29-08-06

Jongeren streven naar bezit

Jongeren vinden bezit erg belangrijk. Dat is de conclusie van een onderzoek van The Harris Interactive Youth and Education Research Group. Volgens de onderzoekers willen jongeren aan bezit status en erkenning ontlenen. Bovendien laten ze daarbij relatief gemakkelijk beïnvloeden door bekende figuren en product placement.

De Harris-onderzoekers stelden dat jongeren erg veel om bezit geven. "Ze ontlenen hier status en erkenning aan," stippen ze aan. "Bovendien werken de producten heel dikwijls ook imago-ondersteunend." Bij hun streven naar bezit blijken jongeren zich niet zelden te spiegelen of het koopgedrag van vrienden en bekenden.

"Er zijn volgens de onderzoekers echter ook enkele advertentietechnieken waar jongeren extra gevoelig voor zijn," aldus het magazine Marketing Online. Jongeren kijken daarbij vooral op naar bekende personen die producten aanprijzen. "Ook vallen jongeren vaak voor producten die gebruikt worden in films," aldus nog de onderzoekers. "Verder zal een jongere ook een product willen dat verbonden is aan een sportevenement of stadion."

Daaruit kan men afleiden dat jongeren vlot bereikt kunnen worden met advertenties. Maar hier steekt Harris een waarschuwende vinger op. Zo blijken nieuwe advertentietechnieken niet altijd even veel effect te hebben. Slechts twintig procent van de jongeren tussen acht en achttien jaar heeft het begrepen op mobiele advertenties. Advertenties tijdens chatsessies worden amper door vier procent van de jongeren gewaardeerd.

19:19 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: harris, jongeren, reclame |  Facebook |

Amerikaanse heksenjacht tegen BP

Oliegigant British Petroleum wordt in de Verenigde Staten op de rooster gelegd over zijn vermeende rol in de manipulaties van de wereldwijde markt van ruwe olie tussen 2002 en 2004. Het bedrijf zegt volop zijn medewerking te verlenen aan het onderzoek van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Het onderzoek doet echter geen goed aan het imago van het bedrijf, dat in de Verenigde Staten al bijzonder wankel is. British Petroleum wordt immers ook ondervraagd over een olielek in Alaska en een ontploffing in een Texaanse olieraffinaderij in 2005, waarbij vijftien mensen het leven verloren.

De CFTC beticht British Petroleum er bovendien van dat het bedrijf in 2004 de propaanprijzen heeft proberen te manipuleren. Analisten stellen echter dat vele grote energiebedrijven dikwijls met koop- en verkoopopties werken. "BP staat bekend als een bijzonder agressieve speler op het gebied van transacties met ruwe olie," vertelde Bruce Evers, analist bij Investec Henderson Crosthwaite, aan BBC News.

Evers stelde dat het vanuit dat opzicht dan ook al te gemakkelijk is om het Britse bedrijf van prijsmanipulaties te beschuldigen. "Het lijkt wel op een heksenjacht," voerde hij aan. "Men zou evengoed andere bedrijven van dezelfde praktijken kunnen beschuldigen."

19:00 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bp, british petroleum, olie, energie |  Facebook |

Mobiele videomarkt in 2008 van start

De mobiele videomarkt zal in 2008 echt goed op gang komen. Dat voorspelt het onderzoeksbureau In-Stat. Op dit ogenblik wordt er volgens de onderzoekers volop geëxperimenteerd met videocontent van meer dan dertig minuten. Maar het zal volgens het bureau nog minstens twee jaar duren vooraleer een massapubliek zal bereikt worden.

In-Stat benadrukt dat de sector effectieve mogelijkheden heeft als complement voor de bestaande video-industrie. "In 2008 zullen er wereldwijd meer dan vijftig miljoen draagbare mediaspelers in gebruik zijn," aldus Michael Inouye, analist van In-Stat. "Er wordt geen kannibalisme verwacht van de dvd-markt en andere traditionele kanalen, maar eerder een complementariteit met de bestaande media."

Volgens In-Stat blijkt op dit ogenblik één op acht respondenten geïnteresseerd te zijn in mobiele videodiensten. Het onderzoeksbureau voegt er aan toe dat het onmogelijk te achterhalen is of de consument geïnteresseerd is in een geïntegreerd multimedaal gsm-toestel of afzonderlijke apparatuur voor audio en multimedia. In 2009 zou meer dan tien procent van de Amerikaanse draadloze abonnementen met mobiele video werken.

18:31 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: in-stat, mobiele video |  Facebook |

Turkije weigert asbestschip

Turkije weigert het asbestschip Otapan te slopen. De Turkse overheid vindt dat er veel meer asbest aan boord is dan op de exportvergunning van de Nederlandse regering is vermeld. De Otapan lag sinds 1999 wegens asbestproblemen aan de ketting. Het schip moet nu terugkeren naar Nederland, in afwachting van een nieuwe oplossing.

Volgens Turkije staat er op de exportvergunning een asbestaanwezigheid van duizend kilogram. In realiteit zou de Otapan echter 54 ton asbest aan boord hebben. Greenpeace beschuldigde de Nederlandse staatssecretaris voor milieu Pieter van Geel ervan bewust foute informatie te hebben ingevuld. Dat wordt door de Nederlandse overheid ontkent, hoewel toegegeven wordt dat er dingen fout zijn gegaan.

Nederland probeerde nog wel aan te bieden om het schip op een milieu- en mensvriendelijke manier te slopen en te saneren, maar dat werd door Turkije geweigerd. De Otapan zal nu terug moeten keren naar Nederland. Volgens de PvdA-oppositie zal het schip in Nederland of elders moeten gesloopt worden op een verantwoorde manier. Er werd aan toegevoegd dat dit de kostprijs wellicht zal opdrijven. Doorvaren naar India is voor de PvdA onbespreekbaar.

De milieuvereniging Greenpeace stelde dat de Turkse werf in Aliaga ook helemaal niet geschikt was om een schip met stoffen als asbest, pcb's en zware metalen op een veilige manier te slopen. De milieuvereniging voegt er aan toe dat sloopschepen zoals de Otapan een groeiend probleem vormen voor de westerse wereld, maar dat de verantwoordelijkheid niet mag afgeschoven worden op minder welvarende landen.

17:48 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: milieu, asbest, turkije, otapan |  Facebook |

OhmyNews nu ook in Japan

De online nieuwsdienst OhmyNews is gestart met een Japanse versie. Het project is afkomstig uit Zuid-Korea en werkt met een grote groep amateurjournalisten (citizen journalists). Daarnaast heeft OhmyNews ook een aantal beroepsjournalisten in dienst. Ook in Japan wordt een groot succes verwacht.

De Japanse versie van OhmyNews wil een brede waaier onderwerpen behandelen, gaande van politiek tot entertainment. Shuntaro Torigoe, hoofdredacteur van de Japanse editie, hoopt tienduizenden medewerkers te kunnen aanspreken. "Op die manier kunnen we een licht werpen op de diverse problemen en onderwerpen die in Japan behandeld moeten worden," vertelde hij aan The Japan Times.

Torigoe rekent er ook op dat OhmyNews in Japan primeurs zal brengen die de samenleving zullen doen opschrikken. Torigoe is een gewezen journalist van de krant Mainichi Shimbun. Op dit ogenblik heeft de Japanse editie van OhmyNews ruim 850 medewerkers. Moederbedrijf OhmyNews International is voor dertig procent in handen van Softbank, dat investeert in een brede waaier van internetprojecten en de voorbije lent de Japanse tak van Vodafone Group overkocht.

OhmyNews werd in 2000 gelanceerd in Zuid-Korea en is er daar in geslaagd om vele duizenden medewerkers aan te trekken. Volgens analisten heeft OhmyNews in 2002 een belangrijke rol gespeeld in de verkiezing van Roh Moo Hyun tot president van Zuid-Korea.

Nieuwsoverzicht

De aanleg van enkele pijpleidingen voor het gigantische Russische olie- en gasproject Sakhalin is stilgelegd. De groep die onder aanvoering van oliemaatschappij Shell in Rusland Sakhalin exploiteert, hoopt daarmee aardverschuivingen te kunnen voorkomen. Het gaat om een traject van ongeveer zeven kilometer. Een woordvoerder stelde dat enkele onderaannemers zich niet gehouden hebben aan de technische voorschriften. Er werd wel aan toegevoegd dat de onderbreking van de werkzaamheden het schema van het gehele project niet in de war zou brengen. Shakalin is het grootste olie- en gasproject ter wereld en er werden al 1.410 kilometer pijpleidingen aangelegd. Uiteindelijk moet een lengte van 1.600 kilomter overbrugd worden.

John Browne, de topman van British Petroleum (BP), heeft van een Amerikaanse rechter het bevel gekregen op onder ede te antwoorden op vragen in verband met een explosie in een raffinaderij in Texas, waarbij in de lente van vorig jaar vijftien mensen het leven verloren. Browne moet schriftelijk antwoorden op vragen van de advocaten van nabestaanden en overlevenden van het ongeval. Naast de vijftien doden, werden ook nog eens 170 andere mensen bij de explosie gewond. Volgens de advocaten is het ongeval een gevolg van flagrante nalatigheid bij British Petroleum. Het bedrijf heeft beslist om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Texaanse rechter. Opgemerkt wordt dat Lord Browne zelf niet bij de zaak betrokken is en dat de locale BP-leiding al met het gerecht meewerkt.

Een Leuvens onderzoeker heeft een aantal parameters opgesteld om het risico op brandgevaar in bossen en savannes te voorspellen aan de de hand van satellietbeelden. De wetenschapper in kwestie, Jan Verbesselt van Geomatics Engineering (KU Leuven), maakt daarbij gebruik van informatie die afkomstig is van de de Europeon Sport Vegetation satellietsensor. Om het brandgevaar te schatten, moet geregeld de verdroogde plantengroei kunnen gemeten worden. Naarmate er immers meer droog en brandbaar materiaal aanwezig is, stijgt het brandgevaar. Die metingen gebeurden tot nu toe op het terrein en via weersvoorspellingen. Beide methodes zijn echter duur en tijdrovend. Het project van Jan Verbesselt zou daar verandering in moeten kunnen brengen.

In de gebieden die juist één jaar geleden getroffen werden door de orkaan Katrina, is het aantal patiënten met psychische problemen sindsdien verdubbeld. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Harvard. Vijftien procent van de overlevenden bleek volgens de onderzoekers vijf tot acht maanden na de ramp met ernstige pychische problemen te kampen te hebben. Het zou in totaal gaan om ongeveer 200.000 inwoners van de staten Alabama, Louisiana en Mississippi. Maar tegelijkertijd blijkt het aantal mensen met zelfmoordplannen afgenomen te zijn, volgens de onderzoekers wellicht omdat Katrina tot een sterk gevoel van onderlinge verbondenheid zou geleid hebben. De Amerikaanse president George W. Bush heeft gezegd dat het herstel van de stad New Orleans, die zwaar getroffen werd door Katrina, nog lang kan duren. In totaal kostte de orkaan aan 1.500 mensen het leven.

Het geslacht van de docent heeft invloed op de prestaties van de leerlingen. Dat stelt de Amerikaanse economoon Thomas Dee. Hij ontdekte dat meisjes in natuurkunde, maatschappijleer en Engels betere scores haalden wanneer ze onderwezen werden door een vrouwelijke leerkracht. Maar een vrouwelijke docent leidde volgens Dee bij jongens tot slechtere resultaten. Met een mannelijke leerkracht zouden de resultaten juist omgekeerd zijn. Het geslacht van de docent zou ook het gedrag van de leerlingen beïnvloeden. Zo zouden jongens met een vrouwelijke leerkracht onrustiger zijn. Meisjes met een mannelijke leerkracht zouden minder vaak recht naar voor kijken, minder vaak vragen stellen en eerder geneigd zijn te zeggen dat ze het vak in de toekomst niet nodig zullen hebben. De stelling van Thomas Dee wordt door een aantal collega's zwaar in twijfel getrokken.

Het Duitse chemiebedrijf Bayer heeft bekend gemaakt in zijn afdeling CropScience 1.500 banen te zullen schrappen. De meeste ontslagen zullen in Noord-Amerikaanse vestigingen vallen. De afvloeiingen zijn het gevolg van een herstructurering die moet leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van ongeveer 300 miljoen euro. De herstructurering van Bayer CropScience-divisie - gespecialiseerd in biotechnologie en landbouwchemicaliën - is volgens de directie nodig omdat de vraag naar bestrijdingsmiddelen te lijden heeft onder de droogte in Europa, Brazilië en Noord-Amerika. Om de kosten te drukken, wil het concern een aantal productielocaties samenvoegen. De reorganisatie moet eind 2009 zijn afgerond. CropScience haalde tijdens het tweede kwartaal een nettowinst van 425 miljoen euro. Dat is een stijging met elf procent tegenover dezelfde periode een jaar geleden. De omzet steeg met 5,8 procent naar 7,1 miljard euro.

Speelgoedproducent Mattel is woest op de Braziliaanse kunstenares Karin Schwarz. Die heeft Mattel-boegbeeld Barbie immers afgebeeld in een suggestieve pose met een andere Barbie-pop. De kunstenares heeft van Mattel 24 uur tijd gekregen om de afbeeldingen van de lesbische Barbies te verwijderen. De speelgoedproducent voert aan dat Barbie een nette dame is en zich er niet blij mee voelt dat ze wordt afgebeeld als iemand die ze niet is. "Ze is 46 jaar oud en zou moeten worden gerespecteerd," aldus het bedrijf. De kunstenares ziet dat echter anders. "Barbie draagt een bikini, ze laat haar buik zien, heeft grote borsten en zelfs een vriendje," aldus Karin Schwartz. Ze is dan ook helemaal niet van plan om ook maar iets aan haar expositie 'Amazing Girls' te veranderen.

Seksisme doet vrouwen harder werken. Dat stelt de Amerikaanse sociaal psychologe Laura Kray. Ze voert aan dat vrouwen harder hun best doen als ze worden geconfronteerd worden met vooroordelen. Ze willen dan volgens Kray immers het tegendeel bewijzen. Ze merkt dan ook op dat managers vrouwen af en toe een beetje zouden moeten prikkelen. De conclusies zijn afkomstig van een onderzoek dat Kray uitvoerde aan de Haas School of Business (Berkeley). Een discussie over uitspraken van Harvard-docent Larry Summers, die beweert dat mannen slimmer zijn dan vrouwen, zorgde er daarbij voor dat vrouwen tijdens een volgende oefening veel agressiever en mannelijker tewerk gingen. Maar tegelijkertijd bleken de vrouwen volgens Kray plots ook geen oog meer te hebben voor de overeenkomsten tussen de gesprekspartners en hielden ze enkel nog rekening met het eigen doel dat ze wilden bereiken. Managers moeten vrouwen volgens Kray dan ook niet enkel provoceren, maar hen ook wijzen op de kracht van de vrouwelijke kwaliteiten.

De Europese Commissie zal erin slagen om de de Poolse scheepswerven, de geboorteplaats van de vakbond Solidarnosc, te sluiten. Dat stellen Poolse journalisten, erop wijzend dat het vroegere communistisch regime daarin nooit is geslaagd. Een jaar geleden opende de Europese Commissie een formeel onderzoek naar de Poolse overheidssteun aan de scheepswerven. De Poolse regering weigert echter informatie over de financiële toestand van de werven vrij te geven. De Europese Commissie eist dat de Poolse overheid nog deze week een geloofwaardig en leefbaar herstructureringsplan voorlegt voor de drie grote Poolse werven. Indien de Europese Commissie van oordeel is dat de Poolse overheidssteun illegaal is, moet die door de werven terugbetald worden. In de meeste EU-leden zijn de scheepswerven al geherstructureerd.

De Rotterdamse voetbalclub Feyenoord is door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) onder curatele geplaatst. Dat is te wijten aan een negatief vermogen van meer dan 16 miljoen euro dat op een bepaald ogenblik in de boeken stond vermeld. Door de verkoop van zijn topspelers Salomon Kalou aan Chelsea en Dirk Kuijt aan Liverpool kreeg de Rotterdamse club wel 20 miljoen euro binnen. Dat geld mag gedeeltelijk geïnvesteerd worden in de aankoop van nieuwe spelers, maar moet ook besteed worden aan het aanzuiveren van de clubfinanciën. Feyenoord moet ook elk trimester zijn financiële toestand voorleggen aan de Nederlandse Voetbalbond. Bij Feyenoord spelen onder meer de Belgische voetballers Stijn Huysegems, Benji De Ceulaer, Pieter Collen, Timothy Derijck en Philippe Leonard. Feyenoord werd veertien keer Nederlands kampioen en won in 2002 de UEFA Cup.

Meer Nieuws

10:17 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

28-08-06

Spammers misbruiken vooral Paypal en eBay

De online veilingsite eBay en de online betaaldienst PayPal worden het meest misbruikt door spammers. Dat blijkt uit een onderzoek van internetbeveiliger McAfee, dat een lijst heeft samengesteld met de tien subject-lines die door spammers de voorbije maand werden gebruikt.

Het verbergen van hun spamberichten onder officieel ogenblik subject-lines in de inboxen van internetgebruikers, is voor spammers één van de favoriete strategieën om het publiek om de tuin te leiden en hun ongewenste berichten toch tot hun bestemming te brengen. Daarbij worden de namen van grote online bedrijven misbruikt, maar ook van wereldbekende banken.

De meest subject-line is volgens McAfee ‘Message form eBay Member’, gevolgd door ‘Paypal Notification’, ‘Restore Your Account Access’ en ‘Chase Online Banking Service’. De veilingsite eBay is voor spammers een grote bron van inspiratie, want in de top-tien duiken nog de subject-lines ‘eBay Member aw-confirm@ebay.com’, ‘eBay Item Not Received Dispute Opened for Item’ en ‘Question from eBay member’ op.

Ook veel gebruikt worden de subject-lines ‘Barclays International informs you’ en ‘Amazon.com – Account maintenance – Profile Update’.

22:27 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: paypal, spam, ebay, mcafee |  Facebook |