31-01-17

Nieuwsoverzicht

Het Chinese bedrijf Byd levert twintig elektrische bussen aan de shuttle-dienst Anteater Express, die actief is op de campus van de University of California in Irvine. Met het order is een investering gemoeid van 15 miljoen dollar. Irvine wordt daarmee de eerste universitaire campus in de Verenigde Staten die zijn vloot klassieke dieselbussen volledig door elektrische aandrijving vervangt. De elektrische bussen worden gebouwd in de fabriek van Byd in de Californische stad Lancaster. De nieuwe bussen zouden volgend academiejaar hun opwachting moeten maken op de campus van de universiteit. Stella Li, president van Byd America, zegt te verwachten dat ook andere Amerikaanse universiteiten snel zullen overschakelen.

De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair heeft een contract gesloten om aan boord van zijn vliegtuigen het Chinese online betaalplatform Alipay ter beschikking te stellen. De toepassing wordt in een eerste fase experimenteel ingevoerd op de verbinding tussen Helsinki en Shanghai. Ook in de lounge van Finnair op Helsinki Airport zal Alipay als een betaalmethode worden aangeboden. Door de samenwerking kunnen reizigers aan boord van de vliegtuigen onder meer taxfree aankopen verrichten of hun reiscomfort verbeteren. De introductie van Alipay is volgens Katri Harra-Salonen, chief digital officer van Finnair, een onderdeel van de strategie van de maatschappij om de reiziger een optimale vliegbeleving te bieden.

De Italiaanse autobouwer Lamborghini heeft het voorbije jaar 3.457 wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. Lamborghini zegt daarmee een nieuw verkooprecord te hebben laten optekenen. Sinds het begin van dit decennium heeft de verkoop van Lamborghini een toename met 260 procent laten optekenen. De Verenigde Staten bleven ook vorig jaar met 1.041 exemplaren de belangrijkste markt voor het Italiaanse luxemerk, gevolgd door Japan, Groot-Brittannië, Duitsland, Canada, het Midden-Oosten en China. Lamborghini zegt inmiddels al gedurende zes jaar wereldwijd een stijgende omzet te hebben kunnen noteren. De grootste interesse bleek voor het model Huracan.

De fusie van de Belgische activiteiten van de ketens Delhaize en Albert Heijn loopt vertraging op. Er is immers nog altijd niet voldaan aan de voorwaarden die de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) had gesteld om de fusie goed te keuren. De autoriteiten hadden daarbij geëist dat dertien Belgische winkels van de fusiegroep zouden worden verkocht, maar tot nu toe werd nog geen kandidaat-overnemer gevonden. Onder meer Carrefour en Colruyt hadden de voorbije maanden interesse getoond, maar zouden voorlopig hebben afgehaakt. Ook het personeel van een aantal winkels zegt duidelijkheid te wensen. Het is nog steeds niet duidelijk of Albert Heijn zich na de fusie volledig uit België zou terugtrekken.

Frontline, een bedrijf van de Noorse scheepvaartmagnaat John Fredriksen, heeft een overnamebod uitgebracht op zijn sectorgenoot DHT Holdings. Door de samensmelting van beide entiteiten zou de grootste private tankergroep van de wereld ontstaan. Frontline heeft al een belang van 16,4 procent in DHT Holdings opgebouwd. Door de fusie hoopt Frontline belangrijke synergieën te kunnen realiseren, waardoor de kostenstructuur zou kunnen worden verlaagd. Daarmee zou de tankergroep beter gewapend zijn om de overcapaciteit in de sector op te vangen. Frontline waarschuwt echter dat er geen zekerheid is dat de overname zal kunnen doorgaan. DHT Holdings zou maatregelen hebben genomen om zich te beschermen.

De Italiaanse bank Unicredit voldoet niet meer aan de solvabiliteitsratio’s die door de Europese Centrale Bank (ECB) worden geëist. Dat heeft Unicredit, de grootste bank van Italië, bekend gemaakt. De reserves van de bank zijn aangetast omdat extra provisies voor probleemkredieten dienden te worden genomen. Om zijn kapitaalpositie te verbeteren wil Unicredit voor 13 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven. Unicredit hoopt de kapitaalverhoging in februari te kunnen doorvoeren. Door de bijkomende provisies zou de bank over het voorbije boekjaar een verlies van 11,8 miljard euro moeten boeken. Unicredit wil zijn portefeuille probleemkredieten aan twee fondsbeheerders verkopen.

De berichtenapplicatie Snapchat zal een notering nemen op de New York Stock Exchange (Nyse). Dat heeft Evan Spiegel, oprichter van het bedrijf bekend gemaakt. Snap, het moederbedrijf van Snapchat, wil tegen maart een beursnotering hebben gerealiseerd. Het bedrijf zou met zijn beursgang een kapitaal van maximaal 4 miljard dollar willen ophalen. Daarmee zou de totale waarde van Snap oplopen tot een bedrag tussen 20 miljard dollar en 25 miljard dollar. Snapchat wordt de grootste beursintroductie uit de technologiesector sinds Facebook vijf jaar geleden. Snapchat, dat grote populariteit geniet bij tieners en jonge twintigers, heeft wereldwijd meer dan 150 miljoen dagelijkse gebruikers.

In Japan is Masay Nakamura, de ondernemer achter het videogame Pac-Man, overleden. Dat heeft het Japanse bedrijf Bandai Namco, uitgever van het game, bekend gemaakt. De ontwikkelaar werd eenennegentig jaar. Nakamura richtte in het midden van de jaren vijftig het gamebedrijf Namco op. Namco was in eerste instantie gespecialiseerd in mechanische games, maar zou zich nadien steeds meer op elektronische toepassingen voor arcades richten. Pac-Man werd op het einde van de jaren zeventig bedacht door Toru Iwatani, één van de ingenieurs van Namco. In het midden van het voorbije decennium zou Namco fuseren met zijn Japanse sectorgenoot Bandai. Pac-Man blijft het grootste succes van de groep.

Het Japanse techologieconcern Sony schrijft 911 miljoen euro af op zijn filmactiviteiten. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De afschrijving heeft betrekking op de filmrechten van Columbia Pictures, dat op het einde van de jaren tachtig van de voorbije eeuw werd overgenomen. Vastgesteld werd dat de toekomstige opbrengsten van die portfolio gevoelig waren overschat. Sony benadrukte wel actief te blijven in de filmindustrie en de filmdivisie als een belangrijk onderdeel van zijn zakelijk model te beschouwen, ondanks een aantal recente tegenvaller zoals de nieuwe Ghostbusters en de film over het populaire computergame Angry Birds. Sony verkoopt zijn belang in de medische website M3 om de afschrijving op te vangen.

Fitbit overweegt tussen 5 procent en 10 procent van zijn personeel te laten afvloeien. Het bedrijf zou immers financieel minder goed presteren dan vooraf was berekend. Bij Fitbit werken op dit ogenblik ongeveer zestienhonderd mensen. De afslanking zou het bedrijf moeten helpen een besparing van ongeveer 200 miljoen dollar door te voeren. Het bedrijf wil externe ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om eigen applicaties voor zijn fitness-armbanden te maken. Daarmee hoopt Fitbit aan de consument een uitgebreider aanbod te kunnen presenteren. Op dit ogenblik werkt de apparatuur van Fitbit alleen met software die binnen de onderneming zelf werd ontwikkeld. Wel is communicatie met externe applicaties mogelijk.

De redactieraad van de Nederlandse krant De Telegraaf steunt het overnamevoorstel van het Belgische concern Mediahuis. Dat heeft de redactieraad aan alle betrokken partijen gemeld. Daarbij wordt opgemerkt dat de plannen van Mediaplannen het best aan de belangen van De Telegraaf beantwoorden. Tegelijkertijd wordt aan het productiehuis Talpa van John de Mol, dat tot nu toe het hoogste bod op de activiteiten van Telegraaf Media Groep (TMG) heeft gedaan, meer duidelijkheid gevraagd. De redactieraad van De Telegraaf merkt op dat de interesses van de Mol vooral bij video en radio liggen, terwijl Mediahuis een belangrijke geschiedenis heeft in de gedrukte en online verslaggeving.

Airbnb heeft gratis huisvesting geboden aan mensen die door het inreisverbod van Amerikaans president Donald Trump niet meer naar de Verenigde Staten kunnen terugkeren naar de Verenigde Staten. Dat heeft Brian Chesky, topman van Airbnb, gemeld. Het inreisverbod, waarmee zeven moslimlanden worden geviseerd, geldt immers ook voor personen die over een geldige Amerikaanse verblijfsvergunning hebben, maar voor een korte tijd naar hun land van oorsprong waren teruggegaan om bijvoorbeeld familie te bezoeken en nadien naar de Verenigde Staten terug te keren. Dat blijkt nu echter onmogelijk. Chesky heeft de slachtoffers opgeroepen Airbnb te contacteren, zodat een tijdelijke oplossing kan worden gevonden.

De Griekse schuld is onhoudbaar dreigt op lange termijn zware consequenties te hebben. Dat staat in een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Opgemerkt wordt dat de Griekse staatsschuld zonder schuldverlichting de volgende vierenhalve decennia zal oplopen tot 275 procent van het bruto binnenlands product van het land. De instelling roept de eurozone daarbij ook op om meer geloofwaardige maatregelen voor een Griekse schuldverlichting te treffen. Onder meer wordt gevraagd dat voor de rentelasten een uitstel van vijfentwintig jaar zou worden voorzien, terwijl de looptijd van de leningen zou moeten verlengd, zodat een terugbetaling pas over vijfenvijftig jaar zou moeten worden gepland.

Het Franse autoconcern PSA Peugeot Citroën heeft het voorbije jaar wereldwijd ruim 3,1 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een groei met 5,8 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee kan Peugeot-Citroën voor het derde jaar op rij een hogere verkoop melden. De groei is echter volledig te danken aan het merk Peugeot, waar een stijging met meer dan 12 procent kon worden geholpen. Daarentegen dienden de zustermerken Citroën en DS een daling van de verkoop te melden. Verder werd bekend gemaakt dat op de Europese markt een stijging met 3,6 procent tot 1,93 miljoen exemplaren kon worden gemeld. In het Midden-Oosten en Afrika was er zelfs sprake van een verdubbeling. China meldde een verkoopsdaling.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst van ruim 100 miljard Taiwanese dollar of 3 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 37,6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet van de Taiwanese chipproducent steeg met bijna 29 procent tot 262,3 miljard dollar. Het bedrijf zegt te hebben kunnen profiteren van de toenemende vraag naar zijn chips voor duurdere smartphones zoals de iPhone en de opkomst van de Chinese mobiele telefoons. Het bedrijf merkte verder op het voorbije jaar 10,2 miljard dollar te hebben geïnvesteerd, onder meer in de ontwikkeling van kleinere chipformaten.

Lees Verder

08:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-01-17

Deeleconomie is voor afgestudeerden slechts tijdelijke oplossing

Een meerderheid van de jonge afgestudeerden is van mening dat de deeleconomie een gunstige impact zal hebben op hun carrière, op voorwaarde dat ze niet permanent in de sector actief moeten blijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het wervingsplatorm WikiJob bij meer dan honderd gediplomeerden in Groot-Brittannië. Vastgesteld werd dat 54 procent van de ondervraagden getuigt dat de opkomst van de deeleconomie voor henzelf een voordeel is gebleken, maar tegelijkertijd zegt 70 procent niet permanent in de sector actief te willen zijn, tenzij ze in een wanhopige situatie terecht zouden zijn gekomen en geen andere oplossing meer zouden zien.

http://www.onrec.com/news/news-archive/the-majority-of-graduates-believe-the-gig-economy-is-good-for-them-so-long-as-they

17:17 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Landelijke consument blijft voor marketeer vaak nog onbekende

Ook in opkomende markten tonen landelijke consumenten in toenemende mate sterke technische vaardigheden en een ontwikkeld merkbewustzijn. Toch hebben marketeers opvallend weinig inzicht in deze consumentengroep. Dat zegt Vijay Mahajan, professor marketing aan de University of Texas. Mahajan wijst er daarbij op dat ondanks de sterke verstedelijking van de planeet, nog steeds bijna de helft van de wereldbevolking in landelijke regio’s woont. Bovendien zijn de aspiraties van stedelingen en inwoners van het platteland volgens de professor in grote mate gelijklopend.

Lees Verder

https://www.warc.com/LatestNews/News/Understanding_of_rural_consumers_needs_to_improve__.news?ID=38119

17:08 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bejaarden lopen beduidend groter risico op sociale uitsluiting

Bejaarde personen lopen een beduidend groter risico met sociale uitsluiting geconfronteerd te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Lincoln en de Sheffield Hallam University bij tienduizend Amerikanen tussen vijfenzestig en vierentachtig jaar. De onderzoekers stelden daarbij vast dat in de leeftijdsgroep van de vijfentachtigplussers 16 procent toegeeft problemen te hebben met de toegang tot gezondheid en voedselvoorziening. In de categorie tussen vijfenzestig en vierentachtig jaar daalt dat cijfer echter tot amper 4 procent.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170104103523.htm

17:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouwen willen geen decoratieve accessoires zijn

Vrouwen tonen in het algemeen een verontwaardiging tegenover commerciële campagnes waarin zij als decoratieve accessoires worden geportretteerd. Wanneer zij expliciet met het fenomeen worden geconfronteerd, groeit ook een bereidheid om tegen de reclame collectieve acties te ondernemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universita di Padova in Italië bij ongeveer honderdzestig Italiaanse mannen en vrouwen. Personen die echter geregeld met seksuele objectivering werden geconfronteerd, tonen zich volgens de onderzoekers minder vaak bereide collectieve acties te ondernemen.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170104114339.htm

16:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Beloning stimuleert bereidheid tot delen persoonlijke data

Wanneer een duidelijke beloning in het vooruitzicht wordt gesteld, zijn consumenten sneller geneigd om persoonlijke gegevens met een commerciële partij te delen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau GfK Research bij tweeëntwintigduizend consumenten in zeventien landen. Er werd verder opgemerkt dat Chinese consumenten de grootste bereidheid tonen om persoonlijke gegevens te delen. Ook landen zoals Mexico, Rusland en Italië scoren boven het gemiddelde. De grootste tegenstand moet daarentegen worden gemeld in Duitsland, gevolgd door Frankrijk, Brazilië, Canada en Nederland.

Lees Verder

https://www.warc.com/news/default.aspx?ID=38117

16:49 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mannen hebben rond het werk andere verwachtingen dan vrouwen

Mannen hebben rond het werk andere verwachtingen dan vrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de wervings-applicatie Coople en het bureau OnePoll bij tweeduizend werknemers in Groot-Brittannië. De onderzoekers stelden vast dat mannen vooral waarde hechten aan het salaris, bijkomende voordelen en reismogelijkheden. Vrouwen daarentegen wijzen vooral op een evenwicht tussen hun werk en hun persoonlijke leven en de uitbouw van een interessante carrière, maar getuigen vaak ook een verschil te willen maken. Anderzijds moet volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat er over de klachten van de werknemers tussen mannen en vrouwen een veel grotere eensgezindheid kan worden vastgesteld.

De onderzoekers stelden onder meer vast dat reisopportuniteiten voor 11 procent van de mannen een belangrijk onderdeel van de carrière moeten vormen, maar bij vrouwen daalt dat cijfer tot 5 procent. Anderzijds bleek dat het salaris voor 70 procent van de mannelijke werknemer een prioriteit vormt, maar die mening wordt slechts 66 procent van hun vrouwelijke collega’s gedeeld. Ook bij bedrijfsvoordelen laten mannen een score van 15 procent registreren, tegenover slechts 12 procent bij vrouwelijke werknemers. Daarentegen vraagt 60 procent van de vrouwen een goed evenwicht tussen carrière en gezin, tegenover 55 procent bij hun mannelijke collega’s.

Ook wijst 18 procent van de vrouwen op carrièremogelijkheden, tegenover 16 procent bij de mannen. Tenslotte zegt 26 procent van de vrouwen het verschil te willen maken, tegenover 21 procent van hun mannelijke collega’s. Het evenwicht tussen carrière en gezin wordt bij beide geslachten weliswaar op de tweede plaats gerangschikt, maar toch geeft 30 procent van de mannen toe geregeld overuren te presteren, tegenover 26 procent bij de vrouwen. Die overuren hebben volgens 10 procent van de mannen en 8 procent van de vrouwen echter een negatieve impact op hun seksleven. Bovendien maken 12 procent van de mannen en 10 procent van de vrouwen gewag van een impact op de relatie met de kinderen.

Tevens moest worden vastgesteld dat het werk voor 18 procent van beide geslachten de aanleiding van een meningsverschil met de partner is geweest. Ook geeft 50 procent van beide geslachten toe door werkplichtingen al een belangrijk sociaal evenement te hebben moeten missen.

Lees Verder

16:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: carrière |  Facebook |