30-06-16

Nieuwsoverzicht

In de Riftvallei in Tanzania is een heliumveld met een omvang van 1,5 miljard kubieke meter ontdekt. De waarde van de voorraad wordt op dit ogenblik geraamd op een bedrag van minstens 4,5 miljard dollar. Helium is een zeldzaam gas dat onontbeerlijk is in het wetenschappelijk onderzoek en de ruimtevaart, maar ook vaak in ballonnen wordt gebruikt. De voorraad in Tanzania werd ontdekt door het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Helium One en zou gedurende zeven jaar aan de wereldwijde vraag moeten kunnen voldoen. Statistieken van het United States Geophysical Institute (USGS) tonen dat helium vorig jaar tussen 3 dollar en 7 dollar per kubieke meter kostte.

De Deense meubelketen Jysk opent in de lente van volgend jaar een eerste Belgische filiaal. Dat heeft de Deense groep bekend gemaakt. Een specifieke locatie werd niet genoemd, maar wel zou de groep zich eerst in het noorden van het land willen vestigen. In totaal wil Jysk naar eigen zeggen een netwerk van vijftig Belgische winkels opzetten. De Deense keten heeft op dit ogenblik meer dan 2.300 winkels in 41 landen. In Nederland, waar de meubelverkoper 54 winkels heeft, kent Jysk naar eigen zeggen een grote populariteit. Gehoopt wordt dat die bijval ook in België kan worden gerealiseerd. Jysk werd gestart als een beddenwinkel, maar breidde zijn assortiment nadien verder uit.

Wijnhandelaar Roger Geens moet 500.000 euro schadevergoeding betalen aan producenten die het slachtoffer zijn geworden van een fraude met Franse wijnen. Dat heeft de rechtbank van Bordeaux beslist. Volgens de rechter heeft Geens miljoenen liters wijn aangelengd met allerhande vloeistoffen en als dure Bordeaux-wijnen verkocht. De wijnen zouden zijn vermengd met smaakstoffen en zelfs rauwe melk. Het geding wordt beschouwd als de grootste fraudezaak uit de recente geschiedenis van de Bordeaux-wijnen. De schadevergoedingen werden toegekend aan de Fédération des Grands Vins de Bordeaux, de Association de Défense des Consommateurs en het Institut National de l’Origine et de la Qualité.

Jan Van Hove, professor internationale economie aan de Universiteit Leuven, wordt de nieuwe hoofdeconoom van KBC Groep. Van Hove wordt bij de financiële groep de opvolger van Edwin De Boeck, die eind april ontslag nam de leiding van de studiedienst van de partij N-VA op zich te nemen. Jan Van Hove (39) start begin september zijn nieuwe opdracht. Hij is gespecialiseerd in internationale handel en Europese integratie. Hij verrichte ook onderzoek naar de impact van wisselkoersen en schokken in de banksector op de reële economie. Daarom is zijn overstap naar eigen zeggen ook niet zo ongewoon. Van Hove blijft ook in de toekomst aan de Universiteit Leuven verbonden.

De Amerikaanse sportartikelenfabrikant Nike heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 8,24 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die groei was vooral te danken aan goede prestaties op de internationale markt, onder meer in West-Europa, China en Japan. De winst viel echter terug van 865 miljoen dollar naar 846 miljoen dollar. Het bedrijf geeft aan geconfronteerd te zijn met een hogere belastingdruk, terwijl de winstmarges werden afgebouwd door onder meer de toenemende concurrentie van merken zoals Adidas en Under Armour. Daarnaast moet het bedrijf ook afrekenen met de impact van de sterke dollar.

De bankgroep Belfius heeft zijn Luxemburgs dochterbedrijf International Wealth Insurer (IWI) doorverkocht aan de groep Foyer. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Eerder was gemeld dat de Luxemburgse entiteit, die levensverzekeringen aanbiedt aan gefortuneerde internationale klanten, zou worden verkocht aan sectorgenoot Valor uit Liechtenstein. Uiteindelijk zou Valor er echter niet in zijn geslaagd een noodzakelijke partner te vinden voor het overnamedossier. De verkoop van de Luxemburgse activiteit, die ruim 3 miljard euro activa beheert en vorig jaar 461 miljoen euro premies inde, kadert in de strategie van Belfius om zich terug te plooien op zijn Belgische thuismarkt.

Het bedrijf Ion Beam Applications (IBA) heeft in China een contract gesloten voor de bouw van een protontherapiecentrum. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van 80 miljoen euro. Het contract werd gesloten met Zhong Jia Lian He Healthcare Management en moet patiënten in de stad Qingdao in de provincie Shandong behandelen. De overeenkomst betekent het tweede grote contract voor het Waalse bedrijf in China. De eerste opdracht dateert van januari vorig jaar en had eveneens een waarde van 80 miljoen euro. Vermoedelijk zullen in het nieuwe centrum de eerste patiënten over twee jaar behandeld kunnen worden. Inmiddels heeft IBA wereldwijd een veertigtal centra opgestart.

Het Duitse busbedrijf FlixBus neemt de Europese activiteiten van concurrent Megabus, onderdeel van de internationale groep Stagecoach, overgenomen. Daarover hebben beide partijen een akkoord gesloten. Zowel FlixBus als Megabus bieden busvervoer op lange afstanden aan. De overeenkomst heeft betrekking op het netwerk van Megabus in Nederland, België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en de internationale routes naar Groot-Brittannië. Megabus zal de activiteiten als een onderaannemer van FlixBus exploiteren. FlixBus werd drie jaar geleden opgericht en biedt busverbindingen aan naar achthonderd bestemmingen in negentien Europese landen. Megabus is in Europa gevoelig kleiner.

De farmagroep Perrigo sluit zijn dochteronderneming Jaico in Opglabbeek. Jaico vormde een onderdeel van Omega Pharma, dat door Perrigo werd overgenomen. De activiteiten zouden worden overgebracht naar een vestiging van Omega Pharma in Duitsland. Jaico is gespecialiseerd in de productie van insectenwerende producten, zoals muggenmelk, maar in Opglabbeek zouden zware investeringen in onder meer het machinepark moeten worden voorzien, terwijl Omega Pharma in Duitsland al over een veel grotere en moderne fabriek beschikt. Jacio telde in Opglabbeek zesentwintig medewerkers. Het bedrijf realiseerde twee jaar geleden een omzet van 6,7 miljoen euro.

Europese voedingsproducten zijn ook het volgende anderhalf jaar niet welkom op de Russische markt. De Russische president Vladimir Poetin heeft immers een decreet dat de sancties tegen het westen tot eind volgend jaar verlengt. De strafmaatregelen zijn al bijna twee jaar van kracht en treffen vrijwel alle Europese voedingsmiddelen. Rusland greep naar het invoerverbod als vergelding voor de sancties die de Europese Unie aan het land had opgelegd. Poetin had recent nog aangekondigd eventueel toegevingen te willen doen, maar Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, gaf aan geen enkele versoepeling te overwegen tot het vredesakkoord voor Oekraïne is uitgevoerd.

De Belgische Privacycommissie heeft een symbooldossier tegen Facebook verloren. Midden vorig jaar werd door de Privacycommissie een kort geding gestart omdat Facebook ook niet-leden over het hele internet volgde. In november had de Privacycommissie in eerste aanleg nog gelijk gekregen, maar het hof van beroep van Brussel heeft dat oordeel uiteindelijk ongedaan gemaakt. Daarbij werd aangegeven dat de Belgische rechter geen bevoegdheid heeft over het Amerikaanse bedrijf Facebook en de Europese zetel Facebook Ireland, die door de Privacycommissie waren gedaagd. Bovendien is er volgens de rechter geen sprake van urgentie, zodat er ook geen grond was voor een kort geding.

In Halle is voormalig topmanager Theo Dilissen (62) overleden. Dilissen, een gewezen topspeler in het Belgische basket, heeft een indrukwekkende carrière gehad als manager bij verscheidene Belgische topbedrijven. Vijftien jaar geleden werd hij uitgeroepen tot manager van het jaar nadat hij erin geslaagd was de noodlijdende technologiegroep Real Software van de ondergang te redden. Voordien had Dilissen naam gemaakt bij het Deense schoonmaakconcern ISS Group. Hij was ook nog korte tijd chief executive bij afhandelaar Aviapartner, maar werd vooral bekend door zijn optreden als voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom. Dilissen was al geruime tijd ziek.

Freddy Van Gaever heeft zijn plannen voor een doorstart van luchtvaartmaatschappij VLM Airlines opgegeven. Dat heeft Van Gaever zelf bekend gemaakt. Het zou volgens Van Gaever onmogelijk zijn om op korte termijn de operationele activiteiten te hervatten. Een snelle doorstart zou de voorwaarde zijn geweest van het bedrijf Aviation Factory, dat bereid zou zijn geweest om een overname van het failliete VLM Airlines met Van Gaever over te nemen. Een snelle heropstart van de vluchten zou echter onmogelijk zijn geweest omdat het Bestuur der Luchtvaart eerste een businessplan voor de nieuwe activiteiten eiste. Van Gaever is de oorspronkelijke oprichter van VLM Airlines.

In Luxemburg zijn Raphael Halet en Antoine Deltour, voormalige medewerkers van accountant PricewaterhouseCoopers, veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van respectievelijk negen en twaalf maanden. Halet en Deltour lagen aan de basis van LuxLeaks door een aantal documenten met vertrouwelijke fiscale informatie van grote internationals te laten uitlekken. Het duo werd aangeklaagd wegens diefstal. Het openbaar ministerie had een effectieve gevangenisstraf van achttien maanden en een boete van 1,25 miljoen euro geëist. De Franse journalist Edouard Perrin, die eveneens voor de rechtbank was gedaagd, werd uiteindelijk vrijgesproken.

Drivy, het grootste Europese platform voor autoverhuur tussen particulieren in Europa, heeft zijn activiteiten ook in België gelanceerd. Drivy biedt aan particuliere autobezitters de mogelijkheid om hun wagen uit te lenen van personen die geen eigen voertuig hebben. Drivy zou in België van start gaan met tweehonderdvijftig wagens, die zich voor 58 procent in Wallonië en 42 procent in Vlaanderen situeren. Internationaal beschikt Drivy op dit ogenblik over 38.000 voertuigen. Het bedrijf werd vijf jaar geleden opgericht in Frankrijk, maar kende sindsdien ook een uitbreiding naar Duitsland, Spanje en Oostenrijk. Ook wordt gemikt op Portugal en Nederland. In totaal heeft Drivy al meer dan één miljoen gebruikers.

Meer Nieuws

12:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-06-16

Wereld kende vorig jaar vijftig gewelddadige conflicten

Het voorbije jaar werden wereldwijd vijftig gewelddadige conflicten geregistreerd waarbij een nationale staat was betrokken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Uppsala University.

Lees Verder

http://www.uu.se/en/media/press-releases/press-release/?id=3306&area=3,8&typ=pm&lang=en

17:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Smartphone blijft minstens twee jaar in gebruik

Een meerderheid van de consumenten wacht minstens twee jaar vooraleer zijn smartphone te vervangen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het reclamebedrijf Fluent.

Lees Verder

http://www.emarketer.com/Article/Smartphone-Owners-Wait-Years-Replace-Handsets/1014149

17:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Intensief gebruik sociale media beïnvloedt romantische relaties

Een intensief gebruik van sociale media als adolescent kan later een negatieve impact hebben op het liefdesleven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of North Carolina.

Lees Verder

http://uncnews.unc.edu/2016/06/21/overusing-social-media-adolescent-may-hurt-love-life-later/

17:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Warme temperaturen doen ook emoties hoger oplopen

Bij warme buitentemperaturen kunnen ook de emoties hoger oplopen en aanleiding geven tot agressief of gewelddadig gedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Alabama.

Lees Verder

http://medicalxpress.com/news/2016-06-summer-emotions.html

17:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook kunstwereld blijft met belangrijke loonkloof geconfronteerd

Ook in de kunstwereld moet een belangrijke loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke artiesten worden opgetekend. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Lehigh University.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160613102420.htm

17:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kostprijs grootste drempel voor introductie intelligente woning

De kost van de aankoop is voor consumenten de grootste drempel voor het uitbouwen van een intelligente woning. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau GfK Research bij een groep Duitse consumenten.

Lees Verder

http://www.emarketer.com/Article/Smart-Homes-Have-Broad-Appeal-Germany-Adoption-Lags/1014145

17:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |