20-01-17

Ontbijtmarkt dankt groei vooral aan westerse consumenten

De ontbijtmarkt heeft het volgende decennium in het westen, waar de consument door een drukke levensstijl zal worden gekenmerkt, bijzonder veel groeimogelijkheden. Dat blijkt uit een rapport van consulent Future Market Insights. In andere regio's zal de groei volgens de analisten echter op een veel trager tempo verlopen. Ontbijt-services zouden vorig jaar wereldwijd een omzet hebben gerealiseerd van 1,23 miljard dollar. Over tien jaar zou die waarde zijn opgelopen tot 1,8 miljard dollar. Daarbij wordt opgemerkt dat de markt grotendeels zal worden beheerst door West-Europese landen, die vorig jaar ook voor een kwart van de wereldwijde omzet tekenenden.

Lees Verder

http://www.bakeryandsnacks.com/Retail-Shopper-Insights/Global-on-the-go-breakfast-market-set-to-grow-46-by-2026

18:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Upgrades versterken winstmarges van hotels

Upgrades van kamers kunnen de winsten van de hotels mogelijk met 35 procent opdrijven. Tegelijkertijd maakt die strategie het mogelijk om ongebruikte premium kamers te vullen, een grotere bekendheid voor het aanbod uit te bouwen en de tevredenheid en loyaliteit van de klant te versterken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of South Carolina op basis van een studie van meer dan vijftig hotels in de Verenigde Staten. Vooral hotels met kamers die een uniek uitzicht hebben te bieden, kunnen volgens de onderzoekers door upgrades hun cijfers gevoelig verbeteren.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-01-room-hotel-profits-percent.html

18:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Schuldenlast kan zwaar op gezondheid wegen

Er kan een rechtstreeks verband worden opgetekend tussen de financiële stress en een hogere mortaliteit. Dat is de conclusie van een studie van economen aan de University of Colorado. De onderzoekers benadrukken dat de resultaten van de studie mogelijk belangrijke implicaties kunnen hebben voor zowel het economisch beleid als de openbare gezondheid. Daarbij moet volgens hen worden vastgesteld dat het overheidsbeleid met een invloed op het individuele financiële welzijn ook een impact heeft op de individuele gezondheid. Opgemerkt wordt dat financiële problemen niet zelden leiden tot een meer ongezonde levensstijl, maar ook tot confrontaties met schuldeisers en deurwaarders.

“Slechte kredieten en belangrijke achterstallen doen het risico op een vroegtijdig overlijden gevoelig toenemen,” zeggen de onderzoekers Laura Argys en Andrew Friedson. De studie toonde dat individu met betere kredieten en kleinere achterstallen een significant lagere kans lopen vroegtijdig te overlijden dan collega’s die met een zware financiële druk werden geconfronteerd. Wanneer de kredietscore van een individu met honderd punten stijgt, blijkt het mortaliteits-niveau met 4 procent te dalen. Er kon worden vastgesteld dat achterstallen op korte termijn de grootste impact hebben op het overlijdensrisico. Het vooruitzicht op een actie van de schuldeiser of de gerechtelijke diensten kan immers een zware schok teweegbrengen.

“Het onderzoek toont aan dat macro-economische schokken, zoals de economische recessie, een negatieve impact kunnen hebben op de volksgezondheid,” benadrukken de onderzoekers. “Schulden die door de financiële crisis werden opgelopen, dreigen een langdurige invloed te hebben op de gezondheid en wegen zwaar genoeg door om de levensverwachting te laten dalen. Het beleid dat tijdens een economische dalperiode wordt gevoerd, kan dan ook bijzonder belangrijk zijn om het welzijn op korte termijn te verhogen en de volksgezondheid op langere termijn te beschermen. Daaruit kan alleen maar worden afgeleid dat het economisch beleid uiteindelijk ook een gezondheidsbeleid is.”

De onderzoekers wijzen erop dat eerder al is uitgewezen dat financiële druk leidt tot hogere stressniveaus, die vaak worden gelinkt aan een ongezond eetgedrag en drugmisbruik. Bovendien kan financiële druk negatieve invloed hebben op de uitgaven aan gezondheid, waardoor mogelijke negatieve gevolgen voor de gezondheid moeten worden gevreesd. De onderzoekers merken nog op dat het beleid maatregelen zou moeten nemen om de bevolking te beschermen tegen de effecten van economische crisissen.

Lees Verder

17:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: schulden, krediet |  Facebook |

Chinese merken versterken hun internationale positie

Chinese merken maken steeds meer hun opwachting op de internationale markt. Dat blijkt uit een rapport van de consulenten WPP Group en Kantar Millward Brown en het internetbedrijf Google over de dertig grootste Chinese merken op de internationale markt. Het computerbedrijf Lenovo eindigde op de eerste plaats met een score van 1.682 punten, gevolgd door de elektronicagroep Huawei met 1.256 punten en het ecommerce-concern Alibaba met 1.047 punten. De top tien bestaat verder uit de merken Elex Tech, Xiaomi, Air China, Haier, Anker, Cheetah Mobile en Hisense. De resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat China snel afstand neemt van zijn imago als fabikrant van budgetproducten voor andere partijen.

Air China is het enige merk in de top tien dat niet gelinkt kan worden aan elektronica of technologie. Haier en Hisense zijn weliswaar vooral producenten van huishoudelijke apparaten, maar brengen ook elektronica op de markt. Tevens wordt gewezen op de sterke aanwezigheid van consumentengoederen, die 40 procent van de totale ranglijst vertegenwoordigen. Op de tweede plaats staan mobiele games met een aandeel van 19 procent, gevolgd door internet-services en e-commerce, die elk een aandeel van 9 procent hebben, net zoals luchtvaartmaatschappijen. Vervolgens komen huishoudelijke apparaten (7 procent), intelligente toestellen (4 procent), online mode (2 procent) en auto's (1 procent).

“Deze merken zijn de pioniers van de internationale reikwijdte van de Chinese merken,” benadrukt Scott Beaumont, president van Google Greater China. “Deze bedrijven herschikken de manier waarop het internationale publiek over China denkt en de manier waarop de wereld over Chinese merken denken. De merken op de lijst vertegenwoordigen kwaliteit, innovatie en klantenservice op een manier die vijf of tien jaar geleden compleet ondenkbaar zou zijn geweest.” Er wordt wel op gewezen dat de internationale consumenten zich in het algemeen minder bewust zijn van de Chinese merken en ook minder geneigd zijn een Chinees merk te kopen dan een lokale of multinationale concurrent.

Lees Verder

17:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china |  Facebook |

Zwitserland heeft grootste concurrentiekracht op arbeidsmarkt

Wereldwijd beschikt Zwitserland over de beste troeven om talent aan te trekken. Dat blijkt uit een rapport van consulent Adecco, het Human Capital Leadership Institute of Singapore en de Franse onderzoeksinstelling Insead. Op de tweede plaats staat Singapore, gevolgd door Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Zweden. De top tien bestaat verder uit Australië, Luxemburg, Denemarken, Finland en Noorwegen. België eindigt op een zestiende plaats. Daarmee presteert het land weliswaar minder goed dan Luxemburg en Nederland, dat op een elfde plaats eindigde, maar staat wel één plaats hoger dan Duitsland. Frankrijk volgt pas op een vierentwintigste plaats.

Opmerkelijk is de derde plaats van Groot-Brittannië. Dat is de hoogste positie die het land ooit heeft bereikt, ondanks de politieke en financiële onzekerheid die door de brexit wordt veroorzaakt. Die negatieve impact zou volgens de onderzoekers echter worden gecompenseerd door de flexibele arbeidsmarkt en de externe openheid van het land. De eerste vijfenveertig plaatsen in de rangschikking zijn nagenoeg exclusief ingenomen door landen met een hoog inkomen, op uitzondering van Maleisië (28), Costa-Rica (39) en Montenegro (44), die zich in de hogere middenklasse bevinden. Helemaal onderaan in de rangschikking staat Madagascar, vooraf gegaan door Burkina Faso, Zimbabwe, Mozambique en Tanzanië.

De onderzoekers zeggen tevens vastgesteld te hebben dat de technologische verandering een grote impact kan hebben op de strijd om talent. Er wordt opgemerkt dat overal in de wereld steeds meer mensen door machines worden vervangen, maar kan er anderzijds ook vastgesteld worden dat technologie ook nieuw opportuniteiten creëert. Organisaties en individuen zullen zich volgens de onderzoekers dan ook moeten aanpassen aan een nieuwe werkomgeving, waarin technologische knowhow, vaardigheden, flexibiliteit en samenwerking cruciaal zullen zijn voor succes en waarin horizontale netwerken de traditionele hiërarchie als nieuwe leiderschapsstructuren zullen vervangen. Landen die zich het best instellen op de automatisering, bigdata en cloudcomputing zullen de volgende jaren volgens de onderzoekers op de beste arbeidsmarkt kunnen rekenen.

Lees Verder

17:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: arbeidsmarkt |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In de Arabische regio wonen de jongste eigenaars van Porsche. Dat heeft Deesch Papke, topman van Porsche voor het Midden-Oosten en Afrika, gezegd ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe versie van het model Panamera. Hij benadrukte dat de klant van Porsche wereldwijd ongeveer dezelfde leeftijd heeft. Alleen de Verenigde Arabische Emiraten en de Gulf Cooperation Council (GCC) maken daarop een uitzondering. De koper van een Porsche heeft wereldwijd een gemiddelde leeftijd van zevenenveertig jaar, maar in de Arabische regio is de bezitter gemiddeld vijfendertig jaar oud. Opmerkelijk is volgens Papke ook dat in Koeweit meer vrouwelijke kopers van Porsche zijn dan in de rest van de regio.

In Nederland heeft mediatycoon John De Mol zijn belang in de Telegraaf Media Group (TMG) verder uitgebreid. De Mol had eerder al een participatie van 18,4 procent genomen in de Nederlandse krantengroep, maar dat aandeel is nu tot 20,1 procent opgevoerd. De Mol verzet zich tegen de overname van de Telegraaf Media door een combinatie van het Belgische Mediahuis en de holding VP Exploitatie van de Nederlandse familiale groep Van Puijenbroek. Een aantal andere aandeelhouders van Telegraaf Media heeft wel zijn steun toegezegd aan het bod van het Belgisch-Nederlandse consortium, dat zich inmiddels al verzekerd heeft van 59 procent van alle aandelen. Tegen maart moet een definitief bod wordt gedaan.

Vanaf oktober zullen auto's met een automatische noodoproep in België rechtstreeks de alarmcentrale (112) kunnen waarschuwen wanneer ze bij een ongeval betrokken zijn geraakt. Dat heeft Jan Jambon, federaal minister van binnenlandse zaken, gezegd. Op dit ogenblik lopen de oproepen nog langs een privé meldkamer, waar alle automatisch oproepen worden gefilterd en eventueel een alarmcentrale wordt opgeroepen. Tegen oktober zullen de alarmcentrales volgens de minister echter zijn uitgerust om de automatische oproepen te ontvangen en te verwerken. Vanaf april volgend jaar moeten alle nieuwe verkochte voertuigen in de Europese Unie zijn uitgerust met een systeem voor automatische noodoproepen.

Het Japanse technologiebedrijf Toshiba voert gesprekken om een participatie in zijn chipdivisie aan Western Digital te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. Vooralsnog zou Toshiba alleen een minderheidsbelang in de divisie willen verkopen. De afdeling zou vooral flashgeheugen voor computers produceren. Ook Western Digital heeft een fabriek waar flashgeheugen wordt vervaardigd. Toshiba had al langer te kennen gegeven naar verschillende opties voor zijn chipafdeling te kijken. Daarbij zou ook zijn overwegen om de activiteiten in een zelfstandig bedrijf onder te brengen. Voorlopig heeft Toshiba nog geen officiële beslissing bekend gemaakt.

Het Amerikaanse streamingbedrijf Netflix heeft tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet gerealiseerd van 2,48 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 35,9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg van 43,2 miljoen dollar naar 66,7 miljoen dollar. Het bedrijf zegt zowel in de Verenigde Staten als op de internationale markt een groot aantal nieuwe gebruikers te hebben aangetrokken, vooral dankzij de populariteit van reeksen zoals The Crown, Gilmore Girls en Black Mirror. In de Verenigde Staten werden 1,9 miljoen nieuwe gebruikers aangetrokken, terwijl op de internationale markt een groei met 5,1 miljoen klanten werd geteld. Netflix heeft wereldwijd nu ongeveer 94 miljoen abonnees.

In Zuid-Korea heeft de rechtbank geweigerd in te gaan op een verzoek van de openbare aanklager om Lee Jae-yong, topman van Samsung, te arresteren. Dat heeft het persbureau Yonhap bekend gemaakt. Lee wordt beschouwd als een verdachte in het corruptieschandaal dat mogelijk zou kunnen leiden tot de afzetting van de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye. Volgens de rechtbank kon echter geen afdoende motieven voor de noodzaak van een onmiddellijke arrestatie worden aangebracht. Lee is mee in opspraak gekomen in het schandaal rond Choi Soon-Sil, een vriendin van de Zuid-Koreaanse presidente. Choi zou twee jaar geleden door Samsung zijn omgekocht om een controversiële fusie te kunnen realiseren.

Mexico heeft drugsbaas Joaquin Guzman is uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft het Mexicaanse ministerie van buitenlandse zaken bekend gemaakt. De Verenigde Staten proberen Guzman, die vooral bekend staat onder de naam El Chapo, al lange tijd in handen te krijgen. De Amerikaanse autoriteiten beschuldigen El Chapo van moord, drugshandel, georganiseerde misdaad en witwaspraktijken. De advocaten van Guzman probeerden uitlevering te voorkomen met het argument dat hun klant in de Verenigde Staten het risico loopt ter dood veroordeeld te worden. De Amerikaanse autoriteiten hebben echter al gegarandeerd geen doodstraf te zullen eisen.

In Frankrijk neemt het concern Safran, fabrikant van vliegtuigmotoren, het bedrijf Zodiac Aerospace, toeleverancier voor de luchtvaartsector, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 8,5 miljard euro. Door de fusie ontstaat een bedrijf met een jaaromzet van meer dan 20 miljard euro. Zodiac vervaardigt onder meer interieurs voor vliegtuigen, maar kwam door een order voor de productie van stoelen voor Airbus in problemen. Daardoor verloor Zodiac een gedeelte van zijn waarde. Safran had zeven jaar geleden al op een bod op Zodiac gelanceerd, maar die voorstellen werden afgewezen. De fusiegroep heeft in Frankrijk ongeveer 46.000 werknemers. Nagenoeg een even grote groep werkt in buitenlandse filialen.

Muzikant Paul McCartney heeft bij een rechtbank in New York klacht neergelegd tegen muziekuitgever Sony/ATV Music Publishing, die de rechten op de catalogus van The Beatles bezit. McCartney wil gebruik maken van de Amerikaanse wet op de bescherming van de auteursrechten die aan kunstenaars toelaat het eigendom op hun creaties terug te eisen. Dat recuperatierecht heeft echter slechts een maximale looptijd van zesenvijftig jaar. Voor de allereerste composities die McCartney met John Lennon voor The Beatles heeft geschreven, loopt die deadline volgend jaar af. Volgens McCartney wil de muziekuitgever echter niet officieel bevestigen dat de recuperatie van de auteursrechten is gevraagd.

De brexit zet de Amerikaanse bank Goldman Sachs aan om zijn Britse afdeling te reorganiseren, waarbij ook duizend banen van Londen naar Frankfurt zouden worden overgeheveld. Dat heeft de Duitse zakenkrant Handelsblatt gemeld. In Groot-Brittannië zou het personeelsbestand van Goldman Sachs tot ongeveer drieduizend werknemers worden gehalveerd. Het Europese hoofdkwartier zou naar Frankfurt worden overgebracht omdat in de Duitse stad ook de Europese Centrale Bank is gevestigd. De resterende arbeidsplaatsen zouden naar andere Europese landen en de hoofdzetel van de bank in New York worden verhuisd. Ook in Polen, Frankrijk en Spanje zou Goldman Sachs nieuwe functies willen creëren.

Voedingsbedrijf Struik Foods Belgium wil de operationele activiteiten van zijn fabriek in Schoten stopzetten. Door de beslissing zouden meer dan negentig banen worden geschrapt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Struik Foods produceert in Schoten onder meer soepen, hotdogs, maaltijden in blik en halffabricaten voor de Europese markt. De fabriek werd begin deze eeuw door de groep Struik Foods Europe overgenomen. De directie zegt dat alles in het werk werd gesteld om de fabriek rendabel te maken, maar desondanks is de vestiging naar eigen zeggen structureel verlieslatend gebleven. Het bedrijf zegt samen met de sociale partners een oplossing te willen zoeken voor de getroffen werknemers.

Het sociale netwerkbedrijf Twitter heeft zijn divisie Fabric, een ontwikkelplatform voor applicaties, verkocht aan het internetconcern Google. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Fabric laat ontwikkelaars toe fouten in hun applicaties te identificeren en zal bij Google onderdeel worden van de divisie Developer Products. Fabric werd drie jaar geleden door Twitter opgericht en is sindsdien door ruim 580.000 ontwikkelaars gebruikt om informatie over 2,5 miljoen projecten te verzamelen. Onder meer wordt het platform gebruikt om te achterhalen waarom bepaalde applicaties vaak crashen en hoeveel gebruikers de toepassingen hebben.

Het Japanse concern Panasonic wil graag met de Amerikaanse autobouwer Tesla samenwerken aan de verdere ontwikkeling van zelfrijdende wagens. Dat heeft Kazuhiro Tsuga, chief executive van Panasonic, tegenover het persbureau Reuters gezegd. Panasonic zou volgens Tsuga onder meer een belangrijke bijdrage kunnen leveren voor de ontwikkeling van sensoren voor zelfrijdende auto’s. Tesla en Panasonic hebben al een intensieve samenwerking. De bedrijven hebben een partnership voor de ontwikkeling van zonnecellen en zonnepanelen. Daarnaast werken de partners ook aan de ontwikkeling van autobatterijen, die onder meer voor het nieuwe Model 3 van Tesla zullen worden gebruikt.

Autogroep D’Ieteren zet een samenwerking op met Drivy, een Europees platform voor de verhuur van wagens. De autogroep wil het marktaanbod voor automobilisten gevoelig uitbreiden door de vloot vervangwagens van zijn concessiehouders ook op het platform van Drivy te verhuur. Het systeem zal in eerste instantie worden geïmplementeerd in Antwerpen en Brussel. Wanneer die pilootprojecten positieve resultaten opleveren, zal het systeem ook naar andere steden worden uitgebreid. Door de samenwerking met Drivy kunnen de dealers hun vervangwagens vaker gebruiken, waardoor het rendement gevoelig verhoogt. Anderzijds kan Drivy zijn aanbod door de samenwerking met D’Ieteren gevoelig uitbreiden.

De keten Dats 24 opent dertig extra tankstations voor auto’s op aardgas. Dat heeft het bedrijf, dochter van de groep Colruyt, bekend gemaakt. De nieuwe tankstations zouden tegen volgend jaar operationeel moeten zijn. Op dit ogenblik beschikt Dats 24 al over vijfenveertig tankstations waar aardgas kan worden aangeboden. Ook de bedrijven Pitpoint en Enora werken in respectievelijk Vlaanderen en Wallonië aan de uitbouw van een netwerk met tankstations voor aardgas. Daardoor zouden tegen eind maart volgend jaar autobestuurders in België op een honderdtal locaties aardgas kunnen tanken. Uit cijfers van sectororganisatie Febiac telde België vorig jaar 5.372 wagens op aardgas.

Lees Verder

09:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-01-17

Hypersonisch vliegtuig tegen eind volgend decennium operationeel

Over twee decennia zullen nagenoeg 20 procent van alle gezinnen in de wereld door zonnekracht van energie worden voorzien. Bovendien zal de wereldwijde autovloot op dat ogenblik voor 90 procent bestaan uit elektrische en zelfrijdende wagens. Dat blijkt een rapport van de Dubai Future Foundation (DFF). De supersnelle hyperloop-trein zal volgens het rapport al tegen het einde van dit decennium een feit zijn. Tevens wordt voorspeld dat tegen eind volgend decennium hypersonische vliegtuigen - met kruissnelheden tot 6.100 kilometer per uur en een hoge brandstofefficiëntie - massaal hun introductie op de commerciële markt zullen hebben gemaakt.

Lees Verder

http://www.arabianbusiness.com/uae-predicts-90-driverless-cars-20-solar-power-by-2035-660206.html

17:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vliegtuigreiziger ergert zich vooral aan de seatkicker

Vliegtuigpassagiers ergeren zich vooral aan achtereburen die voortdurend tegen de rugleuning van hun zetel trappen. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau GfK Research en het reisplatform Expedia bij meer dan duizend Amerikaanse vliegtuigpassagiers. Vastgesteld werd dat 64 procent van de reizigers zich aan deze seatkickers ergert. Op de tweede plaats van de ergernissen staan ouders die onvoldoende aandacht besteden aan het gedrag van hun kinderen (59 procent). De top vijf van de frustraties bestaat verder uit de onwelriekende passagier (55 procent), de geluidsongevoelige reiziger en de zuipschuit (49 procent).

Lees Verder

https://www.traveldailynews.com/post/expediacom-airplane-etiquette-study-shows-seat-kicking-edges-bad-parenting-as-most-aggravating-behavior

17:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaanse bedrijven voelen zich in China minder welkom

Een grote meerderheid van de Amerikaanse bedrijven voelt dat buitenlandse ondernemingen in China minder welkom zijn dan vroeger. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Chinese American Chamber of Commerce (Amcham) op basis van een enquête bij nagenoeg vijfhonderd Amerikaanse bedrijven met een Chinese vestiging. Vastgesteld werd dat meer dan 80 procent van de bedrijven meent een daling van de Chinese zakelijke gastvrijheid te hebben kunnen ervaren. Meer dan 60 procent getuigde er ook geen vertrouwen in te hebben in het engagement van de Chinese regering om de nationale markt verder te openen.

Lees Verder

http://www.chinadaily.com.cn/china/2017-01/19/content_27995512.htm

17:17 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuw exportrecord voor Franse cognac-producenten

Het voorbije jaar heeft Frankrijk 171,1 miljoen flessen cognac geëxporteerd. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau National Interprofessionnel du Cognac (Bnic), waar gewag wordt gemaakt van een nieuw record. De omzet van de uitvoer steeg met 6,8 procent tot 2,76 miljard euro. De belangrijkste bestemming was de zone van het North American Free Trade Agreement (Nafta), waar 77,3 miljoen flessen cognac werden ingevoerd. Dat betekende een toename met 14,2 procent tegenover het jaar voordien. In Europa diende daarentegen een daling met 1,2 procent tot 39,4 miljoen flessen worden gemeld.

Lees Verder

https://www.thedrinksbusiness.com/2017/01/cognac-exports-reach-highest-level-yet/

17:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Toerist wil op vakantiebestemming vooral een comfortabel bed

Toeristen willen op hun vakantiebestemming in eerste plaats een comfortabel bed. Dat blijkt uit een rapport van het toeristisch platform Booking.com. Vastgesteld werd dat bij 80 procent van de reizigers de kwaliteit van het bed een belangrijke impact heeft op de tevredenheid. Daarnaast maakt 60 procent gewag van een pittoresk uitzicht. Gratis internet staat met een score van 52 procent op de derde plaats. De onderzoekers voegen er aan toe dat vooral appartementen, vakantiewoningen en villa’s de hoogste waardering van de reiziger wegdragen. Er blijkt immers dat 70 procent van de reizigers zichzelf best in zijn vel voelt wanneer hij zich op zijn vakantiebestemming thuis kan wanen.

Lees Verder

https://www.traveldailynews.com/post/personal-connection-is-paramount-for-bookingcoms-2016-guest-review-awards#sthash.yD71bx5P.dpuf

17:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Manchester United topverdiener van Europese voetbalclubs

De Engelse voetbalclub Manchester United boekte het voorbije seizoen 689 miljoen euro inkomsten. Daarmee werd de club na een periode van elf jaar opnieuw de rijkste club van Europa. Dat blijkt uit een rapport van consulent Deloitte. Manchester United verdringt de Spaanse club Real Madrid van de eerste plaats, die met 620,1 miljoen euro tot een derde plaats terugvalt. Aartsrivaal FC Barcelona blijft met 620,2 miljoen euro inkomsten status-quo op een tweede plaats. De top vijf bestaat verder uit Bayern München (592 miljoen euro) en Manchester City (542,9 miljoen euro), die elk één plaats in de rangschikking wonnen. Paris Saint-Germain valt met 519 miljoen euro inkomsten van een vierde naar een zesde plaats.

Lees Verder

http://www.sportbusiness.com/sport-news/united-dislodges-real-return-money-league-summit

16:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Retailapplicatie voldoet niet altijd aan wensen consument

Consumenten downloaden massaal retail-applicaties, maar de meerderheid van de gebruikers toont zich niet tevreden met de geboden service. Dat blijkt uit een onderzoek van het bedrijf Apadmi, ontwikkelaar van mobiele applicaties, bij een groep Britse consumenten. Het lijkt volgens de onderzoekers alsof de retail-applicaties niet de interactieve mobiele shopping-ervaring bieden die door de hedendaagse consument wordt verwacht. Gewaarschuwd wordt dat deze problemen een negatieve impact kunnen hebben op het imago van de retailer.

“Eén op drie consumenten getuigt vorig jaar meer applicaties te hebben gedownload dan de twaalf maanden voordien,” zeggen de onderzoekers. “Toch blijkt slechts 40 procent van de gebruikers tevreden met de applicatie-ervaring." Vastgesteld werd dat 30 procent van de ondervraagden meer geneigd zou zijn een retail-applicatie te gebruiken er meer functies zouden worden geboden en het aanbod niet beperkt zou blijven tot browsen en kopen. Vooral wordt gestreefd naar applicaties die de shopper bij de aankoopbeslissing zouden kunnen helpen of aanbevelingen doen op basis van de online geschiedenis van de consument.

Verder wierp 20 procent van de consumenten op te wensen dat retailers meer in innovatie zouden investeren om de applicatie-ervaring te verbeteren. Anderzijds stuurde 54 procent aan op betere incentives of loyaliteitsprogramma’s, terwijl 38 procent beloond wil worden voor het gebruik van de applicatie. Daarnaast eist 33 procent een betere klantenservice. Snelheid en gebruiksgemak zijn de belangrijkste motieven die door de shoppers worden aangegeven om bij het browsen of de aankoop gebruik te maken van een mobiele applicatie.

Meer dan de helft van de consumenten geeft aan dat online shopping sneller gaat dan een aankoop op de winkelvloer. Bovendien denkt 42 procent dat de online shopping een grotere productkeuze mogelijk maakt, terwijl 14 procent gewag maakt van een meer gepersonaliseerde ervaring. Er moet echter ook worden vastgesteld dat slechts 33 procent een verbetering heeft opgemerkt tegenover online shopping-instrumenten die eerder werden gebruikt. “Dit probleem kan een negatieve impact hebben op het imago van de retailer,” zeggen de onderzoekers. “Meer dan 20 procent van de ondervraagden geeft immers toe dat de retailer geen goede indruk maakt wanneer een applicatie geen regelmatige update krijgt.”

Lees Verder

16:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: applicatie |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De logistieke groep Katoen Natie investeert de volgende jaren 100 miljoen euro in de uitbreiding van zijn site aan het Delwaidedok in de Antwerpse haven, waar het bedrijf al vijf jaar voor AB InBev op een oppervlakte van 10 hectare de grootste bierterminal van de wereld beheert. Door de investering zal de omvang van de bierterminal tot mogelijk 36 hectare worden uitgebreid. Dagelijks worden voor AB InBev aan het Delwaidedok dagelijks 175 vrachtwagens en 185 containers behandeld. Die capaciteit zou over een periode van twee jaar worden verdubbeld. De uitbreiding gebeurt op terreinen die door de verhuis van rederij Mediterranean Shipping Company (MSC) naar het Deurganckdok vrijkomen.

In de Verenigde Staten heeft bank JPMorgan Chase met het ministerie van justitie een minnelijke schikking van 55 miljoen dollar getroffen om een vervolging wegens discriminatie af te kunnen kopen. Dat hebben Amerikaanse media beslist. De bank wordt ervan verdacht jarenlang aan blanke klanten gunstiger hypotheekrentes aangeboden dan aan andere etnische groepen. Ook zouden bepaalde groepen klanten gemiddeld meer dan 1.000 dollar bijkomende toeslagen hebben moeten betalen. Gewag wordt gemaakt van 53.000 gedupeerden, die tijdens de tweede helft van het voorbije decennium samen tientallen miljoenen dollar schade zouden hebben geleden. JPMorgan Chase benadrukt uitdrukkelijk onschuldig te zijn.

De Indiase luchtvaartmaatschappij Air India voorziet in zijn vliegtuigen voortaan ruimtes die exclusief voor vrouwelijke passagiers worden voorbehouden. Dat heeft de Indiase krant The Hindu bekend gemaakt. De maatregel is het gevolg van een aantal klachten van vrouwelijke reizigers die in het vliegtuig door mannelijke passagiers waren lastig gevallen. Er zijn aan boord van de vliegtuigen voortaan ook handboeien beschikbaar om agressieve reizigers onder controle te houden. De maatschappij zegt de verantwoordelijkheid te hebben het comfort van de vrouwelijke passagiers te beschermen. In India zijn ook op treinen en bussen al bijzondere zitplaatsen voor vrouwen gereserveerd.

In het station Barking in Londen is een eerste vrachttrein uit China aangekomen. De trein, die vertrok in de stad Yiwu in de Chinese provincie Zhejiang, heeft een afstand van ruim 12.000 kilometer afgelegd. De verplaatsing heeft achttien dagen in beslag genomen. Met het schip zou de reis bijna dubbel zo lang hebben geduurd. De trein reed door Kazachstan, Rusland, Wit-Rusland, Polen, Duitsland, België en Frankrijk tot aan de Kanaaltunnel in de buurt van Calais. Londen is nu de vijftiende Europese bestemming die een directe treinverbinding met China heeft. Bedoeling is een wekelijkse verbinding tussen China en Londen op te zetten. Yiwu is inmiddels de grootst groothandelsmarkt van de wereld.

Bob Lutz, gewezen bestuurder van de Amerikaanse autobouwer General Motor, heeft weinig waardering voor de tweets van toekomstig Amerikaans president Donald Trump. Dat heeft Lutz in een gesprek met de Zwitserse krant Handelszeitung gezegd. Lutz zegt dat de tweets een bedenkelijk niveau hebben en bovendien hun effect missen. De boodschappen zorgen er volgens hem vooral voor dat de nervositeit bij de managers toeneemt, maar moeten geen wijzigingen in de investeringsbeslissingen worden verwacht. Geen enkel bedrijf zal volgens Lutz op basis van tweets zijn investeringsplannen aanpassen. Bob Lutz (84) was tot begin dit decennium bestuurder van General Motors.

De Amerikaanse winkelketen Walmart wil voor het einde van dit jaar tienduizend extra werknemers aanwerven. Daarnaast zal het bedrijf een groot deel van het personeel extra scholing aanbieden. Dat heeft de directie van het concern bekend gemaakt. Er wordt bovendien benadrukt dat de investeringen in de uitbreiding en verbouwing van zijn winkels nog eens indirect 24.000 banen worden gegarandeerd. Het bedrijf voegde er aan toe alom aanwezig te zijn in duizenden gemeenschappen en een belangrijke rol te spelen in de ondersteuning en de creatie van arbeidsplaatsen. Walmart is met ongeveer anderhalf miljoen werknemers de grootste private werkgever van de Verenigde Staten.

De Duitse chemiegroep Bayer zal de volgende periode in de Verenigde Staten drieduizend hooggekwalificeerde banen creëren. Bovendien zullen de negenduizend arbeidsplaatsen bij het Amerikaanse concern Monsanto, dat door Bayer wordt overgenomen, worden behouden. Dat heeft Werner Baumann, topman van Bayer, volgens een woordvoerder van toekomstig Amerikaans president Donald Trump beloofd. Bayer zou zich engageren om 8 miljard dollar te investeren aan nieuwe activiteiten rond onderzoek en ontwikkeling. De beloftes zouden volgens de woordvoerder van Trump het gevolg zijn van het gunstige investeringsklimaat dat door de nieuwe Amerikaanse regering zal worden gecreëerd.

Het Gentse bedrijf PharmaFluidics, fabrikant van microchips, haalt een kapitaal van 2,7 miljoen euro op. De bijkomende financiële middelen zullen worden gebruikt voor het ontwerp van een biologische microchip, die de kosten van de ontwikkeling van geneesmiddelen en diagnostische instrumenten zou moeten drukken. Johan Devenyns, managing director van PharmaFluidics, wijst erop dat het product de mogelijkheid zal bieden om bij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen een aanzienlijke toegevoegde waarde en tijdwinst te realiseren. PharmaFluidics werd ruim zes jaar geleden opgericht als een spinoff van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), waar begin deze eeuw met de ontwikkeling van de chip werd gestart.

De Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) verklaart zich akkoord met de overname van Formula One Group door het Amerikaanse concern Liberty Media. Dat heeft de internationale automobielfederatie gemeld. Met de overname is een bedrag gemoeid van 8,5 miljard euro. Liberty Media, eigendom van miljardair John Malone, neemt de aandelen van de Britse investeerder CVC Capital Partners in het race-evenement over. Bernie Ecclestone (85), chief executive van Formula One Group, blijft nog drie jaar aan als topman van het bedrijf. Door het akkoord verwerft Liberty Media ook alle televisierechten op het evenement. Liberty wil de entertainment-omkadering van de races ook verder uitbreiden.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) gaat zijn nieuwe treinen met bewakingscamera’s uitrusten. Daardoor moet de veiligheid aan boord van de treinen worden gegarandeerd. Dat heeft het spoorbedrijf bekend gemaakt. Er worden drieduizend bewakingscamera’s aangekocht en geïnstalleerd in de 445 nieuwe dubbeldektreinen van het type M7 die door het spoorbedrijf de volgende vier jaar in gebruik zullen worden genomen. De camera’s zullen de beelden in realtime naar een controlekamer sturen, waardoor het mogelijk wordt om bij incidenten snel in te grijpen. Op dit ogenblik zijn ook al de Desiro-treinen met camera’s uitgerust, maar die beelden kunnen alleen achteraf worden bekeken.

De Nederlandse schoenenketen Van Haren wil in België op termijn tientallen winkels openen. De eerste filialen zijn aangekondigd in Aalst en Tielt-Winge. Uiteindelijk zouden in België tussen vijftig en zeventig winkels moeten worden geopend. Het bedrijf zegt door zijn schaalgrootte goedkopere prijzen te kunnen aanbieden. Er wordt daarbij wel aangekondigd dat het Belgische assortiment aan de lokale smaak zal worden aangepast. Onder meer wordt erop gewezen dat in Wallonië hogere hakken worden gedragen, maar ook wordt opgemerkt dat Belgen vaak een individualistische smaak hebben, terwijl Nederlanders vaak massaal dezelfde trends zouden volgen.

De Britse financiële groep HSBC Holdings zal door de brexit een duizendtal banen van zijn divisie investeringsbankieren van Londen naar Parijs overhevelen. Dat heeft Stuart Gulliver, algemeen directeur van HSBC Holdings, tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. Volgens Gulliver wordt de investeringsactiviteit op de wereldmarkt immers het zwaarst getroffen door de breuk van Groot-Brittannië met de Europese Unie, zoals die bevestigd werd door de Britse premier Theresa May. Gulliver gaf wel aan dat de bank geen haast heeft met de verhuis. De activiteit vertegenwoordigt ongeveer 20 procent van de totale omzet van de bank in Londen. HSBC Holdings heeft op dit ogenblik in Frankrijk bijna 9.500 werknemers.

Deutsche Bank beperkt de bonussen van het topmanagement. Dat heeft de directie in een bericht aan het personeel bekend gemaakt. Daarbij werd opgemerkt dat vicevoorzitters, directeurs en leden van de raad van bestuur hun variabele verloning zullen moeten laten vallen. Er wordt aan toegevoegd dat voor een beperkt aantal werknemers in strategische posities een speciaal voorstel zal worden uitgewerkt. De maatregelen moeten de bank helpen om de impact van een aantal dure rechtszaken op te vangen. Deutsche Bank heeft ook al duizenden banen moeten schrappen en heeft het jaarlijkse dividend voor de aandeelhouders opgeschort. De bonusmaatregel zou ongeveer 25 procent van het personeel raken.

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) stelt twee gespecialiseerde drones ter beschikking van de federale wegpolitie, die van de technologie gebruik zal maken om ongevallen op de autostrades te helpen omschrijven. Dankzij de inzet van de drones zou het onderzoek ter plaatse sneller moeten kunnen worden afgerond, zodat de weg ook minder lang afgesloten moet blijven. Gehoopt wordt dat de drones op termijn ook zullen kunnen worden gebruikt voor dieptestudies, waarbij de oorzaak van ongevallen voor wetenschappelijke research wordt onderzocht. De resultaten van die studies zouden op hun beurt gebruikt worden om de verkeersveiligheid verder te verbeteren.

Supertrucks zijn voor de transporten van bier tussen de brouwerij van AB InBev in Leuven en het exportcentrum in de haven van Antwerpen efficiënter dan de binnenvaart. Dat heeft Bart Grieten, vice-president Europese logistiek bij AB InBev, gezegd. Hij reageerde daarmee op Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, die de Leuvense bierproducent recent had opgeroepen om bij zijn transporten beroep te doen op de binnenvaart. Bart Grieten wees er daarbij op dat bier een vers product is dat zo vlug mogelijk op de plaats van consumptie moet worden gebracht. Met de binnenvaart nemen de transporten gevoelig meer tijd in beslag dan met vrachtwagens. Daarbij wordt wel gebruik gemaakt van supertrucks.

Lees Verder

09:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-01-17

China bouwt grootste testbaan voor zelfrijdende auto’s

De Chinese stad Zhangzhou wil het grootste testgebied voor zelfrijdende auto’s ter wereld uitbouwen. In een zone met een oppervlakte van 56 vierkante kilometer, bedoeld voor economische en technologische ontwikkeling, zullen trajecten voor autonome voertuigen worden uitgebouwd. De initiatiefnemers hebben in eerste instantie een budget van 10 miljard yuan gereserveerd voor de realisatie van het project. Mcity, een project van de University of Michigan en het Michigan Department of Transportation, zal zijn knowhow ter beschikking stellen van het project.

Lees Verder

http://www.chinadaily.com.cn/business/motoring/2017-01/16/content_27967358.htm

17:41 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Emirates sterkste merk van de Verenigde Arabische Emiraten

Luchtvaartmaatschappij Emirates Airways uit Dubai heeft het sterkste merk van de Verenigde Arabische Emiraten. Dat blijkt uit een rapport van consulent YouGov. Onder meer de wereldwijde reclamecampagne met de Amerikaanse actrice Jennifer Aniston heeft volgens de onderzoekers in belangrijke mate bijgedragen aan de merksterkte van Emirates Airways. Op de tweede plaats staat de applicatie WhatsApp. Opgemerkt wordt dat de mobiele boodschappendienst in de Verenigde Arabische Emiraten één van de meest populaire communicatie-methodes is geworden.

Lees Verder

http://www.arabianbusiness.com/emirates-retains-title-of-uae-s-best-perceived-brand-660072.html

17:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Grotere geloofwaardigheid heeft in wetenschap een belangrijke kost

Studies over de veiligheid van genetische manipulatie, glyfosaat of andere pesticiden zouden op een groter vertrouwen van het publiek kunnen rekenen indien de achterliggende wetenschap werkelijk onafhankelijk is. Daarbij zou echter ook met een belangrijke meerkost moeten rekening worden gehouden. Dat heeft Bernhard Url, directeur van de European Food Safety Authority (Efsa), in een gesprek met de nieuwssite Euractiv gezegd. In een aantal gevallen zou volgens hem met een twintigvoud van de prijs moeten rekening worden gehouden indien de studies bij onafhankelijke instellingen zouden worden besteld.

Lees Verder

http://www.euractiv.com/section/science-policymaking/interview/efsa-boss-trust-in-integrity-of-science-has-a-cost/?nl_ref=28862679

 

17:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereldwijd toerisme boekte zevende jaar op rij groei

Het voorbije jaar hebben wereldwijd 1,235 miljoen reizigers een buitenlandse toeristische bestemming bezocht. Dat betekende een stijging met 3,9 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de World Tourism Organisation (WTO). Opgemerkt wordt dat het internationaal toerisme inmiddels zeven jaar op rij een groei heeft laten optekenen. De grootste groei werd opgetekend in de regio Asia-Pacific, waar het aantal reizigers een stijging met 8 procent liet optekenen. Ook Afrika kende met een groei van 8 procent een heropleving na twee zwakkere jaren.

Lees Verder

https://www.traveldailynews.com/post/sustained-growth-in-international-tourism-despite-challenges#sthash.bbJkQpuj.dpuf

</p><p>

17:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Opnieuw recordaantal bezoekers voor gokstad Las Vegas

Opnieuw recordaantal bezoekers voor gokstad Las Vegas

Las Vegas heeft het voorbije jaar 42,9 miljoen toeristen ontvangen. Daarmee heeft de Amerikaanse gokstad een nieuw record laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van de Las Vegas Convention and Visitors Authority. Het jaar voordien werd met 42,3 miljoen bezoekers ook al een record opgetekend. Daarmee kon Las Vegas al voor het derde jaar op rij een recordbezoek melden. Vertegenwoordigers van de toeristische dienst van Las Vegas benadrukken ook dit jaar de stad agressief wereldwijd bij reizigers te promoten. Er wordt tevens gewezen op het succes van de stad als bestemming voor zakenreizen. Dit jaar hoopt de stad opnieuw een record te kunnen vestigen en meer dan 43 miljoen bezoekers te ontvangen.

“Las Vegas blijft genieten van een toenemende interesse van de reiziger,” benadrukte Rossi Ralenkotter, president van de Las Vegas Convention and Visitors Authority. “De stad trekt echter niet alleen toeristen aan, maar blijkt ook steeds meer bijval te genieten als bestemming voor zakelijke conventies. Het voorbije jaar ontving Las Vegas meer dan 6,3 miljoen zakenreizigers. Dat betekende een stijging met 7,1 procent tegenover het jaar voordien. Bovendien werd na tien jaar in het zakelijk toerisme ook een nieuw record opgetekend.”

Het toerisme levert aan Zuid-Nevada en de regio Las Vegas jaarlijks bijna 52 miljard dollar inkomsten op. De toeristische sector ondersteunt nagenoeg 370.000 lokale banen. In Clark County vertegenwoordigt het toerisme zelfs meer dan 40 procent van de totale tewerkstelling. Las Vegas beschikte vorig jaar over 150.000 hotelkamers. Kevin Bagger, onderzoeksdirecteur bij de toeristische autoriteit, benadrukte dat het toenemend aantal bezoekers gedeeltelijk kon worden toegeschreven aan 1,2 miljard dollar investeringen in nieuwe ontwikkelingen in de goksector en andere attracties, zoals de T-Mobile Arena, het Park Theater, TopGolf en SpeedVegas.

Er wordt ook op gewezen dat Nevada ook zijn inspanningen heeft verdubbeld om bezoekers uit nieuwe delen van de wereld aan te trekken. Daarbij wordt vooral gekeken naar India, dat als een belangrijke opkomende markt wordt bestempeld. De Nevada Commission on Tourism opende vorig jaar een eerste kantoor in de Indiase hoofdstad New Delhi. Tevens wordt getracht naar een rechtstreekse vliegtuigverbinding tussen New Delhi en Las Vegas. In december kon Nevada ook al een eerste rechtstreekse vlucht tussen Peking en Las Vegas aankondigen. Ook Qatar Airways onderzoekt de mogelijkheden om binnen twee jaar rechtstreekse vluchten vanuit het Midden-Oosten naar Las Vegas te organiseren.

Lees Verder

 

17:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: las vegas |  Facebook |

Instagram domineert sociale merken-interacties

Instagram vertegenwoordigt 92 procent van alle sociale interacties rond merken. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent L2 naar de digitale strategie en prestaties van meer dan vierhonderd merken. Er wordt aan toegevoegd dat Instagram één van de meest vruchtbare instrumenten voor merk-engagement blijft, maar veranderingen aan de navigatie-algoritmes in zijn newsfeed kan volgens de onderzoekers dit jaar een belangrijke uitdaging zijn. Verder wordt opgemerkt dat onder meer Hennes & Mauritz (H&M), American Eagle en Absolut Vodka op een intelligente manier van sociale platformen gebruik maken.

Lees Verder

https://www.luxurydaily.com/instagram-accounts-for-92pc-of-brand-social-interactions-report/

</p><p>

16:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Alleen bedrijfsleven kan vertrouwen in het systeem herstellen

Het vertrouwen van de wereldbevolking in de media, overheid, bedrijfswereld en bedrijfswereld heeft het voorbije jaar een terugval gekend. Het bedrijfsleven is echter het beste geplaatst om het vertrouwen in het systeem weer op te bouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Edelman bij meer dan dertigduizend respondenten in achtentwintig landen. Daarbij werd vastgesteld dat 53 procent van de ondervraagden getuigde zich door het systeem in de steek gelaten te voelen. Slechts 15 procent was van mening dat het systeem werkte. De resterende 32 procent kon zich niet uitspreken.

Lees Verder

https://www.warc.com/LatestNews/News/Only_business_can_rebuild_trust.news?ID=38063

 

16:47 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Zweedse bedrijf Atlas Copco splitst zich volgend jaar op in twee onafhankelijke entiteiten. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Atlas Copco zal daarbij de industriële activiteiten van de groep blijven verder zetten, terwijl de nieuwe entiteit - die voorlopig Atlas Newco heet - de mijnbouw en constructie zal overkoepelen. Door de operatie wil het bedrijf volgens Hans Straberg, voorzitter van de raad van bestuur van Atlas Copco, de aandeelhouderswaarde op langere termijn opvoeren. Hij wijst erop dat de twee entiteiten zich als onafhankelijke partijen meer op hun specifieke taken zullen kunnen toespitsen. De opdeling wordt gesteund door de familiale holding Wallenberg, de grootste aandeelhouder van Atlas Copco.

Tabaksproducent British American Tobacco (BAT) neemt sectorgenoot Reynolds American over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 49,4 miljard dollar. De fusiegroep zal met het Amerikaanse concern Altria, producent van onder meer Marlboro, de strijd om het wereldwijde marktleiderschap kunnen aangaan. British American Tobacco had al een belang van ongeveer 42 procent in Reynolds, maar dat wordt nu tot 100 procent verhoogd. Daarbij zou vooral gekeken worden naar de activiteit die Reynolds rond de elektronische sigaret heeft uitgebouwd. Reynolds heeft onder meer de merken Camel en Pall Mall in portefeuille, terwijl British American Tobacco onder meer Lucky Strike en Dunhill op de markt brengt.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) heeft geen enkele intentie om de bediening van bepaalde lijnen, stations of stopplaatsen stop te zetten. Tegen het einde van dit decennium zullen ook geen loketten meer worden gesloten. Dat heeft François Bellot, federaal minister van van mobiliteit, bekend gemaakt. De minister wijst erop dat het voorbije decennium slechts één stopplaats - Zwankendamme ruim twee jaar geleden - werd gesloten. Daarentegen werden achttien haltes opnieuw in dienst genomen. Bellot wijst erop dat het treinaanbod een essentiële schakel in de mobiliteitsbehoeften van alle burgers moet blijven, maar wel met de grootst mogelijke efficiëntie moet worden georganiseerd.

De bankverzekeraar KBC Groep ontwikkelt samen met zes andere Europese financiële instellingen het platform Digital Trade Chain (DRC), dat kleine en middelgrote bedrijven in staat moet stellen te werken met blockchain, de technologie achter de virtuele munt bitcoin. Het nieuwe platform is bedoeld om bedrijven op een efficiëntere en veiligere manier internationale handel te laten verrichten. Voor veel kleine en middelgrote bedrijven vertegenwoordigen internationale activiteiten zware administratieve lasten en extra risico. Bovendien zijn veel financiële producten voor deze activiteiten vooral bedoeld voor grote bedrijven. Blockchain moet daarop een antwoord kunnen bieden.

Deutsche Bank legt strenge beperkingen op aan het gebruik van sociale media voor professionele doeleinden. Dat heeft de bank in een boodschap aan het personeel verduidelijkt. Daarbij wordt erop gewezen dat voor de verspreiding van zakelijke informatie uitsluitend gebruik mag worden gmaakt van kanalen die vooraf door het bedrijf werden goedgekeurd. De nieuwe regels zouden Deutsche Bank in staat moeten stellen om te garanderen dat alle cruciale data veilig kunnen worden bewaard. Het verbod wordt volgens de Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, ingevoerd om de transparantie op peil te houden. Bovendien moet met de ingreep ook worden ingespeeld op de eisen van de autoriteiten.

Luchtvaartmaatschappij Etihad Airways uit Abu Dhabi overweegt om een belang tussen 30 procent en 40 procent te nemen in zijn Duitse sectorgenoot Lufthansa. Dat heeft de Italiaanse krant Il Messagero gemeld. Volgens de bronnen van d krant zou er zelfs over een fusie worden gesproken. De twee maatschappijen sloten in december al een samenwerkingsakkoord. In kringen rond Lufthansa werd echter een verdere toenadering tussen beide partijen ontkend. Op dit ogenblik is er volgens hen van een financiële participatie geen sprake. Etihad heeft al een belang van bij 30 procent in Air Berlin en is voor 49 procent eigenaar van Alitalia. De maatschappij zou zich vooral in Duitsland willen versterken.

Groot-Brittannië zal na de brexit geen lid blijven van de interne markt van de Europese Unie. De interne markt eist immers een vrij verkeer van personen en daarin kan Groot-Brittannië zich niet vinden. Dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd. Groot-Brittannië eist volgens haar de controle over de immigratie van burgers uit de Europese Unie. Bovendien zou de interne markt aan het land nog altijd talrijke regels opleggen. Een halfslachtig lidmaatschap van de Europese Unie zou volgens May geen goede keuze zijn. Daarom wordt gestreefd naar een strikte scheiding. Wel zal worden getracht met de Europese Unie een nieuw vrijhandelsverdrag te sluiten. Uiteindelijk moet het Britse parlement een beslissing nemen.

Het bierconcern AB InBev heeft de Spaanse artisanale brouwer La Virgen overgenomen. De operatie wordt uitgevoerd door het fonds ZX Ventures van AB InBev. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. La Virgin, gevestigd in Madrid, zal worden ondergebracht in de divisie speciaalbieren van AB InBev, waarin onder meer ook het Italiaanse merk Birra del Borgo en de Vlaamse brouwer Bosteels zijn ondergebracht. Door de overname krijgt La Virgen naar eigen zeggen de mogelijkheid om internationale ambities na te streven. Er wordt daarbij opgemerkt dat La Virgin, vijf jaar geleden opgericht door Jaime Riesgo, ook binnen AB InBev zijn operationele onafhankelijkheid zal bewaren.

Bij bank ING België hebben de werknemers het herstructureringsplan van de directie verworpen. De bank wil in België zijn kantorennet halveren en 3.500 banen schrappen. Ook de merknaam van zusterbedrijf Record Bank zou worden geschrapt. De vakbonden hadden een aantal tegenvoorstellen geformuleerd om de impact van de reorganisatie te milderen, maar de directie zou daarop niet zijn willen ingaan. Daarop werden de onderhandelingen door de vakbonden, die hun achterban wensten te raadplegen, afgebroken. Tijdens die raadpleging heeft het personeel duidelijk gemaakt zich tegen de plannen van de directie te blijven verzetten. Er wordt geëist dat het aantal ontslagen zal worden teruggebracht.

In Brussel is burggraaf André de Spoelberch overleden. André de Spoelberch (91) was een telg van de familiale groep achter brouwer Stella Artois uit Leuven, die met concurrent Piedboeuf uit Jupille in de tweede helft van de jaren tachtig tot de groep Interbrew zou samensmelten. André de Spoelbergh zetelde tot het begin van de jaren negentig in het bestuur van Interbrew, maar bleef ook na zijn ontslag een actief aandeelhouder van de brouwgroep, die uiteindelijk tot AB InBev zou uitgroeien. De familie de Spoelberch is een belangrijke Belgische aandeelhouder van AB InBev. De familie de Spoelbergh staat op de twintigste plaats in de lijst met rijkste Belgen. Het familiaal vermogen wordt geraamd op ongeveer 1 miljard euro.

De Duitse ecommerce-groep Zalando heeft tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 1,1 miljard euro. Dat betekent een stijging met ruim 25 procent tegenovere dezelfde periode het jaar voordien. Dat heeft Zalando bekend gemaakt op basis van voorlopige cijfers. De kwartaalwinst zou zijn opgelopen tot een bedrag tussen 81 miljoen euro en 104 miljoen euro, tegenover 72 miljoen euro tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Over het hele jaar heeft de omzet een stijging met 23 procent tot ruim 3,6 miljard euro laten optekenen. De operationele over het voorbije jaar zou zich situeren tussen 202 miljoen euro en 225 miljoen euro.

De Italiaan Antonio Tajani wordt de nieuwe voorzitter van het Europees parlement. Tajani, in eigen land lid van Forza Italia, was door de christen-democratische en liberale fracties als kandidaat voor het voorzitterschap naar voor geschoven. Tajani had wel vier stemrondes nodig om concurrent Gianni Pittella, kandidaat van de sociaal-democratische fractie, te verslaan. Tajani wordt als voorzitter de opvolger van de Duitse sociaal-democraat Martin Schulz. Net voor de start van de verkiezingen had Guy Verhofstadt, leider van de Europese liberalen, zich als kandidaat-voorzitter teruggetrokken. In ruil voor steun aan de kandidatuur van Tajani kreeg de liberale fractie een aantal andere belangrijke mandaten.

De Belgische indexkorf is opnieuw uitgebreid met een aantal producten die een belangrijke rol spelen in de uitgaven van de gezinnen. Dat heeft Kris Peeters, federaal minister van economie, bevestigd. Opgemerkt wordt dat de indexkorf voortaan ook een treinreis naar het buitenland, de smartwatch, de synthesizer, muzieklessen, studieboeken voor het hoger en universitair onderwijs, bosklassen, de maaltijdbox en het ereloon van advocaten omvat. De indexkorf, die een weerspiegeling van de levensduurte moet geven, wordt jaarlijks geëvalueerd. Dat is nodig om de actualiteit van de samenstelling te kunnen garanderen. De sociale partners zorgen voor de samenstelling van de indexkorf.

In China hebben de autoriteiten een vijftigtal fabrieken van specerijen gesloten. De fabrikanten zouden namaakproducten van bekende merken zoals Nestlé en Knorr hebben geproduceerd, maar daarbij ook gebruik hebben gemaakt van schadelijke stoffen, zoals industrieel zout en kunstmatige kleurstoffen. De fabrieken zouden meer dan tien jaar actief zijn geweest. Volgens Chinese media zouden de bedrijven jaarlijks voor ongeveer 13,7 miljoen euro producten hebben verkocht. De namaakproducten werden verkocht in China en andere Aziatische landen en zouden vooral in restaurants en kleine supermarkten zijn terecht gekomen. Van een export buiten Azië zouden echter geen aanwijzingen zijn.

Speurders van de federale gerechtelijke politie hebben recent een inval gedaan in de kantoren van Eurostation, de vastgoeddochter van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS). De huiszoeking past in een onderzoek naar fraude, omkoping en corruptie. Vooral een verdacht project in Hasselt zou worden geviseerd. De inval is een uitloper van een audit die het spoorbedrijf twee jaar geleden liet uitvoeren naar omstreden vastgoedactiviteiten van een aantal dochterbedrijven. Daarbij zouden aanwijzingen van belangenvermenging, verregaande normvervaging en overdreven onkostenrekeningen zijn teruggevonden. Het spoorbedrijf besliste het dossier aan de gerechtelijke autoriteiten over te maken.

Lees Verder

09:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-01-17

Investeringen hernieuwbare energie moeten drastisch verhogen

Ondanks de gedane inspanningen wordt nog steeds niet voldoende in hernieuwbare bronnen geïnvesteerd om de opwarming van de aarde binnen de vooropgestelde grenzen te houden. Dat blijkt uit een rapport van het International Renewable Energy Agency (Irena). Opgemerkt wordt dat tegen het einde van volgend decennium het aandeel van duurzame bronnen in de wereldwijde energieproductie van het huidige niveau van 18 procent zal moeten worden verdubbeld. Dat betekent een investering van gemiddeld 900 miljard dollar per jaar, tegenover 305 miljard dollar twee jaar geleden

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-01-investment-renewables-irena.html

18:23 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Valse berichtgeving stimulans voor vertrouwde media

De meeste mediachefs zijn van mening dat de verspreiding van valse berichten uiteindelijk de rendabiliteit van de verslaggeving opdrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van het Reuters Institute for the Study of Journalism bij nagenoeg honderdvijftig chief executives, hoofdredacteurs en digitale verantwoordelijken van nieuwsmedia in vierentwintig landen. Vastgesteld werd dat 70 procent van de ondervraagden van mening blijkt dat de positie van zijn medium onder invloed van valse berichten zal worden versterkt, aangezien de consument op zoek zal gaan naar bronnen die een vertrouwde en accurate verslaggeving kunnen garanderen.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2017/01/most-media-chiefs-believe-fake-news-is-good-for-business.html

18:17 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zinvol werk komt niet altijd tot het gewenste resultaat

Strategieën die de prestaties en de moraal van werknemers moeten opvoeren door de manipulatie van het streven naar zinvol werk, zal vaak tot het tegenovergestelde leiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Sussex. Indien die stimulansen niet oordeelkundig worden doorgevoerd, dreigt volgens de onderzoekers vaak een burnout of andere persoonlijke problemen. Er moet immers worden vastgesteld dat de gevoelens van betrokkenheid en autonomie vaak onoprecht zijn en dan ook een zware emotionele tol kunnen eisen.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-01-imposing-meaningful-staff-burnout.html

18:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Krachtterm vaak een aanwijzing van oprechtheid

Personen die frequent gebruik maken van krachttermen, blijken vaak een eerlijk karakter te hebben. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Cambridge in Nederland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Hongkong. Vastgesteld werd dat krachttermen vaak gelinkt worden aan boosheid en grofheid, maar in werkelijkheid minder geneigd zijn tot leugens en bedrog. Het fenomeen kan volgens de onderzoekers worden verklaard door het feit dat iemand die zijn woorden niet filtert, ook zijn ware gedachten niet verbergt.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-01-links-honesty.html

18:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Marketeers blijven worstelen met hygiëne meetgegevens

De hygiëne van meetgegevens blijft voor vele marketeers een grote uitdaging. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Allocadia bij meer dan tweehonderd marketeers. De onderzoekers stelden vast dat 40 procent op dit ogenblik problemen ervaart, maar wel een uitzicht op oplossingen heeft. Daarentegen zegt 9 procent dat de gegevens zo zwaar zijn gecontamineerd dat zinvolle conclusies over de verkregen resultaten vaak weinig zinvol zijn. Slechts 8 procent van de ondervraagden zegt zich voor zijn activiteiten exclusief op databestanden te kunnen baseren.

Lees Verder

http://sports.yahoo.com/news/research-allocadia-finds-only-21-130000935.html

17:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sterke groei voor wereldwijde toeristische boekingen

De wereldwijde hotelboekingen zijn met 28 procent gestegen tegenover één jaar geleden. Dat blijkt uit een rapport van Tourico Holidays op basis van een analyse van data van bijna tachtigduizend hotels op meer dan 4.500 locaties over de hele wereld. Het is volgens Tourico Holidays verheugend vast te stellen dat de sector zich, ondanks een reeks negatieve ontwikkelingen, niet alleen geslaagd is zich te handhaven, maar zelfs een verdere bloei te kennen. Er wordt aan toegevoegd dat overal ter wereld een groei kan worden gemeld.

Lees Verder

https://www.traveldailynews.com/post/global-wholesaler-forecasts-boom-for-hotel-bookings-in-2017#sthash.CTQfmUh2.dpuf

17:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zuid-Korea blijft meest innoverende economie ter wereld

Zuid-Korea blijft de meest innoverende economie van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van het persbureau Bloomberg over de vijftig meest innoverende landen van de wereld. Zuid-Korea behaalde een eindscore van 89 procent en voert ook de deelranglijsten voor onderzoek en ontwikkeling, patentactiviteit en industriële meeropbrengst aan. Op de tweede plaats staat Zweden, dat één positie won tegenover vorig jaar, met een score van 83,98 procent, gevolgd door Duitsland, Zwitserland en Finland. België eindigt op een dertiende plaats. Dat betekende een vooruitgang met drie posities tegenover het jaar voordien.

Bloomberg wijst vooral op de sterke prestaties van de Scandinavisch regio. Niet alleen steeg Zweden naar een tweede plaats, maar ook Finland slaagde erin de top vijf te bereiken. Zweden dankt zijn vooruitgang volgens het rapport vooral aan de meerwaarde die door de industriële productie wordt gegenereerd. Een belangrijk gedeelte van dat succes moet volgens Magnus Henrekson, directeur van het Zweedse Research Institute of Industrial Economics, worden toegeschreven aan de cultuur van grote persoonlijke ambities die in het land kan wordt opgemerkt. Tevens wordt gewezen op de belangrijke inspanningen die op het gebied van onderzoek en ontwikkeling worden gedaan.

Finland slaagde er dankzij de sterke aanwezigheid van hightech-bedrijven in het land twee plaatsen te winnen. Noorwegen bleef status-quo op een veertiende plaats. De grootste terugslag in innovatie werd opgetekend in Rusland, dat veertien plaatsen verloor en nu op een zesentwintigste plaats staat gerangschikt. Die achteruitgang kan in grote mate worden verklaard door de impact van de westerse sancties, die zwaar op de economie van het land hebben gewogen. Ook Japan viel van de vierde naar de zevende plaats, terwijl de Verenigde Staten van acht naar negen gingen. Israël wint één plaats en komt daarmee in de top tien. China staat als eerste groeimarkt op de eenentwintigste plaats.

Lees Verder

16:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: innovatie |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Litouwen gaat op zijn grens met de Russische enclave Kaliningrad over een afstand van 130 kilometer een muur bouwen. Dat heeft Eimutis Misiunas, minister van binnenlandse zaken van Litouwen, bekend gemaakt. De bouw van de muur zou bijna 30 miljoen euro kosten, maar Litouwen kan wel rekenen op een bijdrage van 25 miljoen euro van de Europese Unie. De muur dient officieel om de sigarettensmokkel tegen te gaan, maar Litouwen wil vooral zijn grenzen versterken tegen mogelijke Russische provocaties. De bouw van de muur, die twee meter hoog wordt, gaat in de lente van start en zou tegen het einde dit jaar moeten zijn voltooid. Litouwen maakte, samen met Estland en Litouwen deel uit van de Sovjet-Unie.

Bij het Zweedse industriële concern Atlas Copco legt Ronnie Leten in april dit jaar zijn functie als chief executive neer. Leten (60) werkte tweeëndertig jaar voor Atlas Copco, waar hij acht jaar geleden tot gedelegeerd bestuurder werd aangesteld. Bij zijn pensioen legt hij ook zijn functie in de raad van bestuur van het Zweedse concern neer. Ronnie Leten wordt als chief executive opgevolgd door de Zweed Mats Rahmström. Leten zegt dat een bedrijf na een periode van acht jaar misschien beter gediend is met een nieuwe leider, die wellicht ook andere inzichten kan aanbrengen. Wanneer een chief executive te lang aan boord blijft, groeit volgens hem ook het risico dat potentiële opvolgers elders aan de slag gaan.

In België wordt 33 procent van de werknemers nagenoeg constant met stress geconfronteerd. Dat blijkt uit een studie van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (Hiva) van de Universiteit Leuven, gebaseerd op een enquête bij vijfentwintighonderd werknemers twee jaar geleden. Opgemerkt dat steeds vaker van stress gewag wordt gemaakt. Begin dit decennium werd immers een stressniveau van 27 procent opgetekend. De groep die nagenoeg nooit last heeft van stress is tegelijkertijd van 33 procent naar 28 procent gedaald. Het fenomeen kan volgens de onderzoekers wellicht worden toegeschreven aan het karakter van de arbeidsmarkt, die steeds meer complexe en hooggekwalificeerde functies kent.

De Italiaanse brillenfabrikant Luxottica wil fuseren met het Franse bedrijf Essilor, producent van brillenglazen. Dat hebben de twee bedrijven bekend gemaakt. Door de samensmelting ontstaat een groep met een marktwaarde van ongeveer 46 miljard euro. Luxottica is eigenaar van grote merken als Ray-Ban en Oakley, terwijl Essilor vooral bekend is met het glazenmerk Varilux. De twee bedrijven genereren een gecombineerde omzet van ruim 15 miljard euro en hebben gezamenlijk meer dan 140.000 werknemers. Leonardo Del Vecchio, topman van Luxxotica, wordt met een belang van 31 procent in de nieuwe entiteit ook de topman van de fusiegroep EssilorLuxottica, die op de beurs van Parijs zal worden genoteerd.

De beloningen van topbestuurders in de grootste Britse bedrijven moeten aan banden worden gelegd. Dat heeft de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock in een brief aan meer dan driehonderd Britse bedrijven gemeld. In dat schrijven meldt BlackRock alleen nog te zullen instemmen met een salarisverhoging voor de topbestuurders indien de werknemers een vergelijkbare salarisverhoging ontvangen. BlackRock heeft een beheerd vermogen van omgerekend bijna 5.000 miljard euro en behoort tot de belangrijkste aandeelhouders van de grootste Britse bedrijven. Indien geen einde wordt gemaakt aan de graaicultuur bij topbestuurders, zal BlackRock naar eigen zeggen vraagtekens plaatsen achter de kwaliteit van bestuur.

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Spacex heeft vanop de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië voor het concern Iridium tien satellieten gelanceerd. De operatie is de eerste lancering die Spacex heeft uitgevoerd sinds september vorig jaar, toen de draagraket op een lanceerplatform van ruimtebasis Cape Canaveral in Florida tot ontploffing kwam. Het incident vond plaats tijdens het tanken van de raket. Uit onderzoek blijkt dat een drukvat in de opslagtank voor vloeibare zuurstof niet naar behoren werkte. Spacex heeft met Iridium een overeenkomst voor de lancering van zeventig satellieten, die moeten instaan voor een efficiënte datatransmissie.

Het Britse industrieconcern Rolls Royce, producent van onder meer vliegtuigmotoren, heeft met de autoriteiten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Brazilië voor ongeveer 670 miljoen pond schikkingen getroffen wegens vermeende omkooppraktijken. Rolls Royce zou in twaalf verschillende landen aan ambtenaren steekpenningen hebben uitgedeeld om contracten te kunnen afsluiten. In Brazilië werd het bedrijf in verband gebracht met het omvangrijke omkoopschandaal bij het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras. De schikkingen moeten nog wel door de rechter worden goedgekeurd. Door de schikking met de autoriteiten ontloopt het concern het risico wegens corruptie te worden vervolgd.

In een aantal beschermde beroepen kunnen kandidaten uit andere landen van de Europese Unie gemakkelijker aan de slag gaan dan Belgische collega’s. Dat heeft Vlaams parlementslid Lorin Parys gezegd. In beroepen zoals tandtechnicus, opticien of begrafenisondernemer moeten Belgische kandidaten de juiste diploma’s en vergunningen kunnen voorleggen, maar die verplichtingen gelden niet voor burgers uit andere lidstaten van de Europese Unie. Philippe Muyters, Vlaams minister van economie, heeft gezegd met de beroepsfederaties gesprekken te zijn opgestart om de problemen zo snel mogelijk aan te pakken. In België zijn achtentwintig beroepen beschermd door een vestigingswet.

De Kansspelcommissie toont een gebrek aan efficiëntie en laat onwettelijke praktijken ongemoeid. Dat heeft Carl Devlies, die als staatssecretaris voor fraudebestrijding de hervorming van de kansspelwet begin dit decennium stuurde, gezegd. Volgens Devlies manifesteert zich veeleer als een stimulator dan als een regulator van de goksector. Hij werpt op dat de kansspelsector uit zijn voegen is gebarsten en steeds meer inkomsten verwerft. Devlies vraagt dat een einde wordt gemaakt aan de misstanden. De Kansspelcommissie ontkent echter met klem een overtreven tolerantie tegenover de goksector tentoon te spreiden. Wel wordt opgemerkt dat de nodige regels moeten worden uitgevaardigd om te kunnen handelen.

Het kansspelbedrijf Ardent Group uit Luik heeft Magic Dice, uitbater van tien speelhallen in Vlaanderen, overgenomen. Dat heeft Ardent Group bekend gemaakt. Ardent heeft onder de naam Circus momenteel twintig speelhallen in Wallonië, met een sterke concentratie in de Luikse regio. De overgenomen locaties bevinden zich in Scherpenheuvel, Lier, Beveren, Boortmeerbeek, Grobbendonk, Mol, Boutersem, Holsbeek, Houthalen en Tongeren. Ardent Group zegt enkele miljoenen euro te betalen voor de overname. Er wordt benadrukt dat bij de operatie geen arbeidsplaatsen verloren zullen gaan. Magic Dice heeft een dertigtal medewerkers, die de overstap naar de nieuwe eigenaar kunnen maken.

Bij het textielbedrijf Utexbel in Oost-Vlaanderen hebben de vakbonden verontwaardigd gereageerd op de beslissing van de directie om geen nieuwjaarsgeschenk te geven aan werknemers die begin oktober aan de nationale stakingsactie hadden deelgenomen. Er wordt gewag gemaakt van praktijken uit de negentiende eeuw. De vakbonden zeggen dat het bedrijf op dit manier personeelsleden tegen elkaar wil opzetten. Ook wordt opgemerkt dat werknemers niet zouden mogen gesanctioneerd worden omdat ze voor hun rechten opkomen. Utexbel wijst erop dat de materie inmiddels met de regionale vakbondssecretaris is besproken en de zaak is afgehandeld.

Autobestuurders die door de binnenstad van Parijs willen rijden, zullen voortaan een milieuvignet moeten aanvragen. De maatregel geldt zowel voor binnenlandse als buitenlandse wagens. Het milieuvignet geeft met de kleurcode van groen tot grijs de ecologische voetafdruk van de wagen. Bedoeling is om in periodes van zware luchtverontreiniging de wagens met de hoogste uitstoot uit de stad te kunnen bannen. Een aantal van de meest vervuilende categorieën wordt sinds de voorbije zomer op weekdagen al uit de stad geweerd. Het systeem met de gekleurde vignetten bestaat in Parijs al twee jaar, maar was aanvankelijk alleen op vrijwillige basis ingevoerd. Eind dit decennium worden diesels niet meer toegelaten.

De stad Vilvoorde legt klacht neer tegen de komst van het Eurostadion in Grimbergen. Dat heeft Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, bekend gemaakt. Volgens Bonte zou het Eurostadion voor dagelijkse mobiliteitsproblemen zorgen. Eerder had ook Wemmel al een bezwaarschrift ingediend. Als het project wordt doorgevoerd, zal men volgens Bonte dagelijks met een fileleed worden geconfronteerd dat nu kan worden opgemerkt wanneer op de Heizel evenementen zoals Batibouw of het Autosalon worden georganiseerd. Volgens Bonte is het evenmin aanvaardbaar dat uiteindelijk de gemeente Grimbergen over de bouwvergunning beslist. Een dergelijk project moet volgens hem op hoger niveau worden behandeld.

Er zijn opnieuw twijfels over de geplande Oosterweelverbinding in Antwerpen. Dat is het gevolg van adviezen van de auditeurs bij de Raad van state over de plannen. De auditeurs hebben kritiek op de manier waarop het milieueffectenrapport van Oosterweel tot stand kwam. Indien de adviezen worden gevolgd, moet het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (Grup) voor het project worden vernietigd. Daardoor dreigt een nieuw uitstel van verscheidene jaren. De actiegroep Straten-Generaal stapte in de zomer twee jaar geleden naar de rechter met elf argumenten om het Grup te laten vernietigen. De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), bouwheer van het project, zoekt naar een oplossing.

In Zuid-Korea heeft de speciale aanklager de arrestatie gevraagd van Lee Jae-yong, de topman van het electronicaconcern Samsung. Lee Jae-yong wordt verdacht van omkoping en betrokkenheid in een corruptieschandaal dat ook de positie van presidente Park Geun-hye dreigt te doen wankelen. Uiteindelijk moet de rechtbank in Seoel beslissen over de uitvaardiging van een arrestatiebevel tegen de topman van Samsung. Lee Jae-yong (48) heeft sinds drie jaar de feitelijke leiding over Samsung in handen. Toen werd zijn vader Kee Kun-hee het slachtoffer van een hartaanval. Het dossier tegen de topman heeft te maken met een fusieproject van het concern, waarvoor de goedkeuring van de overheid werd gezocht.

Lees Verder

11:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |