27-04-12

Luchtvervuiling heeft warmtegat gecreëerd in oosten Verenigde Staten

Klimaatwetenschappers aan de Harvard School of Engineering and Applied Sciences hebben ontdekt dat de vervuiling met stofpartikels op het einde van de twintigste eeuw boven het oosten van de Verenigde Staten een zogenaamd warmtegat hebben gecreëerd. De onderzoekers merkten in de regio een koudevlek op waar de effecten van de opwarming van de aarde gedeeltelijk werden geblokkeerd. De onderzoekers merken op dat de resultaten van hun rapport aantonen dat het probleem van de regionale klimaatverandering bijzonder complex is.

Terwijl broeikasgassen zoals koolstofdioxide en methaan de oppervlakte van de aarde opwarmen, kunnen kleine stofpartikels in de lucht op regionale schaal het omgekeerde effect hebben. "De vervuiling met stofpartikels boven het oosten van de Verenigde Staten heeft de opwarming vertraagd die door het toenemende productie van broeikasgassen wordt veroorzaakt," voert onderzoeksleider Eric Leibensperger aan. "De aanwezigheid van stofpartikels wordt bestreden, maar daardoor is de klimaatopwarming boven het oosten van de Verenigde Staten net toegenomen."

"Tot de Verenigde Staten ruim veertig jaar geleden de Clean Air Act goedkeurden en twintig jaar later nog eens versterkte, hing er een dikke laag stofpartikels boven de centrale en oostelijke Amerikaanse staten, meestal afkomstig van de uitstoot van de steenkoolcentrales," merkt Leibensperger nog op. "Omdat de levensduur van partikels tot ongeveer één week beperkt blijft, is ook de distributie over de aarde heel onevenwichtig gebeurd. Deze partikels reflecteren echter het binnenkomend zonnelicht, zodat er op het aardoppervlak een afkoelend effect wordt opgemerkt."

Lees Verder

14:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klimaatverandering, warmtegat |  Facebook |

Digitale reclame voorspelt groei van 50 procent in Midden-Oosten

De omzet van de digitale reclame zou in het Midden-Oosten dit jaar met bijna 50 procent kunnen stijgen. Dat is de conclusie van een rapport van het reclamenetwerk Ikoo. Het voorbije jaar boekte de sector in het Midden-Oosten een omzet van 150 miljoen dollar, maar dat zou dit jaar volgens het rapport kunnen oplopen tot 220 miljoen dollar. De belangrijkste pijlers van die groei zullen volgens Ikoo bestaan uit mobiele platformen en online video, die elk dit jaar een verdubbeling zouden kunnen laten opmerken.

Nieuwe formaten van rich-media zouden volgens Isam Bayazidi, chief executive van Ikoo, bovendien meer efficiënter kunnen blijken te zijn dan de traditionele display-campagnes. "Een video en bannering kunnen onmogelijk met elkaar worden vergeleken," voert Bayazidi aan. "Het publiek heeft veel meer aandacht voor een video-reclame. Bij een banner is de volledige aandacht niet gegarandeerd." Bayazidi merkt ook op dat de tarieven voor digitale reclame op dit ogenblik vier tot vijf keer hoger liggen dan in Groot-Brittannië of de Verenigde Staten."

"De prijs van banners op de grote Britse krantensites kost gemiddeld 8 dollar tot 10 dollar," merkt het magazine Gulf News op. "In het Midden-Oosten moet daarvoor minstens tussen 30 dollar en 40 dollar worden betaald." Maar ondanks die snelle groei blijft online reclame in het Midden-Oosten nog altijd een relatief kleine sector. Het voorbije jaar had de sector slechts een marktaandeel van minder dan 5 procent. Elders in de wereld ligt dat aandeel veel hoger. Het fenomeen heeft volgens Bayazidi echter geen verband met de prijzen, maar met de interesse in digitale reclame.

Lees Verder

14:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame, midden-oosten, internet |  Facebook |

Wereldwijde verdeeldheid over creatieve kracht van internet

De voortdurende toenemende informatiestroom op het internet heeft volgens 51 procent van de consumenten een positieve impact op de creativiteit. Dat is de conclusie van een enquête van het technologiebedrijf Adobe bij vijfduizend consumenten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Japan. Met een score van 65 procent geloven de Verenigde Staten het meest in de creatieve kracht van het internet. Daarentegen blijkt 46 procent van de ondervraagden van mening te zijn dat het internet uiteindelijk een negatieve impact heeft op de creativiteit.

Frankrijk stelt zich daarbij met een score van 56 procent het meest sceptisch op over de creatieve kracht van het internet. Ook blijkt dat de helft van de ondervraagden van mening is dat consument-generated-content de creativiteit stimuleert, terwijl 22 procent gewag maakt van een negatieve impact. Ook voert 61 procent aan dat online creativiteit een onderdeel vormt van hun cultuur. In de Verenigde Staten loopt dat op tot 72 procent. Slechts 11 procent geeft echter aan erg gestimuleerd te worden door sociale media, terwijl een groep van 43 procent gewag maakt van een matige invloed.

Een groep van 46 procent voert aan dat sociale media echter geen enkele creatieve motivatie teweeg brengt. De onderzoekers merken op dat Japanse gebruikers de grootste affiniteit vertonen met sociale media. Daar geeft 80 procent aan door sociale media minstens enigszins creatief gemotiveerd te worden. De onderzoekers stelden ook vast dat 32 procent van de respondenten van mening is dat geplogenheden in sociale media - zoals retweets en likes - een rem kunnen vormen op de creativiteit. In Groot-Brittannië stijgt dat tot 43 procent, tegenover 25 procent in Japan.

Lees Verder

13:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, creativiteit |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 2,44 miljard euro. Dat betekent een stijging met 9,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 6,8 procent tot 10,1 miljard euro. De winstgroei was onder meer te danken aan de goede weersomstandigheden in de Verenigde Staten, waardoor de Amerikaanse landbouwers hun bestellingen aan producten voor gewasbescherming hebben vervroegd. Het Amerikaanse concern verwacht dat de landbouwdivisie ook tijdens de rest van het jaar een grotere omzet en winst zal laten optekenen. Ook in de gezondheidsdivisie wordt een positieve evolutie verwacht. De materialen-afdeling zou ongeveer een status-quo laten optekenen.

Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gerealiseerd van 9,45 miljard dollar. Dat betekent een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is te wijten aan een productiedaling met 5,5 procent. De dagelijkse olieproductie daalde van 2,40 miljoen vaten naar 2,21 miljoen vaten per dag. Dat kon niet door de recordprijzen voor olie worden gecompenseerd. De winst was voor 7,8 miljard dollar afkomstig uit de upstream-activiteiten en voor 873 miljoen dollar uit de downstream-divisie. De omzet steeg met 8,8 procent tot 124 miljard dollar. De resultaten van het eerste kwartaal omvatten ook 400 miljoen dollar opbrengsten uit de verkoop van activa.

Met een ongebruikelijke sabotageactie heeft een onbekende groep het metronetwerk van Madrid enige tijd tot stilstand gebracht. Dat actie vormde een protest tegen de verhoging van de prijs van de metrotickets. Leden van de actiegroep trokken in dertien metrostellen vrijwel gelijktijdig aan de noodrem. Dat gebeurde op het moment dat de voertuigen stilstonden in metrostations. Omdat het enige tijd duurde voordat de metro’s verder konden moesten ook andere metro’s wachten, zodat het hele netwerk ontregeld raakte. Meer dan achtduizend passagiers werden door de actie getroffen. De politie probeert met behulp van video-opnames van beveiligingscamera’s de daders te achterhalen. Metro Madrid kondigde onlangs een prijsstijging van de metrotickets van 11 procent aan.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil ongeveer de helft van haar zesduizend administratieve banen schrappen. Dat hebben Duitse media gemeld. Een woordvoerder van Lufthansa wou dat cijfer niet bevestigen en benadrukte dat er nog geen beslissing is genomen, maar gaf toe dat banenverlies onvermijdelijk is indien het bedrijf competitief wil blijven. Lufthansa zou drastisch willen snijden in zijn financiële diensten, personeelsbeheer en reserveringsdienst. Alleen in Frankfurt, waar Lufthansa haar hoofdzetel heeft, zouden 1.500 banen in gevaar zijn. De maatregelen zouden een onderdeel vormen van een besparingsplan van de groep van eind maart. Lufthansa bereidt al maanden drastische besparingsmaatregelen voor.

Het economisch vertrouwen in de landen van de eurozone is in april onverwacht sterk gedaald. Dat is gebleken uit cijfers van de Europese Commissie. Er wordt opgemerkt dat de vertrouwensindex in de eurolanden tijdens de maand april van 94,5 punten naar 92,8 punten is teruggevallen. Economen hadden slechts een daling tot 94,2 punten in het vooruitzicht gesteld. Na een kleine verbetering tijdens de eerste drie maanden van het jaar viel het vertrouwen tijdens de maand april echter terug tot het niveau van december vorig jaar. Vooral onder producenten in de industrie en de dienstensector nam het pessimisme toe. Het oordeel over het ondernemingsklimaat in de eurolanden verslechterde verder door toegenomen pessimisme over onder meer de exportorders en de productieverwachtingen.

De Duitse autobouwer Volkswagen heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 3,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 26,3 procent tot 47,3 miljard euro. De sterke groei is onder meer te danken aan het succes die de Duitse automaker in China kent. Voor de eerste keer in de geschiedenis produceerde het autoconcern meer dan twee miljard wagens op één kwartaal tijd. Alleen in West-Europa daalden de verkopen. Ondanks het wereldwijde succes handhaaft Volkswagen voor het hele jaar de relatief voorzichtige prognose van een gelijkblijvende operationele winst en een omzetstijging ten opzichte van vorig jaar.

De Japanse gameproducent Nintendo heeft tijdens het voorbije boekjaar een verlies geboekt van 43 miljard yen. Dat komt overeen met een verlies van ruim 400 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gerealiseerd van 77,62 miljard yen. Het is de eerste keer dat Nintendo een verlies moet optekenen. Volgens het Japanse bedrijf zijn de verliezen te wijten aan een sterke positie van de Japanse yen en de gevoelige prijsdalingen die vorig jaar werden doorgevoerd. De omzet daalde met 36 procent naar 647,65 miljard yen. Over het nieuwe boekjaar verwacht het Japanse concern een nettowinst van 20 miljard yen en een omzet van 820 miljard yen.

Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 7,23 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 10 miljard dollar tot 119,9 miljard dollar. De groei is onder meer te danken aan de hogere productie, die kon worden gerealiseerd door de lancering van projecten waarin de voorbije jaren zwaar werd geïnvesteerd. Ook de gestegen olieprijzen droegen bij tot de groei. De productie van het concern steeg met 4 procent tot 3,55 miljoen vaten per dag. Peter Voser, bestuursvoorzitter van Shell, waarschuwde wil dat de omstandigheden op de Noord-Amerikaanse aardgasmarkt en in de downstream-activiteiten moeilijk blijven.

De Duitse financiële groep Deutsche Bank heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,4 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettowinst van 2,1 miljard euro opgetekend. De omzet daalde met 12 procent tot 9,2 miljard euro. Het resultaat werd naar eigen zeggen getekend door zwakkere handelsomstandigheden en eenmalige posten. Er wordt op gewezen dat nettowinst van de divisie bedrijfsbankieren, die in belangrijke mate bijdraagt tot de resultaten van de Duitse financiële groep, door de veel minder gunstige marktomstandigheden van 2,3 miljard euro naar 1,7 miljard euro is gedaald. Ook wordt gewag gemaakt van een aantal eenmalige lasten.

De Amerikaanse motorfietsenfabrikant Harley-Davidson heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 172 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 44 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 20 procent tot 1,27 miljard dollar. Harley-Davidson verkocht tijdens het voorbije kwartaal 59.677 motorfietsen. Dat betekende een stijging met ruim 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de Verenigde Staten werd een verkoopsgroei met meer dan 25 procent opgetekend. Harley-Davidson zegt vooral meer jongere klanten aangetrokken te hebben. Voor het hele jaar wordt gehoopt op een verkoop van minstens 245.000 exemplaren. Het voorbije jaar verkocht Harley-Davidson ruim 235.000 motorfietsen.

De Nederlandse kledingketen Clemens & August (C&A) heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 6,8 miljard euro. Dat betekent een groei met 3,2 procent tegenover het jaar voordien. De keten zegt dat zijn marktaandeel het voorbije jaar van 5,4 procent tot 5,6 procent is gestegen. De economische onzekerheid, ongunstige weersomstandigheden en een zwak consumentenvertrouwen hebben volgens de keten het voorbije jaar op de meeste markten een negatieve invloed gehad op de vraag bij de consument, wat tot een verscherpte concurrentie zou hebben geleid. Dat de Nederlandse keten er in die context in geslaagd is om zijn positie te versterken, is naar eigen zeggen een bewijs van de succesvolle strategie die wordt gevolgd. De keten wil dit jaar een honderdtal winkels openen.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 19,38 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 30 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 586 miljoen dollar naar 923 miljoen dollar. De commerciele activiteiten van het concern konden profiteren van de wereldwijde expansie in het passagiersvervoer en een groot aantal orders voor de Boeing B737, het meest succesvolle model van de Amerikaanse constructeur. De commerciële divisie liet het voorbije kwartaal een omzetgroei met 54 procent optekenen. Het aantal opleveringen steeg met 32 procent. De divisie defensie, geconfronteerd met besparingen op de militaire budgetten van overheden, kende een omzetgroei met 8 procent.

Het Amerikaanse concern Halliburton, dienstverlener voor de oliesector, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 511 miljoen dollar naar 627 miljoen dollar. De winstgroei was vooral te danken aan de groei van opdrachten rond oliewinning in Noord-Amerika. Daar werd een recordomzet van 4,2 miljard dollar opgetekend. Bij de projecten rond gaswinning viel het aantal orders daarentegen terug. De winst stond volgens het concern echter wel onder druk onder de verschuiving van opdrachten naar de ontginning van schaliegas, die van Halliburton belangrijke investeringen heeft gevergd.

Het Italiaanse oliebedrijf ENI en het Russische Rosneft gaan 100 miljard dollar tot 125 miljard dollar investeren in de zoektocht naar olie en gas in de noordelijke Barentszzee en in de Zwarte Zee. De twee staatsoliebedrijven hebben daarover in Moskou een overeenkomst ondertekend. ENI krijgt een belang van 33 procent in de gemeenschappelijk joint venture. De reserves in de Barentszzee en in de Zwarte Zee worden geschat op 36 miljard vaten. De Barentszzee herbergt één van de laatste beloftevolle olievelden ter wereld. Steeds meer bedrijven proberen om in de projecten te kunnen participeren. Onlangs sloot Rosneft ook met het Amerikaanse ExxonMobil een gelijkaardige overeenkomst met Exxon Mobil voor de exploratie van de noordelijke ijszeeën.

Het Duitse industriële concern Siemens heeft zijn winstprognose voor het lopende boekjaar naar beneden bijgesteld. Het concern voorziet nu een jaarwinst van 5,2 miljard euro tot 5,4 miljard euro. Eerder ging het bedrijf nog uit van een winst van 6 miljard euro. Siemens kampte tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar met problemen bij zijn divisie die technologie levert voor energienetwerken. De divisie moest belagrijke voorzieningen treffen als gevolg van tegenvallers bij een onder meer een aantal projecten rond windenergie in Duitsland en door afboekingen op de joint-venture Nokia Siemens Network, actief in telecomapparatuur. Het bedrijf handhaafde wel zijn omzetverwachting. Siemens verwacht dit boekjaar een gematigde omzetgroei.

Meer Nieuws

05:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-04-12

Luchtkwaliteit Amerikaanse steden op beste niveau in tien jaar

De luchtkwaliteit van de meest vervuilde steden van de Verenigde Staten is het voorbije decennium gevoelig verbeterd. Dat is de conclusie van een onderzoek van de American Lung Association. Er wordt opgemerkt dat zelfs Los Angeles, nochtans berucht voor zijn ochtendsmog, de beste cijfers in dertien jaar tijd heeft laten optekenen. Santa Fé, een stad in de staat New Mexico, heeft zich volgens het rapport opgemerkt als de meest zuivere stad van de Verenigde Staten. Er wordt echter gewaarschuwd dat nog in het hele land een luchtkwaliteit met een ongezond niveau kan worden gemeten.

In het rapport van de American Lung Association blijkt dat de situatie op het gebied van ozon in zeventien van de vijfentwintig meest vervuilde steden drastisch is verbeterd. Negen van de tien meest vervuilde steden bevinden zich in Californië, met Los Angeles op de eerste plaats. Ook bij stofpartikels kon in zeventien van de vijfentwintig meest vervuilde steden een belangrijke daling worden opgemerkt, onder meer in Los Angeles, Pittsburgh en Cincinnati.

De onderzoekers merken echter op dat er nog een hele weg moet worden afgelegd om de luchtkwaliteit in de Verenigde Staten te verbeteren. "Ongeveer 40 procent van de Amerikaanse bevolking leeft in gebieden waar de luchtvervuiling een bedreiging zorgt voor de gezondheid," wordt er opgemerkt. "Maatregelen om de luchtkwaliteit gevoelig te verbeteren zouden tegen het einde van het decennium minstens 230.000 doden en 2 triljoen dollar kosten per jaar kunnen vermijden."

Lees Verder

16:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, luchtverontreiniging |  Facebook |

Helft Griekse kinderen worstelt met gewichtsproblemen

In Griekenland worstelen meer dan 50 procent van de kinderen met overgewicht. Daarmee wordt Griekenland binnen de Europese Unie het ergste getroffen door het probleem van zwaarlijvigheid bij kinderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Europese Commissie bij kinderen tussen tien en twaalf jaar in zeven Europese landen. Er wordt opgemerkt dat er op het gebied van gewichtsproblemen bij kinderen in Europa heel uiteenlopende resultaten kunnen worden opgemerkt. In Griekenland lijdt 20 procent van de kinderen aan obesitas, terwijl 30 procent te maken heeft met overgewicht.

"De onderzoekers stelden vast dat meisjes in het algemeen slanker blijken te zijn dan jongens, maar anderzijds minder aan sportactiviteiten deelnemen," merkt het webmagazine Foodnavigator op. "Jongens daarentegen bleken meer naar televisie te kijken en vaker frisdranken te consumeren." Onderzoeksleider Johannes Brug, professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam, merkt op dat het niet eenvoudig is om deze verschillen te verklaren.

"In Griekenland doen kinderen het minst vaak aan sport, terwijl in Hongarije het meest naar televisie wordt gekeken," voert Johannes Brug aan. "In België wordt het meest geslapen en in Nederland worden de meeste frisdranken geconsumeerd." De onderzoekers voegen er aan toe dat obesitas bij Europese kinderen een recordniveau heeft bereikt. Nagenoeg één op tien Europese kinderen lijdt aan obesitas, terwijl nog eens 20 procent te maken heeft met overgewicht. In Noorwegen worden met 4 procent obesitas en 15 procent overgewicht de beste resultaten opgetekend.

Lees Verder

16:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, gezondheid, overgewicht |  Facebook |

Onderzoek naar steekpenningen Amerikaanse filmstudio's in China

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is een onderzoek gestart naar de praktijken van een aantal grote filmstudio's uit Hollywood in China, nadat informatie was uitgelekt dat verantwoordelijken van de Amerikaanse mediabedrijven illegale betalingen zouden hebben gedaan aan Chinese ambtenaren om een sterkere positie op de Chinese markt te kunnen verwerven. Onder meer 20th Century Fox, Walt Disney Company en DreamWorks Animation zouden van de financiële autoriteiten een vraag om verduidelijking hebben ontvangen.

Ook een aantal kleinere filmstudio's zouden op de hoogte zijn gebracht van de start van het onderzoek, dat op gang zou zijn gekomen nadat de Amerikaanse financiële autoriteiten een aantal activiteiten van Amerikaanse mediagroepen in China hadden opgemerkt. Onder meer Dreamworks heeft beslist om in Shanghai een productiestudio te bouwen. De Amerikaanse financiële autoriteiten en het Amerikaanse ministerie van justitie hebben hun onderzoek opgedreven naar Amerikaanse bedrijven die mogelijk de Foreign Corrupt Practices Act zouden hebben overtreden.

De Amerikaanse regering verbiedt Amerikaanse bedrijven om illegale financiële overeenkomsten te sluiten met buitenlandse regeringen of andere autoriteiten om hun activiteiten in andere landen te vergemakkelijken. Op dit ogenblik lopen onder meer dossiers tegen Avon Products en Hewlett-Packard wegens vermeende omkooppraktijken in Groot-Brittannië. De filmsector ziet in China een nieuwe belangrijke markt, zeker nadat de populariteit van de bioscoop in Noord-Amerika op het laagste niveau sinds het midden van de jaren negentig is teruggevallen.

Lees Verder

16:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, film, hollywood |  Facebook |