16-01-17

Punta Cana en Orlando populairste Amerikaanse reisbestemmingen

Dit jaar wil 42 procent van de Amerikanen een vakantiereis ondernemen. Daarbij genieten bestemmingen met warme temperaturen, zowel in de Verenigde Staten als het buitenland, de grootste bijval. Dat blijkt uit een rapport van de American Automobile Association (AAA). Daarbij verdrijft Punta Cana in de Dominicaanse Republiek bij de buitenlandse bestemmingen de Italiaanse hoofdstad Rome van de eerste plaats. De derde plaats is voor Montego Bay in Jamaica, gevolgd door Londen in Engeland en Nassau in de Bahama’s. De ranglijst binnenlandse bestemmingen wordt aangevoerd door Orlando, gevolgd door Fort Lauderdale en Anaheim.

Lees Verder

https://www.traveldailynews.com/post/americans-will-head-to-beach-and-international-destinations-in-2017

18:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Groei technologie gedragen door drones en domotica

De technologiesector zal dit jaar nog minstens een gematigde groei kunnen laten optekenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent NPD Group over de evoluties binnen de technologiesector in de Verenigde Staten. Geraamd wordt dat de industrie dit jaar op een groei van 2 procent zal kunnen rekenen. Daarbij wordt opgemerkt dat de Amerikaanse technologiesector voor de eerste keer sinds het begin van dit decennium een groei zal kunnen melden. Die evolutie wordt volgens de onderzoekers hoofdzakelijk gedragen door nieuwe technologieën en toepassingen die de interesse van een breder publiek wekken.

“De groei van de technologiesector zal vooral worden gedragen door opkomende categorieën van nieuwe producten en toepassingen,” benadrukt Stephen Baker, analist bij NPD Group. “Er werden de voorbije periode weliswaar eerder al een aantal veelbelovende groeicategorieën geïdentificeerd, maar de meeste toepassingen bleken uiteindelijk onvoldoende potentieel te hebben om niet alleen early adopters aan te spreken en tot het brede publiek te dringen. Daarnaast werden een aantal ontwikkelingen gelanceerd die op een korte termijn tot een saturatie van de markt hebben geleid, zodat de groei snel werd afgebroken.”

De grootste verwachtingen moeten volgens NPD Group worden verwacht van de verdere ontwikkeling van drones en de automatisering van de woning, die volgens het rapport beide in grote aantallen door de consument zullen worden geadopteerd. Geraamd wordt dat de dronesector dit jaar een groei van 177 procent zal laten optekenen, vooral gedragen door een toenemende interesse voor de hobbydrones. Ook voor de domotica wordt echter een stijging met 90 procent in het vooruitzicht gesteld. Daarbij wordt vooral gewag gemaakt van toepassing voor veiligheid en monitoring. Ook voor virtuele realiteit wordt een verdere groei verwacht.

Lees Verder

18:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: technologie |  Facebook |

Klant wenst vooral gepersonaliseerde ervaring op winkelvloer

Een gepersonaliseerde ervaring in de winkel wordt door de consument het meest naar waarde geschat. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Boston Retail Partners. Vastgesteld werd dat 70 procent van de ondervraagden op een gepersonaliseerde behandeling in de winkel vraagt. Er wordt tevens opgemerkt dat de fysieke winkel nog lange tijd het centrum van de retailsector blijven, maar wel een naadloos samengaan van fysieke en digitale elementen moet nastreven om de consument een unieke ervaring te bezorgen. Er wordt opgemerkt dat de meeste retailers hun digitaal aanbod verder blijven uitbreiden.

Lees Verder

https://www.luxurydaily.com/differentiation-loyalty-hinges-on-customer-experience-boston-retail-partners/

18:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Regeringen worstelen met negatieve gevolgen globalisering

Over de hele wereld worstelen regeringen met de negatieve aspecten van de globalisering. Er worden naar oplossingen gezocht, maar een snelle regeling van het probleem is niet voorhanden. Bovendien dreigen de aangeboden populistische remedies de situatie nog moeilijker te maken. Dat heeft Radu Vranceanu, professor aan de École Supérieure des Sciences Économiques et Commerciales (Essec) in Frankrijk, gezegd. Hij voegt eraan toe dat de westerse elites de ongelijkheden van de globalisering sneller hadden moeten aanpakken in plaats van pogingen te doen om de problemen onder de mat te vegen.

Lees Verder

https://www.japantoday.com/category/business/view/governments-grapple-with-globalisation-backlash

 

18:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wifi bij meer dan zeventig vliegtuigmaatschappijen

Wereldwijd bieden inmiddels meer dan zeventig luchtvaartmaatschappijen in hun vliegtuigen wifi aan. Tijdens het voorbije jaar werd het aanbod bij elf bijkomende maatschappijen geïntroduceerd. Dat blijkt uit een rapport van het platform Er wordt aan toegevoegd dat inmiddels 39 procent van alle beschikbare zetel-mijlen in de wereld een toegang tot wifi in hun aanbod hebben. De ranglijst wordt aangevoerd door de Amerikaanse maatschappij Delta Airlines, gevolgd door landgenoot United Airlines. Op de derde plaats staat Emirates Airlines uit Dubai. Er wordt aan toegevoegd dat diverse grote maatschappijen een introductie van wifi in hun volledige vloot overwegen.

Robert Albert, chief executive van Routehappy, verwacht dit jaar de grote wereldwijde doorbraak van wifi in vliegtuigen. “Men mag niet vergeten dat er van het concept tien jaar geleden nog geen sprake was,” merkt hij op. “Bovendien was het aanbod lange tijd grotendeels beperkt tot Amerikaanse maatschappijen. Daarin is het voorbije jaar echter een duidelijke verandering gekomen. Ook in Europa en Azië kon immers een grotere interesse en implementering van wifi aan boord van de vliegtuigen worden opgemerkt.” Ook de kwaliteit van het aanbod neemt volgens Albert gevoelig toe. Vorig jaar werd wereldwijd op 6 procent van de vluchten de beste wifi-kwaliteit aangeboden, dat is inmiddels gestegen tot 7,2 procent.

In de Verenigde Staten zijn er volgens Albert nog slechts weinig luchtvaartmaatschappijen die nog wifi moeten introduceren. Gemiddeld wordt op 83 procent van alle zetel-mijlen van de Amerikaanse maatschappijen wifi aangeboden. Dat betekent een stijging met 8,7 procentpunt tegenover het jaar voordien. Virgin Airlines is de enige partij met een score van 100 procent. In de rest van de wereld zou inmiddels een score van 28 procent worden opgetekend. “Deze cijfers maken duidelijk dat wifi in de luchtvaart niet langer het exclusieve domein van early adopters behoort, maar onderdeel vormt van de technologie die de gemiddelde consument aan boord van de vliegtuigen verwacht,” zegt Robert Albert nog.

Lees Verder

18:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wifi |  Facebook |

Oost-Azië dreigt overspoeld te worden door berg elektronisch afval

Oost-Azië dreigt overspoeld te worden door een berg elektronisch afval. Die waarschuwing komt uit een studie van de United Nations University over de verwerking van afgeschreven digitale gadgets in twaalf Aziatische landen. Tenzij een veilige verwerking van deze voorraden kan worden gegarandeerd, kunnen deze afgeschreven gadgets volgens de onderzoekers een bedreiging vormen voor de gezondheid en het leefmilieu. Opgemerkt wordt dat de elektronische afvalberg in het onderzochte gebied tijdens de eerste helft van dit decennium met nagenoeg twee derde is toegenomen tot 12,3 miljoen ton.

Lees Verder

https://www.japantoday.com/category/technology/view/gadget-mountain-rising-in-asia-threatens-health-environment

 

18:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Duitsland heeft het sterkste paspoort van de wereld

Duitsland beschikt over het sterkste paspoort van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van consulent Arton Capital. Vastgesteld werd immers dat Duitsland aan zijn onderdanen een visum-vrije reis naar 157 landen kan aanbieden. De tweede plaats wordt gedeeld door Singapore en Zweden, die een wereldwijde mobiliteitsscore van 156 punten laten optekenen. Singapore verdringt daarmee Zuid-Korea als Aziatisch marktleider. De grootste groei werd het voorbije jaar echter opgetekend door de Marshall Islands, die vijfendertig nieuwe bestemmingen aan zijn visum-vrije verplaatsingen kon toevoegen, gevolgd door Palau en Micronesia (34) en de Solomon Islands en Tuvalu (33).

Na de top drie vormen Denemarken, Finland, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Noorwegen, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten een groep met 155 visum-vrije reizen. België bevindt zich samen met Italië, Nederland, Oostenrijk, Luxemburg, Portugal en Japan in een volgende categorie, waar zonder visum naar 154 bestemmingen kan worden gereisd. Helemaal onderaan staat Afghanistan, waar de onderdanen slechts over een wereldwijde mobiliteitsscore van 23 punten hebben. Arton Capital wijst erop dat weliswaar steeds meer grenzen open gaan, maar tevens moet volgens de onderzoekers door de terugslag op de globalisering gevreesd worden dat deze trend zou kunnen worden afgebroken.

De onderzoekers wijzen erop dat paspoorten van cruciaal belang zijn voor de wereldwijde bewegingsvrijheid. “Een inwoner van Libanon heeft een wereldwijde mobiliteitsscore van 38 punten,” wordt er opgemerkt. “Wanneer daaraan echter ook een paspoort van Santa Lucia kan worden gekoppeld, stijgt die mobiliteitsscore tot 123 punten. Daarmee zou visum-vrij naar 61 procent van de wereldwijde bestemmingen kunnen worden gereisd. Dat kan voor vele mensen een onbetaalbare opportuniteit zijn.” Dergelijk cijfers tonen volgens John Hanafin, chief executive van Arton Capital, aan dat een tweede staatsburgerschap steeds relevanter wordt, aangezien een grensoverschrijdende veiligheid wordt gestimuleerd.

Er wordt nog opgemerkt dat het wereldwijde staatsburgerschap door investering een industrie met een omvang van 2 miljard dollar is geworden. Elk jaar zouden meer dan twintigduizend investeerders wereldwijd een tweede residentie of staatsburgerschap zoeken.

Lees Verder

17:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: paspoort |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Peking wil dit jaar meer dan 18,22 miljard yuan of 2,6 miljard dollar dollar investeren in de bestrijding van de luchtvervuiling. Dat heeft Lu Yan, hoofd van de Beijing Municipal Reform and Development Commission. De stad wil de aanwezigheid van fijn stof tot 60 microgram per kubieke meter terugschroeven. Vorig jaar werd een niveau van 73 microgram opgetekend, waarbij een daling met 9,9 procent tegenover het jaar voordien werd opgezet. Lu Yan voegde eraan toe dat Peking het gebruik van steenkool vorig jaar met twee miljoen ton. Het gebruik van steenkool zal dit jaar nog met 30 procent tot zeven miljoen worden teruggeschroefd. Tevens zullen 300.000 oudere voertuigen uit dienst worden genomen.

Luchthaven Liège Airport heeft het voorbije jaar 382.000 reizigers ontvangen. Dat betekende een stijging met meer dan een kwart tegenover het jaar voordien. Dat heeft Luc Partoune, topman van Liège Airport, gezegd. De opmerkelijke groei van de passagiersaantallen kan worden toegeschreven aan de impact van de terroristische aanslagen op Brussels Airport in maart vorig jaar. Tijdens die periode diende Liège Airport ongeveer 150.000 extra reizigers te ontvangen. Ook werden 1.600 vliegbewegingen opgetekend van maatschappijen die voordien nog nooit op de Luikse luchthaven waren geland. Het vrachtvervoer op Liège Airport nam vorig jaar met 1,7 procent toe tot 660.604 ton.

De Duitse overheid denkt eraan om de autobouwers te verplichten meer elektrische wagens te produceren. Dat heeft Barbara Hendricks, Duits minister van leefmilieu tegenover de krant Stuttgarter Zeitung gezegd. Hendricks zegt te erkennen dat de traditionele verbrandingsmotoren wellicht nooit volledig zullen kunnen worden verbannen, maar de overheid zou volgens haar mogelijk een quota voor elektrische wagens kunnen invoeren, zodat de overgang naar duurzaam autoverkeer verder kan worden gestimuleerd. Duitsland heeft de Europese Commissie opgeroepen tegen eind volgend decennium een einde te maken aan de verkoop van nieuwe wagens op diesel of benzine.

Het Finse merk Nokia heeft een nieuwe smartphone gelanceerd. De nieuwe Nokia 6 zou ongeveer 230 euro kosten, maar zal voorlopig uitsluitend in China op de markt worden gebracht. Nokia werd eind vorig jaar door de Finse startup HMD Global overgenomen van Microsoft. Voor de productie van de telefoons heeft HMD Global een partnership gesloten met fabrikant Foxconn uit Taiwan. HMD Global werd opgericht door een groep rond Arto Nummela, een voormalig topman van Nokia. Het bedrijf zegt in China een grote groep potentiële gebruikers te zien. Het nieuwe apparaat werkt op Nougat, de jongste versie van het besturingssysteem Android. Nokia was ooit de grootste producent van smartphones.

In de Verenigde Staten heeft de Harvest Community Bank de boeken moeten neerleggen. Dat gebeurde op last van het New Jersey Department of Banking and Insurance. Harvest Community is daarmee de eerste Amerikaanse bank die dit jaar met een faillissement wordt geconfronteerd. De Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), die de activa van de failliete bank moet beheren, benadrukte dat de operaties van de failliete instelling ongewijzigd zullen worden verder gezet. De bank had zijn hoofdkantoor in Pennsville en had ook filialen in Pilesgrove, Elmer en Salem. Harvest Community zou het slachtoffer zijn geworden van risicovolle leningen en stond al bijna twee jaar op de problemenlijst.

De Franse oliegroep Total heeft een belang van 54,9 procent opgebouwd in het olieveld van Lake Albert in Oeganda. Total had zes jaar geleden al een eerste sectie van het olieveld aangekocht, maar heeft dat aandeel nu verdubbeld. Dat is de danken aan de overname van een gedeelte van de participatie in het project van Tullow Oil, dat nog een belang van 11,76 procent in het veld behoudt. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 100 miljoen dollar, aangevuld met twee toekomstige mijlpaalbetaling van 50 miljoen dollar. Ook verstrekt Total een lening van 700.000 dollar om Tullow Oil de mogelijkheid te bieden een pijpleiding tot in Tanzania te bouwen. Ook de Chinese groep Cnooc heeft een belang in het project.

Het Amerikaanse rondreizende circus Ringling Bros zet zijn activiteiten stop. Dat heeft Feld Entertainment, eigenaar van het evenement bekend gemaakt. Eind mei wordt in Uniondale in de buurt van New York een laatste show vertoond. Ringling Bros is één van de iconen van de Amerikaanse entertainment-geschiedenis. De geschiedenis van het circus gaat terug tot in de jaren zeventig van de negentiende eeuw, maar na bijna honderdvijftig jaar blijkt het concept bij het publiek niet meer aan te slaan. Bovendien werd het circus geconfronteerd met de strengere regelgeving op dierenshows, zodat het evenement twee jaar geleden afscheid diende te nemen van zijn olifanten, die nochtans cruciaal waren voor de show.

Martin Winterkorn, voormalig topman van Volkswagen, was eerder op de hoogte van de fraude met de emissies van zijn dieselmotoren dan het bedrijf zelf heeft toegegeven. Dat heeft de Duitse krant Bild gemeld op basis van een aantal interne documenten van de autobouwer. Volgens de documenten zou Winterkorn bij een bespreking in juli twee jaar geleden ingelicht zijn over de emissiefraude. De top van Volkswagen heeft tot dusver altijd beweerd dat pas in september van datzelfde jaar op de hoogte was gebracht door berichten dat de Amerikaanse milieudienst de fraude op het spoor was gekomen. Bij die bespreking zou onder meer gepraat zijn over de communicatie over de fraude tegenover de autoriteiten.

Het schoolschip Mercator wordt definitief eigendom van Oostende. Een akkoord over de eigendomsoverdracht met het Vlaams gewest werd recent door het Oostende schepencollege goedgekeurd. De Mercator is een driemaster die sinds het midden van de jaren negentig beschermd is als monument. In de overeenkomst met het Vlaams gewest is bepaald dat Oostende het zeilschip als een toeristische attractie zal beheren. Het feitelijk beheer blijft in handen van de vereniging Zeilschip Mercator. De driemaster ligt al sinds het midden van de jaren zestig in Oostende, maar oorspronkelijk was Antwerpen de thuishaven van de Mercator. Een aantal Antwerpse partijen hadden de Mercator terug naar eigen stad gehaald.

Een gebrek aan infrastructuur vormt volgens de autoconstructeur een cruciale bedreiging voor het succes van elektrische wagens. Dat blijkt uit een enquête van consulent KPMG bij een duizendtal executives, kaderleden en experts uit de autosector. Vastgesteld werd dat de ondervraagden de elektrische wagen de belangrijkste trend voor hun sector noemen, maar 62 procent vreest dat een gebrek aan goede infrastructuur het succes van wagens op batterijen zal dwarsbomen. Ook bleek dat 78 procent van mening is dat de echte doorbraak in het elektrische autoverkeer door de waterstofwagen zal worden gerealiseerd. Verder zei 76 procent dat de verbrandingsmotor nog heel lang belangrijk zal blijven.

De Nederlandse medische startup MyTomorrows heeft een kapitaal van 10 miljoen euro opgehaald. Die bijkomende financiële middelen moeten het bedrijf helpen bij de uitbouw van een platform dat een marktplaats moet worden van experimentele geneesmiddelen voor uitbehandelde patiënten. MyTomorrows wil uitbehandelde patiënten toegang bieden tot geneesmiddelen met goede prognoses, ook al zijn de producten nog niet officieel op de markt. MyTomorrows, dat vier jaar geleden werd opgericht, zegt inmiddels toegang te bieden tot een groep databases met 450.000 medische behandelingen. Deelnemers aan de nieuwe kapitaalronde waren de investeerders Balderton, Sofinova, Octopus Ventures en EQT Ventures.

De Duitse autobouwer BMW heeft het voorbije jaar 2,37 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 5,3 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft BMW bekend gemaakt. Het bedrijf wijst er daarbij op al voor het zesde jaar op rij een recordverkoop te hebben kunnen realiseren. In Europa werd een groei met 9,2 procent opgetekend tot 1,09 miljoen exemplaren. Daarbij wordt opgemerkt dat alle landen uit de regio een bijdrage tot de groei hebben geleverd. In China werd een groei met 11,3 procent tot 516.355 exemplaren opgetekend. Ook andere Aziatische markten toonden een sterke toename. In de Verenigde Staten diende daarentegen een daling met 9,7 procent tot 365.204 eenheden worden opgetekend.

Wanneer de onderneming voor een vacature geen geschikte kandidaat kan vinden, is 44 procent bereid om over te gaan tot de aanwerving van een arbeidskracht die weliswaar de specifieke kennis ontbeert, maar met de nodige training toch inzetbaar kan zijn. Dat blijkt uit een enquête van de werkgeversorganisatie Voka bij 500 ondernemers. Daarbij is ook 40 procent bereid om een kandidaat met minder ervaring aan te werven dan origineel werd gezocht. Daarentegen blijkt slechts 4 procent van de bedrijven bereid te zijn een hoger loon te bieden, terwijl 7 procent zou overwegen in het buitenland te zoeken. De mismatch op de arbeidsmarkt is volgens 32 procent te wijten aan een attitudeprobleem bij werklozen.

Nederland zal elke handelsovereenkomst tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie blokkeren, tenzij de Britse regering akkoord gaat met strenge belastingregels. Die fiscale maatregelen moeten vermijden dat Groot-Brittannië een belastingparadijs wordt voor rijken en multinationals. Dat heeft de Nederlandse vicepremier Lodewijk Asscher tegenover de Britse krant The Guardian gezegd. Asscher heeft daarover een brief geschreven aan andere sociaal-democratische leiders uit de Europese Unie. Asscher vreest dat de Britse conservatieve regering door de brexit naar minimumlasten voor de ondernemingen. Volgens de Nederlandse vicepremier zullen de gewone bevolking en het sociaal stelsel voor die kosten moeten opdraaien.

In Vlaanderen werd vorig jaar 213.000 vierkante meter kantoorruimte aan een nieuwe gebruiker toegewezen. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van makelaar Jones Lang LaSalle. Opgemerkt wordt dat de helft van alle opgenomen ruimte gesitueerd is in Antwerpen. Die sterke prestatie moet volgens de makelaar vooral worden gelinkt aan de verbetering van de treinverbindingen, waardoor men vanuit Nederland, Brussel en Brussels Airport veel sneller in Antwerpen raakt dan in het verleden. Er wordt volgens Jones Lang LaSalle dan ook opgemerkt dat de wijken rond Antwerpen-Centraal en Berchem-Station dan ook een grote populariteit genieten.

Meer Nieuws

09:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-01-17

Vertrouwen consument in sociale media blijft beperk

In de Verenigde Staten is het vertrouwen van de consument in de nieuwsmedia het voorbije jaar nog gevoelig gedaald. Toch presteert de sector nog altijd beter dan de sociale netwerkplatformen. Dat is de conclusie van een onderzoek van NBC News en de Wall Street Journal bij duizend Amerikaanse consumenten. Vastgesteld werd immers dat slechts 15 procent van de ondervraagden te kennen gaf een groot vertrouwen te hebben in Facebook. Bij Twitter valt dat cijfer verder terug tot 13 procent. Alleen de zorgverzekeraars laten met een score van 12 procent nog een slechter resultaat optekenen.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/online/us-adults-lack-confidence-in-social-networking-platforms-73401

16:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Digitale consument kent slechts beperkte loyaliteit

Digitale consumenten besteden weliswaar steeds meer online budgetten, maar loyaliteit is bij die uitgaven zeker niet gegarandeerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Verint Systems, waar wordt opgemerkt dat de consument online sneller wordt aangezet om van verkoper te veranderen dan offline. Wel werd volgens de onderzoekers vastgesteld dat klantenservices die aan de consument een positieve interactie kunnen bieden, fysiek of digitaal, een grotere kans zullen hebben om cliënten te behouden of aan te trekken.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2017/01/study-digital-shoppers-less-loyal.html

15:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sociale media hebben eigen impact op aankoopbeslissing

Sociale media worden relatief weinig gebruikt voor het verwerven van informatie over producten of diensten waarin de consument interesse toont, maar toch heeft een platform vaak een belangrijke invloed. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Sumo Heavy Industries bij ruim duizend consumenten. Daarbij wordt opgemerkt dat bijna de helft van de consumenten toegeven dat hun interesse werd gewekt nadat het product of de dienst op sociale media waren opgemerkt. Velen geven dan ook toe dat de aankoopbeslissing door sociale mediaplatformen worden beïnvloed.

Lees Verder

https://www.emarketer.com/Article/Mixed-Signals-on-Social-Commerce/1014977

14:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bestuurders met grootste verantwoordelijkheid zijn meestal mannen

Minderheden en vrouwen in bestuursraden ontvangen minder compensatie en krijgen ook minder verantwoordelijke functies. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Missouri en de University of Delaware naar zeventigduizend bestuursleden van meer dan achttienhonderd bedrijven in de Verenigde Staten. De onderzoekers zeggen gemiddeld een compensatiekloof tussen 3 procent en 9 procent te hebben kunnen registreren. Nochtans blijken minderheden en vrouwen gemiddeld op het gebied van opleiding, kennis en ervaring het grootste aantal kwalificaties te hebben.

Lees Verder

http://phys.org/news/2017-01-minorities-females-boards-compensation-leadership.html

13:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mexicaanse bruinvis van Chinese afrodisiaca-markt

De Verenigde Staten dreigen met een klacht van het Center for Biological Diversity geconfronteerd te worden omdat het land niet in staat blijkt Mexico te sanctioneren voor de illegale visvangst van vaquita, een bruinvis die nagenoeg volledig is uitgestorven. De dieren zouden het slachtoffer worden van de netten van de illegale visvangst op totoaba, die bijzonder gegeerd is op de Chinese markt voor afrodisiaca. Geraamd wordt dat er in de Golf van Californië in Mexico nog een dertigtal vaquita kunnen worden aangetroffen. Gevreesd wordt dat de soort over twee jaar zal zijn uitgestorven.

Lees Verder

https://www.biologicaldiversity.org/news/press_releases/2017/totoaba-and-vaquita-01-05-2017.php

12:34 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stress heeft negatieve impact op activiteit zintuigen

Stress heeft een negatieve impact op de activiteit van de zintuigen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ruhr Universität Bochum (RUB) in Duitsland. Opgemerkt wordt dat eerder al werd aangetoond dat stress het ophalen van herinneringen kan blokkeren, maar nu blijkt volgens de onderzoekers ook een negatieve impact op de percepties en het perceptuele leerproces. De studie heeft volgens de wetenschappers duidelijk gemaakt dat een enkelvoudige dosis van cortisol een substantieel effect hebben op de plasticiteit van de zintuiglijke sectoren in het menselijk brein.

Lees Verder

https://medicalxpress.com/news/2017-01-human-stress.html

11:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Argentinië ziet veel mogelijkheden op Antarctica

Argentinië ziet veel mogelijkheden op Antarctica. Vooral voor de visvangst biedt het zuidpoolgebied uitgelezen mogelijkheden. Dat heeft Susana Malcorra, Argentijns minister van buitenlandse zaken, gemeld. Naarmate de klimaatverandering een grotere impact zal krijgen op Antarctica, zullen de opportuniteiten voor de visvangst volgens Carlini steeds toenemen. Het kan volgens de minister mogelijk nog wel dertig jaar duren vooraleer die impact helemaal duidelijk wordt, maar het land moet zich volgens haar op dat ogenblik goed voorbereiden, zodat Argentinië zich als één van de pioniers in het gebied zal kunnen opwerpen. Argentinië heeft op dit ogenblik dertien onderzoeksstations in het zuidpoolgebied.

Lees Verder

http://laht.com/article.asp?ArticleId=2429128&CategoryId=14093

10:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Kredietbeoordelaar Moody’s zal in de Verenigde Staten een boete van 810 miljoen dollar betalen aan het ministerie van justitie en een aantal deelstaten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van justitie bekend gemaakt. Moody’s wordt ervan beticht uit eigenbelang de grote risico’s van bepaalde waardepapieren niet in zijn beoordelingen te hebben opgenomen. Met de instorting van de Amerikaanse vastgoedmarkt bijna tien jaar geleden, werd ook de waarde van dit producten uitgehold. Ondanks de schikking blijft Moody’s bij zijn stelling geen wetten te hebben overtreden en zegt nog steeds achter zijn ratings te staan. Collega Standard & Poor’s betaalde twee jaar geleden in een schikking 1,5 miljard euro.

Vorig jaar werden in België 22.841 motorfietsen en scooters verkocht. Dat was een stijging met 8,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie Febiac. Indien trikes en quads in de cijfers worden meegerekend, zou een groei van 11,2 procent tot 25.507 exemplaren zijn gemeld. De sector heeft daarmee volgens Febiac één van de beste jaren uit zijn geschiedenis laten optekenen. Daarbij wordt gewag van een stijgende trend die ook elders in Europa kan worden opgemerkt. De meest succesvolle verkoper het voorbije jaar was Honda, die een marktaandeel van 13,5 procent kon melden, gevolgd door BMW (12,4 procent), Piaggio (10,8 procent), Yamaha (10,8 procent) en Kawasaki (6,1 procent).

Tegen het midden van volgend decennium zullen alle plastic verpakkingen van Unilever volledig herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbar moeten zijn. Dat heeft Unilever bekend gemaakt. Het concern roept de volledige sector op het proces naar een circulaire economie te versnellen. Volgens de Ellen MacArthur Foundation (EMF) wordt wereldwijd slechts 14 procent van de plastic verpakkingen gerecycled, terwijl 40 procent op de stortplaats eindigt en één derde in de natuur terecht komt. Verwacht wordt dat tegen het midden van deze eeuw in de oceaan meer plastic dan vis zal kunnen worden gevonden. Unilever beloofde eerder al het aantal verpakkingen tegen eind dit decennium met één derde terug te dringen.

Het concern Domo heeft consulent Deloitte de opdracht gegeven de mogelijke opties voor zijn dochter Sports Grass te bekijken. De divisie is de laatste activiteit die rechtstreeks gerelateerd is aan de historische tapijtdivisie van de groep. Het bedrijf, dat in Sint-Niklaas de grootste fabriek voor kunstgras in Europa heeft, realiseert een jaaromzet van 55 miljoen euro en een bedrijfswinst van 4 miljoen euro. De groep zou de helft van de Belgische markt controleren en behoort in de buurlanden tot de top vijf. Kunstgras is al jaren een sterke groeisector, zowel in het sportsegment als op de residentiële markt. Sports Grass moet naar eigen zeggen nu zijn positie voor de toekomstige evolutie op de markt bepalen.

Nog voor de zomer wil VolkerWessels, de tweede grootste bouwonderneming van Nederland, opnieuw een notering aan de beurs van Amsterdam. VolkerWessels, dat op de Nederlandse bouwmarkt alleen BAM Group boven zich moet dulden, had in het begin van de jaren negentig al eens een beursgang gemaakt, maar had zich dertien jaar later opnieuw teruggetrokken. Opgemerkt wordt dat slechts een klein gedeelte van het aandelenpakket naar de beurs zal worden gebracht. VolkerWessels boekte twee jaar geleden een bedrijfswinst van 235 miljoen euro op een omzet van 4,9 miljard euro. Het bedrijf overkoepelt 120 dochterondernemingen die de meest diverse bouwactiviteiten uitvoeren.

In vakbondskringen is niet iedereen gelukkig dat Bpost voor zijn overeenkomst met Carrefour, waarbij het postbedrijf online bestellingen van klanten van de supermarkt aan huis zal leveren, beroep zou doen op particuliere chauffeurs. Carrefour zal door de samenwerking gebruik maken van de applicatie Bringr, die vorig jaar door Bpost werd gelanceerd. Ook bij de start van Bringr kon in vakbondskringen al heel wat argwaan worden opgetekend. Rond de samenwerking tussen Carrefour en Bringr zijn de meningen verdeeld. Enerzijds wordt vooropgesteld dat Bringr wellicht geen echte concurrentie betekent voor het eigen personeel van Bpost, maar anderzijds wordt gevreesd voor een gebrek aan controle en regelgeving.

Schooldirecteurs van Vlaamse basisscholen zitten elk jaar bijna vier weken ziek thuis. De helft van die ziektedagen wordt voorgeschreven voor burnouts en depressies. Dat blijkt uit een rapport rond ziekteverzuim bij het Vlaams onderwijzend personeel. Een leerkracht in het lager onderwijs meldde zich twee jaar geleden gemiddeld 16,35 dagen ziek, tegenover 14,89 dagen ziekteverlet het jaar voordien. Bij de schooldirecteurs loopt het ziekteverlet op tot 18,18 dagen. Dat betekent een stijging met ruim 3,5 dagen tegenover het jaar voordien. Directieleden zouden nog meer dan leerkrachten worden geconfronteerd met psychosociale aandoeningen zoals een depressie of burnout.

De Europese Unie moet bijzonder alert zijn voor de toegang van de Britse financiële sector tot de Europese markt. De Britse financiële wereld zal na de brexit mogelijk een schadelijke invloed uitoefenen. Dat heeft Michel Barnier, bijzonder onderhandelaar van de Europese Unie voor de brexit, gezegd. De Europese Unie moet volgens Barnier waakzaam blijven wanneer toegang tot de Europese markt geboden, zodat de eigen financiële stabiliteit kan worden beschermd. Barnier is omgekeerd minder bezorgd over een mogelijke toegang van de Europese financiële sector tot de Britse markt. Er is volgens de bijzonder onderhandelaar daarover geen speciale overeenkomst nodig.

De Zuid-Afrikaanse bank Absa, eigendom van Barclays, moet een bedrag van omgerekend ruim 155 miljoen euro betalen wegens een onrechtmatige lening ten tijde van het apartheidsregime een kwarteeuw geleden. Dat heeft Busisiwe Mkhwebane, de nieuwe nationale ombudsman van Zuid-Afrika, gezegd. De ombudsman noemt de kredietverstrekking ongrondwettelijk. In het midden van de jaren tachtig had de centrale bank van Zuid-Afrika een krediet ter beschikking gesteld aan Bankorp, een financiële groep die met de ondergang werd bedreigd. Bankorp werd later overgenomen door Absa, dat de lening terugbetaalde. Er wordt echter opgemerkt dat bij die lening onaanvaardbaar gunstige voorwaarden werden gehanteerd.

In de Verenigde Staten zal het Environmental Protection Agency (EPA) vasthouden aan zijn milieunormen voor personenauto’s en kleine vrachtwagens. Dat heeft de milieutoezichthouder verklaard in een evaluatie over het beleid onder afscheidnemend president Barack Obama. Gina McCarthy, bestuurder van de toezichthouder, wees er daarbij op dat de Amerikaanse chauffeurs door de regelgeving aan de benzinepomp miljarden dollar hebben bespaard. Tegelijkertijd bieden de regels volgens McCarthy een effectieve bescherming voor de volksgezondheid en het leefmilieu. Door de aankondiging zal het voor toekomstig president Donald Trump minder gemakkelijk worden het beleid terzake te veranderen.

Michael Lynton legt begin februari zijn functie als chief executive van Sony Entertainment neer om voorzitter te worden van Snap, het moederconcern van het sociale netwerk Snapchat. Dat heeft Sony bekend gemaakt. Lynton zegt vanaf de start van Snapchat betrokken te zijn geweest bij de ontwikkeling van het sociale netwerken. Rekening houdend met de groei die Snap heeft doorgemaakt, is volgens Lynton nu het ogenblik gekomen om de overstap te maken. Lynton blijft nog wel zes maanden bij Sony om een opvolger te helpen zoeken. Verwacht wordt dat Snapchat in maar een beursintroductie zal maken. De waarde van het sociale netwerk wordt geraamd op 25 miljard dollar.

Google stopt met de ontwikkeling van een drone op zonnekracht die mobiele communicaties van de vijfde generatie zou moeten aanbieden. Dat heeft Google bevestigd. Het concern was aan de ontwikkeling van de drone begonnen nadat Google drie jaar geleden het bedrijf Titan Aerospace had overgenomen. Het bedrijf wil nu echter een aantal bezuinigingen doorvoeren en daarbij worden een aantal experimentele activiteiten stopgezet. De medewerkers van de divisie Titan Aerospace zullen worden ondergebracht bij Project Wing, dat aan de ontwikkeling van drones voor de levering van bestellingen werkt. Die ontwikkeling zou volgens een aantal bronnen vertraging hebben opgelopen.

Reid Hoffman en Pierre Omidyar, oprichters van respectievelijk Linkedin en eBay, hebben elk 10 miljoen dollar gedoneerd aan het Ethics and Governance of Artifical Intelligence Fund, een instelling die ethische problemen rond kunstmatige intelligentie moet bekijken. Dat heeft de Britse kant The Guardian gemeld. Onderzoek van het fonds moet vermijden dat kunstmatige intelligentie uiteindelijk grote schade aan de mensheid zou kunnen toebrengen. Hoffman wijst erop dat kunstmatige intelligentie veel aspecten van het leven kunnen beïnvloeden. Ook de William and Flora Hewlett Foundation en de Raptor Group investeren elk 1 miljoen dollar. De Knight Foundation brengt een bedrag van 5 miljoen dollar aan.

Het Amerikaanse technologieconcern Microsoft heeft de Canadese startup Maluuba overgenomen. Dat heeft Microsoft bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Maluuba heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van zelflerende systemen, vooral voor de herkenning en verwerking van informatie. Door de overname van Maluuba wil Microsoft naar eigen zeggen een bijdrage leveren om kunstmatige intelligentie toegankelijker en waardevoller te maken. Anderzijds wil Maluuba naar eigen zeggen van de beschikbare middelen en expertise van Microsoft gebruik maken om kunstmatige intelligentie verder te verbeteren.

De organisatie van het Europees kampioenschap voetbal heeft de Franse economie vorig jaar 1,2 miljard euro opgeleverd. Iets meer dan de helft van het bedrag kwam van de toeschouwers in de stadions. Dat blijkt uit een studie van het Observatoire de l’Economie du Sport in opdracht van het Franse ministerie van sport. Het saldo van de opbrengst is afkomstig van uitgaven door organisatoren, teams, sponsors en geaccrediteerde bezoekers, zoals journalisten. Er wordt tevens opgemerkt dat het evenement bijna 75 miljoen euro fiscale inkomsten heeft gegenereerd. Anderzijds moest 20 miljoen euro worden besteed aan veiligheid, terwijl 1,7 miljard euro werd geïnvesteerd in de stadions.

Meer Nieuws

08:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-01-17

Superhelden zetten gemakkelijk aan tot agressief gedrag

De cultuur van de superheld heeft geen impact op het defensieve gedrag, maar versterkt daarentegen vooral agressieve neigingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Brigham Young University in de Verenigde Staten. Opgemerkt wordt dat ouders tegenover hun kinderen zowel de positieve als negatieve aspecten van de superheld naar voor moeten laten komen.

Lees Verder

https://medicalxpress.com/news/2017-01-superhero-culture-magnifies-aggressive-defending.html

18:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Individu wil niet dat zijn autonomie in het gedrang komt

Personen kunnen doen het beleid tot een positiever gedrag worden gestimuleerd, maar wanneer het individu het gevoel heeft dat zijn autonomie wordt bedreigd, moet de nodige weerstand worden gevreesd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Florida en de Cornell University.

Lees Verder

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/uof-wbc011117.php

17:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Elke werkvloer heeft zijn sperverdelers

Er kunnen op werkvloer individuen worden geïdentificeerd die de mogelijkheid hebben om de prestaties van hun collega’s in de hoogte te stuwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Georgia op basis van de prestaties in de National Basketball Association (NBA).

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-01-valuable-colleagues-nba-worker-productivity.html

17:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Aandelenbeurs zegt weinig over prestaties nieuwe producten

De aandelenbeurs is geen goede voorspeller van de prestaties van nieuwe producten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Michigan State University naar de prestaties van meer dan tweehonderd automodellen in de Verenigde Staten tijdens het eerste anderhalf decennium van deze eeuw.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170111104005.htm

16:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Rechtshandigheid mens gaat minstens 1,8 miljoen jaar terug

De rechtshandigheid van de mensheid gaat al minstens 1,8 miljoen jaar terug. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de University of Kansas op basis van archeologische vondsten in de Olduvai Gorge in de Serengeti in Tanzanië. De mens is de enige primaat waar de rechtshandigheid domineert.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-01-people-mouths-ancestors.html

16:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Coca-Cola blijft populairste product van de wereld

Coca-Cola voerde vorig jaar de wereldwijde ranglijst huishoudelijke aankopen aan. Vastgesteld werd dat het merk door 45,8 procent van de wereldwijde gezinnen gemiddeld 13,5 keer per jaar werd aangekocht. Dat blijkt uit een rapport van consulent Kantar Media. Coca-Cola bekroonde zich voor het vierde jaar op rij tot meest populaire product van de wereld, gevolgd door Colgate, Lifebuoy, Maggi, Lay's, Pepsi, Nescafé, Indomie, Knorr en Dove. Er wordt nog opgemerkt dat opkomende markten volgend jaar de meerderheid van de consumptie-aankopen zullen opeisen.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/traditional/the-worlds-10-most-purchased-fmcg-brands-are-73420/

16:13 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verenigde Arabische Emiraten diversifiëren energiesector

De Verenigde Arabische Emiraten investeren een bedrag van 600 miljard dirham of 163 miljard dollar in duurzame energieprojecten. Dat moet het land toelaten om bijna de helft van energieverbruik door hernieuwbare bronnen te laten invullen. Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, premier van de emiraten, benadrukte daarbij dat het land zijn economische behoeften en ecologische doelstellingen in evenwicht wil brengen. Tegen het midden van deze eeuw moet de energie-mix van de emiraten bestaan uit 44 procent hernieuwbare bronnen, 38 procent gas, 12 procent zuivere fossiele brandstoffen en 6 procent nucleaire energie.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn één van de grootste uitvoerders van petroleum in de wereld, maar hebben inspanningen gedaan om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen. Daarin is ook voorzien om de energie-efficiëntie van het land met 40 procent te verhogen. In juni vorig jaar kondigde Dubai aan tegen eind volgend decennium een zonnecentrale met een capaciteit van 1.000 megawatt te bouwen. Tegen die deadline wil het emiraat ook 25 procent van zijn elektriciteitsverbruik met hernieuwbare bronnen invullen. Vier jaar geleden opende Abu Dhabi de grootste centrale van geconcentreerde zonnekracht, die twintigduizend gezinnen van elektriciteit moet voorzien.

Zuid-Koreaanse bedrijven bouwen in Barakah, ten westen van Abu Dhabi, ook vier nucleaire reactoren, die tegen eind dit decennium een capaciteit van 1.400 megawatt zouden moeten kunnen aanbieden. De eerste reactor zou tegen eind dit jaar moeten worden opgestart. De Verenigde Arabische Emiraten produceren ongeveer 2,99 miljoen vaten olie per dag. Ongeveer 2,44 miljoen vaten zijn bestemd voor de export. De regering verwacht dat de groei van hernieuwbare energiebronnen het land uiteindelijk een besparing van 190,5 miljard dollar zou kunnen opleveren. Tegelijkertijd zou de ecologische voetafdruk van de energiesector van het land met 70 procent kunnen worden verkleind.

Lees Verder

16:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: emiraten |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Bij Bank ING België legt Rik Vandenberghe eind februari zijn functie als chief executive neer. Dat heeft Vandenberghe bekend gemaakt. Hij maakt gewag van een persoonlijke keuze. Hij wordt immers topman van het bouwbedrijf Besix. Dat was een opportuniteit die Vandenberghe naar eigen zeggen onmogelijk kon laten voorbij gaan. Rik Vandenberghe heeft meer dan dertig jaar voor Bank Brussel Lambert (BBL) en nadien ING Groep gewerkt. Bijna vier geleden werd hij benoemd tot chief executive van ING België. Onder Vandenberghe diende ING België vorig jaar echter een belangrijke reorganisatie aankondigen, waardoor één derde van de banen moeten verdwijnen. Een opvolger is nog niet bekend.

Het entertainmentconcern Disney, eigenaar van het merk Star Wars, is gesprekken opgestart met de erfgenamen van Carrie Fisher, die in de eerste drie films van de reeks het personage Princess Leia vertolkte. Carrie Fisher overleed eind vorig jaar. Disney zou van de erfgenamen van Fisher de toelating moeten krijgen om het uiterlijk van de actrice digitaal na te maken en in de toekomst voor nieuwe films te gebruiken. Fisher had de opnames voor de volgende film al voltooid, maar wellicht zullen digitale technieken moeten worden gebruikt om de productie helemaal te kunnen afronden. Star Wars gebruikte eerder ook al een duplicaat voor Peter Cushing, die Grand Moff Tarkin vertolkte, maar vijf jaar geleden overleed.

Het Japanse bedrijf Takata, producent van airbags, was zich bewust van defecten aan zijn producten, maar heeft nagelaten de markt over die problemen te informeren, zodat de verkoop niet in het gedrang zou worden gebracht. Dat heeft Takata zelf toegegeven in een akkoord dat het bedrijf heeft gesloten met het ministerie van justitie in de Verenigde Staten. In dat akkoord is ook opgenomen dat Takata in totaal 1 miljard dollar aan boetes en schadevergoedingen zal betalen. De airbags bleken een ontploffingsgevaar te vertonen, wat een gevaar opleverde voor de inzittenden van de auto. In de Verenigde Staten zou het defect de dood van minstens elf mensen hebben veroorzaakt. Bijna tweehonderd anderen raakten gewond.

De dierenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) neemt een belang in het Franse concern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). Dat heeft de organisatie bekend gemaakt. Als aandeelhouder krijgt Peta toegang tot de aandeelhoudersvergadringen van het concern. Daardoor hoopt de organisatie van binnenuit druk te kunnen uitoefenen op een reorganisatie van de aanvoer van bestanddelen. Daarbij wordt gewezen op de aankoop van leder, dat zou worden betrokken bij producenten die geen enkel respect voor dierenrechten zouden vertonen. Met dezelfde motieven werd Peta eerder ook al aandeelhouder van de luxemerken Hermès en Prada.

Bank of America heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 43 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De inkomsten stegen met 2 procent tot 20 miljard dollar. De financiële groep wijst erop de kosten te hebben kunnen terugdringen, terwijl ook meer kredieten konden worden verstrekt. Tevens wordt gewezen op de sterke prestaties met de beurshandel. Daarnaast liepen de opbrengsten uit de handel in obligaties weer sterk op en hoefde minder geld te worden gereserveerd voor slechte leningen. Over het hele jaar werd een nettowinst geboekt van 17,9 miljard dollar. De jaaromzet bedroeg 83,7 miljard dollar.

De Amerikaanse hypotheekbank Wells Fargo heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,87 miljard dollar. Dat betekende een daling met 6,4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Daarmee moet de bank voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal een winstdaling te melden. De inkomsten bleven nagenoeg constant op 21,6 miljard dollar. De bank moet vaststellen dat de bankrekeningen van Wells Fargo minder nieuwe klanten aantrekken. Dat is mogelijk het gevolg van een schandaal waarbij bleek dat medewerkers van de bank zonder toestemming voor klanten allerlei nieuwe rekeningen hadden geopend om hogere kosten te kunnen aanrekenen.

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 6,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten stegen van 22,9 miljard dollar naar 23,4 miljard dollar. De groei is vooral te danken aan de obligatiehandel, waar de inkomsten met 31 procent stegen. In de aandelenhandel werd een groei met 8 procent opgetekend. Bovendien kon JPMorgan Chase ook de kosten verlagen. Jamie Dimon, topman van JPMorgan Chase, werpt op dat het vierde kwartaal een sterk einde betekende van een recordjaar, dat in totaal een omzet van 95,6 miljard dollar en een winst van 24,7 miljard dollar opleverde.

De luchthaven van Frankfurt heeft vorig jaar 60,8 miljoen passagiers ontvangen. Dat betekende een daling met 0,4 procent tegenover het jaar voordien, dat echter wel een absoluut record had laten optekenen. Dat heeft Fraport, de uitbater van de luchthaven, bekend gemaakt. De daling moet volgens het bedrijf worden toegeschreven aan de impact van het terrorisme en stakingen bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. In december kon echter opnieuw een recordmaand worden gemeld. Bij het vrachtvervoer werd een stijging met 1,8 procent genoteerd tot 2,1 miljoen ton. In totaal werden 462.885 vliegbewegingen genoteerd. Dat betekende een daling met ruim 1 procent tegenover het jaar voordien.

De biotechindustrie en farmasector moeten hun prijzen beperken. Dat heeft toekomstig Amerikaans president Donald Trump tijdens zijn eerste persconferentie gezegd. Volgens Trump kunnen de farmabedrijven ongestraft woekerprijzen hanteren voor hun producten. Door de opmerkingen verloren de negen grootste farmabedrijven van de Verenigde Staten tijdens de persconferentie van Trump over een periode van twintig minuten gezamenlijk een bedrag van 24,6 miljard dollar. In het algemeen was de farmasector nochtans opgelucht geweest met de verkiezingsoverwinning van Trump. Verwacht werd dat Trump zich tegenover de sector minder hard zou opstellen dan de democratische kandidate Hillary Clinton.

Het energiebedrijf Elia, beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, zal mogelijk zijn strategische reserves moeten aanspreken. Aanleiding is de koudegolf die voor België en Frankrijk is aangekondigd. Dat heeft Elia bekend gemaakt. De strategische reserves moeten garanderen dat voldoende elektriciteit kan blijven geleverd. Frankrijk is een belangrijk leverancier, maar heeft door de koudegolf ook zelf grotere volumes elektriciteit nodig. Elia beschikt voor deze winter over een strategische reserve van 750 megawatt, die wordt geleverd door twee gascentrales in Vilvoorde en Seraing. Nog nooit eerder dienden de strategische reserves daadwerkelijk worden aangesproken. Volgend jaar wordt de reserve verhoogd tot 900 megawatt.

Het Wijnegem Shopping Center heeft sinds zijn opening vierentwintig jaar geleden 200 miljoen bezoekers ontvangen. Dat heeft SMS Ceusters, uitbater van het complex, bekend gemaakt. Het voorbije jaar werden in totaal bijna 8,18 miljoen bezoekers. Tegenover het jaar voordien, dat met een daling was geconfronteerd, kon een groei met 0,2 procent worden gemeld. Gemiddeld ontvangt het winkelcomplex 26.212 bezoekers per dag. Wel werd bekend dat de eventuele plannen voor een verhoging van het hoofdgebouw met een tweede verdieping winkels definitief is geschrapt. De ingreep blijkt bouwtechnische onmogelijk. Er worden wel alternatieven voor een uitbreiding in andere zones van het complex bekeken.

Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin gaat in zijn vestiging in Fort Worth achttienhonderd nieuwe arbeidsplaatsen creëren. Dat heeft Marillyn Hewson, chief executive van Lockheed Martin, gezegd na een ontmoeting van toekomstig Amerikaans president Donald Trump. Sinds de verkiezing van Trump, die vooral tewerkstelling is eigen land eist, hebben eerder onder meer al Amazon, Ford, Fiat-Chrysler en Carrier personeelsuitbreidingen in de Verenigde Staten aangekondigd. Verder zei Hewson dat Lockheed Martin ook dicht bij een oplossing staat om de kosten voor het gevechtsvliegtuig F-35 gevoelig terug te dringen. Trump had gedreigd een bestelling voor het Amerikaans leger in te trekken

Het Franse gerecht begint een onderzoek naar technologieën die Renault gebruikt om de uitstoot van zijn dieselwagens te manipuleren. Het is niet de eerste keer dat de autobouwer in het vizier van de Franse justitie komt. In januari werden bij het bedrijf al een aantal huiszoekingen verricht. Naar verluidt zou daarbij voldoende belastend materiaal zijn gevonden om het onderzoek uit te breiden. Renault geeft toe dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt, maar het bedrijf benadrukt alle wetten over uitstootnormen te respecteren. Het bedrijf zegt dat geen enkel model van Renault is uitgerust met software om emissiefraude te plegen. Het bedrijf zegt ook strengere Europese emissietests te ondersteunen.

In de haven van Zeebrugge werden het voorbije jaar 38 miljoen ton goederen behandeld. Dat betekende een daling met 1,3 procent tegenover het jaar voordien. Bij de autotrafieken kon wel een stijging met 14 procent tot 2,7 miljoen exemplaren worden opgetekend, maar een aantal andere sectoren moeten belangrijke dalingen melden. Bij de gastrafieken werd een terugval met 21 procent tot 2,7 miljoen ton geregistreerd, maar vooral de containerbehandeling kende een zware achteruitgang. Er werden immers slechts 300.000 containers verwerkt. Dat betekende een daling met 34 procent. Het verlies is vooral te wijten aan de beslissing van grote containerrederijen om zich op hun belangrijkste havens te concentreren.

De Nederlandse staat bouwt zijn participatie in verzekeraar ASR Nederland verder af. Dat heeft de overheidsholding NL Financial Investments, beheerder van de participatie, bekend gemaakt. De Nederlandse overheid had nog een belang van 63,7 procent in ASR Nederland, maar die participatie zou door de verkoop tot 50,1 procent worden teruggebracht. De verzekeraar heeft aangekondigd een gedeelte van de aandelen zelf te zullen opkopen. De Nederlandse overheid bracht de verzekeraar in de eerste helft van de maand juni vorig jaar naar de beurs. ASR Nederland omvat de oude verzekeringsactiviteiten van Fortis Nederland, die negen jaar geleden door een nationalisering moesten worden gered.

Lees Verder

11:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-01-17

Immigranten moeten zo vlug mogelijk vrienden maken

Immigranten moeten in hun nieuwe land zo vlug mogelijk vrienden maken. De eerste dagen op de nieuwe bestemming zijn cruciaal voor een gelukt integratieproces. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Concordia University en de Université de Quebec in Canada.

Lees Verder

http://www.concordia.ca/content/shared/en/news/main/releases/2017/01/10/the-importance-of-making-friends-fast-for-immigrants.html

11:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Overlijden kind heeft zware sociale en economische consequenties

Het verlies van een kind heeft ook een verwoestende sociale en economische impact op het leven van de ouders. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Bristol in Engeland en de Lund University en de Uppsala University in Zweden naar het overlijden van bijna tweeduizend kinderen in Zweden.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-01-economics-grief.html

11:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vermogende personen reageren verrassend op herverdeling

Vermogende personen tonen minder steun voor een belasting op de superrijken wanneer ze kort voordien zelf in contact zijn gekomen met een arme persoon. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard University. Die opmerkelijke reactie is volgens de onderzoekers wellicht ingegeven door een overtuiging dat armen meer kansen zullen grijpen wanneer ze niet worden gesteund.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-01-field-wealthy-tax-rich-poor.html

11:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook cultuur kan een genetische impact hebben

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat culturele elementen een genetische impact genereren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California. De resultaten van de studie kunnen volgens de onderzoekers een verklaring bieden voor onder meer bepaalde gezondheidsrisico’s die in sommige populaties hogere concentraties laten optekenen.

Lees Verder

https://www.ucsf.edu/news/2017/01/405466/cultural-differences-may-leave-their-mark-dna

11:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Muzikanten laten snellere reactietijden optekenen

Personen die een muziekinstrument bespelen, laten vaak een snellere reactietijd blijken dan de rest van de bevolking. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Université de Montréal in Canada bij zestien muzikanten en negentien proefpersonen zonder praktische muzikale kennis. De resultaten van de studie kunnen volgens de bezoekers belangrijke consequenties hebben, want de stimulering van snellere reacties zou een tactiek kunnen zijn om het verouderingsproces af te remmen. De studie wijst volgens de onderzoekers immers aan dat ouderen door het bespelen van een muziekinstrument een grotere alertheid zouden behouden.

“Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat muziek een positieve impact heeft op diverse functies van het menselijk brein,” benadrukt onderzoeksleider Simon Landry, psycholoog aan de Université de Montréal. “Onder meer werd al bewezen dat muziektraining de hersenstructuur kan veranderen en de goede werking van het brein kan bevorderen, het lange termijngeheugen versterkt en tot een betere hersenontwikkeling leidt bij personen die als kind met hun muzikale activiteiten zijn gestart. Deze nieuwe studie toonde aan dat zowel in het gehoor als het gevoel bij de muzikanten opmerkelijk snellere reactietijden konden worden geregistreerd dan bij de andere respondenten.”

“Naarmate er meer kennis wordt verworven over de impact van de muziek op de mens, zal muziektraining steeds efficiënter kunnen worden ingezet om personen met een traag reactievermogen te helpen,” werpt Simon Landry nog op. “Er werd aangetoond dat de het verouderingsproces een negatieve impact heeft op de reactietijden van de mens. Indien het bespelen van een muziekinstrument diezelfde reactietijden kan versnellen, wordt het misschien mogelijk een therapie te ontwikkelen om oudere patiënten te helpen. Er is wel verder onderzoek nodig om te bepalen op welke manier muziektraining de natuurlijke cognitieve achteruitgang bij de veroudering kan afremmen.”

Lees Verder

 

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170110151348.htm

11:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: muziek |  Facebook |

Selfie-producenten zijn niet noodzakelijk narcist

Smartphone-bezitters die graag selfies nemen, hebben niet noodzakelijk een narcistisch karakter. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Brigham Young University in de Verenigde Staten. Vastgesteld werd dat de motieven voor selfies vaak verder gaan dan zelfobsessie en geldingsdrang. De onderzoekers stelden verder dat er bij de selfie-producenten drie grote categorieën kunnen worden opgemerkt.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-01-kind-selfie-taker.html

10:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |