05-07-16

Concurrentie bepalend voor aantal modellen op automarkt

Concurrentie is voor het aantal beschikbare modellen op de automarkt belangrijker dan de economische conjunctuur of de olieprijzen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160701183552.htm

18:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jonge vrouwen krijgen minder snel feedback op jobinterview

Jonge vrouwen kunnen na een jobinterview minder snel rekenen op feedback dan mannelijke leeftijdsgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de organisaties City & Guilds Group en Business in the Community bij vierduizend Britse sollicitanten.

Lees Verder

http://www.hrmagazine.co.uk/article-details/young-women-less-likely-to-get-job-interview-feedback

18:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Megaprojecten opvallend vaak met grote problemen geconfronteerd

Megaprojecten worden opvallend vaak ook met grote problemen geconfronteerd. De moeilijkheden worden onder meer aan overschatting gekoppeld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California.

Lees Verder

http://news.berkeley.edu/story_jump/bay-bridge-author-on-megaproject-pitfalls/

18:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bitcoin gedijt in periodes van politieke of economische onzekerheid

Transacties met de virtuele munt bitcoin kennen een duidelijke opstoot in periodes van politieke en economische onzekerheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Juniper Research. De resultaten van de studie geven aan dat de bitcoin door steeds meer beleggers in periodes van onrust en onzekerheid als een veilige toevluchtshaven te worden bestempeld. Verwacht wordt dat dit jaar in totaal voor 92 miljard dollar aan bitcoin-transacties zal worden geregistreerd, tegenover minder dan 27 miljard dollar vorig jaar. Wel wordt opgemerkt dat de interesse voor bitcoin-transacties in de retail wellicht beperkt zal blijken tot een nichepubliek.

De toename van het transactie-volume moet volgens Windsor Holden, analist bij Juniper, onder meer worden toegeschreven aan de onzekerheid die door het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie is opgeroepen. In de aanloop naar het referendum over een brexit kon immers een opmerkelijke toename in de bitcoin-activiteiten worden opgemerkt. Daarnaast wordt ook gewezen naar de aanhoudende problemen van de Chinese economie. Een groot gedeelte van de bitcoin-transacties gebeurt op Chinese platformen, waar vele beleggers in de virtuele munt een groter vertrouwen tonen dan in de yuan.

Bovendien mag volgens Holden worden verwacht dat de deelname van Donald Trump aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de loop van dit jaar een verdere stimulans voor bitcoin-transacties zal betekenen. “Indien Donald Trump erin zou lukken president van de Verenigde Staten te worden, mag een grote chaos op de wereldmarkten worden verwacht,” stipt Windsor Holden aan. “De Economist Intelligence Unit telt een eventueel presidentschap van Trump dan ook bij de tien grootste risico’s van de wereld. In een dergelijke omgeving zou de bitcoin echter goed kunnen gedijen, tenminste tot de impact van deze gebeurtenissen op het traditionele geldsysteem duidelijk zou worden.”

Lees Verder

18:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bitcoin |  Facebook |

Biometrie waarschijnlijkste opvolger van het paswoord

Het tijdperk van het paswoord is bijna voorbij en als alternatief wordt vooral naar biometrische toepassingen gekeken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf TeleSign, gespecialiseerd in mobiele identiteit.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/07/age-of-the-password-almost-over-security-pros-favor-behavior.html

18:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa plant de integratie van een aantal kleinere dochterbedrijven. De maatschappijen zouden kunnen worden samengebracht rond Eurowings, de budgetdivisie van de Duitse groep. Ook Brussels Airlines zou bij die operatie kunnen worden betrokken. Dat heeft Carsten Spohr, topman van Lufhansa, bekend gemaakt. Lufthansa heeft een belang van 45 procent in Brussels Airlines en heeft een optie om ook de andere aandelen over te nemen. Tegen oktober zou daarover een beslissing vallen. Indien Brussels Airlines volledig wordt ingelijfd, zal de Belgische maatschappij volgns Spohr in Eurowings worden geïntegreerd. Bij Brussels Airlines is niet iedereen gelukkig met de plannen van Spohr.

Reigsseur Peter Jackson gaat een nieuwe film over Kuifje maken. Dat heeft Steven Spielberg tegenover de Australische krant New Zealand Herald bevestigd. Spielberg maakte vijf jaar geleden The Adventures of Tintin, die uiteindelijk wereldwijd 373 miljoen dollar inkomsten zou opbrengen. Jackson was producent van de film en kondigde drie jaar geleden een nieuwe film rond de Belgische stripfiguur aan. Het nieuwe project diende echter te wachten tot het werk van Jackson aan The Hobbit en een nieuw - nog geheim - project van Spielberg is afgerond. Het scenario van de nieuwe film zou gebaseerd zijn op de albums De Zeven Kristallen Bollen en De Zonnetempel. Spielberg had in totaal drie films over Kuifje voorzien.

Jean-Marc Harion legt eind augustus zijn functie van chief executive bij telecomoperator Orange Belgium, het voormalige Mobistar, neer. Dat heeft Orange bekend gemaakt. Harion blijft wel in dezelfde groep, want hij krijgt de leiding over Orange Egypte. Harion werd vijf jaar geleden bij Mobistar aangesteld als opvolger van Benoit Scheen. Daarvoor was hij chief executive van Orange Dominicana. De raad van bestuur van Orange Belgium gaat op zoek naar een nieuwe chief executive. Egypte is op het gebied van aantal gebruikers de grootste markt van de Franse groep Orange. Harion heeft Orange Belgium door een belangrijke overgangsperiode, met marktverschuivingen en de introductie van nieuwe technologieën, geleid.

In Frankrijk is het proces van start gegaan tegen Serge Dassault, één van de meest prominente industriëlen en politici van het land. Dassault wordt beticht van fiscale fraude. Dassault (91) zou volgens de openbare aanklager in totaal een vermogen van 31 miljoen euro naar fiscale paradijzen hebben overgeheveld. Dassault staat aan het hoofd van een industrieel rijk dat onder meer vliegtuigbouwer Dassault Aviation en de krant Le Figaro omvat. De man is ook senator voor de republikeinse partij, maar verloor ruim twee jaar geleden zijn immuniteit nadat hij ervan beticht werd als burgemeester van Corbeil-Essonnes voor de kiescampagnes met financiële geschenken politieke steun te hebben gekocht.

In Nederland overweegt de supermarktketen Jumbo een juridische actie tegen brouwer Heineken, die geen kratten bier meer zou willen leveren. Beide partijen zijn volgens Jumbo al enkele tijd in een conflict verwikkeld. Officieel zegt Heineken volgens Jumbo de vraag van de supermarktketen niet te kunnen volgen, maar de retailer zegt dat er wellicht andere motieven in het spel zijn. Daarbij wordt opgemerkt dat Heineken ontevreden zou zijn over de lage prijs die Jumbo hanteert. Heineken benadrukt in een echter in een reactie de retailers een volledige vrijheid te bieden in de invulling van promoties en prijsniveaus. De bierproducent zegt ook dat beide partijen inmiddels gesprekken over het meningsverschil zijn opgestart.

De privatisering van Royal Bank of Scotland (RBS) loopt minstens twee jaar vertraging op door het besluit van de Britse kiezer om de Europese Unie de rug toe te keren. Dat heeft Ross McEwan, topman van de bank, gezegd in een interview met een Britse radiozender gezegd. McEwan gaf toe dat de uitslag van het referendum een tegenslag is. Door de brexit zal de Britse economie volgens hem naar verwachting een gevoelige opdoffer krijgen. Dat heeft een negatieve weerslag op de aandelenkoersen. De Britse overheid had gehoopt zijn belang in de bank uiterlijk tegen het einde van dit decennium helemaal te verkopen. Gehoopt werd op 25 miljard pond opbrengsten. Die doelstelling lijkt op dit ogenblik echter niet realiseerbaar.

De aandeelhouders van het Britse beursbedrijf London Stock Exchange (LSE) hebben vrijwel unaniem ingestemd met de fusie met Deutsche Börse. De deal werd gesteund door 99,9 procent van de stemmen. De twee beursbedrijven bereikten in maart overeenstemming over een fusie, waarbij aandeelhouders van Deutsche Börse 54,4 procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf krijgen. Het nieuwe bedrijf krijgt hoofdkantoren in Frankfurt en Londen en een bestuur waarin beide bedrijven evenredig worden vertegenwoordigd. De brexit kan nog wel voor problemen zorgen. De Duitse autoriteiten zouden immers bezwaar kunnen maken omdat een deel van de activiteiten buiten de Europese Unie valt.

Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa heeft tijdens de eerste maanden van het jaar een sterke buffer opgebouwd. Daardoor kan de maatschappij ondanks de versomberde economische vooruitzichten vasthouden aan zijn eerder uitgesproken winstverwachting. Dat heeft Carsten Spohr, topman van Lufthansa, gezegd. De Duitse groep gaat voor dit jaar uit van een lichte verbetering van het bedrijfsresultaat, dat vorig jaar uitkwam op 1,8 miljard euro. Sinds het bedrijf die prognose uitsprak, hebben onder meer terroristische aanslagen en het referendum over de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie de vooruitzichten in de luchtvaartbranche geraakt.

In Groot-Brittannië zijn Jay Merchant (45), Jonathan Mathew (35) en Alex Pabon (38), drie gewezen handelaars van de bank Barclays, schuldig bevonden aan de manipulatie van het interbancaire Libor-rentetarief. Uit onderzoek bleek dat handelaars van grote internationale banken ongeoorloofde afspraken hebben gemaakt om het tarief in hun voordeel te manipuleren. Barclays kreeg voor de manipulaties vier jaar geleden een boete van 290 miljoen pond opgelegd. De drie betrokken handelaren hebben altijd hun onschuld vastgehouden. De jury werd het niet eens over twee andere voormalige handelaren van Barclays. In totaal bleken bij de fraude elf banken betrokken.

Bij het voedingsbedrijf Unox worden tientallen banen geschrapt. Dat heeft Unilever, het moederconcern van Unox, bekend gemaakt. Aangevoerd wordt dat een aantal processen zullen worden geautomatiseerd, terwijl ook met dunner blik zal worden gewerkt. Op dit ogenblik werken bij Unox in de Nederlandse gemeente Oss nog 335 mensen. In de loop van de volgende twee jaar zullen bijna veertig arbeidsplaatsen worden geschrapt. Unilever hoopt de reorganisatie met een natuurlijk verloop en een vrijwillige vertrekregeling te kunnen afhandelen, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Het concern zegt echter ook bijna 3 miljoen euro te investeren in technologieën, opleidingen en trainingen.

Groot-Brittannië moet de vennootschapsbelasting gevoelig verlagen om na de brexit verdere investeringen van bedrijven in het land aan te moedigen. Dat heeft George Osborne, Brits minister van financiën, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gezegd. Osborne stelde daarbij dat de belasting voor bedrijven van 20 procent naar 15 procent moet worden teruggebracht. Daarnaast wil Osborne meer investeringen uit China aantrekken, de kredietverstrekking door banken stimuleren en de fiscale geloofwaardigheid van Groot-Brittannië waarborgen. Osborne was er voorstander van dat zijn land verder lid zou blijven van de Europese Unie en waarschuwde al voor een mogelijke economische recessie

De Zwitserse bank Credit Suisse Group heeft extra budgetten voorzien voor speciale bonussen die zijn bedoeld om getalenteerd personeel aan te trekken. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Het voorbije jaar gaf Credit Suisse 205 miljoen euro uit aan deze bonussen, tegenover 65 miljoen euro het jaar voordien. De budgetten hebben betrekking op bonussen voor werknemers van andere banken die overstappen naar Credit Suisse en worden uitgekeerd als compensatie voor gemiste vergoedingen bij de vroegere werkgever. Gemiddeld werd een bedrag van ruim 220.000 euro uitgekeerd. Chief executive Tidjane Thiam ontving een bedrag van 13,1 miljoen euro voor gemiste bonussen bij Prudential.

De Amerikaanse autobouwer Tesla Motors heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 14.370 wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf had vooraf wel een verkoop van 17.000 eenheden in het vooruitzicht gesteld. In totaal werden bij Tesla tijdens het tweede kwartaal 18.345 auto’s geproduceerd. De verkoop van het Model S viel met 15 procent terug tot 9.745 exemplaren. Daarnaast werden ook 4.625 eenheden van het Model X was. Het bedrijf zegt te verwachten tijdens de tweede helft van dit jaar 50.000 wagens te kunnen verkopen. Tijdens de eerste zes maanden van het jaar werden minder dan 30.000 eenheden verkocht.

Een boete van 14,7 miljoen euro die door de Belgische Mededingingsautoriteit drie jaar geleden aan de cementsector werd opgelegd, is door het hof van beroep in Brussel ongedaan gemaakt. De boete was het gevolg van een klacht van het Nederlandse bedrijf Orcem, dat het slachtoffer zou geworden zijn van een aantal prijsafspraken die de cementbedrijven Holcim, Cimenteries et Briqueteries Réunies (CBR) en de Compagnie des Ciments Belges (CCB) samen met het Opzoekingscentrum van de Cementnijverheid (OCCN) en sectororganisatie Febelcem in het begin van de eeuw zouden hebben gemaakt. Volgens het hof van beroep kon aan de betrokkenen echter geen enkele illegale handelswijze worden aangewreven.

In het metrostation Hallepoort in Brussel gaat deze zomer een proefproject met wifi van start. Dat heeft Pascal Smet, Brussels minister van mobiliteit, bekend gemaakt. De installatie is in een stroomversnelling gekomen na de aanslagen in maart. Wanneer de mobiele telefonie door omstandigheden verzadigd is geraakt, kan wifi volgens de minister de reiziger helpen contact op te nemen met vrienden en familie. Daarnaast kan wifi de reiziger volgens Pascal Smet ook een interessant tijdverdrijf bieden. Tegen eind dit jaar zou ongeveer een kwart van de Brusselse metrostations met wifi moeten zijn uitgerust. De andere stations krijgen volgend jaar toegang tot de technologie.

Meer Nieuws

09:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-07-16

Werknemers onzeker door ambitieuze collega's

Werknemers die zich overmatig ambitieus opstellen, dreigen bij vele collega's onzekerheid te creëren. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Xoomworks bij een duizendtal Britse werknemers.

Lees Verder

http://www.hrmagazine.co.uk/article-details/over-ambitious-workers-make-colleagues-insecure-about-their-performance

16:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikanen kopen jaarlijks voor ruim 300 miljard dollar geneesmiddelen

Het voorbije jaar werd in de Verenigde Staten 309,5 miljard dollar uitgegeven aan voorgeschreven geneesmiddelen. Dat betekende een stijging met 8,5 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een studie van consulent IMS Health.

Lees Verder

http://www.usnews.com/news/business/articles/2016-04-14/report-us-medicine-spending-up-85-percent-2015

16:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Elektronisch gezondheidsplatformen voor arts nieuwe vorm van stress

Elektronische gezondheidsplatformen dreigen voor artsen een nieuwe vorm van stress te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Mayo Clinic.

Lees Verder

http://medicalxpress.com/news/2016-06-doctors-swamped-e-medicine-demands.html

16:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tekort aan email-veiligheid wordt door klant afgestraft

Bedrijven die er onvoldoende in lukken hun email-platform tegen hackers te beschermen, dreigen door hun klanten te worden afgestraft. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Return Path.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/06/report-outlines-the-impact-on-brands-of-email-fraud.html

16:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gemotiveerde werknemers ook in vrije tijd geëngageerd

Gemotiveerde werknemers tonen ook in de ontspanning een grote gedrevenheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Queen's University.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-06-truth-age-old-maxim-hard.html

16:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nachtelijke lichtvervuiling kan impact hebben op verloop seizoenen

De nachtelijke lichtvervuiling kan een impact hebben op het verloop van de seizoenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Exeter.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160628221707.htm

16:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wraak leidt meestal tot gemengde gevoelens

Wraak leidt meestal tot gemengde gevoelens. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Washington University.
 
Lees Verder
 
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/wuis-mnm062916.php

16:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Duitse autobouwer Volkswagen zal niet in staat zijn om zijn Europese klanten die het slachtoffer werden van het dieseluitstootschandaal te vergoeden zoals dat in de Verenigde Staten gebeurt. Dat heeft Matthias Müller, topman van Volkswagen, tegenover de Duitse krant Die Welt gezegd. Men hoeft volgens Muller geen wiskundige te zijn om te begrijpen dat een gelijkaardige compensatie Volkswagen zou overspoelen. Voor de Amerikaanse markt - waar 500.000 dieselwagens met bedrieglijke software zijn uitgerust - is een voorziening van 14,7 miljard dollar voorzien. Wereldwijd gaat het echter om elf miljoen wagens, waarvan alleen al 2,4 miljoen eenheden in Duitsland. Dat kan Volkswagen nooit betalen.

Argentinië wil zijn rol als producent van voedingsmiddelen versterken en plant de volgende jaren omvangrijke investeringen in de agrarische sector. Het Zuid-Amerikaanse land ziet de Europese Unie als een belangrijke afzetmarkt. Dat heeft Mauricio Macri, president van Argentinië, tegenover Duitse media bevestigd. Macri wees erop dat Argentië op dit ogenblik voeding voor vierhonderd miljoen mensen produceert, maar dat volume moet volgens hem de volgende zes jaar verdubbelen. Argentinië verwacht ook veel van het toerisme als groeisector, waarbij het land zich bij Noord-Europese reizigers vooral wil opwerpen als een alternatief voor Spanje. Onder meer zouden fiscale gunstvoorwaarden worden gepland.

Frankrijk doet zijn best om de hoofdstad Parijs aantrekkelijker te maken voor bedrijven in de financiële dienstverlening. Dat heeft premier Manuel Valls beklemtoond nadat Groot-Brittannië zijn vertrek uit de Europese Unie heeft aangekondigd. Londen is één van de belangrijkste centra van de wereld voor de financiële dienstverlening, maar voor veel van die internationale ondernemingen is het lidmaatschap van de Europese Unie een voorwaarde voor de aanwezigheid in de Britse hoofdstad. Onder meer denkt Valls aan de invoering van fiscale gunstmaatregelen voor buitenlandse burgers. Michel Sapin, Frans minister van financiën, wil echter geen internationaal gevecht om bedrijven aan te trekken.

Nederland is de eerste natie ter wereld met een landelijk dekkend netwerk voor het internet-of-things. Dat heeft de Nederlandse telecomoperator KNP Group bekend gemaakt. Het bedrijf startte in november vorig jaar in Rotterdam en Den Haag met de aanleg van zijn netwerk Lora (Long Range Low Power), dat volgens KPN Group nu op het volledige grondgebied kan worden aangeboden. De volgende maanden worden nog meer antennes toegevoegd voor een sterkere dekking. Op dit ogenblik zouden al 1,5 miljoen apparaten op het netwerk zijn aangesloten. Lora wordt op dit ogenblik vooral voor zakelijke toepassingen gebruikt, maar ook een snelle uitbreiding naar de consumentenmarkt wordt verwacht.

Spanje start een onderzoek bij de lagekostenmaatschappij Vueling naar de oorzaak van de chaos die de maatschappij op de luchthaven van Barcelona heeft veroorzaakt. Dat heeft het Spaanse ministerie van transport aangekondigd. Vueling diende de voorbije dagen immers voor een hele reeks vluchten annuleringen en vertragingen aan te kondigen. Passagiers dienden daardoor vele uren op de luchthaven van Barcelona te wachten. Woedende passagiers eisten hun geld terug en dienden door de politie teruggedrongen te worden. Volgens waarnemers is Vueling, dochter van International Airlines Group, te snel gegroeid en onvoldoende voorbereid op de drukke zomerperiode.

Philips doet een nieuwe poging om zijn divisie Lumileds, producent van led-lampen, af te stoten. De operatie zou voor het einde van dit jaar moeten zijn afgerond. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de de Britse krant Sunday Times bevestigd. Onder meer investeerder Bain Capital zou interesse hebben getoond. Een verkoop van Lumileds voor ongeveer 2,9 miljard dollar aan het Chinese bedrijf Go ketste eerder af op bezwaren van de Amerikaanse overheid. De knowhow van Lumileds kan immers ook voor militaire doelstellingen worden gebruikt en de Amerikaanse autoriteiten willen voorkomen dat die technologie in handen van China zou kunnen vallen.

De Brits-Nederlandse oliegroep Shell heeft een overeenkomst getekend met Kuwait Oil Company over een verhoging van de petroleumproductie in Koeweit. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Door de deal kan Shell de ontginning in Ratqa verdubbelen tot 120.000 vaten per dag. Eventueel zou het productieniveau uiteindelijk tot 270.000 vaten kunnen worden opgevoerd. Daarnaast zou Shell ook een contract hebben gekregen voor watermanagement op andere locaties. Ook sectorgenoot British Petroleum (BP) heeft een nieuwe deal in Koeweit getekend. Door die overeenkomst mag de productie in Burgan worden opgevoerd tot mogelijk twee miljoen vaten per dag.

Londen blijft ook na de beslissing van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten een belangrijk centrum van het internationale bedrijfsleven. Dat heeft Sadiq Khan, burgemeester van de Britse hoofdstad, in een open brief gemeld. Khan wijst erop dat Londen één van de meest open en dynamische economieën van de wereld heeft en bovendien een uitzonderlijke combinatie van innovatie en ondernemerschap heeft te bieden. De burgemeester voegde er aan toe dat Londen zich ook in de toekomst open zal stellen voor het bedrijfsleven en voor de vele buitenlanders die in de Britse hoofdstad wonen en werken. Hij wees er ook op dat Londen zelf niet voor een brexit heeft gekozen.

De Chinese politie heeft tijdens het Europees voetbalkampioenschap in Frankrijk 236 verdachten van illegaal gokken aangehouden. Dat heeft het Chinese ministerie van openbare veiligheid bekend gemaakt. Daarbij werd volgens de Chinese autoriteiten in totaal meer dan 28 miljoen yuan of 3,7 miljoen euro in beslag genomen of bevroren. Sinds april houdt de Chinese politie een extra waakzaam oog op online gokken. In steden zoals Shenyang en Shenzhen werden sinds half juni verschillende netwerken van georganiseerd gokken opgerold. De Chinese internetbedrijven Alibaba and Tencent hebben naar eigen zeggen maatregelen genomen om illegaal gedrag te kunnen identificeren.

De mediagroep Lions Gate Entertainment, producent van de succesvolle filmreeks The Hunger Games en de populaire televisieserie Mad Men, neemt het bedrijf Starz, aanbieder van televisie-diensten, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,4 miljard dollar. Starz was tot nu toe in handen van de Amerikaanse multimiljardair John Malone, eigenaar van Liberty Global. Door de combinatie van Lions Gate en Starz ontstaat een bedrijf met een jaaromzet van meer dan 4 miljard dollar. Er was al langer speculatie over een mogelijke samenwerkingl tussen Lions Gate en Malone. Begin vorig jaar werd een aandelenruil tussen beide groepen genoteerd. Ook zit Malone in het bestuur van Lions Gate.

De Amerikaanse groep Energy Transfer, exploitant van pijpleidingen, ziet af van de voorgenomen fusie met sectorgenoot Williams Cos. Met de operatie zou een bedrag zijn gemoeid van bijna 33 miljard dollar. De transactie werd in september vorig jaar aangekondigd, maar kwam onder druk te staan door de sterk gedaalde olieprijzen, die de relatie tussen de toekomstige partners bemoeilijkte. Een rechter heeft Energy Transfer nu ook de mogelijkheid geboden de overeenkomst af te breken. Williams Cos heeft daarentegen aangegeven nog steeds toegewijd te zijn aan de overeenkomst en zijn rechten te zullen afdwingen als Energy Transfer de overname wil beëindigen.

De Britse investeerder 3i Capital is geenszins van plan zijn belang in de Nederlandse discounter Action te verkopen. Ook is er momenteel geen sprake van dat de investeerder Action naar de beurs zal brengen. Dat heeft 3i Capital in een verklaring duidelijk gemaakt. Sinds de publicatie van de jaarcijfers van Action eind maart zijn er volgens de Britse investeerders meerdere partijen geweest die naar een overname hebben gepolst. Door de sterke groei van Action heeft 3i Capital de boekwaarde van zijn participatie in de Nederlandse discounter van 902 miljoen pond naar bijna 1,5 miljard pond verhoogd. Action werd bijna vijf jaar geleden door de Britse investeerder overgenomen.

De Franse autogroep PSA Peugeot-Citroën heeft met de Nederlandse navigatiespecialist TomTom een samenwerking gesloten rond het beheer van wagenparken. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Door de overeenkomst zullen bedrijfswagens van de Franse merken op het webfleet-systeem van TomTom kunnen worden aangesloten. Dat moet bedrijven de mogelijkheid bieden hun wagenpark efficiënter te benutten. De service wordt tijdens de tweede helft van dit jaar operationeel in Nederland, België, Frankrijk en Spanje. Het akkoord is het eerste samenwerkingsverband dat TomTom met een autofabrikant op het gebied van wagenparkbeheer heeft gesloten.

Een beslissing over de aanleg van een derde landingsbaan op de Londense luchthaven Heathrow wordt opnieuw uitgesteld. Dat heeft de British Broadcasting Corporation (BBC) gemeld. Oorspronkelijk was voorzien dat de Britse regering deze zomer een besluit zou nemen, maar daarmee wordt nu gewacht tot de conservatieve partij een nieuwe leider en premier heeft gekozen. De Britse regering worstelt al vele jaren met de uitbreidingsplannen voor Heathrow, de drukste passagiersluchthaven van Europa. Onder meer omwonenden en milieugroepen verzetten zich sterk tegen de aanleg van een derde landingsbaan, net zoals de vroegere Londense burgermeester Boris Johnson.

Het wereldwijde internet is uitgebreid met een nieuwe onderzeese kabel tussen Japan en de Verenigde Staten. De kabel werd aangelegd door de Japanse groep Nippon Electric Company (NEC) in opdracht van het consortium Faster, een samenwerking tussen de bedrijven China Mobile International, China Telecom Global, Global Transit, KDDI Corporation, Singtel en Google. De kabel overbrugt een afstand van 9.000 kilometer en garandeert een doorvoersnelheid van 60 terabit per seconde. De kabel loopt van Oregon in de Verenigde Staten naar Chiba en Mie in Japan. In de Verenigde Staten zijn er verbindingen met Los Angeles, de San Francisco Bay Area, Portland en Seattle.

Meer Nieuws

07:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-07-16

Vrijwilligerswerk heeft impact op professionele vaardigheden

Vrijwilligerswerk kan een positieve impact hebben op de professionele vaardigheden, maar daarbij moet wel rekening worden gehouden met de persoonlijkheid van de werknemer en de aard van de taak. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Vermont.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-06-links-skill-characteristics-employees-nature.html

17:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Problematisch mediagebruik probleem voor sociaal leven millennial

Problematisch mediagebruik kan een belangrijke impact hebben op het sociaal leven van de millenial. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brigham Young University.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160630092148.htm

17:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cultuur heeft weinig impact op professionele tevredenheid

Een engagement in cultuur, kunst en sport kan een positieve impact hebben op de algemene voldoening in het leven, maar niet op de jobtevredenheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Nottingham Trent University.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-06-culture-happy-life.html

17:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vergadering zonder zitgelegenheid is goed voor de gezondheid

De vervanging van één traditionele vergadering waar iedereen een stoel krijgt toegewezen, door één samenkomst waarop de deelnemers rondlopen, per week, heeft een positieve impact op de gezondheid van de werknemer.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160701183550.htm

17:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Frequente televisie-consumptie bevordert opname calorieën

Een frequent televisie-verbruik kan een belangrijke impact hebben op de hoeveelheid calorieën die worden opgenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Curtin University.

Lees Verder

http://medicalxpress.com/news/2016-06-tv-hours-week.html

17:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gedreven werknemer kan betere resultaten boeken

Werknemers die er zichzelf van kunnen overtuigen dat ze beter kunnen presteren, zullen ook daadwerkelijk betere resultaten boeken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Wolverhampton.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160630102038.htm

17:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Positieve energie leiders bevordert productiviteit

Leiders kunnen met positieve energie een grote impact hebben op de productiviteit, het absenteïsme en het engagement van de werknemers. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-07-positive-energy-workday.html

17:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse drankengroep Campari heeft een meerderheidsbelang van 69,8 procent genomen in zijn Franse sectorgenoot Grand Marnier. Het Italiaanse concern was al aandeelhouder van de Franse drankenproducent, maar heeft recent voor een bedrag van 347 miljoen euro nog eens een participatie van 50,7 procent overgenomen van de oprichtersfamilie Marnier Lapostolle. Samen hebben Campari en Marnier 97,8 procent van alle aandelen van de Franse groep in handen. Directeur van Grand Marnier, dat een jaaromzet van meer dan 150 miljoen euro boekt, wordt de Italiaan Fabio di Fede. De Franse groep werd tijdens het laatste kwart van de negentiende opgericht door Louis-Alexandre Marnier Lapostolle.

Bij Deutsche Bank zegt minder dan de helft van de personeelsleden trots te zijn voor de financiële instelling te kunnen werken. Dat blijkt uit een enquête van Deutsche Bank bij de eigen medewerkers. John Cryan, chief executive van Deutsche Bank, erkent dat de betrokkenheid van het personeel het voorbije jaar een duidelijke klap heeft gekregen. Hij noemt de resultaten van het onderzoek dan onbevredigend, maar zegt tegelijkertijd dat de uitslag niet helemaal onverwacht is. Cryan zegt er zich van bewust te zijn dat de reorganisatie van het bedrijf en het bijhorende banenverlies bij de werknemers tot veel bezorgdheid en onzekerheid hebben geleid. Bij Deutsche Bank werken honderdduizend mensen.

De Fransman Jean-Pierre Mustier (55) wordt de nieuwe chief executive van de Italiaanse bank UniCredit. Dat heeft de bank bekend gemaakt. Mustier was eerder al in dienst van UniCredit, maar startte zijn carrière bij de Franse Société Générale, waar hij dertien jaar geleden hoofd werd van de divisie investeringsbankieren. Daar werd hij echter onder meer geconfronteerd met het schandaal rond trader Jerome Kerviel, waarna Mercier eind vorig decennium ontslag nam. Vijf jaar geleden werd hij bij UniCredit aangesteld tot verantwoordelijke voor de divisie investeringsbankieren. Vorig jaar stapte hij echter over naar de Londense vermogensbeheerder Tikehau, maar keert nu terug naar Italië.

De Amerikaanse entertainmentgroep Walt Disney heeft een belang van 33 procent genomen in het bedrijf Major League Baseball Advanced Media, de digitale divisie van de Amerikaanse baseballcompetitie. MLB Advanced Media streamt wedstrijden en andere content, waarin ook Disney belangrijke opportuniteiten ziet. De waarde van het streamingplatform, dat in handen is van de dertig clubs uit de Amerikaanse baseball-competitie, wordt geraamd op een bedrag van ongeveer 3,5 miljard dollar. Disney verwierf ook de optie om binnen een periode van vier jaar nog eens een bijkomend belang van 33 procent in het streamingplatform te nemen.

Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific uit Hongkong heeft aangekondigd een verbod op het vervoer van haaienvinnen in te voeren. De beslissing betekent een belangrijke overwinning voor dierenrechtenverenigingen, die strijden voor een bescherming van de haaien. Hongkong is wereldwijd één van de grootste markten voor haaienvinnen, die door vele Aziaten als een delicatesse worden bestempeld. Haaienvinnen worden vaak als een soep geserveerd op exclusieve Chinese banketten. Dierenrechtenactivisten proberen Cathay Pacific al verscheidene jaren een verbod op het transport te introduceren. De voorbije jaren hebben ook Thai Airways en Philippine Airlines het vervoer al stopgezet.

De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft toegegeven informele gesprekken te voeren met een aantal Europese luchtvaartregulatoren over een luchtvaartvergunning. Op die manier moet de maatschappij ondanks de Brexit zijn vrije toegang tot het Europese luchtruim kunnen behouden. Het is niet bekend in welk land EasyJet eventueel een Europese basis zou willen uitbouwen. Er wordt wel op gewezen dat de maatschappij geen structurele of operationele wijzigingen moet treffen zolang de onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie niet zijn afgerond. Er zijn geen plannen om de hoofdzetel van de maatschappij, gevestigd in Luton, naar het continent te verhuizen.

Het bedrijf Blijweert Aluminium uit de Oost-Vlaamse gemeente Hamme is overgenomen door de Italiaanse groep Aluk. Blyweert legt zich toe op de productie van aluminium profielen voor ramen en deuren. Peter Blijweert, bestuurder van het Belgische bedrijf en voordien actief bij de groep Aliplast, heeft zijn vertrek aangekondigd. Een reden voor de verkoop is niet duidelijk. Wel werd de onderneming gedurende een lange periode met financiële moeilijkheden geconfronteerd, maar het voorbije boekjaar kon opnieuw een positief resultaat worden aangekondigd. Blyweert verkocht eerder al een aantal activiteiten aan de Italiaanse groep. Bij Blijweert Aluminium werken een zestigtal mensen.

De vastgoedgroep Immobel mag fuseren met sectorgenoot Allfin. Dat hebben de aandeelhouders van Immobel beslist. De fusiegroep wordt de grootste vastgoedontwikkelaar van België. Daarnaast zijn er ook activiteiten in Luxemburg en Polen. De fusiegroep zal de activiteiten onder de naam van Immobel verder zetten. Allfin was tot nu in handen van Marnix Galle, die ook een belang van 30 procent in Immobel heeft. Galle werd recent ook benoemd tot voorzitter van de bestuursraad van Immobel. Allfin en Galle hebben met een belang van 58,77 procent een meerderheid in de nieuwe fusiegroep. Immobel is het oudste bedrijf - meer dan anderhalve eeuw - met een notering op de beurs van Brussel.

Het Nederlandse farmabedrijf Kiadis heeft van het European Medicines Agency (EMA) toelating gekregen om zijn middel ATIR101 ook te gebruiken bij stamceltransplantaties. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het middel is bedoeld om bijwerkingen tegen te gaan die kunnen optreden na een transplantatie met beenmerg of stamcellen bij patiënten met bloedkanker. Eerder kreeg Kiadis al gedeeltelijke toestemming van de Europese geneesmiddelenautoriteit voor gebruik van het middel, maar de nieuwe goedkeuring staat verdere toepassingen toe. Het middel kan nu worden gebruikt bij stamceltransplantaties, ongeacht de ziekte waarvoor de behandeling is bedoeld.

De Nederlands-Turkse Demir-Halkbank (DHB) stopt met het aantrekken van spaargeld in België. Vanaf augustus worden geen nieuwe rekeningen meer geopend. Klanten die al een rekening heeft, krijgt zijn geld begin oktober overgeschreven op een rekening bij een andere bank. Voor klanten met een persoonlijke lening bij de bank verandert niets. DHB Bank startte op het einde van de voorbije eeuw zijn activiteiten op de Belgische markt, maar bleef wel werken met een Nederlandse vergunning. De beslissing om de Belgische markt te verlaten, is naar eigen zeggen ingegeven door de marktomstandigheden, die gekenmerkt worden door een lage economische groei en bescheiden rentevoeten.

In de Zweedse gemeente Almhult heeft meubelketen Ikea zijn museum geopend. Het museum is gevestigd in het complex waar Ingvar Kamprad, oprichter van Ikea, in het midden van de jaren veertig zijn eerste winkel opende. Het museum bestaat uit tien zalen, verdeeld over vier verdiepingen en biedt een overzicht van de geschiedenis van het zelfbouwmeubel. Cia Eriksson, creatief directeur van het museum, benadrukt dat er drie jaar is gewerkt aan de samenstelling van de collectie. Slechts een klein gedeelte van de verzameling kon immers in het eigen archief worden teruggevonden. De andere objecten dienden online opgespoord te worden en vervolgens opgekocht te worden.

De alternatieve taxidienst Uber biedt zijn klanten in China voortaan ook verplaatsingen met een luchtballon aan. De service UberBalloon maakt deel uit van de nieuwe divisie UberTravel, die gebruikers toegang wil geven tot elke vorm van transport. Uber China lanceerde ook de dienst UberLife, die de reizigers in contact moet brengen met bijvoorbeeld hippe eetadressen en live entertainment. Opgemerkt wordt dat de klanten gemiddeld negentig seconden de applicatie van Uber open laten. Van die periode kan volgens het bedrijf gebruik worden gemaakt om andere services aan te bieden. De extra activiteiten worden ingezet om in China de positie van Uber tegenover concurrent Didi Chuxing te versterken.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google werkt aan een eigen lijn smartphones, die al tegen het einde van dit jaar op de markt zouden kunnen komen. Dat heeft de Britse krant The Telegraph gezegd. Google heeft op al smartphones op de markt onder het merk Nexus, maar daarbij wordt samengewerkt met hardwarepartners zoals LG Electronics en Huawei. Met de creatie van een eigen smartphone zou Google meer controle krijgen over zaken als design en functies, maar zou ook meer druk kunnen worden uitgeoefend op andere smartphonefabrikanten, waarvan het grootste deel de Android-software van Google gebruikt. Die samenwerking zou echter niet altijd even vlot verlopen.

De Nederlandse holding R&S Retail Group, het moederbedrijf van modeketens Miss Etam, wil met de uitgifte van obligaties een bedrag van 25 miljoen euro ophalen. Rens van de Schoor, topman van de holding, zegt de extra financiële middelen te willen gebruiken om de verdere uitbreiding van zijn merken te kunnen ondersteunen. Ook de merken Fred & Ginger en Claudia Sträter worden binnenkort aan de portefeuille van de R&S Retail toegevoegd. Van de Schoor zegt te willen inspelen op de consolidatie in de moderetail en de groeiplannen van de onderneming versneld te willen doorvoeren. Er zijn volgens hem op dit ogenblik echter meer kansen dan de holding op dit ogenblik op eigen kracht kan dragen.

Volvo Trucks in zijn fabriek in Oostakker tot nu toe 900.000 vrachtwagens gebouwd. Volvo Trucks opende zijn Gentse fabriek in het midden van de jaren zeventig. In de fabriek worden op dit ogenblik zware vrachtwagens gebouwd voor de hele Europese markt, maar ook voor een aantal andere regio’s, zoals Israël, Turkije en Peru. Het voorbije jaar werd een productie gerealiseerd van 39.207 exemplaren. Slechts twee keer werd een hoger productieniveau opgetekend. Negen jaar geleden werd een absoluut record van 43.504 vrachtwagens gerealiseerd. Ook het jaar nadien werd een productieniveau van 43.068 eenheden genoteerd. De theoretische maximumcapaciteit bedraagt 45.000 vrachtwagens per jaar.

Meer Nieuws

13:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-07-16

Extreme overtuiging geen synoniem voor mentale afwijking

Extreme overtuigingen worden vaak onterecht met mentale afwijkingen geïdentificeerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Missouri.

Lees Verder

http://medicine.missouri.edu/news/20160523-extreme-beliefs-mistaken-for-insanity.php

17:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaanse consument voorstander gratis internet

Een grote meerderheid van de Amerikaanse consumenten geeft de voorkeur aan een gratis internet dat door reclame wordt gefinancierd. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Zogby Analytics en de Digital Advertising Alliance bij meer dan duizend Amerikaanse consumenten.

Lees Verder

https://www.warc.com/LatestNews/News/Americans_back_adsupported_internet.news?ID=36733

17:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Homepages retailers reageren trager op commando’s

Beeldmateriaal en andere objecten zorgen ervoor dat de homepages van de websites van retailers trager reageren op de commando’s van de consument. Dat is de conclusie van een onderzoek van het software-bedrijf Dynatrace naar meer dan driehonderd retailsites in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, China, Duitsland, Spanje en Scandinavië.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/06/study-shows-slowdown-in-response-time-of-global-retail-homep.html

17:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jonge meisjes tonen zich bijzonder actief op sociale media

Jonge meisjes tonen zich bijzonder actief op sociale media. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Clique Media bij de groep Amerikaanse meisjes tussen dertien en tweeëntwintig jaar.

Lees Verder

http://www.warc.com/LatestNews/News/Gen_Z_girls_live_for_social_media.news?ID=36714

17:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaanse meisjes hebben grotere technologische geletterdheid

In de Verenigde Staten geven meisjes blijk van een grotere technologische geletterdheid dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse National Center for Education Statistics.

Lees Verder

http://www.wsj.com/articles/girls-beat-boys-in-u-s-test-of-technology-literacy-1463457663

17:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chinese jongeren zijn bijzonder veeleisende toeristen

Vermogende Chinese jongeren tonen zich op reis een bijzonder veeleisend publiek. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Hurun bij meer dan vijfhonderd Chinese jongeren.

Lees Verder

http://www.warc.com/LatestNews/News/Rich_Chinese_youth_get_picky_on_travel.news?ID=36837

17:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Camera verandert relatie tussen politie en publiek

Wanneer politie-agenten tijdens operaties camera’s dragen, verandert de verhouding met het publiek. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de University of Cambridge.

Lees Verder

http://www.cam.ac.uk/research/news/body-worn-cameras-associated-with-increased-assaults-against-police-and-increase-in-use-of-force-if

17:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten moet de softwaregroep Oracle een schadevergoeding van 3 miljard dollar betalen aan het bedrijf HP Entreprise, één van de vroegere divisies van Hewlett-Packard. Dat heeft een rechtbank in Californië beslist. Hewlett-Packard had vijf jaar geleden een klacht neergelegd tegen Oracle, dat beslist had een einde te maken aan de productie van itanium-servers. Itanium was één van de nieuwe ontwikkelingen waarop Hewlett-Packard grote verwachtingen had gebaseerd. Volgens Hewlett-Packard had Oracle zich schuldig gemaakt aan contractbreuk om een eigen serverplatform te bevoordelen. De rechtbank volgde de stelling van HP Entreprise.

De groep Daimler Financial Services koopt de onderneming Athlon Car Lease over van het leasebedrijf De Lage Landen (DLL), dochter van de groep Rabobank. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,1 miljard euro. Athlon is actief in elf Europese landen en heeft een wagenpark van ruim 250.000 wagens in beheer. Daimler Financial Services beschikt over een vloot van ruim 3,7 miljoen voertuigen in meer dan veertig landen. De transactie kadert in de strategie van De Lage Landen om zich in de toekomst toe te leggen op leasingdiensten voor machines in onder meer de landbouw en de voedingsmiddelenindustrie. Die activiteiten sluiten goed aan bij die van moederbedrijf Rabobank.

Het voedingbedrijf Bofin Biscuits uit Putte is door de rechtbank van koophandel in Mechelen failliet verklaard. Het bedrijf verkeerde al geruime tijd in financiële moeilijkheden, die echter nog groter zouden zijn geworden toen met Studio 100 een grote klant afhaakte. Door het faillissement dreigen een tachtigtal banen verloren te gaan. Het parket van Mechelen merkt op het bedrijf geruime tijd opgevolgd te hebben omdat er een oplopende schuldenlast diende te worden geregistreerd. De vakbonden hebben het over een jarenlang wanbeleid. Het bedrijf kan eventueel nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank, maar daarover werden nog geen mededelingen gedaan.

De Albertterminal in Lanaken, een rangeerstation voor goederentreinen, heeft de activiteiten stopgezet. Uitbater Railport Lanaken weigert het huurcontract met de gemeente Lanaken te verlengen. Jurgen Gobyn, directeur van Railport Lanaken, zegt vijf jaar op rij verlies gemaakt te hebben en niet meer bereid te zijn nog geld te blijven investeren. De spoorterminal - die een investering vergde van 33 miljoen euro - had bij de start vijf jaar geleden nochtans grote ambities. De treinen zouden jaarlijks ongeveer dertigduizend vrachtwagens moeten vervangen. Exploitant Gobo Transport & Logistics kon over de hele periode slechts tien treinen behandelen. Er zal op zoek gegaan worden naar een nieuwe uitbater.

Het chemisch bedrijf Erachem in Tertre schrapt vijfentwintig banen. Dat heeft de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. Door de beslissing zal het personeelsbestand met één vijfde worden afgeslankt. De directie zegt tot de ingreep gedwongen te zijn omdat door een toenemende concurrentie van goedkope productie in onder meer Georgië en Indië een aantal belangrijke contracten werden verloren. Erachem produceert scheikundige producten op basis van mangaan-mineralen. De vakbonden wijzen er echter op dat Erachem op zoek is naar overnemers. Een aantal kandidaten heeft zich al gemeld. Een afslanking kan het bedrijf aantrekkelijker maken voor een overnemer.

De directie van staaltechniekbedrijf Vesuvius Belgium wil zijn productievestiging in Oostende reorganiseren. Dat heeft de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. De ingreep is naar eigen zeggen nodig om de dalende vraag te kunnen opvangen. Door de operatie zouden mogelijk een dertigtal banen kunnen schrappen. Op dit ogenblik werken bij Vesuvius nog meer dan honderddertig mensen. Onder meer zal het aantal ploegen worden verminderd, terwijl naar eigen zeggen ook de beschikbare middelen efficiënter zullen worden ingezet. Vesuvius produceert in Oostende vuurvaste producten voor verschillende processen en richt zich vooral op Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Het bedrijf FCR Media Belgium neemt de activiteiten van Truvo Belgium, de moedergroep van Goudengids, Blue Bees Agency en Blue Bees Dialog, over. De curatoren en de rechtbank hebben het bod aanvaard. Door de overname kunnen 310 banen worden gered, waardoor uiteindelijk nog 220 mensen moeten afvloeien. De werknemers worden aan dezelfde arbeidsvoorwaarden tewerkgesteld op de sites in Berchem en Anderlecht. FCR Media Belgium is gespecialiseerd in digitale marketing. Het bedrijf maakt deel uit van de groep FCR Media die actief is elf landen. Bij de overname is volgens het bedrijf ook een strategisch meerjarenplan opgesteld. Ook een digitale transformatie is voorzien.

De Duitse autoconstructeur BMW gaat samen met de Amerikaanse chipproducent Intel en het Israëlische technologiebedrijf Mobileye de zelfrijdende wagen Inext bouwen. Bedoeling is de wagen over vijf jaar op de markt te brengen. De robotwagen van BMW zou moeten kunnen rijden zonder enige tussenkomst van een menselijk bestuurder. Intel is wereldleider in halfgeleiders, terwijl Mobileye naar eigen zeggen specialist is in systemen die aanrijdingen moeten vermijden. Beide technologieën zijn onontbeerlijk om een zelfrijdende wagen te kunnen ontwikkelen. De robotwagen zou niet alleen op autosnelwegen, maar ook in een stedelijke omgeving moeten kunnen functioneren.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines biedt voortaan aan de passagiers op vluchten van meer dan twee uur naar Europese bestemmingen de mogelijkheid frieten te bestellen. Dat heeft Brussels Airlines bekend gemaakt. Binnenkort worden ook warme wafels aan het menu van de Belgische luchtvaartmaatschappij toegevoegd. Brussels Airlines wil met de uitbreiding van de menukaart naar eigen zeggen zijn functie als ambassadeur van België nog verder versterken. Op vluchten naar verre bestemmingen worden al maaltijden van Belgische sterrenchefs aangeboden, naast Belgische bieren, kazen en chocolade. De frieten worden geserveerd met mayonaise of ketchup.

Het Belgische modelabel Natan opent eind augustus een winkel in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Het Nederlandse filiaal wordt voor Natan de eerste flagshipstore in het buitenland. Natan opent de nieuwe winkel in een pand aan de P.C Hooftstraat, de duurste shoppinglocatie van Nederland. Natan beschikt in België over zes filialen. De winkels zijn gevestigd in Brussel, Antwerpen, Gent, Knokke-Heist en Roeselare. In Nederland is onder meer koningin Maxima een groot fan van het Belgische modelabel, dat wordt geleid door ontwerper Edouard Vermeulen. De Nederlandse vorstin zou ongeveer 70 procent van haar garderobe door Natan laten leveren. Natan werkt ook voor het Belgische koningshuis.

Het treinstation Brussel-Noord ontving vorig jaar op weekdagen gemiddeld 63.104 reizigers. Daarmee werd Brussel-Noord het drukste station van het hele land. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS). Brussel-Noord heeft de jongste periode een belangrijke opgang gekend. Twee jaar geleden werd een groei met 24 procent gemeld en ook vorig jaar nam het aantal reizigers met 8 procent verder toe. Vorig jaar stond stond Brussel-Zuid nog op de eerste plaats, gevolgd door Brussel-Centraal. Toen was Brussel-Noord slechts het derde drukste station van het land. De top vijf bestaat verder uit Gent-Sint-Pieters en uit Antwerpen-Centraal, dat nog ruim 33.000 reizigers registreert.

Een dodelijk ongeval met een exemplaar van de Tesla Model S wordt in de Verenigde Staten het onderwerp van een gerechtelijk onderzoek. Het ongeval, waarbij de personenwagen in Florida onder een vrachtwagen terecht kwam, zou mogelijk gedeeltelijk te wijten zijn aan de automatische functie Autopilot die in het voertuig was ingebouwd. De Autopilot zou door de weerkaatsing van het zonlicht de vrachtwagen niet hebben opgemerkt. De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) maakte bekend een onderzoek op te starten naar het ontwerp en het functioneren van de hulpsystemen die op het ogenblik van de crash werden gebruikt.

Amsterdam zal wellicht Londen vervangen als het belangrijkste financieel centrum van Europa. Dat blijkt uit een enquête van de krant New York Times bij een aantal financiële specialisten. Volgens de ondervraagden kan het na de brexit vijf tot tien jaar duren voor op een andere locatie in Europa een nieuw financieel centrum zal oprijzen. Verwacht wordt dat uiteindelijk tussen 10 procent en 40 procent van het bankpersoneel uit Londen zal wegtrekken. Amsterdam zou vooral door een vlotte beheersing van de Engelse taal bijzonder aantrekkelijk zijn in de financiële sector. Andere mogelijke centra zijn volgens de ondervraagden Frankfurt, Wenen en Dublin. Brussel werd nergens vermeld.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is gesprekken gestart om de streamingdienst Tidal over te nemen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gezegd. Tidal is op dit ogenblik grotendeels in handen van de Amerikaanse entertainer Shawn Carter (Jay Z), die het bedrijf vorig jaar voor een bedrag van 56 miljoen dollar overnam. Er zouden echter geen garanties zijn dat de twee partijen een akkoord zullen vinden over de verkoop van Tidal, die meer dan drie miljoen abonnees telt. Onder meer Kanye West, Alicia Keys, Calvin Harris, Coldplay, Daft Punk, Madonna, Rihanna, Usher en Beyoncé werken met de streamingdienst van Carter samen.

Het Belgische sigarenbedrijf J. Cortès neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Oliva Cigars, producent van handgemaakte sigaren, over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Oliva Cigars is een familiebedrijf met vestigingen in Miami en Nicaragua. Met de overname wil Cortès zijn portfolio diversifiëren en zijn positie op de wereldwijde markt te versterken. De fusiegroep realiseert een jaaromzet van ongeveer 100 miljoen dollar. Ook wordt gewag gemaakt van een geografische complementariteit. Cortès is immers vooral actief in Europa, terwijl de activiteiten van Oliva zich grotendeels op de Amerikaanse markt situeren. Cortès is eigendom van de familiale groep Vandermarliere.

Meer Nieuws

14:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |