10-05-18

Nieuwsoverzicht

Europol en het Centre for Climate Crime Analysis (CCCA) gaan samenwerken om de strijd tegen ecologische misdrijven te kunnen opvoeren. Speciale inspanningen zullen worden gedaan voor de beteugeling van illegale activiteiten die een impact hebben op de klimaatverandering. Daarover hebben beide partijen op het hoofdkwartier van Europol in Den Haag een akkoord ondertekend. Volgens Jari Liukku, hoofd van het Serious and Organized Crime Centre bij Europol, zullen onder meer acties worden ondernomen tegen criminele activiteiten die tot luchtverontreiniging en ontbossing zouden kunnen leiden. De strijd tegen milieumisdrijven is één van de prioriteiten van Europol.

De Amerikaanse supermarktketen Walmart verwerft een meerderheidsbelang van 77 procent in het Indiase ecommerce-bedrijf Flipkart over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 16 miljard dollar. Flipkart is het grootste ecommerce-bedrijf van India – Het Japanse uitzendconcern Recruit Holdings neemt het online rekruteringsplatform Glassdoor over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,2 miljard dollar. De overname moet Recruit de mogelijkheid bieden om zijn positie in de Verenigde Staten verder te versterken – Bierproducent AB InBev boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 13,1 miljard dollar. Dat was 4,7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 1,46 miljard dollar naar 1,44 miljard dollar. De verkoop daalde met 0,2 procent tot 134,8 miljoen hectoliter.

Het Duitse staalconcern Salzgitter is geïnteresseerd in een overname van een aantal activiteiten die sectorgenoot ArcelorMittal in Luik heeft, maar op last van de Europese autoriteiten moet verkopen om toestemming te krijgen voor de inlijving van het Italiaanse staalbedrijf Ilva – Het Britse telecomconcern Vodafone neemt een groot deel van de Europese kabelactiviteiten van zijn Amerikaanse sectorgenoot Liberty Global over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 19 miljard euro. Vodafone wordt hierdoor onder meer eigenaar van het Duitse Unitymedia – In Californië wordt vanaf begin volgend decennium bij de bouw van nieuwe woningen ook de installatie van zonnepanelen verplicht. Californië is in de Verenigde Staten de eerste regio die tot een dergelijke ingreep overgaat. De jaarlijkse energiekost zou hierdoor met 80 dollar dalen.

Supermarktketen Ahold Delhaize heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,9 miljard euro. Dat betekende een daling met 5,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 7,1 procent naar 1 miljard euro – De Belgische investeringsmaatschappij Core Equity Holding neemt winkelketen Hema over van de Britse groep Lion Capital. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 1 miljard euro zijn gemoeid – Het Duitse technologieconcern Siemens heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 20,1 miljard euro. Dat betekende een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 39 procent tot 2 miljard euro. Vooral de divisie Digital Factory liet sterke resultaten optekenen.

Een Chinese fabrikant van elektrische wagens is geïnteresseerd om de site van Caterpillar in Gosselies geheel of gedeeltelijk over te nemen. Dat heeft Pierre-Yves Jeholet, Waals minister van economie, gezegd. De site is eigendom van het Waalse gewest – Luchtvaartmaatschappij Emirates Group uit Dubai heeft het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 23,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst nam met ruim 67 procent toe tot 942 miljoen euro – Uitgever Springer Nature heeft zijn geplande beursgang voorlopig opgeschort. Dat heeft Springer Nature, eigendom van Holtzbrick Publishing Group en BC Partners, gemeld. Benadrukt wordt dat de marktomstandigen op dit ogenblik niet optimaal zijn voor beursintroductie.

De Belgische holding Texaf overweegt om in Congo een aantal technologische activiteiten op te starten. Dat heeft Philippe Croonenberghs, voorzitter van Texaf, gemeld. De holding is in Congo al actief met zandwinning en vastgoedontwikkeling – Het Finse bedrijf Nokia heeft de software-ontwikkelaar SpaceTime Insight overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. SpaceTime ontwikkelt analyseprogramma’s om grote hoeveelheden online geconnecteerde apparaten te beheren – De Japanse autobouwer Toyota Motor heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 29,4 biljoen yen. Dat is een stijging met 6,5 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 36,2 procent tot 2,49 biljoen yen. Het concern verkocht 10,4 miljoen voertuigen.

11:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.