09-01-17

Ondervoeding blijft belangrijke uitdaging voor Latijns-Amerika

Latijns-Amerika dreigt de strijd tegen ondervoeding te verliezen. Dat heeft Miguel Barreto, bij het World Food Program (WFP) verantwoordelijk voor Latijns-Amerika, gezegd. Barreto wijst erop dat de landbouw en aanverwante sectoren in Latijns-Amerika en de Caraïben voldoende produceren om hun volledige bevolking te voeden, maar desondanks met een gebrek aan voedselveiligheid geconfronteerd blijven. Daarbij moet vooral gewezen worden op een gebrek aan voedzame bestanddelen, een dieet met weinig variëteit, een grote blootstelling aan natuurrampen en sociale ongelijkheid. Er moet volgens Barreto dan ook dringend actie worden ondernomen om het probleem aan te pakken.

Miguel Barreto wijst erop dat in Latijns-Amerika nog altijd 34 miljoen mensen met ondervoeding worden geconfronteerd. Bovendien moet worden vastgesteld dat 47,7 procent van de kinderen onder de leeftijdsgrens van vijf jaar aan anemie lijdt, terwijl 49,8 procent - ongeveer 1,3 miljoen - met chronische ondervoeding moet afrekenen. Barreto vindt het naar eigen zeggen vooral verontrustend dat de cijfers over een relatief lange periode weinig verbetering tonen. “Niet iedereen die aan de extreme armoede ontsnapt, kan op een beter dieet overschakelen,” voert hij aan. “Er is niet altijd een rechtstreekse relatie tussen de reductie van de armoede en de verbetering van de voedselveiligheid voor de bevolking.”

Verwezen wordt onder meer naar Guatemala, waar het dagelijks dieet is gebaseerd op mais, bonen, enkele groenten en een occasioneel ei. “Er moet dan ook gezorgd worden voor producten die veel fosfaat en ijzer bevatten, zonder de kosten van het basisdieet te verhogen,” benadrukt hij. Barreto voegt eraan toe dat op de lokale markten moet worden gekeken welke voedingsstoffen de plaatselijke bevolking ontbeert. Vooral kan worden ingegrepen moet volgens Barreto immers de aard van het probleem worden bepaald. Soms zullen extra producten moeten worden geleverd, maar vaak moet worden vastgesteld dat de lokale bevolking niet weet op elke manier voedselbestanddelen optimaal kunnen worden gebruikt.

Lees Verder

16:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ondervoeding |  Facebook |

Lobbysector zit in Brussel goed gebeiteld

Brussel is nog altijd het zenuwcentrum van bedrijven die hun eigen agenda op het openbare beleid willen laten wegen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Public Affairs Council op basis van een wereldwijde enquête bij bedrijfsleiders van kleine ondernemingen en grote multinationals. Uit het onderzoek bleek dat 61 procent van de bedrijven hun kantoor voor public affairs in België vestigen. Bovendien blijkt dat externe consulenten vooral worden ingezet om rechtstreeks bij de instellingen van de Europese Unie lobbywerk te verrichten. Amper 16 procent van de betrokken bedrijven had ook zijn reële hoofdkantoor in België. Daarentegen was ruim 33 procent gevestigd in de Verenigde Staten.

Ongeveer 50 procent van de ondervraagde bedrijven geeft toe weinig of geen budgetten voor public affairs te hebben. Bij de anderen blijkt echter 25 procent van de middelen geïnvesteerd te worden in contracten met externe specialisten die de belangen van de onderneming bij overheden en instellingen dienen te verdedigen. Er wordt opgemerkt dat bijna 20 procent van de bedrijven het budget voor public affairs de voorbije drie jaar met meer dan één vijfde heeft verhoogd, maar 26 procent zegt dat de beschikbare financiële middelen tijdens die periode ongewijzigd zijn gebleven, terwijl 32 procent gewag maakt van een inkrimping.

Ook blijkt dat bij 53 procent het personeelsbestand van de dienst public affairs tijdens die periode ongewijzigd is gebleven, terwijl 33 procent van een groei gewag maakt en 15 procent met een personeelsinkrimping rekening heeft moeten houden. Verder werd vastgesteld dat handelsorganisaties het populairste instrument vormen om het belang van de eigen agenda te behartigen. Bij 33 procent van de ondervraagde bedrijven zou de chief executive op geen enkele manier bij public affairs zijn betrokken, maar ongeveer 20 procent maakt gewag van een sterke betrokkenheid. Anderzijds geven veel bedrijven toe zich bezorgd te maken over het negatieve stigma dat vaak op het lobbywerk weegt.

Vele betrokkenen wijzen er ook op dat het vaak moeilijk is om de meerwaarde van het lobbywerk voor de onderneming intern te communiceren.

Lees Verder

16:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lobbysector |  Facebook |

Ook ongelukkige werknemer stapt niet snel op

Een groot gedeelte van de arbeidsbevolking voelt zich in zijn huidige baan niet gelukkig, maar toch worden opmerkelijk weinig stappen ondernomen om een alternatief te zoeken. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Derby in Groot-Brittannië. Vastgesteld werd immers dat 39 procent van de ondervraagde werknemers op het gebied van jobtevredenheid zichzelf een onvoldoende gaf. Daarbij merkte 27 procent op zich in zijn huidige functie te vervelen, terwijl 22 procent erkende dat ze naar een andere baan zouden overstappen indien die gelegenheid zich zou aanbieden. Anderzijds moest worden vastgesteld dat 19 procent vreest niet meer naar een andere opleiding terug te kunnen.

Lees Verder

http://phys.org/news/2017-01-millions-adults-uk-unhappy-current.html

16:47 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In Londen heeft het personeel van de metro beslist het werk neer te leggen, nadat er geen vergelijk kon worden gevonden rond een geplande reorganisatie. London Underground, de uitbater van de metro in de Britse hoofdstad, wil negenhonderd banen schrappen en loketten voor de ticketverkoop sluiten. Volgens de vakbonden wordt door de maatregelen de werking en veiligheid van de metro in het gedrang gebracht. Gesprekken tussen vakbonden en directie leverden geen resultaat op. Daarop besliste het personeel het werk voor vierentwintig uur neer te leggen. Burgemeester Sadiq Khan noemde in een reactie de staking een zinloze actie die miljoenen mensen treft.

Het autoverkeer in de Franse hoofdstad Parijs wordt verder ingeperkt. Dat is de inhoud van een plan dat Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, heeft voorgesteld. Parijs had al een plan om tegen het einde van dit decennium het aantal fietspaden te verdubbelen, maar die operatie wordt versneld. Langs de Rue de Rivoli komt een nieuw fietspad van vier kilometer die de Place de la Bastille met de Place de la Concorde moet verbinden. In het gebied wordt de ruimte voor het autoverkeer gehalveerd. Ook de wijk Le Marais zal minder gemakkelijk toegankelijk worden voor de auto. Ook wordt gemikt op openbaar vervoer. Volgend jaar moet op de rechteroever van de Seine een nieuwe buslijn worden georganiseerd.

Tabaksproducten hebben de Belgische staat het voorbije jaar 151 miljoen euro minder accijnzen opgeleverd dan oorspronkelijk werd verhoopt. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Financiën. De regering had erop gerekend dat de hogere accijnzen op tabak 199 miljoen euro extra zouden ­genereren voor de schatkist, maar uiteindelijk bleek die opbrengst beperkt tot 48 miljoen euro. Volgens de tabaksfederatie Cimabel heeft de accijnsverhoging een averechts effect en worden de consumenten aangezet op zoek te gaan naar goedkopere alternatieven. Ook de grensverkoop van tabaksproducten aan Britse, Franse en Nederlandse consumenten zou minder hebben opgeleverd dan was gehoopt.

Plopsaland De Panne gaat een vakantiepark bouwen. Er zullen vijftig vakantiewoningen en een drietal themadorpen worden gebouwd. Dat heeft Steve Van den Kerkhof, chief executive van Plopsaland De Panne, bekend gemaakt. Volgens hem zijn moderne themaparken ook verplicht overnachtingen aan te bieden. Daarom wordt nu ook al gewerkt aan de bouw van het Plopsahotel, waarin 20 miljoen euro werd geïnvesteerd. De vakantiewoningen zullen vier tot acht personen kunnen herbergen. De bouw, waarvoor een budget van 10 miljoen euro is voorzien, zou nog dit jaar van start moeten gaan. Op termijn moeten er honderdvijftig vakantiewoningen worden gebouwd.

De concerten van de Amerikaanse rockmuzikant Bruce Springsteen hebben het voorbije jaar met de ticketverkoop ruim 268,2 miljoen dollar opgehaald. Daarmee genereerde Springsteen de grootste concertomzet van het jaar, gevolgd door Beyoncé (256,4 miljoen dollar) en Coldplay (241 miljoen dollar). Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse magazine Pollstar. De top vijf bestaat verder uit Guns N’ Roses (188,4 miljoen dollar) en Adèle (167,7 miljoen dollar). De tien populairste concertreeksen realiseerden vorig jaar een gezamenlijke omzet van 1,67 miljard dollar, tegenover 1,5 miljard dollar het jaar voordien. Coldplay realiseerde met 2,67 miljoen tickets de grootste verkoop, gevolgd door Springsteen en Beyoncé.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft zijn samenwerking met de Chinese Kangdexin Composite Material Group, producent van driedimensionale schermen, uitgebreid. Door de overeenkomst mag Kangdexin langer gebruik maken van de licenties van het Nederlandse concern. De collaboratie mikt verder op de ontwikkeling van driedimensionale schermen waarvoor de kijker geen speciale bril hoeft te dragen. Kangdexin maakt al sinds drie jaar gebruik van de licenties van Philips. Het Chinese bedrijf nam vorig jaar ook een meerderheidsbelang in Dimenco, een voormalige divisie van Philips die zich in driedimensionale technologieën had gespecialiseerd.

Lufthansa ziet ruimte om dit jaar ongeveer drieduizend nieuwe medewerkers aan te nemen. De Duitse luchtvaartgroep heeft vooral behoefte aan nieuw cabinepersoneel, maar er wordt ook gezocht naar piloten, technici en grondmedewerkers. Dat heeft Lufthansa bekend gemaakt. De maatschappij behoort tot de populairste werkgevers van Duitsland. Vorig jaar ontving de vacaturesite van het bedrijf meer dan 100.000 sollicitaties. Bij Lufthansa werken wereldwijd ongeveer 120.000 mensen. In Duitsland worden 67.000 werknemers geteld. Het voorbije jaar werd Lufthansa wel geconfronteerd met een reeks conflicten over onder meer de arbeidsvoorwaarden voor het vliegend personeel.

Noorwegen stopt met radio-uitzendingen in Frequentie Modulatie (FM) en stapt als eerste land ter wereld over naar Digital Audio Broadcasting (DAB). De transformatie gaat van start in de noordelijke stad Bodo, maar tegen het einde van dit jaar moet heel Noorwegen op digitale radio zijn overgestapt. De digitale radio zou beter geschikt zijn voor de bergachtige structuur van het land. Bovendien biedt digitale radio een betere geluidskwaliteit. Critici zijn echter van mening dat de Noorse overheid te snel is gegaan met de afschaffing van het oude fm-systeem. Daarbij wordt erop gewezen dat twee miljoen autoradio’s nog altijd niet voor het nieuwe digitale systeem zijn aangepast. Vele Noren zijn tegenstander van de overstap.

Over twee jaar moet het Franse leger over 2.600 digitale experts beschikken. Dat is een verdubbeling van het huidige contingent. Dat heeft Jean-Yves Le Drian, Frans minister van defensie, bekend gemaakt. Volgens Le Drian is Frankrijk niet beter beschermd tegen hackers en cyberaanvallen dan de Verenigde Staten. Ook Frankrijk is volgns hem niet immuun voor digitale inmenging van buitenaf. Volgens Le Drian verdubbelen de digitale aanvallen op zijn ministerie ieder jaar. Vorig jaar zouden 24.000 aanvallen zijn geregistreerd. De minister stelde ook dat Frankrijk zich niet alleen defensief moet versterken, maar ook zelf digitaal moet kunnen toeslaan indien dat noodzakelijk zou blijken.

In de Verenigde Staten werden het voorbije jaar ruim 17,5 miljoen nieuwe auto’s verkocht. Dat betekende een stijging met 0,3 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse vakblad Automotive News. Daarmee heeft de Amerikaanse autoverkoop een nieuw record laten optekenen. De sector kan voor het zevende jaar op rij een stijgende verkoop melden. Volgende jaar zou de industrie volgens waarnemers echter met moeilijker omstandigheden rekening moeten houden, onder meer door de stijging van de rente en de aanhoudende prijsstijging voor brandstof. Verder zijn autodealers steeds vaker afhankelijk van kortingsacties om de verkopen aan te jagen.

De Ierse vliegtuigmaatschappij Ryanair heeft het voorbije jaar 117 miljoen reizigers vervoerd. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Ryanair bekend gemaakt. De Ierse maatschappij zou zich met deze cijfers tot grootste grootste luchtvaartmaatschappij van Europa en daarmee Lufthansa van de troon stoten. Er wordt wel op gewezen dat een kwart van de omzet van Ryanair wordt gegenereerd in Groot-Brittannië, dat beslist heeft zich uit de Europese Unie terug te trekken. Ryanair ondervond van de brexit vorig jaar nog geen hinder, maar houdt wel rekening met een negatieve impact in de toekomst. De maatschappij is daarom van plan zijn activiteiten in andere landen op te voeren.

Het voorbije jaar hebben autoriteiten over de hele wereld voor 6,7 miljard dollar kartelboetes opgelegd. Dat betekent een stijging met ruim 25 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het advocatenbureau Allen & Overy. De cijfers worden vooral gedragen door de Europese Commissie, die vorig jaar een recordboete van 4,1 miljard dollar heeft opgelegd. Vooral de autosector was met een boete van 3,2 miljard dollar het mikpunt van de kartelautoriteiten. Opgemerkt wordt dat de kartelautoriteiten een agressief handhavingsbeleid voeren, waardoor het aantal boetes met 20 procent is gestegen. Dit jaar wordt een grotere activiteit verwacht in onder meer Brazilië, Zuid-Korea en de Europese Unie.

De Duitse autobouwer Audi heeft het voorbije jaar 1,87 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 3,8 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het Duitse merk, onderdeel van de groep Volkswagen, gemeld. In de Verenigde Staten werd een stijging van 4 procent genoteerd. Ook in Groot-Brittannië konden de verkoopcijfers, ondanks het vooruitzicht op de brexit, met 6,4 procent worden verhoogd. Audi merkt op dat het merk en de sector een bewogen en uitdagend jaar achter de rug heeft, maar voegt eraan toe het dieselschandaal bij moederconcern Volkswagen relatief goed te hebben doorstaan. Het bedrijf zegt te ervaren dat de klanten erop vertrouwen dat de problemen worden aangepakt.

Toekomstig Amerikaans president Donald Trump weet wellicht niet hoeveel banen de Japanse autobouwer Toyota in de Verenigde Staten heeft gecreëerd. Dat heeft Taro Aso, de Japanse minister van financiën, gezegd in een reactie op de dreigementen van Donald Trump aan het adres van Toyota. Trump had ermee gedreigd een zware invoerheffing te zullen opleggen aan de wagens die Toyota mogelijk vanuit zijn Mexicaanse fabriek in de Verenigde Staten zou willen importeren. Analisten vinden het wel vreemd dat Trump specifiek Toyota zou viseren. Slechts 6 procent van de totale Amerikaanse verkopen van Toyota is uit Mexico afkomstig. Bij een aantal andere producenten kan dat cijfer oplopen tot 50 procent.

Het Finse energiebedrijf Neste Oil neemt de voormalige biodieselfabriek van Electrawinds ReFuel in het Nederlandse Sluiskil over. Dat heeft Neste Oil bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Neste wil de installatie in Zeeland gebruiken voor de opslag en voorbehandeling van hernieuwbare grondstoffen voor de raffinage van biodiesel. De overname moet in het eerste kwartaal van dit jaar zijn afgerond. In het verleden werd in Sluiskil conventionele biodiesel geproduceerd, maar de site stopte twee jaar geleden de activiteiten. Neste Oil hoopt de productie van de Zeeuwse fabriek tijdens de tweede helft van dit jaar te kunnen heropstarten.

Meer Nieuws

09:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-01-17

Taxfree verkopen luchthavens Dubai lopen verder terug

De luchthavens van Dubai hebben het voorbije jaar voor 1,8 miljard dollar taxfree-goederen verkocht. Dat betekende een daling met 3,17 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft retailer Dubai Duty Free (DDF) bekend gemaakt.

Lees Verder

http://gulfnews.com/business/sectors/retail/dubai-duty-free-sales-drop-on-currency-fluctuations-1.1956773

16:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vele consumenten blijven trouw aan grote voedingsbedrijven

In de Verenigde Staten blijft meer dan 40 procent van de consument trouw aan de producten die hen door de grote voedingsbedrijven worden gesuggereerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het reclamebureau Leo Burnett.

Lees Verder

https://www.warc.com/LatestNews/News/Big_Food_myths_exploded_.news?ID=37992

16:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oudere publiek verkiest rationele marketing

Het oudere publiek verkiest bij marketing rationele boven emotionele motieven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Liverpool en Big Window Consulting bij meer dan vijfentwintighonderd consumenten tussen negentien en negentig jaar. In de leeftijdsgroep tot vijftig jaar bleek 49,7 procent van de ondervraagden een voorkeur te vertonen voor rationele reclame, terwijl 50,3 procent emotionele motieven bleek te verkiezen. Bij vijftigplussers bleek echter 63 procent voor de rationele reclame te kiezen. De onderzoekers hebben het over een verrassend resultaat, dat in tegenspraak lijkt met eerdere theorieën.

“Eerder onderzoek heeft naar voor gebracht dat de consument met het ouder worden - waarbij hij geconfronteerd wordt met het gevoel nog slechts over een relatief beperkte tijd te kunnen beschikken - zich ook meer door emoties dan door rationaliteit zou laten leiden,” stippen de onderzoekers Lynn Sudbury-Riley en Lisa Edgar aan. “Maar in werkelijkheid komt een meer genuanceerd beeld naar voor. Tegenover marketing vertoont het oudere publiek immers een duidelijke voorkeur voor rationele motieven. De resultaten van de studie hebben voor marketeers dan ook belangrijke implicaties. Inzicht in de reclame-context is voor efficiënte marketeers immers van cruciaal belang.”

“Indien de marketeer de bedoeling heeft emotionele merkwaarden te communiceren, kunnen tegenover een ouder publiek mogelijk emotionele motieven worden gehanteerd,” verduidelijken Sudbury-Riley en Edgar. “Indien het daarentegen de bedoeling is een specifieke en praktische product-gerelateerde boodschap te communiceren en een specifieke actie van de consument - zoals het bezoek aan een winkel - lijkt het daarentegen aangewezen een rationele benadering te gebruiken. Dat lijkt intuïtief perfect logisch, maar die conclusie gaat wel tegen de heersende theorie rond socio-emotionele selectiviteit, die een emotionele aanpak zou aanbevelen.”

Lees Verder

16:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marketing |  Facebook |

Vele redenen voor aankoop diepgevroren maaltijden

Achter de aankoop van diepgevroren maaltijden gaat een brede waaier motieven schuil. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Minnesota en de Duke University.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170106125846.htm

16:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tussenkomst psycholoog leidt tot positieve resultaten

De tussenkomst van psychologen en de inzet van antidepressiva leiden vaak tot een positieve verandering in de persoonlijkheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Illinois, de University of Virginia en de Carleton University.

Lees Verder

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/uoia-cac010617.php

16:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerika doet relatief weinig achtergrondcontroles bij aankopen vuurwapens

In de Verenigde Staten is bij één op vijf aankopen van vuurwapens geen achtergrondcontrole gebeurd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Northeastern University en de Harvard University.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170106130927.htm

16:41 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Britse videosector gedomineerd door digitale verkopen

In Groot-Brittannië is de digitale verkoop in de videosector voor de eerste keer belangrijker geworden dan de fysieke transactis. Dat is de conclusie van een rapport van de Entertainment Retailers Association (ERA).

Lees Verder

http://worldscreen.com/tveurope/2017/01/06/digital-dominates-u-k-entertainment-sales/

16:41 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Chinese bedrijf Da-Jiang Innovations (DJI), producent van drones, heeft een meerderheidsbelang genomen in de Zweedse camerafabrikant Hasselblad. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Da-Jiang had vorig jaar al een participatie in Hasselblad genomen, maar heeft nu de controle over de Zweedse onderneming overgenomen. Hasselblad werd in het begin van de jaren veertig opgericht en heeft zich gespecialiseerd in de productie van professionele camera’s. Onder meer het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa maakte tijdens het Apollo-programma gebruik van Hasselblad om foto’s te maken van onder meer de maan.

De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft het voorbije jaar 74,5 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 6,6 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De bezettingsgraad bleef status-quo op 91,5 procent. De maatschappij heeft een turbulent jaar achter de rug. EasyJet was immers één van de grote slachtoffers van de beslissing van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten. In de veertien dagen na de definitieve keuze voor de brexit verloor het aandeel van EasyJet meer dan 33 procent van zijn waarde. Andrew Findlay, financieel directeur van EasyJet, stelde eerder al dat het bedrijf ook dit jaar met moeilijke omstandigheden zal moeten afrekenen.

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern LG Electronics heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 14,8 biljoen won of 11,7 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 1,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat blijkt uit voorlopige cijers. Er werd echter een operationeel verlies geboekt van 28 miljoen euro, tegenover een winst van 278 miljoen euro tijdens het vierde kwartaal het jaar voordien. LG Electronics wordt al geruime tijd geconfronteerd met de grote concurrentie van andere fabrikanten van smartphones. Over het hele jaar zou de operationele winst wel met 12 procent stijgen tot 1,2 miljard euro. De jaaromzet zou met 2 procent dalen tot 43,9 miljard euro.

In Nederland heeft KPN Groep het beveiligingsbedrijf DearBytes overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. DearBytes werd vijftien jaar geleden opgericht en heeft zich gespecialiseerd in de bescherming van bedrijven tegen malware. De vijfentachtig medewerkers van DearBytes kunnen de overstap maken naar het team Security Services van KPN Groep. Voorzien is wel dat DearBytes zijn activiteiten onder eigen naam kan verder zetten vanuit zijn vestigingen in Beverwijk en Den Haag. Daardoor zullen de klanten van DearBytes volgens het bedrijf niets van de veranderde eigendomsstructuur ervaren. Ook de directie van DearBytes blijft in functie.

Het Amerikaanse concern Stanley Black & Decker neemt het bedrijf Craftsman, verkoper van gereedschappen, over. Craftsman was een onderdeel van de Amerikaanse winkelketen Sears, maar werd door het moederconcern in de etalage geplaatst om extra financiële middelen te kunnen verwerven. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 900 miljoen dollar. Sears krijgt wel een licentie om het merk de volgende jaren in zijn winkels te verkopen. Op dit ogenblik vertegenwoordigt Sears ongeveer 90 procent van de totale verkoop van Craftsman. Black & Decker wil de omzet van het merk echter gevoelig opvoeren door een aantal andere verkoopkanalen aan te boren.

De Noorse luchtvaartmaatschappij Norwegian heeft het voorbije jaar 30 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 13,6 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Norwegian bekend gemaakt. De gemiddelde bezettingsgraad van de vliegtuigen steeg met 2 procentpunt tot 88 procent. Norwegian voegde vorig jaar vierendertig nieuwe bestemmingen aan zijn aanbod toe. Tevens werden eenentwintig nieuwe vliegtuigen in gebruik genomen. Vooral de uitbreiding van verbindingen op verre bestemmingen zouden voor een belangrijke groei hebben gezorgd, onder meer met relatief goedkope transatlantische vluchten. Volgend jaar wil Norwegian zijn aanbod verre bestemmingen nog verder uitbreiden.

Natuurrampen hebben het voorbije jaar wereldwijd voor 175 miljard dollar aan schade veroorzaakt. Dat is het hoogste bedrag in vier jaar. Dat heeft herverzekeraar Munich Re bekend gemaakt. Tegenover het jaar voordien werd een toename met ongeveer 66 procent geregistreerd. Ongeveer 70 procent van de totale schade was onverzekerd. Verzekeraars keerden ongeveer 50 miljard dollar uit. Vooral aardbevingen en stormen zorgden het voorbije jaar voor aanzienlijke schade. Ook werd gewezen op het groot aantal overstromingen. Anderzijds werd met 8.700 overlijdens één van de minste zware jaren uit de voorbije drie decennia opgetekend.

De Amerikaanse autobouwer Tesla Motors heeft tijdens het voorbije jaar 76.230 wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 51 procent tegenover het jaar voordien. Toch bleef Tesla met die resultaten onder de eigen verwachtingen. Het bedrijf had zich immers tot doel gesteld vorig jaar minstens 80.000 wagens te verkopen. Volgens Tesla werden door problemen met hardware voor het nieuwe systeem van de automatische piloot echter een aantal vertragingen veroorzaakt. In België werden vorig jaar 859 exemplaren ingeschreven. Dat betekende een stijging met 4,7 procent tegenover het jaar voordien. De productie van Tesla liep vorig jaar met 64 procent op tot 83.922 exemplaren.

De beursgroep Euronext neemt het Franse afhandelingsbedrijf LCH Clearnet, tot nu toe in handen van de London Stock Exchange (LSE), over. Euronext heeft een bod van 510 miljoen euro gedaan op het Franse afhandelingsbedrijf. De verkoop van LCH Clearnet vormt een onderdeel van de plannen van de London Stock Exchange om met Deutsche Börse te fuseren. Om bezwaren van de toezichthouders weg te nemen, moeten een aantal activiteiten worden afgestoten. Euronext zegt met de overname van LCH Clearnet zijn positie op de markten in de eurozone verder te kunnen versterken. LCH Clearnet boekte twee jaar geleden een nettowinst van 36 miljoen euro.

Het Baltische persbureau Baltic News Service (BNS) is het slachtoffer geworden van een zware cyberaanval. Door het incident kon het bureau ruim tien uur lang geen nieuwsberichten meer publiceren. Dat heeft het persbureau bekend gemaakt. De aanval was gericht op de platformen waarmee berichten worden geschreven en gepubliceerd en op de emaildienst van het bureau. Baltic News Service is het grootste persbureau van Estland, Letland en Litouwen. De servers van het bureau bevinden zich in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Over de daders van de aanval is nog weinig duidelijkheid. Wel wordt gekeken naar Rusland, dat al eerder bij cyberaanvallen Estland was betrokken.

In de Verenigde Staten behoren de kiessystemen voortaan tot de kritieke infrastructuur. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid beslist. De maatregel is een reactie op rapporten van de Amerikaanse veiligheidsdiensten over de Russische inmenging bij de voorbije presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De beschermde infrastructuur omvat onder meer fysieke stembureaus en stemcomputers, maar ook de gehanteerde informatica en de communicatiesystemen. Ook een aantal sectoren van de gezondheidszorg, financiële departementen en de nucleaire industrie zijn opgenomen in de lijst van Amerikaanse kritieke infrastructuur.

Fitbit wil zo snel mogelijk een eigen applicatiewinkel openen met toepassingen voor wearables. Daarbij zal beroep worden gedaan op onderdelen van Pebble, dat door Fitbit werd overgenomen. Dat heeft James Park, chief executive van Fitbit, tegenover het magazine The Verge gezegd. Pebble heeft over een periode van vijf jaar ongeveer veertienduizend applicaties van externe partijen in een eigen online winkel verzameld. Park wil dat er een gelijkaardige appstore komt voor alle apparaten die door Fitbit op de markt worden gebracht. Daarbij wordt niet alleen gedacht aan toepassingen rond fitness-trainingen, want Park zegt op een bredere waaier van activiteiten te willen mikken.

Het Rothera Research Station op de zuidpool, eigendom van de British Antarctic Survey (BAS), wordt gemoderniseerd. Dat heeft de Britse Natural Environment Research Council (NERC). De werken worden toegewezen aan het Nederlandse bouwconcern BAM Group en het ingenieursbureau Sweco. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van ongeveer 120 miljoen euro. Onder meer de kademuur van het Rothera Research Station op het Antarctische schiereilend moet worden gemoderniseerd. Er moet ook een nieuwe scheepshelling worden aangelegd, terwijl ook geïnvesteerd wordt in nieuwe wooneenheden en opslagruimtes. De werken zouden zeven tot tien jaar in beslag kunnen nemen.

De Amerikaanse autobouwer Lucid Motors, gevestigd in Menlo Park, zet een samenwerking op met het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom. Dat heeft TomTom bekend gemaakt. Dankzij de samenwerking kunnen klanten van Lucid op het volledige aanbod producten van TomTom, zoals digitale wegenkaarten en verkeersinformatie, beroep doen. Lucid bouwt de elektrische auto Air, die over twee jaar in de Verenigde Staten op de markt komt. De wagen zou tussen 65.000 dollar en 100.000 dollar kosten. De overeenkomst toont volgens Antoine Saucier, managing director van TomTom Automotive, dat het navigatiebedrijf door de sector van de geconnecteerde mobiliteit steeds meer als een cruciale partner wordt beschouwd.

Het voorbije jaar hebben windturbines in België ongeveer 4,6 miljard kilowattuur elektriciteit geproduceerd, tegenover bijna 5 miljard kilowattuur het jaar voordien. Dat is gebleken uit voorlopige ramingen van Elia, beheerder van het Belgische elektriciteitsnet. Nochtans werden het voorbije jaar een aantal extra windturbines is gebruik genomen. De achteruitgang moet volgens Elia echter worden toegeschreven aan de weersomstandigheden. Twee jaar geleden kon immers op uitzonderlijk veel wind worden gerekend, terwijl vorig jaar gemiddelde waarden werden opgetekend. Uit de ramingen van Elia blijkt verder nog dat het elektriciteitsverbruik vorig jaar met 1,4 procent is afgenomen tot 85,7 miljard kilowattuur.

Lees Verder

14:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-01-17

Toxische baas slecht voor gezondheid en reputatie

Toxische bazen zijn voor hun personeel niet alleen een bron van depressie, maar kunnen medewerkers op de werkvloer ook aanzetten tot ongewenste gedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Manchester.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170105213124.htm

16:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Omzetgroei Chinese bioscopen bijna volledig stilgevallen

De Chinese bioscopen hebben vorig jaar een ticketverkoop van 45,7 miljard yuan gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 3,7 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese State Administration of Press, Publication, Radio, Film and Television (SAPPRFT). Het jaar voordien was nog een groei met 48 procent gemeld.

Lees Verder

https://www.warc.com/LatestNews/News/Chinese_box_office_growth_plummets.news?ID=37980

16:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaanse overheid investeert weinig in onderzoek naar vuurwapens

Hoewel vuurwapens in de Verenigde Staten een belangrijke doodsoorzaak blijven, blijven de investeringen in overheidsonderzoek terzake opvallend bescheiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Mount Sinai Hospital in New York.

Lees Verder

http://www.upi.com/Health_News/2017/01/03/Research-on-US-gun-violence-still-a-low-priority-study-finds/4091483479357/

16:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Persoonlijkheid bepaalt reactie op email-stress

De reactie op stresserende email-ervaringen wordt in belangrijke mate bepaald door de eigen persoonlijkheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Opp.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170106092945.htm

http://workplaceinsight.net/learning-love-staff-means-letting-disconnect-work-stories/

16:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument kiest vaak bewust voor duurzame producten

Bedrijven die hun duurzame intenties en realisaties duidelijk maken, hebben uitzicht op belangrijke groeimogelijkheden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het concern Unilever bij twintigduizend consumenten in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Brazilië, India en Turkije. Vastgesteld werd dat 33 procent van de consumenten aangeeft bewust aankopen te verkiezen bij merken die een sociale of ecologische meerwaarde bieden. Daarnaast gaf 21 procent van de respondenten aan meer geneigd te zijn merken te kiezen die hun duurzame initiatieven in hun markering en verpakking duidelijk maken. Dat staat volgens Unilever gelijk met een marktpotentieel van 966 miljard euro.

De volledige markt voor duurzame producten heeft volgens Unilever een waarde van 2,5 biljoen euro. Vastgesteld werd dat 53 procent van de Britse consumenten getuigt zich door de aankoop van duurzame producten beter te voelen, maar dat loopt in de Verenigde Staten op tot 78 procent. In Brazilië en Turkije is er sprake van 85 procent en in India wordt zelfs een niveau van 88 procent bereikt. “Die verschillen kunnen wellicht worden verklaard door het feit dat opkomende markten zichzelf meer blootgesteld voelen aan de negatieve consequenties van een gebrek aan duurzame zakelijke praktijken, terwijl in die landen mogelijk ook een grotere druk wordt ervaren om duurzame producten te kopen,” zegt Unilever.

Unilever zegt ook vastgesteld te hebben dat duurzame merken - zoals Dove, Hellmann’s en Ben & Jerry’s - 30 procent sneller groeien dan de rest van hun sector. “Om wereldwijd succes te kunnen boeken en dan vooral bij de opkomende markten in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, zullen merken verder moeten gaan dan de traditionele focusgebieden zoals productprestatie en betaalbaarheid,” zegt Keith Weed, marketing-directeur bij Unilever. “Daarentegen moet actie worden ondernomen om de sociale en ecologische meerwaarde van de bedrijven te benadrukken en duidelijk te maken dat de consument hen kan vertrouwen met de toekomst van de planeet en de maatschappij, maar toch winstgevend te blijven.”

Lees Verder

16:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duurzaamheid |  Facebook |

Nieuw record voor Amerikaanse politieke reclame

In de Verenigde Staten is het voorbije jaar 9,8 miljard dollar geïnvesteerd in politieke reclame voor lokale en nationale verkiezingen. Dat betekent een stijging met 4,6 procent tegenover vier jaar voordien bij de vorige presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Borrell Associates, waar gewag wordt gemaakt van de meest digitale presidentsverkiezingen uit de geschiedenis. Het aandeel van digitale campagnes in de totale bestedingen is over een periode van vier jaar van 1,7 procent tot 14,4 procent gestegen. Televisie blijft veruit het belangrijkste medium voor politieke reclame, maar heeft zijn marktaandeel wel van 58 procent naar 45 procent zien inkrimpen.

Opgemerkt wordt dat sociale netwerken de grootste groei hebben laten tekenen. Sociale platformen, waarbij veruit de grootste aandacht wordt besteed aan Facebook, vertegenwoordigden volgens Borrell Associates ongeveer 40 procent van de totale digitale bestedingen. De terugval van televisie moet in belangrijke mate worden toegeschreven aan de aversie die Donald Trump tegenover het medium heeft laten blijken. De eerste televisie-campagne van Trump werd pas in de maand augustus uitgezonden. Anderzijds investeerde Trump tijdens de maand juli alleen al 8,4 miljoen dollar in digitale marketing, tegenover slechts 132.500 dollar bij concurrent Hillary Clinton.

Borrell & Associates merkt nog op dat Donald Trump in totaal ongeveer 34 procent minder heeft geïnvesteerd in reclame dan Mitt Romney, de republikeinse kandidaat van de vorige verkiezingen, die over een budget van 1 miljard dollar kon beschikken. Hillary Clinton liet anderzijds nagenoeg een status-quo optekenen tegenover haar democratische partijgenoot Barack Obama, die over een budget van 1,1 miljard dollar kon beschikken. Borrell Associates wijst erop dat voor de eerste keer in de geschiedenis de overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezing niet is gegaan naar de kandidaat die over het grootste reclame-budget kon beschikken of het meest in televisiereclame heeft geïnvesteerd.

Lees Verder

16:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame |  Facebook |

Amerikaanse cannabis-markt kent snelle groei

De legale cannabis-markt in de Verenigde Staten en Canada vertegenwoordigde vorig jaar een waarde van 6,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 30 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van consulent Arcview Market Research. Opgemerkt wordt dat de groei in belangrijke mate werd gedragen door de legalisering van het product voor medicinaal en recreatief gebruik in verscheidene Amerikaanse staten. Verwacht wordt dat de bestedingen over vier jaar de grens van 20 miljard dollar zullen hebben overschreden. Dat betekent een gemiddelde jaarlijkse groei van 25 procent. Er wordt aan toegevoegd dat ook de marketing-uitgaven voor het product een gelijkaardig groeitempo laten blijken.

“In het verleden hebben alleen kabeltelevisie en breedband een gelijkaardige omzetgroei laten optekenen,” benadrukt Tom Adams, hoofdredacteur van Arcview. Er wordt op gewezen dat de dotcom-industrie op zijn hoogtepunt een groeiritme van ongeveer 22 procent kon laten registreren. Een van de grote krachten van de sector was volgens Adams de introductie van alternatieve consumptie-methodes, zoals concentraten en eetbare varianten die bij vele gebruikers snel de voorkeur hebben gekregen op het traditionele roken van cannabis. Deze ontwikkelingen verbreden volgens hem de potentiële markt en producenten zullen dan ook meer aandacht moeten besteden aan marketing en merkbekendheid.

Tory Dayton, chief executive van ArcView, wijst erop dat 21 procent van de Amerikaanse bevolking inmiddels leeft in een gebied waar het gebruik van cannabis niet langer onwettelijk is. Hij voegt er aan toe dat vooral wordt geïnvesteerd in nieuwe groeitechnologieën. "Ook retail blijft een aantrekkelijke markt, aangezien nieuwe merken marktaandeel proberen te winnen," aldus Dayton. Onder meer konden belangrijke nieuwe investeringen worden opgemerkt in California, Florida, Massachusetts en Nevada. Hij wijst er ook op dat de verkoop van Cannabis in Colorado, Washington en Oregon op één jaar tijd met meer dan 60 procent is gestegen.

Verwacht wordt dat de marihuana-marketing over vier jaar een waarde zal hebben bereikt van 75 miljoen dollar.

Lees Verder

15:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cannabis |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Luchthaven Brussels Airport heeft het voorbije jaar 21,8 miljoen passagiers ontvangen. Dat betekende een daling met 7 procent tegenover het jaar voordien, toen echter wel een record was opgetekend. Dat heeft de directie van Brussels Airport gemeld. De reden voor de terugval moet worden gezocht in de negatieve impact van de terroristische aanslagen op de luchthaven tijdens de tweede helft van de maand maart vorig jaar. Tijdens de maanden november en december kon weliswaar opnieuw van een groei gewag worden gemaakt, maar dat herstel kwam te laat om het jaar met een positieve trafiekevoluties te kunnen afsluiten. Het vrachtvervoer kende wel een toename met 1,1 procent tot bijna 494.637 ton.

In de haven van Gent zijn vorig jaar 51 miljoen ton goederen behandeld. Dat betekent een stijging met 9,8 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Daan Schalck, chief executive van het Gentse havenbedrijf, gemeld. De trafieken in de Gentse haven hebben het voorbije jaar een nieuw record laten optekenen. Het behandelde volume lag ongeveer 1 miljoen ton hoger dan het vorige record, dat zes jaar geleden werd gevestigd. De groei van de Gentse haven was vooral te danken aan de trafieken vloeibare producten, waar een stijging met 45,9 procent tot 5,4 miljoen ton kon worden gemeld. Ook bij stukgoed en drogebulk werden nieuwe records gevestigd. Bij de containeroverslag werd echter een daling gemeld.

Luc Coene, voormalig gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB) is overleden. Na zijn studies economie begon hij in het begin van de jaren zeventig zijn carrière bij de Nationale Bank. Hij stapte in de jaren tachtig echter over naar de politiek, als kabinetsmedewerker van onder meer Frans Grootjans en Guy Verhofstadt. Veertien jaar geleden keerde hij als vicegouverneur echter terug naar de Nationale Bank. Daar zou hij onder meer naam maken als hoofd van de stuurgroep die tijdens de financiële crisis de Belgische grootbanken van de ondergang redde. Zes jaar geleden werd Coene benoemd tot gouverneur van de Nationale Bank. Die functie legde hij twee jaar geleden neer. Coene werd negenenzestig jaar.

De directie van het technologiebedrijf Apple krijgt slechts 89,5 procent van zijn jaarlijkse vergoeding uitgekeerd. Dat is het gevolg van de tegenvallende resultaten die het bedrijf heeft laten optekenen. Door die sanctie daalt het jaarloon van chief executive Tim Cook van 10,3 miljoen dollar naar 8,7 miljoen dollar. Er werden aan Cook nog wel voor meer dan 136 miljoen dollar aandelenopties toegewezen. Apple werd het voorbije jaar onder meer door teleurstellende iPhone-verkopen geconfronteerd. Dat was onder meer te wijten aan de toenemende concurrentie uit Azië, terwijl de markt van de smartphones steeds meer met een verzadiging wordt geconfronteerd. Ook de verkoop van tablets valt terug.

De Belgische luchtvaartmaatschappij Tui Fly - het voormalige Jetairfly - wil tegen het zomerseizoen 330 nieuwe medewerkers aantrekken. De maatschappij heeft immers extra vliegend personeel nodig omdat een aantal nieuwe bestemmingen aan het aanbod worden toegevoegd en op diverse bestaande verbindingen de frequenties worden verhoogd. Onder meer worden zeventig piloten gezocht. De andere vacatures zijn voor stewards en stewardessen en hebben betrekking op tijdelijke contracten. Mogelijk kan wel een gedeelte van die contracten in verbintenissen van onbepaalde duur worden omgezet. Tui Fly zal na de aanwervingen meer dan elfhonderd medewerkers tellen.

Zes vestigingen van de Britse restaurantketen Jamie’s Italian worden gesloten. De ingreep is een gevolg van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Dat heeft televisie-chef Jamie Oliver, topman van de keten, bekend gemaakt. Hij wijst erop dat de brexit de ingrediënten voor de Italiaanse gerechten duurder heeft gemaakt. Er worden ook minder klanten geteld. Onder meer de restaurants in Aberdeen en Ludgate Hill in Londen sluiten de deuren. Door de ingreep zouden honderdtwintig banen worden bedreigd. Dat vertegenwoordigt bijna 5 procent van het totale personeelsbestand. De getroffen werknemers zouden echter een andere baan in de groep krijgen aangeboden.

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Theranos, dat vorig jaar geknoei met laboratoriumtest moest toegeven, schrapt 155 banen. Daarmee wordt het personeelsbestand met meer dan 40 procent ingekrompen. Dat heeft de directie van het bedrijf bekend gemaakt. In oktober vorig jaar had Theranos al 340 banen geschrapt. Na de nieuwe ontslagronde blijven bij Theranos nog 220 medewerkers over. Het bedrijf kende aanvankelijk grote bijval met de ontwikkeling van machines die supersnel bloedproeven konden uitvoeren. In werkelijkheid besteedde de groep de tests uit aan klassieke laboratoria. Elisabeth Holmes, oprichtster van Theranos, werd in juli voor twee jaar de toegang tot de sector van de bloedtest ontzegd.

Het Franse energiebedrijf Engie heeft geen directe plannen om de nutsgroep Suez over te nemen. Dat heeft Isabelle Kocher, chief executive van Engie, bekend gemaakt. Daarmee reageert Kocher op geruchten eind vorig jaar, waarin werd aangegeven dat Suez plannen zou hebben om alle aandelen van Suez over te nemen. Suez was tot negen jaar geleden een dochterbedrijf van Engie, maar werd toen als een afzonderlijk bedrijf afgesplitst. Engie behield daarbij een belang van 33 procent in het nutsbedrijf. Kocher geeft toe dat klanten graag één overkoepelend dienstenpakket voor energie en andere nutsvoorzieningen hebben, maar dat is volgens haar geen dwingende reden om Suez nog meer in Engie te integreren.

De Amerikaanse journaliste Campbell Brown is door het sociale netwerkbedrijf Facebook aangetrokken om het nieuwsaanbod van het platform te beheren. Dat heeft Facebook bekend gemaakt. Campbell Brown was voordien actief bij de televisiezenders National Broadcasting Company (NBC) en Cable News Network (CNN) en moet onder meer de gespannen relatie tussen Facebook en de traditionele nieuwsmedia verbeteren. In de mediasector heerst immers grote wrevel over het feit dat Facebook nieuws van traditionele mediabedrijven gratis verspreidt. Ook moet Brown initiatieven nemen om de verspreiding van valse berichten op het sociale platform tegengaan.

In het dierenpark Seaworld in de stad Orlando in de Amerikaanse staat Florida is de orka Tilikum (Tilly) overleden. Het dier was de centrale figuur in de Amerikaanse documentaire Blackfish, waarin het lijden van orka’s in gevangenschap werd getoond. De documentaire had een grote impact op de populariteit en de resultaten van Seaworld. Tilly werd zesendertig jaar oud. Over de doodsoorzaak van het dier is nog geen duidelijkheid. Daarvoor moet een autopsie worden uitgevoerd. Tilikum heeft vijfentwintig jaar van zijn leven in Seaworld doorgebracht. Het dier leed sinds maart vorig jaar wel aan een bacteriële longontsteking. Tilly was ook betrokken bij drie dodelijke incidenten met verzorgers en bezoekers.

Het raceteam Manor, dat het voorbije seizoen de piloten Pascal Wehrlein en Esteban Ocon in de Formule Eén inzette, heeft uitstel van betaling gevraagd. Dat heeft curator Geoff Rowley bekend gemaakt. Manor verkeert al geruime tijd in financiële nood. De renstal werd twee jaar geleden door Stephen Fitzpatrick overgenomen van Marussia Racing, dat eveneens in zware financiële moeilijkheden was geraakt. Fitzpatrick heeft volgens de curator zware inspanningen gedaan om nieuwe geldschieters te kunnen aantrekken, maar is daar voorlopig niet geslaagd. De tweehonderd werknemers van de fabriek van Manor in Banbury werden op de hoogte gebracht van de problemen.

In Zuid-Korea is een lokale manager van autobouwer Volkswagen door een rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar. Er is volgens de rechtbank bewezen dat de betrokkene data over geïmporteerde wagens heeft vervalst om de strenge Koreaanse uitstoot-normen te kunnen halen. De manager was in juli vorig jaar in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul gearresteerd. In Zuid-Korea loopt ook nog een geding van het ministerie van leefmilieu tegen Johannes Thammer, managing director van Audi-Volkswagen Korea. Thammer kan zich wel vrij bewegen, maar indien hij buiten Zuid-Korea wil reizen, dient zijn echtgenote in het land achter te blijven, zodat zijn terugkeer naar Seoul is gegarandeerd.

Winkelketen Casa sluit zijn distributiecentrum in Itegem bij Heist-op-den-Berg. Door de ingreep worden vijftig banen geschrapt. Dat heeft de keten bekend gemaakt. Casa heeft in België ruim zeventig winkels en twee magazijnen in Itegem en Heultje, die in totaal aan 570 mensen werk bieden. De Belgische activiteiten van de keten staan onder druk. Het voorbije boekjaar diende een omzetdaling met 5 procent tot 176,7 miljoen euro worden gemeld, terwijl een nettoverlies van 6,7 miljoen euro moest worden gemeld, tegenover een winst van 6 miljoen euro het jaar voordien. Het bedrijf wordt geconfronteerd met de concurrentie van goedkope ketens en de toenemende populariteit van online verkopen.

De Franse farmagroep Sanofi en zijn Amerikaanse partner Regeneron Pharmaceuticals mogen hun cholesterolverlager Praluent gedurende een periode van twaalf jaar niet meer op de markt brengen. Dat heeft een Amerikaanse federale rechtbank beslist. Er wordt op gewezen dat Praluent een inbreuk pleegt op de patenten die Repatha, een gelijkaardig geneesmiddel van Amgen, beschermen. Sanofi en Regeneron kregen van rechter Sue Robinson een periode van dertig dagen om eventueel beroep aan te tekenen of met de tegenpartij een oplossing te vinden. Sanofi en Regeneron dreigen door een verbod een omzetverlies van 2 miljard dollar te zullen leiden. Verwacht wordt dat de partijen een compromis zullen vinden.

Tegen eind september zullen alle Brusselse metrostations met gratis wifi zijn uitgerust. Dat heeft Pascal Smet, Brussels minister van mobiliteit, gemeld. Op dit ogenblik beschikken vijftien Brusselse metrostations over gratis draadloos internet. Daarmee kan in bijna één kwart van de Brusselse stations van gratis wifi gebruik worden gemaakt. Om toegang te krijgen tot het aanbod, moeten de reizigers wel vooraf een account aanmaken. Daarmee krijgen ze echter ook toegang tot meer dan zeventig hotspots in Brusselse straten en openbare gebouwen. In de metrostellen zelf komt er voorlopig geen draadloos signaal. De investering vormt onderdeel van een budget van 5,2 miljard euro voor het Brusselse openbare vervoer.

Meer Nieuws

11:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-01-17

Streaming grootste sector op Amerikaanse muziekmarkt

In de Verenigde Staten werd het voorbije jaar meer muziek geconsumeerd door streaming dan door online of fysieke aankopen. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Nielsen. Opgemerkt wordt dat streaming het voorbije jaar met 76 procent is gestegen tegenover het jaar voordien. Berekend werd dat Amerikaanse luisteraars meer dan 250 miljard songs hebben gestreamd op platformen zoals Google Play, Apple Music, Spotify en Pandora. Er wordt aan toegevoegd dat zevenentwintig composities meer dan tweehonderd miljoen keer op vraag van de consument werden gestreamd. Het jaar voordien haalden slechts twee songs dat volume.

In totaal werden meer dan achtentwintig miljoen verschillende songs gestreamd. Daarentegen werden slechts zeven miljoen titels aangekocht. Streaming heeft nu een aandeel van 38 procent in de totale muziekconsumptie. “De muziekindustrie behoudt een gezond groeitempo,” benadrukt David Bakula, vice-president van Nielsen. “Het voorbije jaar heeft bovendien getoond dat het muzieklandschap nog sneller evolueert dan bij vroegere formaat-verschuivingen kon worden vastgesteld. Dankzij de snelle opkomst van nieuwe technologieën en kanalen voor de ontdekking en beleving van muziek, krijgt het publiek steeds meer kanalen ter beschikking om songs te consumeren.

Er wordt aangevoerd dat ook vinyl, dat door velen al lang naar het museum van de muziekgeschiedenis was verwezen, het voorbije jaar nog dertien miljoen albums heeft verkocht. Dat is het grootste volume sinds Nielsen in het begin van de jaren negentig van de voorbije eeuw met zijn metingen van start is gegaan. Tevens wordt opgemerkt dat het hiphop-publiek een sterke voorkeur voor streaming vertoont, terwijl rock-liefhebbers vooral in de aankoop van albums zijn geïnteresseerd. Hiphop-artiest Drake genoot met 5,4 miljard streams het voorbije jaar de grootste populariteit, gevolgd door rapport Future met 2,1 miljard streams.

Lees Verder

18:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: streaming |  Facebook |

Wetenschap wordt nog altijd gehinderd door taalbarrières

Taalverschillen blijven in de wereldwijde wetenschappelijke research een belangrijk knelpunt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de Cambridge University. Opgemerkt wordt dat een belangrijk deel van de wetenschappelijke rapporten in een andere taal dan het Engels wordt gepubliceerd. Daardoor kunnen volgens de onderzoekers bepaalde resultaten over het hoofd worden gezien, waardoor de inzichten in de wetenschap vertekend kunnen raken. De onderzoekers zeggen dan ook dat wetenschappelijke tijdschriften samenvattingen in verschillende talen zouden moeten voorzien. Bovendien moeten universiteiten volgens hen gestimuleerd worden meer studies te vertalen.

“Algemeen wordt in de wetenschappelijke wereld het Engels als de gemeenschappelijke werktaal gebruikt,” benadrukt onderzoeksleider Tatsuya Amano, professor zoölogie aan de Cambridge University. “Alle belangrijke wetenschappelijke tijdschriften publiceren in de Engelse taal, ook al omvatten hun pagina’s onderzoek over de hele wereld. In werkelijkheid blijkt echter dat meer dan één derde van alle wetenschappelijke studies in een andere taal dan het Engels worden gepubliceerd. Daardoor dreigt de internationale gemeenschap verstoken te blijven van belangrijke wetenschappelijke bevindingen, maar ook voor de onderzoekers op het terrein kunnen die taalproblemen een belangrijk knelpunt vormen.”

“De wetenschappelijke community mag niet veronderstellen dat alle belangrijke informatie in het Engels is gepubliceerd,” zegt professor Amano nog. “Taalbarrières vormen nog altijd een hindernis in de wereldwijde distributie van de wetenschappelijke kennis.” Er wordt vooral gewag gemaakt van een bedreiging voor een vlotte kennisoverdracht in landen waar het Engels niet de moedertaal is. Een groot gedeelte van de wereldwijde wetenschappelijke literatuur wordt in die regio’s immers moeilijker beschikbaar voor de lokale onderzoekers. Dat kan volgens de onderzoekers een cruciaal probleem worden waar de lokale expertise een doorslaggevende impact heeft.

Lees Verder

18:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wetenschap |  Facebook |

Misinformatie leidt niet altijd tot slechtere herinnering

De blootstelling aan valse informatie over een gebeurtenis maakt het voor het publiek meestal moeilijker om zich de originele details te herinneren, maar in een aantal omstandigheden is misinformatie daarentegen in staat het geheugen te stimuleren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Carleton College in de Amerikaanse staat Minnesota bij een groep studenten die werden geconfronteerd met een reeks beelden die met correcte en valse informatie werden begeleid. Het onderzoek toont volgens de wetenschappers aan dat de relatie tussen misinformatie en geheugen meer complex is dan algemeen wordt gedacht.

“Wanneer de getuigen ervaren dat de misinformatie niet overeenstemt met het reële evenement, blijken ze over het gebeuren vaak een beter geheugen te hebben dan collega’s die nooit met de misleidende boodschappen in contact zijn gebracht,” benadrukt onderzoeksleider Adam Putnam, professor psychologie aan het Carleton College. “Deze resultaten kunnen bijzonder belangrijk zijn, aangezien ze kunnen helpen verklaren waarom misinformatie soms werkt, maar in andere gevallen geen enkele impact heeft. Indien het publiek zich bewust is met misinformatie geconfronteerd te worden, wordt het gevaar op een verkeerde herinnering bijzonder klein.”

“De klassieke theorie suggereert dat verandering altijd een negatieve impact heeft op het geheugen, maar deze studie toont aan dat dit verband niet in alle situaties kan worden opgemerkt,” zegt professor Putnam. “In werkelijkheid blijkt dat verandering - in goede omstandigheden - een positieve impact op het geheugen kan hebben. In ieder geval kan worden vastgesteld dat een blootstelling aan misinformatie niet automatisch tot een verkeerde herinnering hoeft te leiden.” De onderzoeker merkt nog op dat details een belangrijk verschil kunnen maken. Details die minder gemakkelijk herinnerd worden, bleken immers gevoeliger te zijn dan misinformatie.

Lees Verder

18:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: misinformatie |  Facebook |

Dominantie Google en Facebook heeft negatieve impact op reclame-technologie

Het voorbije jaar is een bedrag van 2,2 miljard dollar nieuw kapitaal geïnjecteerd in ontwikkelaars van reclame-technologie. Dat betekent een daling met 1 miljard dollar tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een studie van investeerder CB Insights en de Britse zakenkrant Financial Times. Het fenomeen kan volgens de onderzoekers ongetwijfeld mede worden toegeschreven aan de marktdominantie van Facebook en Google, waardoor andere partijen weinig kans zouden zien een rendabel marktaandeel te verwerven. Opgemerkt wordt dat tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar amper 69 investeringsprojecten konden worden geregistreerd. Dat is het laagste niveau van de voorbije vier jaar.

“Facebook en Google hebben een groot overwicht op de markt voor reclametechnologie,” merkt de Financial Times op. “Gecombineerd vertegenwoordigen beide partijen driekwart van alle bestedingen aan display-reclame in de Verenigde Staten, maar ook in Groot-Brittannië wordt een aandeel van 53 procent opgetekend.” Suranga Chandratillake, analist bij investeerder Balderton Capital uit Londen, wijst erop dat aandacht vooral te maken heeft met aandacht, die op dit ogenblik volledig door partijen zoals Google en Facebook wordt opgeëist en geëxploiteerd. Bovendien wijst hij erop dat startups beseffen moeilijk te kunnen optornen tegen de schaalgrootte die het duopolie van Google en Facebook heeft bereikt.

“De winsten in de reclame-technologie worden steeds marginaler, want veel bedrijven zijn constant bezig met elkaar te kopiëren,” benadrukt Suranga Chandratillake. “Veel startups bereiken in een minimum van tijd een omzetniveau van 30 miljoen dollar, maar vallen vaak weer heel snel terug tot zero. Dat is voor investeerders moeilijk om te verwerken. Zelfs wanneer het mogelijk blijkt om gedurende enkele jaren een duurzaam voordeel uit te bouwen, blijft het steeds de vraag op welke manier de concurrentie met Google of Facebook kan worden aangegaan. Daarom tonen investeerders zich vaak terughoudend tegenover traditionele reclame-technologie.”

Lees Verder

17:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame-technologie |  Facebook |

Publiek toont gezonde interesse in artificiële intelligentie

De consument toont zich bereid om artificiële intelligentie te omarmen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Accenture in zesentwintig landen, waarbij telkens ruim duizend consumenten werden ondervraagd. Vastgesteld werd dat op dit ogenblik slechts 4 procent van de ondervraagden eigenaar is van artificiële intelligentie zoals Google Home of Amazon Echo, maar tevens kon worden opgemerkt dat 65 procent te kennen geeft deze technologieën op een regelmatige basis te gebruiken. Ook wordt opgemerkt dat in de groep van de millennials al 84 procent getuigt op hun smartphones gebruik te maken van assistenten die werken op basis van stemtechnologie.

“Algemeen kon worden vastgesteld dat de consument een interesse toont in een groot aantal toepassingen van persoonlijke assistenten,” stippen de onderzoekers aan. “Daarbij wordt in de eerste plaats gewezen naar de gezondheidszorg (60 procent), gevolgd door toerisme (59 procent) en entertainment (51 procent).” Er blijven echter wel belangrijke bekommernissen op het gebied van privacy. Er moest immers vastgesteld worden dat slechts iets meer dan 33 procent van de respondenten aangeeft bereid te zijn hun persoonlijke gegevens aan de fabrikanten van technologie toe te vertrouwen, terwijl slechts 13 procent zijn vertrouwen in de zoekmachine-providers uitdrukt.

“Deze onzekerheid bij de consument vormt een belangrijke uitdaging voor het internet-of-things,” zegt David Sovie, managing director van de elektronica-divisie van Accenture. “De consumenten maken zich zorgen over de privacy van hun persoonlijke gegevens, die zouden kunnen worden gestolen of op een andere manier gecompromitteerd zouden kunnen worden. Bovendien moet worden vastgesteld dat de prijzen van de geconnecteerde apparaten vaak overdreven hoog liggen voor de geleverde waarde. Indien deze obstakels niet kunnen worden aangepakt, dreigt de marktgroei van de sector stil te vallen. Wanneer wel oplossingen worden geboden, mag op een snelle acceleratie worden gerekend.”

Lees Verder

17:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: artificiële intelligentie |  Facebook |

Online dating kent zijn eigen wetmatigheden

Online daters zoeken meestal contact met potentiële partners die eenzelfde onderwijsniveau kennen. De intellectuele overeenkomst wordt echter minder belangrijk naarmate de daters ouder worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van gedragswetenschappers aan de Queensland University of Technology (QUT) in Australië bij meer dan veertigduizend online daters tussen achttien en tachtig jaar. De onderzoekers benadrukken dat het internet een grote impact op het dating-gedrag heeft gehad, waarbij een efficiënt en succesvol mechanisme werd ontwikkeld om romantische relaties op korte en lange termijn te creëren, maar zeggen wel dat nog verdere studies voor een dieper inzicht in het fenomeen nodig zijn.

“De selectie van een partner kan één de meest belangrijke psychologische en economische beslissing zijn die een persoon in zijn leven moet nemen,” benadrukken de onderzoekers Stephen Whyte en Benno Torgler. “Uit eerder onderzoek is gebleken dat bij die selectie vooral naar gemeenschappelijke eigenschappen wordt gekeken, onder meer op het gebied van leeftijd, aantrekkelijkheid, persoonlijkheid, cultuur, onderwijs, religie en ras. Het internet heeft dit proces echter drastisch veranderd. Cyberdating laat de keuze van verschillende kandidaten in realtime toe, wat leidt tot bredere beschikbaarheid van potentiële partners.”

“Die bredere groep kandidaten zorgt ervoor dat er meer kans is op de selectie van een partner met andere eigenschappen,” zeggen Whyte en Torgler. “Dat geldt onder meer voor het onderwijsniveau, dat bij de partnerkeuze meestal gehanteerd wordt om de toekomstige materiële welstand met de betrokken kandidaat in te schatten.” De Australische wetenschappers merken ook op dat een verschil kan worden vastgesteld in de manier waarop mannen en vrouwen naar het onderwijsniveau van potentiële partners kijken. Hoger opgeleiden lijken met het ouder worden minder belang te hechten aan het onderwijsniveau van de potentiële partner. Dat geldt volgens de onderzoekers vooral voor oudere vrouwen, maar ook voor jongere mannen.

Lees Verder

17:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dating |  Facebook |

Piraterij moet met een pragmatische houding worden benaderd

Content providers en copyright-houders moeten een pragmatische houding aannemen tegenover het probleem van piraterij. Er moet op basis van een sociale consensus getracht worden illegale downloaders te overtuigen dat hun gedrag ook economisch en ethisch onaanvaardbaar is in de community’s waartoe ze zelf behoren. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Coventry University in Engeland en de Universität Wien in Oostenrijk. De entertainment-industrie probeert piraterij vooral met juridische middelen te bestrijden, maar die aanpak lijkt volgens de onderzoekers niet de gewenste resultaten op te leveren. Daarentegen moet volgens hen een communicatie met de piraten worden opgestart.

“Piraterij van digitale content is in de populaire cultuur sterk ingeburgerd,” zeggen de onderzoekers Eva Hofmann en Elfriede Penz. “Er kan echter een duidelijk verschil in opstelling worden opgemerkt tussen de piraten en de legale downloaders. Cruciaal daarbij is dat digitale goederen eindeloos kunnen worden gedupliceerd zonder aan kwaliteit te verliezen. Daardoor lijkt het legale origineel dan ook minder waard dan een fysieke drager, zoals een compact-disc (cd) of een digitale video-disc (dvd). Dat verschil in perceptie zorgt ervoor dat een illegale download voor de piraat moreel minder erg lijkt dan de diefstal van een fysieke drager uit een winkelrek.”

“Een aantal studies hebben uitgewezen dat online piraterij geen negatieve impact heeft op de fysieke verkopen,” stippen Hofmann en Penz aan. “Bovendien zouden zogenaamde piraten uiteindelijk in totaal meer geld aan entertainment besteden. De verkoop van fysiek muziekdragers volgt echter een dalende lijn en de producenten verwijzen vooral naar piraterij als belangrijkste oorzaak. Anderzijds blijken consumenten de hoge prijzen van digitale goederen als een reden te gebruiken om illegaal downloaden te verdedigen. In plaats van repressief op te treden, zouden de content providers meer voordeel kunnen halen uit een communicatie met de illegale downloaders en de wereldwijde online netwerken.”

Lees Verder

17:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: piraterij |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse farmagroep Mylan wil in België na de overname van sectorgenoot Meda tweeënveertig banen schrappen. Mylan had vorige maand een sterke herstructurering aangekondigd. Daarbij zou het wereld personeelsbestand met maximaal 10 procent worden afgebouwd. In België loopt dat cijfer echter op tot 22 procent. Mylan heeft in België vestigingen in Brussel, Hoeilaart en Waver. De vakbonden hopen het aantal afvloeiingen alsnog te kunnen terugschroeven. De sanering komt niet helemaal onverwacht, maar toch heerst er bij het personeel zware wrevel. Het personeel moet immers offers brengen, terwijl het loon van chief executive Heather Bresch op acht jaar tijd met 671 procent is gestegen tot 39 miljoen dollar.

Afhandelaar Swissport verliest zijn afhandelingscontract met luchtvaartmaatschappij Ryanair op Brussels Airport. Het huidige contract liep tot eind februari, maar zal niet worden verlengd. Dat heeft de directie van Swissport gemeld. De getroffen arbeiders komen volgens de collectieve arbeidsovereenkomst in aanmerking voor een transfer naar Aviapartner, de overnemer van het contract. Er vallen dan ook in principe geen ontslagen. Voor de bedienden bestaat een dergelijke bescherming echter niet. Het is nog niet duidelijk hoeveel arbeiders van Swissport naar Aviapartner zullen verhuizen. Volgens de vakbonden zouden echter tussen zeventig en tachtig werknemers voor een transfer in aanmerking komen.

Donald Trump heeft het Japanse autoconcern Toyota bedreigd met een zware invoertaks omdat het bedrijf een nieuwe fabriek in Mexico wil bouwen. Trump wel dat Toyota meer productie in de Verenigde Staten garandeert. Toyota zou in de nieuwe Mexicaanse fabriek exemplaren van het model Corolla willen bouwen voor de Amerikaanse markt. Het Japanse bedrijf heeft op de waarschuwing van Trump niet gereageerd, maar zegt uit te kijken naar een samenwerking met de nieuwe Amerikaanse regering. Eerder werden ook de Amerikaanse autobouwers General Motors en Ford door Trump geviseerd. Ford besloot vervolgens af te zien van plannen voor de bouw van een productielocatie in de Mexicaanse stad San Luis Potosi.

Siemens Wind Power heeft een concessieovereenkomst ondertekend om de Rebo-terminal in de haven van Oostende te gebruiken voor de bouw van het nieuwe windmolenpark Rentel. Dat heeft de haven van Oostende gemeld. De concessie heeft een looptijd van één jaar, maar de site zal daarna uitgebouwd worden voor het onderhoud van het park. Financiële details over het akkoord werden niet vrijgegeven. Siemens zal de Rebo-site gebruiken voor de voorlopige montage van tweeënveertig windturbines. Het windmolenpark komt op 40 kilometer voor de Belgische kust en zal een capaciteit hebben van 309 megawatt. Siemens wil voor het project lokale techniekers en veiligheidscoördinatoren aanwerven.

De Amerikaanse supermarktketen Macy’s gaat meer dan tienduizend banen schrappen. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Macy’s kampt met tegenvallende verkopen. De groep neemt naar eigen zeggen diverse maatregelen om de organisatie te stroomlijnen en het bedrijf efficiënter te laten opereren. Daarbij worden onder meer extra investeringen gepland in de digitalisering en de verbetering van de webshops. Ook zal meer aandacht worden besteed aan de Chinese markt. Het concern wil een honderdtal winkels sluiten en zich concentreren op de meest succesvolle locaties. Macy’s kende tijdens de twee laatste maanden van vorig jaar een omzetdaling met 2,1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien.

Deutsche Bank heeft in de Verenigde Staten ingestemd wegens belastingontduiking een boete van 95 miljoen dollar te betalen. Dat heeft het openbaar ministerie van New York gemeld. De bank werd drie jaar geleden door het Amerikaanse gerecht beticht zich in het begin van de eeuw bediend te hebben van een netwerk van mantelbedrijven om belastingen te ontduiken. Eind december had de financiële groep met het Amerikaanse gerecht al een schikking getroffen van 7,2 miljard dollar voor de verkoop van risicovolle hypotheekbeleggingen in aanloop naar de financiële crisis. De Amerikaanse autoriteiten hadden eerst een boete van 14 miljard dollar voorgesteld, maar uiteindelijk werd een compromis gevonden.

Volkswagen moet zich ook in de Verenigde Staten verweren tegen schadeclaims van beleggers wegens het grote fraudeschandaal rond de uitstoot van dieselauto's. Dat heeft een federale rechter in San Francisco gezegd. Het bedrijf had gevraagd om het dispuut uitsluitend in Duitsland te laten behandelen, maar dat werd door de Amerikaanse rechter afgewezen. Volkswagen had ook tevergeefs gepleit om de claims tegen Martin Winterkorn, voormalig topman van de Duitse autobouwer, te schrappen. De gedupeerden zeggen dat Winterkorn wist van de fraude, maar toch promotie bleef voeren voor de aandelen van het bedrijf op de Amerikaanse markt. Volkswagen had aangevoerd dat voor deze aantijgingen geen bewijzen zijn.

De Amerikaanse Causeway Capital Management heeft zijn participatie in PostNL van 9,99 procent naar 5,91 procent teruggebracht. Causeway Capital was de grootste aandeelhouder van het Nederlandse postbedrijf, maar zou bijzonder ongelukkig zijn met het beleid van de onderneming. Daarbij zou onder meer worden verwezen naar de bemoeienissen van de Nederlandse overheid in de onderhandelingen rond de overname van het bedrijf door Bpost. De Nederlandse politiek had zich openlijk tegen de overname gekeerd. PostNL bleef zich daardoor, tot teleurstelling van een aantal aandeelhouders, tegen elk bod van zijn Belgische sectorgenoot verzetten.

Het Franse energieconcern Engie heeft met fiscale constructies in Luxemburg mogelijk een voordeel van 300 miljoen dollar geboekt. Dat blijkt uit motivaties van de Europese Commissie om een diepgaand onderzoek naar het Luxemburgse akkoord van Engie te openen. Het dossier werd in september geopend omdat Margrethe Vestager, Europees commissaris voor concurrentie, vermoedde dat de Luxemburgse constructies Engie mogelijk een onrechtmatig concurrentievoordeel zouden hebben gegeven tegenover andere ondernemingen. Het concern zou over een periode van verscheidene jaren in totaal ongeveer 1 miljard dollar aan belastingen hebben onttrokken. Het onderzoek wordt pas over enkele maanden afgerond.

Russische cyberaanvallen vormen wel degelijk een gigantische dreiging voor de Verenigde Staten. Dat hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten gezegd. Toekomstig Amerikaans president Donald Trump had ontkend dat Rusland zich met de Amerikaanse verkiezingen zouden hebben gemoeid. James Clapper, één van de veiligheidsspecialisten van de Amerikaanse inlichtingendiensten, noemde Rusland daarbij een gigantische bedreiging voor een brede waaier aan Amerikaanse belangen. Volgens Clapper beschikt Rusland over een hooggeavanceerd cyberaanval-programma. Rusland wordt ervan verdacht ingebroken te hebben in computers van de democratische partij en schadelijke gegevens gelekt te hebben.

Aan de zetel van de Amerikaanse bank Goldman Sachs in New York is een protestactie gevoerd tegen de invloed van de bank op de regering van toekomstig Amerikaans president Donald Trump. De actie werd georganiseerd door de New York Communities for Change en richt zich tegen de plannen van Trump om verscheidene gewezen bankiers van Goldman Sachs in zijn regering op te nemen. Onder meer Steven Munchin, Gary Cohn en Stephan Bannon hebben een verleden bij Goldman Sachs. Trump had Goldman Sachs nochtans tijdens zijn verkiezingscampagne gekapitteld als het symbool van de corruptie en verwevenheid tussen de financiële elite en de Amerikaanse politiek.

De Amerikaanse technologiegroep Apple heeft de applicatie van de krant The New York Times uit het aanbod van zijn virtuele winkel iTunes in China gehaald. De ingreep gebeurde op verzoek van de Chinese autoriteiten. Dat heeft Apple gemeld. Over de motieven achter de ingreep werden geen mededelingen gedaan. De Cyberspace Administration of China voerde in de lente van vorig jaar nieuwe regels in voor applicaties, waardoor het gemakkelijker werd bepaalde media te blokkeren. Onder meer kan overgegaan worden tot een verbanning van applicaties die ervan verdacht worden de nationale veiligheid te bedreigen of sociale onrust te veroorzaken. The New York Times heeft Apple gevraagd zijn beslissing te herzien.

Het Amerikaanse bedrijf Medium, dat een online dienst aanbiedt voor de publicatie van teksten, moet vijftig banen schrappen. Daarmee wordt het personeelsbestand van Medium, met ruim één derde afgeslankt. Dat heeft Evan Williams, oprichter van Medium en één van de initiatiefnemers van Twitter, meegedeeld. Medium werd vijf jaar geleden gelanceerd en moest aan platform bieden waar iedere auteur terecht kon voor de publicatie van zijn teksten. Williams zegt echter dat het platform moeilijkheden ondervindt om een geschikt betaalmodel te ontwikkelen. De activiteiten worden immers gesteund door inkomsten uit advertenties, maar dat model leidt volgens Medium tot slechte inhoud op het internet.

De Japanse verzekeringsgroep Fukoku heeft aangekondigd de supercomputer IBM Watson in te zullen schakelen voor de berekening van de schadeclaims. Daardoor zullen vierendertig arbeidsplaatsen worden geschrapt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Door de inschakeling van de supercomputer zou de productiviteit van het bedrijf met één derde kunnen worden opgevoerd. Er wordt op gewezen dat de artificiële intelligentie van Watson die complexe berekeningen immers veel sneller kan maken. Door de sterke vergrijzing wordt Japan beschouwd als een ideaal laboratorium voor de automatisering van de arbeidsmarkt. Over twintig jaar zouden in Japan de helft van de banen door robots kunnen worden uitgevoerd.

Het voorbije jaar werden in België 88.419 nieuwe ondernemingen opgestart. Dat betekent een stijging met 7,1 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de krant De Tijd gemeld op basis van cijfers van werkgeversorganisatie Unizo en consulent Graydon. Opgemerkt wordt dat inmiddels voor het vierde jaar op rij een stijging kon worden gemeld. Vijf jaar geleden, op het dieptepunten van de economische crisis, was er nog sprake van een daling met 5 procent. Sindsdien werd opnieuw een positieve evolutie geregistreerd, maar vorig jaar kon wel de grootste groei uit die periode worden opgetekend. Meer dan de helft van de nieuwe ondernemingen is in Vlaanderen gesitueerd.

Meer Nieuws

09:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-01-17

Smartphones uitstekend instrument voor registratie landelijke leven

Smartphones blijken een uitgelezen instrument om in realtime informatie over het dagelijkse leven en diverse gebeurtenissen in landelijke gebieden te verzamelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de New York University over de impact van de mobiele telefoon op een landelijke gebied in Bangladesh.

Lees Verder

 

18:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mens heeft heel wat aan neanderthaler te danken

Dankzij contacten met neanderthalers en denisovans heeft de mens zich bij zijn emigratie vanuit Afrika gemakkelijker aan zijn nieuwe omgeving kunnen aanpassen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Washington. Er wordt dan ook opgemerkt dat deze contacten van cruciaal belang zijn geweest voor de verdere geschiedenis van de mensheid.

Lees Verder

 

17:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |