08-05-18

Nieuwsoverzicht

Een groep autoconstructeurs – waaronder Ford, General Motors, BMW en Renault – hebben samen met een aantal technologiebedrijven het Mobility Open Blockchain Initiative (Mobi) opgericht. Het nieuwe initiatief moet onderzoeken op welke manier de blockchain kan worden gebruikt in een nieuw digitaal ecosysteem voor mobiliteit om het transport veiliger te maken. Ook Bosch, IBM en Accenture behoren tot de oprichters van het initiatief. Mobi wordt geleid door Chris Ballinger, die voordien directeur mobiliteitsdiensten was bij het Toyota Research Institute. Blockchain wordt volgens Ballinger één van de technologieën die een grote impact zal hebben op de toekomst van de autosector.

De Amerikaanse groep International Flavors & Fragrances (IFF), producent van aroma’s, neemt zijn Israëlische concurrent Frutarom over. Met de transactie is een bedrag van ongeveer 7,1 miljard dollar gemoeid. Door de overname vergroot de Amerikaanse groep zijn afzetgebied – Het moet mogelijk zijn om een ijsberg van de Zuidpool naar Zuid-Afrika te slepen. Daardoor zou het watertekort in Kaapstad, dat met een zware droogte wordt geconfronteerd, kunnen worden aangepakt. Dat heeft bergingsspecialist Nick Sloane gezegd – De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) heeft tijdens het eerste kwartaal dit jaar een omzet geboekt van ruim 17 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 15 procent tot 1,3 miljard dollar.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft start een samenwerking met de Chinese groep Da-Jiang Innovations (DJI), ontwikkelaars van drones. De samenwerking moet uitmonden in de realisatie van softwarepakketten voor drones die door computers worden gestuurd – De toekomst van de luchtvaartcombinatie Air France-KLM is in gevaar. Dat heeft Bruno Le Maire, Frans minister van economische zaken, gezegd. De stakingen van het personeel van Air France zijn volgens de minister onverantwoord. Hij noemt de vakbondseisen ongerechtvaardigd – De Zwitserse voedingsgroep Nestlé heeft de rechten gekocht om een reeks producten van koffieketen Starbucks te kunnen verkopen. Starbucks ontvangt voor de samenwerking een bedrag van 7,1 miljard dollar. De samenwerking moet Nescafé en Nespresso van Nestlé versterken.

Maaltijdbezorger Just Eat heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 177,4 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 50 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werden 51,6 miljoen orders ontvangen. Dat betekende een toename met 33 procent – Na de fusie van zijn bedrijf met Bayer zal Hugh Grant, topman van Monsanto, de fusiegroep verlaten. Dat heeft Monsanto bekendgemaakt. Ook wetenschappelijk directeur Robb Fraley, wereldspecialist in genetisch gemodificeerde gewassen, verlaat de onderneming – Het Zweedse autobedrijf Volvo Cars, dochter van de Chinese groep Geely, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 56,8 miljard kroon. Dat was een stijging met bijna 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 3,6 procent tot 3,6 miljard kroon.

De Europese Commissie heeft de voorgenomen overname van het Italiaanse staalbedrijf Ilva door staalproducent ArcelorMittal definitief goedgekeurd. Wel moet Arcelor flink desinvesteren in een aantal activiteiten zodat de concurrentie op de staalmarkt niet wordt verstoord – Luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 10,4 miljard dollar. Dat betekent een stijging met bijna 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 340 miljoen dollar tot 186 miljoen dollar terug – Het bedrijf Punch Powertrain uit Sint-Truiden, producent van transmissiesystemen, heeft een belangrijk order ontvangen van de Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën voor de levering van transmissies voor hybride wagens. Financiële details werden niet meegedeeld.

Bij supermarktgroep Mestdagh zijn 450 banen bedreigd. Dat heeft de directie aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Door de beslissing zou het personeelsbestand met 20 procent worden afgebouwd. Winkelsluitingen zouden niet zijn gepland – Het Amerikaanse energieconcern ConocoPhillips heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een gemiddeld productievolume van 1,22 miljoen vaten per dag geboekt. Dat is een daling met 360.000 vaten tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 586 miljoen dollar naar 888 miljoen dollar – Investeringsmaatschappij Gimv neemt 75 procent van het Duitse bedrijf Laser 2000 over. Het resterende pakket blijft in handen van Armin Luft, topman van de Duitse groep, die zich specialiseert in een brede waaier laser-technieken. Financiële details over de aankoop zijn niet bekend.

13:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuwsoverzicht |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.