30-09-16

Nieuwsoverzicht

Autobouwer Volkswagen heeft een werkgroep van negen consulenten samengesteld die het bedrijf advies moet geven op het gebied van duurzaamheid. Dat heeft Volkswagen bekend gemaakt. Onder meer wordt beroep gedaan op Connie Hedegaard, gewezen Europees commissaris voor klimaat. Ook Yves Leterme, voormalig Belgisch premier, zetelt in de nieuwe werkgroep. De raad moet het management advies geven op het gebied van duurzame mobiliteit, milieubescherming en sociale verantwoordelijkheid. De werkgroep zal zich ook buigen over bredere thema’s zoals integriteit, de toekomst van arbeid, en de digitalisering. Volkswagen benadrukt dat de raad onafhankelijk zal opereren.

Luchtvaartmaatschappij Air Berlin splitst zich op in drie afzonderlijke entiteiten. Daarbij worden ook 1.200 arbeidsplaatsen geschrapt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Een veertigtal vliegtuigen zal worden verhuurd aan sectorgenoot Lufthansa, die de toestellen vooral wil gebruiken om zijn budgetdochter Eurowings te versterken. Vijf andere vliegtuigen zullen door Lufthansa worden toegewezen aan dochter Austrian Airlines. Daarnaast wil Air Berlin ook vijfendertig vliegtuigen onderbrengen bij een nieuwe toeristische divisie. De resterende vijfenzeventig toestellen blijven bij Air Berlin actief vanop de luchthavens in Berlijn en Düsseldorf.

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump beschikt over een persoonlijk vermogen van 3,7 miljard dollar. Dat betekent een daling met 800 miljoen dollar tegenover vorig jaar. Dat heeft het zakenmagazine Forbes berekend. De terugval moet volgens Forbes vooral worden toegeschreven aan de prijsdalingen op de vastgoedmarkt van New York. Onder meer de Trump Tower op Fifth Avenue in Manhattan zou minder waard zijn geworden. Verder wordt opgemerkt dat Trump door zijn controversiële uitspraken over Mexicaanse immigranten ook contracten voor ongeveer 100 miljoen dollar verloren bij onder meer NBC Universal en Univision.

Bij de Amerikaanse bank Wells Fargo heeft topman John Stumpf aangekondigd meer dan 41 miljoen dollar aan aandelenbonussen in te leveren. Aanleiding is het schandaal rond duizenden spookrekeningen die door medewerkers van de bank werden aangemaakt en waarvoor bij de klanten kosten werden aangerekend. Wells Fargo kreeg voor de praktijken een boete van 185 miljoen dollar opgelegd. Carrie Tolstedt, voormalig hoofd van de consumentendivisie van Wells Fargo, laat 19 miljoen dollar prestatiebeloningen vallen en heeft haar vervroegd vertrek aangekondigd. Tolstedt zou normaal eind dit jaar met pensioen zijn gegaan. Zij had een carrière van zevenentwintig jaar bij Wells Fargo.

De Nederlandse busbouwer VDL Groep heeft bij vervoermaatschappij Arriva, een dochterbedrijf van Deutsche Bahn, een order ter waarde van 60 miljoen euro geboekt. Het order heeft betrekking op 228 bussen die door Arriva zullen worden ingezet in Limburg, Zuidoost-Friesland en de Waddeneilanden. Daarbij zullen ook dertig elektrische bussen worden ingezet in Maastricht, Venlo en de Waddeneilanden. Opgemerkt wordt dat Arriva met de Nederlandse provincie Limburg heeft afgesproken dat alle bussen over uiterlijk tien jaar elektrisch worden aangedreven. In het contract is verder voorzien dat VDL Groep ook het onderhoud van de bussen zal verzorgen.

De Europese Commissie heeft bij Europees Hof van Justitie in Luxemburg klacht neergelegd tegen de plannen van Duitsland om een tolheffing voor personenwagens in te voeren. Dat heeft de Europese Commissie bevestigd. Opgemerkt wordt dat de tolheffing discriminatie betekent, aangezien de Duitse autobestuurders de kosten van hun verkeersbelasting mogen aftrekken, zodat alleen buitenlandse chauffeurs zullen worden getroffen. De plannen zijn volgens de Europese Commissie bovendien in strijd met het principe van het vrij verkeer van goederen en diensten. Volgens de Europese regelgeving mag een tolheffing geen discriminatie op nationaliteit inhouden.

Bij Commerzbank worden de volgende jaren 9.600 banen geschrapt. Daarmee zal het personeelsbestand van de bank met bijna één vijfde worden afgeslankt. De ingreep is een onderdeel van een strategie om de winstgevendheid van de bank sterk te verhogen. Onder meer wil Commerzbank zijn activiteiten sterk digitaliseren. Bedoeling is om uiteindelijk 80 procent van de processen digitaal te organiseren. Daarbij zullen volgens de bank ook 2.300 nieuwe functies worden gecreëerd. Daardoor zullen netto uiteindelijk 7.300 banen verdwijnen. De reorganisatie zal de bank ongeveer 1,1 miljard euro kosten. Daarom zal onder meer ook het voorziene dividend voor dit jaar worden geschrapt.

Er is een definitief akkoord bereikt over de overname van het Nederlandse afvalbedrijf Van Gansewinkel door zijn Britse sectorgenoot Shanks Group. Dat hebben de twee partijen bekend gemaakt. De aandeelhouders van het Nederlandse bedrijf ontvangen voor de overname in totaal een bedrag van 366 miljoen euro. Daarnaast krijgt Van Gansewinkel een belang van 23,8 procent in het fusiebedrijf. De overname vertegenwoordigt daarmee een totale waarde van 562 miljoen euro. Door de overname zullen bij Van Gansewinkel een aantal banen worden geschrapt, maar die ingreep zal volgens Marc Zwaaneveld, topman van het Nederlandse bedrijf, beperkt blijven in vergelijking met het totale personeelsbestand.

Het Nederlandse retailconcern Hema heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geboekt van 9,6 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 19 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 3,9 procent naar 277,8 miljoen euro. De omzetstijging was gedeeltelijk te danken aan de opening van vierentwintig nieuwe winkels. Indien daarmee geen rekening wordt gehouden, zou een groei met 2,6 procent zijn gemeld. Hema merkt daarbij op voor het zesde kwartaal op rij een omzet te hebben kunnen realiseren. Er werd vooral een stijging opgetekend bij de verkoop van kleding, huishoudelijke artikelen en producten voor lichaamsverzorging.

De Duitse autobouwer Volkswagen verwacht nog drie tot vier moeilijke jaren vooraleer het imago van de onderneming, dat door het dieselschandaal zwaar is besmeurd, weer zal kunnen worden opgevijzeld. Dat heeft Herbert Diess, topman van Volkswagen, ter gelegenheid van het autosalon in Parijs gezegd. Diess zegt te verwachten dat het automerk tegen het einde van dit decennium aanzienlijk betere vooruitzichten zullen kunnen worden voorgelegd. Volgens Diess zal de autobouwer de volgende jaren vooral moeten investeren in de hervorming van de reorganisatie en het herstel van de winstgevendheid. Tegelijk zal worden gewerkt aan elektrische en zelfrijdende wagens.

De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm is gesprekken gestart over een mogelijke overname van het Nederlandse bedrijf NXP Semiconductors. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Daarbij wordt opgemerkt dat een overeenkomst binnen een periode van twee tot drie maanden zou kunnen worden gesloten. Financiële details over de mogelijke overname werden niet bekend. De waarde van NXP Semiconductors wordt geraamd op een bedrag van 30 miljard dollar. NXP Semiconductors is een voormalige chipdivisie van Philips en produceert onderdelen voor diverse technologiebedrijven.

Het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom en de Amerikaanse chipmaker Nvidia werken samen aan een intelligent navigatiesysteem voor zelfrijdende auto's. Dat hebben de twee partijen bekend gemaakt. Nvidia is een belangrijke leverancier van technologie voor zelfrijdende auto's. Om de voertuigen een veilig traject te garanderen, is echter gedetailleerde weginformatie essentieel. Daarvoor werd contact gezocht met TomTom. De bedrijven zeggen op technologisch vlak bijzonder complementair te zijn. De kaarten van TomTom kunnen door de technologie van Nvidia voortdurend met de meest recente informatie worden aangevuld.

De muziekapplicatie Shazam is meer dan één miljard keer gedownload. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat de applicatie maandelijks door honderden miljoenen mensen wordt gebruikt. Het bedrijf werd opgericht op het einde van de voorbije decennium en biedt aan de gebruiker de mogelijkheid om met zijn smartphone muziek te herkennen. Inmiddels is het ook mogelijk om onder meer fysieke objecten te herkennen. Inkomsten worden gegenereerd met de verkoop van advertenties. Daarvoor lanceerde het bedrijf in april nog de tool Shazam Brands. De waarde van Shazam wordt inmiddels geraamd op meer dan 1 miljard euro.

De hack waarbij twee jaar geleden gegevens van 500 miljoen Yahoo-gebruikers gestolen werden, moet worden toegeschreven aan een Oost-Europese criminele bende. Dat blijkt uit een rapport van het bedrijf InfoArmor, gespecialiseerd in online beveiliging. Volgens het bedrijf is de aanval door Group E uitgevoerd. Group E werd eerder al gelinkt aan onder meer aanvallen op LinkedIn, Tumblr en MySpace. Yahoo zelf had in eerste instantie een buitenlandse mogendheid als bron van de aanval genoemd. InfoArmor zegt dat de gestolen informatie inmiddels aan drie klanten is verkocht, waarvan één partij onder controle van een buitenlandse mogendheid staat.

Google, Facebook, Microsoft, Amazon en International Business Machines (IBM) hebben het Partnership on Artificial Intelligence opgezet. De samenwerking moet ethische vraagstukken bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie afhandelen. Computers die even intelligent worden als mensen - en mogelijk dus een concrete bedreiging vormen - zijn volgens experts nog ver weg. Maar er klinken in de technologie-wereld wel steeds vaker waarschuwingen dat er nu al plannen moeten worden opgesteld om intelligente computers onder controle te houden. Onder meer Elon Musk, topman van Tesla, zei al dat kunstmatige intelligentie anders een existentiële bedreiging voor de mensheid zou kunnen worden.

Meer Nieuws

09:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-09-16

Beeldmateriaal andere gebruiker creëert vertrouwen

Visuele content die door de gebruiker is aangebracht wordt inmiddels vaak op het traject naar de aankoop verwacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van het platform PowerReviews.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/09/research-reveals-power-of-user-generated-images-in-reviews.html

16:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mobiele platformen vertegenwoordigen meerderheid videoconsumptie

Mobiele platformen vertegenwoordigen inmiddels meer dan de helft van de videoconsumptie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Ooyala. Vastgesteld werd dat tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 50,6 procent van de totale videoconsumptie mobiel is gebeurd.

Lees Verder

http://www.warc.com/Content/News/Mobile_takes_half_of_video_views.content?ID=c62de7e8-4be7-4637-80d7-c439126343cb

16:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mens had een gewelddadige voorvader

De mens dankt zijn gewelddadige neiging op zijn minst gedeeltelijk aan een vroege voorvader. Het geweld deelt de mens bovendien met andere primaten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universidad de Granada in Spanje.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-09-nature-nurture-violence-genes.html

16:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Informatie wordt ook zonder bewuste aandacht geregistreerd

Het menselijk brein kan informatie registreren zonder aan het onderwerp bewust aandacht te besteden. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de University of East London.

Lees Verder

http://theconversation.com/how-the-human-brain-can-register-information-without-conscious-attention-65905

16:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Groei deeleconomie afgeremd door gebrek aan vertrouwen


De groei van de deeleconomie wordt geregeld afgeremd door een gebrek aan vertrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Trustpilot, gespecialiseerd in online besprekingen, bij duizend consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden vast dat 39 procent van de consumenten dat diensten van de deeleconomie minder goed kunnen worden vertrouwd dan gelijkaardige services die langs traditionele kanalen worden aangeboden. Er wordt echter opgemerkt dat getuigenissen met positieve ervaringen die argwaan gevoelig kunnen doen afnemen, want 42 procent zegt met een beslissing te wachten tot een bekende van de betrokken service gebruik heeft heeft gemaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat 88 procent van de consumenten op besprekingen een beroep doet om een product te beoordelen. Tegelijkertijd benadrukt 18 procent een kritische houding te hanteren tegenover de aangereikte informatie. Vastgesteld werd dat 57 procent van de ondervraagden te kennen gaf dat online besprekingen hun beslissing over de aankoop van een product of dienst uit de deeleconomie zou beïnvloeden. Ook zegt 55 procent dat positieve besprekingen hen zouden helpen een groter vertrouwen te hebben in de betrokken services of producten. Verder geeft 29 procent van de potentiële gebruikers toe dat bekommernissen over transparantie en verantwoordelijkheid het gebruik van de deeleconomie afremmen.

Volgens 36 procent zou alvast de eigenaar van de services of producten de verantwoordelijkheid voor eventuele problemen moeten dragen. Daarentegen zegt 32 procent dat de organisator van het deelplatform verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het aanbod. “Er is eerder al aangetoond dat de deeleconomie aan de consument belangrijke voordelen kan opleveren,” benadrukt James Westlake, vice-president van Trustpilot. “Vaak kunnen belangrijke prijsvoordelen worden gerealiseerd, terwijl niet zelden ook een grotere keuze en flexibiliteit kan worden geboden. Tegelijkertijd blijkt echter vaak een grote onduidelijkheid over de uiteindelijke verantwoordelijkheid.”

“Online besprekingen kunnen de eindgebruiker echter helpen om de risico’s te beperken. Online besprekingen kunnen de consument helpen aan de hand van ervaringen van anderen geïnformeerde keuzes te maken.”

Lees Verder

16:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: deeleconomie |  Facebook |

Consument verwacht weinig van delen persoonlijke data

Bijna drie op vijf consumenten erkent niet te geloven dat zijn persoonlijke gegevens door de bedrijven op een verantwoordelijke manier zouden worden beheerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Chartered Institute of Marketing (CIM) bij meer dan vijfentwintighonderd consumenten en marketeers. Vastgesteld werd dat 57 procent van de ondervraagde consumenten geen vertrouwen te hebben dat hun persoonlijke gegevens door de bedrijven op een verantwoorde manier zouden worden behandeld. Daarbij bleek vooral een bekommernis dat de gegevens zonder toestemming van de consument met een derde partij zouden worden gedeeld (40 procent).

Meer dan de helft van de consumenten zeggen communicatie te hebben ontvangen van organisaties die volgens hen persoonlijke gegevens hadden misbruikt. Verder bleek dat 31 procent van de consumenten toegeeft geen idee te hebben op welke manier hun persoonlijke data worden gebruikt. Daarnaast werd vastgesteld dat 70 procent van de consumenten zegt dat het delen van persoonlijke gegevens geen enkel voordeel oplevert. Anderzijds gaf 67 procent aan bereid te zijn meer persoonlijke data te delen indien de organisaties een grotere openheid zouden tentoon spreiden over het gebruik van de gegevens.

Voor 33 procent van de consumenten moeten striktere regels over het gebruik van mobiele data worden geïntroduceerd. Tevens gaf 45 procent aan alle samenwerking te zullen stopzetten met een organisatie die hun persoonlijke gegevens zou gebruiken op een manier waarmee de consument zich niet comfortabel zou voelen. De onderzoekers moesten tevens vaststellen dat ook 68 procent van de marketeers toegaf ook zelf als consument argwanend te zijn persoonlijke gegevens ter beschikking te stellen uit vrees voor misbruik. Het onderzoek toont volgens Chris Daly, chief executive van het Chartered Institute of Marketing, dat marketeers bij het gebruik van persoonlijke data een optimale transparantie moeten nastreven.

Lees Verder

15:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marketing, data |  Facebook |