31-07-16

Nieuwsoverzicht

Een geschil met de Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS) zou Facebook meer dan 5 miljard dollar kunnen kosten. Dat heeft het sociale netwerkbedrijf bekend gemaakt. Het geschil heeft betrekking over de waardering van een aantal divisies die door Facebook begin dit decennium naar Ierland werden overgegeveld om van het lokale fiscaal vriendelijke regime te kunnen genieten. Volgens de Amerikaanse fiscale autoriteiten werd daarbij de waarde van de betrokken activiteiten te laag werd ingeschat. Ook de jaren nadien zou Facebook te weinig belastingen hebben betaald. Uiteindelijk zou een claim tussen 3 miljard dollar en 5 miljard dollar, plus rente en mogelijke boetes, kunnen worden ingediend.

Bierbrouwer AB InBev heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Nochtans liep het wereldwijde verkoopsvolume met 1,7 procent terug door onder meer de economische crisis in Brazilië en Argentinië. Per hectoliter kon de omzet echter met ongeveer 6 procent worden opgevoerd. Het bedrijf realiseerde vooral sterkere verkopen in de Verenigde Staten en Mexico. De premiummerken Stella Artois, Budweiser en Corona kenden een omzetstijging met 8,4 procent en vormden daarmee de belangrijkste groeipijlers. De nettowinst daalde van ruim 1,98 miljard dollar naar bijna 1,73 miljard dollar.

Staaldraadgroep Bekaert heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,82 miljard euro. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er kon wel een volumegroei met 6 procent worden gerealiseerd, maar die positieve ontwikkeling werd tenier gedaan door onder meer ongunstige wisselkoerseffecten en lagere prijzen op de markt voor walsdraad, die recpectievelijk een negatieve impact hadden van 3 procentpunt en 4 procentpunt. De hogere volumes zijn onder meer te danken aan de sterke vraag in de autobouw en de constructie van zonnepanelen. De nettowinst daalde onder invloed van financiële kosten van 52,3 miljoen euro naar 33,1 miljoen euro.

Het Amerikaanse ecommerce-bedrijf Groupon heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 756 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met bijna 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed echter een verlies van 104 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 94,8 miljoen dollar tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar. In totaal werden op het ecommerce-platform van Groupon voor 1,49 miljard dollar transacties uitgevoerd. Dat betekende een daling met 2 procent. In Noord-Amerika werd wel een groei opgetekend, maar in Europa, het Midden-Oosten en Afrika diende een daling met 12 procent te worden geregistreerd.

Door de keuze van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten, zullen bij de bank Lloyds duizenden banen moeten worden geschrapt. De maatschappij dient zijn bezuinigingen op te voeren om de schadelijke gevolgen van de brexit te kunnen opvangen. Dat heeft de bank bekend gemaakt. Eerder had Lloyds had al aangegeven negenduizend banen te zullen schrappen, maar nu zullen volgens de maatschappij nog eens drieduizend arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Ook zullen ongeveer tweehonderd filialen moeten worden gesloten. De hele operatie moet volgens de bank in totaal een besparing van ongeveer 400 miljoen pond besparen.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geboekt van 234 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 1,1 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Daarmee moet Boeing voor de eerste keer in bijna zeven jaar een kwartaal met verlies afsluiten. Het negatieve resultaat is te wijten aan afschrijvingen voor een totaal van 2,1 miljard dollar vanwege problemen bij de ontwikkeling van een nieuw militair tankvliegtuig en onverwachte meerkosten voor de bouw van de jumbojet en de Dreamliner. De kwartaal omzet van de Amerikaanse vliegtuigbouwer steeg met 1 procent tot 24,8 miljard dollar, dankzij een sterke aflevering van commerciële vliegtuigen.

Bij de Britse bank Standard Chartered wordt de Spanjaard Jose Vinals, directeur financiële markten van het Internationale Monetair Fonds (IMF), als voorzitter aangetrokken. Vinals moet bij Standard Chartered begin december John Peace opvolgen. Vinals werkte zeven jaar voor het Internationaal Monetair Fonds en was in die hoedanigheid onder meer woordvoerder voor alle financiële zaken van de instelling. De Spanjaard had een grote rol bij de hervorming van internationale financiële regelgeving. Voor hij bij het internationale muntfonds terechtkwam werkte Vinals vijfentwintig jaar in verschillende functies voor de centrale bank van Spanje.

Het Franse telecombedrijf SFR Group, dochter van het kabelconcern Altice, werkt aan een grote reorganisatie waarbij ongeveer vijfduizend banen zouden worden geschrapt. Daarmee zou het personeelsbestand van het bedrijf met één derde worden afgeslankt. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. De ingreep zou nodig zijn omdat kansen op een verdere consolidatie in de Franse telecomsector voorlopig verkeken lijken. Een poging van marktleider Orange om Bouygues Telecom eerder dit jaar over te nemen, werd een mislukking. Die overname was volgens waarnemers de enige kans om een einde te maken aan de aanhoudende prijzenoorlog.

In de Verenigde Staten worden voedselfabrikanten voortaan verplicht op hun verpakkingen het gebruik van genetisch gemodificeerde ingrediënten te vermelden. Een wet daarover werd daarover door de Amerikaanse president Barack Obama ondertekend. Verpakkingen moeten voortaan een keurmerk krijgen, in de vorm van tekst, een symbool of een elektronische code die met een mobiele telefoon kan worden gelezen. In de Verenigde Staten bevat het grootste deel van de verpakte etenswaren genetisch gemodificeerde soja of maïs. Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst is de consumptie van die producten absoluut veilig, maar de twijfels bij het publiek blijven.

De Amerikaanse staat Washington legt autobouwer Volkswagen een boete op van 176 miljoen dollar voor de installatie van bedrieglijke emissie-software. Dat heeft het Washington Department of Ecology bekend gemaakt. Er wordt op gewezen dat de wagens tot veertig keer meer stikstofoxide uitstoten dan door Volkswagen werd uitgegeven. Daarmee werden volgens het vonnis de wetten rond de luchtkwaliteit in de staat geschonden en de gezondheid van de bevolking in gevaar gebracht. Het geld van de boete zal worden gebruikt om de luchtvervuiling in Washington te bestrijden. De autobouwer heeft nu dertig tijd om tegen de sanctie in beroep te gaan.

In India hebben ongeveer één miljoen bankbedienden actie gevoerd uit protest tegen de plannen van de regering om de financiële sector te hervormen. De Indiase regering is onder meer van plan om de banken uit de openbare sector samen te voegen. Daarnaast wil de overheid meer privaat en buitenlands kapitaal in de banken toelaten en nieuwe licenties uitschrijven om de opstart van nieuwe banken mogelijk te maken. De All India Bank Employees Association had echter tot actie tegen de nieuwe plannen opgeroepen. De vakbond zegt zich tegen een verdere privatisering van de banksector te blijven verzetten. Daarbij wordt erop gewezen dat privébanken meer risico’s nemen om hun winsten op te drijven.

Promotor Uplace heeft de bouwaanvraag voor zijn winkelcomplex in Machelen opnieuw ingediend. Er start nu een periode van zestig dagen voor een openbaar onderzoek over de nieuwe aanvraag. Het initiatief van Uplace is noodzakelijk, want de toegekende bouwvergunning werd begin juli door de Raad der Vergunningsbetwistingen vernietigd. Bij Uplace heeft men er alle vertrouwen in dat de nieuwe stedenbouwkundige vergunning tegen eind dit jaar zal worden uitgereikt, zodat begin volgend jaar kan begonnen worden met de bouw. Een aantal tegenstanders heeft alvast te kennen gegeven ook de nieuwe vergunning te zullen betwisten. Inmiddels wordt al voor de elfde keer een openbaar onderzoek rond Uplace opgezet.

De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring gehecht aan de invoering van de Belgische diamanttaks. De nieuwe regeling voorziet dat geregistreerde groothandelaars in diamanten niet langer op hun winst worden belast, maar een heffing van 0,55 procent betalen op hun totale omzet. Onder meer de Raad van State had opgemerkt dat de regeling mogelijk als een staatssteun zou kunnen worden bestempeld, maar de Europese Commissie voert aan dat het nieuwe regime de groothandelaars zal dwingen meer belastingen te betalen. Volgens Johan Van Overtveldt, Belgisch minister van financiën, zal de nieuwe maatregel de jaarlijkse inkomsten voor de overheid met 50 miljoen euro verhogen.

Telecomoperator Proximus zal geen grote bijkomende maatregelen moeten treffen om zijn besparingsdoelstellingen te halen. Dat heeft Dominique Leroy, chief executive van Proximus, gezegd. Het bedrijf lanceerde eerder dit jaar een plan voor vervroegd pensioen, maar daarop zijn minder werknemers ingegaan dan was verhoopt. Maar ook die groep zal de volgende jaren volgens Leroy de onderneming verlaten, zodat de financiële impact beperkt blijft. Daarom zullen volgens haar ook geen bijkomende maatregelen nodig om het besparingsdoel te halen. Wel wil de chief executive de volgende jaren blijven vasthouden aan een verlaagd dividind, zodat de noodzakelijke ruimte voor investeringen blijft.

Het Amerikaanse gamebedrijf Unity Technologies heeft met een investeringsronde een kapitaal van 181 miljoen dollar opgehaald. De waarde van de onderneming, producent van instrumenten voor de creatie van driedimensionale games, wordt daardoor geraamd op een bedrag van 1,5 miljard dollar. Onder meer de investeerders DFJ Growth, China Investment Corp, Frees Fund, Thrive Capital en Max Levchin, één van de oprichters van PayPal, namen aan de kapitaalronde deel. Unity Technologies werd tien jaar geleden opgericht en wordt geleid door John Riccitiello, een voormalig executive van het gamebedrijf Electronic Arts. De bijkomende financiële middelen worden gebruikt voor de versterking van de reserves.

Meer Nieuws

11:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-07-16

Muziek kan belangrijke impact hebben op smaak bier

Muziek kan een belangrijke impact hebben op de smaak van het bier dat door de luisteraar wordt geconsumeerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Leuven.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160728125306.htm

11:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook bij bavianen zijn vrienden met connecties belangrijk


Ook bij bavianen blijkt het vaak een voordeel te hebben terug te kunnen vallen op vrienden met belangrijke netwerken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Pennsylvania en de Arizona State University.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-07-well-connected-friends-benefits-female-baboons.html

11:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Denken aan toekomst kan relatieconflicten vermijden

Wanneer op de toekomst wordt gefocust, kunnen relatieconflicten worden vermeden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Waterloo.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160728143614.htm

11:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mens beslist niet graag over lot van anderen

De mens neemt niet graag beslissingen die een impact zullen hebben op het leven van anderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Northeastern University.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-07-explores-people-buck.html

11:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sedentaire levensstijl kost wereld 67 miljard dollar per jaar

Een gebrek aan fysieke activiteit betekent voor de wereld jaarlijks een kost van 67 miljard dollar. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Sydney.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160727194354.htm

11:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hogere inkomens tonen weinig interesse in sociale media

In Europa toont de hogere inkomensgroep relatief weinig belangstelling voor sociale media. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Ipsos.

Lees Verder

http://www.emarketer.com/Article/Young-Affluent-Adults-Europe-Dont-Idle-Long-on-Social-Media/1014273

11:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |