13-01-17

Gedrag op het sportterrein weerspiegelt dagelijkse leven

Sportbeoefenaars die zich op het terrein het meest misdragen, dreigen ook daarbuiten het vaakst aanvaringen met het gerecht te hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Texas en de Florida State University naar het gedrag op en buiten het terrein van meer dan vijfhonderd spelers uit de Amerikaanse National Football League tijdens het eerste anderhalve decennium van deze eeuw. Dit verband zou organisaties, zeker instellingen met een hoog profiel zoals de football-competitie, volgens de wetenschappers moeten aanzetten hun beleid tegenover het persoonlijk gedrag van hun medewerkers bijzonder ernstig te nemen.

Er kon een duidelijk verband worden vastgesteld tussen agressie op het sportveld en wangedrag in de rest van het leven,” benadrukte onderzoeksleider Alex Piquero, professor criminologie aan de University of Texas. “Een dergelijk verband kan ook in andere beroepen worden vastgesteld. Er kan weliswaar niet gesproken worden over een oorzakelijk verband, maar wel maakt het onderzoek duidelijk dat probleemgedrag niet tot één situatie beperkt, maar zich overal kan uiten.” Footballers die tot de 10 procent meest agressieve spelers uit de Amerikaanse competitie behoorden, bleken gemiddeld anderhalve keer te zijn gearresteerd. Niet elke arrestatie werd echter veroorzaakt door geweld.

Een speler die één keer was gearresteerd bleek op het sportterrein gemiddeld elf penalty’s en 95 straf-yards tegen zich gekregen te hebben. Bij spelers met minstens twee arrestaties lopen ook de sportieve sancties op tot zestien penalty’s en 133 straf-yards. Er wordt wel benadrukt dat er geen verband kon worden vastgesteld tussen sportieve sancties en arrestaties wegens gewelddadig gedrag. “In tegenstelling tot de algemene percepties, worden de spelers uit de football-competitie slechts zelden wegens agressief gedrag gearresteerd,” benadrukken de onderzoekers. “Wel is het duidelijk dat het gedrag van het individu ook consequenties, positief of negatief, kan hebben voor de hele organisatie.”

Lees Verder

10:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sport |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft vorig jaar 7,7 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 3,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de maatschappij bekend gemaakt. Er wordt gewag gemaakt van een behoorlijk jaar, zeker wanneer rekening wordt gehouden met negatieve gevolgen van de terreuraanslagen in de lente van vorig jaar op luchthaven Brussels Airport, de thuishaven van de maatschappij. Door die aanslagen kwamen weliswaar minder reizigers naar België, maar dat kon worden gecompenseerd door een stijging bij de transferpassagiers. Ook bij het vrachtvervoer kon een groei worden gemeld. Het cargovolume nam met 6 procent toe tot 33.338 ton.

De Europese mediagroepen Mediaset, TF1 en ProSiebenSat1 hebben een alliantie gesloten om hun positie in de concurrentiestrijd met de Amerikaanse groepen Netflix en Amazon te versterken. TF1 en Mediaset nemen een belang van respectievelijk 6,1 procent en 5,5 procent in het bedrijf Studio71 van ProSiebenSat1, dat actief is op grote videoplatformen zoals YouTube. Met de investering zou een bedrag van 50 miljoen euro zijn gemoeid. De bedrijven willen met het initiatief naar eigen zeggen de belangrijkste Europese operator creëren in digitaal talent, in synergie met generalistische televisie. Studio71 heeft wereldwijd meer dan zes miljard gebruikers per maand.

Het ecommerce-concern Amazon heeft plannen om de volgende achttien maanden in de Verenigde Staten meer dan 100.000 nieuwe voltijdse arbeidsplaatsen te creëren. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De extra aanwervingen moeten de verdere groei van de online handel helpen opvangen. Amazon wil nieuwe productcatagorieën aanbieden, waaronder kruidenierswaren, online video, mode, clouddiensten en verschillende leveringsmethoden. Het bedrijf zoekt verschillende profielen, gaande van ingenieurs tot softwareontwikkelaars. Amazon heeft de voorbije vijf jaren al meer dan 150.000 Amerikaanse jobs gecreëerd en telde eind vorig jaar 180.000 werknemers.

Reizigers van de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer Brussel (MIVB) kunnen voortaan hun Mobib-kaart aan de hand van een kaartlezer thuis herladen. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van de applicatie Go Easy. De Brusselse maatschappij maakt gewag van een primeur voor het openbaar vervoer in België. De website van de maatschappij maakt het al ruim vijf jaar mogelijk om de Mobib-kaart thuis te herladen, maar de aangekochte tickets en abonnementen werden pas na vierentwintig uur opgeladen. Met Go Easy worden de vervoersbewijzen meteen beschikbaar. De reiziger kan met Go Easy ook de resterende ritten en de einddatum van zijn abonnement controleren.

Het personeel van het bedrijf Halliburton in Drogenbos wil dat de directie terugkomt op de beslissing om de vestiging te sluiten. De Amerikaanse multinational, toeleverancier voor de oliesector, maakte in september bekend zijn vestiging in Drogenbos te sluiten en de activiteiten naar de Verenigde Staten over te brengen. Daarbij werd gewezen naar de crisis in de oliesector, die inmiddels echter opnieuw een herstel laat optekenen. Die heropleving heeft de vakbonden aangezet een aantal voorstellen te formuleren om de site alsnog te redden. De directie lijkt volgens de vakbonden echter weinig geneigd om eventuele alternatieven te bestuderen. Daarop besliste het personeel het werk neer te leggen.

Het voorbije jaar zijn in België meer dan zestigduizend bestelwagens ingeschreven. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Febiac, de federatie van de Belgische autosector. Opgemerkt wordt dat nog nooit voordien zoveel nieuwe bestelwagens zijn ingeschreven. Er kunnen volgens Febiac verschillende motieven worden aangeduid voor de toenemende populariteit van de bestelwagens. Onder meer wordt gewezen op het toenemend vervoer van pakketten die online zijn besteld. Daarnaast is er ook de impact van de introductie van de kilometerheffing voor vrachtwagens. In België is inmiddels een vloot van ongeveer 700.000 bestelwagens operationeel.

Het bedrijf Bpost gaat tweehonderd informatica-functies naar India outsourcen. Dat heeft de directie bekend gemaakt. De functies werden tot nu door informatici van Belgische partners ingevuld, maar Bpost zegt dat een verhuis van de taken naar India noodzakelijk is om de kosten te beheersen. Daarvoor werden contracten ondertekend met de Indiase informaticabedrijven Infosys en Tata Consultancy. De operatie zou tegen februari al grotendeels moeten zijn afgerond. In India zou Bpost een aantal nieuwe applicaties willen laten ontwikkelen. De vakbonden hebben verontwaardigd gereageerd op de beslissing van het bedrijf. Bpost heeft ook nog een tweehonderdtal informatici in eigen dienst.

In de Verenigde Staten heeft het Environmental Protection Agency (EPA) het autoconcern Fiat-Chrysler ervan beticht bij 104.000 voertuigen misleidende software geplaatst te hebben, zodat de Amerikaanse emissienormen konden worden omzeild. De misleidende software zou in de modellen Ram 1500 en Jeep Grand Cherokee zijn ingebouwd. Door de misleidende software zouden verkeerde gegevens worden geproduceerd over de uitstoot van stikstofoxiden. Fiat-Chrysler riskeert een boete die kan oplopen tot 45.000 dollar per voertuig. De sanctie zou daardoor kunnen oplopen tot 4,6 miljard dollar. Sergio Marchionne, chief executive van Fiat-Chrysler, ontkent echter dat resultaten werden gemanipuleerd.

Luchtvaartmaatschappij Cobalt biedt vanaf maart vanop Brussels Airport vluchten uit naar Cyprus. De budgetmaatschappij, die sinds vorig jaar operationeel is, biedt twee keer per week een vlucht van Brussel naar Larnaca aan. Op dit ogenblik de Ierse budgetmaatschappij Ryanair de enige partij die vanop Brussels Airport rechtstreekse vluchten naar Cyprus aanbiedt. Cobalt is samen met Tus Airways de Cypriotische opvolger van het verdwenen Cyprus Airways. De maatschappij wil vanaf dit jaar vanop haar thuisbasis in Larnaca vluchten op verre bestemmingen uitvoeren. Onder meer zijn er plannen om vanop Cyprus rechtstreekse vluchten naar China aan te bieden.

Winkelketen Carrefour wil tegen eind dit jaar zijn Belgisch netwerk van afhaalpunten voor online bestellingen gevoelig uitbreiden. Op dit ogenblik beschikt de winkelketen over ruim tachtig winkels met afhaalpunten voor online aankopen. Tegen eind dit jaar moet dat netwerk met nagenoeg honderd bijkomende adressen worden uitgebreid. Daarnaast wordt ook het systeem van thuisbestellingen uitgebreid. Daarvoor werkte Carrefour tot nu toe al samen met Combo, de boodschappendienst van Bpost, maar voortaan zal ook een beroep gedaan worden op Bringr, de mobiele applicatie van het postbedrijf, waarbij privékoeriers worden ingeschakeld. Bringr zal worden uitgetest in acht hypermarkten en Carrefour Markets.

Bij Arco blijft na de vereffening nog een bedrag van 50 miljoen euro over. Dat pakket zou echter verdeeld moeten over 800.000 coöperanten, die dus slechts een miniem deel van hun investering zullen kunnen recupereren. De voorbije zes jaar verkochten de vennootschappen van Arco weliswaar voor 738 miljoen euro activa, maar aan de andere zijde staan 542 miljoen euro uitgaven en terugbetaalde schulden. Daardoor blijft nog slechts een bedrag van 196 miljoen euro over, maar de vennootschappen moeten door een Europese veroordeling wegens illegale staatssteun ook nog eens 146 miljoen euro aan de Belgische overheid overmaken. Alleen extern geld kan de investeringen van de coöperanten dan ook redden.

Een mogelijke overkapping zal slechts 30 procent van de uitstoot van het autoverkeer op de Antwerpse ring kunnen opvangen. Dat heeft Alexander D’Hooghe, die door de Vlaamse regering is aangesteld als intendant voor de overkapping, in het Vlaamse parlement gezegd. De intendant wijst erop dat maximaal 70 procent van de uitlaatgassen in de buurt van filters kan komen. Bovendien kan maximaal slechts 60 procent van die uitlaatgassen effectief worden opgevangen. In het meest optimistische scenario komt men volgens D’Hooghe met de huidige technologieën aan een totale opvangcapaciteit tussen 30 procent en 35 procent. Gehoopt werd dat een overkapping van de ring de luchtkwaliteit gevoelig zou verbeteren.

De steun voor de bouw van nieuwe offshore windparken moet worden verlaagd. Dat heeft Philippe De Backer, staatssecretaris voor de Noordzee, gezegd in een reactie op berichten over een studie van de Commissie voor de Regulering van Elekticiteit en Gas (Creg), waaruit zou blijken dat de overheidssteun voor offshore energie in België 2 miljard euro duurder is dan in Nederland. Critici voeren al langere tijd aan dat offshore windprojecten teveel subsidies opslorpen in vergelijking met andere hernieuwbare energiebronnen en gelijkaardige projecten in de buurlanden. In totaal zal in België de volgende decennia ongeveer 15 miljard euro moeten worden gereserveerd voor de steun aan offshore windenergie.

Het technologieconcern Apple zal zich in de Verenigde Staten wegens vermeend machtsmisbruik opnieuw bij de rechter moeten verdedigen. Het hof van beroep in San Francisco heeft immers beslist een klachtendossier, dat zes jaar geleden was neergelegd, naar een lagere rechtbank terug te sturen. Een groep Amerikaanse consumenten betichten Apple ervan een monopolie op iPhone-applicaties in stand te houden. Daarmee zouden aan applicatie-gebruikers honderden miljoenen dollar extra kosten hebben bezorgd. In eerste aanleg had de rechter de klacht van de consumenten ongegrond verklaard. De consumenten hadden echter beroep aangetekend tegen de afwijzing van hun klacht.

In Thailand worden berichten over het koningshuis door het sociale netwerk Facebook geblokkeerd. Dat heeft de gespecialiseerde nieuwssite TechCrunch gemeld. Onder meer een aantal foto’s van Andrew MacGregor Marshall, journalist bij Reuters, zouden worden tegengehouden. In andere landen kunnen de geblokkeerde berichten wel geraadpleegd worden. De foto’s van Marshall hadden betrekking op de minnares van koning Vajiralongkorn in onderkleding. Volgens TechCrunch heeft de Thaise overheid aan Facebook wellicht gevraagd de berichten te blokkeren. Tijdens de eerste helft van vorig jaar had Facebook op verzoek van de Thaise overheid al een tiental berichten geblokkeerd.

Meer Nieuws

09:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-01-17

Export Ierse whiskey verdubbelt tegen einde decennium

Het exportvolume van Ierse whiskey zal tegen het einde van dit decennium een verdubbeling laten optekenen. Daarmee wordt de whiskey de sterkst groeiende geestrijke drank van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van sectororganisatie Bord Bia. Opgemerkt wordt dat vorig jaar een exportniveau van 505 miljoen euro werd bereikt. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. De groei werd vooral gedragen door de uitvoer naar de Verenigde Staten en Oost-Europa en in mindere mate Duitsland en Groot-Brittannië. Tegen het einde van volgend decennium wordt een verdere groei tot 24 miljoen kratten voorspeld.

Lees Verder

http://www.beveragedaily.com/Markets/Irish-whiskey-exports-to-double-by-2020

18:23 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Autokoper toont meer interesse in technologie

De autobestuurder toont meer interesse in de technologie van het voertuig dan in het merk of het model. Dat is de conclusie van een onderzoek van het gespecialiseerde online platform Autotrader op basis van meer dan duizend autobezitters in de Verenigde Staten. De onderzoekers kwamen tot d conclusie dat 48 procent van de ondervraagden prioriteit geeft aan technologie in verband met veiligheid en entertainment. Bovendien bleek dat er hier geen sprake is van een vaag bewustzijn of een beperkte nieuwsgierigheid, want 56 procent blijkt zijn onderzoek te hebben gedaan en perfect te weten welke technologie hun interesse wegdraagt vooraleer ze bij een dealer binnen stappen.

De onderzoekers merken op dat jonge autokopers, tussen de leeftijd van achttien en vierendertig jaar, in het algemeen een grotere technische kennis hebben en minder bereid zijn om toegevingen te doen op de services waarvan ze gebruik willen maken. Daarbij werd vastgesteld dat 55 procent van de millennials verwachten bij de aankoop van een auto voor 2.600 dollar extra technologieën te voorzien. “Technologie is voor autokopers een beslissende factor geworden bij de uiteindelijk selectie van hun nieuwe voertuig,” benadrukt Michelle Krebs, analist bij Autotrader. “De autoconstructeurs dienden dan ook innovatieve technologieën aan te bieden indien ze willen vermijden dat klanten naar de concurrenten stappen.”

Gebruiksgemak en entertainment, zoals stemherkenning en wifi, blijken de grootste interesse van de chauffeurs weg te dragen en genieten een grotere populariteit dan applicaties die de veiligheid bevorderen. Toch zegt 70 procent van de ondervraagden bereid te zijn om extra te betalen voor toepassingen die het rijcomfort van de chauffeur verbeteren, zoals cruisecontrole of technologieën om het probleem van de dode hoek aan te pakken.
Ervaring met de toepassingen zal volgens Autotrader tot een snellere adoptie van de technologie leiden. Daarbij werd vastgesteld dat driekwart van de auto’s met geavanceerde technologieën, een verbetering op het gebied van veiligheid en rijvaardigheid te hebben kunnen opmerken. Ondanks die positieve ervaringen tonen de respondenten voorlopig weinig interesse in zelfrijdende wagens. Daarbij wees 65 procent op mogelijke defecten.

Lees Verder

18:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: automotive |  Facebook |

Spaargedrag ligt bij gelovige gemeenschap op hoger niveau

Personen met een religieuze achtergrond hebben een grotere interesse in sparen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Macquarie University. Vastgesteld werd dat in de religieuze middenklasse een spaarniveau van 35 procent werd bereikt, tegenover 27 procent in het ongelovige gedeelte. Dat fenomeen moet volgens de onderzoekers worden gekoppeld aan de voorrang die spiritualiteit in de religieuze wereld krijgt boven materiële eigendommen.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-01-ethnicity-religion-financial-habits.html

18:13 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bedrijven profiteren van inspraak aandeelhouders in salarissen kader

Inspraak van investeerders in de betaling van de chief executives kan het risico op excessen beperken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan Insead. Wanneer de aandeelhouders zeggenschap krijgen over het salaris van de bedrijfsleider, kon volgens de onderzoekers onder meer een daling van de overhead-kosten worden opgetekend, terwijl de kapitaalinvesteringen toenamen. Bovendien kon ook een hoger rendement op de activiteiten van de onderneming worden opgmerkt. De onderzoekers zeggen echter dat de directieraden zich een tegenstander tonen van een inspraak van de aandeelhouders in de salarissen van de topkaders.

Lees Verder

http://phys.org/news/2017-01-investors-ceo-limits-excesses.html

18:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Corrupte ambtenaren ontsnappen moeilijker aan Chinees gerecht

In China zijn het voorbije jaar negentien corrupte ambtenaren erin gelukt naar het buitenland te ontsnappen om aan een gerechtelijke vervolging te ontsnappen. Dat betekende een daling met 89 procent tegenover twee jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het International Cooperation Bureau, een departement van de Chinese Central Commission for Discipline Inspection. Er wordt opgemerkt dat tussen die twee verschillende datums door de Chinese politiediensten ook 2.566 voortvluchtige corrupte vluchtelingen vanuit meer dan zeventig landen en regio's teruggehaald om in China voor de rechter te verschijn.

Lees Verder

https://www.ecns.cn/2017/01-10/240797.shtml

17:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Japans toerisme laat nieuw record optekenen

Het voorbije jaar hebben 24 miljoen buitenlandse toeristen een bezoek gebracht aan Japan. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Japan National Tourism Organisation. Opgemerkt wordt dat het Japanse toerisme een nieuw record heeft bereikt. Het streefdoel is om tegen het einde van dit decennium, wanneer in Tokio de Olympische Spelen en Paralympics worden georganiseerd, jaarlijks 40 miljoen toeristen te ontvangen.

Lees Verder

http://www.dw.com/en/japan-tourism-growing-rapidly/a-37071368

17:47 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument ziet technologiebedrijf als potentiële bank

Grote technologiebedrijven zouden ook met financiële diensten een omvangrijk en wereldwijd cliënteel kunnen uitbouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Accenture bij meer dan dertigduizend consumenten in achttien landen. Vastgesteld werd dat bijna 33 procent van de consumenten interesse zou hebben voor bankactiviteiten die door ondernemingen zoals Google, Facebook of Amazon zouden worden aangeboden. In de leeftijdsgroep tussen achttien en eenentwintig jaar loopt dat cijfer zelfs op tot 41 procent en in markten zoals de Verenigde Staten wordt zelfs een score van 50 procent bereikt.

De consument blijkt niet alleen voor bankservices bereid om het aanbod van de bekende technologiebedrijven te gebruiken, want 29 procent gaf toe zich ook voor verzekeringsproducten tot deze ondernemingen te willen wenden. Bovendien erkende 38 procent bereid te zijn op de deze entiteiten beroep te doen voor het inwinnen van financieel advies. “De consument verwacht dat alle zakelijke transacties het kwalitatieve niveau halen van de diensten die ze ontvangen van Google, Amazon, Facebook en Apple,” zegt Alan McIntyre, managing director van Accenture Banking. “Dat kan vooral voor de bankwereld een grote uitdaging betekenen.”

“Banken moeten filialen creëren die een geavanceerde digitale beleving garanderen, maar moeten ook een gemakkelijke locatie bieden,” benadrukt Alan McIntyre. “Tegelijkertijd moet een online digitale ervaringen worden ontwikkeld die de confrontatie met de grote technologiespecialisten kan overleven. De grote meerderheid van de hedendaagse consumenten benaderen hun bankrelaties uit en transactioneel standpunt. Om loyaliteit op te bouwen, moeten de banken zich assertiever opstellen in het gebruik dat een persoonlijk aanbod garandeert op het tijdstip en de locatie dat optimaal aan de eisen van de consument tegemoet komt.”

In Brazilië zou 60 procent van de consumenten bereid zijn om hun bankaccount naar een technologiebedrijf over te hevelen. In Indonesië en Italië worden scores van respectievelijk van 54 procent en 52 procent gehaald.

Lees Verder

17:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bank |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Chinese ecommercegroep Alibaba gaat ruimte verkopen aan boord van containerschepen. Het bedrijf heeft daarvoor een alliantie gesloten met het Deense concern Maersk, de grootste containerrederij ter wereld. Op Onetouch, een online platform dat zeven jaar geleden door Alibaba werd overgenomen, wordt het mogelijk met één klik een container te reserveren op een schip dat Maersk tussen Azië en Europa inzet. Het aanbod is voorlopig beperkt tot acht Chinese havens, waaronder Shanghai en Ningbo, maar algemeen wordt verwacht dat de dienst in de toekomst verder zal worden uitgebreid. De twee partijen zien de samenwerking als een toegevoegde waarde voor hun bestaande dienstenpakket.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) heeft het voorbije jaar 226.700 vacatures ontvangen. Dat betekent een stijging met 26,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de Vlaamse arbeidsbemiddelaar bekend gemaakt. De vraag naar werknemers is daarmee gestegen tot het hoogste niveau in vijftien jaar, toen met de verzameling van de gegevens werd gestart. Bij ondernemingen met meer dan vijftig werknemers werd een stijging met 23 procent tot 88.200 vacatures opgetekend. Bij de kleinere ondernemingen werd echter een stijging met bijna 29 procent tot 138.500 vragen opgetekend. Hooggeschoolden lieten met een groei van 38,5 procent de grootste stijging optekenen.

In Zuid-Korea is Lee Jae-Yong, vice-president van het technologieconcern Samsung, officieel is verdenking gesteld van omkoping. Samsung zou een Choi Soon-Sil, een vertrouwelinge van de Zuid-Koreaanse president Park Guen-Hye, hebben omgekocht om een fusie te helpen goedkeuren. C&T Corporation, de constructiedivisie van Samsung, zocht immers steun voor een fusie met materialenproducent Cheil Industries. De naam van Samsung circuleerde als geruime tijd een van de bedrijven die steekpenningen zouden hebben gegeven aan Soon-Sil, die veel invloed had op de president en haar macht ook gebruikte om zichzelf te verrijken. Lee Jae-Yong was eerder als getuige gehoord, maar ontkende de politieke gunsten.

Groot-Brittannië wil na de uittreding uit de Europese Unie niet alleen het aantal immigranten beperken, maar ook de aanwerving van geschoold personeel vanuit het Europese vasteland belasten. Dat heeft Robert Goodwill, Brits minister van binnenlandse zaken, gezegd. Hij stelde na de brexit voor deze werknemers een jaarlijkse heffing van 1.000 pond te willen eisen, zoals dat nu ook al voor arbeiders uit regio’s buiten de Europese Unie het geval is. Goodwill zegt dat de brexit het land de mogelijkheid geeft om de arbeidsmigratie beter te controleren. Er zouden wel mogelijke uitzonderingen worden voorzien voor sportbeoefenaars en laaggeschoolden. De liberaal-democratische oppositie is tegen het plan.

Het biotechbedrijf Ablynx gaat een experimenteel geneesmiddel testen op 180 baby's en kinderen die met respiratoir syncytieel virus (RSV), een infectie van de luchtwegen, in het ziekenhuis zijn opgenomen. Wereldwijd worden jaarlijks drie tot vier miljoen baby's en jonge kinderen met de virale infectie in het ziekenhuis opgenomen. De aandoening is ook belangrijke oorzaak van kindersterfte, maar tot nu toe zijn geen krachtige geneesmiddelen beschikbaar om het virus onschadelijk te maken. De studie van Ablynx loopt in principe tot begin volgend jaar. De eerste resultaten zullen tijdens de tweede helft van volgend jaar worden vrijgegeven. Dat zal men ook een eerste idee kunnen geven over de marktpotentie.

De Waalse openbare vervoersmaatschappij Transport En Commun (TEC) zal 298 hybride bussen aankopen. Het order heeft een waarde 104 miljoen euro. De aankoop werd door de bestuursraad van de vervoersmaatschappij goedgekeurd. Bij de Zweedse constructeur Volvo werden negentig bussen aangekocht voor een bedrag van 31,2 miljoen euro. Bij de Poolse fabrikant Solaris werden 208 bussen besteld voor een bedrag van 72,8 miljoen euro. Alle bussen zullen in Polen worden gebouwd en zullen  in de loop van de twee volgende jaren worden geleverd. Ook VDL Bus uit Roeselare had aan de aanbesteding voor beide orders deelgenomen. Het bedrijf reageert ontgoocheld op de beslissing van de vervoersmaatschappij.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) wordt volledig eigenaar van het reclamebedrijf Publifer. Tot nu toe had ook de reclamegroep Clear Channel een aandeel van 50 procent in Publifer, maar wordt door het spoorbedrijf uitgekocht. De beslissing is het gevolg van een rechterlijke uitspraak over publiciteitsborden in de stations, waarover JC Decaux, de grote concurrent van Clear Channel, een klacht had ingediend. De concessies voor de borden lieten volgens JC Decaux geen enkele buitenstaander toe en werd in die visie door de rechter gesteund. Om te vermijden dat de reclameborden moesten worden verwijderd, werd beslist dat het spoorbedrijf een belang van 100 procent in Publifer zou nemen.

Donald Trump geeft het bestuur van zijn zakenimperium over in handen van zijn twee zonen, maar weigert zijn belangen te verkopen. Daarmee gaat Trump in tegen de aanbeveling van ethische experts om risico’s op belangenvermenging tegen te gaan. Ook wanneer Trump als Amerikaans president zetelt zal hij volgens de experts immers nog altijd kans hebben financieel voordeel te halen uit de activiteiten van zijn bedrijven. De activiteiten hebben vooral betrekking op de vastgoedsector en zijn samengebracht in de Trump Organization. Norm Eisen, ethisch adviseur van Barack Obama, noemt de constructie van Trump een recept voor schandaal, corruptie en een grondwettelijke crisis.

De Belgische divisie van winkelketen Blokker wil in 110 winkels een reorganisatie doorvoeren. Dat heeft de directie tegenover de vakbonden gezegd. Verder is er volgens de vakbonden ook geen enkele verduidelijkheid gegeven. Er is niet geweten welke winkels voor een reorganisatie in aanmerking komen. Evenmin heeft men informatie over de 86 winkels die buiten de reorganisatie vallen. De vakbonden wijzen erop dat de onrust bij het personeel groeit. Eind december werd in de Luikse regio al een winkel gesloten en een tweede sluiting zou op korte termijn volgen. Sinds vorige zomer test Blokker in Waremme en Maasmechelen een nieuw winkelconcept uit. Dat model wordt mogelijk in heel België ingevoerd.

In Italië heeft de politie de zakenman Giulio Occhinionero, topman van de investeringsmaatschappij Westland Securities opgepakt op verdenking van hacking, waarbij politici, ondernemers en publiek instellingen zouden zijn geviseerd. Ook Francesca Maria Occhinionero, de zus van de zakenman, werd gearresteerd. Het duo zou duizenden email-accounts hebben gehackt. Tot de slachtoffers behoorden de gewezen Italiaanse premiers Matteo Renzi en Mario Monti en Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank. De illegaal verkregen informatie werd wellicht gebruikt om te handelen met voorkennis. De verdachten zijn volgens de politie bekend in het financiële milieu van de Italiaanse hoofdstad Rome.

Het biotechnologiebedrijf Thrombogenics gaat een experimenteel geneesmiddel (THR-317) testen bij vijftig diabetespatiënten die met oogproblemen worden geconfronteerd. Veel diabetes-patiënten kampen met oogproblemen, die uiteindelijk tot blindheid kunnen leiden. De behandeling van Thrombogenics bestaat uit drie injecties. De studie moet uitmaken of THR-317 veilig en efficiënt is in twee verschillende dosissen. De eerste resultaten worden in het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht. Ook ocriplasmine, een eerste geneesmiddel van Thrombogenics dat onder de naam Jetrea op de markt wordt gebracht, richt zich op deze doelgroep. Thrombogenics zegt in deze sector het verschil te kunnen maken.

Alphabet, het moederbedrijf van onder meer de zoekgroep Google, wil zijn satelliet-divisie Skybox verkopen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. Alphabet had Skybox, dat vorig jaar tot Terra Bella werd omgedoopt, drie jaar geleden gekocht. Skybox maakt en verkoopt satellietfoto's die onder meer worden gebruikt door Google Maps. De nieuwe eigenaar wilde de beelden echter ook beschikbaar stellen voor ander commercieel gebruik. Een potentiële overnemer is mogelijk Planet, een startup die eveneens in satellietbeelden is gespecialiseerd. Bij de verkoop zou Alphabet een deel van de aandelen van Planet in handen krijgen. Over een verkoopprijs is geen informatie beschikbaar.

De Londense luchthaven Heathrow heeft het voorbije jaar 76 miljoen passagiers. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover vorig jaar. Dat heeft Heathrow bekend gemaakt. Daarmee heeft de Britse luchthaven een nieuw record laten optekenen. Het vrachtvolume nam met 3 procent toe tot 1,5 miljoen ton. De groei kwam volgens Heathrow vooral voor rekening van grotere, zuinigere en minder lawaaierige vliegtuigen. In totaal werden op Heathrow, de drukste luchthaven van Europa, vorig jaar ruim 473.000 vliegbewegingen genoteerd. Dat betekende een stijging met 0,2 procent tegenover het jaar voordien. Voor de verdere uitbreiding is de aanleg van een derde startbaan voorzien.

De Belgische gerechtelijke instanties hebben tijdens de eerste helft van vorig jaar aan de technologiebedrijf Apple, Microsoft, Facebook, Google en Twitter 1.223 vragen om informatie gesteld. Dat betekent een stijging met ruim 16,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de krant De Tijd. Tegenover Opgemerkt wordt dat het aantal vragen tot een absoluut recordniveau is gestegen. Op de eerste plaats staat Facebook met 397 vragen, gevolgd door Microsoft (351), Google en YouTube (248), Apple (160) en Twitter (67). De speurders zeggen echter te moeten vaststellen dat de bedrijven steeds minder bereidwilligheid tonen om met de gerechtelijke instanties samen te werken.

Het voorbije jaar werd bij de aankondiging van collectieve ontslagen door bedrijven de intentie aangekondigd om 12.042 banen te schrappen. Dat betekende meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien, toen 5.209 afvloeiingen werden gemeld. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Werk. In totaal hebben het voorbije jaar in België 118 bedrijven een intentie tot collectief ontslag aangekondigd, tegenover 105 procedures het jaar voordien. De provincie Henegouwen is door de sluiting van Caterpillar uit Gosselies het grootste slachtoffer. Bij de sectoren werd de metaalindustrie het zwaarst getroffen. Het collectief ontslag bereikte de hoogste piek sinds de sluiting van Ford Genk vijf jaar geleden.

Meer Nieuws

09:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-01-17

Zelfbeeld en status cruciale pijlers luxemarkt

Zelfachting en statuspercepties zijn in opkomende markten de belangrijkste pijlers van de luxemarkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Nielsen bij meer dan dertigduizend consumenten in meer dan zestig landen. Opgemerkt wordt dat de groeiende wereldwijde middenklasse een belangrijke factor voor de luxemarkt kan worden.

Lees Verder

https://www.luxurydaily.com/self-esteem-status-perceptions-drive-premium-purchasing-in-emerging-markets-report/

17:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Minder dan vierduizend doden in Japanse verkeer

In het Japanse verkeer vielen bij ongevallen 3.904 dodelijke slachtoffers. Dat betekende een daling met 5,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers die door het Japanse National Police Agency bekend werden gemaakt. Opgemerkt wordt dat voor de eerste keer in meer dan vijfenzestig jaar opnieuw minder dan vierduizend dodelijke slachtoffers moeten worden gemeld. De Japanse autoriteiten willen het aantal verkeersdoden verder terugdringen. Tegen het einde van dit decennium zouden jaarlijks maximaal nog slechts 2.500 slachtoffers mogen worden geteld. Die intentie vormt een onderdeel van een verkeersveiligheidplan dat door de Japanse regering dit jaar werd gelanceerd.

Japan begon kort na het einde van de tweede wereld met de registratie van het aantal verkeersdoden. Sindsdien werden slechts twee keer betere resultaten opgetekend dan het voorbije jaar. Op het einde van de jaren veertig werden trouwens voor de laatste keer minder dan vierduizend slachtoffers geteld. Op het einde van de jaren zestig werd daarentegen een piek van 16.765 slachtoffers geteld. Volgens het National Police Agency moeten de positieve evoluties vooral worden toegeschreven aan een verbeterde verkeersopvoeding, technische verbeteringen aan de voertuigen en een betere verkeersinfrastructuur, zoals kruispunten met duidelijker signalisaties en beter zichtbare verkeerslichten.

Opgemerkt wordt dat bij de vijfenzestigplussers 2.138 slachtoffers moesten worden geteld. Daarmee vormt de oudere bevolkingsgroep 54,8 procent van alle verkeersdoden. Dat is het hoogste niveau sinds de tweede helft van de jaren zestig met de inzameling van de cijfers werd gestart. Daarnaast wordt opgemerkt dat bij 213 fatale ongevallen een dronken partij was betrokken. Dat was een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. Het grootste aantal fatale verkeersongevallen werd opgetekend in de prefectuur Aichi (212), gevolgd door Chiba (185) en Osaka (161). Onderaan de rangschikking volgt de prefectuur Tottori met zeventien dodelijke ongevallen.

In de prefecturen Fukui en Tokushima werden telkens 6,48 doden per honderdduizend inwoners geteld. Daarmee tonen Fukui en Tokushima zich de meest gevaarlijke regio’s van het land. Het laagste cijfer werd opgetekend in Tokio, waar 1,18 slachtoffers per honderdduizend inwoners werden geregistreerd.

Lees Verder

17:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan, mobiliteit |  Facebook |

Marketeer geeft prioriteit aan analyse-vaardigheden

De meeste marketeers vinden vaardigheden rond data-analyse belangrijker dan een bekwaamheid in sociale vaardigheden. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent BlueVenn bij tweehonderd marketeers in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Vastgesteld werd dat bijna 66 procent van de respondenten in eerste plaats naar vaardigheden met data-analyse kijkt.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2017/01/most-marketers-consider-data-analysis-skills-more-important.html

17:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Japanse vijfenzestigplussers zijn niet langer ouderen

In Japan mogen inwoners tussen vijfenzestig en vierenzeventig niet meer als een oudere bevolkingscategorie worden omschreven. Deze groep is immers fysiek en mentaal veel jonger dan hun voorgangers enkele enkele decennia geleden. Dat zeggen de Japan Gerontological Society en de Japan Geriatrics Society. Volgens de organisaties mag er pas vanaf vijfenzeventig jaar gewag worden gemaakt van ouderen. Bovendien werd voorgesteld een nieuwe leeftijdscategorie in te voeren. Mensen die de leeftijd van negentig jaar hebben bereikt, zouden daarbij in de categorie superouderen worden ondergebracht.

“In de leeftijdsgroep tussen vijfenzestig en vierenzeventig jaar is men nog altijd een steunpijler van de maatschappij en heeft men meestal geen bijstand van de overheid nodig,” zeggen de initiatiefnemers. “In vergelijking met één of twee decennia geleden zijn de huidige senioren fysiek tussen vijf en tien jaar jonger. Diverse studies hebben uitgewezen dat deze leeftijdsgroep mentaal en fysiek een goede gezondheid kent en zich nog altijd actief in sociale activiteiten engageert.” Op dit ogenblik vertegenwoordigen senioren ongeveer 27 procent van de bevolking. Wanneer echter de leeftijd tot vijfenzeventig jaar wordt opgetrokken, zou het aandeel van dit categorie tot ongeveer 13 procent worden teruggebracht.

“Een dergelijke maatregel moet echter goed worden bestudeerd, want er moet met een aantal consequenties rekening worden gehouden,” benadrukt Hiroko Kase, professor sociaal welzijn aan de Waseda University. “Indien de pensioenleeftijd wordt verhoogd, moet er ook worden gegarandeerd dat de betrokkenen ook daadwerkelijk de mogelijkheid krijgen om hun baan efficiënt te blijven uitvoeren. De verhoging van de pensioenleeftijd mag in geen geval louter een oplossing zijn om de desastreuze toestand van de sociale zekerheid aan te pakken.” Over vijfenveertig jaar zullen vijfenzestigers bijna 40 procent van de Japanse bevolking vertegenwoordigen en daarmee een zware druk op de sociale zekerheid zetten.

Lees Verder

17:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan, ouderen |  Facebook |

Virtuele realiteit maakt indruk op de consument

Consumenten die één keer met virtuele realiteit in contact zijn gekomen, zijn meestal overtuigd van de waarde van het product. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent YuMe bij meer dan achthonderd consumenten in de Verenigde Staten naar de interesse voor immersieve technologie, die de grenzen tussen reële en gesimuleerde werelden doet vervagen. Bij consumenten die virtuele realiteit hebben uitgeprobeerd, blijkt immers 63 procent van mening te zijn dat het concept de volgende grote technologische doorbraak zal worden. Bedrijven die zich als early adopters van virtuele realiteit opwerpen, worden door 51 procent van de consumenten bovendien als een innovator bestempeld.

YuMe stelde vast dat 89 procent al van virtuele realiteit heeft gehoord, terwijl 29 procent de technologie daadwerkelijk zelf heeft uitgeprobeerd. Virtuele realiteit geniet daarbij de grootste bijval, gevolgd door 360 graden-video (13 procent) en augmented reality (9 procent). Bij de respondenten die in werkelijkheid al met virtuele realiteit in contact zijn gekomen, zegt 60 procent dat de toepassingen een positieve perceptie over het merk creëert. Bovendien laat 50 procent zich ontvallen bereid te zijn om op reclame in virtuele realiteit te reageren. Verder bleek dat 60 procent ervan overtuigd te zijn dat virtuele realiteit een engagerende ervaring kan creëren.

“Het lijkt dat bij het publiek een duidelijk toename van de interesse voor reclame in virtuele realiteit kan worden opgetekend,” benadrukt Tripp Boyle, analist bij YuMe. “Intelligente merken en reclamemakers die op een authentieke manier met de consument een interactie willen opstarten en een hoger engagement nastreven, zouden dan ook de inzet van deze nieuwe reclameformaten moeten overwegen. Deze ondernemingen kunnen immers door hun innoverende imago een verhoogde belangstelling van de consument verwachten. De onderzoekers melden tenslotte nog dat ruim 50 procent van de consumenten toegeeft in een omgeving met 360 graden-video wellicht sneller op reclame te zullen inspelen.

Lees Verder

17:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: virtuele realiteit |  Facebook |

Digitale sector belangrijke jobmotor voor Chinese economie

De snelgroeiende digitale economie zal in China de volgende twintig jaar 415 miljoen extra arbeidsplaatsen creëren. Daarbij zullen een aantal repetitieve en voorspelbare functies worden opgeslorpt, maar in totaliteit zullen veel meer opportuniteiten worden geboden. Dat blijkt uit een rapport van analist Boston Consulting Group en de Chinese denktank AliResearch. Er wordt opgemerkt dat de Chinese internet-economie tegen die deadline wellicht een waarde zal hebben van 16 biljoen dollar. Tegelijkertijd zal het aandeel van de technologie in het Chinese bruto binnenlandse product tot 48 procent oplopen. Een groot deel van de nieuwe banen zal echter door zelfstandigen worden ingevuld.

Een pakket laaggeschoolde en repetitieve banen zal worden vervangen door robots, artificiële intelligentie en intuïtieve technologieën zoals touchscreens, spraaktechnologie en stemherkenning,” benadrukt Gao Hongbing, hoofd van AliResearch. “Tegelijkertijd zal technologie echter ook nieuwe opportuniteiten creëren.” Verwezen wordt naar Duitsland, waar drones en automatisering op de fabrieksvloer wellicht 610.000 banen zullen kosten, maar dankzij technologische innovaties tegen het midden van het volgende decennium ook 960.000 extra opportuniteiten zal bieden in informatica en communicatie. Daardoor wordt netto een bedrijf met het huidige personeelsbestand van Siemens gecreëerd.

Volgens AliResearch zullen over twintig jaar door online platformen 400 miljoen zelfstandige banen worden aangeboden. Daarmee wordt volgens de denktank ook definitief afscheid genomen aan de traditionele achturen-werkdag. Hao Jian, hoofdconsulent van het Chinese wervingsbedrijf Zhaopin.com, zegt en gelijkaardige trend te hebben opgetekend. “Werknemers hoeven niet langer in dienst van één bedrijf te blijven, maar kunnen op projectbasis voor diverse opdrachtgevers werken,” benadrukt hij. Hao Jian merkt daarbij op dat de vraag naar parttime-banen het voorbije jaar een groei met 113 procent heeft laten optekenen. Geen enkele andere sector van de arbeidsmarkt kon dergelijk succes melden.

Het rapport verwijst naar een studie van de Wereldbank, waar geraamd wordt dat tussen 55 procent en 77 procent van de Chinese laaggeschoolde werknemers door technologie zouden kunnen worden vervangen. Daarbij worden werknemers opgeroepen vaardigheden te verwerven die niet gemakkelijk door digitale technologieën kunnen worden vervangen.

Lees Verder

17:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china |  Facebook |

Uitstellen moederschap vooral ingegeven door familiale omgeving

Het uitstellen van het moederschap heeft wellicht minder te maken met onderwijs dan algemeen wordt gedacht. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de University of Oxford in Groot-Brittannië. De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat elk jaar bijkomend onderwijs na de lagere school het moederschap met gemiddeld zes maanden uitstelt. Tegelijkertijd kon daarbij echter ook een grote invloed van de familiale achtergrond worden opgemerkt. Wanneer de impact van de sociale, economische en genetische factoren wordt weggenomen, blijkt dat onderwijs alleen slechts voor een uitstel van anderhalve maand zorgt.

“Vaak wordt opgemerkt dat vrouwen het moederschap uitstellen om langer te kunnen investeren in hun studies, zodat ze over hogere kwalificaties kunnen beschikken,” zegt onderzoeksleider Felix Tropf, professor sociologie aan de University of Oxford. “Er moet nu echter vastgesteld worden dat de impact van opleiding op het moederschap veel beperkter is dan tot nu toe werd aangenomen. Gesteld kan worden dat in realiteit zowel opleiding als moederschap in belangrijke mate worden gestuurd door de familiale achtergrond. Onder meer kan worden opgemerkt dat de familiale omgeving voor de nodige sociale en financiële ondersteuning zorgen en de genen voor het reproductieve gedrag doorgeven.”

“Een groot gedeelte van de opgemerkte band tussen opleiding en moederschap in andere studies kan in werkelijkheid door de familiale omgeving worden verklaard,” benadrukt professor Tropf. “Geïsoleerd heeft onderwijs een veel beperkter effect.” De onderzoekers zeggen nog dat de leeftijd waarop de vrouw haar educatieve vorming afbreekt, gedurende de twintigste eeuw een constante stijging heeft gekend. Datzelfde verband kan volgens hen echter niet worden gelegd met het moederschap. Tijdens de babyboom waren moeders nog steeds relatief jong, maar kenden wel een opvallend hogere opleiding. Pas in de jaren zestig begonnen vrouwen het moederschap uit te stellen, wat met de contraceptieve pil wordt gelinkt.

Vrouwen na de jaren zestig stelden het moederschap met gemiddeld 2,7 jaar uit tegenover het einde van de tweede wereldoorlog. De hogere opleiding vertegenwoordigde volgens de onderzoekers echter amper 6 procent van dat uitstel.

Lees Verder

17:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moederschap |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Volkswagen betaalt waarschijnlijk 4,3 miljard dollar aan Amerikaanse autoriteiten om verdere vervolging vanwege het dieselschandaal in de Verenigde Staten te ontlopen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Naast de boete belooft het bedrijf ook belangrijke hervormingen, waaronder de aanstelling van een onafhankelijke toezichthouder, die de volgende drie jaar de bedrijfsvoering moet controleren. Bij de overeenkomst bekent Volkswagen ook zich schuldig gemaakt te hebben aan inbreuken tegen de Amerikaanse wetgeving. De overeenkomst moet nog wel door een aantal Amerikaanse rechtbanken worden goedgekeurd. Eerder werden al akkoorden gesloten over compensaties van slachtoffers.

Het bedrijf Waymo, onderdeel van de groep Alphabet, start eind januari in een aantal Amerikaanse regio op de openbare weg tests met zelfrijdende staitonswagens, die door autobouwer Fiat werden geleverd. Dat heeft Waymo bekend gemaakt tijdens de North American International Auto Show in Detroit. De tests zijn voorzien in Mountain View in Californië en Phoenix in Arizona. Jeff Krafcik, chief executive van Waymo, benadrukt dat alle technologie voor de zelfrijdende functies in eigen huis werden ontwikkeld. Daardoor kunnen de kosten voor een zelfrijdende auto volgens Krafcik gevoelig worden verlaagd. Hij benadrukt wel dat Waymo geen intentie heeft een technologie-leverancier voor andere autobouwers te worden.

De Chinese internetgroep Alibaba wil een miljoen extra banen creëren in de Verenigde Staten. Dat heeft Jack Ma, topman van Alibaba, tijdens een onderhoud met toekomstig Amerikaans president Donald Trump bekend gemaakt. Alibaba zou volgens Ma plannen hebben om zijn platformen gemakkelijker toegankelijk te maken, zodat ook kleinere Amerikaanse bedrijven de mogelijkheid zouden hebben hun producten in China te promoten. De plannen van Ma passen in de strategie van Trump, die erop aanstuurt dat grote multinationals voor een grotere tewerkstelling in de Verenigde Staten zorgen. Alibaba kan bovendien door de samenwerking mogelijk ontsnappen aan hogere invoerheffingen die Trump wil introduceren.

Google voert met de Italiaanse belastingdienst gesprekken over de regeling van een fiscaal dispuut. Google zou tussen 270 miljoen euro en 280 miljoen euro betalen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. De Italiaanse belastingdienst beschuldigt Google ervan begin dit decennium 227 miljoen euro verschuldigde belastingen niet te hebben afgedragen. De Italiaanse fiscale autoriteiten zouden het voorstel bekijken. De Italiaanse overheid zou vooral garanties willen dat Google ook in de toekomst in het land belastingen zal blijven betalen. Het Italiaanse parlement stemde vier jaar geleden een wet die de fiscale aanpak van grote bedrijven moet vergemakkelijken.

Het wereldkampioenschap voetbal zal in de toekomst met achtenveertig landenploegen worden gespeeld. Dat heeft de Fédération Internationale of Football Associations (Fifa) beslist. Op dit ogenblik wordt de eindronde van de World Cup betwist met tweeëndertig teams, maar dankzij de nieuwe regeling, die over negen jaar ingaat, kan volgens Gianni Infantino, voorzitter van de Fifa, een groter aantal landen aan het evenement deelnemen. Er is echter ook veel kritiek op de beslissing. Onder meer wordt opgemerkt dat de uitbreiding vooral uit financiële overwegingen is ingegeven. Volgens sommige ramingen zou er gerekend kunnen worden op ongeveer 640 miljoen euro.

Na de verkoop van zijn kernactiviteiten aan Verizon, zal het internetbedrijf Yahoo de resterende activiteiten onder de naam Altaba verder zetten. Dat is gebleken uit documenten over de documenten die bij de Amerikaanse autoriteiten werden gedeponeerd. Verizon zou de kernactiviteiten van Yahoo voor een bedrag van 4,8 miljard dollar overnemen. Altaba zal de participaties van het internetbedrijf in Yahoo Japan (35,5 procent) en het Chinese Alibaba (15 procent) overkoepelen. Tevens werd bekend dat Marissa Mayer, chief executive van Yahoo, het bedrijf zal verlaten. Dat geldt ook voor David Flo, één van de oprichters van het bedrijf. De overname van Yahoo door Verizon is nog niet helemaal gegarandeerd.

Doe-het-zelfketen Brico is van plan 100 arbeidsplaatsen te schrappen en zijn personeel flexibeler in te zetten. Dat heeft de directie van het bedrijf aan zijn werknemers bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat kostenbesparingen moeten worden doorgevoerd om het hoofd boven water te kunnen houden in de prijzenslag met concurrenten Gamma en Hubo. Tegelijkertijd moeten volgens Brico ook financiële middelen worden vrijgemaakt om de mogelijkheden op het gebied van ecommerce uit te breiden. Er zijn geen ontslagen gepland. Gerekend wordt op een natuurlijk verloop. Brico heeft in België een netwerk van honderdveertig winkels en heeft op dit ogenblik ongeveer tweeduizend werknemers.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is het meest milieuvriendelijke technologiebedrijf van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van milieuvereniging Greenpeace. Apple gaat in de rangschikking de bedrijven Google en Facebook vooraf. Apple voert voor het derde jaar op rij de ranglijst aan. Onder meer wordt erop gewezen dat het nieuwe hoofdkantoor van Apple volledig op hernieuwbare energie zal werken. Bovendien ligt het dak bezaaid met zonnepanelen. Daarmee doet Apple het volgens Greenpeace beter dan andere technologiebedrijven. De milieuvereniging zegt in het algemeen te kunnen vaststellen dat technologiebedrijven meer inspanningen doen om energie te besparen.

De Franse energiegroep Areva, constructeur van nucleaire reactoren, mag worden opgesplitst. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Areva wordt sinds de kernramp van Fukushima in Japan zes jaar geleden met moeilijkheden geconfronteerd. De gebeurtenissen in Japan hebben immers wereldwijd vragen doen rijzen over kernenergie. Bovendien heeft de bouw van een reactor in Finland zware vertragingen opgelopen. Areva zou de bouwactiviteiten rond kernreactoren willen doorverkopen aan Electricité de France (EdF). Zelf zou Areva actief blijven in de ontginning en verrijking van uranium. Het bedrijf krijgt bij de opsplitsing ook een bedrag van 4,5 miljard euro van de Franse staat.

De Franse groep L’Oréal neemt de huidverzorgingsmerken CeraVe, AcneFree en Ambi over van het Canadese farmacieconcern Valeant. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,3 miljard dollar. Dat heeft L’Oréal bekend gemaakt. De drie betrokken merken vertegenwoordigen gezamenlijk een jaaromzet van ongeveer 168 miljoen dollar, maar passen volgens L’Oréal uitstekend bij zijn bestaande aanbod in de Verenigde Staten. Verder werd bekend dat Valeant zijn farmaceutische divisie Dendreon voor 820 miljoen dollar aan het Chinese conglomeraat Sanpower verkoopt. De transacties moeten Valeant de kans zijn schuldenlast, die tot 30 miljard dollar is opgelopen, af te bouwen.

Het Franse technologiebedrijf Parrot schrapt 290 arbeidsplaatsen. De ontslagen vallen de dronedivisie van de onderneming. Dat heeft het bedrijf gemeld. De directie zegt zich in de toekomst te willen toespitsen op een kleiner aantal producten. Alleen op die manier kan volgens Parrot op langere termijn de verkoop van drones winstgevend blijven. Ongeveer driekwart van de omzet van het bedrijf wordt door drones gegenereerd. Daarnaast verkoopt Parrot onder meer voor de omzet. Naast drones verkoopt Parrot onder meer ook audioproducten en intelligente bloempotten. Een apart dochterbedrijf maakt infotainmentsystemen voor auto's. Het bedrijf boekte tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van 85 miljoen euro.

De taxi-applicatie Uber gaat steden toegang geven tot verzamelde ritinformatie van zijn gebruikers. Daardoor moet het mogelijk worden een beter inzicht te verwerven in de stedelijke verkeersstromen. Dat heeft Uber gemeld. Steden krijgen alleen inzicht in anonieme data over wijken. Gegevens over individuele gebruikers of adressen zijn niet beschikbaar. Met de gegevens, die worden verzameld op de site Uber Movement, kunnen steden piekuren en populaire routes door hun buurten identificeren. Op die manier moeten de steden volgens Uber onder meer kunnen achterhalen welke infrastructuur eerst voor vernieuwing in aanmerking komt. Op termijn zal Uber Movement voor iedereen worden opengesteld.

In Marokko is het voortaan verboden om boerka’s en niqaabs te produceren of verkopen. Dat heeft de Marokkaanse regering bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat het verbod de veiligheid van de maatschappij moet garanderen. In Marokko begonnen de voorbije jaren steeds meer vrouwen een boerka of niqaab te dragen. Er wordt echter opgemerkt dat criminelen van de kledingstukken al herhaaldelijk gebruik hebben gemaakt om misdaden te plegen. Het is nog niet duidelijk of er op termijn ook een verbod komt op het dragen van de boerka of de niqaab. Beide kledingstukken kunnen nu nog in het buitenland worden besteld. In sommige zwembaden in Marokko is ook het dragen van een boerkini verboden.

In Hong Kong is de Britse journaliste Clare Hollingworth (105) overleden. Hollingworth werd wereldberoemd nadat ze in de Britse krant Daily Telegraph op het einde van de jaren dertig een grote Duitse troepenconcentratie aan de Poolse grens had gemeld. Daarmee was Hollingworth de eerste journalist die melding maakte van de tweede wereldoorlog. Het bericht zou later als de primeur van de eeuw worden bestempeld. Na de oorlog berichtte Hollingworth onder meer vanuit Vietnam, Algerije en het Midden-Oosten. In de eerste helft van de jaren zestig bezorgd Hollingworth de krant The Guardian een nieuwe grote primeur, toen ze onthulde dat de Britse spion Kim Philby een dubbelagent was en voor de Sovjet-Unie werkte.

In Zwitserland kunnen moslimmeisjes verplicht worden deel te nemen aan gemengde zwemlessen op school. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens beslist. Daarbij wordt opgemerkt dat een volwaardige opleiding die de kans op sociale integratie bevordert, moet primeren boven de wens om meisjes niet een gemengde zwemlessen te laten deelnemen. Het dossier gaat negen jaar terug, toen een Zwitserse moslimfamilie twee dochters niet langer aan de gemengde zwemlessen wou laten deelnemen. De zwemlessen zijn echter verplicht en twee jaar later werd de familie veroordeeld tot een boete van 1.400 Zwitserse frank. De ouders gingen echter in beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Meer Nieuws

09:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-01-17

Recruteringsproces wordt vaak met vooroordelen gecontamineerd

Het recruteringsproces wordt vaak met vooroordelen gecontamineerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Cornell University. Bedrijven die een gekwalificeerd en divers personeelsbestand willen uitbouwen, moeten volgens de onderzoekers dan ook gericht actie ondernemen om die vooroordelen te elimineren.

Lees Verder

http://www.news.cornell.edu/stories/2017/01/study-examines-how-bias-affects-hiring-practices

17:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Succes phishing in hand gewerkt door overdreven zelfvertrouwen

Het succes van phishing wordt mee in de hand gewerkt door de slordigheid van email-ontvangers met een overdreven zelfvertrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Texas. De meeste consumenten blijken er immers van overtuigd in staat te zijn om malafide emails gemakkelijk te identificeren.

Lees Verder

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/uota-uss010617.php

17:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tweetaligheid beschermt brein tegen verouderingsproces

Tweetaligheid kan mogelijk het brein beschermen tegen de impact van het verouderingsproces. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Université de Montréal in Canada. Opgemerkt wordt dat tweetaligheid het brein oefent om efficiënt en economisch met zijn middelen om te springen en daarmee hersenkracht te sparen.

Lees Verder

http://nouvelles.umontreal.ca/en/article/2017/01/09/bilingualism-may-save-brain-resources-as-you-age/

17:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China werpt zich op tot wereldwijd leider in duurzame energie

China is wereldwijd leider in duurzame energie. Dat blijkt uit een rapport van het  Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA). Daarbij wordt opgemerkt dat de Chinese buitenlandse investeringen in hernieuwbare energie vorig jaar met 60 procent zijn gestegen tot een recordbedrag van 32 miljard dollar.

Lees Verder

http://indianexpress.com/article/world/china-takes-global-lead-in-clean-energy-report-4463964/

17:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Opleiding basis van romantische aantrekkingskracht?

Opleiding is wellicht één van de sterkste factoren die in een romantische relatie de wederzijdse aantrekkingskracht kan opwekken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of East Anglia bij zestienhonderd samenwonende of gehuwde personen in Groot-Brittannië. Er was al langer geweten dat meestal een partner met gelijkaardige eigenschappen wordt nagestreefd, maar nu komt daarbij volgens de onderzoekers voor de eerste keer het onderwijsniveau als een cruciaal element naar boven. Er moet volgens de wetenschappers rekening mee worden gehouden dat die selectie op onderwijsniveau nog met elke generatie meer bepalend zal worden.

“Velen veronderstellen dat de aantrekkingskracht in een romantische relatie vooral in fysieke of mentale eigenschappen moet worden gezocht, maar de werkelijkheid blijkt veel pragmatischer motieven aan te reiken,” zegt onderzoeksleider David Hugh-Jones, docent economie aan de University of East Anglia. “Er moest immers worden vastgesteld dat vooral gemeenschappelijke educatieve niveaus een belangrijke basis voor een partnership kunnen vormen. Personen met een hoog onderwijsniveau bleken vooral te streven naar partners met gelijkaardige genen, waardoor ook kinderen met eenzelfde educatieve capaciteiten worden geboren.”

“Het onderzoek veronderstelt een genetische stimulans om op zoek te gaan naar een partner met eenzelfde onderwijsniveau,” zegt Hugh-Jones. “Die vaststelling is van groot belang voor de maatschappij, de genetisch structuur en daarmee ook de evolutionaire ontwikkeling van de volgende generaties. Mogelijk zal deze vorm van selectie in de volgende generaties immers leiden tot een grotere genetische en sociale ongelijkheid. Wanneer de toenemende sociale ongelijkheid wordt gedreven door een groeiende biologische ongelijkheid, kunnen immers de ongelijkheden in de maatschappij mogelijk moeilijker worden overwonnen. Daardoor kan ook de selectie op basis van onderwijsniveau met elke generatie nog scherper worden.”

Lees Verder

17:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: opleiding |  Facebook |

Lokaal café biedt community een groter welzijn

Een matige alcoholconsumptie kan mogelijk worden gelinkt aan een verhoogd welzijn. Die positieve impact is te danken aan de verbeterde sociale interactie die kan worden gegenereerd door samen met vrienden een consumptie te nemen in het lokale café. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Oxford. Consumenten die kunnen terugvallen op een plaatselijke pub die ze geregeld bezoeken, bleken volgens de onderzoekers gekenmerkt te worden door een grotere sociale betrokkenheid en tevredenheid en zouden ook meer geneigd zijn andere leden van hun community te vertrouwen.

“Personen die geen lokale stamkroeg hebben, bleken opvallend kleinere sociale netwerken te hebben en bleken ook minder engagement en vertrouwen te tonen in de lokale gemeenschap,” getuigt onderzoeksleider Robin Dunbar, professor experimentele psychologie aan de University of Oxford. De onderzoekers zeggen verder vastgesteld te hebben dat de bezoekers van lokale pubs ook de neiging hadden om in kleinere groepen te socialiseren, waardoor een stimulans werd gecreëerd om de hele groep bij de conversaties te betrekken. In bars in de grotere stadscentra bleek daarentegen in grotere gezelschappen bezocht te worden, waardoor minder gelegenheid voor groepsconversaties ontstaan.

“Het onderzoek toont dat een geregeld bezoek aan de lokale pub een rechtstreekse impact kan hebben op de omvang van de sociale netwerken van de consument en het engagement van het individu met de lokale gemeenschap,” benadrukt professor Dunbar. “Die consequenties kunnen op hun beurt een belangrijke impact hebben op de levenstevredenheid. De sociale netwerken vormen de sterkste buffer tegen mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Terwijl pubs in een community vooral voor de socialisering moeten zorgen, blijkt de alcohol een stimulans te geven aan de endorfine-systemen, die de vorming van sociale banden aanmoedigen.”

“Het persoonlijke welzijn en geluk heeft niet alleen een grote impact op het individuele leven, maar op de volledige gemeenschap,” benadrukt ook Colin Valentine, voorzitter van de Britse Campaign for Real Ale (Camra). “Pubs bieden een sociale omgeving om met vrienden een drank te consumeren in een verantwoordelijke en sociaal gecontroleerde omgeving.”

Lees Verder

17:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: café |  Facebook |

Jonge Chinezen tonen toenemende interesse in wijn

Er kan op de Chinese wijnmarkt een duidelijke verschuiving worden opgemerkt. De sector is niet langer meer het exclusieve terrein van topambtenaren en hoge bedrijfskaders, maar breidt zich uit naar de gewone consumentenmarkt. Dat staat in een rapport van de financiële groep Rabobank over de Chinese wijnmarkt. Die evolutie heeft volgens het rapport diverse implicaties. Onder meer wordt opgemerkt dat de intrede van de nieuwe consumentgroep heeft geleid naar een toenemende interesse in producten uit lagere prijscategorieën. Bovendien worden op de Chinese importmarkt meer landen van herkomst opgemerkt.

"Tot recent was de Chinese wijnimport vooral gericht op de consumptie door de ambtenarij en het bedrijfsleven," zegt onderzoeker Marc Soccio, analist bij Rabobank. "Er wordt nu echter een belangrijke evolutie opgemerkt in de manier waarop wijn in China wordt verdeeld, aangekocht en geconsumeerd. Daarbij is er vooral sprake van een verschuiving naar de jonge Chinese retail-consument die een grotere interesse in de wijnmarkt toont en daarbij belangstelling laat blijken voor de buitenlandse wijncultuur, waarin hij zich ook verder wil verdiepen. Daarbij blijkt een grotere bereidheid wijn aan te kopen voor de persoonlijke en sociale consumptie, terwijl de uitgaven zich vroeger vooral in de cadeausector situeerden.”

Deze evoluties hebben er volgens Soccio echter ook voor gezorgd dat de Chinese wijnconsument tevens een grotere prijsgevoeligheid vertoont dan in het verleden. Daardoor is ook het prijsniveau van de ingevoerde wijnen gedaald. Goedkopere producten laten dan ook de sterkste groei optekenen, waardoor op de Chinese markt meer Spaanse, Chileense en Italiaanse wijnen kunnen worden aangetroffen. Franse en Australische wijnen blijven echter de invoer domineren en hebben een gezamenlijk aandeel van 55 procent op de Chinese wijnimport. In waarde loopt dat aandeel zelfs op tot 70 procent. De import vertegenwoordigt op dit ogenblik ongeveer één derde van de totale Chinese wijnconsumptie.

China voert inmiddels 33 procent meer wijnen in dan Canada. Amper vijf jaar geleden lag de wijnimport in Canada nog 20 procent hoger dan in China.

Lees Verder

17:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wijn, china |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Duitse autobouwer Mercedes heeft het voorbije jaar 2,08 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee is Mercedes opnieuw de grootste constructeur van luxewagens ter wereld geworden. Bij aartsrivaal BMW werd immers een stijging met 5 procent tot 2 miljoen exemplaren gemeld. Op de derde plaats staat Audi, waar een groei met 3,8 procent tot 1,87 miljoen wagens werd opgetekend. Mercedes wijst erop al zes jaar op rij een recordverkoop te kunnen melden. De sterke groei is grotendeels te danken aan het succes van de compacte modellen. Mercedes had gepland tegen begin volgend decennium opnieuw de grootste verkoper van luxewagens te worden.

Lingeriegroep Van De Velde heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 206,6 miljoen euro. Dat betekende een daling met 1,1 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee moet het bedrijf voor de eerste keer sinds zijn beursgang twintig jaar geleden een omzetdaling melden. De terugval wordt vooral toegeschreven aan de brexit, die de koers van het Britse pond heeft doen dalen, zodat ook de inkomsten van Rigby & Peller, de Britse dochter van Van De Velde, werden aangetast. Zonder de ongunstige valuta-effecten zou de omzet een status-quo hebben laten optekenen. In de Verenigde Staten, waar een omzetdaling met 20 procent werd genoteerd, blijven de activiteiten van de groep echter onder druk staan.

De Europese Commissie heeft een budget van 20,3 miljoen euro voorzien voor de tweede fase van Demotide, een testproject voor getijdenenergie in het noorden van Schotland. De coördinatie van het project werd toegewezen aan Blue Energy, dochteronderneming van de Vlaamse baggergroep Deme. Demotide wekt elektriciteit op door gebruik te maken van de schommelingen van het waterpeil door eb en vloed. De getijden kunnen onderwaterturbines aandrijven, waardoor het mogelijk wordt elektriciteit op te wekken. Demotide krijgt vier turbines van 1,5 megawatt. Het project moet voldoende energie leveren om 2.600 huishoudens van elektriciteit te voorzien. In totaal kost Demotide 48 miljoen euro.

De Amerikaanse activistische belegger Eric Knight heeft een belang van 1 procent genomen in het Duitse energieconcern Eon. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Knight Vinke zou met zijn participatie Eon te dwingen om over te gaan tot een afsplitsing van zijn netwereken, die immers meer waard zouden zijn dan de hele onderneming. Eon stootte eerder al zijn divisie fossiele brandstoffen op. Knight Vinke probeerde met zijn participaties eerder ook al de Franse nutsholding Suez en de olieconcerns Shell en Eni tot actie te dwingen. Niet alle inspanningen van de activistische belegger leverden echter de verhoopte resultaten op.

De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) heeft het biotechbedrijf Thrombogenics uit Leuven een boete van 250.000 euro opgelegd. De sanctie is het gevolg van nalatigheid in de communicatie van het bedrijf drie jaar geleden, toen het bedrijf met een aantal belangrijke tegenslagen werd geconfronteerd. Jetrea, een middel tegen oogaandoeningen dat Thrombogenics op de markt had gebracht, bleek minder bijval te genieten dan werd verwacht, zodat de onderneming tot een koerswijziging diende over te gaan. Volgens de Belgische financiële autoriteit had het bedrijf echter nagelaten om de markt van die strategieverandering op de hoogte te brengen.

In de Verenigde Staten is Oliver Schmidt, een kaderlid van Volkswagen, door het Federal Bureau of Investigation (FBI) gearresteerd. De arrestatie kadert in het onderzoek naar de emissiefraude bij Volkswagen. Oliver Schmidt was tot twee jaar geleden Amerikaans milieuverantwoordelijke van Volkswagen. Hij wordt ervan beticht de autoriteiten bewust te hebben misleid. Volgens een aantal waarnemers blijft het mogelijk niet bij deze arrestatie en worden aanklachten tegen meer bestuurders van Volkswagen voorbereid. Volkswagen gaf twee jaar geleden toe 11 miljoen dieselwagens, waaronder 600.000 exemplaren in de Verenigde Staten, met fraudulerende software te hebben uitgerust.

De Italiaans-Amerikaanse autobouwer Fiat-Chrysler zal in de Verenigde Staten de volgende jaren tweeduizend banen creëren. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Tot eind dit decennium zal in twee fabrieken van de groep in Michigan en Ohio 1 miljard dollar worden geïnvesteerd. Die investeringen zullen volgens de groep niet alleen een positieve impact hebben op de tewerkstelling, maar bovendien ook de industriële basis van Fiat-Chrysler in de Verenigde Staten versterken. Fiat-Chrysler besliste recent nog het model Jeep Compass voortaan in Mexico te produceren en vanaf eind januari in de Verenigde Staten te importeren. Donald Trump wil dat Amerikaanse bedrijven meer in eigen land produceren.

Autobouwer Rolls-Royce heeft het voorbije jaar 4.011 wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Alleen drie jaar geleden werd met een verkoop van 4.063 exemplaren een beter resultaat opgetekend. Het bedrijf zegt weinig hinder ondervonden te hebben van de moeilijke marktomstandigheden die het voorbije jaar in de luxesector werden opgemerkt. In Noord-Amerika en Latijns-Amerika, de grootste afzetmarkt van het merk, werd een groei met 12 procent opgetekend. Ook in Europa en Azië werd een stijging met respectievelijk 28 procent en 5 procent gemeld. Alleen in het Midden-Oosten werd een daling opgetekend.

Het restaurantconcern McDonald’s verkoopt een meerderheidsbelang in zijn Chinese portefeuille aan een consortium van het Chinese staatsconglomeraat Citic en de Amerikaanse investeerder Carlyle Group, die een belang van 80 procent in de activa verwerven. McDonald’s behoudt een minderheidsbelang van 20 procent. De Chinese activa van McDonald’s worden geraamd op een bedrag van bijna 2,1 miljard dollar. De groep heeft op het Chinese vasteland een netwerk van ruim 2.400 filialen. Daarnaast zijn er ook meer dan 240 vestigingen in Hongkong. De volgende vijf jaar zouden 1.500 nieuwe filialen worden geopend. McDonald’s wil in Azië echter overstappen op een minder kapitaalintensief franchisemodel.

In de Verenigde Staten wordt VCA Animal Hospitals, exploitant van dierenklinieken, door het concern Mars overgenomen. Dat heeft Mars bekend gemaakt. Met de overname is een bedrag gemoeid van ruim 9 miljard dollar. VCA Animal Hospitals werd in het midden van de jaren tachtig van de voorbije eeuw opgericht en heeft in de Verenigde Staten en Canada een netwerk van achthonderd dierenziekenhuizen en zestig diagnostische laboratoria. Het bedrijf is daarmee één van de grootste partijen in dierengezondheidszorg. Mars is ook al eigenaar van Banfield Pet Hospitals, maar heeft ook een belangrijke divisie dierenvoeding, die merken zoals Pedigree, Whiskas en Sheba omvat.

Luchtvaartmaatschappij VLM Airlines behoudt zijn standplaats in Antwerpen en overweegt geen verhuis naar Slovenië, zoals een aantal media hadden bericht. Dat heeft een woordvoerder van SHS Antwerp Aviation, het bedrijf dat VLM Airlines midden vorig jaar heeft overgenomen, gezegd. SHS Antwerp Aviation werkt aan een doorstart van VLM Airlines, maar nam met een Sloveense dochter recent ook Edvard Rusjan Airport in de Sloveense stad Maribor over. Bovendien werd de merknaam VLM Airlines ook in Slovenië geregistreerd. Dat deed vermoedens rijzen over een mogelijke verhuis, maar die plannen worden met klem ontkend. De registratie van de merknaam zou enkel uit voorzorg zijn gebeurd.

Belgische gezinnen hebben vorig jaar 93 terawattuur aardgas verbruikt. Dat was een stijging met 5,6 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van Fluxys, beheerder van het Belgische gasnet. Er is sprake van een opmerkelijke stijging, die volgens het bedrijf echter gemakkelijk kan worden verklaard. Het voorbije jaar kende op het gebied van temperatuur een normaal verloop, terwijl het jaar voordien gevoelig warmer bleek, waardoor de huishoudens minder aardgas verbruikten. De totale trafieken stegen met 2,1 procent tot 179,4 terawattuur. Bij de elektriciteitscentrales was er een tijding met 0,2 procent naar 44,7 terawattuur, maar de industrie toonde een daling met 3,2 procent tot 43,1 terawattuur.

De Waalse regering legt, samen met een aantal gokwebsites, bij het Grondwettelijk Hof klacht neer tegen de invoering van een btw-heffing op online gokken. Oorspronkelijk had de federale regering een btw-heffing willen invoeren op alle kansspelen, maar na protest van de Waalse regering werd beslist om alleen online gokken aan de nieuwe heffing te onderwerpen. De goksector is met vier casino’s en meer dan tachtig speelhallen immers een belangrijke factor in de Waalse economie. Wallonië wil nu echter ook de online heffing laten schrappen, samen met een aantal online goksites zoals Unibet en Casinos Austria International Belgium, uitbater van het casino van Brussel.

In Noord-Ierland heeft vicepremier Martin McGuinness ontslag genomen. Daarmee wil McGuinness protesteren tegen het aanblijven van de Noord-Ierse premier Arlene Foster, die verwikkeld is geraakt in een schandaal met energiesubsidies. In Noord-Ierland kunnen landbouwers en bedrijven beroep doen op een financiële tussenkomst van de overheid indien ze overschakelen naar het gebruik van biomassa, maar de overheid blijkt nonchalant te zijn geweest bij de toekenning van de subsidies, waardoor de gelden bij de verkeerde bestemmelingen terecht is gekomen. Volgens een klokkenluider was er amper controle op de besteding van de middelen. Foster overleefde een motie van wantrouwen.

Het bedrijf Ipex uit Tubeke in Waals-Brabant start met de elektronische aangetekende zendingen. De digitale melding krijgt dezelfde juridische waarde als de traditionele aangetekende zending. Met het nieuwe aanbod werpt Ipex zich op als een potentiële concurrent van Bpost, die immers een belangrijk deel van zijn inkomsten dreigt kwijt te raken. In België worden jaarlijks ongeveer 33 miljoen aangetekende zendingen verstuurd. Bpost zou daaruit een omzet van ongeveer 170 miljoen euro per jaar halen. De nieuwe toepassing wordt veel voorbehouden voor bedrijven. Ipex maakt gebruikt van technologie die in Nederland werd ontwikkeld. De Belgische regering creëerde in juli een wettelijk kader voor de digitale aangetekende zending.

Meer Nieuws

10:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-01-17

Recruteringsproblemen staan strategie op lange termijn in de weg

Recruteringsproblemen staan bij vele bedrijven een strategie op lange termijn in de weg. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse wervingsbedrijf Curve Group. Er moet volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat het management vaak een groot gedeelte van de beschikbare tijd moet besteden aan de rekrutering van nieuwe krachten en het behoud van belangrijke talenten.

Lees Verder

http://www.recruitmentgrapevine.com/article/2017-01-06-staffing-problems-preventing-long-term-strategy-says-curve-group

17:21 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Paraguay en Bolivia werken aan transcontinentale verbinding

Paraguay en Bolivia willen een spoorweg aanleggen die beide landen een toegang tot zowel de Stille Oceaan als de Atlantische Oceaan zal toelaten. Daarover heeft Horacio Cartes, president van Paraguay, een principieel akkoord ondertekend met zijn Boliviaanse collega Evo Morales. De spoorweg moet een verbinding leggen tussen de steden Robore in Bolivia en Carmelo Peralta in Paraguay. De spoorweg krijgt een lengte van bijna 500 kilometer.

Lees Verder

http://laht.com/article.asp?ArticleId=2428281&CategoryId=12394

17:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Liverpool sterkste groeier op Britse arbeidsmarkt

Liverpool wordt dit jaar in Groot-Brittannië wellicht de arbeidsmarkt die de sterkste groei kan laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van consulent CV-Library, waar opgemerkt wordt dat het aantal vacatures in Liverpool dit jaar mogelijk met 23 procent zal stijgen, gevolgd door Edinburgh (20 procent), Londen (19 procent) en Southampton en Portsmouth (18 procent).

Lees Verder

http://www.onrec.com/news/news-archive/the-top-uk-cities-to-find-a-job-in-2017-revealed-0

17:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vele managers moeten nog werken aan empathie

Bedrijfsleiders en managers zouden moeten worden aangeleerd om tegenover hun personeel de nodige empathie te voelen en zorg te dragen voor de wensen en behoeften van het personeel. Dat blijkt uit een studie van de Cognitive Fitness Consultancy bij meer dan driehonderd Britse managers en bedrijfsleiders. Vaststelling werd dat 80 procent van de respondenten van mening was dat managers aangeleerd zouden moeten worden meer empathie te tonen. De onderzoekers stellen dat werknemers duidelijkheid wensen van een logisch en pragmatisch manager, maar ook willen ervaren dat hun baas en de onderneming daadwerkelijk bezorgd zijn voor hun personeel. Dat gevoel ontbreekt volgens hen vaak op de huidige werkvloer.

“In het streven naar een efficiënt prestatie-management gaat vaak de menselijke invalshoek verloren,” benadrukt onderzoeksleider Fiona Beddoes-Jones, professor psychologie aan de University of Worcester en managing director van de Cognitive Fitness Consultancy. “Werknemers tonen zich dan ook vaak ontevreden over het niveau van warmte en zorg dat op de werkvloer tentoon wordt gespreid en zijn ervan overtuigd dat hun welzijn gevoelig zou verbeteren indien de werkomgeving meer een liefdevol karakter zou vertonen.”Uit het onderzoek bleek anderzijds een opmerkelijk dilemma tussen het karakter van de omgeving waarin mensen willen werken en de gewenste managementstijl van de leiding.”

“Er kon worden vastgesteld dat 70 procent van de werknemers een collaboratieve en ondersteunende werkomgeving wenst, maar slechts 26 procent gaf een voorkeur te kennen voor een manager met een verzorgend en onvoorwaardelijk ondersteunend karakter,” benadrukt Fiona Beddoes-Jones. “Werknemers willen een logische en pragmatisch manager, maar willen anderzijds ook het gevoel hebben dat de leiding en de organisatie daadwerkelijk bezorgd zijn voor hun medewerkers. Deze laatste vaststelling heeft verder onderzoek nodig. De relaties tussen gevoelens, engagement, motivatie, productiviteit en welzijn op de werkvloer moeten nog verder worden ontleed.”

Lees Verder

16:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: empathie |  Facebook |