16-07-16

Ook milde dehydratie kan belangrijke gevolgen hebben

Zelfs een milde dehydratie kan belangrijke fysieke en mentale gevolgen hebben. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Human Performance Laboratory van de University of Connecticut.

Lees Verder

http://today.uconn.edu/2012/02/even-mild-dehydration-can-alter-mood/

08:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Extreem specialisme gevaarlijk voor mentale gezondheid

Personen die zich te gespecialiseerd voelen om voor een andere professionele carrière te kiezen, dreigen uiteindelijk met depressies geconfronteerd te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Macquarie University.

Lees Verder

http://www.mq.edu.au/newsroom/2016/07/13/people-who-feel-too-specialised-to-transfer-occupations-may-be-at-an-increased-risk-of-suicide-related-thinking-and-behaviour/

08:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Evolutie van de mensheid is nog niet gestopt

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de mens nog steeds evolueert. Dat blijkt uit een studie van Jonathan Beauchamp, professor economie aan de Harvard University.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-07-economist-humans-evolving.html

07:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Asia-Pacific toont grootste interesse in zelfrijdende auto

Autobestuurders in de regio Asia-Pacific tonen de grootste interesse in zelfrijdende auto's. Europase chauffeurs tonen zich daarentegen het minst geïnteresseerd. Dat blijkt uit een onderzoek van GlobalWebIndex.

Lees Verder

http://www.globalwebindex.net/blog/4-in-10-interested-in-driverless-cars

07:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vogels in de stad agressiever dan op het platteland

Vogels gedragen zich in de stad veel agressiever dan op het platteland. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Virginia Polytechnic Insitute and State University.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-07-aggressive-behavior-city-birds-rural.html

07:47 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Concurrentie en stimulansen versterken de prestaties

Een vriendelijke concurrentie en financiële stimulansen zijn belangrijke instrumenten om de prestaties te verbeteren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Pennsylvania.

Lees Verder

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/uops-psf071516.php

07:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Delen van voedsel cruciaal voor menselijke samenleving

Het delen van voedsel is een cruciaal element geweest in de ontwikkeling van de menselijke samenleving. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het University College London.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160713102955.htm

07:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 10 miljard dollar. Dat betekende een daling met 2,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten uit het passagiersvervoer daalden met 1,8 procent tot bijna 9 miljard dollar. De nettowinst steeg echter met 4 procent tot 1,5 miljard dollar. Dat positieve cijfer is volgens Ed Bastian, chief executive van de maatschappij, mede te danken aan een daling van de brandstofrekening met een ongeveer 230 miljoen dollar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bovendien diende de maatschappij minder reserves te moeten voorzien voor een winstdelingsregeling voor het personeel.

Het Zuid-Afrikaanse conglomeraat Steinhoff International heeft overeenstemming bereikt over een volledige overname van de Britse discountketen Poundland. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 597 miljoen pond. Steinhoff had al een aandelenbelang van bijna een kwart opgebouwd in de prijsvechter. Poundland heeft meer dan negenhonderd winkels in Groot-Brittannië en Ierland. Steinhoff vergroot met de overname zijn aanwezigheid in Europa. Het Zuid-Afrikaanse concern had eerder nog interesse getoond in een overname van de Franse holding Darty en de het Britse concern Home Retail Group. Om uiteenlopende redenen werden die operaties echter vroegtijdig afgebroken.

Het Franse retailconcern Casino heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10 miljard euro. Dat betekende een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Frankrijk werd nagenoeg een status-quo op 4,7 miljard euro opgetekend. Slechte weersomstandigheden, een gebrek aan toeristen en stakingsacties verhinderden dat het bedrijf in eigen land een groei zou kunnen laten optekenen. Bovendien wordt gewezen op de ongunstige economische ontwikkelingen in Brazilië, dat een belangrijke markt betekent voor de Franse groep. Het aantal Braziliaanse winkels werd verder afgebouwd, maar dat werd gecompenseerd door openingen in andere Latijns-Amerikaanse landen.

UniCredit, de grootste bank van Italië, neemt maatregelen om zijn financiële positie te verbeteren. Het financiële concern gaat onder meer een belang van maximaal 10 procent in de Poolse Bank Pekao verkopen. Dat kan UniCredit bijna 800 miljoen euro opleveren. Ook werd duidelijk dat de onderneming 328 miljoen euro heeft opgehaald met de de verkoop van een participatie in de Italiaanse online broker Fineco, waarmee de bank zijn kapitaalbuffer verder kon versterken. De Italiaanse bankensector gaat gebukt onder honderden miljarden euro leningen die waarschijnlijk nooit meer zullen worden afgelost. Verwacht wordt dat chief executive Jean-Pierre Mustier nog verdere ondersteunende maatregelen zal nemen.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus gaat het productieniveau van het model A380 de volgende jaren sterk terugschroeven. Dat heeft Airbus bekend gemaakt. De Airbus A380 is het grootste passagiersvliegtuig van de wereld. Vorig jaar werden van het model zevenentwintig exemplaren afgeleverd, maar over twee jaar zullen nog slechts twaalf toestellen worden geproduceerd. Airbus heeft al geruime tijd geen grote bestellingen meer binnengekregen voor het model, dat ruim achthonderd passagiers kan vervoeren. Tot nu toe werden al 193 exemplaren bij klanten afgeleverd, terwijl nog 126 orders lopen. De ontwikkeling van de Airbus A380 heeft een investering gevergd van ongeveer 25 miljard euro.

Beursgenoteerde bedrijven mogen niet langer het publieke ongenoegen over toplonen negeren. Dat staat in een rapport van consulent PricewaterhouseCoopers (PwC). Opgemerkt dat de toplopen een belangrijke bron van wantrouwen in het zakenleven zijn geworden. Dat wantrouwen en de frustratie over de achterblijvende inkomens van gewone werknemers, voedde volgens de consulent het populisme dat de brexit mogelijk maakte. Er wordt dan ook gevraagd dat werk gemaakt zou worden van een grondige bijsturing van de manier waarop bedrijven en aandeelhouders hun topmanagement vergoeden. Bovendien moeten volgens de consulent ook de laagste salariscategorieën op een faire verloning kunnen rekenen.

Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways Group heeft tijdens zijn voorbije gebroken boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, een nettowinst van 1,6 miljard rial of 398 miljoen euro geboekt, tegenover 374 miljoen rial het jaar voordien. De omzet nam met ongeveer 4 procent toe tot 35,6 miljard rial. Het concern, dat in handen is van het emiraat Qatar, slaagde er naar eigen zeggen in om de operationele kosten terug te brengen en toch een sterke verdere groei te laten optekenen. Akbar Al Baker, topman van Qatar Airways, gaf verder aan met de Amerikaanse fabrikant Boeing te praten over de levering van dertig toestellen. De relaties tussen Qatar Airways en Airbus zijn door een dispuut over leveringen vertroebeld.

De Russische groep Novolipetsk Steel (NLMK) heeft voor zijn vestigingen in Wallonië nieuwe investeringen aangekondigd. Het bedrijf wijst er daarbij op dat zijn fabrieken in Clabecq en La Louvière van internationale klasse zijn. Indien de groei zich verder blijft doorzetten, kan volgens Oleg Bagrin, topman van de Russische groep, ook aan de aanwerving van bijkomend personeel worden gedacht. Verder werd bekend gemaakt dat de groep in Brussel een nieuwe internationale structuur wenst op te zetten. NLMK International zal vanuit de Belgische hoofdstad de activiteiten in de Verenigde Staten en Europa, uitgezonderd Rusland, sturen. Tegen het einde van dit jaar zal het Brusselse bureau zijn deuren openen.

Het Franse bedrijf Carmat, ontwikkelaar van een kunsthart, mag een klinische studie met zijn product opstarten. Dat hebben het Comité de Protection des Personnes (CPP) en de Agence Nationale de Sécurité du Médicament (ANSM) beslist. Tegelijkertijd is Carmat ook begonnen met procedures om het gebruik van zijn kunsthart ook in andere Europese landen mogelijk te maken. Marcello Conviti, chief executive van Carmat, noemt de toestemming van de Franse autoriteiten een cruciale mijlpaal voor de onderneming. De klinische studie zal werken met twintig tot vijfentwintig patiënten die in tien Europese centrales gedurende een periode van honderdtachtig dagen zullen worden gevolgd.

In de Verenigde Staten is aandelentrader Michael Coscia (54) door een rechtbank wegens bedrieglijke praktijken tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld. De man werd schuldig bevonden aan spoofing, een techniek waarbij met innovatieve beurssoftware andere investeerders misleid kunnen worden. Malafide handelaars kunnen met spoofing een kunstmatig grote interesse in bepaalde aandelen laten blijken, waardoor ook andere beleggers tot actie zouden kunnen worden aangezet. Spoofing werd in de Verenigde Staten al in het begin van dit decennium verboden, maar Coscia is de eerste dader die daadwerkelijk een gevangenisstraf oploopt. Het openbaar minister had een straf van zeven jaar en drie maand geëist.

De Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) neemt een belang in het Nederlandse bedrijf Vitalnext, fabrikant van medische voedingsproducten. Vitalnext is gevestigd in Wageningen, maar heeft wel de bedoeling om ook in Vlaanderen een filiaal te openen. Daarbij zal Vitalnext opereren vanuit Bioville, een incubator voor kleine ondernemingen in Diepenbeek. Vanuit Bioville wil het Nederlandse bedrijf een studie lanceren over medische voeding voor ondervoede ouderen. De eerste resultaten van de studie worden in de eerste helft van vorig jaar verwacht. De Limburgse Reconversiemaatschappij krijgt na zijn instap een vertegenwoordiging in de bestuursraad van het bedrijf, dat ook Galapagos als aandeelhouder heeft.

De Franse startup Cityscoot, verhuurder van scooters, heeft met een kapitaalronde een bedrag van 15 miljoen euro opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen worden gebruikt om de vloot van het bedrijf tegen maart volgend jaar tot duizend exemplaren uit te breiden. Op dit ogenblik werkt het bedrijf met honderdvijftig scooters. Het kapitaal zou zijn opgehaald bij LeasePlan en een onbekende institutionele investeerder. Cityscoot zegt op dit ogenblik ongeveer één derde van het totale oppervlakte van de Franse hoofdstad te dekken. Het bedrijf werkt met een basisvergoeding van 0,28 euro per minuut. Er zijn speciale abonnementsformules voor occasionele klanten en dagelijkse gebruikers.

De haven van Antwerpen heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 108,3 miljoen ton goederen behandeld. Dat betekent een stijging met 3,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is vooral te danken aan de containertrafieken en de overslag van vloeibaar massagoed. De containertrafiek steeg met 3,9 procent, dankzij een sterke toename van het aantal megacontainerschepen. De overslag van vloeibaar massagoed – vooral aardolieproducten – kende een aangroei met 8,4 procent. De cijfers tonen volgens het havenbestuur aan dat dit jaar wellicht opnieuw een recordactiviteit zal kunnen worden gemeld. Er werd ook nogmaals een oproep gedaan voor een verdere ontwikkeling van de haven.

Op de luchthaven Oostende Airport is de humanoide robot Pepper aan het werk gegaan. De robot moet passagiers in eerste instantie helpen hun weg doorheen de luchthaven te vinden. Oostende Airport is door de samenwerking met Pepper de eerste luchthaven ter wereld waar een robot voor het onthaal wordt ingezet. De taak van Pepper zal volgens Marcel Buelens, chief executive van luchthavenuitbater Egis, in de toekomst nog verder worden uitgebreid. Daarbij zal de begeleiding van de reizigers nog verder worden opgevoerd, maar op termijn de robot helpen bij veiligheidscontroles en de identificatie van de passagiers. Pepper kost 30.000 euro en werd ontwikkeld door de onderneming Zora Bots uit Oostende.

Het voorbije jaar kreeg 5,9 procent van de Vlamingen die met de auto een buitenlandse reis hadden gemaakt, een verkeersboete. Het jaar voordien werden 6,8 procent van de Vlaamse chauffeurs in het buitenland beboet. Dat blijkt uit een rapport van de mobiliteitsorganisatie Vlaamse Automobilisten Bond (VAB). De processen-verbaal zijn vooral gelinkt aan snelheidsovertredingen, al kan worden opgemerkt dat het aandeel van parkeerinbreuken een stijging laat optekenen. Drie jaar geleden vertegenwoordigden parkeerinbreuken slechts 1 procent van alle boetes, maar dat aandeel is inmiddels al opgelopen tot 15 procent. Dat is vooral het gevolg van een bilateraal akkoord met Nederland.

Meer Nieuws

07:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-07-16

Ook apen zijn in staat risico’s tegenover elkaar af te wegen

Sommige apensoorten zijn in staat risico’s tegen elkaar af te wegen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Cambridge.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-07-monkeys-gambling.html

14:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Transport in Verenigde Staten bijna grootste producent broeikasgassen

Industrie is in de Verenigde Staten nog altijd de grootste producent van broeikasgassen, maar zijn aandeel in de totale emissies is op vijfentwintig jaar tijd gevoelig gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-07-industry-emissions.html

14:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sociale media hebben voor merken vele toepassingen

Sociale media vormen voor merken meer dan een platform om connecties te ondersteunen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent WorldPay.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/07/study-social-media-more-than-connection-tool-for-brands.html

14:34 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Conservatieven en progressieven kijken ook anders tegenover data

Conservatieven en progressieven hanteren ook tegenover data een afwijkende houding. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Alabama.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-07-stark-differences-liberals.html

14:34 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Genderstress vooral afhankelijk van klimaat op werkvloer

Genderstress is vooral afhankelijk van het klimaat op de werkvloer. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Indiana University.

Lees Verder

http://news.indiana.edu/releases/iu/2016/07/women-in-male-workplaces.shtml

14:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tijdsperceptie is gelegen tussen realiteit en verwachtingen

De tijdsperceptie van de mens situeert zich ergens tussen de realiteit en de gestelde verwachtingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Birmingham en de University of Sussex.

Lees Verder

http://www.birmingham.ac.uk/news/latest/2016/07/humans-perceive-time-somewhere-in-between-reality-and-our-expectations.aspx

14:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Merken grootste verantwoordelijke voor desastreuze public relations

Desastreuze public relations zijn in het overgrote deel te wijten aan de merken zelf. Dat is de conclusie van een onderzoek van het platform Visibrain en wetenschappers van de Universteit Leuven.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/07/brands-not-external-factors-to-blame-for-78-of-pr-disasters.html

14:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie beticht het Amerikaanse Google ervan zijn macht op de reclamemarkt te hebben misbruikt. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, bekend gemaakt. De klacht richt zicht op het platform AdSense for Search, dat het gebruik van advertenties van concurrenten van Google zou beperken of verbieden. Google ontkent de beschuldigingen en zegt daarentegen voor een grotere keuze en concurrentie te hebben gezorgd. Het bedrijf wordt voor de derde keer in twee jaar tijd wegens machtsmisbruik door de Europese Commissie aangeklaagd. Daarbij werd eerder al de webwinkelvergelijker en het besturingssysteem Android geviseerd.

De winkelketens Ahold en Delhaize verkopen zesentachtig Amerikaanse winkels. De betrokken filialen zijn gesitueerd in het oosten van de Verenigde Staten. De verkoop is noodzakelijk om de fusie tussen beide ketens door de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) te laten goedkeuren. Ahold en Delhaize hebben in het oosten van de Verenigde Staten samen ongeveer tweeduizend winkels. De afgestoten winkels vertegenwoordigen 4,1 procent van de Amerikaanse activiteiten van de twee groepen, die beiden ongeveer twee derde van hun totale omzet op de Amerikaanse markt realiseren. Overnemers zijn Weis Markets (38), Supervalu (22), Publix (10), Big Y (8), Tops Markets (6) New Albertson's (1) en Saubel's Markets (1).

Het Nederlandse financiële concern ING Groep smeedt plannen om het handelsgedeelte van haar marktenzaal in Brussel te verhuizen naar het buitenland, waardoor mogelijk een dertigtal banen zouden kunnen worden bedreigd. Vooral de handelaars in aandelen, valuta, derivaten, vastrentende producten en grondstoffen zouden mogelijk verhuizen. De andere diensten, zoals de analisten en de verkoopteams, zouden daarentegen niet verhuizen. ING Groep heeft nog marktenzalen in Amsterdam en Londen. Een eengemaakte handelsvloer zou een belangrijke besparing kunnen garanderen. Mogelijke locaties voor de eengemaakte tradingszaal zijn Parijs, Frankfurt, Amsterdam en Londen.

De Nederlandse afvalverwerker Attero wordt mogelijk verkocht. Onder meer een aantal Chinese kandidaten zouden interesse hebben getoond. Attero is een gewezen divisie van het energieconcern Essent en eigendom van investeringsmaatschappij Waterland, die het bedrijf twee jaar geleden voor een bedrag van 170 miljoen euro had overgenomen. Attero verwerkt jaarlijks ongeveer 3,3 miljoen ton afval, dat onder meer gebuikt wordt om elektriciteit op te wekken. Het bedrijf telt vijftien fabrieken en realiseerde vorig jaar een omzet van ongeveer 340 miljoen euro. De Chinese kandidaten zouden een bedrag van 1 miljard euro hebben geboden voor Attero. Ook Indaver en Suez werden als mogelijke overnemers genoemd.

De Italiaanse spoorgroep Ferrovie Dello Stato Italiane neemt zijn Griekse sectorgenoot TrainOse over. Het privatiseringsfonds van het financieel noodlijdende Griekenland heeft het Italiaanse bod, dat een omvang van 45 miljoen euro heeft, aanvaard. Dat hebben Griekse media bevestigd. Waarnemers maken gewag van een verrassend akkoord. Daarbij wordt erop gewezen dat in Griekenland al enkele maanden werd uitgekeken naar een Russisch overnamebod. De privatisering van overheidsbedrijven vormt een onderdeel van het hervormingsprogramma dat Griekenland moet doorvoeren om op internationale financiële steun te kunnen blijven rekenen.

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft zijn bod op de Amerikaanse zadenproducent Monsanto opgetrokken. Het nieuwe bod heeft een waarde van 64 miljard dollar. Bayer had eerder dit jaar een bod van 62 miljard dollar gedaan op het Amerikaanse concern, maar dat voorstel werd door Monsanto afgewezen. Een samenvoeging van de twee bedrijven zou leiden tot de creatie van een wereldleider op het gebied van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw. Ook het Duitse chemieconcern Basf zou interesse hebben getoond om de banden met Monsanto te versterken. Die twee partijen werken al samen op het vlak van genetisch gemanipuleerde zaden voor mais, soja en rijst

Het Chinese conglomeraat Dalian Wanda Group, geleid door miljardair Wang Jianlin, wil een belang van 49 procent verwerven in de Hollywood-studio Paramount. Dat heeft het persbureau Reuters bekend gemaakt. Indien die transactie met succes zou worden afgerond, zou Dalian Wanda een tweede vertegenwoordiging in Hollywood krijgen, nadat het Chinese concern in januari ook al het productiebedrijf Legendary Pictures voor een bedrag van 3,5 miljard dollar had overgenomen. Paramount is een dochterbedrijf van Viacom, dat verdeeld zou reageren op de Chinese plannen. Dalian Wanda was oorspronkelijk een vastgoedgroep, maar spitst zich steeds verder toe op het internationale entertainment.

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 25,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde echter met 1 procent tot 6,2 miljard dollar. Daarbij wordt vooral gewezen naar de hogere provisies die voor ondeugdelijke kredieten dienden te worden aangelegd. Vooral in de sector van olie en gas zouden bedrijven in moeilijkheden kunnen raken. Er werd daarbij een provisie aangelegd van 1,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ongeveer 50 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Anderzijds konden de kosten met 6 procent worden ingekrompen.

De Amerikaanse restaurantgroep Yum Brands heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,01 miljard dollar. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Indien echter geen rekening wordt gehouden met de ongunstige impact van de wisselkoersen, zou een omzetgroei met 3 procent zijn gerealiseerd. De nettowinst steeg met 44 procent tot 339 miljoen dollar. De resultaten zetten Yum Brands - het moederbedrijf van de ketens Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut en Taco Bell - aan zijn winstverwachting over het hele jaar naar boven bij te stellen. Het concern opende tijdens het tweede kwartaal wereldwijd 373 nieuwe restaurants. De groep heeft nu 7.246 filialen.

Vastgoedbeheerder Mitiska Reim heeft met zijn tweede vastgoedfonds een kapitaal van 190 miljoen euro opgehaald. Daarmee is de operatie een groter succes gebleken dan aanvankelijk werd verwacht. Gehoopt was een kapitaal tussen 120 miljoen euro en 150 miljoen euro te kunnen ophalen. Aan de operatie namen onder meer Mitiska, Korys, Proximus, KBC en de familiale groep Vandemarliere deel. Die partijen hadden ook al geïnvesteerd in het eerste vastgoedfonds. Nieuwe aandeelhouders zijn onder meer Allianz, Bois Sauvage en Bank Delen. Het tweede fonds van Mitiska Reim richt zich, net zoals zijn voorganger, op investeringen in Europese retailparken.

De Aziatische luchtvaartmaatschappij Thai Airways heeft een onderhoudscontract toegewezen aan AFI KLM Engineering & Maintenance, een dochterbedrijf van de groep Air France-KLM. Het contract voorziet dat de Frans-Nederlandse groep instaat voor het onderhoud van twaalf exemplaren van het model Airbus A350 dat de Aziatische luchtvaartmaatschappij deze zomer geleverd krijgt. Financiële details over het akkoord werden niet bekend gemaakt. Het is niet voor de eerste keer dat beide partijen een samenwerking opstarten. Vorig jaar werd al een vergelijkbaar contract getekend voor het onderhoud van acht exemplaren van de Boeing B777 van de Aziatische maatschappij.

Het Antwerpse Havenbedrijf heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Shahid Rajaee Port Authority, de havenautoriteit van de Iraanse haven Bandar Abbas. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar. Shahid Rajaee behandelt zowat 90 procent van de Iraanse containertrafieken. Volgens Eddy Bruyninckx, chief executive van het Antwerpse havenbedrijf, is Iran een land met economisch groeipotentieel en een toegangspoort tot de nabijgelegen landen. Tot het einde van het voorbije decennium was Antwerpen al de belangrijkste Europese havenbestemming voor Iraanse ladingen. Die economische banden worden volgens Bruyninckx nu hersteld.

Het Britse energieconcern British Petroleum (BP) raamt de kosten voor de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon zes jaar geleden op een bedrag van 62 miljard dollar. Aanvankelijk werd gemeld dat de kosten onder de grens van 10 miljard dollar zouden blijven, maar met het verloop van de tijd liep dat bedrag steeds verder op. Begin vorig jaar was al sprake van 43 miljard dollar. British Petroleum zegt nu uit een betrouwbare schatting te kunnen aangegeven dat de totale impact uiteindelijk op 61,6 miljard dollar zal uitkomen. Door de explosie aan boord van het boorplatform zouden uiteindelijk miljoenen liters olie in de Golf van Mexico stromen, waardoor visgebieden en kustregio’s ernstig vervuild raakten.

Tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT) schrapt in Duitsland honderden banen. De maatregel is het gevolg van een beslissing van de directie om de productie in zijn fabriek in Bayreuth in de Duitse deelstaat Beieren sterk te verlagen. De fabriek telt op dit ogenblik nog 1.320 werknemers, maar ongeveer 950 banen zouden worden geschrapt. De productie zou grotendeels naar andere fabrieken in Europa worden verplaatst. Het concern kampt naar eigen zeggen met bijzonder uitdagende martkomstandigheden, terwijl tevens gewag wordt gemaakt van een overregulering en overmatige accijnsverhogingen. Tevens moet worden vastgesteld dat de West-Europese bevolking steeds minder rokers telt.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines wil in de herfst het aanbod vluchten gevoelig afbouwen. Vooral de capaciteit op bestemmingen in Groot-Brittannië zou sterk worden ingekrompen. De Amerikaanse maatschappij verwijst daarbij expliciet naar de brexit. Gewag wordt gemaakt van een scherpe daling van het Britse pond en de economische onzekerheid na de beslissing van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten. Daarnaast wijst Delta Air Lines erop dat de periode van de extreem goedkope brandstof, die de luchtvaartsector veel voordelen heeft geboden, ten einde blijkt te lopen. De Amerikaanse maatschappij zou het aantal zetels op Britse bestemmingen met 6 procent willen verlagen.

Meer Nieuws

11:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-07-16

Stijl onderneming en bedrijfsleider mag niet identiek zijn

Om optimale resultaten te bereiken, moet de leiderschapsstijl van de chief executieve verschillen van de bedrijfscultuur. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan Georgia State University en de Arizona State University.

Lees Verder

http://news.gsu.edu/2016/07/13/differences-ceo-leadership-style-company-culture-improve-firm-performance-study-finds/

17:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Traditionele media genieten het grootste vertrouwen

Traditionele media genieten nog altijd het grootste vertrouwen van het Amerikaanse publiek. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/07/study-finds-americans-less-trusting-of-news-from-social-medi.html

17:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Veiligheid op werkvloer vraagt dubbele aanpak

Om de veiligheid op de werkvloer optimaal te garanderen, moet zowel met beloningen als sancties worden gewerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-07-carrot-approach-workplace-safety.html

17:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werknemer voelt impact stress op zijn gezondheid

Meer dan vier op tien werknemers zegt dat stress een impact heeft op zijn gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard University.

Lees Verder

http://news.harvard.edu/gazette/story/2016/07/the-high-price-of-workplace-stress/

17:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikanen voelen zich ongelukkig en optimistisch

Amerikanen voelen zich ongelukkig, maar stellen zich wel optimistisch op tegenover de toekomst. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Harris.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/07/report-americans-optimistic-but-unhappy.html

17:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Asia-Pacific nog dit jaar grootste digitale reclamemarkt

Dit jaar zal de markt voor digitale reclame in Asia-Pacific groter worden dan in de Verenigde Staten. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Strategy Analytics.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/07/apac-digital-ad-spend-to-overtake-us-this-year.html

17:49 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werknemers willen meer aanwervingen om stress te bestrijden

Een belangrijk gedeelte van de werknemers is van mening dat zijn bedrijf meer personeel had dienen aan te werven om stress te beperken. Dat is de conclusie van een onderzoek van verzekeraar MetLife.

Lees Verder

http://www.recruitmentgrapevine.com/article/2016-06-30-stressed-workers-blame-lack-of-recruitment

17:48 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het concern Hyperloop Technologies, dat de plannen voor een futuristische buizentrein in praktijk moet omzetten, wordt door een groep voormalige werknemers voor de rechter gedaagd. De klacht is vooral afkomstig van Brogan BamBrogan, één van de oprichters van het concern. Hij beticht durfkapitalist Shervin Pishevar, die eveneens Hyperloop Technologies mee hielp lanceren, van malversaties en persoonlijke verrijking op kosten van het bedrijf. BamBrogan beweert dat hij met opzet een lagere functie kreeg en dat twee andere werknemers werden ontslagen nadat ze in een brief hun bezorgdheid hadden geuit. Hyperloop Technologies ontkent met klem de aantijgingen van de voormalige medewerkers.

Het Belgische luchtvaartbedrijf Sonaca neemt zijn Duitse sectorgenoot Active Space Technologies (AST) over. Financiële details over de transactie werden niet vrijgegeven. Bernard Delvaux, chief executive van Sonaca, merkt op dat de twee partners eerder al hebben samengewerkt aan projecten voor het European Space Agency (ESA) en de Europese Commissie. Dat zal volgens hem de integratie van beide bedrijven vergemakkelijken. Het team van Sonaca wordt versterkt door een vijftiental Duitse ingenieurs, die wel op hun huidige basis in Berlijn zouden blijven. Door de samenwerking kan volgens Sonaca aan klanten een breder productaanbod en bijkomende expertise worden aangeboden.

Een bedrijf dat zijn werkneemster verbiedt een hoofddoek te dragen bij het contact met klanten, maakt zich schuldig aan discriminatie op grond van godsdienst of overtuiging. Dat staat in het advies van Eleanor Sharpston, de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie, over een klacht tegen het bedrijf Micropole, dat zijn informatica-consulente Asma Bougnaoui had ontslagen omdat ze weigerde in te gaan op het verzoek van een klant, die gevraagd had de volgende keer geen hoofddoek meer te dragen. Sharpston wijst erop dat Bougnaoui bekwaam was en dat de hoofddoek die vakkundigheid niet aantast. Volgens Sharpston leiden 'volledig neutrale kledingvoorschriften blijkbaar tot indirecte discriminatie.

Indien China een volwaardig lid wil worden van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) moet het land een groot deel van zijn staalfabrieken sluiten. Dat heeft Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, op een Europees-Chinese top in Peking gezegd. China wil tegen eind dit jaar een erkenning als markteconomie, maar met die status zouden de Chinese staalbedrijven geen verlieslatende productie meer mogen in stand houden. De Europese staalbedrijven klagen al langer over onredelijk goedkope Chinese staal. China produceert de helft van het staal ter wereld. De Chinese overcapaciteit is volgens Juncker twee keer zo groot is als de volledige Europese staalproductie.

Het voedingsbedrijf Pidy uit Ieper, producent van deegbodems, is overgenomen door de Franse groep Biscuits Bouvard. Pidy heeft vestigingen in België, Frankrijk en de Verenigde Staten. Pidy werd bijna vijftig jaar geleden opgericht door pasteipakker André Dehaeck. Het bedrijf wordt op dit ogenblik geleid door Thierry Dehaeck, zoon van de oprichter. De onderneming wordt verkocht omdat geen opvolger kon worden gevonden. Pidy realiseert inmiddels een jaaromzet van 40 miljoen euro en levert aan klanten in meer dan vijftig landen. De onderneming telt een driehonderdtal medewerkers, die echter allemaal de overstap naar de nieuwe eigenaar kunnen maken. Biscuits Bouvard boekt een jaaromzet van 250 miljoen euro.

Bonafide hackers kunnen een beloning krijgen als ze veiligheidslekken ontdekken in de software van voertuigen van Fiat Chrysler. Dat heeft het Italiaans-Amerikaanse autoconcern bekend gemaakt. Hackers die een potentiële fout of andere kwetsbaarheid in het systeem ontdekken, kunnen een beloning ontvangen die kan variëren van 150 dollar tot 1.500 dollar, afhankelijk van de ernst van het probleem dat aan de kaak wordt gesteld. Fiat Chrysler heeft daarvoor een samenwerkingsakkoord gesloten met de firma Bugcrowd, die ook automaker Tesla bijstaat bij het belonen van computerkrakers. Enkele jaren geleden diende Fiat Chrysler te erkennen dat hackers de controle over een Jeep Cherokee konden overnemen.

In Milaan is de voormalige mafia-baas Bernardo Provenzano overleden. Toen Toto Rina, baas van de Siciliaanse mafia Cosa Nostra, drieëntwintig jaar geleden werd gearresteerd, nam de voortvluchtige Provenzano de leiding over het misdaadkartel over. Zelf werd Provenzano, die veroordeeld werd voor een reeks moorden, tien jaar geleden bij een inval in zijn schuiloord bij Corleone op Sicilië door de politie gevat. De gangster was op dat ogenblik al meer dan veertig jaar voortvluchtig. De rest van zijn leven zou Provenzano in de gevangenis doorbrengen. Twee jaar geleden werd hij overgebracht naar het ziekenhuis San Paolo in Milaan, waar hij nu is overleden. Provenzano werd drieëntachtig jaar oud.

De online taxidienst Uber zet eind juli zijn activiteiten in Hongarije stop. Reden is een recente wet waarin wordt bepaald dat particulieren in Hongarije hun wagen niet mogen gebruiken voor commerciële doeleinden. Overtreders riskeren een boete of de inbeslagname van hun auto. Elke vervoerdienst moet aan de taxiwet voldoen. Websites of applicaties die de regelgeving niet volgen, kunnen worden afgesloten. Uber lanceerde twee jaar geleden zijn activiteiten in Hongarije, maar zegt dat het nu onmogelijk is geworden om zijn diensten nog langer in het land aan te bieden. Ook elders ondervindt Uber veel tegenkanting, maar Hongarije is het eerste Europese land waar het bedrijf zich volledig uit de markt terugtrekt.

Famous, een van de grootste onafhankelijke reclamebureaus van België, komt in handen van de Britse groep Grey. De fusiegroep zal in België voortaan onder de naam FamousGrey opereren. Dat hebben de ondernemingen bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet gegeven. Evenmin werd informatie verstrekt over het aandeel dat Grey in het Belgische huis verwerft. Grey had tot nu toe al een filiaal in Brussel. Famous werd opgericht door Marc Fauconnier en was verantwoordelijk voor opmerkelijke campagnes voor onder meer De Lijn en Klara. David Patton, chief executive van Grey, wijst erop dat zijn bureau ook na de brexit een belangrijke Europese aanwezigheid wenst te houden.

Tot nu toe werden tegen de geplande uitbreiding van de logistieke groep Essers in Genk meer dan duizend bezwaarschriften ingediend. Dat heeft de milieuvereniging Natuurpunt bekend gemaakt. Essers wil in een bosgebied naast zijn bestaande vestiging een terrein vrijmaken om nieuwe hallen te bouwen. Alternatieve locaties zijn volgens het bedrijf niet geschikt. Bij natuurverenigingen is echter groot protest gerezen tegen de omzetting van een bosgebied naar industriezone. De natuurverenigingen willen bij de Raad van State de vergunningen voor de logistieke groep laten schorsen. Indien Essers zijn project mag uitvoeren, dreigt volgens de claims het hele Vlaamse natuurbeleid in het gedrang te komen.

Informatieleverancier Thomson Reuters verkoopt zijn activiteiten rond intellectueel eigendom en wetenschap aan de investeerders Onex en Baring Asia. Met de transactie is een bedrag gemoeid van bijna 3,6 miljard dollar. Thomson Reuters gaf eind vorig jaar al aan de strategische opties voor de betrokken divisie te onderzoeken. Daarbij werd opgemerkt dat de afdeling niet meer optimaal bij de kernactiviteiten van het concern behoort. De divisie omvat onder meer Thomson CompuMark, Cortellis en Thomson IP Manager. Het hoofdkwartier van de afdeling is gevestigd in de Amerikaanse stad Philadelphia. De divisie telt ongeveer 4100 mensen, verspreid over ruim 75 kantoren in meer dan veertig landen.

De Franse groep Pierre & Vacances heeft een joint-venture gelanceerd met het Chinese concern HNA Group om in China een toeristisch concept te lanceren dat gebaseerd is op zijn formule Center Parcs. De Franse groep krijgt een belang van 40 procent in de nieuwe joint-venture HNA Tourism Company. De Chinese partner krijgt een meerderheidsbelang van 60 procent. De joint-venture heeft in Jixian in de regio Peking al drie terreinen verworven voor de uitbouw van een vakantiedorp. Ook in de regio Shanghai werden terreinen voor twee potentiële filialen aangekocht. De vakantiedorpen zouden over drie en vier jaar de deuren moeten openen. HNA Group heeft een belang van 10 procent in Pierre & Vacances.

Muziekdienst Spotify heeft een akkoord bereikt met de Amerikaanse National Music Publishers Association (NMPA). In totaal heeft Spotify 30 miljoen dollar vrijgemaakt om achterstallige royalties te betalen. Spotify zal een lijst samenstellen met muziek waarop nog geen royalties werden betaald. Muziekuitgevers kunnen op die lijst controleren op welke muziek hun rechten nog niet zijn vergoed. Met het akkoord is een proces voorkomen. Een rechtszaak had volgens Billboard grote gevolgen voor de financiële positie van Spotify kunnen hebben. De muziekuitgevers wilden echter een geding vermijden omdat ze naar eigen zeggen oprecht willen dat streaming een succesvolle sector wordt.

De Ierse economie is het voorbije jaar met 26 procent gegroeid. Dat heeft het Ierse statistische bureau bekend gemaakt. Elke economische sector kende een groei, maar toch liet vooral de bouwsector - met een groei van 87 procent - de beste score optekenen. Analisten waarschuwen echter dat de groei vooral te danken is aan eenmalige elementen, zoals de import van activa vanuit de Verenigde Staten. Veel Amerikaanse bedrijven verhuizen immers hun activa naar Ierland, waar er kan geprofiteerd worden van een fiscaal vriendelijke aanslagvoet van 12,5 procent. Omdat Ierland slechts een bescheiden economie heeft, heeft de Amerikaanse  invoer een zware impact op het totaalcijfer.

Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways wil een belang tot 10 procent nemen in zijn Chileense sectorgenoot Latam Airlines. Dat heeft Akbar Al Baker, topman van de Arabische maatschappij, tijdens de luchtvaartshow in de Britse stad Farnborough gemeld. Latam Airlines is met bijna 68 miljoen passagiers per jaar de grootste luchtvaartmaatschappij van Zuid-Amerika. Het Chileense bedrijf werkt al samen met Qatar Airways in de wereldwijde luchtvaartalliantie OneWorld. Latam Airlines ontstond drie jaar geleden uit de fusie tussen het Chileense LAN Airlines en het Braziliaanse TAM Airlines. Met de investering van Qatar Airways zou een bedrag zijn gemoeid van ruim 500 miljoen euro.

Meer Nieuws

09:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-07-16

Sociale media belangrijk platform voor celebrity-marketing

Vedetten uit sociale media worden in celebrity-marketing steeds belangrijker. Dat is de conclusie van een onderzoek van de analisten Econsultancy and Celebrity Intelligence bij 355 marketing-specialisten.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/online/social-media-stars-becoming-more-influential-in-celebrity-marketing-68938/

17:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jonge werknemer eist toegang tot sociale media

Jonge werknemers vinden de toegang tot sociale media op de werkvloer bijzonder belangrijk. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Debut, ontwikkelaar van een applicatie voor werkzoekenden, bij twaalfduizend Britse studenten.

Lees Verder

http://www.recruitmentgrapevine.com/article/2016-06-28-using-facebook-at-work-is-more-important-than-annual-promotions-say-students

17:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Socio-economische karakteristieken jonge volwassenen geëvalueerd

De socio-economische karakteristieken van de jonge volwassenen hebben de voorbije veertig jaar een aantal duidelijke verschuivingen gekend. Dat is de conclusie van een onderzoek van het United States Census Bureau.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/traditional/how-the-socioeconomic-characteristics-of-young-adults-have-changed-in-the-past-40-years-68788/

17:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Rood zet sommige persoonlijkheden aan tot rebellie

Een rode kleur kan bepaalde persoonlijkheidstypes aanzetten aanzetten om tegen de gestelde verwachtingen te rebelleren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Illinois.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160708105418.htm

17:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werkzoekenden worden vaak voor verkeerde baan benaderd

Veel werkzoekenden zeggen door rekruteerders voor de verkeerde baan te zijn benaderd. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek van het professionele sociale netwerk Linkedin bij 32.000 werknemers.

Lees Verder

http://www.onrec.com/news/statistics-and-trends/one-in-three-uk-professionals-approached-for-the-wrong-job-says-linkedin

17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vakantie niet geschikt om slaaptekort in te halen

Werknemers streven tijdens de vakantie vaak naar de recuperatie van een slaaptekort dat tijdens het werkjaar is opgebouwd, maar de meesten lijken daarin niet te lukken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Eastern Finland.

Lees Verder

http://medicalxpress.com/news/2016-07-repaying-debt-holidays-expert.html

17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |