09-05-18

Nieuwsoverzicht

Australië reserveert een budget van 34 miljoen Amerikaanse dollar voor het herstel van de koala-populatie. De voorbije vijftien tot twintig jaar is het aantal koala’s in New South Wales met 26 procent gedaald. Volgens de Australian Koala Foundation kunnen er in het land nog amper 43.000 exemplaren worden geteld. Op het ogenblik dat de eerste Europese kolonisten in Australië aankwamen tijdens het laatste kwart van de achttiende eeuw, zouden er meer dan tien miljoen koala’s zijn geteld. Gladys Berejiklian, premier van New South Wales, wijst erop dat de koala’s nationaal erfgoed zijn. De dieren worden bedreigd door een verlies aan habitat, aanvallen van honden, aanrijdingen, klimaatverandering en ziektes.

De Duitse autobouwer Volkswagen voert gesprekken met de Chinese alternatieve taxidienst Didi Chuxing voor de vorming van een joint-venture. Die samenwerking zou uiteindelijk moeten uitmonden in de productie en het beheer van een vloot zelfrijdende wagens – De Verenigde Staten trekken zich terug uit het nucleaire akkoord met Iran. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd. Tegelijkertijd maakte Trump bekend dat er tegen Iran tevens economische sancties zullen worden getroffen – Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet geboekt van ruim 14,5 miljard dollar. Dat was een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met bijna 25 procent tot 2,9 miljard dollar.

Een ondeugdelijk detectiesysteem van het Duitse technologieconcern Siemens heeft ervoor gezorgd dat de Belgische treinen tijdens het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer negenduizend uur vertraging hebben laten registreren. Dat heeft spoorwegbeheerder Infrabel gemeld – In de Verenigde Staten wil Comcast de entertainment-televisie, de filmstudio en de internationale activiteiten van 21st Century Fox overnemen. Daarvoor heeft het bedrijf volgens het persbureau Reuters bij de banken een overbruggingskrediet van 60 miljard dollar gevraagd – De Japanse farmagroep Takeda heeft zich akkoord verklaard om zijn Iers-Amerikaanse sectorgenoot Shire over te nemen voor een bedrag van ruim 52 miljard euro. Daarmee zou Takeda de grootste buitenlandse overname in de Japanse economische geschiedenis realiseren.

De Duitse groep Deutsche Post heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 14,7 miljard euro. Dat betekende een daling met bijna 1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde met ruim 5 procent tot 600 miljoen euro – De Duitse financiële groep Deutsche Bank wil zijn personeelsbestand in de Verenigde Staten met ongeveer 20 procent afslanken. Daardoor zouden meer dan tweeduizend banen worden geschrapt. Eerder was een afslanking van minstens 10 procent aangekondigd – De Zwitserse uitzendgroep Adecco heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 5,7 miljard euro. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met bijna 30 procent terug tot 130 miljoen euro.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell verkoopt zijn volledige belang in het Canadese bedrijf Canadian Natural Resources, producent van teerzandolie. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,3 miljard dollar, die Shell onder meer voor schuldaflossing wil gebruiken – De Spaanse financiële groep Banco de Sabadell moet wegens onrechtmatige transacties een boete van 1,6 miljoen euro betalen. Dat heeft de Europese Centrale Bank beslist. Bij een aantal aankopen zou Sabadell hebben nagelaten de goedkeuring van de toezichthouder te vragen – De online schoenenverkoper Zalando heeft tijdens het eerste kwartaal dit jaar een omzet geboekt van bijna 1,2 miljard euro. Dat is een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werd echter 15 miljoen euro verlies geleden, tegenover 5 miljoen winst het eerste kwartaal vorig jaar.

In China is voormalig politicus Sun Zhengcai (54) wegens corruptie veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank in Tianjin achtte het bewezen dat Sun tijdens zijn politieke carrière in totaal voor bijna 22,5 miljoen euro steekpenningen had aangenomen – De autonome wagen van Uber die midden maart in Tempe in de Amerikaanse staat Arizona bij een dodelijk ongeval was betrokken, zou het slachtoffer nochtans vooraf hebben opgemerkt. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de nieuwssite The Information gemeld – Cementfabrikant LafargeHolcim heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 5,8 miljard Zwitserse frank. Dat betekende nagenoeg een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 808 miljoen frank naar 700 miljoen frank terug.

15:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.