05-01-17

Weinig verschillen tussen communicatie van man en vrouw

Er kunnen tussen de communicatie van vrouwen en mannen weinig verschillen worden teruggevonden, op voorwaarde dat beiden dezelfde training hebben genoten en van dezelfde geschreven platform gebruik kunnen maken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Georgia Institute of Technology.

Lees Verder

 

16:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Link tussen energie op werkvloer en personeelsverloop

De energie van het personeel op de werkvloer heeft een belangrijke impact op de intentie van collega’s om naar een andere baan uit te kijken. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Grenoble Ecole de Management en de University of Surrey. Er wordt opgemerkt dat het vertrek van een werknemer door collega’s en meerderen meestal al vooraf wordt vermoed.

Lees Verder

 

15:13 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Socio-economische status beïnvloedt taalgebruik jongeren

De socio-economische status heeft een belangrijke impact op het taalgebruik van jongeren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Maryland en de Harvard University bij ruim honderddertig Engelstalige kinderen van drie tot zeven jaar. Eerder onderzoek stelde vast dat bij kinderen op vierjarige leeftijd taalkundig een verschil in dertig miljoen woorden kan worden geteld.

Lees Verder

13:13 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument reageert wisselend op sancties en beloningen

De mens kan heel wisselend reageren tegenover de toewijzing van beloningen en sancties. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California, de University of Toronto en de Universiteit Tilburg. Deze reacties kunnen volgens de onderzoekers ook belangrijke gevolgen hebben voor het beleid.

Lees Verder

12:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Depressieve kinderen reageren gelaten op beloningen

Depressieve kinderen reageren op beloningen veel minder enthousiast dan leeftijdsgenoten zonder psychische problemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Washington University. De onderzoekers willen nu verder onderzoeken of dat gedrag na een behandeling kan worden aangepast.

Lees Verder

11:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De maaltijdbezorgdienst UberEats werkt samen met het drankenconcern AB InBev en de nachtwinkelketen White Night om bij consumenten in Brussel bier aan huis te brengen. Consumenten kunnen de applicatie van UberEats gebruiken om thuis dranken te laten bezorgen. De bestellingen worden door de koeriers van UberEats opgehaald in vijf vestigingen van de keten White Night. UberEats werd in oktober vorig jaar in Brussel gelanceerd. Naar eigen zeggen werkt de dienst op dit ogenblik al samen met vierhonderd Brusselse restaurants. Er zouden duizenden bestellingen per week worden ontvangen. Met de nieuwe bierdienst wil UberEats zijn marktpositie tegenover zijn Britse concurrent Deliveroo versterken.

Het technologiebedrijf NG Data uit Gent heeft voor de tweede keer in twee jaar tijd een extra kapitaal van 9 miljoen euro opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen door NG Data, dat vijf jaar geleden werd opgericht, worden gebruikt om zijn verdere uitbreiding op de internationale markt te ondersteunen. De software van NG Data biedt gebruikers de mogelijkheid om grote hoeveelheden klanteninformatie te analyseren. NG Data heeft op dit ogenblik vestigingen in New York, San Francisco en Singapore. Het bedrijf wil echter ook een sterkere marktpositie uitbouwen in West-Europa en de Verenigde Staten. De nieuwe financiële middelen werden vooral aangebracht door de Franse investeerder IDinvest Partners.

Luierproducent Drylock neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Presto Absorbent over. Dat heeft Bart Van Malderen, chief executive van Drylock, bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 71 miljoen euro. Presto Absorbent is gespecialiseerd in de productie van incontinentieluiers en was een dochter van de Amerikaanse groep National Presto Industries. Presto Absorbent betekent de tweede overname voor Drylock. Twee jaar geleden werd ook het Italiaanse bedrijf CIP Assorbenti overgenomen. Van Malderen wijst erop dat Presto Absorbent in de Verenigde Staten op een sterke groeimarkt kan rekenen. Onder meer winkelketen Walmart is een belangrijke klant.

Rex Tillerson zal aan zijn overstap van ExxonMobil naar de Amerikaanse regering een bedrag van ruim 273 miljoen dollar overhouden. Als toekomstig Amerikaans minister van buitenlandse zaken moet Tillerson immers alle banden met zijn werkgever ExxonMobil, waar hij elf jaar geleden tot chief executive werd aangesteld, doorknippen. Hij moet dan ook al zijn aandelen in het bedrijf van de hand doen. Die operatie zou hem 55,5 miljoen dollar opleveren. Daarnaast werd ook een regeling getroffen voor de aandelen die Tillerson de volgende tien jaar nog zou ontvangen. Daarvoor zou hij een compensatie van 181,8 miljoen dollar krijgen. De uitbetaling van dat pakket wordt over een periode van tien jaar gespreid.

De Amerikaanse technologiegroep Apple investeert 1 miljard dollar in een technologiefonds dat midden oktober door het Japanse bedrijf Softbank en de Saudische overheid werd opgericht. Met het fonds wil Saudi-Arabië zijn economie diversifiëren en minder afhankelijk worden van de oliesector. De Saudische overheid investeerde 45 miljard dollar in het fonds, terwijl Softbank een bedrag van 25 miljard dollar ter beschikking stelde. Nu heeft ook Apple bekend gemaakt voor een bedrag van 1 miljard dollar aan het project deel te nemen. Het bedrijf zegt ervan overtuigd te zijn dat het fonds zal leiden tot een versneld ontwikkeling van nieuwe technologieën die op termijn van strategisch belang kunnen zijn voor ondernemingen zoals Apple.

De Duitse autobouwer Audi heeft in zijn fabriek in Brussel vorig jaar 105.250 wagens geproduceerd. Dat betekende een daling met bijna 9,5 procent tegenover het jaar voordien. Audi Brussels bouwt de productie van de modellen A1 en S1 echter af ter voorbereiding van de komst van het elektrische model E-tron Quattro. Tot eind dit jaar wordt de A1 in Brussel geproduceerd. Volgend jaar wordt de bouw van het elektrische model opgestart. Audi Brussels zal ook de batterijen voor de elektrische wagen bouwen. Bij Audi Brussels werken op dit ogenblik 2.600 mensen. Die zijn echter noodzakelijk voor de productie van de E-tron Quattro. Audi Brussel investeert ongeveer 600 miljoen euro in de elektrische productie.

De groep Hilton Worldwide Holdings heeft zich opgedeeld in drie afzonderlijke bedrijven. Naast het oorspronkelijke moederconcern, dat zich voortaan toespitst op hotelmanagement, werden de bedrijven Park Hotels & Resorts en Hilton Grand Vacations opgericht. Park Hotels & Resorts omvat al het hotelvastgoed van de groep, terwijl Hilton Grand Vacations zich op timesharing toespitst. De twee nieuwe bedrijven hebben respectievelijk zevenenzestig en zesenveertig locaties in portefeuille. De drie entiteiten hebben allemaal een notering op de New York Stock Exchange en worden respectievelijk geleid door Christopher Nassetta, Thomas Baltimore en Mark Wang.

Intel, de grootste producent van halfgeleiders ter wereld, heeft op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas zijn nieuwe merk Go gelanceerd. Intel Go wil nieuwe producten ontwikkelen voor de autobouwers. Het bedrijf wil daarmee zijn dominantie in het computer-segment ook uitbreiden naar de markt voor auto-elektronica, waar de volgende jaren een sterke groei wordt verwacht. Intel Go brengt drie productlijnen op de markt. Verwacht wordt dat de Intel Automated Driving Group de onderscheiden pakketten nog voor de zomer beschikbaar zal stellen. Brian Krzanich, chief executive van Intel, kondigde eerder al aan dat de volgende twee jaar 250 miljoen dollar in zelfrijdende technologie wordt geïnvesteerd.

Infrabel, beheerder van de Belgische spoorweginfrastructuur, wil tegen het einde van dit decennium nog slechts elf dochterbedrijven tellen. Die operatie moet helpen de structuur van het bedrijf te vereenvoudigen. Drie jaar geleden telde Infrabel nog drieëntwintig dochterondernemingen, waaronder een aantal voormalige divisies van de ontmantelde NMBS Holding. De Belgische regering wil echter dat het aantal filialen drastisch wordt teruggeschroefd. Inmiddels zijn al zes dochterbedrijven vereffend. Nu wordt aangekondigd dat ook informatica-dochter Ixilio zal worden geïntegreerd in het studiebureau Tuc Rail. Er vallen geen ontslagen, maar het personeelsbestand wordt wel gereduceerd.

Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas heeft het Amerikaanse bedrijf Faraday Future zijn zelfrijdende auto FF91 voorgesteld. De auto heeft een bereik van ruim 600 kilometer en zou in 2,4 seconden vanuit stilstand tot 100 kilometer per uur kunnen optrekken. Daarmee zou de FF91 sneller zijn dan de huidige modellen van Tesla. Ook zou de batterij van de FF91 sneller kunnen worden opgeladen dan andere elektrische wagens. Over de uiteindelijke kostprijs van de nieuwe wagen werden nog geen uitspraken gedaan. Het is ook niet bekend wanneer de FF91 op de markt zal worden gebracht. De grote investeerder in Faraday Future is de Chinese miljardair Jia Yueting.

Bij Deutsche Bank heeft Peter Hazlewood, hoofd van de antiwitwas-cel van de financiële groep, ontslag genomen. Dat heeft het Duitse tijdschrift Manager Magazin gemeld. Hazlewood zou vergeefs een versterking van zijn dienst hebben gevraagd. John Cryan, topman van Deutsche Bank, had de voorbije zomer de aanstelling van een verantwoordelijke voor interne orderhandhaving gemeld. Daarmee hoopte Cryan een aantal schandalen uit het verleden, die de bank vele miljarden verliezen hebben gekost, voortaan te kunnen uitsluiten. De taak werd toevertrouwd aan Peter Hazlewood, die voordien voor HSBC Holdings en Standard Chartered, waar hij zich in de bestrijding van financiële criminaliteit zou hebben gespecialiseerd.

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) heeft het voorbije jaar 2 miljoen bezoekers ontvangen. Dat heeft de directie van de maatschappij bekend gemaakt. De Antwerpse Zoo boekte meer dan 1 miljoen bezoekers, terwijl het dierenpark Planckendael in Muizen 950.000 gasten ontving. Daarmee werd de Antwerpse Zoo opnieuw, na een onderbreking van één jaar, een groter publiekstrekker dan Planckendael. Opgemerkt wordt dat de Antwerpse Zoo weliswaar een moeizame start kende, maar een spectaculaire groei kon melden na de opening van het nieuwe Savannecomplex, het vernieuwde Flamingoplein en de introductie van de Skywalk, een wandelpad van zes meter hoog.

De Franse regionale krant La Voix du Nord wil 178 banen schrappen. Op uitzondering van de informatica-afdeling zouden alle divisies van de krant worden geraakt. La Voix du Nord, die verslaggeving brengt over Noord-Frankrijk en Pas-de-Calais, maakt deel uit van de Belgische groep Rossel. Er zou een sociaal plan worden voorzien, waarbij de afslanking over een periode van twee jaar zou worden gespreid. Er zou onder meer worden gerekend op vrijwillig vertrek en tewerkstellingsmaatregelen voor oudere werknemers. Bij La Voix du Nord werken op dit ogenblik nog 710 mensen. Volgens de plannen zullen vier van de vierentwintig verschillende divisies worden stopgezet. Er zal ook meer digitaal worden gewerkt.

Grote energie-intensieve bedrijven hebben vorig jaar bijna 40 miljoen euro subsidie gekregen uit het Vlaamse Klimaatfonds. Nochtans werd van de betrokken bedrijven op het gebied van klimaat geen enkel engagement gevraagd. Dat heeft het Vlaamse parlementslid Johan Danen (Groen) gezegd. De subsidies worden door de Vlaamse regering gebruikt om de hogere energieprijzen te compenseren, om te beletten dat de bedrijven zich elders zouden vestigen. Daarvoor moeten volgens Danen echter andere mogelijkheden dan het Vlaamse Klimaatfonds worden gevonden. Joke Schauvliege, Vlaams minister van klimaat, wijst er echter op dat de buurlanden gelijkaardige maatregelen toepassen.

Indien General Motors in Mexico auto’s blijft produceren voor afnemers in de Verenigde Staten, zal het concern met een zware Amerikaanse importbelasting rekening moeten houden. Dat heeft Donald Trump, de toekomstige president van de Verenigde Staten gezegd. Trump zegt niet te kunnen aanvaarden dat het model Chevy Cruze door General Motors in Mexico wordt vervaardigd en belastingvrij bij de Amerikaanse autodealers aflevert. Hij dreigt met een invoertarief van 35 procent. General Motors zegt de Cruze vooral te bouwen in een fabriek in Lordstown in de Amerikaanse staat Ohio. Er is een beperkte productie in Mexico, maar daarvan wordt slechts een miniem gedeelte in de Verenigde Staten ingevoerd.

Meer Nieuws

07:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-01-17

Expats dragen geboortecijfers van Dubai

In Dubai zijn het voorbije jaar ruim dertigduizend baby’s geboren. Driekwart van de ouders behoort echter tot de expat-gemeenschap in het emiraat. Dat blijkt uit cijfers van het Dubai Statistics Centre.

Lees Verder

http://www.arabianbusiness.com/one-baby-born-in-dubai-every-3-5-hours-mostly-expats-657750.html

09:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Premium videocontent migreert vaak naar televisiescherm

Consumenten van digitale video migreren bij premium content vaak naar het televisiescherm. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf FreeWheel.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/online/premium-digital-video-viewing-migrating-to-the-tv-screen-73119/

09:58 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nut websites en applicaties vaak belangrijker dan privacy

Het nut van websites en applicaties heeft in de Verenigde Staten een veel grotere impact op de digitale tevredenheid van de consument dan privacy en vertrouwen in de geloofwaardigheid van de informatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Northwestern University.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/online/usefulness-of-web-apps-drives-digital-satisfaction-for-us-consumers-73115/

09:58 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mobiele en sociale reclame verwachten verdere groei

Mobile en sociale reclame zullen ook dit jaar een sterke groei laten optekenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent AdMedia Partners.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/online/mobile-and-social-advertising-expected-to-continue-strong-growth-in-2017-73246/

09:58 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mobiel reclamecampagne bereikt vooral vrouwelijk doelpubliek

Mobiele reclamecampagnes laten de grootste efficiëntie blijken bij een vrouwelijke doelpubliek, terwijl mannen gemakkelijker op desktops worden bereikt. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Nielsen.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/online/heres-how-often-digital-ad-campaigns-reach-their-intended-audiences-73209/

09:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Competente baas versterkt jobtevredenheid medewerkers

Wanneer de baas een grote technische competentie op de werkvloer kan laten blijken, heeft de onderneming een grote kans te kunnen terugvallen op een personeelsbestand met een grote jobtevredenheid. Dat is de conclusie van de publicatie ‘Boss Competence and Worker Well-Being’ van de economen Benjamin Artz, Amanda Goodall en Andrew Oswald, gebaseerd op een enquête bij 35.000 werknemers in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Vastgesteld werd onder meer dat de competentie van het management voor vele werknemers op de jobtevredenheid zelfs een grote impact heeft dan het loonniveau.

“Het onderzoek toont aan dat geen enkele factor op de jobtevredenheid van de werknemers een grotere impact kan hebben dan de figuur van de baas,” merken de onderzoekers op. “Daarbij wordt vaak verwezen naar de stijl of het charisma van de baas, maar in werkelijkheid blijkt vooral de technische competentie van het management van doorslaggevende invloed. Een baas die zich ook op de werkvloer, het hart van de onderneming, als een echte expert kan opwerpen en een grote expertise kan bewijzen, kan een positieve invloed hebben op de jobtevredenheid van de werknemers.”

Daarmee moeten volgens de onderzoekers een aantal theorieën over management mogelijk worden herzien. “Vaak wordt opgemerkt dat het niet aangewezen is om een manager en personeel met dezelfde technische kwalificaties te hebben en een goed manager ook geen technische expertise nodig heeft, maar wel moet kunnen terugvallen op een mengeling van kwaliteiten zoals charisma, organisatorische vaardigheden en emotionele intelligentie,” wordt er aangevoerd. “Die kwaliteiten zijn ongetwijfeld van belang, maar ons onderzoek toont aan dat vaak te weinig aandacht wordt besteed aan de technische expertise.”

Er zijn volgens de onderzoekers aanwijzingen dat ziekenhuizen beter worden geleid door artsen dan door algemene managers en dat ook raceteams best functioneren met een voormalig piloot aan het hoofd. Op dezelfde manier zal de leiding van de universiteiten wellicht beter zijn gediend met toponderzoekers dan met getalenteerde organisatoren.

Lees Verder

09:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: management |  Facebook |

Ondernemerschap is sterke ambitie bij Chinese studenten

Bij Chinese universiteitsstudenten kan een grote interesse in het ondernemerschap worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Renmin University of China op basis van een enquête van meer dan vierhonderdduizend studenten aan nagenoeg achttienhonderd Chinse universiteiten en hogescholen. Vastgesteld werd dat slechts 10,2 procent van de ondervraagden naar eigen zeggen nooit heeft gedacht aan de oprichting van een eigen onderneming. Met het ondernemerschap willen de studenten vooral hun zelfstandigheid garanderen en een levensdroom vervullen.

Uit het onderzoek bleek dat ruim 37 procent van de ondervraagden in het ondernemerschap een mogelijkheid zag om de controle over zijn carrière en leven in eigen handen te houden. Daarnaast gaf meer dan 20 procent te kennen met een eigen zaak een levensdroom te willen vervullen. Voor bijna 16 procent is het ondernemerschap vooral een manier om geld te verdienen, terwijl ruim 10 procent zegt op een andere manier geen degelijke baan te kunnen vinden. Daarnaast wijst 10 procent op het maatschappelijk belang van de onderneming, terwijl 6 procent zich aangemoedigd voelden door stimulansen van de overheid.

Volgens Zhang Jingxiu, executive director van het Newjincin Research Institute, heeft de Chinese overheid een aantal maatregelen uitgevaardigd die studenten moeten aanmoedigen een eigen onderneming te starten. Daarbij wordt onder meer verwezen naar een flexibel onderwijssysteem, dat studenten toelaat om hun opleiding tijdelijk op te schorten om een onderneming op te richten. “Het is bovendien ook belangrijk dat de sociale opinie over startups is veranderd,” merkt Zhang Jingxiu op. “Studenten en ouders beschouwen startups als een opportuniteit en niet langer als een risico.” Zhang Rui, voorzitter van de Wanxue Education Group, merkt daarbij op dat bij startups niet van een mislukking kan worden gesproken.

“Ondernemers mogen niet op hun eerste poging worden afgerekend,” benadrukt Zhang Rui. “Geen enkele ondernemer wordt bij zijn eerste poging een succesvol zakenman.”

Lees Verder

09:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ondernemerschap |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Cathay Pacific uit Hongkong was het voorbije jaar de veiligste vliegtuigmaatschappij van de wereld. Dat blijkt uit een rangschikking van het Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (Jacdec). Op de tweede plaats staat Air New Zealand, gevolgd door Hainan Airlines (China), Qatar Airways en de Koninklijke Nederlandse Luchtvaartmaatschappij (KLM). De top van de ranglijst wordt vooral door maatschappijen uit Azië en het Midden-Oosten gedomineerd. Onder meer Eva Air uit Taiwan, Japan Airlines en All Nippon Airways uit Japan, Qantas uit Australië en Emirates en Etihad Airways uit de Verenigde Arabische Emiraten staan bovenaan. Garuda, Avianca en China Airlines sluiten de top zestig grote maatschappijen af.

Volvo heeft in zijn thuisland Zweden niet lang het meest populaire automodel. Op de eerste plaats stond vorig jaar immers de Volkswagen Golf, die 5,9 procent van de nieuwe Zweedse autoverkopen vertegenwoordigde. De Volvo V70 komt pas op de tweede plaats, gevolgd door de modellen S90 en V90 van het Zweedse merk. Het is vijfenhalve decennium geleden dat de autoverkoop in Zweden niet door een model van Volvo werd gedomineerd. Op de eerste plaats stond toen de Volkswagen Kever. Wanneer alle modellen worden samengevoegd, blijft Volvo met een aandeel van 20 procent nog altijd de grootste autoverkoper van Zweden. De totale autoverkoop in het land steeg met 8 procent tot 372.000 exemplaren.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft vorig jaar vijftien nucleaire incidenten geteld in België. Alle problemen hadden betrekking op incidenten van het laagste niveau van de International Nuclear Event Scale (Ines). Drie van de incidenten werden opgetekend in Reactor Drie van de kerncentrale van Tihange. De resultaten betekenen wel een lichte daling tegenover de jaren voordien. Twee jaar geleden werden zestien incidenten geteld en drie jaar geleden was er sprake van achttien problemen. Twee jaar geleden werden ook vier incidenten van het tweede niveau opgetekend. Drie jaar geleden was er zelfs sprake van vier incidenten van het tweede niveau.

De Amerikaanse televisie-journaliste Megyn Kelly stapt van Fox News over naar National Broadcasting Company (NBC). Kelly zou bij haar nieuwe werkgever een dagelijks nieuwsprogramma krijgen, terwijl ze op zondagavond een eigen nieuwsshow zou krijgen. Ook zal ze worden betrokken bij alle uitzendingen over grote evenementen. Het vertrek van Megyn Kelly is een belangrijke terugslag voor Fox News. Kelly begon twaalf jaar geleden bij Fox News als een onervaren journaliste, maar groeide uit tot één van de grootste vedetten van de zender. Na Bill O’Reilly was Kelly de meest populaire figuur bij Fox. Tijdens de voorbije presidentsverkiezingen ging ze herhaaldelijk in de clinch met kandidaat Donald Trump.

China heeft beperkende maatregelen ingevoerd voor buitenlandse uitgaven. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld. Chinese burgers mogen weliswaar nog steeds 50.000 dollar per jaar wisselen, maar moeten die operatie voortaan wel gedetailleerd motiveren. Met de maatregel zou de Chinese overheid naar eigen zeggen willen vermijden dat geld wordt witgewassen of illegaal wordt geïnvesteerd in buitenlands vastgoed. Burgers die op inbreuken worden betrapt, mogen drie jaar lang geen geld meer wisselen en worden aan een witwasonderzoek onderworpen. Uit berekeningen van Bloomberg blijkt dat tijdens de eerste tien maanden van vorig jaar ongeveer 689 miljard dollar China heeft verlaten.

Op de Vlaamse autostrades werden vorig jaar op werkdagen een gemiddelde file van 141 kilometer geregistreerd. Dat betekende een stijging met 3,7 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaamse Verkeerscentrum. Over een periode van vier jaar was er sprake van een toename van 15,6 procent. Wanneer ook het tijdverlies in rekening wordt gebracht, is de filezwaarte in Vlaanderen op vijf jaar tijd met 40 procent toegenomen. De files zijn immers niet alleen langer geworden, maar lossen ook veel minder gemakkelijk weer op. Vooral in de regio Antwerpen zou het probleem een sterke toename kennen. In de Brusselse regio werd daarentegen een relatieve status-quo opgetekend.

Bij het nutsbedrijf Burlington Electric in de Amerikaanse staat Vermont was er uiteindelijk toch geen sprake van een aanval van Russische hackers. Rapporten over anomalieën met online codes op één van de computers van het elektriciteitsbedrijf hadden vermoedens over een aanval doen rijzen. Daarbij was eerst gezegd dat de hackers tot het elekticiteitsnet waren doorgedrongen, maar later werd opgemerkt dat slechts één geïsoleerde computer was getroffen. Nu blijkt dat een computer van een medewerker van Burlington Electric werd aangemeld op een webadres waar geregeld malafide activiteiten zouden worden geregistreerd. Vermoed wordt dat criminelen malware hebben proberen te installeren.

In mei dit jaar zal mogelijk het proces tegen voormalig wielrenner Lance Armstrong van start gaan. Dat heeft Armstrong zelf gemeld. De gewezen wielrenner moet er zich verdedigen tegen een klacht van het Amerikaanse overheidsbedrijf US Postal, dat Armstrong beticht ruim 30 miljoen euro sponsorgeld oneigenlijk te hebben gebruikt. In de sponsoringovereenkomst stond immers vermeld dat Armstrong zich van het gebruik van doping diende te onthouden. Het proces zal mogelijk een volledige maand in beslag nemen. Er werd tegen de gewezen wielrenner een schadeclaim van ongeveer 95 miljoen euro ingediend. Armstrong gaf vijf jaar geleden in een televisieshow van Oprah Winfrey openlijk dopinggebruik toe.

Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar werden in België 211.713 misdrijven geregistreerd. Dat betekende een daling met bijna 5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische politie. Daarmee kon voor het tweede jaar een laagterecord worden opgetekend. De cijfers tonen al vijf jaar op rij een dalende tendens. De lijst met misdrijven wordt aangevoerd door diefstal en afpersing (80.431), gevolgd door de beschadiging van eigendom (20.174), misdrijven tegen de lichamelijke integriteit (17.979), drugs (12.697) en bedrog (9.804). Er werden wel vijftien meldingen van homejackings geregistreerd. Ook werd een toename opgetekend bij betaalkaartfraude en steekpartijen.

Een vertrek uit de Europese Unie dreigt Groot-Brittannië mogelijk een verlies van bijna 40 miljard euro aan directe financiële steun te kosten. Dat blijkt uit een analyse van het Britse parlement. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld. De belangrijkste financiële steun is afkomstig van Europese fondsen voor de ontwikkeling van achtergestelde gebieden en de ondersteuning van de landbouw. Daarbij was tot het einde van dit decennium voor Groot-Brittannië een budget van respectievelijk 17,2 miljard euro en 22,5 miljard euro gereserveerd. Daarnaast is er ook sprake van een jaarlijks budget van bijna 1,8 miljard euro voor onderzoeksprojecten bij het Britse bedrijfsleven.

Het internationale bedrijfsleven vertoont een groter optimisme over het nieuwe jaar. Dat blijkt uit een enquête van consulent Grant Thornton bij 2.600 bedrijfsleiders over de hele wereld. De helft van de ondervraagden denkt dit jaar meer omzet te zullen halen. Het zakelijk optimisme wordt volgens Grant Thornton gevoed door de aantrekkende economie, terwijl de onzekerheid rond de brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen is geluwd. Opgemerkt wordt dat ook de intenties voor investeringen in kapitaalgoederen het hoogste niveau in twee jaar heeft bereikt. Er wordt wel gewaarschuwd dat verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland wel opnieuw voor onrust kunnen zorgen.

In Eemshaven is begonnen met de aanleg van onderzeese elektriciteitskabel, over een lengte van 325 kilometer, tussen Denemarken en Nederland. Dat heeft het bedrijf Tennet, beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet, gemeld. De zogenoemde Cobra-cable krijgt een capaciteit van 700 megawatt, waarmee het elektriciteitsverbruik van ongeveer 700.000 huishoudens kan worden gedekt. De aanleg van de kabel vergt een investering van meer dan 600 miljoen euro. De werken worden uitgevoerd door Tennet en diens Deense sectorgenoot Energinet.dk, die elk een belang van 50 procent hebben in het project. De kabel loopt tussen Eemshaven in Nederland en Endrup in Denemarken.

Luchthaven Antwerp Airport heeft vorig jaar ruim 276.000 reizigers ontvangen. Dat betekende een stijging met bijna 25 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Marcel Buelens, topman van Antwerp Airport, bekend gemaakt. De Antwerpse luchthaven heeft vorig jaar een absoluut recordaantal reizigers ontvangen. Er wordt wel opgemerkt dat de cijfers enigszins werden vertekend door de aanslagen op Brussels Airport in maart vorig jaar. Door die gebeurtenissen dienden tijdens de maanden maart en april immers aan aantal verbindingen van Brussel naar Antwerpen te worden verschoven. Daardoor kon de Antwerpse luchthaven tijdens die maanden rekenen op 20.000 bijkomende passagiers.

In de stad Jupiter in de Amerikaanse staat Florida is voormalig ondernemer Frederick Ross Johnson (85) aan de gevolgen van een longontsteking overleden. Johnson werd vooral bekend als chief executive van het conglomeraat RJR Nabisco, dat in de jaren tachtig uiteindelijk na een beruchte biedstrijd in handen kwam van investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR). In de overnamestrijd rond RJR Nabisco - dat onder meer merken zoals Ritz, Oreo en Winston omvatte - zou Johnson ook door zijn eigen bestuursraad, die zich door het hogere bod van tegenpartijen liet verleiden, in de steek worden gelaten. De strijd rond RJR Nabisco werd beschreven in het boek ‘Barbarians at the Gate’ van auteurs Bryan Burrough en John Helyar.

De Nederlandse Spoorwegen en Prorail nemen voortaan duurzaam gas af bij het bedrijf Essent. Daarover werd een contract met een looptijd van zes jaar gesloten. Voorzien is dat Essent aan de spoorbedrijven jaarlijks 13,7 miljoen kubieke meter gas zal leveren. De leveringen worden gebruikt voor de verwarming van kantoren, stationsgebouwen en wissels. Dit jaar moet een kwart van de gasconsumptie van de Nederlandse spoorbedrijven een duurzame origine hebben. Tegen het einde van dit decennium moet de volledige consumptie op duurzaam gas, gebaseerd op biomassa uit hernieuwbare bronnen, zijn gebaseerd. De spoorsector zal daarmee 10 procent van de volledige duurzame gasproductie in Nederland afnemen.

Lees Verder

07:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-01-17

Getuigen misdrijf kunnen elkaars herinnering contamineren

Verschillende getuigen van een misdrijf kunnen elkaars herinnering aan het gebeuren contamineren. De kans op een dergelijke besmetting hangt echter in grote mate af van het individuele zelfvertrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Liverpool. Het fenomeen van de contaminatie moet worden toegeschreven aan een ingebouwd streven naar conformiteit.

Lees Verder

 

17:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Duidelijke link tussen fitness en mobiele telefoon

Consumenten die een grotere aandacht besteden aan fitness, hechten ook een grotere aandacht aan hun mobiele telefoon. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Hitwise. Deze groep consumenten bleek 45 procent meer geneigd te zijn hun mobiele telefoon als een verlengstuk van hun persoonlijkheid te beschouwen dan de gemiddelde bevolking.

Lees Verder

 

15:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ouderen met positief welzijnsgevoel hebben hogere levensverwachting

Personen die op oudere leeftijd een hoger subjectief welzijn ervaren, kunnen ook een hogere levensverwachting laten optekenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het University College London bij meer dan negenduizend vijftigplussers in Groot-Brittannië.

Lees Verder

 

14:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Meerdere herinneringsmails voor achtergelaten online winkelkorf

Handelaars die het probleem van de achtergelaten online winkelkorven willen oplossen, moeten de betrokken klanten meer dan één email met een herinnering sturen. Dat blijkt uit een onderzoek van het bedrijf Experian. Consumenten die minstens twee herinnerings-boodschappen ontvangen bleken 2,4 keer meer geneigd te zijn de transactie alsnog af te ronden dan klanten die slechts één email ontvingen.

Lees Verder

13:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vaccinaties veestapel hebben grote impact op Afrikaanse gezinnen

In landelijk Afrika heeft het vaccineren van de veestapel een positieve impact op het gezinsinkomen, waardoor meer geld overblijft voor voeding en onderwijs. Wanneer minder dieren aan ziektes overleden, bleken meisjes ook een grotere kans te hebben middelbaar onderwijs te kunnen volgens. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Washington State University.

Lees Verder

 

12:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Merendeel van de zakelijke online lijsten bevat fouten

Het merendeel van de zakelijke online lijsten bevat fouten. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Yext bij tweeduizend consumenten in Groot-Brittannië. Daarbij werd vastgesteld dat acht op tien consumenten van mening is bij bedrijven verkeerde online informtie te hebben verzameld.

Lees Verder

11:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook in wetenschappelijke publicatie heeft schrijfstijl belangrijke impact

Ook in wetenschappelijke publicaties heeft de schrijfstijl een belangrijke impact. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Washington. Rapporten die in een verhalende schrijfstijl worden opgesteld, blijken volgens de onderzoekers ook de meeste invloed te hebben.

Lees Verder

 

10:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten geeft ongeveer 51 procent van de consumenten bij zijn voornemens voor het nieuwe jaar aan zijn gebruik van sociale media te willen terugschroeven. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Treem. Er wordt aan toegevoegd dat verschillende motivaties naar voor worden geschoven om de sociale netwerkactiviteit af te bouwen. Daarbij geeft een aantal gebruikers aan niet langer opgezet te zijn met de verspreiden van valse nieuwsberichten, terwijl anderen het niet langer leuk vindt om op de sociale platformen steeds weer collega’s of familieleden te ontmoeten. Ook zegt 15 procent te wensen dat de dramatiek rond sociale media zou worden ingekrompen.

In België zijn het voorbije jaar 539.519 nieuwe personenwagens verkocht. Dat betekent een stijging met 7,7 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie Febiac, die aangeeft dat de Belgische autoverkoop een sterk jaar achter de rug heeft. Alleen zes en zeven jaar geleden werden nog betere cijfers geregistreerd. De Franse constructeur Renault geniet bij de Belgische bestuurder de grootste populariteit. De verkopen van het merk namen met 11,7 procent toe tot 55.871 exemplaren. Op de tweede plaats staat Volkswagen met 53.000 exemplaren, gevolgd door BMW, Opel en Peugeot. De Volkswagen Golf was het populairste model, gevolgd door de Renault Clio.

Het Zuid-Koreaanse techconcern Samsung verwacht een moeizaam jaar, want veel landen proberen hun eigen industrieën te beschermen tegen internationale concurrentie. Dat heeft Kwon Oh-hyun, vicevoorzitter van Samsung, in zijn nieuwjaarstoespraak gezegd. Naast het protectionisme zorgen volgens Kwon ook valutaschommelingen voor onzekerheden over de groei van het concern. Daarnaast kondigde Kwon ook aan dat hij het bedrijf wil hervormen. De Zuid-Koreaanse groep werd de voorbije maanden immers geconfronteerd met belangrijke technische defecten bij de nieuwe generatie van zijn smartphone Galaxy. Die problemen hebben al tot een verliespost van 5 miljard dollar geleid.

MediaMarkt neemt de elektronica-afdelingen van de vestigingen van Makro over. Daardoor kunnen de geplande afvloeiingen bij Makro enigszins worden beperkt. Makro had vorige zomer aangekondigd dat 505 Belgische banen zouden worden geschrapt. Daardoor zou het personeelsbestand met ongeveer een kwart worden afgebouwd. MediaMarkt had de voorbije herfst al aangekondigd interesse te hebben om de elektronica-afdelingen van de zes Belgische winkels van Makro over te nemen. Midden januari wordt gestart met de omvorming van de afdelingen. Tegen midden mei zou de operatie moeten kunnen worden afgerond. Het is niet duidelijk hoeveel banen worden behouden.

Indien in Hongarije of Slovakije opportuniteiten voor overnames worden gevonden, zal KBC Groep een eventueel bod zeker overwegen. Dat heeft Johan Thijs, chief executive van KBC Groep, gezegd. Thijs benadrukte dat er in de regio op dit ogenblik geen andere concrete projecten zijn voorzien, maar hij bevestigde dat verdere opportuniteiten in Oost-Europa zeker zullen worden bekeken. Door een overname heeft de Belgische financiële dienstverlener zich in Bulgarije tot één van de marktleiders ontwikkeld. KBC Groep wil naar eigen zeggen een leidinggevende positie verwerven in landen die als een kernmarkt - zoals Hongarije of Slovakije - worden beschouwd.

Het Atomium heeft vorig jaar 430.774 bezoekers ontvangen. Dat is een daling met ruim 30 procent tegenover het jaar voordien, toen 622.396 bezoekers werden geteld. De lagere cijfers zijn een rechtstreeks gevolg van de terreuraanslagen in België en Europa. Sinds de aanslagen in België tijdens de derde week van maart kelderden immers de bezoekerscijfers van het Atomium. De maand april, meteen na de aanslagen, was het dieptepunt. Toen viel het bezoek met 60 procent terug. Voor de zomer werd gehoopt op een herstel, maar toch lag het verlies in juli en augustus nog op 30 procent. In december kon echter, mede dankzij een tentoonstelling over Sabena, een herstel worden opgetekend.

Kathy Chen, manager van Twitter China, heeft ontslag genomen. Chen was zeven maanden in dienst van de Chinese divisie van Twitter. Het sociale netwerk wordt in China geblokkeerd, maar werft in het land wel globale adverteerders. Chen was het voorbije jaar in opspraak gekomen wegens de nauwe banden die ze heeft met de Chinese overheid. Gedurende zeven jaar had ze voor het Chinese leger onderzoek naar rakettechnologie gedaan. Daarnaast was ze ook chief executive van een spionagebedrijf dat samenwerkte met de Chinese regering. Het vertrek van Chen zou te maken hebben met een bredere reorganisatie van het bedrijf. Het kantoor in Hongkong zou wel operationeel blijven.

In Nederland neemt La Place, onderdeel van de supermarktgroep Jumbo, achttien vestigingen van de keten AC Restaurants over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De vestigingen waren in november door Gr8 Investments, de familiale holding van de groep Van der Valk, overgenomen van het Italiaanse horecaconcern Autogrill. Die overeenkomst - ter waarde van 22,7 miljoen euro - omvatte ook zeven hotels en in totaal zeven vestigingen van Burger King en Starbucks. Alleen de vestigingen van AC Restaurants worden aan La Place doorverkocht. De vestigingen zullen grondig worden gerenoveerd en zullen daarna de activiteiten onder de naam La Place verder zetten.

In Zuid-Korea is de verkoop van tien modellen van Nissan, BMW en Porsche geblokkeerd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van leefmilieu bekend gemaakt. Aangegeven wordt dat de autobouwers onjuiste gegevens over emissietesten hebben opgegeven. Er werden tegen de betrokken merken ook geldboetes voor een totaal van 7,2 miljoen won of 5,7 miljoen euro uitgesproken. Vier van de geviseerde modellen zijn al niet meer op de Zuid-Koreaanse markt te koop. Nissan stelde in een reactie mee te werken met de autoriteiten. BMW gaf aan zich te zullen inspannen om de ingetrokken licenties voor de betrokken modellen terug te krijgen.

De Britse overheid gaat zeventien nieuwe dorpen bouwen. Dat heeft Gavin Barwell, Brits minister van wonen, bekend gemaakt. De nieuwe dorpen moeten het chronisch tekort aan woonruimte tegen gaan en zullen over het hele grondgebied van het land worden verspreid. In veel grote Britse steden hebben de woningprijzen de voorbije jaren een sterke stijging laten noteren, waardoor het voor veel gezinnen financieel niet meer haalbaar is in stedelijke gebieden huisvesting te zoeken. De Britse overheid zal ruim 8,6 miljoen euro vrijmaken om de nieuwbouw te ondersteunen. Wanneer de nieuwe dorpen klaar zijn, zullen bijna tweehonderdduizend nieuwe woningen beschikbaar zijn.

Anshu Jain, gewezen topman van Deutsche Bank, wordt de nieuwe voorzitter van het Amerikaanse beurshuis Cantor Fitzgerald. Dat heeft het beurshuis bekend gemaakt. Jain zal vanuit het Londense kantoor van Cantor Fitzgerald werken en moet vooral instaan voor de verdere expansie van het beurshuis. Jain (53) stapte in het midden van de jaren negentig van Merrill Lynch over naar Deutsche Bank, waar hij een toonaangevende investeringsbank moest helpen uitbouwen. Anderhalf jaar geleden moest Anshu Jain echter zijn functie als chief executive van Deutsche Bank neerleggen nadat bleek dat de instelling een actieve rol had gespeeld in een aantal schandalen met rentefraude.

Luchtvaartmaatschappijen hebben wereldwijd het voorbije jaar 3,7 miljard passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de  International Civil Aviation Organisation. De groei is vooral te danken aan de toenemende populariteit van de budgetvluchten, die 28 procent van alle reizigers vervoerden. Voor de eerste keer in de geschiedenis kozen meer dan 1 miljard reizigers voor een budgetvlucht. In Europa loopt dat aandeel op tot 32 procent, gevolgd door Asia-Pacific (31 procent) en Noord-Amerika (25 procent). In totaal werden vorig jaar 35 miljoen vluchten geteld. Dat betekende een stijging met 6,3 procent tegenover het jaar voordien.

Ambtenaren moeten bij hun verplaatsingen met de trein voortaan in tweede klasse reizen. Dat heeft Steven Vandeput, minister van ambtenarenzaken, gezegd. Ambtenaren met een universitair diploma konden tot nu toe in eerste klasse reizen. De anderen werden verplicht gebruik te maken van tweede klasse. Dat onderscheid is volgens minister Vandeput echter niet meer van deze tijd. Daarom zullen alle dienstreizen van ambtenaren volgens de minister standaard in tweede klasse worden geboekt. De aanpassing kadert in een herziening van meer dan dertig koninklijke besluiten die de toelagen en premies van federale ambtenaren regelen.

Het alternatieve hotelplatform Airbnb zal dit jaar door de strengere regelgeving in Londen meer dan 400 miljoen dollar inkomsten moeten derven. Dat blijkt uit berekeningen van de Britse zakenkrant Financial Times. Voortaan mogen particuliere panden in Londen niet meer dan negentig nachten per jaar worden verhuurd. Die regel was al langer ingevoerd, maar voortaan zal de naleving ook daadwerkelijk worden gecontroleerd. Eerder werd geraamd dat Airbnb in Londen dit jaar een omzet van 1,24 miljard dollar zou realiseren, tegenover 600 miljoen dollar vorig jaar. Door de beperking van het aantal overnachtingen zouden de inkomsten echter beperkt blijven tot 812 miljoen dollar.

Autofabrikant Tesla heeft zijn aangekondigde prijsverhoging voor Britse klanten naar half januari verschoven. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Tesla had eerder te kennen gegeven dat de prijzen in Groot-Brittannië bij de start van het nieuwe jaar met 5 procent zouden worden verhoogd. Reden voor de prijsverhoging is de brexit, die de koers van het Britse pond heeft doen dalen. Voor een Model S van Tesla moet op dit ogenblik 58.000 pond worden betaald. Het bedrijf zegt echter tegen het einde van vorig jaar in Groot-Brittannië met een uitzonderlijk grote vraag te zijn geconfronteerd. Dat leidde tot verwerkingsproblemen. Daarom heeft Tesla de prijsverhoging tijdelijk opgeschort.

Meer Nieuws

08:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-01-17

Autoritatieve ouders leiden beste consumenten op

Kinderen die opgevoed worden door ouders die op een duidelijke manier gemotiveerde verwachtingen rond het gedrag afbakenen, ontwikkelen zich meestal tot intelligentere consumenten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Nebraska. Opgemerkt wordt dat kinderen van autoritatieve ouders het best gewapend zijn om een interactie met de wereld aan te gaan. Daarbij werd vastgesteld dat deze kinderen het vaakst kiezen voor de consumptie van groenten en fruit en ook vaker veiliger keuzes, zoals het dragen van een fietshelm, zullen kiezen.

Lees Verder

18:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Discriminatie kan zware gevolgen hebben voor gezondheid

Dagelijkse discriminatie kan zware gevolgen hebben voor de gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Cornell University, de Harvard University en de University of Southern California. Vastgesteld werd dat dagelijkse pesterijen, zoals controles door winkeldetectives of herhaaldelijke identiteitscontroles door de politie de gezondheid ondermijnen en uiteindelijk mogelijk tot een chronische of fatale ziekte kunnen leiden. Daarbij wordt gewag gemaakt van een waterval van psychologische reacties, die uiteindelijk de reserves van het lichaam aantasten.

Lees Verder

17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Weinig waardering voor traditionele mobiele reclameformaat

Consumenten hebben weinig waardering voor de traditionele mobiele reclameformaten, die volgens hen vooral vervelend en storend zijn. Dat blijkt uit een studie van het reclamebedrijf Yieldmo en marktonderzoeker Applause op basis van een enquête bij vierhonderd consumenten in de Verenigde Staten. Onder meer werd vastgesteld dat de meest gebruikte banners zo vervelend bleken dat 86 procent van de ondervraagden er niet in slaagde de naam van de adverteerder te vernoemen. Vooral jongere consumenten zouden zich tegen de traditionele statische reclame-formaten verzetten.

Lees Verder

15:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oorspronkelijke Europese keuken kende geen vuur

De eerste bewoners van Europa maakten geen gebruik van vuur. Hun voeding bestond wel uit een gebalanceerd menu van vlees en planten, maar de consumptie gebeurde rauw. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de University of York en de Universitat Autònoma de Barcelona, gebaseerd op vondsten van 1,2 miljoen jaar geleden in Sima del Elefante in het noorden van Spanje. Over de introductie van vuur in de menselijke samenleving doen uiteenlopende stellingen te ronde. Volgens sommige bronnen werd ongeveer 1,8 miljoen jaar geleden gestart met een regelmatig gebruik van vuur, maar anderen maken gewag van driehonderdduizend tot vierhonderdduizend jaar geleden.

Lees Verder

14:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Overdosissen drugs vergen meer Amerikaanse slachtoffers

In de Verenigde Staten is het aantal drugoverdosissen de voorbije vijf jaar met 33 procent toegenomen. In sommige regio’s moet er zelfs een toename met bijna 200 procent worden gemeld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Opgemerkt wordt dat in dertig staten een toename werd opgetekend van het aantal overlijdens door een overdosis heroïne of opioïden. De onderzoekers merken dan ook op dat dringend initiatieven moeten worden genomen om onder meer het misbruik van voorgeschreven pijnstillers aan te pakken. Vorig jaar stierven in de Verenigde Staten 52.000 mensen als het gevolg van een overdosis.

Lees Verder

13:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Internet is in schoolomgeving geen evidentie

Het internetgebruik in de klasomgeving kan worden gelinkt aan slechtere testresultaten, zoals bij de meest intelligente en gemotiveerde studenten. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de Michigan State University. Het negatieve verband moet volgens de onderzoekers wellicht worden gezocht bij de vele afleidingsmogelijkheden die door de technologie worden geboden en waardoor minder aandacht aan het lesonderwerp wordt besteed. De Amerikaanse wetenschappers waarschuwen dan ook dat omzichtig omgesprongen moet worden met het gebruik van laptops in de onderwijsomgeving.

Lees Verder

12:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Levensstijl ondermijnt Amerikaanse levensverwachting

Het voorbije jaar heeft de levensverwachting van de Amerikaanse bevolking een lichte achteruitgang gekend. Dat betekent de eerste terugval in twee decennia. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse National Center for Health Statistics. De achteruitgang moet volgens experts worden toegeschreven aan de keuzes die op het gebied van levensstijl worden gemaakt. Daarbij wordt opgemerkt dat bij vijfenzestigplussers geen achteruitgang in de levensverwachting kon worden genoteerd, maar jongere leeftijdscategorieën worden vaker het slachtoffer van hartaandoeningen, beroertes en diabetes.

Lees Verder

11:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De casino's van de Chinese gokenclave Macau hebben het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 26,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,3 procent tegenover het jaar voordien. Twee jaar geleden kende de sector echter een omzetverlies van meer dan 34 procent. De verbetering is vooral te danken aan een groter aantal buitenlandse gasten die de enclave bezoeken. In eigen land moet de goksector immers afrekenen met maatregelen van de overheid om de corruptie te bestrijden. Daardoor worden vele gokkers afgeschrikt. Macau is het enige gebied in China waar gokactiviteiten worden toegelaten. Er is ook een speciale toezichthouder voor Macau aangesteld.

Het Amerikaanse Committee on Foreign Investment heeft de overname van de Duitse robotfabrikant Kuka door het Chinese concern Midea Group goedgekeurd. Dat heeft Midea Group bekend gemaakt. Door de goedkeuring is volgens Midea de laatste hindernis voor de overname van Kuka uit de weg geruimd. De Chinese groep had de overname van Kuka midden juni vorig jaar bekend gemaakt. In augustus stemde ook de Duitse overheid met de transactie in. Er was nochtans veel protest tegen de overname. Opgemerkt werd dat op die manier cruciale westerse technologie in Chinese handen terecht dreigde te komen. Midea Group is een fabrikant van huishoudelijke apparatuur.

Wereldwijd hebben meer dan twee miljoen mensen de jaarwisseling doorgebracht in een woning die op Airbnb was gehuurd. Eén jaar geleden was er nog sprake van 1,1 miljoen overnachtingen. Dat heeft Brian Chesky, één van oprichters van Airbnb, bekend gemaakt. De populariteit van Airbnb tijdens de eindejaarsperiode kent een snelle groei. Het alternatieve hotelplatform werd negen jaar geleden opgericht. Op het einde van het voorbije decennium werden tijdens de jaarwisseling 1.400 huurders geteld. Het jaar daarop werden al zesduizend gebruikers opgetekend. Sindsdien kon elk jaar ongeveer een verdubbeling worden gemeld. Op Airbnb worden meer dan twee miljoen accommodaties verhuurd.

Russische hackers zijn erin geslaagd in te breken op een computer van het Amerikaanse elektriciteitsbedrijf Burlington Electric. De operatie - die de codenaam Grizzly Steppe meekreeg - zou weliswaar geen schade hebben veroorzaakt, maar de hack toont volgens waarnemers de kwetsbaarheid van de systemen in de Verenigde Staten. Er wordt wel benadrukt dat de geïnfecteerde computer niet was aangesloten op het elektriciteitsnet van Burlington Electric, dat actief is in de staat Vermont. Een onderzoek is opgestart. Daarbij moet ook worden onderzocht of hackers gebruik hebben gemaakt van software van Russische origine of er sprake is van een rechtstreekse Russische betrokkenheid.

In Frankrijk hebben werknemers voortaan het wettelijk recht om hun smartphone buiten de werkuren uit te schakelen. Dat heeft Myriam El Khomri, Frans minister van arbeid, bekend gemaakt. De maatregel moet volgens de Franse regering komaf maken met een arbeidscultuur waarin van de werknemer verwacht wordt altijd beschikbaar te zijn. Die cultuur heeft volgens de minister niet alleen geleid tot een opeenstapeling van onbetaalde overuren, maar heeft ook geleid tot een overdosis aan informatie, terwijl de werknemers een groter risico zouden lopen op gezondheidsproblemen zoals slaapstoornissen of een burnout, maar ook relatieproblemen.

Maildienst Lavabit, die onder meer door klokkenluider Edward Snowden werd gebruikt, wordt opnieuw operationeel. Op de dag dat Donald Trump als president van de Verenigde Staten worden geïnstalleerd, zou ook Lavabit opnieuw worden geïnstalleerd. Lavabit werd opgericht door Ladar Levison, maar werd drie jaar geleden op last van de Amerikaanse autoriteiten gesloten. Lavabit bood immers aan zijn gebruikers een grote mate van privacy en maakte gebruik van een sterke versleuteling. Daardoor was het voor de autoriteiten bijzonder moeilijk om verdacht email-verkeer te analyseren. Het is nog niet duidelijk onder welke vorm Lavabit zal terugkeren. Inmiddels zijn talloze alternatieve diensten opgestart.

Door een datalek bij het bedrijf Potomac Healthcare Solutions zijn de persoonlijke gegevens van een onbekend aantal Amerikaanse militairen ongewild openbaar gemaakt. Onder meer de burgerservicenummers en de standplaatsen van militair medisch personeel werden door het lek naar buiten gebracht. Volgens veiligheidsspecialist Chris Vickery lag een lek in de server van Potomac Healthcare aan de basis van het probleem. De omvang van het lek bedroeg volgens Vickery minstens elf gigabyte. Potomac is er inmiddels wel in geslaagd het lek te dichten. Er wordt op gewezen dat de gegevens kunnen worden misbruikt door cybercriminelen, maar ook voor vijandelijke mogendheden.

De Chinese film The Autobots heeft zich schuldig gemaakt aan plagiaat en vertoont teveel gelijkenissen met Cars, een film die door de Amerikaanse maatschappij Disney op de markt werd gebracht. Dat heeft een rechtbank in Shanghai bekend gemaakt. Disney had in juli vorig jaar een klacht neergelegd tegen Bluemtv en G-Point, die verantwoordelijk waren voor de productie en distributie van de Chinese film. De rechter oordeelde dat Zhuo Jianrong, de regisseur van Autobots, de karakters uit de Amerikaanse film grotendeels had overgenomen. Voor de inbreuken moet een boete van 1,8 miljoen euro worden betaald. Zhuo Jianrong zou in hoger beroep gaan tegen het vonnis.

De Amerikaanse stad Chicago heeft het meest gewelddadige jaar in bijna twee decennia moeten registreren. Dat heeft het Chicago Police Department gemeld. Vorig jaar werden in de stad 762 moorden geregistreerd, terwijl ook gewag werd gemaakt van 3.550 schietincidenten, waarbij 4.331 slachtoffers vielen. Volgens de politie wordt de hoge graad van geweld in Chicago veroorzaakt door bendes en illegale wapens in de straten. Vorig jaar nam de politie van Chicago 8.300 wapens in beslag. Dat betekende een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien. Het lokale politiekorps zal volgens chef Eddie Johnson tegen volgend jaar met duizend extra agenten worden versterkt.

In Denemarken is voormalig minister Henning Chrisophersen overleden. Christophersen (77) wordt beschouwd als één van de architecten van de euro. Op het einde van de jaren zeventig werd Christophersen, lid van de liberale partij Venstre, achtereenvolgens minister van buitenlandse zaken en financiën. In het midden van de jaren tachtig werd hij ondervoorzitter van de Europese Commissie, bevoegd voor economie en monetaire zaken. Die functie zou hij tien jaar lang uitoefenen. Tijdens die periode wierp hij zich op als één van de drijvende krachten achter de invoering van een Europese eenheidsmunt. Denemarken zou uiteindelijk echter de toetreding tot de eurozone verwerpen.

Het voorbije jaar zijn wereldwijd negentien vliegtuigongevallen opgetekend. Daarbij vielen ongeveer 325 doden. Dat blijkt uit cijfers van het Aviation Safety Network (ASN) en het Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (Jacdec). Opgemerkt dat alleen vier jaar geleden in de luchtvaart minder zware incidenten dienden te worden geregistreerd. Het voorbije jaar werden ongeveer 35 miljoen passagiersvluchten uitgevoerd. Bij de ongevallen waren elf passagiersvliegtuigen betrokken. Het zwaarste ongeval van het voorbije jaar vond plaats in november Colombia, toen bij een crash van de Boliviaanse maatschappij LaMia in de buurt van de stad Medellin 71 inzittenden om het leven kwamen.

De luchtvaartmaatschappij in oprichting Air Belgium, die in de loop van dit jaar vluchten wil opstarten tussen België en China, heeft een ontwerpwedstrijd gelanceerd voor de uniformen die de piloten en het cabinepersoneel zullen dragen. De winnaar van de wedstrijd ontvangt een prijs van 10.000 euro. Air Belgium zegt op zoek te zijn naar ontwerpers tussen achttien en dertig jaar oud en in België woonachtig zijn. Geïnteresseerden kunnen zich tot midden januari melden. Begin maart zou de winnaar bekend moeten zijn. Air Belgium wil dit jaar vluchten naar verschillende grote steden in China opstarten. Over de Belgische thuisbasis van de maatschappij is nog geen beslissing bekend.

De krachtcentrale van Langerlo mag overschakelen op het gebruik van biomassa. Bart Tommelein, Vlaams minister van energie, heeft immers te kennen gegeven zich niet te zullen verzetten tegen de ombouw van de centrale, die oorspronkelijk op steenkool werkte, voor de verwerking van houtafval. De krachtcentrale werd midden dit jaar overgenomen door het bedrijf Graanul Invest uit Estland. Het bedrijf wou in Langerlo energie opwekken met de verbranding van houtstof en houtafval van zagerijen uit Estland, Letland en Litouwen. Het plan van Graanul Invest werd door het Vlaamse Energieagentschap goedgekeurd, maar minister Tommelein toonde zich lange tijd geen voorstander van het project.

De Nederlandse supermarktketen Coop heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 35 miljoen euro tegenover het jaar voordien. Coop profiteerde naar eigen zeggen onder meer van een toename van het aantal klanten die per winkelbezoek meer geld uitgaven. Er werd een omzetgroei gerealiseerd van 3,3 procent tegenover het voorgaande jaar, dat echter een week langer duurde. Op vergelijkbare basis zou er volgens Coop sprake zijn geweest van een groei met 5,4 procent. De keten telt inmiddels 258 vestigingen. Dat betekende een toename met vier locaties tegenover het jaar voordien. Ook dit jaar wordt een verdere groei voorzien.

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar denken 36,3 procent van de Belgische ondernemingen bijkomend personeel te zullen aanwerven, tegenover 26 procent tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een enquête van consulent SD Worx bij nagenoeg negenhonderd Belgische ondernemingen met minder dan honderd werknemers. Vastgesteld werd ook dat slechts 5,8 procent van de ondervraagde bedrijven vreest het personeelsbestand te zullen moeten inkrimpen. Dat is het laagste cijfer sinds SD Worx ruim vijf jaar geleden met de bevraging van start ging. Ook blijkt dat 35,8 procent een toename van het volume werk verwacht, tegenover 30,5 procent het eerste kwartaal vorig jaar.

Meer Nieuws

10:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |