22-04-18

Financiële slagkracht is goede basis voor mentale gezondheidszorg

Mentale gezondheidsproblemen gaan vaak ook met financiële problemen gepaard. Dat is de boodschap van een studie van wetenschappers aan de Yale University. In een aantal gevallen moet volgens de onderzoekers zelfs worden vastgesteld dat mentale gezondheidsproblemen in werkelijkheid een armoedevraagstuk blijken. Indien het mogelijk zou zijn om de financiële problemen op te lossen, zouden volgens de onderzoekers ook een aantal andere knelpunten kunnen verdwijnen. Personen die met een mentaal gezondheidsprobleem worden geconfronteerd, zijn volgens de wetenschappers dan ook gevoeliger voor armoede.

Lees Verder

14:06 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Eenzaamheid even ongezond als vijftien sigaretten per dag

Eenzaamheid weegt steeds zwaarder op de volksgezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brigham Young University, gebaseerd op een analyse van bijna honderdvijftig studies met driehonderdduizend personen. Vastgesteld dat eenzaamheid de kans op een vroegtijdig overlijden met 50 procent doet toenemen. Daarmee is eenzaamheid volgens de onderzoekers even gevaarlijk als de consumptie van vijftien sigaretten per dag. Bovendien zou eenzaamheid daarmee ook dodelijker zijn dan obesitas. In een aantal landen moet volgens de onderzoekers inmiddels gewag gemaakt worden van een probleem met een epidemische omvang.

Lees Verder

12:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-04-18

Nieuwsoverzicht

In de autofabriek van Nissan in de Engelse stad Sunderland worden mogelijk honderden banen geschrapt. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. De ingreep zou een reactie op de dalende vraag naar dieselmodellen van Nissan op de Europese markt – Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM stelt zijn medewerkers een gespreide loonsverhoging van 7 procent over vier jaar aan. Daarmee omzeilt Jean-Marc Janaillac, topman van de maatschappij, de vakbonden. Hij kondigde ook aan persoonlijke conclusies te trekken uit de stemming – Chipproducent Melexis heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 139,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg eveneens met 13 procent tot 28,8 miljoen euro.

Brouwer AB InBev neemt het Britse bedrijf Atom Group over. Atom Group is eigenaar van de webwinkel Master of Malt, waarop het bedrijf alcoholische dranken van eigen makelij en externe producenten verkoopt. Door de overname wil AB InBev onder meer zijn digitale expertise versterken – Het Zweedse energieconcern Vattenfall gaat zich nog sterker toeleggen op oplaadpunten voor elektrische auto’s. Daarvoor werd binnen de onderneming een nieuwe divisie, die op dit ogenblik een zestigtal medewerkers telt, opgezet. Over vijf jaar moet een omzet van 100 miljoen euro worden gerealiseerd – De Belgische farmagroep UCB neemt Midazolam Nasal Spray, een geneesmiddel tegen epilepsie, over van de Britse onderneming Proximagen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 150 miljoen dollar. Er is mogelijk uitzicht op nog eens een betaling van 220 miljoen dollar.

Het Amerikaanse uitzendbedrijf Manpower heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met ongeveer 30 procent tot 97 miljoen dollar – Het Amerikaanse concern General Electric overweeg om zijn spoordivisie GE Transportation te verkopen aan Wabtec, een Amerikaans fabrikant van locomotieven en treinonderdelen. Dat hebben bronnen tegen het persbureau Bloomberg gezegd. De waarde wordt geraamd op 6,8 miljard dollar. Het Amerikaanse industrieconcern Honeywell heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 1,3 miljard dollar naar 1,4 miljard dollar.

In de Verenigde Staten wil het ministerie van justitie onderzoeken of de bedrijven AT&T en Verizon aan kartelvorming hebben gedaan door het klanten technologisch moeilijk te maken van mobiele provider te veranderen. Ook aan sectororganisatie GSM Association zouden vragen worden gesteld – De Japanse farmagroep Takeda heeft zijn bod op zijn Iers-Britse sectorgenoot Shire opnieuw verhoogd. Drie eerdere voorstellen van het Japanse concern werden door Shire afgewezen. Het bod is inmiddels tot meer dan 60 miljard dollar opgetrokken, maar zou opnieuw zijn geweigerd – Het informatica-bedrijf Econocom heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 617 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer naar de autonome groei wordt gekeken, blijft er nog een stijging van 3 procent.

De Amerikaanse bank Wells Fargo betaalt 1 miljard dollar in een schikking met toezichthouders over wanpraktijken bij de afdelingen die autoleningen en hypotheken verstrekken. Er waren onder meer te hoge kosten in rekening gebracht aan klanten. Ook de gedupeerden zullen worden vergoed – In een klokkenluiderszaak heeft Jes Staley, topman van Barclays, van de Britse toezichthouders een boete opgelegd gekregen. Gebleken was dat Staley pogingen had ondernomen om bij een anonieme klacht binnen het personeel de identiteit van de klokkenluider te achterhalen – Het Amerikaanse bedrijf Schlumberger, toeleverancier voor de oliesector, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 7,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 88 procent tot 525 miljoen dollar.

12:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-04-18

Elektrische veerboten dragen bij tot uitbouw duurzame scheepvaart

Elektrische veerboten en digitale communicatie tussen schepen kunnen een belangrijke hulp bieden om de emissies van de scheepvaart te verminderen. De sector heeft immers nog veel ruimte om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. De mondiale scheepvaartindustrie stoot momenteel jaarlijks ongeveer 1.000 miljoen ton kooldioxide in de atmosfeer, maar volgens een recent rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) zou dat volume op twintig jaar tijd nagenoeg volledig kunnen worden geëlimineerd door een een combinatie van technische, operationele en beleidsmaatregelen. In Denemarken start deze zomer een experiment met een elektrische veerboot.

Lees Verder

19:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: scheepvaart |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Netflix wil dit jaar 1 miljard dollar investeren in eigen producties in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Dat betekent een verdubbeling van het huidige budget. Dat heeft concern bekendgemaakt. Wereldwijd wil Netflix dit jaar 8 miljard dollar investeren in nieuwe producties – Bij de Franse mediagroep Vivendi heeft topman Vincent Bolloré aangekondigd zijn functie neer te leggen. Bollloré (67) blijft wel zetelen in de raad van bestuur van het concern. Als topman wordt hij opgevolgd door zijn zoon Yannick Bolloré, die op dit ogenblik de reclamegroep Havas leidt – Unilever heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,6 miljard euro. Dat betekende een daling met ruim 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Zonder de negatieve impact van wisselkoersen zou echter een groei met 3,4 procent zijn geboekt.

De Nederlandse constructeur 2GetThere gaat een zelfrijdende elektrische bus bouwen voor op Brussels Airport. Het voertuig zou over twee jaar op de luchthaven voor tests worden ingezet. Het daarop zou de bus passagiers tussen de terminal en vrachtafdeling Brucargo moeten vervoeren – De Griekse gasnetbeheerder Desfa wordt voor 66 procent eigenaar van een consortium van de groepen Snam uit Italië, Fluxys uit België en Enegas uit Spanje. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 535 miljoen euro. Snam krijgt 60 procent van het belang. Fluxys en Enegas krijgen elk 20 procent – Facebook zal in Ierland alleen nog de gegevens van Europese gebruikers behouden. Informatie van 1,5 miljard gebruikers uit de rest van zijn internationale activiteiten zullen worden overgebracht naar de Verenigde Staten, waar tot nu toe alleen data over Amerikaanse klanten werden bewaard.

Drankengroep Pernod-Ricard heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,98 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9,3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien, dankzij onder meer een gunstige datum van het Chinese nieuwjaar – Amazon Prime heeft wereldwijd meer dan 100 miljoen abonnees. Dat heeft Jeff Bezos, chief executive van Amazon, gemeld. Hij voegde eraan toe dat het platform het voorbije jaar de sterkste groei uit zijn geschiedenis heeft laten optekenen, onder meer dankzij een introductie in nieuwe landen – Het Amerikaanse concern Procter & Gamble (P&G) heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet geboekt van 16,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bleef nagenoeg status-quo op 2,5 miljard dollar.

IJsland zal volgende zomer opnieuw een walvissenjacht opzetten. Dat heeft Hvalur, het bedrijf dat de operatie zal uitvoeren, gemeld. De voorbije twee jaar werd in IJsland een moratorium op de jacht op walvissen ingevoerd. De vangst is bedoeld voor export naar Japan. Hvalur zou 160 dieren willen vangen – Het Amerikaanse farmaconcern Allergan heeft geen plannen om een bod uit te brengen op zijn Iers-Amerikaanse sectorgenoot Shine. Dat heeft Allergan officieel gemeld. Eerder was geopperd dat Allergan mogelijk Shire zou willen overnemen. Ook Takeda heeft interesse in Shire getoond – Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 21,3 miljard Zwitserse frank en 17,7 miljard euro geboekt. De groei werd geremd door ongunstige wisselkoersen. Dankzij hogere verkoopvolumes kon een autonome groei met 2,8 procent worden gemeld.

Bij de Amerikaanse speelgoedfabikrant Mattel heeft chief executive Margo Georgiadis haar functie neergelegd. Georgiadis verlaat Mattel om chief executive te worden van Ancestry, een bedrijf dat zich toespitst op genetisch onderzoek. Bij Mattel wordt Georgiadis opgevolgd door Ynon Kreiz – De Nederlandse bierproducent Bavaria heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 659 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 6,5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde door belangrijke investeringen van 45,8 miljoen euro naar 41,1 miljoen euro – Bij Deutsche Bank legt operationeel directeur Kim Hammonds haar functie neer. Dat heeft het bedrijf gemeld. Hammonds werd vijf jaar geleden door Deutsche Bank aangetrokken om onder meer informatica op punt te stellen. Recent had ze echter zware kritiek geuit op de onderneming.

19:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-04-18

Wereld zal meer koeling dan verwarming moeten kopen

Tegen het midden van deze eeuw zal er wereldwijd een grotere vraag naar koeling dan verwarming kunnen worden opgetekend. Dat is vooral te danken aan de opwarming van de aarde, maar ook aan de wereldwijde toename van de middenklasse. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Birmingham. Opgemerkt wordt dat het gebruik van apparaten zoals airconditioning en koelkasten de energieconsumptie tegen het midden van de eeuw met 90 procent zullen verhogen. Dat zal volgens de onderzoekers belangrijke vragen stellen voor de energienetten en de strijd tegen de klimaatverandering.

Lees Verder

17:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koeling |  Facebook |

In Japan hebben taxi’s weinig last van autodelen

Autodelen kan in vele landen op een groot enthousiasme bij het publiek rekenen, maar in Japan ervaart de sector veel moeilijkheden om een plaats op de markt te verwerven. Daarbij moet ongetwijfeld rekening worden gehouden met een aantal wettelijke hindernissen, maar tegelijkertijd moet een relatief gebrek aan vraag bij de bevolking worden vastgesteld. Dat zegt Akiko Yasuhara, redacteur bij Kyodo News. Zij wijst daarbij naar het feit dat taxi’s in Japan een veilige en betaalbare verplaatsing aanreiken en bovendien in de stedelijke gebieden ook heel snel en gemakkelijk kunnen worden gevonden. Bovendien kent Japan volgens Yasuhara een ander transportpatroon dan in andere industrielanden.

Lees Verder

16:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende