27-11-16

Waardering voor Amerikaanse banksector op recordhoogte

De waardering van de Amerikaanse consument voor de banksector is tot een recordniveau gestegen. Dat blijkt uit rapporten van de American Customer Satisfaction Index (Acsi). Vastgesteld werd dat de retailbanken van de Amerikaanse consument een waardering van 80 procent krijgen. Dat betekent een verbetering met 5,3 procentpunt tegenover vorig jaar. De Amerikaanse retailbanken hebben daarmee de hoogste tevredenheid laten optekenen sinds tweeëntwintig jaar geleden met het onderzoek werd opgestart. De hoogste score werd behaald door Citibank, dat een stijging met 9 procentpunt tot 82 procent liet optekenen.

Regionale banken  laten de hoogste score optekenen. Daar kon immers een stijging met 3,8 procentpunt tot 83 procent worden gemeld. Bij de supraregionale banken was er sprake van een verbetering met 3,9 procentpunt tot 79 procent. De nationale banken lieten nog wel de laagste score optekenen, maar kenden wel de sterkste groei en gingen met 6,9 procentpunt vooruit tot 77 procent. "Kleinere banken kunnen meestal een persoonlijker service bieden en dat heeft een positieve impact op de tevredenheid," benadrukt Claes Fornell, voorzitter van Acsi. "De nationale banken hebben op alle vlakken een verbetering kunnen melden, maar blijven toch achterop tegen hun regionale sectorgenoten."

De positieve evolutie van de banksector wordt in grote mate toegeschreven aan technologische vooruitgang, zoals mobiel bankieren, die de consumenten voordelen hebben opgeleverd. Onder meer het gebruiksgemak is volgens Acsi gevoelig gestegen. Bij de nationale banken genoot Wells Fargo vorig jaar met een score van 75 procent nog de grootste bijval. Die score werd dit jaar echter slechts met 1 procentpunt opgevoerd, waardoor Wells Fargo zijn koppositie aan Citibank heeft moeten afstaan. Bovendien is de voorsprong tegenover Bank of America en Chase, die respectievelijk 10 procentpunt en 6 procentpunt winnen en nu een totaal van 75 procent laten optekenen, nagenoeg helemaal weggesmolten.

Wells Fargo draagt wel de gevolgen van schandaal met fictieve bankrekeningen, maar de verlies van de leiderspositie zou toch vooral te maken hebben met opmerkingen van consumenten over de klantenservice.

Lees Verder

13:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: banksector |  Facebook |

Saudische jeugdwerkloosheid krijgt dramatische vormen

Tegen het eind van het volgende decennium dreigt meer dan 42 procent van de Saudische jongeren met werkloosheid te zullen worden geconfronteerd. Dat is de conclusie van een rapport van Bank of America Merrill Lynch. Vorig jaar werd in Saudi-Arabië een jeugdwerkloosheid van 33,5 procent opgetekend, maar dat niveau dreigt de volgende periode volgens het rapport nog sterk op te lopen, aangezien de regio er niet lijkt in te zullen lukken om voor zijn groeiende populatie ook voldoende nieuwe arbeidsplaatsen te creëren. De privésector in het Midden-Oosten en Afrika blijft volgens het rapport nog altijd grotendeels een onderontwikkelde sector die niet in staat is voldoende formele banen te creëren.

“Daarom dreigen vele jongeren in de regio uiteindelijk in het informele arbeidscircuit of inactiviteit terecht te komen,” aldus het rapport. Er wordt opgemerkt dat ook de Arabische openbare sector, die traditioneel als massaal werkgever voor universitairen optreedt, inmiddels overbevolkt is geraakt en dus ook geen opvangcapaciteit meer heeft. Anderzijds moest worden vastgesteld dat 55 procent van de werkgevers van in Saudi-Arabië van mening zijn dat binnenlandse afgestudeerden een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt hebben gekregen. Dat is één van de hoogste niveaus van de hele wereld.

Het Midden-Oosten en Noord-Afrika investeert jaarlijks 84 miljard dollar aan onderwijs. Daarmee heeft de regio een aandeel van 9 procent in de wereldwijde investeringen in de sector. “De tekortkomingen van het educatief systeem in landen met een laag of middelmatig inkomen kunnen een ernstige bedreiging vormen voor de veiligheid in het Midden-Oosten,” benadrukken de onderzoekers. Daarbij wordt gewezen naar waarschuwingen van de Education Commission van de Verenigde Naties, waarin gewezen wordt op een aanhoudende armoede doorheen verschillende generaties, waardoor toekomstige generaties over onvoldoende vaardigheden en kennis beschikken om aan de economie en de maatschappij deel te nemen.

Lees Verder

http://www.arabianbusiness.com/saudi-youth-unemployment-forecast-exceed-42-by-2030-653770.html

12:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jeugdwerkloosheid |  Facebook |

Russische bevolking verlekkerd op farmaceutische ethanol

Medicinale alcohol dreigt in Rusland een gigantische bedreiging voor de volksgezondheid te worden. Dat heeft de Russische federale alcoholregulator gemeld. Opgemerkt wordt dat farmaceutische ethanol voor miljoenen verpauperde Russische burgers het enige betaalbare alternatief is voor echte alcohol. Meer dan 10 procent van de Russische bevolking zou medicinale alcohol consumeren als een surrogaat voor wodka. Geraamd wordt dat in Rusland jaarlijks tussen 170 miljoen liter en 250 miljoen liter van de medicinale alcohol als een roesmiddel wordt gebruikt. Bovendien wordt opgemerkt dat de vraag jaarlijks een toename met 20 procent laat optekenen.

Uit een onderzoek bleek onder meer dat 13 procent van de Russische consumenten een kennis hebben die surrogaat-alcohol drinkt. Omdat op deze farmaceutische ethanol geen alcohol-taks wordt geheven, dreigt de Russische staat jaarlijks tussen 34 miljard roebel en 50 miljard roebel aan fiscale inkomsten te missen. Dat komt overeen met een verlies tussen 526 miljoen dollar en 773 miljoen dollar. Omdat geen taks hoeft te worden betaald, hebben de producenten van farmaceutische ethanol volgens de Russische regulator ook een concurrentieel voordeel op de producenten van legale dranken. Het valt echter moeilijk te bewijzen dat de producenten hun voorraden niet voor medische of cosmetische activiteiten reserveren.

De Russische autoriteiten hebben echter bekend gemaakt om volgend jaar een controlesysteem te introduceren dat ook de productie van farmaceutische ethanol nauwkeuriger zal opvolgen. Bovendien heeft het Russische ministerie van financiën voorgesteld om de verkoop van alcohol-producten in automaten te verbieden. Bepaalde producenten van de surrogaat-wodka bleken immers hun voorraden als parfum in automaten aan te bieden. Ook werd gesuggereerd de alcohol-taks uit te breiden tot alle medicinale en cosmetische producten die alcohol-omvatten, maar critici merken op dat de kostprijs van een aantal populaire geneesmiddelen daardoor gevoelig zou kunnen worden opgedreven.

“Ongeveer 90 procent van de geneesmiddelen op basis van alcohol zou van de markt verdwijnen,” waarschuwt de Russische alcohol-expert Vadim Drobiz. “Bovendien zou het verdwijnen van de farmaceutische ethanol een stimulans kunnen betekenen voor de ambachtelijke samogon-alcohol, die thuis wordt geproduceerd, maar bijzonder gevaarlijk is. Gevreesd moet worden dat de productie van samogon-alcohol zou oplopen tot 800 miljoen liter, ongeveer het volume van de legale wodka-verkoop vorig jaar.”

Lees Verder

12:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, alcohol |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In Rusland is vliegtuigontwerper Ivan Mikoyan (89) overleden. Dat hebben Russische media gevestigd. Mikoyan werd tien jaar na de Russische Oktoberrevolutie geboren. Zijn vader werkte voor de regering, terwijl zijn de eerste hoofdontwerper was van het experimentele designbureau Mikoyan & Gurevich (MiG), dat zich specialiseerde in het ontwerp van vliegtuigen. Nadat Ivan Mikoyan zijn studies militaire luchtvaarttechniek had afgerond, ging ook hij voor MiG werken. Onder meer de MiG-21 en de MiG-29 werden door hem getekend. De MiG-29 wordt nog altijd door het Russische leger gebruikt. In totaal zijn van het toestel tot nu toe meer dan zestienhonderd exemplaren geproduceerd.

De Amerikaanse consumenten hebben tijdens Thanksgiving en Black Friday een nieuwe online shopping-record laten optekenen. In totaal zouden volgens berekeningen van het bedrijf Adobe voor 5,3 miljard dollar online aankopen zijn verricht. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op Black Friday werd een stijging met 21,6 procent tot 3,34 miljard dollar geregistreerd. Op Thanksgiving werd 1,93 miljard dollar uitgegeven. Bij de mobiele transacties kon een stijging met 33 procent tot 1,2 miljard dollar worden gemeld. De groei van de digitale sector ging slechts ten dele ten kosten van de fysieke winkelverkopen, waar de daling tot 1 procent beperkt zou zijn gebleven.

Steeds meer Italianen steken de grens met Zwitserland over om hun euro’s voor goud in te wisselen. Dat heeft het Duitse magazine Wirtschaftswoche gemeld. Reden voor het fenomeen is een referendum dat de Italiaanse premier Matteo Renzi voor begin december heeft aangekondigd over aanpassingen aan de grondwet. Beleggers zouden vrezen dat Italië bij een negatieve uitslag in het referendum mogelijk uit de eurozone zou vertrekken. Daarom zouden beleggingen bij Italiaanse bedrijven worden weggehaald en naar het buitenland in veiligheid worden gebracht. Door de reacties van het Italiaanse publiek komen de banken van het land steeds meer onder druk.

ArcelorMittal gaat staal leveren aan de Franse scheepsbouwer STX France voor de bouw van twee nieuwe cruiseschepen. Dat heeft het staalconcern gemeld. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De schepen worden gebouwd op de werf in Saint-Nazaire. De staalleveringen zullen de volgende twee jaar worden uitgevoerd. De voorraden zullen voor 100 procent door Europese fabrieken worden geleverd. ArcelorMittal leverde eerder ook al het staal voor vier andere cruiseschepen van de STX France. Eén van die schepen is de Harmony of the Seas, die eerder dit jaar werd opgeleverd en met een lengte van 362 meter het grootste cruiseschip van de wereld is.

Het Amerikaanse bedrijf HP Inc, producent van computers en printers en gewezen onderdeel van Hewlett-Packard, heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 48,2 miljard dollar. Dat betekende een daling met 6 procent tegenover vorig jaar. De nettowinst zakte met bijna 30 procent tot 2,7 miljard dollar. Het bedrijf merkt wel op tijdens de laatste drie maanden van het boekjaar de negatieve trend in de verkopen van personal computers te doorbreken. De omzet liet tijdens het vierd kwartaal immers opnieuw een groei met 4 procent optekenen. Daarmee kon de aanhoudende terugval bij de verkoop van printers worden gecompenseerd.

De Nederlandse Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) zet volgende zomer zijn rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Doha, de hoofdstad van Qatar, stop. Reden voor de beslissing is de concurrentie van Qatar Airways, dat sinds juni vorig jaar dezelfde route aanbiedt. Door die concurrentie is de verbinding met Doha voor de Nederlandse maatschappij naar eigen zeggen niet langer rendabel. Gedurende drieëndertig jaar heeft het Nederlandse luchtvaartbedrijf een verbinding tussen Schiphol en Doha verzorgd. Qatar Airways wil zijn aanbod op de route graag uitbreiden naar twee dagelijkse vluchten. Het bedrijf wacht daarvoor nog op toestemming daarvoor van de Nederlandse overheid.

Het Amerikaanse bedrijf HP Enterprises, ontwikkelaar van software en servers voor bedrijven en een gewezen onderdeel van Hewlett-Packard, heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 50 miljard dollar. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover vorig jaar. De nettowinst steeg met 28 procent tot 3,2 miljard dollar. Onder meer de server-afdeling wordt met een aantal barrières geconfronteerd. Potentiële grote klanten zoals Amazon of Google verkiezen immers eigen ontwerpen. HP Enterprises werkt aan een verdere afslanking, waarbij een aantal divisies zullen worden afgestoten. Bedoeling zou zijn om uiteindelijk een bedrijf over te houden met een jaaromzet van ongeveer 30 miljard dollar.

Het persoonlijke archief van de Nederlandse fysicus Christiaan Huygens wordt gedigitaliseerd. Daarvoor wordt de wetenschappelijk uitgever Brill ingeschakeld. De uitgever werkt bij de digitalisering samen met de Universiteit van leiden, die het archief in beheer heeft. De documenten zullen in de toekomst online ter beschikking worden gesteld aan studenten en wetenschappers. Op dit ogenblik zijn studies over het archief van Huygens meestal gebaseerd op literatuur die over de documenten zijn geschreven. De notities van Huygens, die leefde tijdens de zeventiende eeuw, behandelen heel uiteenlopende onderwerpen en gaan van vakgerelateerde observaties tot opmerkingen over muziek.

De Zwitserse farmagroep Novartis overweegt de geneesmiddelen Ritalin, Clozaril en Exelon uit zijn productportfolio te verwijderen. De middelen zouden niet langer tot de kernstrategie van Novartis behoren. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Novartis wil zich immers vooral toespitsen op goedkopere generieke geneesmiddelen. De verkoop van de producten zou het Zwitserse bedrijf mogelijk 300 miljoen dollar kunnen opleveren. Naast de verkoop van een aantal geneesmiddelen, zou Novartis eventueel ook overwegen een aantal divisies van de hand te doen. Ook de positie van dochterbedrijf Alcon, gespecialiseerd is oogproducten, zou opnieuw worden bekeken.

Een overname van het Duitse technologiebedrijf Aixtron, producent van computerchips, door het Chinese concern Grand Chip kan een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Dat heeft het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) gezegd. Aan de Amerikaanse regering wordt dan ook aangeraden initiatieven te ondernemen om de overname te blokkeren. In mei van dit jaar raakte bekend dat Grand Chip 670 miljoen euro zou betalen om Aixtron over te nemen. De twee betrokken bedrijven hebben de stelling van de Amerikaanse commissie afgewezen en zeggen naar mogelijkheden te zoeken om de transactie toch te kunnen laten lukken.

Bij het Duitse verlichtingsbedrijf Osram Licht hebben het personeel en de vakbonden zich uitgesproken tegen een mogelijke overname van hun onderneming door het Chinese concern Sanan Optoelectronics. Er wordt vooral gevreesd dat de overname tot een banenverlies zal leiden. De ondernemingsraad van Osram en vakbond IG Metall hebben aan de Duitse overheid en grootaandeelhouder Siemens gevraagd een overname onmogelijk te maken. Osram zou volgens hen als zelfstandig bedrijf betere groeikansen hebben. Opgemerkt wordt dat een overname niet in het belang van de werknemers zou zijn. Tevens wordt gewezen op het gevaar dat belangrijke patenten van Osram in Chinese handen zouden komen.

De Scandinavische bank Nordea ziet weinig kans op een fusie met zijn Nederlandse sectorgenoot ABN Amro. Dat heeft Björn Wahlroos, topman van Nordea, tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. Een toenaderingspoging van Nordea de voorbije zomer werd door ABN Amro en de Nederlandse staat afgewezen. Wahlroos had eind oktober aangegeven nog altijd mogelijkheden te zien in een samensmelting van beide banken, maar hij erkent nu dat de kans op een overeenkomst bijzonder klein is geworden. Nordea had met een overname gehoopt zijn hoofdkantoor naar Amsterdam te kunnen overbrengen, zodat aan de strenge Zweedse fiscale wetgeving zou kunnen worden ontsnapt.

Het biotechbedrijf Galapagos ontvangt een mijlpaalbetaling van 50 miljoen dollar van het Amerikaanse farmaconcern Gilead. Reden is een nieuw onderzoek dat bij Galapagos gestart is naar toepassingen van geneesmiddel filgotinib voor een behandeling van de ziekte van Crohn. Filgotinib is in de eerste plaats bedoeld als een geneesmiddel tegen reuma, maar Galapagos en Gilead hopen dat het product ook actief zal blijken tegen de ziekte van Crohn. Het onderzoek wordt grotendeels gefinancierd door Gilead, dat in ruil de rechten krijgt op een groot gedeelte van de eventuele toekomstige winsten. Aan het nieuwe onderzoek van Galapagos nemen meer dan dertienhonderd patiënten deel.

De Chinese yuan is nog slechts de derde belangrijkste valuta van de wereld. De Chinese munt is voorbij gestoken door de euro. Dat blijkt uit cijfers van het bedrijf Swift, beheerder van het internationale financiële verkeer. De yuan bleek tijdens de maand oktober nog slechts een wereldwijd aandeel van 4,61 procent te hebben, tegenover 8,66 procent drie jaar geleden. Er wordt echter op gewezen dat China al geruime tijd met een vertragende economische groei wordt geconfronteerd, waardoor ook minder transacties worden geregistreerd. Bij internationale transacties is de yuan tot een zesde plaats teruggevallen. Op de eerste plaats staat de Amerikaanse dollar, gevolgd door de euro, de yen, het pond en de Amerikaanse dollar.

Paul Achleitner, president-commissaris van Deutsche Bank, is bij het schandaal rond het interbancaire Libor-rentetarief niet in de fout gegaan. Dat is uit een intern onderzoek van Deutsche Bank gebleken. Dat heeft de Duitse financiële instelling bekend gemaakt. De interne controle moest nakijken of Achleitner ontoelaatbare acties had ondernomen bij het onderzoek van de toezichthouders naar het Libor-schandaal. Deutsche Bank werd voor de manipulaties van het Libor-tarief door de Amerikaanse en Britse autoriteiten veroordeeld tot een geldboete van 2,5 miljard dollar. Achleitner zal nu worden voorgedragen voor een tweede termijn als voorzitter van de raad van commissarissen van Deutsche Bank.

Meer Nieuws

09:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-11-16

Patentactiviteit gedomineerd door Aziatische bedrijven

China heeft het voorbije jaar 1,01 miljoen patentaanvragen ingediend. Daarmee heeft het land een nieuw record laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van de World Intellectual Property Organization (Wipo). Voor de eerste keer in de geschiedenis worden door één land meer dan één miljoen aanvragen voor een patent geregistreerd. Er wordt wel opgemerkt dat het merendeel van de Chinese aanvragen betrekking heeft op de nationale bescherming van patenten, handelsmerken en ontwerpen. Slechts 42.154 aanvragen werden in het buitenland ingediend, maar ook daar kan volgens het internationale patentbureau een toename worden opgemerkt.

“De Chinese cijfers zijn opmerkelijk,” geeft Francis Gurry, directeur-generaal van de Wipo, aan. “Het recordaantal aanvragen geeft aan dat China innovatie als een centraal element van zijn economische strategie bestempelt.” Gurry voegt er aan toe dat het rapport duidelijk aangeeft dat Azië zijn dominantie op de innovatie-markt verder opdrijft. Opgemerkt dat 62 procent van de patent-aanvragen in Azië is gesitueerd. Datzelfde geldt voor 55 procent van de handelsmerken en 68 procent van de ontwerpen. De Chinese aanvragen situeren zich vooral in elektrische engineering, die ook de telecomsector omvat, gevolgd door computertechnologie en meettechnologieën.

Wereldwijd werden het voorbije jaar ongeveer 2,9 miljoen patent-aanvragen ingediend. Dat betekende een stijging met 7,8 procent tegenover het jaar voordien. De Verenigde Staten staan op de tweede plaats met 526.296 aanvragen, gevolgd door Japan (454.285) en Zuid-Korea (238.015). Francis Gurry merkt nog op dat ongeveer twee derde van alle aanvragen uiteindelijk worden goedgekeurd. Volgens ramingen zijn op dit ogenblik wereldwijd 10,6 miljoen patenten actief. Die rangschikking wordt met een aandeel van 24,9 procent geleid door de Verenigde Staten, gevolgd door Japan (18,3 procent) en China (13,9 procent). België eindigde bij de patentaanvragen op een twintigste plaats. Bij de handelsmerken en designs eindigt het land respectievelijk op een 27ste en 29ste plaats.

Lees Verder

16:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: patent |  Facebook |

Creatieve activiteiten hebben positieve impact op welzijn

Creatieve activiteiten hebben een positieve impact op het welzijn van jonge volwassenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Otago in Nieuw-Zeeland bij nagenoeg zevenhonderd studenten, die gevraagd werden gedurende dertien dagen een dagboek over hun ervaringen en emoties bij te houden.

Lees Verder

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-11/uoo-cap112316.php

15:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Aziatische bouwsector bedreiging voor tijgerpopulatie

De Aziatische tijgerpopulatie is de voorbije jaren zwaar getroffen door illegale jacht en een verlies van biotopen, maar de volgende periode worden vooral grote infrastructuurprojecten de belangrijkste bedreiging. Dat is de conclusie van een rapport van het World Wildlife Fund (WWF).

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-11-asian-boom-threatens-tigers.html

15:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |