31-10-16

Nieuwsoverzicht

Chauffeurs van de online taxidienst Uber zijn in Groot-Brittannië geen zelfstandigen, maar moeten als werknemers worden behandeld. Dat heeft een Britse arbeidsrechtbank beslist. De uitspraak heeft tot gevolg dat het alternatieve taxiplatform de voorwaarden van de traditionele arbeidsregulering - zoals vakantiegeld, pensioenbijdragen en een minimumloon - moet naleven. De rechtszaak werd aangespannen door twee medewerkers van Uber en kan zware financiële gevolgen hebben voor het bedrijf. De alternatieve taxidienst heeft in Groot-Brittannië immers meer dan veertigduizend werknemers. Uber heeft aangekondigd beroep te zullen aantekenen tegen de uitspraak van de handelsrechtbank.

Het Indiase concern Tata Group heeft zijn voorzitter Cyrus Mistry (47) afgezet. Hij wordt voorlopig opgevolgd door Ratan Tata (79), de voorganger van Mistry. Voor de afzetting van Mistry wordt verwezen naar een botsing van culturen en de teleurstellende prestaties. De verstandhouding tussen familiepatriarch Ratan Tata en Mistry zou de jongste maanden sterk zijn verslechterd. De familie Mistry is met een belang van 18,6 procent een belangrijk aandeelhouder van de Tata Group. In een reactie zegt Cyrus Mistry dat de problemen bij Tata veel groter zijn dan de buitenwereld vermoedt. De moeilijkheden zouden volgens Mistry ook vooral zijn te wijten aan initiatieven van Ratan Tata.

Een groot deel van de Rosszee in Antarctica geniet de volgende vijfendertig jaar een beschermde status. Daarover hebben vierentwintig landen en de Europese Unie een akkoord ondertekend. Met een oppervlakte van 1,55 miljoen vierkante kilometer wordt de Rosszee het grootste zeereservaat van de wereld. Door het akkoord zijn de commerciële visserij en minerale exploitatie in het gebied voortaan verboden. Onder meer Japan, China en Rusland gebruikten het gebied voor de jacht op kril, dat gebruikt wordt als voedsel voor de kweek van zalm. In de Rosszee zouden meer dan tienduizend diersoorten leven. Het gebied is onder meer de thuisbasis van de Adélie-pinguin.

De Europese Commissie geeft het Russische Gazprom de toestemming de capaciteit van de Opal-pijpleiding op te trekken. Opal verbindt de onderzeese NordStream-pijpleiding met Duitsland en Tsjechië. Gazprom mocht theoretisch 80 procent van Opal uitbaten, maar Europa beperkte die capaciteit tot de helft. Die beperking valt nu weg. De beslissing van de Europese Commissie kan echter zware economische gevolgen hebben voor Oekraïne en Polen, die als transitlanden gevoelig minder inkomsten zouden krijgen uit het gastransport. Het Poolse publieke gasbedrijf heeft al aangekondigd de beslissing van de Europese Commissie voor de rechtbank te zullen betwisten.

Het ecommerce-bedrijf Bol.com maakt zich schuldig aan oneerlijke concurrentie. Dat heeft Geert Schotte, topman van Standaard Boekhandel, gezegd. De alliantie die Bol.com in Nederland heeft lopen met het Centraal Boekhuis (CB), garandeert dat de webwinkel tegen gunstiger voorwaarden kan leveren in België. Schotte heeft het over een pervers systeem dat een gezonde boekenmarkt bedreigt. Daniel Ropers, chief executive van Bol.com, zegt echter dat het platform van het Centraal Boekhuis voor alle boekverkopers en uitgevers open staat. Bol.com rijft het overgrote deel van de inkomsten uit de online boekenverkoop in. De omzet van Standaard Boekhandel blijft al twee jaar ongeveer status-quo.

De Bulgaarse politica Kristalina Georgieva legt eind dit jaar haar functie als Europees commissaris van begroting neer. Georgieva stapt immers over naar de Wereldbank, waar ze verantwoordelijk wordt voor de financiering van arme en ontwikkelingslanden. Daarmee komt Georgieva onder het directe gezag van Jim Yong Kim, voorzitter van de Wereldbank. Georgieva greep eerder deze maand naast een aanstelling tot secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Bij de Europese Commissie wordt Georgieva opgevolgd door de Duitse politicus Günther Oettinger. Georgieva zou ontgoocheld zijn geweest over de manier waarop de Europese Commissie met de migratie en brexit omgaat.

De Britse premier Theresa May heeft bij de beslissing van haar land om de Europese Unie te verlaten, geen toestemming nodig van de Noord-Ierse deelstaatparlement. Dat heeft een rechtbank in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast bekend gemaakt. Bij het Britse referendum over de brexit stemde 56 procent van de Noord-Ieren tegen een vertrek uit de Europese Unie. Veel inwoners vrezen dat het vredesbestand tussen katholieke en protestantse populatie in gevaar zou kunnen komen indien het Europese toezicht zou wegvallen. De Noord-Ierse activist Raymond McCord had daarom bij de rechtbank klacht neergelegd tegen de uitstap. McCord gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter.

De ecommerce-site Groupon heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 35,8 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 24,6 miljoen dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 713,6 miljoen dollar naar 720 miljoen dollar. In Noord-Amerika, de belangrijkste markt van Groupon, werd een omzetgroei met 4 procent opgetekend. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika diende echter een inkrimping met 1 procent te worden genoteerd. In de overige regio’s diende een omzetdaling van bijna 20 procent te worden vermeld. De activiteiten van Groupon werden in vele regio’s negatief beïnvloed door ongunstige wisselkoersen.

Het Amerikaanse bedrijf Tesla ontwikkelt dakpannen die volledig uit zonnepanelen bestaan. Dat heeft Elon Musk, chief executive van Tesla, bekend gemaakt. De panelen bestaan grotendeels uit kwartsglas, maar gelijken uiterlijk bijzonder veel op dakpannen. Volgens Musk hebben de dakpannen een langere levensduur dan de woning. Ook zouden de dakpannen bestendig zijn tegen zware weersomstandigheden. In een combinatie met de huisbatterij van Tesla kunnen de dakpannen gezinnen de kans bieden in hun energiebehoefte te voorzien. Tesla hoopt vanaf de volgende zomer in de Verenigde Staten van start te kunnen gaan met de eerste installaties van de zonnedaken.

Het ecommerce-bedrijf Amazon heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 252 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 79 miljoen dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met bijna 30 procent tot 32,7 miljard dollar. De winstgroei kon in belangrijke mate worden toegeschreven aan de divisie webservices van het bedrijf, waar een toename met 55 procent tot 3,23 miljard dollar kon worden gemeld. Amazon geeft wel toe dat de groei op een lager tempo ging dan in het verleden. Daarbij wordt echter verwezen naar de hogere verschepingskosten, waar een stijging met 43 procent moest worden opgetekend tot 3,9 miljard dollar.

Het Zwitserse farmabedrijf Novartis heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 12,1 miljard dollar. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 4 procent tot 2,9 miljard dollar. Daarmee diende Novartis voor het zevende kwartaal op rij een daling te melden. Joseph Jimenez, chief executive van Novartis, maakte gewag van een sterk kwartaal, maar het bedrijf moet afrekenen met zware generieke concurrentie, onder meer bij zijn stergeneesmiddel Gleevec. Het bedrijf verwacht echter bijzonder veel van nieuwe producten tegen cardiovasculaire aandoeningen en psoriasis, die de volgende vijf jaar de aanjager van Novartis moeten worden.

De Franse farmagroep Sanofi heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 9,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met bijna 10 procent tot 2,3 miljard euro. Gewezen wordt daarbij op de sterke verkopen van een product voor de behandeling van multiple sclerosis, waardoor de toenemende prijsdruk op medicatie voor diabetes in de Verenigde Staten kon worden gecompenseerd. De verkoop van Lantus, een product voor de behandeling van diabetes, viel met 10 procent terug. De totale omzet van de diabetes-divisie daalde met 2 procent tot 1,81 miljard dollar. Tegen eind volgend jaar wil Sanofi voor 3,5 miljard dollar eigen aandelen inkopen..

Het luchtvaartconcern International Air Group (IAG) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,5 miljard euro. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst viel met 3,6 procent terug tot 1,2 miljard euro. Willie Walsh, topman van het concern, maakte gewag van sterke resultaten, die evenwel getekend werden door moeilijke marktomstandigheden. Daarbij wordt erop gewezen dat de bezorgdheid over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie tot een nadelig wisselkoerseffect van 162 miljoen euro heeft geleid. Die negatieve impact kon echter wel gedeeltelijk worden opgevangen door een verlaging van de brandstofkosten.

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 469 miljoen pond, tegenover een winst van 940 miljoen pond dezelfde periode vorig jaar. Het negatieve resultaat is volgens de bank te wijten aan de hoge kosten die moesten worden gemaakt voor reorganisaties en juridische procedures. De bank zette 425 miljoen pond opzij voor de afwikkeling van rechtszaken, terwijl de herstructurering van het bedrijf 469 miljoen pond kostte. In totaal heeft Royal Bank of Scotland dit jaar al een verlies van ongeveer 2,5 miljard pond moeten registreren. De Britse bank gaf verder aan een langere periode nodig te zullen hebben om opnieuw winstgevend te worden dan eerder voorzien.

De Europese Unie en Canada hebben het Comprehensive Economic and Trade Agreement (Ceta) ondertekend. De ceremonie voor de ondertekening diende wel drie dagen uitgesteld te worden omdat Wallonië aan de Belgische regering weigerde een mandaat te geven om het verdrag te ondertekenen. De onderhandelingen voor het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada hebben zeven jaar in beslag genomen. Er is echter ook heel wat kritiek op het akkoord. Onder meer wordt erop gewezen dat het Ceta ook aan Amerikaanse bedrijven toelaat zonder veel belemmeringen de Europese markt te betreden. Daarbij wordt opgemerkt dat 80 procent van de Amerikaanse ondernemingen ook in Canada werkt.

Lees Verder

10:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-10-16

Consument van geglobaliseerde economie vertoont grotere prijsgevoeligheid

De prijsgevoeligheid van de consument is afhankelijk van het niveau van globalisering in de nationale economie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Rice University, de University of Victoria en de University of Texas bij meer dan vijfduizend consumenten. Er wordt echter opgemerkt dat een lokale identiteit op een eenvoudige, goedkope en efficiënte manier kan worden geactiveerd. Een lokale identiteit heeft volgens de onderzoekers de neiging om opofferingen te doen om de plaatselijke economie te ondersteunen.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-10-consumers-effect-consumer-local-identity.html

20:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mens manipuleert bewust de stem om groter of kleiner te lijken

Mensen zijn in staat om bewust de frequentie van hun stem te veranderen om groter of kleiner te lijken dan in werkelijkheid het geval is. Die capaciteit is over vele duizenden jaren geëvolueerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Sussex, de University of Havana, de University of Wroclaw en de McMaster University. Onder meer wordt opgemerkt dat andere stemtonen kunnen worden gebruikt om tijdens een date een gunstige indruk te maken of tijdens een politiek debat een dominante positie in te nemen.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-10-reveals-human-ability-bigger.html#jCp

20:49 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Marketing moet gezinnen vanuit huidige realiteit bekijken

Marketeers moeten hun beeld van het gezinnen aanpassen de huidige realiteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Haygarth and Flamingo bij duizend Britse ouders. Daarbij wordt opgemerkt dat het hedendaagse gezin vooral een democratische en collaboratieve basis heeft. Bovendien bleek 95 procent van de respondenten aan te geven dat de behoeften van elk individueel lid van het huishouden dienden te worden afgewogen tegen het belang van het gezin in het algemeen.

Lees Verder

http://www.warc.com/LatestNews/News/EmailNews.news?ID=37440&Origin=WARCNewsEmail&CID=N37440&PUB=Warc_News&utm_source=WarcNews&utm_medium=email&utm_campaign=WarcNews20160921

20:49 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Achter woonstkeuze gaan uiteenlopende motieven schuil

Gezinnen hanteren bij de keuze van hun woonplaats heel uiteenlopende motieven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Cincinnati bij inwoners van de Amerikaanse staat Ohio. Vastgesteld werd dat de openbare veiligheid en de kwaliteit van het onderwijs voor vele gezinnen van doorslaggevend belang blijkt. Daarentegen blijken ecologische factoren bij de meeste gezinnen weinig impact te hebben.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-09-homebuyers.html

20:48 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bierconsumptie verandert het psychosociale gedrag

De consumptie van bier leidt tot duidelijke veranderingen in het psychosociale gedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universität Basel in Zwitserland. Vastgesteld werd onder meer dat bier ervoor zorgt dat er sneller vrolijker gezichten worden opgemerkt. Ook blijkt men door het drinken van bier te streven naar het gezelschap van anderen in een vrolijke sociale situatie.

https://www.ecnp.eu/about-ecnp/press/Liechti.aspx

20:47 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sollicitatie omvat vaak onnauwkeurigheden of leugens

Bedrijven worden geregeld geconfronteerd met kandidaat-werknemers die in hun sollicitaties onnauwkeurigheden of leugens hebben gebruikt om hun kansen op een aanwerving gevoelig te kunnen verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Axelos bij een groep Britse personeelsdirecteurs. De studie geeft echter aan dat deze onwaarheden voor alle betrokken partijen belangrijke consequenties kan hebben. De onderzoekers stellen dan ook dat bedrijven de sollicitaties van kandidaat-werknemers systematischer zouden moeten controleren.

http://www.londonlovesbusiness.com/business-news/management/100000-job-applicants-lie-on-cv-in-attempt-to-get-a-new-job/12790.article

20:47 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |