13-07-16

Premier League ziet inkomsten uit mediarechten snel groeien

De Engelse Premier League is na de Amerikaanse National Football League (NFL) op het gebied van mediarechten in de sport de grootste partij geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent TV Sports Markets.

Lees Verder

http://www.sportbusiness.com/tv-sports-markets/free-article-premier-league-international-media-rights-revenues-set-increase

17:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Britse bioscoop-uitbater Odeon wordt overgenomen door de Amerikaanse groep AMC Entertainment Holdings, dochter van het Chinese concern Dalian Wanda. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,1 miljard euro. Odeon is marktleider in Groot-Brittannië, Ierland, Italië en Spanje en staat op de tweede plaats in Oostenrijk en Portugal. In Duitsland is Odeon de vierde grootste partij op de markt. Drie jaar geleden al werd gesprekken gestart tussen Odeon en Dalian Wanda, dat geleid wordt door de Chinese miljardair Wang Jianlin. Toch werd de Britse bioscoop-uitbater pas vorig jaar in de etalage geplaatst. Door de overname wordt Dalian Wanda wereldwijd de eerste uitbater van meer dan tienduizend bioscoopschermen.

Internetmagnaat Kim Dotcom wil volgend jaar zijn downloadplatform Megaupload heropstarten. De website werd vijf jaar geleden wegens online piraterij door de Amerikaanse autoriteiten stilgelegd. Op de lijst met meest populaire websites van de wereld steeg het bedrijf ooit tot de dertiende plaats. Daarbij werd gewag gemaakt van 50 miljoen dagelijkse gebruikers en 4 procent van het totale internetverkeer. Eind vorig jaar bsliste een rechter in Nieuw-Zeeland, waar Kim Dotcom woont, mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij twintig jaar cel zou riskeren. Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft Megaupload minstens 500 miljoen dollar aan copyrights ontdoken door illegale verspreiding toe te staan.

De Belgische voetbalclub Westerlo komt in handen van het bedrijf Soudal uit Westerlo. Vic Swerts, die Soudal vijftig jaar geleden heeft opgericht, wordt ook de nieuwe voorzitter van de voetbalclub. Het dagelijks bestuur blijft in handen van manager Herman Wynants. Soudal, producent van siliconen en lijmen, was al hoofdsponsor van de club. Manager Wynants zegt tevreden te zijn dat de band met Soudal wordt versterkt. Hij geeft aan de voorbije periode bijna wekelijks een bod ontvangen te hebben van buitenlandse investeerders die de club wensten over te kopen. Dankzij de transactie met Soudal is volgens hem echter een ideale oplossing gevonden. Soudal is ook als sponsor actief in de wielersport.

De Belgische groep Ontex is de belangrijkste kandidaat voor de overname van de luierdivisie van de Braziliaanse farmagroep Hypermarcas. Dat heeft de Braziliaanse krant O Globo gemeld. Ontex zou voor de divisie een bedrag van 1,2 miljard reaal of 324 miljoen euro hebben geboden. Hypermarcas zou echter een overnameprijs van minstens 1,5 miljard reaal willen. Hypermarcas bouwde zijn luierafdeling sinds het einde van het voorbije decennium nog sterk uit met de overname van Sapeka, Pom Pom en Hydrogen, maar lijkt aan die activiteit geen prioriteit meer te schenken. Ook Kimberley-Clark, Procter & Gamble en Svenska Cellulosa worden als potentiële kandidaten voor de overname genoemd.

Solvay stopt de productie van pellets uit houtafval en biomassa. De activiteit was twee jaar geleden gestart, in de hoop op die manier hernieuwbare energie te kunnen produceren. Door de energiepellets wou het bedrijf ook zijn uitstoot van koolstofdioxide verminderen. Het bedrijf komt nu echter op die beslissing terug en heeft bekend gemaakt zijn pelletfabriek Solvay Biomass Energy (SBE) in de Amereikaanse staat Mississippi te sluiten. De vestiging zou immers niet rendabel zijn. Er zou te weinig vraag zijn naar de pellets omdat veel Amerikaanse industriële bedrijven zijn overgestapt op goedkoop schaliegas. De fabriek was een joint-venture met de Amerikaanse groep New Biomass Holding en telde zeventien werknemers.

China heeft de wetten op de aankoop, productie en verkoop van bedreigde diersoorten verstrengd in een poging de illegale handel tegen te gaan. Twee jaar werd een wet gestemd waardoor de consumptie van zeldzame dieren een celstraf van maximum tien jaar kon kosten. Begin volgend jaar wordt die wet uitgebreid met een nieuwe bepaling die de productie, aankoop of verkoop van beschermde wilde dieren en afgeleide producten aan een mogelijke vervolging bloot stelt. De Chinese overheid verbindt er zich ook toe de lijst met beschermde diersoorten elk jaar opnieuw te evalueren. Volgens milieugroepen gaat de wet echter niet ver genoeg. Onder meer gebruik in de Chinese geneeskunde blijft verder mogelijk.

Het Duitse autoconcern Daimler heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 3,97 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De autogroep profiteerde van een toenemende verkoop van bestelwagens en bussen, terwijl de vrachtwagendivisie en dochtermerk Mercedes met een winstdaling diende te worden gemeld. Daimler zegt dat de resultaten toelaten om de eerder gestelde winstverwachtingen voor het hele jaar te bevestigen, ondanks een bedrag van meer dan 1,1 miljard euro die tijdens het tweede kwartaal voor eenmalige kosten werden geboekt voor onder meer een terugroepactie van airbags en legale kosten die niet verder werden omschreven.

De Nederlandse bank ABN Amro zal geen aanspraak kunnen maken voor een vergoeding van een gedeelte van de investeringen die werden kwijtgespeeld aan de Amerikaanse fraudeur Bernie Madoff. ABN Amro had tegen een aantal verzekeraars nog een claim van 175 miljoen euro lopen, maar die eis in is cassatie definitief afgewezen. De Nederlandse bank schatte de oorspronkelijke schade op bijna 1 miljard euro, maar de helft daarvan kon later alsnog - onder meer door het verkopen van onderpand - worden gerecupereerd. Ook werd gehoopt op een verzekering, maar de rechtbank stelde dat daarvoor niet aan de vereiste voorwaarden werd voldaan. Die beslissing is nu ook in cassatie bevestigd.

Voor de kust van het West-Afrikaanse land Guinee is het schip Teal van reder Dockwise, dochter van de Nederlandse maritieme groep Boskalis, begin juli door piraten overvallen. De piraten zouden onder meer geld hebben buitgemaakt, maar zouden daarna zonder verdere incidenten opnieuw van boord zijn gegaan. Boskalis merkt op al jaren niet meer met gevallen van piraterij te zijn geconfronteerd. Omdat het betrokken gebied ook niet als een risicovolle regio staat geregistreerd en vooral voor de kust van Nigeria een kans op problemen bestaat, bevond zich ook geen veiligheidspersoneel aan boord. De Teal vaart onder de vlag van Curaçao. Er waren ook geen Nederlandse bemanningsleden aan boord.

Venezolanen proberen in Columbia levensmiddelen te kopen die in hun eigen land, dat gebukt gaat onder een diepe economische crisis, bijna onbeschikbaar zijn geworden. De grens tussen beide landen was elf maanden lang gesloten, maar werd nu door Columbia opnieuw geopend. Daardoor werden in de Columbiaanse stad op zondag ongeveer 25.000 Venezolaanse consumenten geteld. De regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro sloot de grensovergangen af in augustus vorig jaarna een grensconflict met Colombia, waarbij drie doden vielen. Door de val van de olieprijzen is Venezuela in een diepe economische crisis terecht gekomen, waardoor het land te weinig inkomsten heeft.

De Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) onderzoekt of autofabrikant Tesla Motors koersgevoelige informatie heeft achtergehouden na een dodelijk ongeluk met een auto die op de automatische piloot reed. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Een veertigjarige Amerikaan liet in mei dit jaar het leven toen hij zijn zelfsturende Model S op een vrachtwagen botste. Tesla meldde het incident wel bij de verkeersveiligheidsdienst, die een onderzoek heeft ingesteld. Daarentegen zou het bedrijf hebben verzuimd het gebeuren aan te melden bij de beursautoriteiten. Pas eind juni werd bij de financiële overheden melding gemaakt van het dodelijke ongeval.

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,3 miljard dollar, tegenover 5,9 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. Toch lagen de resultaten hoger dan de verwachtingen. Dat was vooral te danken aan de divisies autoconstructie en vliegtuigbouw, die ervoor konden zorgen dat de druk van de lagere aluminiumprijzen gedeeltelijk konden worden opgevangen. De prijsdalingen zorgden voor een omzetdaling van 14 procent. Dankzij overnames en organische groei konden de inkomsten daarentegen met 4 procent worden opgevoerd. De nettowinst van Alcoa viel van 140 miljoen dollar op 135 miljoen dollar terug.

De kosten voor natuurrampen zijn tijdens de eerste helft van dit jaar opgelopen tot 70 miljard dollar, tegenover een schade van 59 miljard dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de Duitse herverzekeraar Munich Re bekend gemaakt. Vooral de aardbevingen in Japan en het noodweer in Europa zorgden voor een toename van de schade. Bij de rampen verloren 3.800 mensen het leven, terwijl tijdens de eerste helft van vorig jaar 21.000 doden moesten worden geteld. De grootste schade werd veroorzaakt door twee aardbevingen op het Japanse eiland Kyushu in april (25 miljard dollar). De schade van het noodweer in Europa wordt geraamd op meer dan 6 miljard dollar.

De Franse autogroep PSA Peugeot Citroën heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 1,54 miljoen auto’s verkocht. Dat betekende een daling met 0,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Europa werd een stijging met 7,4 procent tot bijna 1,06 miljoen exemplaren opgetekend. Ook in Latijns-Amerika steeg de verkoop met 16,4 procent tot 88.800 verkochte eenheden. Daarentegen diende in de regio China en Zuidoost-Azië een achteruitgang met 19,4 procent tot 294.000 exemplaren worden gemeld. Ook in Afrika en het Midden-Oosten was er een daling met 13,3 procent. In de regio Eurazië moest een lichte inkrimping met 0,1 procent worden gemeld, vooral te wijten aan de Russische markt.

De retailers Ahold en Delhaize zitten op schema om hun aangekondigde fusie voor eind juli af te ronden. Om die deadline te halen moet eerst nog wel de goedkeuring worden gekregen van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). Iets meer dan een jaar geleden maakten de twee partijen hun intentie tot fusie bekend. Indien de operatie echter niet voor eind juli kan worden afgerond, moet Ahold volgens de Nederlandse wetgeving opnieuw een bijzonder aandeelhoudersvergadering samenroepen. Dan verloopt immers de periode van zes maand waarin de vorige beslissing van de aandeelhouders geldig blijft. Door de fusie ontstaat een groep met ruim 6.500 winkels en meer dan 375.000 werknemers.

Meer Nieuws

 

09:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-07-16

Millennials vertrouwen het meest op mond-aan-mond reclame

Bij het onderzoek naar consumptiegoederen vertrouwen millennials in grotere mate op mond-aan-mond reclame dan de andere generaties.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/traditional/millennials-rely-on-w-o-m-more-than-other-adults-when-researching-consumer-goods-68531/

17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Fruit en groenten leiden tot een groter geluksniveau

De consumptie van fruit en groenten kan het geluksniveau gevoelig verhogen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Warwick en de University of Queensland.

Lees Verder

http://medicalxpress.com/news/2016-07-fruit-vegetables-substantially-happiness.html

17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaanse consument heeft geen vertrouwen in buitenlandse media

De Amerikaanse consument heeft nagenoeg geen enkel vertrouwen in buitenlandse media. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Global Research Business Network.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/traditional/here-are-the-institutions-americans-trust-the-most-and-least-68510/

17:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

In criminaliteit heeft inbraak grootste ecologische voetafdruk

Alleen al in Engeland en Wales geeft criminaliteit aanleiding tot een uitstoot van 4 miljoen ton koolstofdioxide per jaar. Inbraken hebben in die uitstoot het grootste aandeel. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Surrey.

Lees Verder

http://www.surrey.ac.uk/mediacentre/press/2016/estimating-carbon-footprint-crime

17:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Luchtvaart verwerkt duizend cyberaanvallen per maand

De luchtvaartsector wordt maandelijks met een duizendtal aanvallen van hackers geconfronteerd. Dat heeft Luc Tytgat, directeur beveiliging bij het European Aviation Safety Agency (Easa) gezegd.

Lees Verder

http://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/hackers-bombard-aviation-sector-with-more-than-1000-attacks-per-month/?nl_ref=16487282

17:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oplage wereldwijd belangrijkste inkomstenbron krantensector

De omzet uit oplages blijft voor de wereldwijde krantensector belangrijker dan reclame. Dat blijkt uit een rapport van de World Association of Newspapers (Wan). Vorig jaar boekte de wereldwijde krantensector een omzet van 168 miljard dollar, verdeeld over 90 miljard dollar uit fysieke en digitale oplages en 78 miljard dollar uit reclame. Het jaar voordien werd een totale omzet van 179 miljard dollar geregistreerd, verdeeld over 92 miljard dollar uit de krantenverkoop en 87 miljard dollar uit reclame. Er wordt aan toegevoegd dat de fysieke activiteiten vorig jaar nog altijd 92 procent van alle inkomsten vertegenwoordigden, tegenover 93 procent het jaar voordien.

“Het voorbije jaar zijn de wereldwijde kranteninkomsten opnieuw met 1,2 procent ingekrompen,” wordt er opgemerkt. “Over een periode van vijf jaar is er sprake van een daling met 4,3 procent. Bij de fysieke oplages werd vorig jaar nog een achteruitgang met 4,9 procent geregistreerd, maar sinds het begin van dit decennium is er al sprake van een verlies met 21,6 procent. De inkomsten uit offline reclamecampagnes kenden eveneens een achteruitgang met respectievelijk 7,5 procent en 24 procent.” De online reclame-inkomsten lieten het voorbije jaar een stijging met 8,5 procent optekenen en registreren over een periode van vijf jaar een groei van bijna 60 procent.

De betaalde digitale oplage kende vorig jaar een stijging met 30 procent, terwijl sinds het begin van het decennium een toename met 547 procent kon worden opgetekend. De onderzoekers merken nog op dat er tussen de verschillende regio’s belangrijke afwijkingen kunnen worden opgetekend. De grootste krantenmarkten van de wereld zijn de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, China, Groot-Brittannië, India en Brazilië. Samen vertegenwoordigen die markten een meerderheid van de wereldwijde kranteninkomsten. Dezelfde landen nemen ook ongeveer 80 procent van de wereldwijde circulatie voor hun rekening. De groei van de gedrukte oplages is vooral te danken aan een toename op een aantal Aziatische markten.

Wereldwijd lezen meer dan 2,7 miljard mensen een fysieke krant. Geraamd wordt dat ook minstens 40 procent van de wereldwijde internet-gebruikers een online krant leest.

Lees Verder

 

17:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kranten |  Facebook |

In bankensector blijft persoonlijke interactie belangrijk

In de financiële dienstensector blijven persoonlijke interacties blijven voor de consument cruciaal. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Nielsen.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/traditional/in-person-interactions-matter-in-financial-services-68559/?utm_campaign=newsletter&utm_source=mc&utm_medium=headline

17:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Japanse concern Ono Pharmaceutical heeft een licentie genomen op een kankertherapie van het Belgische biotechbedrijf Celyad. In eerste instantie ontvangt Celyad een vergoeding van 1,25 miljard yen of 11,1 miljoen euro voor het contract. Afhankelijk van de behaalde onderzoeksresultaten, kunnen de betalingen uiteindelijk oplopen tot 31,3 miljard yen. Celyad verwierf de therapie door de overname van het Amerikaanse bedrijf Oncyte vorig jaar. De licentie van Ono Pharmaceutical is geldig in Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Het Japanse concern bracht de voorbije jaren in samenwerking met Bristol Myers Squibb al het bijzonder beloftevolle kankermiddel Opdivo op de markt.

De Belgische chemiegroep Solvay heeft met Mubadala Development Company, een investeringsmaatschappij uit Abu Dhabi, een joint-venture opgericht voor de productie van geavanceerde composietmaterialen voor onderdelen van de nieuwe generatie vliegtuigen. De nieuwe onderneming wordt gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten en zal naar verwachting over vijf jaar operationeel zijn. De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing wordt de eerste klant van de joint-venture. De technologie van Solvay maakt gebruik van composietmaterialen die met vezels zijn versterkt en tot een gewichtsbesparing moeten leiden, zonder de kwaliteit en prestaties in het gedrang te brengen.

De Amerikaanse autobouwer Tesla Motors werkt aan een nieuw masterplan. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, op Twitter gemeld. Verdere details over de plannen worden volgens Musk voorlopig geheim gehouden. Volgens een aantal waarnemers zou de ontwikkeling mogelijk te maken kunnen hebben met een nieuwe versie van software voor zelfrijdende auto’s. Eerder al werd gemeld dat Tesla op korte termijn mogelijk een nieuwe versie zou presenteren van de zelfrijdende functie Autopilot. Die oplossing zou bestaan uit twee camera’s die voorwaarts zijn gericht en verkeerslichten kunnen herkennen en kunnen reageren zonder dat de bestuurder hoeft in te grijpen.

Het internetbedrijf Google neemt het Franse bedrijf Moodstocks over. De Franse startup ontwikkelt onder meer software voor de herkenning van objecten. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Google wil het onderzoek van Moodstocks integreren in zijn eigen technologie voor objectherkenning, die onder meer in Google Photo's is ingebouwd. De software van Moodstocks biedt smartphones de mogelijkheid om met behulp van de camerafunctie in hoog tempo objecten te kunnen herkennen. Daarnaast beschikt het Franse bedrijf over technologie die bepaalde kledingstukken kan herkennen en gebruikers doorstuurt naar webwinkels die de bestudeerde ontwerpen verkopen.

De Chinese autoriteiten hebben online media verboden nieuws te verzamelen op sociale media, tenzij daar toestemming voor is gegeven. De maatregel moet de verspreiding van vals nieuws en geruchten voorkomen. Dat hebben de Chinese internet-autoriteiten bekend gemaakt. De Chinese regering zegt de maatregelen te nemen om terrorisme en extremisme te bestrijden. Ook wil de regering vermijden dat schadelijke geruchten over het land via internet worden verspreid. Het internet wordt door de Chinese overheid al sterk gereguleerd. Bekende sites van buitenlandse bedrijven, zoals Facebook en Google, worden in het land geblokkeerd. Andere publicaties moeten vooraf worden voorgelegd.

Busbouwer Van Hool uit Lier gaat in de Verenigde Staten mogelijk een nieuwe fabriek bouwen voor de productie van bussen. Het bedrijf levert al kleine bussen voor de Amerikaanse privésector, maar wil in het land ook actief worden in het openbaar vervoer. Die markt is echter exclusief voorbehouden voor bussen die in de Verenigde Staten worden geproduceerd. De Belgische busbouwer heeft dan ook bekend gemaakt de opstart van een Amerikaanse fabriek te onderzoeken. Ook voor de divisie opleggers zou een nieuwe buitenlandse productie worden gezocht. Het is echter nog niet bekend in welk land die divisie, die de bestaande productie in Lier moet aanvullen, zou worden gevestigd.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn de zoektocht gestart naar een koper voor dochterbedrijf Qbuzz, gespecialiseerd in streekvervoer. Dat heeft het spoorbedrijf bekend gemaakt. Begin maart werd al bekend gemaakt dat Qbuzz zou worden verkocht, aangezien het dochterbedrijf niet meer tot de kernactiviteiten werd gerekend. In dat kader heeft het bedrijf ook besloten niet meer mee te dingen naar regionale spoorconcessies. Qbuzz is actief in een aantal Noord-Nederlandse regio’s en het gebied rond de stad Utrecht. Het bedrijf werd acht jaar geleden opgericht en is met een omzet van 208 miljoen euro één van de grootste aanbieders van regionaal openbaar vervoer in Nederland.

De Europese Unie heeft een einde gemaakt aan de samenwerking met sigarettenfabrikant Philip Morris in de strijd tegen smokkel van rookwaren. Er was zware kritiek gerezen op de samenwerking, die twaalf jaar geleden van start ging. Critici wierpen echter op dat de Europese fraude-bestrijding zich door de tabaksindustrie laat betalen om smokkel tegen te gaan die de betrokken bedrijven zelf in de hand zouden werken. De Europese Unie zou bijna 2 miljard euro overhouden aan de samenwerking met Philip Morris en drie andere tabaksfabrikanten. Kristalina Georgieva, Europees commissaris voor humanitaire zaken, merkt op dat de samenwerking de gestelde doelstellingen heeft gerealiseerd.

De Zwitserse modeketen Charles Vögele zal zijn Belgische winkels wellicht niet aan één grote overnemer overdragen, maar afzonderlijk verkopen. Dat heeft makelaar Moyersoen, verantwoordelijk voor de verkoop, gemeld. Vögele heeft in België éénenveertig winkels met 217 personeelsleden. Tot eind augustus kunnen geïnteresserden een bod uitbrengen. Begin juni raakte bekend dat Charles Vögele weg wil uit België. Vervolgens kreeg de Belgische afdeling van de Antwerpse handelsrechtbank bescherming tegen de schuldeisers. De rechtbank stelde twee gerechtsmandatarissen aan die tot half november de tijd krijgen om een koper te vinden. Moyersoen benadrukt dat de winkels voorlopig open zullen blijven.

De vraag naar commerciële vliegtuigen blijft de volgende decennia sterk groeien. De recente onrust op de financiële markten en de moeilijke economische vooruitzichten veranderen daar niets aan. Dat heeft Randy Tinseth, directeur marketing van vliegtuigconstructeur Boeing, op de luchtvaartshow in het Britse Farnborough bekend gemaakt. Het Amerikaanse concern gaat ervan uit dat luchtvaartmaatschappijen wereldwijd de volgende twintig jaar 39.620 nieuwe toestellen zullen aanschaffen ter waarde van een totaalbedrag van ongeveer 5.900 miljard dollar. Dat betekent een stijging met ruim 4 procent tegenover de marktprognose van vorig jaar.

De cementgroep LafargeHolcim verkoopt zijn Indiase divisie bouwmaterialen aan het lokale concern Nirma. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,4 miljard dollar. Dat heeft de cementgroep bekend bemaakt. Het bedrijf wil de opbrengst van de verkoop onder meer gebruiken om zijn schuldenlast te verlagen. De betrokken divisie bestaat uit drie cementfabrieken en twee maalstations en bereikt een productiecapaciteit van 11 miljoen ton per jaar. De verkoop is een onderdeel van het desinvesteringsprogramma van LafargeHolcim, dat eerder aangaf dit jaar voor 3,6 miljard dollar aan bezittingen van de hand te willen doen. LafargeHolcim kampt in India met sterke prijsdalingen, die sterk op de resultaten wegen.

De Australische divisie van Unilever heeft een boete van omgerekend ruim 7.300 euro betaald wegens het verspreiden van misleidende informatie. Het bedrijf had volgens de Australische autoriteiten ten onrechte de indruk dat bepaalde ijsproducten gezond genoeg waren om op scholen te verkopen. De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) stelde niet te kunnen tolereren dat het bedrijf op een verpakking had vermeld dat het product goedgekeurd was voor schoolkantines. Daarmee wou Unilever volgens de autoriteiten laten uitschijnen dat zijn snack een gezonde optie was voor schoolkantines. Smith’s werd voor eenzelfde vergrijp tot dezelfde boete veroordeeld.

Het Nederlandse biotechbedrijf Kiadis Pharma heeft een nieuwe investering van ongeveer 750.000 dollar ontvangen van de Amerikaanse Leukemia & Lymphoma Society (LLS) voor de ontwikkeling van een geneesmiddel voor de behandeling van kanker. Het Amerikaanse gezondheidsfonds investeerde eerder dit jaar al een bedrag van 1 miljoen dollar in het Nederlandse bedrijf. Manfred Rüdiger, chief executive van Kiadis, zegt de investering te beschouwen als een sterk teken van vertrouwen. Het biotechbedrijf zal het extra kapitaal gebruiken voor een verder onderzoek naar een nieuw geneesmiddel, dat de kans op succes bij de transplantatie van stamcellen moet vergroten.

Bij het Britse modehuis Burberry heeft Christopher Bailey zijn mandaat als chief executive neergelegd. Bailey blijft wel aan als bestuurder en creatief directeur, maar Marco Gobbetti neemt de dagelijkse leiding over het bedrijf over. Gobbetti is een ervaren bestuurder en was voordien actief bij de Franse groep Céline, producent van luxeartikelen Céline. Nog eerder werkte hij onder meer voor Givenchy en de Italiaanse modehuizen Moschino en Bottega Veneto. Bailey lag al langer onder vuur door tegenvallende resultaten. De omzet viel het voorbije jaar met 8 procent terug. Bailey nam ruim twee jaar geleden de leiding over Burberry over van Angela Ahrendts, die naar het technologiebedrijf Apple ging.

De families van vijf Amerikaanse terreurslachtoffers hebben een rechtszaak gestart tegen Facebook. Volgens de klacht liet de de sociale netwerksite de Palestijnse beweging Hamas toe zijn platform te gebruiken als communicatiemiddel bij het plannen van aanvallen. Vier Amerikanen kwamen bij die aanslagen om het leven. De families van de slachtoffers eisen een schadevergoeding van 1 miljard dollar. De terrorisme-wetgeving van de Verenigde Staten verbiedt Amerikaanse bedrijven diensten te verlenen aan terreurorganisaties. Facebook heeft volgens de schadeclaim zijn online platform en communicatiesysteem door Hamas laten gebruiken. Facebook heeft geen commentaar gegeven.

Meer Nieuws

09:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-07-16

Consument communiceert anders met collega’s dan met bedrijven

De consument verkiest voor zijn communicatie met collega’s andere kanalen dan voor de interactie met bedrijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Mobile Ecosystem Forum (MEF).

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/online/consumers-text-for-businesses-68723/?utm_campaign=newsletter&utm_source=mc&utm_medium=headline

17:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Expats voelen zich vaak ondergewaardeerd

Expats voelen zich vaak ondergewaardeerd. Hun superieuren hebben echter een veel positievere perceptie. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Santa Fe Relocation Services.

Lees Verder

http://www.hrmagazine.co.uk/article-details/mobility-professionals-feel-undervalued

17:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vele internet-gebruikers blijven tijdens vakantie liefst offline

Een groot gedeelte van de internet-gebruikers wil op zijn vakantie liever niet online geconnecteerd blijven. Dat blijkt uit een onderzoek van MSI International.

Lees Verder

http://www.emarketer.com/Article/Half-of-US-Internet-Users-Want-Unplug-on-Vacation/1014192

17:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chinese migratiebeweging verandert sociale identiteit miljoenen

De Chinese migratiebeweging heeft de sociale identiteit van miljoenen mensen veranderd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Kansas.

Lees Verder

http://news.ku.edu/2016/07/01/chinas-urban-migration-has-influenced-social-identity-millions-study-finds

17:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ontwikkeling leiderschap cruciaal voor vakkundige organisatie

De ontwikkeling van leiderschap heeft de grootste impact op de vakkundige organisatie van de onderneming. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Orion Partners.

Lees Verder

http://www.hrmagazine.co.uk/article-details/weaknesses-in-leadership-development-stifling-agility

17:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Afrikaanse consument optimistisch over de toekomst

Een overgrote meerderheid van de Afrikaanse consumenten is optimistisch over de toekomst. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Boston Consulting Group. In grote markten zoals Egypte, Kenia en Nigeria wordt het grootste optimisme opgetekend.

Lees Verder

https://www.warc.com/LatestNews/News/African_consumers_eager_to_spend_.news?ID=37047

17:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mobiele bankapplicatie vooral gebruikt voor controle rekeningen

Mobiele bankapplicaties worden vooral gebruikt om rekeningen te controleren. Dat blijkt uit een onderzoek van Bank of America en consulent Braun Research.

Lees Verder

http://www.emarketer.com/Article/Most-Mobile-Banking-Users-Check-Balances-Statements/1014181

16:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Europese Unie moet voor de financiële sector een noodpakket van 150 miljard euro voorzien, zodat kan worden voorkomen dat de crisis bij de Italiaanse banken zou overslaan op de rest van Europa. Dat heeft David Folkerts-Landau, topeconoom van Deutsche Bank, tegenover de Duitse krant Die Welt, gezegd. De Italiaanse bankensector gaat gebukt onder honderden miljarden aan leningen die waarschijnlijk nooit meer zullen worden afgelost. De Italiaanse regering zoekt naar manieren om de banken te hulp te schieten, maar de Europese regels maken staatssteun moeilijk. Folkerts-Landau vindt echter dat deze regels nu beter tijdelijk opgeschort zouden worden, zodat een grotere schade kan worden voorkomen.

In de Verenigde Staten heeft de Consumer Product Safety Commission (CPSC) meer dan een half miljoen hoverboards teruggeroepen. De lithium-ion batterijen van de hoverboards raken te makkelijk oververhit, waardoor een gevaar op brand of explosies zou ontstaan. Eigenaars worden aangemaand snel te reageren en hun hoverboard terug te brengen naar de winkel. Volgens Elliot Kaye, voorzitter van de consumentenorganisatie, zijn al bijna honderd incidenten met hoverboards gemeld. In een aantal gevallen was er sprake van lichamelijke of materiële schade. De geviseerde hoverboards zijn van Chinese productie. Ook in Groot-Brittannië werden vorig jaar al vijftienduizend hoverboards uit handel genomen.

Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell eist een schadevergoeding van Saudi Aramco wegens de beëindiging van hun gezamenlijke joint-venture Motiva Enterprises in de Verenigde Staten. De schadeclaim zou kunnen oplopen tot 2 miljard dollar. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De twee bedrijven kondigden in maart aan een einde te maken aan hun jarenlange samenwerking. Daarbij zou Aramco, het grootste oliebedrijf ter wereld, de naam Motiva houden en bezit krijgen van de raffinaderij in Port Arthur in Texas en zesentwintig distributieterminals. Voor Shell resteren raffinaderijen in Louisiana en negen terminals, net zoals benzinestations in Florida, Louisiana en het noordoosten van de Verenigde Staten.

Het Hôtel Tassel in Brussel is op zoek naar een nieuwe huurder. Het complex situeert zich langs de Paul Emile Jansonstraat, in de buurt van de Louizalaan. Het pand, ontworpen door Victor Horta, werd gebouwd tijdens het laatste decennium van de negentiende eeuw en werd ontworpen als woonst voor de Brusselse hoogleraar Emile Tassel. Het pand geldt samen met de woning van architect Paul Hankar aan de Defacqzstraat in Sint-Gillis als startpunt van de art nouveau. Het Hôtel Tassel werd in het midden van de jaren zeventig erkend als beschermd gebouw en staat sinds het begin van deze eeuw op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De huurprijs bedraagt ongeveer 8.000 per maand.

Altice heeft een meerderheidsbelang in de Amerikaanse krant Newsday verkocht aan de familie die het dagblad eerder al in bezit heeft gehad. De Amerikaanse tak van het Franse kabelbedrijf verkoopt 75 procent van de Newsday Media Group aan een investeringsmaatschappij van Patrick Dolan en behoudt zelf een participatie van 25 procent. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Altice had Newsday, dat ook een lokale televisiezender in bezit heeft, bij de overname van de Amerikaanse groep Cablevision eerder dit jaar verworven. Cablevision werd in de eerste helft van dit jaar opgericht door Charles Dolan, vader van Patrick Dolan. Ook Home Box Office (HBO) werd door Charles Dolan gelanceerd.

In de Europese Unie zijn er vorig jaar 5,2 miljoen mensen overleden, tegenover 5,1 miljoen geboortes. Daarmee kende de Europese Unie voor de eerste keer een negatieve natuurlijke bevolkingsgroei. Door migratie groeide de bevolking wel met bijna 0,35 procent tot meer dan 510 miljoen inwoners. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. In zeventien lidstaten nam de totale bevolking, inclusief migratie, toe. De sterkste toename werd opgetekend in Luxemburg (2,33 procent), gevolgd door Oostenrijk (1,44 procent) en Duitsland (1,18 procent). België kende een groei met 0,72 procent. De sterkste afname werd opgetekend in Litouwen (1,13 procent), Letland (0,87 procent) en Kroatië (0,82 procent).

Een onderzoeksteam van de Universiteit Gent heeft een techniek ontwikkeld om zeewater op een energiezuinige manier om te zetten in drinkbaar water. Het nieuwe proces produceert ook zelf energie. Daarmee realiseren de Belgische wetenschappers een wereldprimeur. Gelijkaardige oplossingen om zeewater door membranen te filteren, vergen immers een zware investering van energie. De Gentse onderzoekers maken gebruik van het principe dat zout water zich automatisch naar zoet water wil verplaatsen, waardoor energie vrijkomt. Op die manier moet bij het uiteindelijke proces minder energie worden gebruikt. Onder meer in Singapore zou al interesse zijn gerezen voor de Vlaamse ontwikkeling.

In de Verenigde Staten is autosport-ondernemer Carl Haas (86) overleden. Dat heeft Carl Haas Automobile Imports, het bedrijf van de aflijvige, bekend gemaakt. Haas was in de jaren vijftig en het begin van de jaren zestig zelf als autopiloot actief. Maar nog tijdens zijn actieve carrière lanceerde Haas zijn eigen renstal. De racewagens van Haas namen deel aan onder meer de Formule Eén en de Amerikaanse competities Nascar, ChampCar en IndyCar. Onder meer Mario Andretti en diens zoon Michael Andretti kwamen uit voor de renstal van Haas en diens zakelijke partner Paul Newman, die ook zelf actief aan races deelnam. Het team van Carl Haas zou uiteindelijk meer dan honderd zeges verzamelen.

Royal Dutch Shell en Keppel Offshore & Marine starten een joint-venture voor de opslag van vloeibaar aardgas (LNG) in Singapore. Dat heeft Keppel bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Wel werd aangegeven dat de twee partners elk een belang van 50 procent krijgen in de nieuwe entiteit. Bedoeling is dat de joint-venture vloeibaar gas voor de scheepvaart opslaat. Singapore is op dit ogenblik al het grootste bunkering-centrum van de maritieme industrie, maar wil zich ook strategisch positioneren om een leidinggevend handelsplatform voor vloeibaar aardgas te worden. Singapore wil tegen het einde van dit decennium de wereldwijde vloot op vloeibaar gas bedienen.

Uruguay start met de registratie van klanten die in de apotheken van het land marihuana willen kopen. Uruguay is het eerste land van de wereld waar de overheid de productie en verkoop van marihuana voor zijn rekening neemt. Het land heeft inmiddels al zijn eerste staatsoogst kunnen melden. De teelt was onder zware bewaking toevertrouwd aan speciale bedrijven. Inmiddels zijn die voorraden geoogst en gedroogd. In augustus zou met de verkoop worden gestart. Uruguay laat geregistreerde gebruikers sinds drie jaar toe marihuana te telen. Voortaan kunnen gebruikers ook in de apotheken tot 40 gram marihuana per maand kopen. Geautoriseerde kopers worden met vingerafdrukken geïdentificeerd.

De Duitse autobouwer Porsche heeft de tweede generatie van zijn model Panamera voorgesteld. Er zijn versies met motoren op diesel en benzine, maar daarnaast heeft Oliver Blume, topman Porsche, ook twee verschillende hybride-versies aangekondigd. Daarbij wordt gewag gemaakt van een instapversie en een topmodel. Blume wijst erop dat de autobouwer met de hybride zowel aan de uitstooteisen als aan de prestatiebehoeften kan voldoen. De nieuwe lijn komt in het eerste kwartaal van volgend jaar op de markt. De prijzen van de verschillende versies starten vanaf bedragen van 114.300 dollar en 167.700 dollar. De tweede generatie van de Panamera wordt volledig geproduceerd in de fabriek van Porsche in Leipzig.

Het Waalse bedrijf Osimis, een spinoff van het Centre Hospitalier Universitaire de Liège, lanceert een online cloud-platform dat het mogelijk moet maken om medische beelden gemakkelijker uit te wisselen. Wetenschappers van het Luikse ziekenhuis bouwden vijf jaar geleden al het platform Orthanc, dat de eigen radiologen moest toelaten intern beeldinformatie uit te wisselen. Opgemerkt wordt dat er in België jaarlijks 33 miljoen medische beeldonderzoeken worden uitgevoerd. Bijna twee derde wordt op compact-disc geplaatst en met de post onder artsen uitgewisseld. Dat betekent echter een kost van 130 miljoen euro per jaar, die Osimis met zijn nieuwe platform zegt te kunnen helpen besparen.

De regering heeft een belangrijk akkoord bereikt over de financiering van de spoorwegen de volgende jaren. Er is vastgelegd dat de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) en Infrabel tot het einde van dit decennium een totale dotatie krijgen van 13,7 miljard euro. Daarbij is een bedrag van 8,7 miljard euro voorzien voor de spoorwegmlaatschappij, die na de vergoeding voor het gebruik van de spoorinfrastructuur aan Infrabel nog een bedrag van 5,6 miljard euro overhoudt. Infrabel ontvangt van de overheid een bedrag van 5 miljard euro. Samen met de vergoeding voor het gebruik van zijn infrastructuur loopt dat bedrag uiteindelijk op tot 8 miljard euro.

India heeft het voorbije jaar op binnenlandse vluchten 80 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 18,8 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee vormt India de grootste groeimarkt van de wereldwijde luchtvaartsector. Dat blijkt uit een rapport van de International Air Traffic Association (Iata). Op de tweede plaats staat Rusland met een stijging van bijna 12 procent tot 47 miljoen binnenlandse reizigers, gevolgd door China, waar een stijging met 9,7 procent tot 395 miljoen reizigers werd geregistreerd. De grootste luchtvaartmaatschappij was American Airlines met 146,5 miljoen reizigers, gevolgd door Southwest Airlines, Delta Air Lines, China Southern Airlines en Ryanair.

De Britse scheepsmakelaar Clarkson zal dit jaar significant minder winst boeken dan vorig jaar. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat de tarieven voor zeevracht tijdens de eerste helft van dit jaar gemiddeld 30 procent zijn gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die dalende tarieven wegen op de winstgevendheid van de scheepsmakelaar. Ook in november vorig jaar had Clarkson al een winstwaarschuwing gepubliceerd. Het bedrijf zegt dat de kloof tussen vraag en aanbod te groot blijft, maar zegt wel dat het einde van een cyclus nadert. Er worden immers steeds meer schepen uit de vaart genomen, zodat het onevenwicht op termijn volgens Clarkson zal afnemen.

Meer Nieuws

09:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-07-16

Crisis laat manager vaak machteloos achter

Hoewel nagenoeg alle managers toegeeft tijdens hun carrière met een crisis te zijn geconfronteerd, moet een groot gedeelte toegeven de problemen niet deskundig te hebben kunnen aanpakken. Dat is de conclusie van een studie van het Chartered Management Institute (CMI) in Groot-Brittannië.

Lees Verder

http://www.hrmagazine.co.uk/article-details/only-half-of-managers-can-handle-a-crisis

11:47 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Aangename persoonlijkheid is ook hulpvaardig voor onbekenden

Aangename persoonlijkheden zijn ook het snelst geneigd om onbekenden te helpen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Iowa.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160708105412.htm

11:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Westerse literatuur bestaat uit zes verhaallijnen

De hele westerse literatuur is grotendeels uit amper zes verhaallijnen opgebouwd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Computational Story Laboratory in de Amerikaanse staat Vermont.

Lees Verder

https://techxplore.com/news/2016-07-analyses-main-story-arcs-western.html

11:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verveling is belangrijke voedingsbodem voor extremisme

Verveling kan een belangrijke voedingsbodem zijn voor extreme politieke inzichten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het King’s College London in Groot-Brittannië en de University of Limerick in Ierland. De onderzoekers geven wel toe dat het op dit ogenblik niet duidelijk is hoe groot die impact op het politieke klimaat kan zijn. Wel wordt opgemerkt dat politieke overtuigingen en het politieke klimaat in het algemeen een complex gegeven zijn die door een samengaan van uiteenlopende factoren worden beïnvloed, maar kan worden vastgesteld dat verveling een deel van die wisselwerking kan vormen.

Uit het onderzoek bleek dat zowel progressieven als conservatieven door verveling naar een meer uitgeproken politieke oriëntatie werden gedrongen. Personen die gemakkelijk in verveling vallen bleken bovendien geneigd te zijn meer extreme politieke standpunten in te nemen. “Verveling kon worden gelinkt aan een zoektocht naar de betekenis van het leven, wat op zijn beurt geassocieerd werd aan politiek extremisme,” verduidelijk onderzoeksleider Wijnand van Tilburg, sociaal psycholoog aan de University of Limerick. “De adoptie van een meer extreme politieke ideologie lijkt voor sommigen een manier om opnieuw betekenis te injecteren in een situatie van verveling.”

“Verveling maakt mensen gespannen,” aldus van Tilburg. “Verveling kan een aanzet zijn om op zoek te gaan naar uitdagende en opwindende engagementen, die betekenis moeten geven aan het bestaan. Politieke ideologieën kunnen deze existentiële zoektocht helpen. Verveling motiveert mensen om hun situatie te veranderen en genereert een engagement in activiteiten die meer zinvol lijken dan de actuele levensomstandigheden. Het onderzoek toont aan dat politieke visies gedeeltelijk zijn gebaseerd op verveling en de behoefte om deze negatieve existentiële ervaringen tegen te gaan met ideologieën die een zin lijken te geven aan het leven.”

“De exacte impact van verveling op extremisme kon niet worden aangegeven,” merkt Wijnand van Tilburg op. “Mogelijk kan die invloed door de bredere context van het politieke klimaat worden bepaald. Wanneer andere sterke factoren aanwezig zouden zijn, zou mogelijk de invloed van verveling kunnen worden onderdrukt. In andere situaties daarentegen zou de impact van de verveling heel expliciet kunnen worden.”

Lees Verder

11:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: extremisme |  Facebook |

Kwetsbare narcist richt zich vooral op sociale media

Kwetsbare narcisten, die gekenmerkt worden door onzekerheid en een lager zelfbeeld, manifesteren zich liever in sociale media dan in het reële leven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universita di Firenze in Italië.

Lees Verder

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/mali-ana070716.php

11:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Compromis in visies over rechtvaardigheid is mogelijk

Ondanks onenigheid over het concept van een rechtvaardige maatschappij, kan tussen de verschillende partijen toch een consensus worden bereikt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universität Wien.

Lees Verder

https://medienportal.univie.ac.at/presse/aktuelle-pressemeldungen/detailansicht/artikel/how-to-get-moral-free-riders-to-cooperate/

11:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werknemer niet altijd beschikbaar op cruciale ogenblikken in kinderleven

Vele werknemers hebben door professionele verplichtingen een belangrijke gebeurtenis in het leven van hun kinderen gemist. Dat is de conclusie van een onderzoek van de wervings-applicatie Coople bij tweeduizend Britse werknemers.

Lees Verder

http://www.hrmagazine.co.uk/article-details/one-in-five-have-missed-a-childs-life-event-because-of-work

11:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Frisdrankenproducent Pepsi komt terug op zijn besluit om in de Verenigde Staten geen aspartaam meer in de light-varianten van zijn cola te gebruiken. Een belangrijk aantal klanten had immers geklaagd over de beslissing van het bedrijf om het aspartaam te vervangen door sucralose, waardoor de smaak zou zijn veranderd. Volgens sommige partijen zou aspartaam mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn, al zijn daar geen bewijzen voor en is het product onder meer door de Amerikaanse voedselautoriteit veilig verklaard. Indra Nooyi, chief executive van Pepsico, stelde dat beslist werd om de twee producten vanaf de herfst naast elkaar op de markt te brengen.

De Indiase staalgroep Tata Steel wil zijn Britse staalactiviteiten eventueel onderbrengen in een joint-venture met een Europese partner. Daarvoor zouden al gesprekken met het Duitse concern ThyssenKrupp zijn opgestart. Eerder dit jaar verkocht Tata al voor één symbolische pond zijn fabriek in Scunthorpe in twee sites in Teesside in Engeland, samen met een vestiging in het Franse Hyange, aan de Britse investeerder Greybull Capital. Voor de resterende Britse activiteiten zouden tweehonderd potentiële overnemers zijn gecontacteerd, maar de interesse zou bijzonder beperkt zijn gebleken. Daarom besliste Tata een andere strategie te volgen en een mogelijke partner voor een joint-venture te zoeken.

In de Verenigde Staten wordt Roger Ailes, topman van de nieuwszender Fox News, beticht van seksuele intimidatie. De klacht werd ingediend door Gretchen Carlson, een voormalig anker van de zender. Daarna  zouden minstens tien andere vrouwen zich met beschuldigingen tegen Ailes hebben gemeld. Ailes richtte Fox twintig jaar geleden samen met Rupert Murdoch op. Carlson (50) zegt dat haar loopbaan door Ailes werd gesaboteerd omdat ze herhaaldelijk had geweigerd op zijn seksuele avances in te gaan. Volgens Carlson heerst trouwens bij de hele zender een seksistische cultuur. Het bedrijf zegt een onderzoek naar de klachten in te stellen. Ailes benadrukt echter vals beschuldigd te worden.

Het stadsbestuur van Moskou gaat een mobiliteitsprogramma van de Nederlandse navigatiespecialist TomTom gebruiken om een oplossing te zoeken voor zijn verkeersproblemen. Daarover hebben beide partijen een intentieverklaring ondertekend. In heel de wereld kennen volgens de index van TomTom slechts vier steden een grotere verkeerscongestie dan Moskou, waar de autobestuurder door files op 44 procent extra reistijd moet rekenen. Drie jaar geleden stond Moskou nog op de eerste plaats. Nu wordt de rangschikking aangevoerd door Mexico, waar gerekend wordt op een extra reistijd van 59 procent. Het intelligente mobiliteitsprogramma van TomTom moet de positie van Moskou verder verbeteren.

Brussel wordt volgend jaar één van de twaalf steden in de wereld waar een manche van het wereldkampioenschap Formula-E voor elektrische wagens, wordt georganiseerd. Dat heeft de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), organisator van het gebeuren, beslist. De race zou begin juli volgend jaar worden gehouden op een stratencircuit rond het Atomium.  Ook Hongkong, Marrakech, Montreal en New York worden aan de kalender toegevoegd. Er moet nog wel een oplossing gevonden worden voor de financiering van de wedstrijd. De kosten voor de organisatie van één race zou kunnen oplopen tot 10 miljoen euro. Met Jerôme d’Ambrosio neemt ook één Belgische piloot aan het wereldkampioenschap Formula-E deel.

Drankenproducent Konings uit Zonhoven neemt de fruitsappenfabriek van Pepsico in de Engelse stad Boxford over. De transactie heeft betrekking op de gebouwen, de installaties en het personeel. De merknamen blijven wel eigendom van Pepsico. De Britste fabriek werd opgericht in de jaren dertig en realiseert een jaarlijkse productie van ongeveer 40 miljoen liter. De fabriek heeft een honderdtal medewerkers. Boxford is na de sappenfabriek van Hero in Breda de tweede buitenlandse productievestiging in de portfolio van Konings. De internationale markt vertegenwoordigt inmiddels al 80 procent van de totale omzet van de Limburgse drankenproducent.

Het bedrijf Just Eat gaat bestelmaaltijden in Londen voortaan met een rijdende robot bij de klant thuis laten bezorgen. Dat heeft David Buttress, chief executive van Just Eat, aangekondigd. De robots zijn volgens Buttress op korte afstanden goedkoper en efficiënter dan een besteldienst met chauffeur. Het bedrijf zegt al met dertig robots over een totale afstand van 5.000 mijl tests uitgevoerd te hebben in Greenwich, Milton Keynes en Glastonbury. De robots zijn uitgerust met satellietnavigatie, sensoren en camera's. Ook is er een audio-verbinding met een controle-kamer, waar een aantal operatoren de robots opvolgen. De klant krijgt met een speciale code toegang tot de laadruimte van de robot.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Virtuix, gespecialiseerd in virtuele realiteit, heeft een joint-venture gesloten met de Chinese gameproducent Hero Entertainment. Virtuix, opgericht door de Belgische ondernemer Jan Goetgeluk, stelt daarbij zijn platform Omni ter beschikking om een virtuele arena te creëren voor het game Crisis Action van het Chinese concern. Crisis Action is op enkele jaren tijd in Azië bijzonder populair geworden en heeft China, Hongkong, Taiwan en Macau inmiddels al meer dan 400 miljoen geregistreerde gebruikers. Er worden ook gametornooien georganiseerd waarbij de spelers elkaar kunnen bekampen. Daarbij kan vaak worden gespeeld voor prijzenpotten van meer dan 1 miljoen dollar.

In Groot-Brittannië is het Victoria & Albert in Londen uitgeroepen tot het museum van het jaar. In zijn motivering merkt de jury op dat het museum zijn bezoekers een onvergetelijke ervaring bezorgt. Onder meer wordt gewezen op Savage Beauty, een retrospectieve rond het werk van Alexander McQueen, die vorig jaar met meer dan 480.000 bezoekers de meest succesvolle tentoonstelling uit de geschiedenis van het museum is geworden. Er wordt aan toegevoegd dat het museum ook een buitengewone verbeelding en zin voor innovatie tentoon spreidt. In totaal ontving het museum vorig jaar 3,9 miljoen bezoekers. Ook de website telde 14,5 miljoen unieke gebruikers. Het museum telt 90.000 leden. Ook dat is een recordaantal.

Intelligent, de groep van de Belgische ondernemer Jonas Dhaenens, neemt de hosting-bedrijf Byte uit Amsterdam en HostingXS uit Nijmegen over. Intelligent is de grootste cloud-provider in de Benelux. De overnames kaderen in de ambitie van het bedrijf om ook in Nederland een marktleider te worden. Door de nieuwe Nederlandse overnames wordt het personeelsbestand van de Belgische groep met meer dan vijftig medewerkers uitgebreid. In totaal heeft Intelligent inmiddels een personeelsbestand van bijna vierhonderd mensen. Het bedrijf heeft in België vestigingen in Gent, Brussel, Hasselt en Genk. In Nederland zijn er inmiddels filialen in Nieuwegein, Delft en Amsterdam.

In Mexico heeft de politie opnieuw een belangrijke slag toegebracht aan het Sinaloa-drugskartel. In Mexico-City kon immers Heriberto Zazueta, de logistieke verantwoordelijke van het kartel worden opgepakt. Zazueta, die in criminele middens als Capi Beto bekend stond, zou bij het kartel immers verantwoordelijk zijn geweest voor de drugssmokkel over zee. De Verenigde Staten hebben tegen Zazueta een uitleveringsverzoek lopen wegens drugshandel en witwaspraktijken. De bezittingen van Zazueta in de Verenigde Staten werden twee jaar geleden al geconfisceerd.  In januari al werd Joaquín Guzmán, de leider van het Sinaloa-kartel, opgepakt. Sindsdien wordt het kartel geleid door Ismael Zambada.

Culinor Food Group, producent van bereide maaltijden, neemt het bedrijf Vaco, dochter van het Brits-IJslandse concern Bakkavor, over. Vaco is producent van verse voeding en heeft vestigingen in Olen en Herselt. Het bedrijf levert bereide maaltijden aan supermarkten en is vooral actief in Nederland, België en Duitsland. Voor Bakkavor zijn België en Nederland niet langer een kernmarkt. De groep wil zich concentreren op Groot-Brittannie, de Verenigde Staten en Azië. Door de overname van Vaco bouwt Culinor Food een capaciteit op van veertig miljoen maaltijden per jaar, die een omzet van meer dan 90 miljoen euro vertegenwoordigen. Het personeelsbestand zal ongever vijfhonderd werknemers omvatten.

De Franse telecomoperator Free neemt een gedeelte van de activiteiten van zijn Italiaanse sectorgenoten Wind en 3 Italia over. De twee Italiaanse bedrijven, respectievelijk de derde en vierde operator op de lokale markt, hebben fusieplannen, maar moeten daarvoor van de autoriteiten een gedeelte van hun activiteiten afstoten. Free neemt daarbij een gedeelte van de netwerken over voor een bedrag van 450 miljoen euro. Het Franse bedrijf, eigendom van Xavier Niel, wordt daarmee de vierde mobiele operator op de Italiaanse markt. Eerder al wou Niel ook op de Britse markt profiteren van een fusie tussen de groepen O2 en Three, maar die operatie werd door de Europese autoriteiten geblokkeerd.

De haven van Gent heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een 12,7 miljoen ton goederen behandeld. Dat betekende een stijging met 3,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er kon zowel bij de zeevaart als binnenvaart een stijging worden opgetekend. Bij de zeevaart kon een groei met 4,8 procent tot een absoluut recordniveau van 7,3 miljoen ton worden gemeld. Ook bij de binnenvaart werd een toename met 2,5 procent tot bijna 5,4 miljoen ton gemeld. Bij de zeevaart kon vooral een groei worden opgetekend in de sectoren petroleum en chemie. De binnenvaart liet vooral een stijging optekenen op het gebied van meststoffen, petroleumproducten, ruwe mineralen en bouwmaterialen.

Londen gaat een bijkomende taks van 10 pond invoeren op oude voertuigen met vervuilende motoren en gaat zijn zones met lage emissies uitbreiden. Dat staat in een actieplan waarmee de Londense burgemeester Sadiq Khan de luchtvervuiling in de Britse hoofdstad terug wil terugdringen. De nieuwe heffing komt bovenop de bestaande verkeerstaks van 11,5 pond die nu al van kracht is. De nieuwe maatregel heeft vooral betrekking op auto’s die voor het midden van het voorbije decennium in het verkeer zijn gebracht. Daarnaast wil Khan over vier jaar een groter gedeelte van het grondgebied opnemen in de lage emissiezone. In Centraal-Londen komt over drie jaar een ultralage emissiezone.

Meer Nieuws

10:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gebarentaal moet communicatie-inspanning beperken

Gebarentaal vormt een instrument om de inspanning van de communicatie te beperken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Swarthmore College.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160627132935.htm

10:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Voluntariaat moet gebeuren vanuit intrinsieke motivatie

Voluntariaat kan op de werkvloer een negatieve impact hebben indien het gedrag niet door een intrinsieke motivatie wordt gedragen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Georgia.

Lees Verder

http://news.uga.edu/releases/article/rodell-volunteering-reputation/

10:49 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mens niet alleen verantwoordelijk voor verlies biodiversiteit

De menselijke activiteit is niet alleen verantwoordelijk voor een verlies aan biodiversiteit, maar ligt anderzijds ook aan de basis van een evolutie van de natuur en de introductie van nieuwe soorten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Copenhagen.

Lees Verder

http://macroecology.ku.dk/media/news_list/2016/artificial-evolution/

10:49 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Perceptie over lichaam kan op twee minuten worden gewijzigd

Twee minuten volstaan om de perceptie over de omvang van het menselijk lichaam te veranderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Macquarie University.

Lees Verder

http://www.mq.edu.au/newsroom/2016/07/08/it-takes-two-minutes-to-change-your-perception-of-body-size/

10:48 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |