31-08-16

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten zijn het voorbije jaar bij verkeersongevallen 35.092 mensen om het leven gekomen. Dat betekende een stijging met 7,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de National Highway Traffic Safety Administration. Er wordt gewag gemaakt van de sterkste toename in een halve eeuw. De stijging van het aantal slachtoffers moet volgens de Amerikaanse autoriteiten worden toegeschreven aan de groei van het aantal verkeersgebruikers. De Amerikaanse regering heeft onderzoekers, veiligheidsspecialisten en datawetenschappers gevraagd om nieuwe oplossingen te ontwikkelen om het aantal fatale verkeersongevallen zoveel mogelijk te beperken.

De Italiaanse toparchitect Renzo Piano gaat meewerken aan de wederopbouw van de Italiaanse dorpen die recent door een verwoestende aardbeving werden getroffen. De Italiaanse premier Matteo Renzi had Piano na de aardbeving om raad gevraagd. Volgens Piano moeten gebouwen over het hele traject van de Apennijnen versterkt worden tegen aardbevingen. Dat project moet volgens de architect over vijftig jaar worden gespreid. Piano leverde ook een bijdrage aan de wederopbouw van de Italiaanse stad L’Aquila, die zeven jaar geleden door een aardbeving werd verwoest. Piano ontwierp onder meer het Centre Pompidou in Parijs, de Potsdamer Platz in Berlijn en The Shard in Londen.

De Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) heeft een beloning van 22 miljoen dollar toegekend aan een klokkenluider die frauduleuze praktijken bij zadenproducent Monsanto aan het licht had gebracht. Monsanto trof in februari dit jaar een schikking van 72 miljoen dollar met de Amerikaanse financiële autoriteit over een fraudeconstructie die met onkruidverdelger Roundup zou zijn opgezet. Het bedrijf erkende geen schuld, maar gaf toelating voor een analyse van de boekhouding. De identiteit van de klokkenluider - een voormalig financieel medewerker van Monsanto - is nooit bekend gemaakt. Klokkenluiders krijgen in de Verenigde Staten maximaal 30 procent van een schikking of boete

Olieconcerns hebben het voorbije jaar nieuwe oliereserves met een totale capaciteit van 2,7 miljard vaten ontdekt. Dat is het laagste niveau in bijna zeventig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Wood MacKenzie. Verwacht wordt dat de cijfers dit jaar nog verder zullen terugvallen. Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar werden slechts nieuwe reserves met een omvang van 736 miljoen vaten ontdekt. Het is voor energiebedrijven op dit ogenblik vaak niet aantrekkelijk om naar nieuwe olievelden op zoek te gaan. Door de lage olieprijzen is er immers geen garantie dat die investeringen zullen kunnen worden gerecupereerd. De schaarste zou wel tot prijsstijgingen kunnen leiden.

De horecagroep Van der Valk heeft een bod gedaan op de Nederlandse activiteiten van zijn Italiaanse sectorgenoot Autogrill, de eigenaar van AC Restaurants en Hotels. Dat heeft Autogrill gemeld. Het Italiaanse bedrijf voegde er aan toe het bod met alle belanghebbenden te zullen bespreken. Over de omvang van het bod werden geen mededelingen gedaan. Autogrill beheert in Nederland achttien hotels met restaurants die vorig jaar een omzet van ongeveer 33 miljoen euro hebben gerealiseerd. Door de verkoop van de Nederlandse hotelactiviteiten zou Autrogrill naar eigen zeggen de kans krijgen om zich meer te focussen op de activiteiten van zijn divisie HMSHost International.

Ontwerper Anthony Vaccarello schort de activiteiten van zijn eigen label voorlopig op. Vaccarello wil zich naar eigen zeggen immers volledig kunnen focussen op zijn nieuwe functie bij het Franse modehuis Yves Saint Laurent, waar hij enkele maanden geleden tot creatief directeur werd benoemd. Het modelabel Anthony Vaccarello maakte acht jaar geleden zijn debuut. Onder meer Jennifer Lopez en Alessandra Ambrosio waren klant bij het label. Bij Yves Saint Laurent wordt hij de opvolger van Hedi Slimane. De eerste collectie van Vaccarello voor Yves Saint Laurent wordt tijdens de maand oktober tijdens de Paris Fashion Week getoond. Vaccarello werkte de voorbije drie jaar voor Versus.

David Drummond, een van de hoogste bestuurders van de holding Alphabet, heeft zijn mandaat als bestuurder van het alternatieve taxibedrijf Uber teruggegeven. Dat heeft Uber bevestigd. Er zou immers sprake kunnen zijn van een belangenconflict, aangezien beide bedrijven aan zelfrijdende auto’s werken. Drummond zetelde drie jaar in de raad van bestuur van Uber, maar zou de jongste tijd al de toegang tot vergaderingen van het bedrijf zijn ontzegd en had hij ook een verbod gekregen om dossiers met gevoelige informatie in te kijken. Drummond is voorzitter van de investeringsdivisie van Google, dat drie jaar geleden een bedrag van 250 miljoen dollar ter beschikking stelde van Uber.

De drankenproducent Spadel heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 8,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 4,6 procent tot bijna 125 miljoen euro. De cijfers worden in belangrijke mate bepaald door de lancering van een portefeuille natuurlijke limonades, die de voorbije lente in België en Nederland op de markt werden gebracht. Spadel maakt gewag van goede verkoopscijfers, maar wijst erop dat de zware opstartkosten van de bottellijn en de promotie-campagnes voor de lancering van de producten een zware impact hebben gehad op het bedrijfsresultaat.

De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn zal niet langer stripfiguren tonen op de verpakkingen van snacks die een ongunstige impact kunnen hebben op de gezondheid. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De stripfiguren zullen daarentegen worden ingezet om kinderen aan te zetten voor een gezondere voeding te kiezen. Tegen eind volgend jaar zou bij de keten uitsluitend een assortiment van gezondere snacks op basis van zuivel, water, groenten en fruit door stripfiguren mogen worden gepromoot. Daarbij zal Albert Heijn gebruik maken van de RockFrogs, vier cartoonkikkers die in Nederland ook op andere verantwoorde producten kunnen worden teruggevonden.

De Canadese kunstmestfabrikanten Potash en Agrium werken aan een fusie. Dat hebben beide bedrijven bekend gemaakt. Door de samensmelting willen de Canadese bedrijven zich beter beschermen tegen de dalende prijzen en de teruglopende investeringen bij de landbouwers. Potash heeft een marktwaarde van ongeveer 14,6 miljard dollar, tegenover 13,2 miljard dollar voor Agrium. Kunstmestfabrikanten kampen met de lagere marktprijzen voor de gewassen, waardoor de uitgaven van landbouwers onder druk staan. Onder meer de prijs van het kunstmestmerk Potash is het voorbije jaar met één derde gedaald. Zowel Potash als Agrium hebben hun winstverwachtingen verlaagd.

De Duitse internet-ondernemer Kim Dotcom mag het proces over zijn beroep tegen zijn uitlevering door Nieuw-Zeeland aan de Verenigde Staten op het videoplatform YouTube laten streamen. Dat heeft een rechtbank in Nieuw-Zeeland beslist. Het proces is de eerste rechtszaak die in Nieuw-Zeeland live wordt gestreamd. Verwacht wordt dat het proces in totaal zes weken zal duren. Een uitspraak wordt niet voor het einde van dit jaar verwacht. Dotcom moet zich in de Verenigde Staten verantwoorden voor de activiteiten van zijn bedrijf Megaupload, dat ervan beticht wordt inbreuken gepleegd te hebben tegen de auteursrechten, maar zich ook aan witwaspraktijken en afpersing schuldig te hebben gemaakt.

Frankrijk wil dat de Europese Unie de onderhandelingen over het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) met de Verenigde Staten afbreekt. Matthias Fekl, Frans staatssecretaris voor handel, wijst erop dat er onvoldoende politieke steun is voor het transatlantische handelsverdrag. Frankrijk zal volgens Fekl aan de Europese Commissie vragen om het overleg te staken. Daarbij wordt opgemerkt dat de Verenigde Staten onvoldoende samenwerking tonen en alleen de eigen agenda willen doordrukken. Ook Sigmar Gabriel, vice-kanselier van Duitsland, gaf eerder al aan dat het project is mislukt. Volgens de Amerikaanse onderhandelaar Michael Froman zijn wel vorderingen geboekt.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple moet aan Ierland 13 miljard euro illegaal verkregen fiscale gunsten terugbetalen. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Opgemerkt wordt dat Apple in Ierland dankzij een aantal gunstmaatregelen significant minder belastingen heeft moeten betalen dan andere bedrijven. Wanneer de kortingen in rekening worden gebracht, zou Apple in realiteit in Ierland slechts een bedrijfsbelasting van 1 procent hebben betaald. Het onderzoek van de Europese Commissie naar Apple in Ierland heeft drie jaar geduurd. Ierland en Apple zeggen niet akkoord te zijn met de beslissing van de Europese Commissie en hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen de sanctie.

De holding Ackermans & van Haaren (AvH) heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,64 miljard euro, tegenover 2,04 miljard euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 158,6 miljoen euro naar 84,7 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat zowel de bouwdivisie als de financiële afdelingen een terugval dienden te melden. Bij bouwgroep CFE werd de winst nagenoeg gehalveerd tot 34,4 miljoen euro. Dat was vooral te wijten aan baggerdochter Deme, waar de omzet met ruim één derde slonk. Bij de financiële divisie - die Bank Van Breda en Bank Delen omvat - werd een winstdaling van 51,9 miljoen euro naar 47,1 miljoen euro geregistreerd.

De Zweedse meubelketen Ikea dreigt zijn investeringen in Rusland te zullen blokkeren. Daarmee reageert Ikea op een beslissing van een Russische rechtbank, die de Zweedse groep verplicht om een bedrag van 7,8 miljoen dollar te betalen aan de Russische zakenman Konstantin Ponomaryov. Aanleiding voor de rechtszaak is een aanslepend dispuut tussen Ponomaryov en Ikea over de levering van energie aan de filialen van de keten in Sint-Petersburg. Ikea wijst erop plannen te hebben om in Rusland meer dan 1,54 miljard dollar te investeren, maar het bedrijf laat verstaan door de rechtsonzekerheid in het land die plannen mogelijk opnieuw te zullen bekijken. Ikea heeft in Rusland veertien filialen.

Meer Nieuws

09:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-08-16

Verenigde Staten verwachten 600.000 commerciële drones

Volgend jaar zullen in de Verenigde Staten ongeveer 600.000 commerciële drones operationeel zijn. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA).

Lees Verder

http://www.usatoday.com/story/news/2016/08/29/faa-drone-rule/89541546/

18:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gelaatsuitdrukking heeft belangrijke rol in sociale uitsluiting

De gelaatsuitdrukking heeft een belangrijke rol in het risico op sociale uitsluiting. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Basel Universität in Zwitserland.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160829095050.htm

18:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Scandinavische millennials hebben grootste smartphone-penetratie

In Scandinavië maken nagenoeg alle millennials gebruik van smartphones. In andere regio’s kan die penetratie echter gevoelig dalen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent eMarketer.

Lees Verder

https://www.emarketer.com/Article/Smartphone-Usage-Among-Millennials-Varies-Globally/1014387

18:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China ziet groei binnenlands toerisme afkalven

De groei van het Chinese binnenlandse toerisme heeft een belangrijke terugslag gekend, maar internationaal wordt nog altijd een groei met 16 procent opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van het China Outbound Tourism Research Institute (Cotri).

Lees Verder

https://www.warc.com/LatestNews/News/Total_Chinese_tourism_growth_slows.news?ID=37317

18:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Azië moeilijkste exportmarkt voor kleine bedrijven?

Kleine en middelgrote Amerikaanse bedrijven verwachten volgend jaar meer internationale consumenten, maar daarbij worden vooral op de Aziatische markt hindernissen verwacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent USForex.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/08/report-us-small-businesses-pushing-international.html

18:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Socio-economische verschillen werken door op slagveld

Ook op het militaire slagveld kan de impact van socio-economische verschillen worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Minnesota en de Boston University.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160829140427.htm

18:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |