20-06-16

Craig Donaldson beste chief executive Verenigde Staten

Craig Donaldson van Metro Bank is verkozen tot beste chief executive van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een enquête van consulent Glassdoor. Donaldson gaat Steve Ingham (PageGroup) en Colin Limpel (Schuh) vooraf.

Lees Verder

http://www.recruitmentgrapevine.com/article/2016-06-08-the-highest-rated-ceos-revealed

12:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Millennial toont belangrijke interesse in freelance-carrière

Jongere arbeidskrachten vinden een freelance-statuut steeds aantrekkelijker om een professionele carrière uit te bouwen. Dat blijkt uit een rapport van de Britse Association of Independent Professionals and the Self-Employed.

Lees Verder

http://www.recruitmentgrapevine.com/article/2016-06-09-why-more-millenials-are-choosing-to-freelance

12:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Fietsende populatie levert economische meerwaarde op

Initiatieven om werknemers aan te zetten de fiets te gebruiken hebben een positieve impact op de economie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Institute for Employment Studies (IES).

Lees Verder

http://www.hrmagazine.co.uk/article-details/cycling-delivers-72-million-worth-of-economic-benefits

12:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Britten meest gefrustreerd door kwaliteit werkomgeving

In Groot-Brittannië toont het personeel het grootste ongenoegen over de kwaliteit van de werkomgeving. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Steelcase in zeventien landen.

Lees Verder

https://www.thehrdirector.com/business-news/employee-engagement/lack-of-control-over-work-environment-is-impacting-engagement/

12:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Fysieke training versterkt het geheugen

Fysieke training vertegenwoordigt een ideaal instrument voor een sterkere memorisatie van informatie die enkele uren voordien werd opgeslagen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Radboud Universiteit in Nederland.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160616140717.htm

12:34 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-06-16

Nieuwsoverzicht

Zwitserland is het meest innovatieve land van de wereld. Dat blijkt uit de Global Innovation Index van de Amerikaanse Cornell-universiteit, managementopleider INSEAD en de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom, samengesteld op basis van 79 criteria. Zwitserland staat bovenaan, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Nederland en de Verenigde Staten. Wordt innovatie afgemeten aan de prestaties van universiteiten, het bereik van wetenschappelijke artikelen en de aanvragen van patenten, dan steken zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten er met kop en schouders bovenuit. Dat komt vooral door het uitzonderlijk hoge niveau van hun universiteiten. België staat op een vijfentwintigste plaats.

"De komende tien jaar gaan ongeveer 17.700 spoormannen en -vrouwen met pensioen. We gaan niet iedereen vervangen, maar de (NMBS-)groep moet tussen de 12.000 en 15.000 nieuwe mensen in dienst nemen om de dienstverlening te kunnen garanderen." Dat zegt Michel Bovy, de topman van personeelsbeheerder HR Rail, in L'Echo. "We moeten de kandidaten een interessant pakket aanbieden om hen aan te kunnen trekken. Anders zullen we er niet in slagen de beste profielen te recruteren, ook al heeft de groep daar nood aan", zegt Bovy. "Om hen te motiveren, moeten de huidige personeelsleden garanties krijgen over de duurzaamheid van het bedrijf na 2029." Nog volgens Bovy zijn de werknemers bij het spoor "geen profiteurs van het systeem, en ook niet de leeglopers die men er van wil maken".

Er loopt een onderzoek naar witwassen en fraude door de failliet verklaarde Optima Bank. Een onderzoek uit 2012 wordt opnieuw geactiveerd. Het Gentse gerecht onderzoekt of er sprake was van grootschalige witwasoperaties bij Optima Bank. Er zouden aanwijzingen zijn dat zwart geld van klanten wit terugkeerde nadat het in Luxemburg was belegd in tak-23-producten. ‘Optima is samen met Hsbc het grootste witwasdossier in België’, zei Karel Anthonissen aan De Standaard. Als zou blijken dat Optima de controleregels niet heeft toegepast, kunnen niet alleen de toplui van het bedrijf worden aangepakt, maar ook het personeel en de klanten met zwart geld, zegt fiscaal expert Michel Maus in de krant. De Gentse Bijzondere Belastinginspectie (BBI) maakt van het faillissement van de bank gebruik om de jacht op het zwart geld van een reeks klanten weer te openen, luidt het. Via de curatoren hoopt de fiscus namelijk de klantenbestanden te krijgen.

De Braziliaanse regering schiet de staat Rio de Janeiro financieel te hulp na een noodkreet van de gouverneur, Luiz Fernado Pezão, over de enorme tekorten van de deelstaat. President Michel Temer heeft volgens een van zijn medewerkers het plan om de berooide deelstaat, waar 5 augustus de Olympische Spelen beginnen, met omgerekend 750 miljoen euro extra draaiende te houden. Pezão riep vrijdag dat zijn deelstaat platzak is en sprak van een noodtoestand. De tekorten zijn onder meer een gevolg van de door een slepend recessie tegenvallende belastingopbrengsten en de tegenvallers bij de inkomsten uit de olie-industrie voor de kust van Rio de Janeiro. Er is niet genoeg geld meer voor kerntaken zoals het onderwijs, het openbaar vervoer en de openbare orde, klaagde Pezão. Naar verwachting maakt Temer maandag precies bekend wat voor noodfondsen hij ter beschikking stelt.

HSBC Holdings is een schikking van bijna 1,6 miljard dollar overeengekomen om een veertien jaar oude rechtszaak over misleiding van aandeelhouders te beëindigen. Dat meldt de Britse en grootste bank van Europa. De zaak ging over het in 2003 voor 15,5 miljard dollar overgenomen Household International. Een jaar voor de overname zouden bestuurders misleidende uitlatingen hebben gedaan over hypotheekverstrekkingen. De aandeelhouders verloren daarop veel geld op de beurs. Een rechter stelde de investeerders in 2009 al in het gelijk waarna een schadeclaim van bijna 2,5 miljard dollar werd toegewezen. Een andere rechter draaide het vonnis vorig jaar deels terug en oordeelde dat de zaak over moest worden gedaan. Dat zou volgende week beginnen.

Mochten de Britten besluiten uit de Europese Unie te stappen dan zal dat negatieve gevolgen hebben voor het aantal fusies en overnames in Europa. Vooral buitenlandse investeerders zullen bij een Brexit denken dat ze in Europa minder waar krijgen voor hun geld en daarom hun heil elders zoeken. Dat concludeert Intralinks, leverancier van technologie aan bedrijven, na onderzoek onder ruim 1400 professionals wereldwijd. In de conclusies wordt gesproken over ,,ingrijpende gevolgen" voor de Europese economie en voor de Britse economie in het bijzonder in de komende jaren. Ongeveer twee op de drie ondervraagden verwacht dat de waarde van Europese activa wordt uitgehold als de Britten besluiten uit de EU te stappen. Vooral landen die sterk afhankelijk zijn van grensoverschrijdende deals zoals Duitsland zullen hier last van krijgen.

Het Duitse chemiebedrijf BASF neemt een onderdeel over van zijn Amerikaanse branchegenoot Albemarle ter waarde van 3,2 miljard dollar. De deal wordt volledig in contanten uitbetaald. De Duitse groep lijft metaalcoatingdivisie Chemetall in. Het hoofdkantoor van dat onderdeel bevindt zich ook in Duitsland. Er werken wereldwijd circa 2500 mensen. Chemetall draaide vorig jaar een omzet van 845 miljoen dollar. Het is niet de eerste grote deal in de chemiesector, waar de laatste tijd een consolidatiestrijd plaatsvindt. Eerder dit jaar telde Evonik, een grote concurrent van BASF, nog 3,8 miljard dollar neer voor een bedrijfsonderdeel van Air Products & Chemicals. BASF denkt de overname van Chemetall voor het einde van het jaar te kunnen afronden. De transactie moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders.

Shell gaat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom helpen bij het bouwen van een nieuwe LNG-fabriek in de haven van Oest-Loega, ten westen van Sint-Petersburg. Daarover hebben de partijen een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Rusland heeft nu nog maar een fabriek op het gebied van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG), helemaal aan de andere kant van het land in het Russische Verre Oosten. Bij de bouw daarvan in 2009 was Shell ook al betrokken. Gazprom wil de nieuwe LNG-fabriek, met een capaciteit van 10 miljoen ton, in 2021 in gebruik nemen. Er werden donderdag geen financiële details naar buiten gebracht.

Het Europese steunfonds ESM maakt 7,5 miljard euro over aan Griekenland. Het bestuur van het ESM heeft vrijdag groen licht gegeven voor de overboeking. De ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) besloten in mei na lang beraad het geld vrij te maken voor Griekenland. Het land kan met het geld onder meer leningen aflossen. Zonder steun van zijn geldschieters zou Athene mogelijk in de financiële problemen zijn gekomen. Als Griekenland aan een aantal voorwaarden heeft voldaan, zal later nog een extra uitbetaling van 2,8 miljard euro volgen. Inmiddels hebben de Europese steunfondsen ESM en EFSF al bijna 171 miljard euro aan noodsteun aan Griekenland uitgekeerd. De eurogroep besloot definitief de uitbetaling aan Griekenland goed te keuren. Volgens eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem voldoet Griekenland aan de voorwaarden voor een nieuwe tranche.

De ondergang dreigt voor het bedrijf Decentralized Autonomous Organisation (Dao). Dat is gemeld nadat hackers erin geslaagd bleken 50 miljoen euro te verduisteren. Dao is een computergestuurde investeringsmaatschappij die volledig autonoom functioneert, zonder management of werknemers. Mensen kunnen met de virtuele munt ethereum (Eth) aandelen van het bedrijf kopen en stemmen in welke projecten het geautomatiseerde vehikel moet investeren. Het computeralgoritme stelt op basis van de stemmen van de aandeelhouders autonoom contracten op voor de investeringsprojecten. Het bedrijf haalde 113 miljoen euro op, maar door het wegvallen van het vertrouwen dreigt de ondergang.

De staalgroep ArcelorMittal heeft zijn twee Franse dochterbedrijven Solustil als WireSolutions in de etalage gezet. Dat heeft de Franse krant Le Figaro gemeld. Het gros van het belang in Solustil, dat vooral staalplaten maakt voor de autosector en de treinbouw, zou worden verkocht aan de huidige partners: de Italiaanse groepen Cellino en CLN Group. WireSolutions, dat staaldraad maakt voor onder meer sloten, zou overgenomen kunnen worden door het Amerikaanse investeringsfonds Oaktree. Beide dochters tellen 1.400 werknemers. ArcelorMittal is met 17.000 personeelsleden een van de grootste werkgevers in Frankrijk. ArcelorMittal wou het nieuws gisteren niet bevestigen, maar zei wel dat WireSolutions 'niet tot de kernactiviteiten' behoort en dat er 'met diverse partners wordt gepraat'.

Het samengaan van de twee beurshuizen Bank Degroof en Petercam knaagt aan de nettowinst. Dat valt op te maken uit de eerste jaarcijfers van de fusiegroep. Terwijl de omzet in het atypische boekjaar met 8 procent steeg naar 492 miljoen euro, daalde de nettowinst met 13 procent naar 96,1 miljoen euro. CEO Philippe Masset wijt dit aan uitzonderlijke omstandigheden en kosten die te maken hebben met de fusie. De bedrijfswinst, die geen rekening houdt met die uitzonderlijke kosten, steeg licht naar 125,3 miljoen euro. Op langere termijn moet de fusie natuurlijk kostenbesparingen opleveren. Het vermogen onder beheer steeg in 2015 van 47 naar 50 miljard euro, van 27.000 klanten. Dat is naast de gunstige marktomstandigheden ook te danken aan een netto instroom van 1,2 miljard euro vers geld. Daarvan komt 'een aanzienlijk deel' uit Vlaanderen, waar Degroof Petercam zijn visibiliteit wil vergroten.

Slechts enkele klanten van de Gentse Optima-bank hebben rekeningen met meer dan 100.000 euro spaargeld. Dat hebben de curatoren van de bank bekendgemaakt. De meeste klanten zullen hun spaargeld wellicht dus terugzien, door de garantie van de overheid. "Een zeer kleine minderheid" van de klanten had meer dan 100.000 euro bij Optima geparkeerd, zo gaven de curatoren van de bank vanmorgen mee op een persconferentie. Zij moeten via de curatoren een aangifte doen bij het Garantiefonds. "Of ze betaald zullen worden, is nog te vroeg om te zeggen, maar op basis van de cijfers en balansen zou het moeten kunnen", zei curator Geert Defreyne. Andere schuldeisers worden opgeroepen om via het Garantiefonds aangifte te doen.

Tussen 2012 en 2016 investeerden banken wereldwijd in totaal 28 miljard dollar in bedrijven die actief zijn in de productie van clustermunitie. Dat is een miljard meer dan tussen 2011 en 2014. Uit onderzoek van Handicap International blijkt dat 98 procent van de slachtoffers van dat soort munitie gewone burgers zijn. De 28 miljard dollar zijn afkomstig van 158 financiële instellingen. Het leeuwenaandeel van de betrokken banken komt uit de VS (74), gevolgd door China (29) en Zuid-Korea (26), maar Handicap International benadrukt dat er ook twintig banken bij zijn uit landen die in 2008 het Verdrag van Oslo – dat het gebruik van clustermunitie verbiedt – ondertekend hebben. Het gaat om financiële instellingen uit Duitsland, Spanje, Canada, Frankrijk, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

De alternatieve taxidienst Uber start in Londen met een voedselbezorgingsdienst, UberEats. Wie de app downloadt, kan een snelle hap bestellen bij 150 restaurants en die tussen 11 uur 's ochtends en 23 uur 's avonds thuis laten bezorgen door een Uber-chauffeur. De eerste maand is de dienst gratis. Uber garandeert dat je een korting krijgt van 20 pond op je volgende bestelling als je maaltijd niet binnen 30 minuten geleverd wordt. Het bedrijf zegt de service ook snel naar andere wijken buiten Central-London te kunnen uitbreiden. Na Parijs is Londen de tweede stad in Europa waar Uber maaltijden bezorgt. UberEats vormde oorspronkelijk een onderdeel van de gewone service van de taxidienst, maar werd eind vorig jaar in de Canadese stad Toronto als een afzonderlijke dienst gelanceerd. Wereldwijd is UberEats operationeel in achttien steden.

Meer Nieuws

12:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-06-16

Mentale vermoeidheid bedreiging voor prestaties voetballer

Mentale vermoeidheid kan de prestaties van voetballers in belangrijke mate ondermijnen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan School of Sport and Exercise Sciences aan de University of Kent, de University of Technology in Sydney en de Universiteit Gent. De onderzoekers zeggen daarbij vastgesteld te hebben dat mentale vermoeidheid een negatieve impact kan hebben op het loopvermogen van de voetballer, maar ook de kwaliteit van passes en schoten op doel aantast. Om de prestaties van een team te optimaliseren, moeten tijdens stressvolle competities zoals een Europees voetbalkampioenschap dan ook maatregelen worden genomen om de mentale vermoeidheid tegen te gaan.

“Voetballers en coaches klagen vaak over een mentale vermoeidheid door de stress van frequente wedstrijden,” benadrukt onderzoeksleider Samuele Marcora, professor lichamelijke opleiding aan de University of Kent. De onderzoekers verwijzen onder meer naar uitlatingen van coaches zoals Arsene Wenger of Roberto Mancini over mentale en fysieke vermoeidheid door een snelle opeenvolging van wedstrijden. Ook Jurgen Klopp, huidig trainer van FC Liverpool, wordt geciteerd. Klopp, toen nog coach van Borussia Dortmund, gaf toe niet te weten hoe mentale vermoeidheid kon worden geweten, maar in ieder geval een verlies aan fysieke capaciteiten te hebben kunnen vaststellen. Klopp wees ook naar de grote mediadruk.

“Onze studie heeft uitgewezen dat die klachten zeker niet altijd ingebeeld zijn,” benadrukt professor Marcora. Voor aanvang van een aantal fysieke tests, werd door de onderzoekers aan een groep voetballers gevraagd gedurende een periode van dertig minuten een mentaal belastende computertaak uit te voeren. Uit de fysieke tests bleek dat het loopvermogen van de voetballers na de computertaak significant was aangetast. Ook werden vaker verkeerde passes geregistreerd. De mentale vermoeidheid bleek bovendien ook de efficiëntie van de doelpogingen aan te tasten. De schoten op doel lieten minder hoge snelheden optekenen, maar kwamen ook vaker buiten het doelvlak terecht.

Lees Verder

13:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voetbal, vermoeidheid |  Facebook |

Omvang Europese deeleconomie kent nagenoeg verdubbeling

De deeleconomie heeft in de Europese Unie het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 97 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van consulent PricewaterhouseCoopers.

Lees Verder

http://www.emarketer.com/Article/Strong-Growth-Sharing-Economy-Europe/1014091

13:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Eén op vijf online consumenten luistert naar podcasts

Ongeveer één op vijf online consumenten heeft de voorbije zes maanden naar een podcast geluisterd. Dat is de conclusie van een onderzoek van Wondery en ComScore.

Lees Verder

http://www.emarketer.com/Article/How-Frequently-Listeners-Tuning-Podcasts/1014093

13:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Samenwerking gebaseerd op productiviteit en vertrouwen

Bij de keuze van partners voor coöperatieve initiatieven houden mannen rekening met inschattingen over productiviteit, maar ook over generositeit en betrouwbaarheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California.

Lees Verder

http://medicalxpress.com/news/2016-06-men-partners-cooperative-ventures-productivity.html

13:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Karakter werkomgeving beïnvloedt cognitieve capaciteiten werknemer

Het karakter van de werkomgeving kan op langere termijn een belangrijke impact hebben op de cognitieve capaciteiten van de werknemer. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Florida State University.

Lees Verder

http://news.fsu.edu/Top-Stories/Dull-and-dirty-Your-workplace-could-affect-brain-function

13:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mobiele telefoons veroorzaken de grootste privacy-vragen

Mobiele telefoons creëren bij de consument op het gebied van privacy de grootste bekommernis. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Mindshare bij Amerikaanse consumenten.

Lees Verder

http://www.emarketer.com/Article/Consumers-Brands-Dont-Monitor-Product-Usage/1014076

13:23 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Internationale opdrachten gaan vooral naar mannelijke kandidaten

Bedrijven wijzen internationale opdrachten vaker uit aan mannen dan aan vrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het RES Forum.

Lees Verder

http://www.hrmagazine.co.uk/article-details/97-of-employers-have-more-male-global-assignees-than-female

12:38 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Spaanse windenergieconcern Gamesa en het Duitse industriële conglomeraat Siemens brengen hun activiteiten op het gebied van windenergie samen in een joint-venture. Siemens krijgt een belang van 59 procent in de joint-venture. De aandeelhouders van Gamesa, dat helemaal in de joint-venture zal opgaan, ontvangen naast een belang van 41 procent ook een vergoeding van 1 miljard euro uitbetaald. De joint-venture krijgt zijn basis in Spanje en realiseert een jaaromzet van 9,3 miljard euro. Het orderboek van het bedrijf heeft een waarde van 20 miljard euro. De fusie zou volgens ramingen ook 230 miljoen euro structurele kostenbesparingen dienen op te leveren.

In de Chinese hoofdstad Peking is de verkoop van het recentste model van Apple's iPhone verboden. Volgens het Chinese patentbureau zou de nieuwe generatie te veel op een model van de lokale fabrikant Shenzhen Baili lijken. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Het is niet duidelijk waarom het verkoopverbod enkel geldt voor de Chinese hoofdstad. Apple heeft wel de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de beslissing. Apple wordt al enkele tijd geconfronteerd met een dalende verkoop van zijn producten in China, na de Verenigde Staten de grootste markt voor het bedrijf. Apple en toeleverancier Zonghfu hebben beroep aangetekend tegen de beslissing.

Het ecommerce-bedrijf Amazon breidt zijn besteldienst Prime Now verder uit naar Parijs. De dienst brengt ook al bestellingen aan huis in de Verenigde Staten, Italië en Groot-Brittannië. Parijs wordt de 44ste stad in de wereld waar de dienst wordt gelanceerd. Prime Now ging twee jaar geleden van start in New York. Het bedrijf wil de dienst zo snel mogelijk ook in de rest van Frankrijk beschikbaar maken. Om de gebruik te maken van de dienst moeten klanten een jaarlijks abonnement betalen van 49 euro. Wie een levering binnen één uur na bestelling wenst, moet per zending een extra bedrag van 5,90 euro betalen. Amazon Prime Now beschikt in Parijs over een portfolio van 18.000 artikelen.

Het voedingsbedrijf Greenyard Foods gaat in Swedesboro in de Amerikaanse staat New Jersey een groot magazijn optrekken. Het warenhuis komt in de buurt van de grote aanvoerhavens voor verse groenten en fruit. Tot nu toe had Greenyard Foods de gewoonte de gebouwen te huren. De nieuwe aanpak zou het bedrijf uiteindelijk een kostenbesparing van enkele miljoenen euro per jaar moeten opleveren. De Verenigde Staten bezorgen Greenyard Foods op dit ogenblik een jaaromzet van 150 miljoen euro, maar de regio vertegenwoordigt wel één van de belangrijkste groeimarkten voor het bedrijf. De nieuwe site moet in de loop van volgend jaar operationeel worden.

De Chinese investeringsgroep SinoForntone wil een overnamebod doen op de Engelse voetbalclub FC Liverpool. Dat heeft de Engelse krant The Independent gemeld. SinoForntone zou 700 miljoen pond willen betalen voor de Engelse club. In het project van SinoForntone zou ook de bouw van een compleet nieuw stadion zijn inbegrepen. Ook voetbalopleidingen in China zouden worden gepland. SinoFortone, geleid door Peter Zhang, heeft het voorbije jaar al belangrijke investeringen gedaan in Britse projecten. Er is voor meer dan 5 miljard euro aan diverse projecten toegezegd. FC Liverpool is op dit ogenblik in handen van Fenway Sports Group, dat niet geneigd zou zijn op het Chinese voorstel in te gaan.

In de Verenigde Staten heeft het technologiebedrijf Microsoft een partnerschap met de startup Kind Financial, ontwikkelaar van computersystemen waarmee overheden de legale cannabisverkoop kunnen opvolgen. Door de samenwerking met Kind Financial heeft Microsoft een opvolgingsmechanisme dat moet beletten dat cannabiszaden op de zwarte markt zouden kunnen belanden. Het platform van Kind Financial wordt al gebruikt door lokale autoriteiten en regelgevende instanties bij het toezicht op de cannabisverkoop. Microsoft is het eerste grote technologiebedrijf dat de stap durft te zetten in de legale cannabisindustrie. Op federaal niveau blijft cannabis nog altijd illegaal.

De textielgroep Desso wil de productie van kunstgrasvezel in zijn fabriek in Dendermonde stopzetten. Door de beslissing zouden vijfentwintig banen verdwijnen. Dat heeft de directie van het bedrijf tegenover de vakbonden bekend gemaakt. Er werd echter aan toegevoegd dat de betrokken werknemers een nieuwe functie in de textielproductie kunnen opnemen. De productie van kunstgras verhuist naar een fabriek in Duitsland, die over tien keer meer capaciteit beschikt dan de vestiging in Dendermonde. Vier jaar geleden probeerde Desso de kunstgrasdivisie te verkopen aan Domo in Sint-Niklaas, maar uiteindelijk kon tussen beide partijen toch geen vergelijk worden gevonden.

Uitgeverij Van In, dochter van Sanoma Learning, neemt sectorgenoot De Boeck over van Ergon Capital Partners. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Beide uitgevers kunnen door de samenwerking naar eigen zeggen hun portefeuille voor de verschillende gewesten versterken en uitbreiden, zowel voor de lagere school als het middelbaar onderwijs. Van In is de grootste educatieve uitgever van België en heeft vestigingen in Wommelgem en Louvain-la-Neuve. Het bedrijf telt honderdtwintig werknemers. De Boeck heeft negentig medewerkers, verdeeld over kantoren in Berchem en Louvain-la-Neuve. De overgenomen activiteiten vertegenwoordigen een omzet van bijna 17 miljoen euro.

De spaarzegel Valois maakt een comeback. Dat heeft het bedrijf Concrea, eigenaar van het merk, bekend gemaakt. Valois kende een grote populariteit met spaarzegels die door lokale handelaars bij aankopen werden gegeven. Twaalf jaar geleden werd het product door het faillissement van de toenmalige eigenaar stopgezet. Het merk keert nu echter terug als een digitale getrouwheidskaart bij de lokale handelaars. Concrea zegt dat in België een belangrijke vraag naar getrouwheidskaarten kan worden vastgesteld. Omdat Valois nog steeds een bekend merk is, kan volgens Gielkens ook een snelle groei worden verwacht. Concrea zorgde ook al voor een heropstart van Artis Historia.

Het postbedrijf Bpost biedt particulieren voortaan de mogelijkheid om tegen een vergoeding pakketten te vervoeren en bezorgen. Dat heeft de directie van het bedrijf bevestigd. De nieuwe dienst wordt gestuurd vanop het online deelplatform Bringer, waar verzendingen kunnen worden geplaatst en particuliere vervoerders zich kunnen aanmelden. De vergoeding is afhankelijk van de afstand, het gewicht, de omvang en het product dat moet worden vervoerd. Bringer, dat geïnspireerd is op diensten zoals Uber of Airbnb, moet volgens Bpost een aanvulling worden op het bestaande netwerk van het bedrijf. Bringer gaat van start met een proefproject in de Antwerpse regio.

Er hebben zich al enkele kandidaten gemeld om een aantal onderdelen van de financiële groep Optima over te nemen. Dat hebben de curatoren van Optima bekend gemaakt. Volgens hen zouden een aantal partijen interesse hebben getoond voor de verzekeringsportefeuille, de divisie financiële planning en de kredietportefeuille van de failliete groep. De curatoren merken op dat Optima in ieder geval zal moeten worden opgedeeld. Een globale doorstart is volgens hen onmogelijk omdat de nodige vergunningen niet meer beschikbaar zijn. Ook zou mogelijk voor het informaticaplatform van de financiële groep een overnemer kunnen worden gezocht.

Telecomoperator Proximus lanceert in de gemeente Frasnes-lez-Anvaing in Henegouwen tests met technologieën die ook in afgelegen gebieden supersnel vast internet moet garanderen. Het bedrijf heeft het zelf over een wereldprimeur. België kent een hoge penetratie van supersnel breedband, maar kent nog altijd een aantal blinde vlekken. In Frasnes-Lez-Anvaing - gelegen in het Pays des Colinnes tussen Ath, Doornik en Ronse - heeft bijna 40 procent van de bevolking nog geen toegang tot supersnel internet, nodig voor digitale televisie in high definition en trafieken tot 100 megabyte per seconde. Proximus werkt voor het project samen met Tessaris, een spinoff van de Université de Louvain-la-Neuve.

Het Franse luxemerk Louis Vuitton heeft zangeres Selena Gomez aangetrokken voor de presentatie van zijn herfstcampagne. Dat heeft Nicolas Ghesquière, creatief directeur van Louis Vuitton, bekend gemaakt. Selena Gomez heeft al langer een band met Louis Vuitton. Tijdens officiële evenementen draagt de zangeres nagenoeg uitsluitend ontwerpen van het Franse modehuis. Recent poseerden Gomez en Ghesquière samen op de cover van het magazine Vogue Brazilië, waarbij ook een mogelijke samenwerking ter sprake kwam. De herfstcampagne van Louis Vuitton is het eerste modeproject uit de carrière van Gomez. Voor de fotografie van de campagne werd beroep gedaan op Bruce Weber.

De Britse autobouwer Rolls-Royce, dochter van de Duitse groep BMW, heeft zijn eerste zelfrijdende wagen voorgesteld. De auto moet volgens  Torsten Müller-Ötvös, chief executive van Rolls-Royce, een blik werpen op de toekomst van het luxevervoer. De nieuw model heeft geen stuurwiel en beschikt slechts over één deur. Wel is de auto gerust met een virtuele assistent die voor de inzittenden onder meer een hotel kan boeken of kledingadvies kan geven. De auto, die tegen het midden van deze eeuw op de markt zou moeten komen, zal volgens Müller-Ötvös ook klimaatneutraal zijn. Er kon echter nog niet worden bepaald welke krachtbron voor de aandrijving gebruikt zal worden.

Luchthaven Brussels Airport hoopt dit jaar tussen 21 miljoen en 22 miljoen passagiers te ontvangen. Dat is weliswaar een daling tegenover vorig jaar, toen een recordaantal van 23,5 miljoen reizigers werden geteld, maar door de terroristische aanslagen in maart dit jaar, zou dat streefcijfer toch een positief resultaat betekenen. Dat zegt Arnaud Feist, chief executive van Brussels Airport. De eerste maanden van dit jaar kende de luchthaven een groei met 8 procent. Na de aanslagen volgde echter een belangrijke terugslag. De luchthaven boekte vorig jaar een omzet van 520 miljoen euro. Dat was een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 23 procent tot 70 miljoen euro.

Meer Nieuws

09:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-06-16

Schermtype heeft geen invloed op perceptie videoreclame

Het type scherm heeft geen impact op de reactie van de consument op videoreclame. Dat is de conclusie van een onderzoek van het reclameplatform Videology en het bureau Gateway Research.

Lees Verder

http://www.warc.com/Content/News/N36915_Focus_on_video_ad_content2c_not_device.content?PUB=Warc%20News&CID=N36915&ID=3890fc7c-683c-423a-bede-3089d6313356&q=&qr=

18:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Empathie heeft meer cognitieve dan emotionele achtergrond

Empathie voor anderen heeft eerder een cognitieve dan emotionele grond. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Colorado.

Lees Verder

http://www.colorado.edu/news/releases/2016/06/14/empathy-others-pain-rooted-cognition-rather-sensation-cu-boulder-study-finds

18:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Droevige muziek kan afwijkende gevoelens oproepen

Droevige muziek kan bij verschillende personen heel afwijkende gevoelens oproepen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Durham University in Groot-Brittannië en de University of Jyväskylä in Finland.

Lees Verder

http://medicalxpress.com/news/2016-06-reveals-pain-pleasure-sad-music.html

18:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hulpvaardige collega's lopen risico op mentale uitputting

Werknemers die een grote bereidheid tonen om collega’s te helpen, dreigen op termijn met mentale en emotionele uitputting geconfronteerd te worden.

Lees Verder

http://broad.msu.edu/2016/06/14/helping-co-workers-can-wear/

18:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cyberpesterijen kunnen ook hun bron vinden in burgerjournalistiek

Burgerjournalistiek wordt vaak bestempeld als de meest democratische vorm van verslaggeving, maar kan in een aantal gevallen aanleiding geven tot cyberpesten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Lund University in Zweden.

Lees Verder

http://www.lunduniversity.lu.se/article/watch-how-citizen-journalism-can-lead-to-cyber-bullying

18:13 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Geluksgevoel wordt ook door ervaringen anderen bepaald

Het geluksgevoel wordt niet alleen bepaald door het eigen lot, maar ook door de ervaringen van andere personen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het University College London.

Lees Verder

http://www.ucl.ac.uk/news/news-articles/0616/140616-happiness-equation-other-people

18:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Televisie blijft cruciaal voor ontdekking nieuwe merken

Ondanks de opkomst van digitale platformen blijft televisie het belangrijkste reclamemedium om nieuwe merken te ontdekken. Dat is de conclusie van een onderzoek van GlobalWebIndex bij tweehonderdduizend online gebruikers in vierendertig landen.

Lees Verder

http://www.warc.com/news/default.aspx?ID=36874

18:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Duitse autogroep Volkswagen gaat tot het midden van het volgende decennium meer dan dertig nieuwe elektrische modellen op de markt brengen. De strategie zou moeten leiden tot een verkoop van twee miljoen tot drie miljoen elektrische wagens per jaar. Matthias Müller, topman van Volkswagen, zegt de volgende jaren een doorbraak van de elektrische wagen te verwachten. Hij wijst er daarbij op dat de kostprijs van verbrandingsmotoren blijft stijgen, terwijl de elektrische aandrijving steeds goedkoper wordt. Bovendien benadrukt Müller dat het zonder elektrische aandrijving de emissiedoelstellingen nooit zullen kunnen worden gehaald. Volkswagen denkt ook aan auto’s op waterstof.

Michele Clapton, kostuumontwerpster van Game of Thrones, brengt de juwelenlijn Mey Designs op de markt. Daarvoor heeft Clapton een samenwerkingsakkoord gesloten met het Londense juwelenlabel Yunus & Eliza. De twee partijen werkten eerder al samen. Voor het vijfde seizoen van Game of Thrones was aan Yunus & Eliza immers gevraagd om een drankenketting te creëren voor Daenerys Targaryen, één van de hoofdpersonages in de reeks. Dat ontwerp heeft Clapton bijzonder veel reacties gekregen van fans die graag eenzelfde juweel zouden hebben. De nieuwe van Mey Designs bestaat uit tweeëntwintig juwelen, die online kunnen worden besteld.

Europese bedrijven die mineralen importeren, zullen in de toekomst de herkomst van de grondstoffen bekend te maken. Daarover hebben het Europees parlement, de Europese Commissie en de lidstaten van de Europese Unie een overeenkomst bereikt. De maatregel moet beletten dat met de handel in mineralen gewelddadige conflicten worden gefinancierd of mensenrechten worden geschonden. Volgens Amnesty International gaat de nieuwe regeling echter niet ver genoeg. Er wordt immers opgemerkt dat de controleverplichtingen niet geldt voor halffabricaten, terwijl veel grondstoffen als onderdelen van elektronische apparaten worden ingevoerd en dus niet onder de nieuwe regeling vallen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft heeft het applicatiebedrijf Wand Labs overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Wand Labs werkt aan een smartphone-applicatie die alle informatie op een apparaat kan verzamelen en inzichtelijk maken. Microsoft zou met de technologie van Wand Labs zijn eigen virtuele persoonlijke assistent Cortana willen versterken. Wand Labs werd drie jaar geleden opgericht door Vishal Sharma, die voordien bij Google aan technologie voor een virtuele assistent had gewerkt. Het bedrijf telt zeven werknemers en haalde sinds zijn oprichting bij investeerders een bedrag van 2,6 miljoen dollar op.

De Gentse milieuconsultant ABO Group neemt het Nederlandse adviesbureau Geomet over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,4 miljoen euro. Door de overname kan ABO Group zijn activiteiten in Nederland gevoelig opdrijven. Frank De Palmenaer, chief executive van ABO Group, merkt op dat het Gentse bedrijf tot nu toe in Nederland een jaaromzet van 2,3 miljoen euro realiseerde. Door de overname van Geomet kan die activiteit tot 7,1 miljoen euro worden opgevoerd. De Palmenaer zegt ervan overtuigd te zijn dat ABO Group in Nederland voor een sterke groei staat. Hij wijst erop dat de crisis in de bouwsector achter de rug is, zodat weer een toename van bodemonderzoeken wordt verwacht.

De Franse kabelgroep Altice heeft van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten toestemming gekregen om Cablevision Systems over te nemen. Voor eind deze maand wordt de overname afgerond. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 17,7 miljard dollar. Cablevision levert internet, televisie en telefonie in New York, New Jersey en Connecticut. In die lucratieve regio is het bedrijf met 3,1 miljoen klanten marktleider. Door de fusie ontstaat de vierde grootste kabelgroep van de Verenigde Staten. Altice mag van de Amerikaanse waakhond de volgende vier jaar geen klantengerelateerde banen schrappen en moet zijn geplande kostenbesparingen ook aan de klanten ten goede laten komen.

Ondanks flagrante sporen naar de Britse spionagedienst Government Communications Headquarters (GCHQ), zal het gerechtelijk onderzoek naar de hacking bij Belgacom wellicht niet tot vervolgingen leiden. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de krant De Tijd gemeld. Ruim drie jaar geleden had het Belgische bedrijf bij het federaal parket klacht ingediend omdat de Britse spionagedienst zich illegaal toegang zou hebben verschaft tot het netwerk van Belgacom International Carrier Services (Bics). Er loopt op dit ogenblik nog een onderzoek van een rogatoire commissie, maar volgens de bronnen is het heel onwaarschijnlijk dat een daadwerkelijke vervolging mag worden verwacht.

Ruim tweeduizend werknemers van Proximus kiezen ervoor om op zestigjarige leeftijd met vervroegd pensioen te gaan. Dat cijfer ligt hoger dan het bedrijf had verwacht. Eind februari had Proximus over het vertrek met de vakbonden een akkoord gesloten. In totaal kwamen 3.760 werknemers voor een vervroegd pensioen in aanmerking. Dominique Leroy, topvrouw van Proximus, had toen aangegeven te verwachten dat wellicht ongeveer dertienhonderd werknemers op het aanbod zouden ingaan. Uiteindelijk zouden 2.030 werknemers op het vervroegd pensioen willen ingaan. Daarmee kan Proximus over een periode van vijf jaar bijna 15 procent van zijn personeelsbestand zien vertrekken.

Rusland heeft het voorbehoedsmiddel Durex, een merk van de Britse groep Reckitt Benckiser, verboden. Dat heeft Mikhail Murashko, hoofd van het Russische agentschap voor de voedselveiligheid, bekend gemaakt. Murashko merkte daarbij op dat het bedrijf heeft nagelaten Durex op de vereiste manier in Rusland te registreren. Pas nadat aan de administratieve voorwaarden worden voldaan, zullen de condooms volgens Murashko opnieuw op de Russische markt worden toegelaten. Durex is in Rusland met een marktaandeel van ongeveer 25 procent één van de belangrijkste verkopers van condooms. Murashko vreest echter niet voor een tekort. Er zijn immers nog zestig andere merken op de markt.

Cosmeticafabrikant Elizabeth Arden wordt overgenomen door sectorgenoot Revlon. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 420 miljoen dollar. De samensmelting moet volgens Revlon de fusiegroep toelaten om nieuwe markten te bereiken. De prestaties van Revlon staan al verscheidene jaren onder druk. In januari van dit jaar gaf de Amerikaanse miljardair Ron Perelman, hoofdaandeelhouder van Revlon, nog aan de strategische opties voor het bedrijf te bekijken. Het fusiebedrijf zou een gezamenlijke omzet van ongeveer 3 miljard dollar realiseren. Elizabeth Arden is onder meer bekend van parfumlijnen voor beroemdheden zoals Justin Timberlake of Taylor Swift.

De Nederlandse chipfabrikant ASML heeft het bedrijf Hermes Microdivison uit Taiwan overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,75 miljard euro. Hermes is een onwikkelaar van intelligentie technologie die de correcte werking van chipmachines controleert. De partijen werken al twee jaar samen. Het Nederlandse bedrijf verwacht de overname tegen het einde van dit jaar te kunnen afronden. Hermes telt 700 werknemers en boekte vorig jaar een omzet van 182 miljoen euro. Hermes kan voor ASML een belangrijke meerwaarde betekenen. Opgemerkt wordt dat de technologieën van de twee bedrijven bijzonder complementair zijn en dan ook een surplus kunnen realiseren.

In China heeft het Shanghai Disney Resort officieel zijn deuren geopend. Daarmee heeft het Amerikaanse entertainmentconcern Disney voor de eerste keer een themapark op het Chinese vasteland. Het concern is al wel operationeel in Hongkong. Het Shanghai Disney Resort heeft een oppervlakte van vier vierkante kilometer. Het themapark is in handen van een joint-venture van Disney met het Chinese staatsbedrijf Shendi Group, dat een belang van 57 procent in het samenwerkingsverband heeft. Binnen een afstand van drie uur met de trein of de auto heeft het park een potentieel publiek van 330 miljoen mensen. Inmiddels heeft Disney wereldwijd zes themaparken.

Vliegtuigbouwer Boeing heeft een patent aangevraagd voor een toestel dat na het opstijgen in theorie nooit meer hoeft te landen. Het vliegtuig werkt op zonnekracht. Boeing heeft zich voor de ontwikkeling gebaseerd op de Pathfinder van het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa, die eveneens op zonnekracht werkte. Het toestel van Boeing is uitgerust met negen propellers, die over het hele lichaam van het toestel worden verdeeld. Het ontwerp voorziet geen cockpit en er is dan ook geen piloot aan boord. Het vliegtuig wordt vanop afstand vanaf de grond bestuurd. Het toestel zou vooral gebruikt kunnen worden als distributieplatform voor mobiele telefoon en internet.

In de regio Leuven is een eerste elektrische taxi operationeel. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een Model S van Tesla die door het bedrijf Taxi Axi uit Herent werd aangekondigd. Met de aankoop ging een investering van ongeveer 100.000 euro gepaard. Het initiatief past in een proefproject van Bond Beter Leefmilieu (BBL) en sectororganisatie GTL-Taxi, waarbij onderzocht wordt of het mogelijk zou zijn om vanaf begin volgend decennium alle taxi’s in Vlaanderen elektrisch te laten rijden. Daarbij wordt opgemerkt dat elektrische en gedeelde mobiliteit een cruciale rol hebben in de transitie naar een koolstofarme samenleving. De stad Leuven voorziet gereserveerde standplaatsen voor de elektrische taxi.

Het Belgische biotechbedrijf MDxHealth heeft aan het Amerikaanse concern Qiagen een wereldwijde licentie verstrekt op zijn testtechnologie voor de opsporing van risico’s op baarmoederhalskanker. Dat heeft MDxHealth bekend gemaakt. Financiële details over de overeenkomst werden niet meegedeeld. Wel werd aangegeven dat het Belgische bedrijf een vergoeding ontvangt voor de licentie en ook royalties kan innen op toekomstige verkopen. Qiagen wijst erop dat de huidige instrumenten slechts een beperkte klinische waarde hebben en vaak leiden tot valse positieve diagnoses of aanwijzingen van een mogelijk gezondheidsprobleem over het hoofd zien.

Meer Nieuws

12:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-06-16

Hoeft werknemer altijd alle capaciteiten in te zetten?

Werknemers die onder hun capaciteiten presteren, hebben een negatieve impact op de productiviteit, maar kunnen ook een positieve impact hebben op de werkvloer. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de City University London.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-06-discusses-functional-stupiditywhen-smart-people.html

17:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oplage Amerikaanse kranten met sterke terugval geconfronteerd

De oplage van de Amerikaanse kranten, online en offline edities gecombineerd, is het voorbije jaar met 7 procent gedaald. Dat is de grootste inkrimping sinds het begin van dit decennium. Dat blijkt uit een rapport van het Pew Research Center.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-06-digital-newspapers.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

17:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gebruiker Twitter kijkt vooral naar aanbevolen nieuwsverhalen

Nieuwsverhalen die door collega's worden aanbevolen, genieten bij gebruikers van het sociale netwerk Twitter de grootste populariteit. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de Columbia University in de Verenigde Staten en het onderzoeksinstituut Inria in Frankrijk naar bijna tien miljoen clicks op nieuwsverhalen die op Twitter werden geplaatst. De onderzoekers stelden daarbij vast dat 61 procent van de clicks het gevolg waren van aanbevelingen door andere gebruikers van het sociale netwerk. Content van professionele nieuwsbedrijven trekt wel veel lezers, maar die artikelen worden weinig gedeeld.

“Lezers weten best wat hun volgelingen verlangen,” zegt onderzoeksleider Augustin Chaintreau, professor computerwetenschappen aan de Columbia University. “Hoewel de links van de traditionele nieuwsmedia het meest werden bekeken, bleek bij de verspreiding van berichten vooral naar andere gebruikers te worden gekeken.” Onder meer kon worden vastgesteld dat op Twitter 82 procent van de shares en 61 procent van de clicks gelinkt was aan content die door andere gebruikers was aangebracht. Wel wordt opgemerkt dat de invloed van de gebruikers een grote variatie kan tonen. Bij de British Broadcoasting Corporation (BBC) hadden de gebruikers een aandeel van 85 procent in de clicks. Bij Fox daalde dat tot 10 procent.

“De resultaten suggereren echter ook dat nieuws op Twitter sneller wordt gedeeld dan gelezen,” stippen de onderzoekers nog aan. “Er moest immers worden vastgesteld dat 59 procent van de gedeelde links niet worden aangeklikt en dus ook niet worden gelezen. Dat weerspiegelt ook het beeld van de moderne informatie-consumptie. Het publiek baseert zijn opinies op hoofdlijnen en samenvattingen, zonder een inspanning te doen dieper te graven.” Anderzijds bleek dat de berichten op Twitter een lange levenscyclus kunnen hebben. Hoewel 90 procent van de links binnen enkele uren worden gedeeld, wordt vaak pas veel later op het bericht geklikt. Tijdens de tweede week worden nog altijd 18 procent van alle clicks geteld.”

“Het onderzoek toont dat er tussen het delen en lezen van content weinig verband bestaat,” zeggen de onderzoekers. “Likes en shares zijn geen betekenisvol instrument om de populariteit te meten.” Tegelijkertijd wordt opgemerkt dat populaire platforms zoals Facebook en Twitter tot efficiënte gatekeepers zijn geëvolueerd en vaak controleren wat het publiek ziet en leest.

Lees Verder

17:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: twitter, facebook, nieuws |  Facebook |

Sociale netwerken belangrijke nieuwsbron voor online consument

Meer dan de helft van alle online consumenten doet voor zijn nieuwsgaring beroep op sociale netwerken zoals Facebook, Twitter of YouTube. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Reuters Institute for thé Study of Journalism.

Lees Verder

http://techxplore.com/news/2016-06-online-users-news-facebook-social.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

17:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Voordelen van investeringen in kunst worden meestal overdreven

De voordelen van investeringen in kunst worden meestal overdreven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Université de Luxembourg, de University of Southern California en de Erasmus Universiteit Rotterdam. De onderzoekers merken op dat kunst voor een groep beleggers een bijzonder aantrekkelijke investering lijkt te zijn geworden waarbij gedurende de voorbije vier decennia een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 10 procent werd opgetekend. In werkelijkheid liggen de marges volgens de wetenschappers echter gevoelig lager dan wordt aangegeven. De opbrengsten werden volgens hen vaak significant overschat.

“Investeerders zouden kunstwerken moeten kopen omdat ze de esthetiek van de creaties bewonderen, maar niet om geld te verdienen,” zeggen de onderzoekers Roman Kräussl, Arthur Korteweg en Patrick Verwijmeren. “Uit de Blouin Art Sales Index (Basi), die het meest complete overzicht van veilingverkopen geeft, blijkt dat de reële jaarlijkse opbrengst de voorbije vijf decennia slechts 6,3 procent bedroeg. Bovendien geeft de aanwezigheid van een kunstfonds in de portfolio geen grotere garantie dat de belegger betere resultaten zal optekenen. Anderzijds blijken investeringen in kunst een groter risico te vertegenwoordigen dan algemeen wordt aangenomen.”

“De overschatting van de opbrengsten en de onderschatting van de risico’s moet worden toegeschreven aan de zogenaamde selectiebias,” stippen Kräussl, Korteweg en Verwijmeren aan. “Die vertekening heeft te maken met het feit dat veelgevraagde schilderijven vaker op een veiling komen en tegen hogere prijzen worden verkocht, waardoor een opwaartse verschuiving wordt opgetekend. Bovendien zijn eigenaars sneller geneigd de werken te verkopen die sinds het tijdstip van aankoop in waarde het meest zijn toegenomen. Op basis van die vertekende resultaten wordt ook de waarde berekend van werken die veel minder vaak of nooit worden verkocht.”

“Wanneer ook die factoren in de uiteindelijke waardering worden meegenomen, blijkt dat investeringen in kunst de opbrengsten en het risiciprofiel van een portfolio niet wezenlijk doen afwijken van een portefeuille die louter uit aandelen en obligaties zou zijn opgebouwd,” stippen de onderzoekers nog aan. “Uiteraard gelden deze conclusies enkel voor fondsen die rond kunstobjecten zijn opgebouwd. Bij de aankoop van een individueel kunstwerk moet met andere factoren rekening worden gehouden. Er kan vergeleken worden met beleggers die slechts één aandeel in portefeuille zouden hebben. Sommigen hebben de vaardigheid of het geluk om winnaars te selecteren, maar anderen zullen minder fortuinlijk zijn in de belegging.”

“Eigenaars van een kunstwerk moeten ook de fysieke risico’s en kosten dragen, met inbegrip van onder meer verzekering, schade, diefstal of namaak,” zeggen de onderzoekers. “Beleggers zouden dan ook alleen een kunstwerk mogen kopen indien ze van creatie houden. Misschien kan men hopen dat de kinderen het werk later met winst kunnen verkopen, maar kunst is vooral een esthetische en geen financiële investering.”

Lees Verder

17:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kunst, investeringen |  Facebook |

Racistische ervaringen in reële leven beïnvloeden ook percepties over internet

Racistische ervaringen in het reële leven beïnvloeden ook de percepties van etnische minderheden over het internet. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Bristol.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-06-racist-internet-memes.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

17:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hulpbereidheid tegenover verre verwanten is sociaal afgedwongen nepotisme

Hulpbereidheid tegenover verre verwanten kan worden gelinkt aan een sociaal afgedwongen nepotisme. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Utah.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-06-people-distant-kin-math-simulations.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

17:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het biotechnologiebedrijf Galapagos uit Mechelen wil om de twee jaar grootschalige patiëntenproeven rond nieuwe geneesmiddelen opzetten. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De patiëntenproeven zijn de derde en laatste testfase vooraleer een geneesmiddel op de markt kan worden gebracht. Ook wil Galapagos bovendien elk jaar de klinische tests van drie nieuwe producten opstarten. Het biotechnologiebedrijf wijst erop een brede pijplijn van potentiële middelen voor ontstekingsaandoeningen, fibrose, stofwisselingsproblemen en infectieziektes te beschikken. Volgens waarnemers zou Galapagos zijn portefeuille ook mogelijk met een aantal kleine overnames kunnen uitbreiden.

In Genève is een informaticus van het advocatenkantoor Mossack Fonseca uit Panama opgepakt. Dat heeft de Zwitserse krant Le Temps gemeld. De informaticus zou worden beticht van datadiefstal, misbruik van vertrouwen en onrechtmatige toegang tot vertrouwelijke gegevens. Bij een huiszoeking in het kantoor van de informaticus zou een computer in beslag zijn genomen. Volgens Le Temps was de actie van het Zwitserse gerecht het gevolg van een klacht van Mossack Fonseca, dat op zoek zou zijn naar het interne lek dat aan de bron van de zogenaamde Panama Papers heeft gelegen. Gebleken is dat Mossack Fonseca talloze bedrijven en partijen met fiscale constructies heeft geholpen.

De Duitse gasnetbeheerder Thyssengas wordt overgenomen door een consortium van het Nederlandse Dutch Infrastructure Fund (Dif) en de Franse energiegroep Electricité de France (EDF). Het consortium zou een bedrag van 700 miljoen euro hebben geboden voor Thyssengas. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. Thyssengas beheert in Duitsland ongeveer 4.200 kilometer aardgaspijpleidingen. Ook de Belgische gasnetbeheerder Fluxys werd als een belangrijke overnamekandidaat genoemd. De netwerken van Thyssengas en Fluxys sluiten immer op elkaar aan. Ook enkele jaren geleden bood Fluxys al op Thyssengas, dat toen echter in handen van de Australische groep Macquarie kwam.

Volkswagen gaat de onderdelendivisie van al zijn merken samenvoegen. Die operatie zou voor een belangrijke kostenbesparing kunnen opleveren. Dat blijkt volgens het persbureau Bloomberg uit een plan dat door het management van Volkswagen aan de de bestuursraad van de autobouwer werd voorgelegd. De nieuwe entiteit zou 70.000 medewerkers omvatten, verspreid over vijfentwintig sites. Daarnaast zou ook de verkoop van een aantal dochterbedrijven worden overwogen. Onder meer zou daarbij worden gekeken naar het motorfietsenmerk Ducati, motorenfabrikant Man Diesel & Turbo en transmissieproducent Man Renk. Ook een beursgang van de vrachtwagendivisie wordt overwogen.

De microblogsite Twitter heeft een belang genomen in het Duitse bedrijf SoundCloud, aanbieder van muziekstreams. Dat hebben de twee bedrijven bekend gemaakt. Met de transactie zou een bedrag van 70 miljoen dollar zijn gemoeid. Daarmee nam Twitter het grootste gedeelte van een kapitaalronde van 100 miljoen dollar voor zijn rekening. SoundCloud wordt nu gewaardeerd op een bedrag van 700 miljoen dollar. Ook twee jaar geleden had Twitter al overwogen om het Duitse bedrijf over te nemen, maar die plannen werden uiteindelijk opgeborgen. Volgens waarnemers zou Twitter met de integratie van SoundCloud opnieuw meer gebruikers willen aantrekken.

Het Franse industrieconcern Schneider Electric is er niet in geslaagd een meerderheidsbelang te verwerven in het Britse softwarebedrijf Aveva. Gesprekken tussen beide partijen leverende uiteindelijk geen resultaten. Een reden voor het afbreken van de onderhandelingen werd niet gegeven. Ook zes maanden geleden had Schneider al een vergeefse poging tot toenadering gedaan. Toen had de Franse groep een bedrag van 550 miljoen pond geboden voor een belang van 53,5 procent in Aveva. Richard Longdon, bestuursvoorzitter van Aveva, stelde dat de drempels voor een overeenkomst sindsdien niet zijn gewijzigd. Onder meer de integratie van de twee bedrijven zou mogelijk problematisch worden.

De Chinese investeerder Tencent Holdings heeft plannen om het Finse applicatie-bedrijf Supercell, producent van onder meer het game Clash of Clans over te nemen. Tencent zou daarbij het belang van het Japanse Softbank in Supercell willen verwerven. Softbank nam drie jaar geleden een belang van 51 procent in Supercell. Die participatie werd vorig jaar tot 73 procent opgetrokken. Softbank wordt echter met zware schulden geconfronteerd en dient activa te verkopen om zijn financiële situatie te verbeteren. Financiële details over het bod van Tencent werden niet bekend gemaakt, maar volgens een aantal waarnemers zou er sprake zijn van een bedrag van meer dan 9 miljard dollar.

In de Verenigde Staten heeft de Food and Drug Administration (FDA) een kritisch rapport gepubliceerd over de voedselveiligheid in een vestiging van de supermarktgroep Whole Foods in Massachusetts, waar kant-en-klare eetwaren worden geproduceerd. Onder meer zou te weinig aandacht worden besteed aan hygiëne van de keuken. Whole Foods, dat zich promoot als leverancier van producten van superieur kwaliteit, zegt echter dat een aantal ingrepen zijn gebeurd nadat de Amerikaanse voedselautoriteiten in februari van dit jaar een eerste verslag hadden opgemaakt. Volgens de autoriteiten waren de doorgevoerde aanpassingen echter ontoereikend.

Test-Aankoop start een groepsgeding tegen de Duitse autogroep Volkswagen en diens Belgische importeur D’Ieteren. In de nasleep van het dieselschandaal wil Test-Aankoop een schadevergoeding voor elke wagen die met ondeugdelijke emissie-software werd uitgerust. In de Verenigde Staten kregen de slachtoffers tot 5.000 dollar schadevergoeding. In België zou Volkswagen zich daarentegen willen beperken tot een update van de omstreden software. Die tegemoetkoming is volgens Test-Aankoop echter onvoldoende. Ook de Belgische consument heeft volgens de organisatie recht op een compensatie voor het bedrog waarvan hij het slachtoffer is geworden.

Het Brits-Nederlandse concern Shell verkoopt een belangrijke gaspijpleiding in Nieuw Zeeland aan de Australische investeerder First State Investments. Dat heeft Shell bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 210 miljoen euro. De gaspijpleiding was eigendom van een joint-venture van Shell en Maui Mining Companies. Shell had in het samenwerkingsverband een belang van 83,75 procent. De pijpleiding transporteert 78 procent van het aardgas dat in Nieuw-Zeeland wordt geproduceerd. De pijpleiding loopt over een afstand van meer dan driehonderd kilometer van het Oaonui Production Station bij New Plymouth naar het Huntly Power Station in Auckland.

Het Deense concern Dong Energy heeft het Belgische bedrijf Tideway, dochter van Deme, de opdracht gegeven een kabelinstallatie voor het offshore windpark Hornsea Project One te bouwen. Bij de operatie zal het schip Living Stone van Deme worden ingezet. De Living Stone worden op dit ogenblik gebouwd op de scheepswerf LaNaval in het Spaanse Bilbao. De oplevering wordt voor april volgend jaar voorzien. Hornsea Project One is het grootste offshore windpark van de wereld. Hornsea wordt gebouwd voor de kust van Yorkshire in Groot-Brittannië en zal uitgerust worden met een capaciteit van van 1,2 gigawatt. Het project moet meer dan één miljoen Britse gezinnen van elektriciteit voorzien.

Zwitserland trekt zijn toetredingsaanvraag tot de Europese Unie formeel terug. Dat heeft het Zwitserse parlement beslist. Zwitserland deed vierentwintig jaar geleden formeel een aanvraag tot toetreding van de Europese Unie. In maart dit jaar had de Nationale Raad in het Zwitserse parlement al beslist om de aanvraag in te trekken. Die beslissing werd nu ook gevolgd door de Kantonsraad. Didier Burkhalter, Zwitsers minister van buitenlandse zaken, benadrukte wel dat het land de bilaterale samenwerking met de Europese Unie wil verder zetten. De formele aanvraag heeft nooit inhoud gehad. In een referendum had de bevolking zich immers duidelijk tegen een integratie met de Europese Unie uitgesproken.

Nieuw-Zeeland wordt door een opmerkelijke golf van avocado-diefstallen geconfronteerd. Sinds begin dit jaar werden door de politie al veertig diefstallen geregistreerd. Daarbij zouden telkens tot driehonderdvijftig vruchten zijn buitgemaakt. De diefstallen zijn vooral het gevolg van een slechte oogst, waardoor de prijs voor een avocado tot 3 euro is gestegen. Dat heeft een aantal malafide figuren aangezet een illegale handel op te zetten. De avocado-boeren hebben inmiddels maatregelen genomen om zich tegen de dieven te beschermen. Daarbij werd onder meer geïnvesteerd in de installatie van schijnwerpers en alarmsystemen rond de boomgaarden.

Software-ontwikkelaar Jiaqiang Xu, een voormalig medewerker van het technologieconcern International Business Machines (IBM) in China, wordt door de Amerikaanse justitie nu ook verwacht van economische spionage. Jiaqiang Xu (30) werd in december in New York door de Amerikaanse autoriteiten gearresteerd omdat de man bedrijfsgeheimen van zijn werkgever zou hebben gestolen. Xu was twee jaar geleden bij het concern vertrokken. Xu had nadien geprobeerd een broncode van het bedrijf aan andere ondernemingen te verkopen, maar liep tegen de lamp toen hij in contact kwam met een undercover-agent. Aan die oorspronkelijke klacht wordt nu ook economische spionage toegevoegd.

Het Zuid-Afrikaanse concern Steinhoff heeft een belang van ruim 15 procent genomen in de Britse discountketen Poundland en overweegt een volledige overname. Dat heeft Steinhoff bevestigd. Poundland is op korte tijd al de derde poging van Steinhoff om zijn aanwezigheid op de Europese markt te versterken. Eerder probeerde het Zuid-Afrikaanse concern tevergeefs de groepen Darty en Home Retail over te nemen. Steinhoff heeft nu tot half juli tijd om zijn interesse in Poundland formeel naar voor te brengen. De Britse discountketen zou een waarde hebben van ongeveer 846 miljoen euro. Steinhoff is in Groot-Brittannië al eigenaar van Harveys en Bensons for Beds.

Meer Nieuws

11:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |