26-01-17

Ethische code kan in buitenlandse divisies problemen creëren

De ethische code van bedrijven kan bij buitenlandse operaties voor problemen zorgen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Umea University in Zweden. Er moet volgens de onderzoekers immers rekening worden gehouden met verschillen in cultuur en regelgeving. Terwijl een ethische code in het thuisland van de onderneming mogelijk een perfecte toepassing kan kennen, kunnen in buitenlandse divisie met dezelfde normenkader toch belangrijke problemen ontstaan. Daarom moet volgens de onderzoekers een ethische code ook een lokaal aspect hebben.

Lees Verder

http://www.samfak.umu.se/english/about-the-faculty/news/newsdetailpage/codes-of-ethics-cause-problems-for-overseas-operations.cid278325

17:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Diversiteit in technologie heeft nog lange weg te gaan

De technologiesector staat op het gebied van innovatie aan de top, maar op het gebied van diversiteit moet nog een belangrijke weg worden afgelegd. Dat zegt Barbara Ortutay, technologie-specialist bij het persbureau Associated Press. Ortutay merkt wel op dat de grote technologiebedrijven weliswaar luidkeels hun diversiteits-initiatieven kenbaar maken, maar blijft de situatie in werkelijk grotendeels ongewijzigd. De bedrijven wijzen op een pijplijn-probleem, waarbij onvoldoende vrouwen en etnische minderheden met de geschikte kwalificaties zouden kunnen worden gevonden. Volgens diverse analisten is er echter meer aan de hand.

Lees Verder

http://abcnews.go.com/Technology/wireStory/diversity-tech-lots-attention-progress-45012050

17:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gevoelig verband tussen glimlach en competentie

De intensiteit van de lach kan in online portretten een belangrijke impact hebben op de impressies over competentie en warmte en kan daarmee heel belangrijke commerciële consequenties hebben. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Kansas. De onderzoekers stelden onder meer vast dat een brede glimlach weliswaar gekoppeld wordt aan een warme persoonlijkheid, maar tegelijk vaak ook aan een beperkte competentie wordt gelinkt. Deze combinatie kan volgens de onderzoekers wel leiden tot sympathie en beperkte steun, maar wellicht niet tot grote commerciële of zakelijke engagementen.

“Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat men door een glimlach voor de buitenwereld een vriendelijk en positief imago zal creëren,” benadrukt onderzoeksleider Jessica Li, professor marketing aan de University of Kansas. “Onze studie bevestigt die eerdere theorieën, maar maakt anderzijds wel duidelijk dat het type van glimlach bepalend kan zijn voor de reactie van een consument. In de marketing blijkt de glimlach vooral op twee fundamentele elementen van het sociaal oordeel - warmte en competentie - een impact te hebben. Daarbij moet echter, afhankelijk van de bedoeling, een verschillende strategie worden gevolgd.”

“Rekening moet worden gehouden met de service die de marketeer wenst aan te bieden en het risico dat wordt ervaren,” verduidelijkt professor Li. “Een brede glimlach, die een grotere warmte weerspiegelt, zou de grootste efficiëntie hebben voor promotionele campagnes waaraan weinig risico is verbonden. Een lichte glimlach blijkt daarentegen aangewezen in marketing-scenario’s met een hoger risicoprofiel, zoals medische procedures, juridisch advies of investeringen in startups. Een chirurg met een brede glimlach komt wel sympathiek over, maar roept twijfels over zijn competentie op. Wanneer de competentie van de verkoper minder belangrijk is, wordt daarentegen positiever op een brede glimlach gereageerd.”

In een analyse van campagnes voor het crowdfundingplatform Kickstarter bleek dat het verzamelde bedrag bij initiatiefnemers met een brede glimlach met meer dan 50 procent lager te liggen dan bij collega’s die voor een lichte glimlach hadden gekozen. Ook de gemiddelde donatie per deelnemer aan de campagnes liet een verschil van 30 procent optekenen. Wel bleek een bredere glimlach tot een grotere stroom boodschappen op sociale media te hebben geleid.

Lees Verder

 

17:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: glimlach |  Facebook |

Corruptie is vaak het gevolg van een plotse opportuniteit

Corruptie heeft meestal meer te maken met een plotse opportuniteit dan met een geleidelijk proces. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De onderzoekers zeggen vastgesteld dat corruptie meestal niet geleidelijk rijpt, maar soms abrupt, spontaan en onverwacht opduikt. Vooral wanneer beslissingen in een snelle opeenvolging moeten worden genomen, moet volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat vaker van een enkelvoudige gouden opportuniteit gebruik worden gemaakt in plaats van herhaaldelijk bij corruptie betrokken te worden.

“De resultaten van de studie zijn verrassend, want een geleidelijk proces lijkt intuïtief en theoretisch het meest aanvaardbaar en gelinkt te kunnen worden aan erkende psychologische processen van sociaal disengagement en verschuivende sociale normen,” zegt onderzoeksleider Nils Köbis, organisatiepsycholoog aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Algemeen wordt immers aangenomen dat onethisch gedrag meestal op een bescheiden niveau begint, maar geleidelijk evolueert naar grotere inbreuken. Daardoor kan de dader zichzelf immers nog altijd blijven voorhouden in wezen een plichtsbewust en moreel hoogstaand persoon te zijn.”

Vaak moet volgens de onderzoekers echter worden vastgesteld dat er niet over een geleidelijk proces kan worden gesproken, maar moet worden gewezen op de aanwezigheid van een gouden opportuniteit, die de dader heeft aangezet regels en afspraken naast zich neer te leggen. De resultaten kunnen volgens de onderzoekers belangrijke consequenties hebben voor het beleid. “Corruptie heeft immers zware negatieve gevolgen voor de samenleving,” benadrukt Nils Köbis. “Dit onderzoek heeft echter aangetoond dat specifieke elementen tot een groter risico op corruptie aanleiding kunnen geven. Mogelijk kunnen dergelijke situaties door de implementering van preventieve maatregelen worden vermeden.

Lees Verder

17:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: corruptie |  Facebook |

Consument voelt zich door merken niet vertegenwoordigd

Slechts weinig consumenten voelen zich door merken goed vertegenwoordigd. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Crispin Porter & Bogusky bij meer dan tweeduizend Britse consumenten. Daarbij werd vastgesteld dat amper 13 procent van de respondenten aangeeft zich door de merken goed vertegenwoordigd te voelen. Uit het onderzoek bleek verder dat de consument zich ook niet door de media vertegenwoordigd voelt. Daarbij blijken vooral de tabloids op weinig positieve reacties te kunnen rekenen. Anderzijds bleek een groter vertrouwen in sociale netwerken dan in de traditionele media.

Lees Verder

https://www.warc.com/LatestNews/News/Brand_purpose_inconsequential.news?ID=38104

16:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Rio Tinto verkoopt zijn Australische divisie Coal & Allied Industries aan de groep Yancoal Australia, dat door de Chinese overheid wordt gecontroleerd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,45 miljard dollar. De verkoop kadert in de toekomststrategie van Rio Tinto, dat steenkool niet meer als een kernactiviteit beschouwt. Met inbegrip van de verkoop van Coal & Allied Industries zal Rio Tinto over een periode van ruim drie jaar voor 7,7 miljard dollar desinvesteringen hebben gerealiseerd. De transactie moet nog wel door de Chinese en Australische autoriteiten worden goedgekeurd. De verkoop aan een Chinese groep zou volgens waarnemers in Australië politiek nog op verzet kunnen stuiten.

De Belgische vergunningen voor de invoer van diamanten zijn in tegenspraak met de Europese regelgeving. De Belgische douane heeft zich bij een claim van minstens 4,6 miljard euro tegen het diamantbedrijf Omega Diamonds uit Antwerpen dan ook gebaseerd op illegale principes. Dat heeft het hof van beroep in Antwerpen beslist. Het diamantbedrijf wordt dan ook vrijgesproken, aangezien de klacht zelf illegaal was. Ook in eerste aanleg was een vrijspraak gevallen, maar de douane besliste in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Omega Diamonds betaalde in het dossier al wel een minnelijke schikking met de gerechtelijke autoriteiten en de fiscus. De douane kan eventueel nog naar het hof van cassatie stappen.

De Zwitserse farmagroep Novartis gaat mogelijk zijn dochterbedrijf Alcon, gespecialiseerd in oogverzorging, afsplitsen. Dat heeft het Zwitserse concern bekend gemaakt. Novartis probeert al enkele tijd Alcon opnieuw in de goede richting te sturen. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar liet het dochterbedrijf alvast een stabiele omzet optekenen. Het moederconcern Novartis wil nu echter de verschillende toekomstmogelijkheden voor Alcon onderzoeken. Mogelijk wordt alsnog besloten de divisie in zijn huidige situatie te handhaven, maar een afsplitsing door een aandelenverkoop wordt evenmin uitgesloten. Een definitieve beslissing zou nog voor het einde van dit jaar worden genomen.

De IJslandse transportgroep Eimskip neemt het bedrijf Mareco uit Antwerpen, gespecialiseerd in koeltransport, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 16,6 miljoen euro. Het huidige management van Mareco zal na de overname een participatie van 20 procent behouden in het Antwerpse bedrijf. De uiteindelijke overnameprijs hangt af van de definitieve resultaten van Mareco over het voorbije boekjaar. Mareco werd vijftien jaar geleden opgericht en heeft kantoren in Antwerpen en Sao Paulo in Brazilië. De onderneming focust zich op het transport van zeevruchten en vlees naar Afrikaanse bestemmingen. Door de overname kan Eimskip zijn activiteiten uitbreiden van Afrika en Zuid-Amerika.

Dierenrechtenorganisatie Gaia heeft zich met een actie tegen slagerij Renmans schuldig gemaakt aan laster. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Brussel geoordeeld. Gaia had op zijn website een video gepost over een onaanvaardbare behandeling van Argentijnse paarden die uiteindelijk voor menselijke consumptie zouden zijn bedoeld. Renmans had echter verbolgen gereageerd op de video en benadrukte dat zijn Argentijns paardenvlees ook op het gebied van dierenwelzijn aan de strengste eisen voldoet. De rechter verplicht Gaia de video te verwijderen. De dierenrechtenorganisatie heeft echter aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Brusselse rechtbank.

In februari verschijnt de laatste gedrukte editie van het tijdschrift P-Magazine. Er zouden onvoldoende reclame-inkomsten worden gegenereerd om de publicatie verder te zetten. Dat heeft uitgever Mediageuzen van topman Maurice De Velder beslist. De online editie van het magazine zou wel blijven bestaan. Tegen april zou een betalende digitale versie klaar moeten zijn. In de jaren negentig haalde P-Magazine nog een verkoop van 70.000 exemplaren, maar vijf jaar geleden werd nog een oplage van 26.000 eenheden geteld. Mediageuzen kocht de titel uit het faillissement van uitgever Think Media. Sindsdien werden vijftien nummers van het magazine worden gepubliceerd.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 94,6 miljard dollar, tegenover 96,1 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst daalde met 5 procent tot 4,9 miljard dollar. Opgemerkt wordt dat zowel de commerciële divisie als de afdeling defensie minder goede resultaten konden voorleggen dan het jaar voordien. In totaal werden 748 commerciële vliegtuigen afgeleverd. Dat betekende een daling met veertien exemplaren. Er wordt wel gewezen op de sterkere prestaties van het vierde kwartaal. Daarbij wordt opgemerkt dat de Dreamliner na een periode van tien verliesjaren eindelijk winst begint op te leveren. Boeing verwacht dit jaar 765 toestellen te verkopen.

De Belgische entertainmentgroep Studio 100 neemt een meerderheidsbelang in het Duitse bedrijf M4e over. M4e is een distributeur van kinderseries en heeft ongeveer 2.300 episodes van onder meer Nijntje en Lizzie McGuire in zijn catalogus. De series worden uitgezonden in meer dan honderdvijftig landen. Het Duits bedrijf produceert ook eigen reeksen zoals Tip De Muis, Wissper en vooral Mia and Me, dat in eigen land op een grote populariteit kan rekenen. Studio 100 zegt door de overname zijn internationale groei verder te kunnen versterken. Studio 100 koopt de aandelen van de oprichters van M4e en bezit nu een belang van 68 procent van het Duitse bedrijf. Wellicht komt ook een bod op de resterende aandelen.

Het Chinese concern Greatoo Intelligent wil het bedrijf Robojob, fabrikant van industriële robots, uit Heist-op-den-Berg overnemen. Met de transactie zou een investering van 13,6 miljoen zijn gemoeid. Robojob is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van kleine robots op maat voor de metaalverwerkende industrie. Robojob ontstond negen jaar geleden uit Aluro, een groep bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in alle vormen van metaalbewerking. Het bedrijf werd opgericht door Luc De Ceuster en Helmut De Roovere. Luc De Ceuster werkte voordien een kwarteeuw als productmanager bij het Duitse concern Siemens. Helmut De Roovere is zoon van Frans De Roovere, de grote man achter de uitbouw van Aluro.

Het Franse postorderbedrijf 3Suisses start exclusieve onderhandelingen met de groep Domoti over een verkoop. In maart vorig jaar was bekend gemaakt dat 3Suisses op zoek was naar een overnemer. Op dat ogenblik werden ook de ecommerce-activiteiten stopgezet en werd een herstructurering doorgevoerd, waarbij in Frankrijk zestig banen werden geschrapt. De verkoop aan Domoti, gevestigd in Rijsel, zou nog in de eerste helft van dit jaar moeten kunnen worden afgerond. Domoti zou in Frankrijk en België ook respectievelijk veertig en achttien medewerkers van 3Suisses overnemen. Drie jaar geleden stopte 3Suisses ook met de verkoop van zijn beroemde papieren catalogus.

De Britse posterijen brengen een reeks van tien postzegels uit rond muzikant David Bowie, die in januari vorig jaar overleed. Dat heeft het Britse postbedrijf Royal Mail bekend gemaakt. Zes zegels tonen de hoes van albums van Bowie, zoals Hunky Dory, Heroes en Let’s Dance. De vier andere zegels zijn gewijd aan live-optredens van de rockster. De zegels zullen vanaf midden maart te koop zijn en zullen 6,48 pond kosten. De Royal Mail drukte eerder al wel een postzegel met de hoes van het album Ziggy Stardust van Bowie. Die publicatie vormde onderdeel van een reeks over beroemde album-covers, waarin onder meer ook werk van Pink Floyd, Coldplay, Led Zeppelin en Mike Oldfield aan bod kwam.

De investeringsfondsen Carlyle, General Atlantic en Permira zijn geïnteresseerd in de overname van het Italiaanse modehuis Golden Goose, op dit ogenblik in handen van het investeringsfonds Ergon Capital. Dat heeft het Italiaanse zakenmagazine Milano Finanza gemeld. De verkoopprijs zou kunnen oplopen tot 400 miljoen euro. Golden Goose hoopt dit jaar een omzet van ongeveer 140 miljoen euro te kunnen realiseren. Dat is een verdrievoudiging tegenover drie jaar geleden. Een definitief bod op Golden Goose wordt in de loop van volgende maand verwacht. Alessandro Gallo en Francesca Rinaldo, oprichters van Golden Goose, behouden een belang van 20 procent in het modehuis.

De Brit Ross Brawn (62) wordt technisch en sportief directeur van Formula One, dat recent is overgenomen door Liberty Media. Bij die overname werd ook de volledige leiding van Formula One veranderd. Onder meer chief executive Bernie Ecclestone werd opzij geschoven en vervangen door Chase Carey. Brawn heeft als technisch directeur een grote carrière gemaakt in de Formule Eén, onder meer met Michael Schumacher bij Benetton en Ferrari, wat leidde tot zeven wereldtitels. Nadien zou hij ook met zijn eigen renstal Brawn Grand Prix en met piloot Jenson Button nog één keer een wereldkampioenschap binnen halen. De renstal werd nadien aan Mercedes verkocht. Vier jaar geleden nam Brawn afscheid van de Formule Eén.

De Amerikaanse autobouwer Tesla zal binnen een periode van enkele maanden een sterk uitgebreide versie van zijn Autopilot op de markt brengen, zodat de software gebruik kan maken van alle beschikbare hardware waarmee de jongste automodellen zijn uitgerust. Dat heeft Elon Musk, chief executive van Tesla, bekend gemaakt. Gebruikers van Tesla kunnen bij de aankoop kiezen tussen de Enhanced Autopilot of de Full Self-Driving Capability, die met respectievelijk vier en acht camera’s werken. Tot nu toe kan de Full Self-Driving Capability echter nog niet in praktijk worden gebruikt. De technologie is werkt onder meer met twaalf sensoren en radar om de weersomstandigheden te controleren.

De Amerikaanse telecomprovider Sprint heeft 33 procent van de muziekstreamingdienst Tidal overgenomen. Daardoor krijgen de vijfenveertig miljoen klanten van Sprint voortaan toegang tot de muziekdienst. Dat heeft Sprint bekend gemaakt. Rapper Jay Z behoudt de artistieke leiding over de streamingdienst. Tidal richt zich op muziekliefhebbers die audio in hoge kwaliteit willen streamen. Op Tidal zal ook muziek worden verspreid die alleen beschikbaar is voor klanten van Sprint. Tidal heeft een bibliotheek van ruim 42,5 miljoen composities en 140.000 muziekvideo's. Sprint heeft geen uitspraken gedaan over het aantal gebruikers van Tidal, waarover recent een aantal controverses zijn ontstaan.

Meer Nieuws

09:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-01-17

Online gedrag wordt ook door de genen beïnvloed

Het online gedrag wordt ook door de genen beïnvloed. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan het King’s College London bij meer dan achtduizend tweelingen. Het onderzoek ondermijnt volgens de onderzoekers de populaire theorieën dat de media een externe entiteit zijn die een bepaalde invloed - positief of negatief - hebben op machteloze consumenten. Vastgesteld werd dat erfelijkheid een substantiële invloed heeft op de tijd die aan bepaalde media worden besteed. Daarbij zouden genen een impact hebben op 34 procent van het gebruik van educatieve websites, maar bij entertainment en gaming zou dat verder oplopen tot respectievelijk 37 procent en 39 procent.

Lees Verder

18:08 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |