30-10-16

Zwitserse treinstations bieden bitcoin te koop aan

In de Zwitserse spoorstations kunnen reizigers voortaan exemplaren van de virtuele munt bitcoin kopen. Dat heeft Schweizerische Bundesbahnen (SBB), de Zwitserse nationale spoorwegmaatschappij, bekend gemaakt. Geïnteresseerden zullen bij de ticketautomaten in de stations Zwitserse franken tegen de bitcoin kunnen worden ingeruild. De maatschappij benadrukt wel dat het niet mogelijk zal zijn om de aankoop van treintickets met bitcoins te regelen. In juli al lanceerde de Zwitserse stad Zug een proefproject van zes maanden waarbij de inwoners de bitcoin konden gebruiken op openbare diensten te betalen. Sommigen noemden het experiment innovatief, maar anderen wijzen op mogelijke veiligheidsproblemen.

De Schweizerische Bundesbahnen zeggen de interesse voor de bitcoin bij de Zwitserse bevolking te hebben getoetst, waarna beslist werd om een pilootproject op te zetten. “Gedurende twee jaar zal de reële belangstelling van de Zwitserse consument voor de virtuele munt worden getest,” aldus de spoorwegmaatschappij. “Om een bitcoin te kunnen kopen, zullen de klanten zich wel hun mobiel telefoonnummer moeten identificeren. De individuele aankoop van bitcoins wordt beperkt tot maximaal 500 Zwitserse frank.” Voor de verkoop werkt de spoorwegmaatschappij samen met het Zwitserse bedrijf SweePay, aanbieder van financiële diensten.

“Tot nu toe zijn er in Zwitserland weinig mogelijkheden geboden om bitcoins te verwerven,” aldus woordvoerders van het Zwitserse spoorbedrijf. “Met meer dan duizend automaten beschikt Schweizerische Bundesbahnen over een dicht netwerk dat meer mogelijkheden heeft dan de verkoop van tickets.” Opgemerkt wordt dat het aanbod bijzonder interessant kan zijn voor consumenten die een probleem hebben ervaren om met traditionele hun bankrekeningen bitcoins te kopen, waarbij geregeld gewag gemaakt wordt van hoge commissielonen voor internationale transacties en trage leveringen.” De bitcoin wordt door voorstanders geprezen als een manier om geld snel te laten circuleren, zonder enige tussenkomst van de bank.

Lees Verder

16:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bitcoin |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologiebedrijf Alphabet heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 22,5 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 18,7 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met ongeveer 25 procent tot 5,1 miljard dollar. De positieve resultaten werden vooral gedragen door sterke reclame-inkomsten bij dochteronderneming Google. Daarbij werd een groei met 18,1 procent gemeld tot 19,8 miljard dollar. De andere activiteiten van Google, die onder meer clouddiensten omvatten, kenden een groei met 38,8 procent. De andere divisies van Alphabet leverden een omzet van 197 miljoen dollar op, maar vertegenwoordigen tevens een verlies van 865 miljoen dollar.

De Spaanse voetbalclub FC Barcelona heeft de samenwerking met kledingsponsor Nike verlengd. De overeenkomst werd al in mei van dit jaar aangekondigd, maar is nu ook door de algemene vergadering goedgekeurd. Het nieuwe contract gaat over twee jaar van start en heeft een totale looptijd van acht jaar. FC Barcelona ontvangt daarbij een bedrag van 150 miljoen euro. Het contract heeft een totale waarde van 1,35 miljard euro. De Catalaanse club werkt al achttien jaar met de kledingsponsor samen. Ook keurde de algemene vergadering een verlenging van de samenwerking met de Arabische luchtvaartmaatschappij Emirates - ter waarde van een bedrag van 33,5 miljoen euro per jaar - goed.

Het historische Royal Clarence Hotel in de Engelse stad Exeter is door een brand verwoest. Het Royal Clarence werd tijdens het derde kwart van de achttiende eeuw gebouwd en wordt bestempeld als het oudste hotel van Engeland. De brand ontstond in een aanpalend gebouw, maar sloeg op het historische pand over. Beroemde gasten waren onder meer Clark Gable, Beatrix Potter, Thomas Hardy en Lord Nelson. Het pand overleefde een Duits bombardement dat tijdens de tweede wereldoorlog een groot gedeelte van de stad verwoestte. De eerste eigenaar van het Royal Clarence was de Fransman Pierre Berlon. Op dit ogenblik is het hotel in handen van de Andrew Brownsword Group.

De Nederlandse brouwer Heineken heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van bijna 1,24 miljard euro. Dat betekende een daling met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen het bedrijf echter kon rekenen op een eenmalige bate wegens de verkoop van Mexicaanse verpakkingsactiviteiten. Er werd een productievolume van 151 miljoen hectoliter gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 6,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De grootste groei werd opgetekend in Asia-Pacific (24,4 procent), gevolgd door Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa (6,4 procent), Noord-Amerika en Latijns-Amerika (6,4 procent) en Europa (4,1 procent).

Het industriële conglomeraat General Electric (GE) overweegt een mogelijke samenwerking met het bedrijf Baker Hughes, dienstverlener voor de oliesector. Dat heeft een woordvoerder van General Electric bevestigd. Er werd wel uitdrukkelijk gesteld dat er niet naar een eventuele overname van Baker Hughes wordt gestreefd. Baker Hughes zou door de samenwerking met General Electric een sterkere positie kunnen verwerven in de concurrentie met marktleider Schlumberger. Eerder dit jaar werd een fusie tussen Baker Hughes en sectorgenoot Halliburton nog afgeblazen. General Motors zou destijds in de markt zijn geweest om enkele onderdelen van Baker Hughes over te nemen.

Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel investeert 90 miljoen euro in de bouw van een fabriek in de Chinese stad Tianjin. Dat heeft het chemieconcern gezegd bij de ingebruikname van twee nieuwe fabrieken in de zuidelijk gelegen stad Ningbo. De uitbreidingen moeten AkzoNobel helpen te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar specialistische chemieproducten. Op de site in Tianjin, niet ver van de hoofdstad Peking, zullen organische peroxiden worden geproduceerd. Het nieuwe complex moet een bestaande fabriek in de regio vervangen. De bouw gaat eind dit jaar van start. Het complex moet over twee jaar in gebruik genomen kunnen worden.

Julius Baer, DBS Group en LGT Bank overwegen een bod te doen op een aantal Aziatische activiteiten van de Nederlandse financiële groep ABN Amro. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De geïnteresseerde partijen zouden informatie hebben gevraagd over de activiteiten op het gebied van vermogensbeheer in de Aziatische regio. ABN Amro zou hopen de verkoop tegen het einde van dit jaar te kunnen afronden. De activiteiten zouden een waarde hebben van meer dan 300 miljoen dollar. ABN Amro had in Azië eind vorig jaar een portefeuille van 19 miljard dollar aan beheerd vermogen. Daarmee staat de bank in de Aziatische regio op een achttiende plaats.

Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging van bijna 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 25 procent tot 1,1 miljard dollar. De goede prestaties waren in belangrijke mate te danken aan helicopterbouwer Sikorsky, die in november vorig jaar van United Technologies werd overgenomen. Sikorsky boekte een kwartaalomzet van 1,2 miljard dollar. De helicopterdivisie van Lockheed Martin zag zijn totale inkomsten met 55 procent oplopen tot 3,35 miljard dollar. De Joint Strike Fighter (F-35) realiseerde een omzet van 300 miljoen dollar.

Autobouwer Fiat Chrysler Automobiles heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 26,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 0,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De Amerikaans-Italiaanse autobouwer boekte daarbij een nettowinst van 606 miljoen euro, tegenover een verlies van 387 miljoen euro tijdens het derde kwartaal vorig jaar. De groep zegt vooral te hebben geprofiteerd van een sterke verkoop van dochtermerk Jeep. In totaal werden ruim 1,12 miljoen voertuigen verkocht. Dat betekende een daling met 0,4 procent. De autobouwer wees er verder op dat de uitbreidingsplannen voor het dochtermerk Alfa Romeo vertraging hebben opgelopen.

De Amerikaanse machinebouwer Caterpillar heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,16 miljard dollar, tegenover 10,96 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt wel de omzetdaling met een beperking van de kosten te hebben kunnen opvangen. De winst daalde van 559 miljoen dollar naar 283 miljoen dollar. Doug Oberhelman, chief executive van Caterpillar, wees er daarbij op dat het bedrijf rekening moet houden met een economisch zwakte in het merendeel van de wereld. Het bedrijf moet al drie jaar op rij dalende omzetten melden. Oberhelman maakte recent bekend zijn functie neer te leggen. Hij wordt opgevolgd door Jim Umpleby.

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 11,26 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 18,8 procent toe tot bijna 1,19 miljard euro. De hogere winst is vooral te danken aan de verkoop van geneesmiddelen op voorschrift. De divisie profiteert van de sterke vraag naar producten zoals de bloedverdunner Xarelto. Bayer verhoogde onlangs nog de omzetprognoses voor zijn blockbuster-geneesmiddelen van 7,5 miljard euro tot meer dan 10 miljard euro. De omzet van de divisie CropScience kende daarentegen slechts een beperkte groei.

Het ecommercebedrijf Groupon neemt sectorgenoot LivingSocial over. Dat heeft Groupon bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. LivingSocial en Groupon waren jarenlang de grootste concurrenten op de online kortingen-markt. Met de overname hoopt Groupon dan ook zijn klantenbereik verder te kunnen uitbreiden. LivingSocial bereikte tijdens zijn hoogdagen een waarde van 1 miljard dollar. Het bedrijf was gedeeltelijk eigendom van Amazon. Twee jaar geleden was de waarde van LivingSocial echter gedaald tot 242 miljoen dollar. In maart dit jaar maakte het bedrijf bekend honderdzestig banen te schrappen om een ommekeer te kunnen realiseren.

Het sociale netwerkbedrijf Linkedin heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 959,8 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei werd ondersteund door de activiteiten van het bedrijf om recruiters te ondersteunen bij de zoektocht naar talent. Het bedrijf boekte een winst van 8,6 miljoen dollar, tegenover een verlies van 47,4 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. LinkedIn heeft op dit ogenblik 467 miljoen leden. Dat betekent een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het derde kwartaal van dit jaar werden 106 miljoen unieke bezoekers per maand geteld.

Het ecommerce-bedrijf Amazon wil de volgende twee jaar in de Verenigde Staten twintig eigen supermarkten openen. Daarbij zullen twee formules, met elk tien proefwinkels, worden geïntroduceerd. Dat blijkt uit interne documenten van het bedrijf. Een eerste netwerk moet overwegend functioneren als afhaalpunt voor boodschappen die online werden besteld. De tweede groep omvat traditionele winkels waar producten kunnen worden gekocht. De proeven richten zich vooral op grootstedelijke gebieden zoals Seattle, Las Vegas, New York, Miami en San Francisco. Uiteindelijk denkt Amazon dat in de Verenigde Staten volgend decennium ruimte zou kunnen zijn voor tweeduizend winkels.

Het beursbedrijf Deutsche Börse verkoopt een derde van zijn belang in Bats Global Markets. Dat heeft Deutsche Börse bekend gemaakt. De transactie heeft een waarde van ongeveer 86 miljoen dollar. De verkoop kadert naar eigen zeggen in de strategische planning van het Duitse beursbedrijf om zijn aandelenportefeuille verder te optimaliseren. Opgemerkt wordt dat de verkoop tijdens het vierde kwartaal van dit jaar ongeveer 23 miljoen euro aan het resultaat van het beursbedrijf zal toevoegen. De participatie in Bats Global Markets was te danken aan het belang van Deutsche Börse in ISE Holdings, die op zijn beurt aandeelhouder werd van Direct Edge Holdings. Later zouden Bats en Direct Edge Holdings fuseren.

Meer Nieuws

11:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-10-16

Berichten populaire cultuur instrument voor sociale verandering

De verslaggeving over de populaire cultuur kan een instrument voor sociale verandering zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University at Buffalo. Opgemerkt wordt dat celebrity-berichtgeving de voorbije vier decennia een duidelijke impact heeft gehad op de visies van het traditionele Amerikaanse gezin. Daarbij wordt onder meer gewezen op de grotere tolerantie tegenover onder meer buitenechtelijke kinderen, maar ook naar de impact die de berichtgeving over de preventieve borstamputatie van actrice Angelina Jolie op de vrouwelijke bevolking heeft gehad.

Onderzoeksleider Hanna Grol-Prokopczyk, professor sociologie aan de Universiteit van Buffalo, analyseerde bijna vierhonderd reportages van het tijdschrift People sinds het midden van de jaren zeventig. "Academici spotten vaak met celebrity-nieuws, maar er zijn heel wat aanwijzingen dat de populaire cultuur een grote impact kan hebben op de veranderende normen en een heel groot bereik kan laten blijken,” zegt Grol-Prokopczyk. "Beroemdheden hebben niet de gewoonte zich te verontschuldigen wanneer ze buiten het huwelijk zwanger zijn geraakt. Maar ook het gezinsmodel verandert. Vroeger zorgde men ervoor te trouwen voor de baby geboren werd, maar dat is na de eeuwwisseling veranderd.”

De eerste getuigenis over het ongehuwde moederschap werd geregistreerd in het midden van de jaren zeventig en was afkomstig van actrice Goldie Hawn, die nog wel liet verstaan met de vader te zullen huwen tegen de baby zou worden geboren. Dat was op het einde van de jaren tachtig ook nog het geval bij Melanie Griffith. Daarmee leken de actrices het publiek nog wel gerust te willen stellen dat alles wel in orde zou komen. Dat model begon echter te veranderen in de jaren negentig, toen in veel gevallen geen beloftes van een toekomstige formele band met de vader meer konden worden geregistreerd. Ook dat ouderschap werd gepresenteerd als gelukkige en moreel probleemloze gebeurtenissen.”

Hanna Grol-Prokopczyk herinnert ook aan de impact van de getuigenis van Angelina Jolie over haar preventieve mastectomy. “Een enquête enkele weken later toonde aan dat 74 procent van de Amerikanen op de hoogte waren van de ingreep en de beslissing van de actrice,” zegt de onderzoekster. “Die impact werd al snel bekend als het Angelina-effect, waaruit blijkt dat de beslissingen van celebrity’s het denkpatroon van de bevolking kan veranderen.” Anderzijds moet volgens Grol-Prokopczyk ook worden verwezen naar Jodie Foster en Rosie O’Donnell, waar het alleenstaand moederschap aan bod kwam, maar oorspronkelijk geen enkele verwijzing kon worden gevonden van een lesbische relatie.

“People toonde zich bijzonder traag bij het aanvaarden van lesbische ouders,” zegt de onderzoekster. “Dit voorbeeld maakt duidelijk dat de mediaverslaggeving over celebrities niet altijd in staat is een stigma te doorbreken of verandering te stimuleren.”

Lees Verder

13:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook |

Verandering van dieet kan basis leggen voor politieke verschuiving

Een verandering in de eetgewoonte van de bevolking kan een signaal van nakende politieke veranderingen zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de Higher School of Economics in Sint-Petersburg in Rusland naar de eetgewoonten in bijna honderdzestig landen. Opgemerkt wordt dat een rijker dieet kan worden gekoppeld aan een groei van de middenklasse, die die een groter belang hecht aan economische en politieke onafhankelijkheid en democratische waarde. Voeding vormt volgens de onderzoekers dan ook een belangrijke basis voor democratie.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-10-food-affects-political-regimes.html

13:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Taksvrije sector ziet vooral toekomst op Aziatische markten

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werden wereldwijd door internationale reizigers voor 62 miljard dollar taksvrije aankopen gedaan. Dat betekent een toename met bijna 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de Tax Free World Association (TFWA). Opgemerkt wordt dat de sector vooral in de Aziatische regio op een verdere groei mag rekenen. Ook tijdens het eerste kwartaal van dit jaar kon in Asia-Pacific immers een groei met 5 procent worden gemeld. Vooral bij Chinese reizigers wordt een sterke toename van de interesse in taksvrij winkelen verwacht.

Lees Verder

http://www.warc.com/LatestNews/News/Bright_future_for_Asian_duty_free.news?ID=37623

13:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gezichtsherkenning is gelinkt aan beloningssysteem

Er kan een duidelijk verband worden opgemerkt tussen gezichtsherkenning en het beloningssysteem in de hersenen van de mens. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Dallas. Het verband moet volgens de onderzoekers worden gezocht bij de hoeveelheid dopamine die wordt geproduceerd en ervoor zou zorgen dat het gelaat van sommige personen wordt onthouden, terwijl anderen worden vergeten. Het verband hangt volgens de wetenschappers samen met een cognitief proces dat van cruciaal belang is voor de overlevingskansen in de sociale wereld.

Lees Verder

http://www.utdallas.edu/news/2016/9/30-32211_BrainHealth-Scientists-Connect-Dopamine-Facial-Rec_story-wide.html

13:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Onderneming heeft in Moskou minder dan zes jaar levensverwachting

De Russische hoofdstad Moskou telde vorig jaar 244.000 individuele ondernemers. Dat betekende een stijging met 51 procent tegenover het begin van dit decennium. Dat blijkt uit een rapport van consulent PricewaterhouseCoopers (PwC), gebaseerd op statistieken van de Russische belastingsdienst en het Levada Center. Er wordt echter opgemerkt dat een ondernemer in Moskou gemiddeld minder dan zes jaar actief blijft. Daarbij maakt 51 procent gewag van economische problemen, zoals een dalende vraag, een toegenomen competitie en opgelopen kosten. Bij 10 procent liggen ook fiscale problemen aan de basis van de teloorgang van de onderneming.

Lees Verder

https://themoscowtimes.com/news/average-russian-entrepreneur-survives-only-57-years-55861

13:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |