23-06-16

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autobouwer Tesla Motors, fabrikant van elektrische auto's, heeft een overnamebod gedaan op het bedrijf SolarCity, producent van zonneparken. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla bekend gemaakt. Hij merkte op dat de overname voor beleggers vanzelfsprekend zou moeten zijn, aangezien Tesla streeft naar een economie met duurzaam vervoer en energie. Dat model kan met de overname van SolarCity volgens Musk verder worden versterkt. Musk heeft een belang in beide bedrijven. Hij bezit immers niet alleen 21 procent van de aandelen van Tesla, maar heeft ook in SolarCity al een participatie van 22 procent opgebouwd.

Het internationale reclamebureau Grey, onderdeel van de Britse beursgenoteerde concern WPP Group, is geïnteresseerd in het Belgische bureau Famous. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de krant De Tijd gemeld. Het is echter nog niet duidelijk hoever de gesprekken tussen beide partijen zijn gevorderd. Samen met de Mortierbrigade is Famous het laatste onafhankelijke Belgische reclamebureau en werkte onder meer voor De Lijn, Klara, Engie en Jupiler. Famous is de erfgenaam van het bureau LG&F dat op het einde van de jaren negentig werd gelanceerd door Luc Libens, Christophe Ghewy en Marc Fauconnier. Acht jaar geleden werd de naam van het bureau veranderd in Famous.

Investeerder Nicaphis van de Antwerpse ondernemersfamilie Moorkens neemt een belang van 29 procent in de Antwerpse uitgever Ballon Media. Eigenaar Alexis Dragonetti behoudt een meerderheidsbelang van 51 procent in Ballon Media, uitgever van onder meer de stripreeks en verdeler van grote sectorgenoten zoals Dupuis, Dargaud, Le Lombard en Casterman. Volgens Dragonetti kan Ballon Media met zijn stripfiguren uitgroeien tot een breder entertainmentbedrijf. Ballon Media verkocht vorig jaar twee miljoen strips en twee miljoen eigen kinderboeken. De uitgever boekte vorig jaar een omzet van 15 miljoen euro. Er werd een bedrijfswinst gerealiseerd van 311.000 euro.

De rechtbank van koophandel van Antwerpen heeft het faillissement van luchtvaartmaatschappij VLM Airlines uitgesproken. Er zijn drie curatoren aangesteld. Eind mei kreeg VLM Airlines zes maanden bescherming tegen zijn schuldeisers, maar sindsdien zouden nog een aantal onverwachte facturen zijn ontvangen, waardoor de situatie financieel niet langer houdbaar bleek. De maatschappij heeft een vloot van zes vliegtuigen. Die toestellen zouden eventueel kunnen worden verkocht om achterstallige facturen te voldoen. Een doorstart wordt echter niet uitgesloten. Freddy Van Gaever, destijds oprichter van de Vlaamse Luchtvaartmaatschappij, zou het bedrijf willen terugkopen.

De Europese Unie zal de economische sancties tegen Rusland verlengen tot begin volgend jaar. Dat hebben de ambassadeurs van de lidstaten van de Europese Unie beslist. Tegelijk werd voor de volgende maanden een diepgaande interne discussie over de relaties met Rusland aangekondigd. De economische sancties zijn een vergelding voor de Russische annexatie van de Krim en de destabilisering van Oekraïne. Daarbij werden vooral een aantal specifieke activiteiten - zoals de banken, de wapenverkoop en de energiesector - geviseerd. Rusland heeft wel een aantal tegenmaatregelen genomen. Een aantal lidstaten van de Europese Unie streeft naar een normalisering van de verhoudingen.

De Amerikaanse senaat heeft geen vergelijk kunnen vinden over de introductie van maatregelen die de controles op de verkoop van wapens te versterken. De voorstellen dienden te garanderen dat terreurverdachten geen mogelijkheid zouden krijgen legaal wapens te kunnen aankopen. De republikeinen hadden twee voorstellen ingediend om identiteitscontroles bij de aankoop van wapens efficiënter te maken en een wapenverkoop aan terreurverdachten te kunnen opschorten. De democraten vroegen daarentegen een uitbreiding van de identiteitscontroles tot de privéverkoop en wensten dat het ministerie van justitie de kans zou krijgen de verkoop van wapens aan terreurverdachten te verbieden.

Het marktonderzoeksbureau Nielsen heeft de overname van sectorgenoot Repucom, gespecialiseerd in onderzoek naar de sportindustrie, afgerond. Nielsen zegt met de overname uit te groeien tot de grootste aanbieder van marktonderzoek in de sportsector. De sportsector kent een sterke groei. Sinds het begin van dit decennium is het bedrag aan sponsorgelden in de sector van 35 miljard dollar naar 60 miljard dollar toegenomen. Repucom werd twaalf jaar geleden opgericht in Australië en telt veertienhonderd medewerkers. Paul Smith, oprichter van Repucom, merkt op dat beslissingen in de sportsector vroeger louter intuïtief werden genomen, maar nu steeds meer op inzichten en data zijn gebaseerd.

Op een bepaald ogenblik zal Volkswagen moeten beslissen of het nog de moeite loont verder te investeren in dure dieseltechnologie. Dat heeft Matthias müller, topman van Volkswagen, tegenover de Duitse krant Handelsblatt gezegd. Dieseltechnologie vormde decennialang één van de fundamenten van het zakelijk model van Volkswagen. De grootste troef daarbij was het lage verbruik, maar sinds het emissieschandaal vorige herfst is het imago van diesel besmeurd geraakt. Om aan de strengere milieunormen te kunnen blijven voldoen, moet zwaar worden geïnvesteerd in nieuwe technologieën. Die operaties zullen op termijn volgens Müller uiteindelijk niet meer rendabel zijn.

Het sociale netwerk Instagram heeft de grens van 500 miljoen gebruikers per maand doorbroken. Tegenover de lente twee jaar geleden heeft het gebruikersbestand van Instagram, aanbieder van fotodiensten, daarmee een verdubbeling gekend. Dagelijks worden 300 miljoen gebruikers geteld. Inmiddels situeert 80 procent van de gebruikers zich buiten de Verenigde Staten. Instagram is sinds vier jaar eigendom van Facebook, dat voor de overname een bedrag van 1 miljard dollar betaalde op een ogenblik dat de fotodienst amper 50 miljoen gebruikers telde. Sinds kort heeft Instagram ook een advertentie-model geïntroduceerd, waardoor het bedrijf inkomsten kan genereren.

De Franse verzekeringsgroep Axa wil tegen het einde van dit decennium zijn kostenstructuur met 2,1 miljard euro terugdringen. Dat staat in het nieuwe strategische plan dat het concern heeft bekend gemaakt. De besparingen moeten het operationeel resultaat verbeteren. Daarbij wordt gerekend op een groei tussen 3 procent en 7 procent. Ook bij het rendement op het eigen vermogen wordt een stijging tussen 12 procent en 14 procent in het vooruitzicht gesteld. De Franse groep gaf verder aan zijn groei eventueel ook met een aantal overnames te ondersteunen. Tevens wordt een budget van 3 miljard euro gereserveerd om de volgende jaren te investeren in de digitale transformatie en nieuwe diensten.

De Amerikaanse koerierdienst United Parcel Service (UPS) bouwt in Lummen een nieuw distributiecentrum. Het nieuwe complex, met een oppervlakte van 6.000 vierkante meter, moet vijfduizend pakketten per uur kunnen sorteren. Het nieuwe centrum zou over anderhalf jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden. Met de bouw van het complex is een investering gemoeid van 4 miljoen euro. Het distributiecentrum zal werk bieden aan honderd tot honderdvijftig mensen. Het Amerikaanse bedrijf is al meer dan dertig jaar actief in België actief, waar inmiddels twaalfhonderd werknemers worden geteld, gespreid over acht vestigingen. De groep beschikt in België over een vloot van honderdvijftig bestelwagens.

Het bedrijf Alco Bio Fuel uit Gent, producent van bio-alcohol, neemt een fabriek in Rotterdam over. Daardoor breidt Alco Bio Fuel, dat in Gent een capaciteit van 250.000 kubieke meter heeft, zijn activiteiten uit tot 700.000 kubieke meter. De fabriek in Rotterdam stond te koop omdat de vorige eigenaar, de Spaanse groep Abengoa, met financiële problemen wordt geconfronteerd. Charles-Albert Peers, chief executive van Alco, maakt dan ook van een unieke opportuniteit, vooral omdat de Nederlandse fabriek pas in het begin van dit decennium in gebruik werd genomen. De fabriek in Rotterdam telt meer dan tachtig werknemers. Alle betrokkenen kunnen mee de overstap maken naar de nieuwe eigenaar.

In Louvain-la-Neuve is officieel gestart met de aanleg van het China-Belgium Technology Center (CBTC), een bedrijvenpark voor Chinese en Belgische ondernemingen. De werken aan het centrum worden aangevat in oktober. Over tweeënhalf jaar moeten de eerste gebouwen in gebruik genomen kunnen worden. Met de realisatie van het centrum, dat gereserveerd wordt voor tweehonderd hoogtechnologische ondernemingen met zestienhonderd banen, is een investering gemoeid van 200 miljoen euro. Het centrum is in handen van de Chinese concerns 90 procent van de aandelen zal in handen zijn van het Chinese United Investment Group (90 procent) en Chinese Juxing International Technology (10 procent).

Peter Thiel mag zijn functie als bestuurder van de sociale netwereksite Facebook behouden. Dat heeft Marc Zuckerberg, chief executive van Facebook, beslist. Thiel was onder zware druk geraakt toen uitlekte dat hij in het geheim voor 10 miljoen dollar een rechtszaak van de Amerikaanse worstelaar Hulk Hogan tegen het mediabedrijf Gawker had gesponsord. Gawker had een sekstape van Hogan verspreid, maar had tevens Thiel als homoseksueel geuit. Critici stellen vragen bij het feit dat een machtig nieuwsmedium zoals Facebook mee bestuurd wordt door een figuur die rechtszaken aangaat tegen mediabedrijven. Thiel is ook een supporter van de republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

In Amsterdam hebben de reders van de rondvaartboten actie gevoerd om te protesteren tegen het beleid van gemeentebestuur. Volgens de rederijen dreigen door de plannen van de overheid bij de schippers en het walpersoneel een duizendtal banen te zullen verdwijnen. Het Amsterdamse stadsbestuur besliste strengere voorwaarden op te leggen aan de eigenaars van boten met een lengte van meer dan veertien meter. De overheid wil de inzet van kleinere boten bevorderen. Daarom zou een pakket licenties opnieuw worden vergund. Door het gebruik van kleinere boten zou het verkeer op de Amsterdamse grachten vlotter moeten kunnen verlopen. De grotere boten zouden buiten het stadscentrum worden ingezet.

Meer Nieuws

08:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-06-16

Millennial gaat op vakantie vaker offline dan veertiger

Millennials zijn sneller geneigd om zich tijdens hun vakanties van het internet af te sluiten dan veertigers. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Intel bij een groep Amerikaanse consumenten.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-06-reveals-millennials-unplug-vacation-gen.html

17:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kindermerken kunnen tot vorming van stereotypes leiden

Een merk zoals Disney Princess kan bij kinderen leiden tot de vorming van allerlei stereotypes. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Brigham Young University.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-06-disney-princess-culture-magnifies-stereotypes.html

17:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verenigde Staten hebben nood aan sterk internationaal economisch engagement

Een sterk internationaal economisch engagement is cruciaal voor het behoud van de welvaart in de Verenigde Staten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de denktank Rand Corporation.

Lees Verder

http://www.rand.org/news/press/2016/06/21.html

17:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Beperkte functionaliteit grootste probleem voor wearables

Een beperkte functionaliteit is voor veel consumenten de belangrijkste reden om niet langer gebruik te maken van wearables. Dat is de conclusie van een onderzoek van Ericsson ConsumerLab in Brazilië, China, Zuid-Korea, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Lees Verder

http://www.emarketer.com/Article/Why-Have-Wearable-Owners-Stopped-Using-Their-Device/1014122

17:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Open artsen worden het meest vertrouwd

Artsen die toegeven door hun specialisatie te zijn bevooroordeeld, genieten bij de patiënt een groter vertrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Cornell University.

Lees Verder

http://www.news.cornell.edu/stories/2016/06/doctors-we-trust-especially-when-they-admit-bias

17:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Website speerpunt van de klantenbeleving

De desktop-website vormt voor de onderneming het speerpunt van de klantenbeleving, gevolgd door de mobiele website en email. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulenten Econsultancy en Adobe.

Lees Verder

http://www.datamentors.com/blog/which-touch-points-do-marketers-rate-central-customer-experience

17:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |