09-10-16

Amerikaanse nightclubs massaal verkoopplatform designer-drugs?

In Amerikaanse nightclubs zijn massaal designer-drugs aanwezig. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de New York University, waaruit bleek dat 46,4 procent van de aanwezigen toegeeft ooit een zogenaamde streetdrug te hebben uitgeprobeerd.

Lees Verder

http://medicalxpress.com/news/2016-09-nightclub-attendees-drugs.html

13:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Is teloorgang cash geld ingeluid?

De toegang tot het internet en smartphones en nieuwe digitale betaalplatformen zal tegen het einde van dit decennium aan een bijkomende groep van 1,2 miljard mensen de mogelijkheid bieden deel te nemen aan de geconnecteerde economie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Demand Institute, een initiatief van consulent Nielsen en de Conference Board. Opgemerkt wordt dat deze nieuwe technologieën vele consumenten voor de eerste keer in hun leven toegang zullen bieden tot fundamentele financiële diensten. Voorspeld wordt dat deze ontwikkelingen de volgende tien jaar de consumentenbestedingen met 10 biljoen dollar zal doen toenemen, met inbegrip van 170 miljard dollar in China alleen.

“Dankzij smartphones en het internet zal men niet langer een klant van een bank moeten zijn om aan de geconnecteerde economie deel te nemen,” zegt Louise Keely, voorzitter van het Demand Institute. “Die evoluties zullen de wereldwijde consumentenbestedingen met biljoenen dollar doen stijgen. Het fenomeen kan vergeleken worden met de eerste looppassen van een baby. Wanneer een consument toegang tot het internet krijgt, gaat er immers een heel nieuwe wereld van exploraties open. Daardoor zullen ook nieuwe shoppingpatronen worden geadopteerd. In de ontwikkeld markten zullen anderzijds nieuwe concurrenten en alternatieve zakelijke modellen de behoeften van elke denkbare klant invullen.”

“De betaalindustrie zal een aantal belangrijke wijzigingen ondergaan,” benadrukt Keely. “In eerste instantie kan worden verwacht dat het aantal transacties een sterke toename zal kennen, terwijl de gemiddelde bedragen zullen afnemen omdat de platformen ook voor de aankoop van kleinere producten zullen worden gebruikt. Daarnaast zullen ook een aantal indirecte mogelijkheden worden gecreëerd, aangezien cashless betalingen meer geïntegreerd zullen worden worden in de rest van de financiële en digitale levens van de consument, waardoor meer gepersonaliseerde en relevante producten zullen kunnen worden geleverd. Door de grote concurrentie zullen anderzijds voor de providers de inkomsten per transacties afnemen.”

“Over de hele wereld zullen traditionele banken en uitgevers van kredietkaarten rechtstreeks in concurrentie gaan met retailers, telecomoperatoren, technologiebedrijf, sociale media en overheden,” waarschuwt Keely. “Bedrijven moeten aandacht hebben voor de betaal-revolutie die kan worden verwacht in landen zoals India, Nigeria of Bangladesh en die een grote impact op de activiteiten van de financiële sector zouden kunnen hebben.”
http://smallbusiness.co.uk/arrogance-recruiters-interview-candidates-2534196/

Lees Verder

13:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geld |  Facebook |

Tachtig uren overwerk per maand is in Japan niet ongewoon

In meer dan één op vijf Japanse bedrijven presteren werknemers meer dan tachtig uren overwerk per maand. Dat blijkt uit een rapport van de Japanse overheid over de werkdruk in de nationale economie bij meer dan zeventienhonderd bedrijven en bijna twintigduizend werknemers. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 23 procent van de ondervraagde bedrijven diende toe te geven dat bij een aantal medewerkers geregeld meer dan tachtig uur overwerk per maand diende te worden geregistreerd. Daarbij gaf 11 procent tussen tachtig en honderd uur overwerk aan, maar bij de andere 12 procent was zelfs sprake van meer dan honderd werkuren extra.

Japan staan bekend voor zijn zware werkdruk. Dat heeft zelfs geleid tot het fenomeen van karoshi, waarbij het overdreven overwerk aanleiding is tot overlijdens door onder meer arbeidsongevallen of zelfmoord. Uit cijfers van het Japanse ministerie van arbeid en welzijn blijkt dat vorig jaar drieënnegentig zelfmoorden als een werkongeval werden aanvaard, maar die statistiek vormt volgens wetenschappers slechts een tip van de ijsberg. Daarbij verwijst het rapport naar gegevens van het Japanse National Police Agency, waarbij blijkt dat vorig jaar 2.159 zelfmoorden werden gemeld waarbij mogelijk arbeidsomstandigheden een rol zouden hebben kunnen hebben.

De onderzoekers wijzen erop dat het probleem van onaanvaardbaar overwerk en karoshi door de bedrijven vaak wordt onderschat of zelfs genegeerd. Dat blijkt volgens hen ook het feit dat minder dan 20 procent van de aangeschreven bedrijven uiteindelijk aan de enquête heeft deelgenomen. “Het Japanse bedrijfsleven en de Japanse overheid informeren de werknemers niet graag over mogelijkheid om de arbeidsrechten af te dwingen,” benadrukt Koichi Nakano, docent politieke wetenschappen aan de Sophia University in Tokio. “Lange werkuren worden nog altijd gezien als een bewijs van engagement en trouw aan de onderneming.”

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 21 procent van de Japanse arbeidskrachten een werkweek van minstens negenenveertig uur heeft, tegenover 16 procent in de Verenigde Staten en 12,5 procent in Groot-Brittannië.

Lees Verder

13:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan, overwerk |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Chinese computerconcern Lenovo investeert de volgende drie jaar 100 miljoen dollar in Israëlische startups. Lenovo hoopt met de operatie zowel lokaal talent als innoverende technologie te kunnen aantrekken om een verdere groei te kunnen realiseren. Song Chunyu, vice-president van Lenovo, benadrukt dat het Chinese bedrijf vooral op zoek is naar initiatieven rond onder meer het internet-of-things, cloudcomputing, cyberbeveliging en beeldherkenning. De voorbije jaar heeft Lenovo al 20 miljoen dollar geïnjecteerd in minstens zes Israelische startups en investeringsgroepen. Israël heeft een sterk imago voor innoverende bedrijven en is één van de meest populaire bestemmingen van Chinese investeringen geworden.

Ook Salesforce heeft zijn interesse in een overname van het sociale netwerkbedrijf Twitter laten varen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Salesforce had eerder interesse in Twitter laten blijven, maar enkele belangrijke aandeelhouders zouden zich kritisch over de overname hebben uitgelaten. Onder meer Fidelity Investments, met een participatie van ongeveer 14 procent de grootste aandeelhouder van Salesforce, zou zich verzetten. Eerder haakten Google en Walt Disney al af als mogelijke kopers. De voorbije weken leek rond Twitter volgens Bloomberg een verhitte overnamestrijd op gang te zullen komen, maar die verwachtingen lijken te stranden op een gebrek aan concrete kansen.

Het Amerikaanse softwareconcern Oracle dreigt de voorgenomen overname van het bedrijf NetSuite, ontwikkelaar van cloudsoftware, in te trekken. Oracle verlengde de aanmeldingstermijn voor het bod weliswaar tot begin november, maar waarschuwde dat de voorstellen definitief worden opgeborgen indien tegen die deadline geen overeenkomst is bereikt. Oracle had de voorbije zomer aangekondigd NetSuite voor een bedrag van ongeveer 9 miljard dollar te zullen overnemen. De transactie kon echter nog niet worden gerealiseerd omdat diverse aandeelhouders van NetSuite de overname blijven tegenhouden. Oracle ziet in de producten van NetSuite een interesse aanvulling op de eigen portfolio.

De Japanse brouwer Asahi Group is bereid om een bedrag van 500 miljard yen of 4,87 miljard dollar te betalen voor de activiteiten van sectorgenoot SABMiller in Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Slovakije. Dat heeft de Japanse zakenkrant Nikkei gemeld. SABMiller wordt overgenomen door wereldwijd marktleider AB InBev, maar moet daarbij van de concurrentieregulatoren een aantal activa afstoten. Eerder nam Asahi daarbij ook al de merken Peroni, Grolsch en Meantime over. Waarnemers merken dan ook op dat Asahi van de fusie tussen AB InBev en SABMiller gebruik maakt om zijn aanwezigheid in Europa gevoelig te versterken. Asahi heeft de berichten van Nikkei echter officiel erkend.

De koninklijke familie van Qatar overweegt mogelijk om zijn belang in Deutsche Bank van ongeveer 10 procent naar mogelijk 25 procent te verhogen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Door de operatie zou Qatar een grotere invloed willen verwerven over het beleid van de bank. Deutsche Bank is één van de belangrijkste financiële concerns ter wereld, maar staat zwaar onder druk door dreigende miljardenboetes en een reeks onopgeloste problemen uit het verleden. Fondsen van Hamad bin Jassim al-Thani, voormalig premier van Qatar, verwierven twee jaar geleden een belang van 6,1 procent in Deutsche Bank. Die participatie werd in juli dit jaar opgevoerd tot bijna 10 procent.

De Britse overheid moet luid en duidelijk aangeven niet van plan te zijn de toegang tot de gemeenschappelijke Europese markt op te geven. Dat heeft de Confederation of British Industries (CBI) gezegd in een reactie op aangroeiende geruchten over een harde scheiding tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie, wat mogelijk tot handelsbarrières tussen beide partijen zou kunnen leiden. Indien Groot-Brittannië blijft vasthouden aan een rem op de vrije toegang voor inwoners uit de Europese Unie, dreigt het land volgens Carolyn Fairbairn, directeur van de Britse werkgeversorganisatie, gezegd. Dat harde standpunt dreigt volgens Fairbairn te wegen op investeringsbeslissingen die nu worden genomen.

De Verenigde Staten hebben hun economische sancties tegen Myanmar opgeheven. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama bekend gemaakt. Daarbij wordt een einde gemaakt aan de laatste beperkingen tegen bedrijven en personen in Myanmar die banden hebben met het leger of de voormalige militaire junta. Vorige maand had Obama in Washington een ontmoeting met Aung San Suu Kyi, die gezien wordt als politiek leider van het land, waarbij hij het opheffen van de sancties al in het vooruitzicht stelde. Volgens Obama is de situatie in Myanmar sterk veranderd. Er blijkt nog wel een zwarte lijst met figuren die onder meer worden verdacht van drugshandel.

De Nederlandse financiële groep ABN Amro overweegt zijn Aziatische tak voor private banking te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Het Nederlandse concern zou een financieel adviseur hebben ingeschakeld om naar de interesse van potentiële kopers te peilen. Wel wordt opgemerkt dat de onderhandelingen zich nog in een vroeg stadium bevinden en is het niet zeker dat er een deal gesloten zal worden. ABN Amro stond op de ranglijst van private banken in Azië vorig jaar met een beheerd vermogen van 19 miljard dollar op een achttiende plaats. De bank heeft in de regio kantoren in Hongkong, Singapore en Dubai.

Als sanctie tegen goedkoop Chinees staal dat ver onder de marktprijs in Europa wordt aangeboden, heeft de Europese Commissie tot nieuwe importheffingen besloten. De dumpingprijzen komen volgens de Europese Unie neer op oneerlijke concurrentie en zorgen voor schade aan de Europese economie. Op warmgewalst staal wordt voor importeurs een heffing tot 22,6 procent van kracht, terwijl zware staalplaten door een importbelasting van 73,7 procent worden getroffen. De toeslagen worden in eerste instantie voor zes maanden doorgevoerd en gaan mogelijk ook gelden met terugwerkende kracht. Op een reeks andere staalproducten uit China werden al eerder heffingen doorgevoerd.

Op de ruimtebasis Kourou in Frans Guyana werden door de draagraket Ariane 5 recent een Australische en Indiase communicatiesatelliet gelanceerd. Daarmee werd de 74ste lancering met Ariane 5 geregistreerd. Daarmee werd het aantal lanceringen met Ariane 4 geëvenaard. Ariane 4 werd drie jaar geleden definitief uit dienst genomen. Inmiddels werkt het European Space Agency (ESA) aan de volgende generatie van de draagraket. Gehoopt wordt dat Ariane 6 tegen het einde van dit decennium zijn eerste vlucht zal kunnen maken. Volgens de plannen zou Ariane 5 daarna nog drie jaar naast zijn opvolger worden gebruikt vooraleer definitief uit dienst genomen te worden.

Het bedrijf VPK Packaging heeft een contract gesloten voor de levering van kartonnen verpakkingen voor gekoelde transporten naar China. Het contract heeft onder meer betrekking op de exporten van de Belgische varkensslachterij Noordvlees Van Gool naar China. Ook in Nederland is de export van varkensvlees een sterk stijgende markt. Op de lokale markt wordt vlees getransporteerd in plastic kratten, maar voor langere trajecten is er een betere en goedkopere oplossing nodig. Daarbij maakt Smart Packaging Solutions (SPS), dochter van VPK Packaging, gebruik van dozen uit massief karton, dat bestemd is tegen vochtige omstandigheden en dan ook voor koeltransport kan worden ingezet.

TUI Group en Etihad Aviation overwegen een mogelijke samenwerking. Dat heeft luchtvaartgroep Etihad bevestigd. Daarbij wordt opgemerkt dat luchtvaartmaatschappij Air Berlin, dochter van Etihad, mogelijk zou worden samengebracht met Tuifly, onderdeel van TUI Group. De fusiemaatschappij zou vanuit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland op een breed netwerk van toeristische bestemmingen vliegen. Er is nog niet bekend gemaakt onder welke naam de operaties zouden worden aangeboden. Air Berlin, de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland, is verlieslatend en wordt tot een zware reorganisatie gedwongen. Etihad heeft een belang van bijna 30 procent in Air Berlin.

Arkimedes, het durfkapitaalfonds van de Vlaamse overheid, investeert een bedrag van 5 miljoen euro in het fonds Fortino. Dat heeft de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) bevestigd. De operatie kadert in een kapitaaloperatie van 10 miljoen euro die Fortino doorvoert. Fortino beschikt nu over een portfolio van 59,1 miljoen euro. Arkimedes eist zijn investeringen in projecten vergezeld gaan met een even grote inbreng aan privékapitaal. Het Vlaamse durfkapitaalfonds verwerft ook een zetel in de raad van bestuur van Fortino, dat op ogenblik in een tiental bedrijven investeert. Fortino werd drie jaar geleden opgericht door Duco Sickinghe en Renaat Berckmoes, gewezen toplui van Telenet.

De Amerikaanse restaurantketen McDonald's heeft klachten over seksuele intimidaties systematisch neergelegd. Dat staat in een juridische procedure die door een groep gewezen medewerkers van de keten in acht verschillende Amerikaanse staten is gestart. De slachtoffers zouden zijn betast en zouden het mikpunt van obscene opmerkingen over hun uiterlijk en seksuele geaardheid zijn geworden. Klachten terzake zouden door de directies zijn afgewezen of genegeerd. De meeste restaurants van McDonald’s worden uitgebaat door onafhankelijke franchises, maar door een recente kan de keten toch aansprakelijk worden gesteld voor inbreuken tegen de arbeidswetgeving. McDonald’s zegt de klachten te onderzoeken.

De streamingdienst BitTorrent Now wordt stopgezet. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het magazine Variety bevestigd. BitTorrent Now was pas vier maanden geleden gelanceerd. De streamingdienst was niet het eerste project dat BitTorrent had opgezet om zich tot een mediabedrijf om te vormen. Acht jaar geleden had het bedrijf al zijn Entertainment Store gelanceerd, maar dat project werd geen groot succes. Met de streamingdienst hoopte BitTorrent een concurrent op de markt kunnen lanceren voor diensten zoals Spotify, Soundcloud, Apple Music en Netflix. BitTorrent heeft ook zijn toplui Jeremy Johnson en Robert Delamar ontslagen. Tevens werd een productiestudio in Los Angeles gesloten.

Meer Nieuws

11:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-10-16

Hoog kennisniveau verdubbelt risico op valse herinneringen

Een hoog kennisniveau over een bepaald onderwerp verdubbelt het risico op valse herinneringen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het University College Dublin.

Lees Verder

http://neurosciencenews.com/knowledge-false-memory-4959/

11:08 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Millennials vinden professionele erkenning prioritair

Voor millennials is professionele erkenning belangrijker dan materiële voordelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Direct365 bij een populatie millennials in Groot-Brittannië.

Lees Verder

http://www.hrgrapevine.com/content/article/2016-10-04-job-recognition-more-important-than-freebies-for-millennials

11:07 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Alcoholconsumptie vaak bron van jeugdcriminaliteit

Jeugdcriminaliteit heeft vaak een rechtstreekse band met alcoholconsumptie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Northern British Columbia.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160831102834.htm

11:07 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Voor bedrijf is ethiek even belangrijk als kwaliteit

Bedrijven moeten evenveel aandacht besteden aan ethiek dan aan de kwaliteit van hun service. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Notre Dame.

Lees Verder

http://news.nd.edu/news/69694-do-it-well-and-do-it-right-business-success-requires-top-notch-service-and-ethics/

11:06 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oude Japan was meer cosmopoliet dan algemeen gedacht

Het oude Japan was wellicht veel meer cosmopoliet dan algemeen wordt gedacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Nara National Research Institute for Cultural Properties.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-10-ancient-japan-cosmopolitan-thought_1.html

11:06 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Denken politieke campagnes voldoende aan bekommernissen bevolking?

Een meerderheid van de Amerikaanse bevolking is van mening dat de presidentiële campagnes weinig aandacht hebben voor hun grootste bekommernissen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-10-survey-americans-dont-presidential-campaign.html

11:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Rijkere bevolking is niet noodzakelijk gezonder

De wereldbevolking wordt rijker, maar geniet daarbij niet noodzakelijk van een betere gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Washington.

Lees Verder

http://www.laboratoryequipment.com/news/2016/10/global-study-shows-people-living-longer-poorer-health

11:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Saudi-Arabië besteedt het onderhoud van zijn North South Railway uit aan het Franse technologiebedrijf Thales. Dat heeft Thales bekend gemaakt. De North South Railway is grootste spoorwegconstructie van de wereld en heeft betrekking op een traject van 2.400 kilometer, bestaande uit een passagierslijn van 1.418 kilometer tussen Riyadh en Haditha en een goederenlijn van 1.486 kilometer tussen Al Jalamid en Az Zabirah. De passagierstreinen zullen snelheden halen van 200 kilometer per uur en voorzien haltes in Sudair, Al Qassim, Hail, Al-Jawf, Al-Basayta en Al Haditha. De goederenlijn is al sinds vorig jaar in gebruik. De passagierslijn gaat eind dit jaar van start.

De Chinese luchtvaartmaatschappij Hainan Airlines neemt het leasingbedrijf CIT Commercial Air, dochter van de het Amerikaanse concern CIT Group, over. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 10 miljard dollar. Door de transactie wordt Hainan Airlines, in handen van miljardair Chen Feng, het grootste leasingbedrijf van vliegtuigen in China. In totaal zal de groep na een overname van CIT Commercial Air een vloot met 910 vliegtuigen, met een totale waarde van 43 miljard dollar, hebben uitgebouwd. De overname kadert in de strategie van HNA Group, het moederconcern van Hainan Airlines, om zijn activiteiten op de internationale markt verder uit te breiden.

Zimbabwe verliest jaarlijks minstens 1 miljard dollar aan corruptie. Politie en ambtenaren zijn de grootste daders. Dat heeft de organisatie Transparency International gezegd. Opgemerkt wordt wordt dat de corruptie vooral bestaat uit steekpenningen die door ambtenaren worden gevraagd voor de levering van basisdiensten, zoals de installatie van een elektriciteitsmeter of de goedkeuring van een bouwvergunning. Hoge niveaus van corruptie werden vastgesteld bij de autokeuring en het ministerie van onderwijs. Op de lijst van Transparency International staat Zimbabwe slechts op een 150ste plaats. Eerder dit jaar werden een aantal belastingsambtenaren gearresteerd voor de illegale invoer van wagens.

Polen heeft bij Airbus Helicopters een bestelling ter waarde van ruim 3 miljard euro ingetrokken. De Franse president François Hollande heeft verontwaardigd gereageerd en heeft een gepland bezoek aan Polen geannuleerd. De Poolse regering had vorig jaar bij Airbus een bestelling van vijftig helicopters van het type Caracel geplaatst, maar nu benadrukt premier Beata Szydlo dat het order onvoldoende tegemoet komt aan de economische belangen van het land. De bestelling bij Airbus zou immers in Polen te weinig werkgelegenheid creëren. Szydlo zou nu overwegen om de helicopters te bestellen bij Lockheed Martin en Leonardo, die in Polen elk een dochterbedrijf hebben.

De Nederlandse webwinkel Bol.com is in eigen land een proefproject gestart met leveringen op dezelfde dag van de bestelling. Klanten die van de dienst gebruik willen maken, moeten voor de middag een order plaatsen. De producten worden diezelfde avond tussen zes uur en negen uur dertig aan huis geleverd. Voor de service moet een extra vergoeding van 1,99 euro worden betaald. In totaal werden 300.000 producten geselecteerd die op dezelfde dag kunnen worden geleverd. Indien het proefproject positieve resultaten oplevert, zal het systeem verder worden uitgebreid. Gehoopt wordt bovendien dat het aanbod binnen een periode van één jaar tot één miljoen producten zal kunnen worden uitgebreid.

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft zijn fabrieken van Broadmeadows en Geeling in Australië stilgelegd. Daarmee heeft Ford definitief een einde gemaakt aan zijn Australische productie. Door de sluiting worden zeshonderd arbeidsplaatsen geschrapt. Indirect zouden echter duizenden banen over het hele land zijn bedreigd. Bovendien wordt gevreesd dat het voor vele werknemers moeilijk zal zijn een nieuwe baan te vinden. De gemiddelde leeftijd in de sector is immers vijftig jaar. Ford heeft gedurende meer dan negentig jaar in Australië auto’s geproduceerd. De autobouwer behoudt nog wel vijftienhonderd arbeidsplaatsen in zijn ontwikkelingscentra in Broadmeadows en Geeling en een testsite in Lara.

De zelfrijdende auto’s van het internetbedrijf Google hebben op de Amerikaanse wegen inmiddels gezamenlijk meer dan 2 miljoen mijl afgelegd. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat wekelijks ruim 40.000 kilometer met de zelfrijdende wagens worden afgelegd. Met die ritten wil het bedrijf gegevens verzamelen die zelfrijdende auto’s intelligenter moeten maken. Daarbij wordt onder meer bekeken hoe de wagens kunnen omgaan met ongebruikelijke situaties. Vooral in stedelijke gebieden worden de wagens volgens Dmitri Dolgov, verantwoordelijke voor het project, telkens weer geconfronteerd met situaties die moeilijk kunnen worden voorspeld.

Er zijn geen bewijzen gevonden dat Deutsche Bank in Rusland bij witwaspraktijken zou zijn betrokken. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. Bafin, de Duitse toezichthouder voor de financiële sector, zou dan ook beslist hebben geen vervolging tegen Deutsche Bank in te stellen. Vorig jaar was gemeld dat Deutsche Bank een intern onderzoek was gestart naar een mogelijke illegale constructies met witwaspraktijken waarbij Russische klanten betrokken zouden zijn geweest. Met de operaties zou een bedrag van 10 miljard euro zijn betrokken. Bafin zou echter geen aanwijzingen hebben gevonden dat Deutsche Bank bij dergelijke activiteiten was betrokken.

Investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway van Warren Buffett heeft zijn aandeel in kauwgomfabrikant Wrigley verkocht aan snoepproducent Mars. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Door de operatie verwerft Mars de volledige controle over de kauwgomfabrikant. Berkshire Hathaway en Mars namen Wrigley acht jaar geleden over voor een bedrag van ongeveer 23 miljard dollar. Daarbij zou Berkshire Hathaway een minderheidsbelang van 19,4 procent in de kauwgomfabrikant hebben gekregen. Het was volgens Mars toen al de bedoeling dat Berkshire Hathaway op een bepaald ogenblik zou worden uitgekocht. Mars en Wrigley zullen worden gefuseerd.

De Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd heeft het ongevraagde overnamebod van zijn sectorgenoot NN Group verworpen. Opgemerkt wordt dat op basis van het gedane voorstel onmogelijk met een transactie kan worden ingestemd. Daarbij wordt opgemerkt dat de reële waarde van Delta Lloyd gevoelig hoger ligt dan het bedrag dat NN Group wil betalen. Delta Lloyd maakt gewag van een opportunistisch bod en voegt er aan toe op eigen kracht aandeelhouderswaarde te kunnen creëren. Wel laat Delta Lloyd verstaan open te blijven staan voor een beter voorstel. Een aantal aandeelhouders van Delta Lloyd zouden zich alvast niet verzetten tegen een samensmelting met NN Group.

Unilever wil zijn vestiging voor onderzoek en ontwikkeling in Vlaardingen sluiten en opent een nieuw centrum in Wageningen. Dat heeft de directie van Unilever bekend gemaakt. Unilever heeft wereldwijd zes onderzoekscentra. In Vlaardingen wordt vooral onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van agrarische producten en voeding. In Wageningen komt echter een nieuwe researchsite voor voedselproducten. Daarbij worden onderdelen gecombineerd van de afdelingen in Vlaardingen, Heilbronn en Poznan. Het nieuwe ontwikkelcentrum in Wageningen zou ruimte bieden aan 550 arbeidsplaatsen. Het personeel van Vlaardingen kan in Wageningen terecht of kan voor functies op andere sites van Unilever kiezen.

De Indiase luchtvaartmaatschappij IndiGo heeft biedt reizigers aan boord van zijn vliegtuigen te kiezen voor een stiltezone, waar kinderen onder de leeftijdsgrens van twaalf jaar niet worden toegelaten. De maatregel is onder meer bedoeld als service voor zakenreizigers, die tijdens de vlucht willen doorwerken, maar ook voor andere passagiers die niet door kinderen willen worden gestoord. De reacties op de maatregel zijn verdeeld. Sommigen verwelkomen de maatregel, die volgens hen het comfort van de passagiers zal verbeteren. Anderen vinden echter dat de maatschappij zich weinig gezinsvriendelijk opstelt. Onder meer vliegtuigmaatschappij Scoot uit Singapore paste eerder al een gelijkaardige maatregel toe.

De Franse groep Amundi heeft een overnamebod van 4 miljard euro gedaan op vermogensbeheerder Pioneer Investments, dochter van de Italiaanse bank UniCredit. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. Er zouden echter nog een aantal andere geïnteresseerde partijen zijn, waaronder Macquarie, Aberdeen Asset Management en een Italiaans consortium onder leiding van Poste Italiane. Volgens sommige partijen zou Poste Italiane op zoek zijn naar een bijkomende financiële partner om het bod van Amundi, de grootste vermogensbeheerder van Europa, te overtreffen. De waarde van Pioneer Investments werd eerder geraamd op een bedrag van 3 miljard euro.

De Europese banken zullen één derde van hun kantoren moeten sluiten. Dat staat in een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Opgemerkt wordt dat de Europese banken dringend hun rentabiliteit moeten verhogen en hun kosten drastisch moeten beperken. Om die doelstelling te bereiken zal volgens het rapport onder meer het kantorennet moeten worden afgeslankt. Zelfs in een scenario van stijgende rentes, lagere provisies voor slechte kredieten en hogere inkomsten uit commissies zal zowat 30 procent van de Europese banksector volgens het rapport zwakke prestaties blijven leveren. Daarom zal er volgens het Internationale Monetair Fonds tot ingrijpende hervormingen moeten worden overgegaan.

Het Franse luchtvaartbedrijf Wijet, operator van een vloot airtaxi’s, heeft zijn Britse sectorgenoot Blink overgenomen. Door de transactie ontstaat het grootste airtaxi-bedrijf van de wereld. De fusiegroep zet de operaties verder onder de naam Wijet Group beschikt over een vloot van vijftien vliegtuigen van het type Cessna Citation Mustang. Cameron Ogden, oprichter van Blink en chief executive van de Wijet Group, zegt door de schaalgrootte aan de potentiële klanten voordeliger tarieven te kunnen aanbieden. Onder meer op het gebied van brandstof, verzekering en onderhoud kunnen immeres voordeliger voorwaarden worden verkregen. Blink nam vorig jaar ook het Italiaanse bedrijf MyJet over.

Lees Verder

11:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-10-16

Sponsoring muziekfestival heeft positieve impact op merkimago

De sponsoring van live muziekevenementen heeft een sterke positieve impact op het imago van het bedrijf. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Nielsen bij meer dan 3.500 consumenten in de Verenigde Staten.

Lees Verder

https://www.marketingcharts.com/traditional/live-music-sponsorship-gets-spending-hike-credited-with-brand-favorability-lift-71197/

17:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Games domineren inkomsten wereldwijde applicatiemarkt

De wereldwijde applicatiemarkt zal dit jaar een omzet van 44,8 miljard dollar realiseren. Mobiele games zorgen voor 82 procent van de totale inkomsten. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Newzoo.

Lees Verder

http://venturebeat.com/2016/10/05/newzoo-mobile-games-will-make-82-of-global-app-revenues-this-year/

17:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Volwassenen en kinderen kijken anders naar moraliteit

Volwassenen zeggen goed te handelen wanneer ze aan verleidingen kunnen weerstaan, maar kinderen vertonen een streven naar morele zuiverheid. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Yale University.

Lees Verder

http://www.psychologicalscience.org/index.php/news/releases/adults-value-overcoming-temptation-kids-value-moral-purity.html

17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mislukking startups kan zware gevolgen hebben voor medewerkers

Een mislukking van startups kan een bijzonder negatieve impact hebben op de werknemers van de onderneming. De gevolgen gaan veel verder dan het verlies van een arbeidsplaats. Dat zeggen diverse experts.

Lees Verder

http://www.mercurynews.com/2016/10/02/when-startups-fail-what-happens-when-the-cash-runs-out/

17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Onevenwichtige hersenactiviteit oorzaak risicogedrag adolescenten

Een onevenwichtige hersenactiviteit zorgt ervoor dat tijdens de adolescentie het risicogedrag van het individu gevoelig toeneemt. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan het Dartmouth College in Groot-Brittannië.

Lees Verder

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-10/dc-dsp100316.php

17:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Humor kan de carrière een sterke zet geven

Een sterk gevoel voor humor wordt op de werkvloer vaak beschouwd als een bewijs van competentie en zelfzekerheid. Deze werknemers hebben bovendien een sterkere kans om hogerop in de hiërarchie van de onderneming op te klimmen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Wharton School en de Harvard Business School. De onderzoekers wijzen erop dat werknemers zware inspanningen doen om hun status op de werkvloer te versterken. Humor is volgens hen één van de instrumenten die daartoe een belangrijke bijdrage kunnen leveren.

“Grappige werknemers genieten op de werkvloer een grote populariteit, maar geestigheid is meer dan een karaktereigenschap die een grotere kring vrienden garandeert,” merken de onderzoekers Alison Wood Brooks, Maurice Schweitzer en Brad Bitterly op. “Indien humor op een succesvolle manier wordt toegepast, kan ook de status op de werkvloer versterken. Op de werkvloer heerst immers bewondering voor een collega die de moed heeft om grappen te vertellen, met het risico af te gaan indien de pointe niet overkomt. Het vergt immers vaak heel wat emotionele intelligentie om die onderneming tot een goed einde te brengen.”

“Humor is ook niet zonder risico,” waarschuwen de onderzoekers. “Wanneer de grap vervelend of ongepast blijkt of niemand aan het lachen kan brengen, kan de perceptie over competentie een gevoelige terugslag krijgen. In het ergste geval kan de grap zelfs tot een ontslag leiden.” De onderzoekers merken ook op dat jonge nieuwkomers op de werkvloer hun reële persoonlijkheid verbergen uit vrees een slechte indruk te maken op hun omgeving en daarmee al onmiddellijk hun carrière-opties te hypothekeren. Vaak voelen ze zich gevangen in een val van stilte waar ze hun grappen niet kunnen maken omdat ze vrezen voor een afgang en een domme, ongepaste en onprofessionele indruk te maken.”

Uit het onderzoek dat het vertellen van een leuke en gevatte grap door de omgeving met de hoogste scores voor competentie en zelfvertrouwen werden beloond. Wanneer de grap echter vervelend bleek, werd nog altijd een hoge score op het gebied van zelfvertrouwen behaald, maar diende wel enige negatieve impact op de percepties over competentie worden opgetekend, wat tot een verlies aan status leidde. Kandidaten die ongepaste grappen vertelden, maar hun omgeving toch aan het lachen konden brengen, werden niet gesanctioneerd. Wanneer die ongepaste grappen ook niemand tot lachen konden aanzetten, werd wel een negatieve impact ervaren op de percepties over competentie.

De onderzoekers wijzen er ook op dat humor een bijdrage levert tot een positieve werkcultuur, een sterk engagement en een grote jobtevredenheid. “Het is ook niet verstandig om teveel vrees te hebben om met een grap de mist in te gaan,” zeggen de onderzoekers. “Op die manier verlies men immers een krachtig en efficiënt instrument om promotie te maken. Dat geldt zeker voor werknemers uit de lagere regionen van de hiërarchie die willen opklimmen. Net zoals de werknemer zijn vaardigheden op het gebied van communicatie en onderhandeling wil versterken, zou ook aandacht moeten worden besteed aan het ontwikkelen van de humor.”

Lees Verder

17:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: humor |  Facebook |

Monaco trekt jongere miljonairs aan

De voorbije tien jaar is de populatie superrijken in het prinsdom Monaco met 62 procent aangegroeid. Dat blijkt uit een rapport van vastgoedgroep Knight Frank. Hoewel het prinsdom minder dan één vierkante mijl oppervlakte heeft, telt Monaco twaalfduizend miljonairs. Dat fenomeen is volgens Knight Frank uiteraard in belangrijke mate te danken aan de aantrekkingskracht die Monaco heeft als fiscaal paradijs voor de superrijken, dat bovendien door de onmiddellijke nabijheid van Nice Airport in Frankrijk gemakkelijk bereikbaar is. Knight Frank merkt wel op dat het profiel van de nieuwe residenten evolueert en betrekking heeft op een jongere generatie dan vroeger.

Knight Frank merkt op dat een groot gedeelte van het vastgoed werd gebouwd tussen de jaren vijftig en zeventig van de voorbije eeuw. “Een groot deel van die portfolio heeft zijn originele architecturale kenmerken behouden, aangezien de meeste eigenaars nooit de tijd hebben genomen om renovaties door te voeren,” wordt er opgemerkt. “Die trend begin echter te veranderen. De nieuwe generatie kopers wenst immers dat hun eigendom in Monaco vergeleken kan worden met hun vastgoed op andere locaties.” Er komt ook nieuwbouw op de markt, zoals de Tour Odéon, waar een huur van 1.500 euro per vierkante meter wordt aangerekend.

Nieuwe constructies realiseren volgens het rapport merkelijk hogere prijzen dan bestaand vastgoed. Voor een nieuwbouw wordt gemiddeld 11,9 miljoen euro betaald, tegenover 3,5 miljoen euro voor bestaande panden. “De vraag naar vastgoed is in Monaco veel groter dan het aanbod,” wordt er opgemerkt. “Dat heeft ertoe geleid dat de immobiliënprijzen op vijf jaar tijd met gemiddeld 27,8 procent zijn gestegen. Eigendommen onder de grens van 10 miljoen euro trekken vooral geïnteresseerden uit Groot-Brittannië, Italië, Zwitserland en Noord-Europa aan. Boven die grens worden vooral klanten aangetrokken uit Rusland, het Midden-Oosten en China.

Lees Verder

17:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: monaco |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, is de nieuwe treinverbinding met de haven Djibouti officieel in gebruik genomen. De treinverbinding, die een afstand van 752 kilometer moet overbruggen, moet volgens woordvoerders van de Ethiopische regering een belangrijke bijdrage leveren tot de economische ontwikkeling en technologietransfer van beide landen. De aanleg van de elektrische spoorlijn werd uitgevoerd door China Civil Engineering Construction en China Railway Group. De huidige verbinding tussen Addis Abeba en Djibouti met vrachtvervoer over de weg neemt ongeveer zeven dagen in beslag. De aanleg van de spoorlijn zou een investering van ongeveer 3 miljard euro hebben gevergd.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Theranos, dat grote successen boekte met snelle bloedtesten, sluit zijn testlabo's en plooit zich terug op de ontwikkeling van een nieuw testtoestel, waarmee bloedtesten op kleine schaal - voor gebruik in ziekenhuizen - kunnen worden geautomatiseerd. Dat heeft Elisabeth Holmes, chief executive van Theranos, bekend gemaakt. Bij de herstructurering worden 340 banen geschrapt. Het bedrijf was in grote problemen gekomen nadat Amerikaanse media gewag hadden gemaakt van aanwijzingen dat de snelle bloedtesten heel wat minder accuraat waren dan door Theranos werd aangevoerd. Holmes kreeg van de Amerikaanse autoriteiten gedurende twee jaar een verbod opgelegd een labo te leiden.

Tankerrederij Euronav laat twee nieuwe suezmax-schepen bouwen op de wervan van Hyundai Heavy Industries in Zuid-Korea. Financiële details over het order werden niet bekend gemaakt. Euronav heeft voor beide tankers, met een omvang van 120.000 ton tot 200.000 ton, al bevrachtingsakkoorden met de Amerikaanse oliegroep Valero Energy. De contracten hebben een looptijd van zeven jaar. De twee nieuwe schepen komen in de plaats van de tankers Cap Leon en Cap Romuald, die op dit ogenblik bij de opdrachten van Valero worden ingezet. Die twee tankers zijn aan het einde van hun levenscyclus. De twee nieuw suezmax-schepen worden versterkt om in ijscondities te kunnen varen.

De totale schuldenlast van huishoudens, bedrijven en overheden samen is wereldwijd opgelopen tot een recordniveau van 152 biljoen dollar. Dat is 2,25 keer de omvang van de hele wereldeconomie. Dat blijkt uit een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ongeveer twee derde van de schuldenberg komt voor rekening van bedrijven en huishoudens. Die hoeveelheid is volgens het rapport reden tot zorg. Hoge private schulden kunnen namelijk een zware rem zetten op de economische groei, omdat onder meer een gebrek aan financiële middelen bestedingen en investeringen afremmen. Bovendien verhogen de hoge schulden van bedrijven en gezinnen de kans op een financiële crisis.

Bij het Belgische bedrijf Vinçotte, gespecialiseerd in inspectie en certificatie, vrezen de vakbonden voor banenverlies, terwijl het bedrijf financieel gezond is en als vereniging zonder winstgevend doel ook geen aandeelhouders telt. Gewaarschuwd wordt dat mogelijk 850 banen worden bedreigd. In België zouden een vijftigtal arbeidsplaatsen verloren kunnen gaan. Daarbij zouden vooral de laboratoria, die in de nieuwe structuur van het bedrijf geen plaats meer zouden hebben, worden geviseerd. Op dit ogenblik werken bij Vinçotte nog ongeveer 2.700 mensen. De vakbonden stellen verder dat er ook in de verdere toekomst nog voor bijkomend banenverlies zou moeten worden gevreesd.

De lidstaten van de Internationale Organisatie voor de Burgerluchtvaart (ICAO) hebben een akkoord bereikt over de beperking van de uitstoot van koolstofdioxide. Daarmee wordt de luchtvaart de eerste sector die een wereldwijde verbintenis aangaat in de strijd tegen de opwarming van de aarde. In het rapport wordt voorzien dat over vijf jaar in 65 landen gebruik wordt gemaakt van een mechanisme dat de uitstoot moet beperken. Voorzien is dat luchtvaartmaatschappijen uitstootrechten bij andere economische sectoren aankopen. Violeta Bulc, Europees commissaris voor transport, zegt te hopen dat ook andere sectoren het voorbeeld van de luchtvaart zullen volgen en afspraken maken over de beperking van de uitstoot.

Snap Inc, het bedrijf achter het platform Snapchat, wil volgend jaar een notering aan de beurs. Met die operatie zou het bedrijf een bedrag van 25 miljard dollar willen ophalen. Snapchat werd vijf jaar geleden opgericht. Het chatplatform telt op dit ogenblik 150 miljoen dagelijkse actieve gebruikers. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op een bedrag van 17,8 miljard dollar. Tot nu toe haalde Snapchat bij investeerders een bedrag van 2,4 miljard dollar. Onder meer Benchmark, Lightspeed Venture Partners en Fidelity Investments namen aan die kapitaaloperaties deel. De beursgang is ten vroegste voor eind maar volgend jaar gepland. Het bedrijf rekent volgend jaar op een omzet van 1 miljard dollar.

Een aantal grote Duitse bedrijven overwegen om de financiële groep Deutsche Bank, die met zware problemen wordt geconfronteerd, te ondersteunen. Dat heeft de Duitse zakenkrant Handelsblatt gemeld. Door de problemen, onder meer te wijten aan hoge boetes in de Verenigde Staten, zou Deutsche Bank zijn kapitaal mogelijk met 5 miljard euro moeten versterken. De Duitse overheid zou kunnen tussenkomen, maar bondskanselier Angela Merkel heeft al duidelijk daarvoor weinig te voelen. Bovendien is staatssteun moeilijk in overeenstemming te brengen met de Europese regelgeving. Een aantal topmanagers van grote Duitse bedrijven zouden al over een kapitaalinjectie hebben gesproken.

Google en Disney hebben geen interesse meer in een overname van Twitter en zijn niet van plan op het sociale netwerkbedrijf een bod te doen. Dat heeft de technologische nieuwssite Recode gemeld. Google en Disney werden gezien als de belangrijkste gegadigden voor een overname van Twitter. Ook Apple zou volgens Recode wellicht geen interesse meer hebben in Twitter. Alleen Salesforce zou nog als een potentiële overnamekandidaat overblijven. Salesforce zou vooral geïnteresseerd zijn in de gebruikersdata van Twitter, maar het is niet zeker dat het bedrijf die belangstelling concreet zou maken. Recode zegt wel dat het verkoopproces van Twitter wordt verder gezet.

Luchtvaartmaatschappij Easyjet heeft het voorbije boekjaar, dat eind september werd afgesloten, een winst tussen 490 miljoen pond en 495 miljoen pond gerealiseerd. Dat betekent een daling met ongeveer 28 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de maatschappij bekend gemaakt. Easyjet zegt daarbij voor de eerste keer sinds het einde van het voorbije decennium een winstdaling te moeten melden. De daling moet volgens het bedrijf vooral worden toegeschreven aan de vrees van de reizigers na de terroristische aanslagen. Ook wordt gewezen naar de daling van het Britse pond als gevolg van de brexit. Daardoor zijn de brandstofkosten, die in dollar worden afgerekend, gevoelig opgelopen.

De Chinese groep Lenovo wil de computerdivisie van het Japanse bedrijf Fujitsu overnemen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Japanse zakenkrant Nikkei gezegd. Mogelijk zou nog voor het einde van de maand oktober een akkoord over de transactie kunnen worden gevonden. Lenovo zou daarbij ook tweeduizend medewerkers van het Japanse bedrijf overnemen. Fujitsu zegt in een reactie diverse opties voor de betrokken divisie te bekijken en benadrukt dat er nog geen definitieve beslissing over de toekomst van de activiteit is genomen. Lenovo is de grootste fabrikant van personal computers per jaar. Computers ondervinden steeds meer concurrentie van smartphones en tablets.

Het Zuid-Koreaanse concern Samsung heeft het Amerikaanse bedrijf Viv Labs overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Viv Labs was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Siri, de digitale assistent die vier jaar geleden aan Apple werd verkocht. Eerder dit jaar stelde Viv Labs een geavanceerde versie van hun kunstmatige intelligentie voor. Viv Labs hoopt door de alliantie met Samsung vooral te kunnen rekenen op schaalvergroting. Anderzijds hoopt Samsung door de inlijving van Viv Labs zijn positie op de markt van artificiële intelligentie, waar het bedrijf tot nu toe slechts een beperkte aanwezigheid had, gevoelig te versterken.

In Groot-Brittannië heeft het Information Commissioners Office (ICO) aan telecomprovider TalkTalk een boete van 400.000 pond opgelegd om het bedrijf zijn gebruikersdata onvoldoende had beveiligd. Bijna een jaar geleden had een hackers de gegevens van bijna 157.000 klanten van TalkTalk kunnen buitmaken. Onder meer had de dader adressen, telefoonnummers en e-mailadressen, maar in sommige gevallen ook bankgegevens, kunnen stelen. Volgens de Britse autoriteiten werden de feiten vergemakkelijkt omdat de systemen van TalkTalk diverse kwetsbaarheden vertoonden. Onder meer werd gewerkt met een verouderde software, die door de ontwikkelaar niet meer werd ondersteund.

De fabriek van Caterpillar in Gosselies moet de leveringen hervatten en opnieuw een productieniveau van 70 procent garanderen. Dat heeft de Zwitserse koepel van Caterpillar, eigenaar van de productie-infrastructuur van de fabriek in Gosselies, gezegd. Indien de fabriek niet snel met de leveringen hervat, zullen geen bestellingen meer worden geplaatst. Uiteindelijk zou ook het service-contract kunnen worden stopgezet. Er werd al wel beslist dat het orderboek van de Belgische fabriek wordt afgebouwd. Daardoor zal er bij Caterpillar Gosselies meer op economische werkloosheid beroep moeten worden gedaan. Begin september werd de intentie tot sluiting van Caterpillar Gosselies aangekondigd.

Het Chinese concern Sanan Optoelectronics heeft interesse om het Duitse verlichtingsbedrijf over te nemen. De Chinese groep zou een bod van ongeveer 7,3 miljard euro willen doen op Osram. Dat hebben een aantal bronnen tegen het Duitse magazine WirtschaftsWoche gezegd. Osram is een voormalige dochter van het Duitse concern Siemens. Sanan zou tegen midden oktober een officieel bod willen uitbrengen. Osram zou in juli dit jaar de interesse van Chinese investeerders hebben gewekt nadat het Duitse bedrijf beslist had zijn lampendivisie voor een bedrag van meer dan 400 miljoen euro aan een Chinees consortium te verkopen. Sanan is fabrikant van led-producten, chips en zonnepanelen.

Meer Nieuws

09:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-10-16

Ongelijkheid heeft een negatieve impact op het welzijn

Ongelijkheid heeft een negatieve impact op het welzijn. Dat is de conclusie van een rapport van het Swiss Centre of Expertise in the Social Sciences (FORS) en de Swiss National Science Foundation.

Lees Verder

Read more at: http://phys.org/news/2016-10-inequality-threatens-wellbeing.html#jCp

20:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ontspanning in thuisomgeving vaak leuker dan elders

Een aangename vrijetijds-bestedingen in de thuisomgeving voldoet het gezin mogelijk meer dan ontspanning op een andere locatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Baylor University.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161005112122.htm

20:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werk en gezin moeten gescheiden blijven

Werk en gezin moeten gescheiden blijven. Dat zegt Gail Kinman, directeur van het Research Centre for Applied Psychology aan de University of Bedfordshire.

Lees Verder

http://www.bedfordshire-news.co.uk/bedfordshire-expert-urges-people-to-rebalance-work-and-home-life/story-29780741-detail/story.html

20:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Shenzhen sterkste groeier op wereldwijde vastgoedmarkt

Op de wereldwijde vastgoedmarkt heeft de Chinese stad Shenzhen tijdens het tweede kwartaal van dit jaar de grootste groei laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van de vastgoedgroep Knight Frank.

Lees Verder

https://www.luxurydaily.com/urban-markets-see-price-hikes-after-real-estate-growth/

20:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Opschepperij is een riskant gedrag

Opschepperij is een riskant gedrag. De dader moet er immers zeker van zijn dat zijn overdrijving niet wordt ontmaskerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brown University.

Lees Verder

https://news.brown.edu/articles/2016/10/braggers

20:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vriendelijke personen voelen zich ook gelukkiger

Personen die vriendelijk zijn voor anderen, tonen zich gelukkiger. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Oxford University en de University of Bournemouth.

Lees Verder

http://www.ox.ac.uk/news/2016-10-05-being-kind-others-does-make-you-slightly-happier

20:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Goed leiderschap omvat ook politieke vaardigheden

Leiders die de vaardigheid hebben anderen te beïnvloeden, zullen zich op de werkvloer vaak gelukkiger tonen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Kansas State University, de University of Minnesota en de Angelo State University. De politieke vaardigheid - de mogelijkheid connecties te bouwen, vertrouwen te wekken en anderen te beïnvloeden - is volgens de onderzoekers een fundamentele kwaliteit van de transformationele leider. Wanneer managers beseffen die politieke vaardigheid onder de knie te hebben, zullen volgens de wetenschappers een grotere kans hebben een hoger niveau van jobtevredenheid en engagement te bereiken.

“Meestal wordt bij politieke vaardigheden gedacht aan manipulatieve en negatieve eigenschappen, maar in wezen gaat het om het bouwen van connecties met andere mensen,” benadrukt onderzoeksleider Andrew Wefald, professor management aan de Kansas State University. “In een politieke benadering kunnen politiek onderlegde personen een omgeving uitbouwen die de nodige steun en vertrouwen biedt om een gunstige impact te hebben op de organisaties. Daardoor kan een transformationeel leider worden gevormd, wat tot een hogere jobtevredenheid zal leiden. De beste managers zullen wellicht allemaal een transformationeel leider zijn geweest.”

“Emotionele controle en emotionele gevoeligheid bleken geen impact te hebben op het transformationeel leiderschap en jobtevredenheid,” benadrukt professor Wefald. “Bij politieke vaardigheid kon echter wel een verband worden gerealiseerd. Leiding zonder politieke vaardigheid is niet onmogelijk, maar wordt wel een zware opdracht.” Politieke vaardigheid bestaat volgens de onderzoekers uit vier componenten. In eerste plaats is er de aanleg tot netwerking, maar daarnaast moet ook er ook sprake zijn van een veronderstelde oprechtheid, een sociale intelligentie en een interpersoonlijke invloed.”

“Een persoon met deze vaardigheden zit in een betere positie om de organisatie te helpen, aangezien zij beter in staat zijn om dingen gedaan te krijgen,” zegt Wefald. “Ook werd vastgesteld dat een hoog werkengagement gekenmerkt wordt door een sterk transformationeel leiderschap en grote politieke vaardigheden. Een hoog werkengagement heeft diverse positieve gevolgen voor het individu, met een positieve invloed op energie en uithoudingsvermogen. Maar dankzij een lager personeelsverloop profiteert ook de organisatie van het fenomeen.” Hij voegt er aan toe dat de organisaties deze informatie kunnen gebruiken om de politieke vaardigheden van werknemers te selecteren.

“Politieke vaardigheid kan worden ontwikkeld, maar er zijn vele persoonlijke eigenschappen die de verwerving van deze capaciteit kan afremmen,” waarschuwt Wefald. “Voor de organisatie is het in ieder geval een meerwaarde om politieke vaardigheden bij de werknemers te stimuleren.”

Lees Verder

16:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leiderschap |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Telecomoperator Ericsson zal de volgende vijf jaar het beheer van het mobiele netwerk van Telenet verzorgen. Daarover hebben beide partijen een akkoord gesloten. Telenet verwierf vorig jaar het mobiele netwerk van Base voor 1,3 miljard euro. Dat netwerk wordt nu uitgebreid en voorbereid op de verwachte explosie van het mobiele dataverbruik in de toekomst. In dat kader worden tegen het einde van dit decennium tussen achthonderd en duizend nieuwe mobiele sites. Ericsson BeLux neemt voor het beheer van de infrastructuur 110 werknemers over van de Indiase groep Tech Mahindra, die voordien instond voor het netwerk van Base. Ook de Indiase backoffice wordt aan Ericsson BeLux overgedagen.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling sluit zijn basis op luchthaven Brussels Airport. Dat hebben Spaanse media beslist. Door de beslissing komt er een einde aan de rechtstreekse vluchten van Brussel naar Lissabon en Porto. De vluchten naar de bestemmingen op de Spaanse thuismarkt van Vueling worden wel verder gezet. Vueling vliegt op Alicante, Barcelona, Ibiza, Malaga, Mallorca, Santiago en Valencia. De plannen van Vueling passen in een herstructurering van het netwerk van de Spaanse maatschappij. Vueling wil zich immers terugplooien op zijn belangrijkste markten Spanje, Italië en Frankrijk. International Airlines Group (IAG) hoopt dat de operatie Vueling weer sterker zal maken.

Iedere Europeaan die achttien jaar wordt kan in de toekomst mogelijk een maand kosteloos met de trein door Europa reizen. De Europese Commissie heeft aangekondigd de haalbaarheid van het voorstel te zullen onderzoeken. Manfred Weber, leider van de christendemocraten in het Europese parlement, benadrukt dat jongeren door het initiatief een positievere perceptie over Europa zullen krijgen. Violeta Bulc, Europees commissaris voor transport, waarschuwde wel dat het voorstel een zorgvuldige analyse behoeft. Ook wil zij de kosten bespreken met spoorbedrijven en alternatieven onderzoeken. Bulc stelde voor te beginnen met een pilootfase, die later zou kunnen worden uitgebreid.

De Zwitserse bank Crédit Suisse is in de Verenigde Staten wegens misleiding beboet tot een boete van 90 miljoen dollar. Volgens de Amerikaanse Securities & Exchange Commissie hadden medewerkers onder druk van het management van de bank belangrijke financiële meetinstrumenten aangepast, zodat prestatiedoelen gemakkelijker konden worden gehaald. Op die manier konden de investeerders volgens de Amerikaanse autoriteiten worden misleid. Rolf Bögli, voormalige chief operating officer van de divisie privaat bankieren bij Crédit Suisse, betaalt een boete van 80.000 dollar. De aantijgingen van de Amerikaanse autoriteiten worden door Bögli niet ontkend of toegegeven.

In het ergste geval komen bij een brexit in Groot-Brittannië ongeveer 75.000 banen en belastinginkomsten ter waarde van 10 miljard pond mogelijk in gevaar. In het beste geval blijft het banenverlies beperkt tot vierduizend arbeidsplaatsen en dalen de belastinginkomsten met 0,5 miljard pond. Dat blijkt uit een raming van consulent Oliver Wyman. De omvang van de schade zal volgens het rapport vooral worden bepaald door de afspraken die Groot-Brittannië met de Europese Unie kan maken en vooral met een eventuele beperking op de toegang tot de Europese internet markt. In dat geval zullen in de financiële sector 35.000 banen worden geschrapt en zouden ook bij toelevaranciers 40.000 banen moeten verdwijnen.

In Nederland wil verzekeraar NN Group wil sectorgenoot Delta Lloyd overnemen. Met de transactie zou een bedrag van 2,4 miljard euro zijn gemoeid. Delta Lloyd heeft bevestigd het bod te hebben ontvangen, maar voegde er aan toe het voorstel in beraad te houden. Aangegeven werd daarbij dat de overwegingen van alle belanghebbenden, waaronder de aandeelhouders, zullen worden bekeken. De vakbonden zeggen te vrezen dat een overname mogelijk tot banenverlies zou kunnen leiden. Volgens sommige ramingen zouden mogelijk tussen duizend en tweeduizend arbeidsplaatsen verloren kunnen gaan. Er wordt echter aan toegevoegd dat ook zonder een fusie een afslanking bij beide partijen moet worden gevreesd.

Er is een overnemer gevonden voor MS Mode in België. De nieuwe eigenaar zou vierentwintig van de zesenveertig winkels overnemen. Door die transactie zou 60 procent van het personeelsbestand behouden kunnen worden. Meer informatie over de identiteit van de overnemer en de toekomstplannen werd niet bekend gemaakt. Midden september had MS Mode het faillissement aangevraagd in België, waar de groep 220 medewerkers telde. In Nederland en een aantal andere landen maakte MS Mode begin september een doorstart na het faillissement. Die doorstart werd gefinancierd door Coolinvestment. De Belgische winkels werden toen nog buiten die transactie gehouden.

Energiebedrijf Engie legt begin volgend jaar twee van de vijf eenheden van de gasgestookte Eemscentrale definitief stil. Nog eens een jaar later zullen nog eens twee Nederlandse centrales uit dienst worden genomen. Door de operatie zal Engie in totaal meer dan de helft van zijn Nederlandse gascentrales stilleggen. De Eemscentrale is twintig jaar oud. Ondanks deze relatief jonge leeftijd, het hoge rendement, de grote flexibiliteit en de lage uitstoot, is er volgens Engie voor de installaties geen economisch perspectief. Het heeft volgens Engie dan ook geen zin om de centrales verder te onderhouden met een eventueel vooruitzicht op een heropstart. Dat zou het bedrijf confronteren met kosten zonder enig uitzicht op inkomsten.

Het telecomconcern Ericsson schrapt in zijn thuisland Zweden drieduizend banen. Ook zal de productie in Zweden sterk worden beperkt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Wel zegt de telecomfabrikant te willen investeren in onderzoek en ontwikkeling, al wordt ook daar een reorganisatie gepland. Ericsson kampt met een stagnerende vraag naar apparatuur voor telecomnetwerken en scherpe concurrentie. Ericsson telden eind juni wereldwijd 115.000 werknemers. In Zweden telde het bedrijf zestienduizend personeelsleden. Het bedrijf maakte verder bekend drie informatica-centra op te richten om het onderzoek te ondersteunen. Twee centra zullen in Zweden worden gesitueerd.

Het ruimtevaartbedrijf Blue Origin van ondernemer Jeff Bezos, oprichter van Amazon, heeft met zijn raket New Shepard een succesvolle ontsnappingstest uitgevoerd. Daarbij werd een onbemande capsule, waar normaal de bemanning en ruimtetoeristen een plaats krijgen, kort na de lancering afgescheiden van de draagraket. Een dergelijke ontsnappingsmogelijkheid is noodzakelijk om de bemanning in veiligheid te brengen wanneer een defect aan de draagraket werd gedetecteerd. Vervolgens moet de capsule voor de bemanning met parachutes een veilige landing maken. New Shepard heeft vijf succesvolle ruimtevluchten op zijn naam en wordt nu definitief uit dienst genomen.

De European Forecourt Retail Group, die onder meer de benzinestations van het merk Texaco in handen heeft, fuseert met zijn Britse sectorgenoot Euro Garages, uitbater van stations van British Petroleum, Esso en Shell in Groot-Brittannië. De twee groepen gaan op in het filiaal Intervias, dat één van de grootste onafhankelijke benzineretailers van Europa zou kunnen worden. De twee filialen blijven wel onder eigen naam en met hun huidige management verder werken. In totaal telt het fusiebedrijf 1.450 verdeelpunten en biedt werk aan 8.500 mensen. De twee bedrijven zijn in handen van het Britse investeringsfonds TDR Capital. De fusiegroep telt in Europa meer dan zes miljoen klanten per week.

Biscuitfabrikant Jules Destrooper neemt zijn sectorgenoot Destrooper-Olivier uit Oostkamp over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Destrooper-Olivier werd opgericht door verre familie van biscuitfabrikant Jules Destrooper, die op dit ogenblik in handen is van de familiale groep Vandemarliere. Destrooper-Olivier is fabrikant van onder meer het merk Belgian Butters en is vooral operationeel in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en China. De overname moet Jules Destrooper naar eigen zeggen dan ook vooral de mogelijkheid bieden zijn aanwezigheid op de internationale markt te versterker. Bij Destrooper-Oliver werken tachtig mensen.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines is te klein om onafhankelijk te blijven opereren, maar zal altijd een Belgisch karakter behouden. Dat heeft Carsten Spohr, chief executive van de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, gezegd. Nadat Lufthansa besliste Brussels Airlines volledig over te nemen, rezen vanuit verschillende hoeken vragen over de toekomst van de Belgische maatschappij. Volgens Spohr is een verregaande integratie van Brussels Airlines in Eurowings, de budgetdochter van Lufthansa, noodzakelijk, maar wel zal de Belgische maatschappij een gedeelte van zijn eigenheid en zijn Afrikaans netwerk kunnen houden. Garanties op het behoud van de naam en tewerkstelling kon niet worden gegeven.

De coöperatieve bank Crelan, ontstaan uit de fusie van het vroegere Landbouwkrediet en Centea, werkt aan een saneringsplan. Dat heeft Luc Versele, chief executive van Crelan, bevestigd. De coöperatieve bank staan onder druk van de Nationale Bank van België om de kosten te verlagen en het rendement te verhogen. Versele zegt op dit ogenblik nog geen cijfers over de operatie te kunnen aangeven. Daarover moet de raad van bestuur later deze maand een beslissing nemen. In het saneringsplan zal volgens Versele wel zowel naar de kosten als de inkomsten worden gekeken. Onder meer benadrukt hij dat de bankdiensten beter vergoed zullen moeten worden. Bij Crelan werken ruim 3.400 mensen.

De Franse petroleumgroep Total heeft Lampiris, producent van duurzaam gas en elektriciteit, volledig overgenomen. Met de transactie is een bedrag van 180 miljoen euro gemoeid. De operatie was al midden juni aangekondigd, maar er dienden nog een aantal formaliteiten worden vervuld om de verkoop te bevestigen. Bruno Venanzi en Bruno Vanderschueren, de twee oprichters van Lampiris, zouden elk een bedrag van ongeveer 60 miljoen euro ontvangen, terwijl Gimv en de Société Régionale d´Investissement de Wallonie (Sriw) elk een bedrag van 29 miljoen euro zouden incasseren. Met de transactie versterkt Total zijn ambities om een belangrijk leverancier van gas en elekticiteit op de Europese particuliere markt te worden.

Meer Nieuws

11:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-10-16

Obesitas-gen bood geen bescherming tegen hongersnood

Er zijn weinig bewijzen die een bevestiging kunnen bieden voor de theorieën waarin wordt aangegeven dat het obesitas-gen zich heeft ontwikkeld om de mens te helpen periodes van hongersnood te overleven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Institute of Genetics and Developmental Biology in Peking.

Lees Verder

https://psmag.com/obesity-probably-didnt-evolve-to-protect-us-from-famine-a6c03de710d7#.o31l1ei2z

17:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werkende moeder moet tijd krijgen voor spel met kinderen

Moeders die door hun professionele verplichtingen onvoldoende spelgelegenheid met de kinderen hebben, voelen zich als houder minder gelukkig. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Cornell University, de University of Minnesota en het Minnesota Population Center naar de gevoelens van meer dan twaalfduizend ouders in de Verenigde Staten.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-10-children-moms-happy-parents.html

17:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |