26-10-16

Samenstelling bestuursraden nog altijd gebaseerd op gesloten netwerken

Bij de samenstelling van bestuursraden wordt nog altijd vaak teruggevallen op gesloten netwerken. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Harvey Nash en het Leadership Institute van de London Business School bij nagenoeg zevenhonderd directieleden van ondernemingen in Groot-Brittannië, Scandinavië en Asia-Pacific.

Lees Verder

http://www.onrec.com/news/news-archive/board-appointments-still-made-within-closed-networks

18:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bij moeilijke beslissingen tonen machtige personen vaak grootste twijfel

Bij moeilijke beslissingen tonen machtige personen vaak de grootste twijfel. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University en de Universidad Autónoma de Madrid.

Lees Verder

https://news.osu.edu/news/2016/10/25/ambivalent-power/

18:23 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Google geniet de grootste loyaliteit bij de consument

Het internetbedrijf Google kan bij de consument op de grootste loyaliteit rekenen. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Brand Keys bij meer dan veertigduizend Amerikaanse consumenten. Tegenover vorig jaar wint Google vijf posities en neemt nu de plaats in van de online streamingdienst Netflix, die naar een vierde plaats terugzakte. In de nieuwe rangschikking wordt Google gevolgd door Amazon, dat zelf ook zes posities heeft gewonnen. Apple won één positie en staat nu op een derde plaats. De top vijf wordt afgerond door Facebook, dat tegenover vorig jaar een status-quo kon melden. Opgemerkt wordt dat digital merken dit jaar zestien posities in de top twintig vertegenwoordigen.

“Digitale merken en sociale netwerken hebben in de top honderd zelfs vijfendertig vertegenwoordigers,” merken de onderzoekers op. “Dat is bijna dubbel zoveel als de retailindustrie, die met zeventien vermeldingen op de tweede plaats eindigt.” Er wordt nog opgemerkt dat de top honderd negen nieuwe namen omvat, waaronder de vier digitale merken Airbnb (52), Line (72), Skimm (76) en BuzzFeed (95). Opmerkelijk is volgens de onderzoekers ook dat vorig jaar vier hotelmerken - Ritz-Carlton, W Hotels, Hyatt en Hilton - werden opgetekend, maar daarvan blijkt nu geen enkel spoor meer terug te vinden.

Er wordt daarnaast nog opgemerkt dat Amazon in drie categorieën - online retail, tablets en videostreaming - in de top tien wordt gerangschikt. Ook Apple haalde in twee categorieën - tablets en smartphones - de top tien. De grootste vooruitgang werd geboekt door Starbucks, dat op een achttiende plaats eindigde en daarmee tegenover vorig jaar tweeëntwintig posities won. Ook Ralph Lauren steeg met negentien posities tot een vierentwintigste plaats. De grootste terugval werd geregistreerd door Chipotle, dat met vijfenveertig posities achteruit ging en op een achtenzestigste plaats eindigde. Ook Estee Lauder ging met vierendertig eenheden naar beneden tot een zevenentachtigste plaats.

Lees Verder

17:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: loyaliteit |  Facebook |

Consument doet vooral beroep op vertrouwde bronnen

Persoonlijke aanbevelingen van vertrouwde bronnen hebben op de aankoopbeslissing van de consument een grotere impact dan marketing. Dat is d conclusie van een onderzoek van consulent Influence Central op basis van een enquête bij vierhonderd Amerikaanse moeders. Vastgesteld werd dat 96 procent van de ondervraagden erkent in de aanloop naar de aankoop van een service of een product het advies van bekenden in te winnen, terwijl 91 procent toegeeft te rade te gaan bij opinies op sociale netwerken. Vastgesteld werd dat 74 procent van de consumenten toegeeft meer op sociale media beroep te doen dan drie jaar geleden.

Het toegenomen gebruik van sociale media kan volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan een grotere vertrouwdheid met het medium, terwijl het intensiever gebruik van het platform ook tot meer connecties heeft geleid. Bovendien zou de consument ervaren beter in staat te zijn te bepalen welke opinies kunnen worden vertrouwd. Daarbij getuigde 93 procent van de respondenten heel goed in staat te zijn te onderscheiden welke informatie kan worden vertrouwd. Bij de selectie van betrouwbare opinies wordt vooral gekeken naar besprekingen waarin veel aandacht wordt besteed aan details. Ook wordt vaak beroep gedaan op bronnen die eerder al werden geraadpleegd.

Het grootste vertrouwen wordt gehecht aan de opinies van familie en hechte vrienden, gevolgd door andere moeders, online zoekopdrachten en het sociale netwerk van de consument. Op de laatste plaats volgen de traditionele media. De onderzoekers stelden vast dat 56 procent van de ondervraagden door de grotere beschikbaarheid van informatie door zoekmachines en sociale media, ook meer content verzamelen. Slechts 17 procent gaf te kennen minder materiaal te verzamelen. Anderzijds gaf 93 procent te kennen naar meer types van informatie te zoeken, waarbij 88 procent meer beroep doet op beïnvloeders dan vijf jaar geleden.

Tevens bleek dat 72 procent van de ondervraagde vrouwen ook de eigen aanbevelingen op sociale netwerken publiceert.

Lees Verder

17:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: consumptie |  Facebook |

Britse winkelstraten verloren 2.600 shops

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar hebben de belangrijkste winkelstraten in de Britse steden meer dan 2.600 shops verloren. Dat blijkt uit een rapport van consulent PricewaterhouseCoopers (PwC) en de Local Data Company (LDC). De cijfers tonen volgens de onderzoekers duidelijk dat de retailervaring een belangrijke verschuiving, te danken aan de groeiende populariteit van online shopping en de gewijzigde consumptie-voorkeuren, doormaakt. Tegelijkertijd moet volgens de onderzoekers vastgesteld worden dat minder nieuwe winkels zijn geopend. Daardoor heeft het Brits winkelaanbod volgens het rapport de sterkste terugval in vier jaar tijd gekend.

In totaal is het Britse winkelaanbod volgens het rapport tijdens de eerste zes maanden van dit jaar met 503 shops ingekrompen. Er kon onder meer een belangrijke achteruitgang worden opgetekend bij de banken en andere financiële instellingen. In die categorie werd een inkrimping met 82 adressen, grotendeels te danken aan een verschuiving naar het online bankieren, geregistreerd. De grootste terugval werd echter opgetekend in de traditionele kledingwinkels, waar netto 95 uitbatingen werden gesloten. Ook bij de boetieks en de verkopers van accessoires en juwelen werd een daling met 87 adressen geregistreerd.

Opgemerkt wordt dat er twee belangrijke redenen voor de inkrimping kunnen worden gegeven. “Er kan op dit ogenblik geen grote modetrend worden opgemerkt om de markt te stimuleren,” wordt er benadrukt. “Daarnaast moet echter worden vastgesteld dat millennials hun budgetten liever reserveren voor ervaringen zoals vakanties en restaurantbezoek.” Die opmerking wordt bevestigd door de karakteristieken van de nieuwe winkels, die zich situeren bij de afhaalrestaurants en de Amerikaanse restaurants, waar respectievelijk een toename met negentien en vijftien vestigingen werden geteld. Ook bij de koffiehuizen werd een uitbreiding met vijftien adressen opgetekend.

De grootste groei werd echter opgetekend bij de tabakswinkels, waar een groei met achtentwintig adressen werd gemeld. Dat fenomeen moet volgens de onderzoekers vooral worden toegeschreven aan het succes van de elektronische sigaretten, die dit jaar in Groot-Brittannië een omzetgroei met 43 procent tot 1,7 miljard dollar zouden realiseren. Ook bij de immobiliënkantoren werd een stijging met zesentwintig filialen geregistreerd. Andere groeisectoren zijn juwelen en fitnessclubs, waar respectievelijk een uitbreiding met vierentwintig en veertien adressen kon worden gemeld.

Lees Verder

16:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: retail |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Baikalmeer in Siberië wordt een bijzondere toeristische zone. Daarbij heeft Rusland een akkoord bereikt met een conglomeraat van Chinese bedrijven om 11 miljard dollar te investeren in de toeristische infrastructuur van de regio. Dat heeft de Russische touroperator Grand Baikal bekend gemaakt. Centrum van het toeristische project wordt de vroegere papierfabriek in de stad Zabaykalsk aan de boorden van het meer. De fabriek, die voor een zware vervuiling van het meer zorgde, werd drie jaar geleden gesloten. Bij de toeristische uitbating van de regio zal volgens Grand Baikal rekening worden gehouden met strenge ecologische normen en milieuregels.

Het sociale netwerkbedrijf Twitter wil driehonderd werknemers ontslaan. Daarmee zou het personeelsbestand van het bedrijf met 8 procent worden afgeslankt. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. Ook vorig jaar werden bij Twitter driehonderd ontslagen bekend gemaakt. Toen werd vooral het productieteam getroffen, maar nu zouden de ontslagen over alle geledingen van het bedrijf worden gespreid. Het bedrijf ervaart moeilijkheden om nog meer gebruikers aan te trekken. Jack Dorsey, chief executive van Twitter, heeft al een aantal maatregelen genomen om het platform - onder meer met livestreams - opnieuw aantrekkelijker te maken.

Luchthaven London Heathrow krijgt een derde startbaan. Dat heeft Chris Grayling, Brits minister van transport, bekend gemaakt. De Britse regering hoopt met de beslissing een einde te maken aan de discussies over de uitbreiding van de capaciteit van de Londense luchthavens die al een kwarteeuw aanslepen. Heathrow en Gatwick, de twee belangrijkste luchthavens van de Britse hoofdstad, hebben de grenzen van hun capaciteit bereikt. Een rapport had vorig jaar uitgewezen dat een uitbreiding van Heathrow, de drukste luchthaven van Europa, de beste optie was. Omwonenden en milieugroepen, net zoals de Londense burgemeester Sadiq Khan, verzetten zich echter tegen een verdere groei van Heathrow.

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena schrapt 2.600 banen. Ook zullen vijfhonderd filialen worden gesloten. Dat heeft Marco Morelli, topman van de Italiaanse bank, bekend gemaakt. De ingrepen maken deel uit van een plan om Monte dei Paschi, de oudste bank van de wereld, te redden. Monte dei Paschi wordt al verscheidene jaren met problemen geconfronteerd en zag recent een groot deel van zijn beurswaarde verdampen door zorgen over de toekomst van de bank. Monte dei Paschi wil ook een pakket risicovolle leningen afstoten. De ingrepen moeten een basis vormen voor een kapitaalinjectie van 5 miljard euro waarover de aandeelhouders zich eind november dienen uit te spreken.

De Franse voedingsgroep Danone heeft met de uitgifte van obligaties een bedrag van 6,2 miljard euro opgehaald. De nieuwe reserves zullen worden gebruikt om de aankoop van het Amerikaanse bedrijf Whitewave Foods Company, producent van biologische producten, te financieren. De inlijving van Whitewave kadert in het streven van Danone om een wereldwijd leider in de productie van biologische voeding te worden. De overname van het Amerikaanse bedrijf werd in juli dit jaar aangekondigd. Daarbij werd aan Whitewave een waarde gekoppeld van ongeveer 12,5 miljard dollar. Begin oktober werd de transactie door de aandeelhouders van Whitewave goedgekeurd.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat eind september werd afgesloten, een nettowinst gerealiseerd van 9 miljard dollar. Dat betekende een daling met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De omzet daalde met 9 procent tot 46,9 miljard dollar. Daarmee moet Apple voor het derde kwartaal op rij een daling van de omzet en winst melden. Over het hele boekjaar werd een nettowinst gerealiseerd van 46 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 53 miljard dollar het jaar voordien. Die resultaten betekenen de eerste winstdaling van Apple in vijftien jaar. De jaaromzet daalde met 7,7 procent tot 215,6 miljard dollar.

Bierproducent AB InBev heeft in de Verenigde Staten een zelfrijdende truck ingeschakeld om een bestelling te leveren. De vrachtwagen legde in de Amerikaanse staat Colorado zonder tussenkomst van de chauffeur een afstand van 190 kilometer af. AB InBev maakte daarbij gewag van de eerste commerciële levering met een zelfrijdende truck. AB InBev werkte voor het project samen met vrachtwagenbouwer Volvo Trucks en het bedrijf Otto, gespecialiseerd in zelfrijdende technologie en dochteronderneming van Uber. De zelfrijdende truck werd ingezet voor trajecten op de autostrade. Het is niet bekend of AB InBev ook in Europa plannen heeft om zelfrijdende trucks in te zetten.

Raffinaderij Tiense Suiker, dochter van de Duitse groep Südzucker, heeft zijn nieuwe installaties voor industriële verpakking officieel in gebruik genomen. Met het project was een investering gemoeid van 20 miljoen euro. De investering moet naar eigen zeggen bijdragen tot een duurzame toekomst voor zowel de Tiense site als het moederbedrijf. De investering heeft betrekking op de opstart van de zogenaamde Sugar Hub, een toren met een hoogte van zestig meter, die het onder meer mogelijk maakt om vijftig voertuigen per dag op een hygiënische manier te laden. De nieuwe installaties maken ook de productie van specialiteiten zoals parelsuiker mogelijk.

Het bedrijf Cappelle Pigments uit West-Vlaanderen wordt overgenomen door het Amerikaanse chemiebedrijf Ferro. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 50 miljoen euro. Het West-Vlaamse bedrijf, op het einde van de negentiende eeuw opgericht door de familie Cappelle, produceert kleurpigmenten voor de aanmaak van verven, inkten en kunststoffen. Cappelle Pigments werd drie jaar geleden overgenomen door de Vlaamse ondernemers Hans Herpoel en Guy Van Hauteghem. Door de overname moet de pigmentdivisie van Ferro zijn omzet met ongeveer één derde tot 315 miljoen dollar kunnen opvoeren. Ferro nam ook de activa van kleurstoffenproducent Delta Performance Products over.

De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een recordwinst van 2,8 miljard dollar gerealiseerd. Tegenover dezelfde periode vorig jaar werd een groei met 203 procent geboekt. De omzet steeg met 10,3 procent tot 42,8 miljard dollar. Bij de verkochte volumes werd een groei met 3,8 procent tot 2,4 miljoen voertuigen opgetekend. De recordcijfers werden volgens Mary Barra, chief executive van General Motors, vooral gedragen door sterke prestaties in de Verenigde Staten en China. Europa en Zuid-Amerika blijven volgens het bedrijf daarentegen probleemregio’s. Onder meer de brexit zou een negatieve impact hebben op dochtermerk Vauxhall.

Het bedrijf Nozon uit Brussel, gespecialiseerd in virtuele realiteit, wordt overgenomen door het Zweedse bedrijf Starbreeze, ontwikkelaar van videogames. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 7,1 miljoen euro. Indien Nozon in de loop van de volgende tien jaar goede prestaties laat optekenen, krijgt de verkoper uitzicht op een extra bonus. Nozon ontwikkelde PresenZ, technologie waarmee de kijker zich in een film kan bewegen. Nozon werd bijna twintig jaar geleden opgericht en specialiseerde zich vooral in driedimensionale beelden en visuele effecten. Het Brusselse bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 2,3 miljoen euro.

Een Amerikaanse federale rechter heeft zijn toestemming gegeven aan een schikking die Volkswagen heeft gesloten met toezichthouders en eigenaren van dieselwagens. De schikking omvat een bedrag van 14,7 miljard dollar en heeft betrekking op de eigenaars van ongeveer 475.000 dieselwagens die met frauduleuze software zijn uitgerust. De wagens stoten in sommige gevallen veertig keer meer uit dan wettelijk is toegestaan. Volkswagen heeft beloofd ruim 10 miljard dollar te besteden aan de terugname van auto's en de compensatie van eigenaren. De rest van het bedrag gaat onder meer naar programma's ter compensatie van de overdreven uitstoot.

De investeringsmaatschappij Gimv verwerft een belang van 40 procent in Mega International. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Mega International levert wereldwijd software en adviesdiensten aan bedrijven, waardoor de flexibiliteit van activiteiten en systemen zou moeten kunnen worden verbeterd. Mega International heeft bijna driehonderd werknemers en realiseert een jaaromzet van 43 miljoen euro. Gimv neemt de aandelen van topman Lucio de Risi en het management over, maar zou ook extra middelen in de onderneming injecteren. De bijkomende middelen moeten Mega International toelaten zijn groei te versnellen.

Het Amerikaanse concern Procter & Gamble (P&G), producent van consumptiegoederen, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat eind september werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 16,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 4 procent toe tot 2,7 miljard dollar. David Taylor, chief executive van Procter & Gamble, merkt op dat de vijf divisies van de onderneming allemaal een groei hebben laten optekenen. De cijfers tonen volgens Taylor aan dat het bedrijf het nieuwe boekjaar op een succesvolle manier is gestart. De voorbije periode werd gewerkt aan kostenbesparingen en prijsverhogingen.

Het Amerikaanse concern 3M heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,7 miljard dollar. Dat betekende nagenoeg een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkoop nam met 0,8 procent af, maar overnames en desinvesteringen zorgden voor een toename met 0,3 procent. Het bedrijf realiseerde een nettowinst van 1,33 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 1,3 miljard dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. De resultaten werden vooral afgeremd door de matige prestaties van de divisie elektronica en energie, waar een omzetdaling met 7,5 procent werd gemeld. De andere activiteiten konden wel een groei melden.

Meer Nieuws

09:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-10-16

Merken verkiezen op Facebook video boven foto

De grote merken konden tijdens de eerste helft van dit jaar op het sociale netwerk Facebook rekenen op gemiddeld 38,5 miljoen volgelingen. Dat betekende een stijging met bijna 0,35 miljoen fans tegenover het begin van het jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Quintly over de prestaties van de dertig grootste merken op Facebook. Verder zeggen de onderzoekers vastgesteld hebben dat de merken minder boodschappen plaatsen. Tegelijkertijd kon worden vastgesteld dat door de dertig grootste merken op het sociale netwerk inmiddels in hun boodschappen vaker gebruik maken van video’s dan van foto’s.

“De resultaten zijn een positief signaal voor alle grote merken op Facebook,” zegt onderzoekster Leonie von Leoprechting. “De cijfers tonen immers dat het platform nog steeds aan de bedrijven nog steeds een toenemend aantal volgelingen kan bieden.” Tegelijkertijd wordt opgemerkt dat de betrokken merken in juni gemiddeld minder dan honderd boodschappen op het sociale netwerk publiceerden. In januari dit jaar werd nog een gemiddelde van 150 boodschappen opgetekend. Die evolutie is volgens Quintly mogelijk een teken dat de merken niet langer hun volgelingen met boodschappen proberen te overspoelen, maar daarentegen willen werken met campagnes die een sterker engagement genereren.

Diezelfde strategie verklaart volgens de onderzoekers mogelijk ook de voorkeur voor video’s. “Mogelijk gaat men ervan uit dat video-content veel beter geschikt is om informatie op een engagerende manier te verspreiden dan louter beelden of tekst,” wordt er opgemerkt. “Bovendien wordt video-content door de gebruikers ook gemakkelijker met collega’s gedeeld.” Gemiddeld werd tijdens de eerste helft van dit jaar door de betrokken ondernemingen gemiddeld ongeveer één bericht per dag geplaatst. Bij Disney loopt dat cijfer echter op tot 4,32 boodschappen per dag, gevolgd door Amazon (3,91), Mercedes-Benz (3,21), Playstation (2,62) en Monster Energy (2,5).

Er zijn echter bedrijven buiten de top dertig die opmerkelijk meer boodschappen laten registreren. Music Television (MTV) kwam bijna aan achtenzestig boodschappen per dag. Dat vertegenwoordigt bijna één bericht per twintig minuten. Ook Red Bull verstuurt eenentwintig boodschappen per dag.

Lees Verder

18:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: facebook |  Facebook |