Cola heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,2 miljard dollar naar 1,4 miljard dollar – Het Franse telecomconcern Altice heeft van de Europese Commissie een boete van 124,5 miljoen euro opgelegd gekregen. Het Franse bedrijf zou een aantal administratieve inbreuken hebben gepleegd bij de overname van het Portugese telecombedrijf PT Portugal. Altice gaat in beroep.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell verkoopt een aantal activiteiten in Argentinië aan zijn Braziliaanse sectorgenoot Raizen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 950 miljoen dollar. De verkoop heeft betrekking op onder meer een raffinaderij en tankstations – De Japanse farmagroep Takeda staat dicht bij een overname van zijn Iers-Britse sectorgenoot Shire. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. Takeda zou na een aantal eerdere pogingen nu meer dan 49 miljard euro hebben geboden – Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 11,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 789 miljoen dollar naar 1,2 miljard dollar.

08:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.