25-01-17

Luxeretail in China moet vooral werken aan efficiëntie

De luxeretail moet zich in een aantal markten meer op efficiëntie toespitsen dan op uitbreiding. Dat geldt vooral in China, waar een aantal steden al met een saturatie van de winkelmarkt worden geconfronteerd. Dat is de boodschap van een rapport van de Boston Consulting Group (BCG). Vooral in steden van tweede categorie, zoals Chengdu en Tianjin, zou volgens het rapport het winkelaanbod moeten worden afgeslankt, aangezien het aanbod de potentiële consumptie overschrijdt. Het omgekeerde is volgens de onderzoekers het geval in de Verenigde Staten, waar steden zoals Washington, Dallas, Chicago, Boston en zelfs New York nog altijd ruimte voor extra winkels hebben.

Lees Verder

18:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mobiele penetratie Chinese internet stijgt tot meer dan 95 procent

China telt inmiddels 731 miljoen gebruikers. Daarmee heeft het land een online penetratie van 53,2 procent bereikt. Dat blijkt uit een rapport van het China Internet Network Information Center. In totaal werden vorig jaar in China 42,99 miljoen nieuwe gebruikers op het internet aangesloten. Een groot deel van die nieuwe abonnementen bestaat uit mobiele verbindingen. Inmiddels blijkt dat 95,1 procent van alle online klanten in China gebruik maakt van een mobiel platform, tegenover 90 procent het jaar voordien. Bovendien werd vastgesteld dat 469 miljoen Chinezen vorig jaar een mobiel platform heeft gebruikt om een betaling te verrichten. Dat betekende een stijging met 31,2 procent tegenover het jaar voordien.

Lees Verder

17:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Emiraten belangrijkste bestemming van halal-toerisme

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) vormen wereldwijd de belangrijkste bestemming van het halal-toerisme. Moslims tonen een toenemende voorkeur voor halal-bestemmingen. Dat blijkt uit een rapport van het International Halal Accreditation Forum (Ihaf). De emiraten worden in de rangschikking gevolgd door Maleisië en Turkije. De waarde van het wereldwijde halal-toerisme werd twee jaar geleden geraamd op een bedrag van 151 miljard dollar. De sector kent echter een gemiddelde groei van 4,9 procent per jaar. Daarmee laten halal-reizen een betere prestatie optekenen dan de algemene toeristische industrie, die vorig jaar een stijging met 3 procent heeft laten optekenen.

"De studie toont aan dat steeds meer moslims een sterke voorkeur vertonen voor bestemmingen en reisdiensten die aan de voorwaarden van de halal-wetgeving voldoen,” zegt Mohammed Saleh Badri, secretaris-generaal van het Ihaf. Hij voegt er aan toe dat deze opwaartse trend voor de industrie bijzonder goede zakelijke opportuniteiten biedt. De halalmarkt, die voor 72 procent bestaat uit landen uit de Organisation of Islamic Cooperation (OIC), is in de internationale reiswereld de tweede grootste regio. China is met een jaaromzet van 168 miljard dollar de grootste reismarkt van de wereld. De Verenigde Staten volgen met een bedrag van 147 miljard dollar op een derde plaats.

"Er moeten echter een aantal belangrijke knelpunten worden aangepakt om van de toenemende interesse in het halal-toerisme optimaal te kunnen profiteren,” benadrukt Badri. Hij wijst erop dat de belangrijkste uitdaging voor de industrie wellicht moet worden gezocht in de relatieve onbekendheid van het concept. Er moeten volgens Badri dan ook worden geïnvesteerd in promotie-campagnes om het halal toerisme bij een bredere groep reizigers bekend te maken. Hij wijst erop dat moslim-reizigers en halal-consumenten voortdurend op zoek zijn naar recreatieve bestemmingen die aan hun religieuze verwachtingen beantwoorden en die ze kunnen vertrouwen.

Er moeten volgens Badri echter ook uniforme normen voor het aanbod van producten en diensten op de halal-markt worden geïmplementeerd. De Ihaf streeft naar de invoering van een halal-vriendelijk ecosysteem over de hele wereld,” benadrukt hij.

Lees Verder

17:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: halal |  Facebook |

Consument steeds meer bezorgd over digitale privacy

De consument maakt zich in toenemende mate bezorgd over zijn digitale privacy. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau International Data Corporation (IDC) bij vijfentwintighonderd consumenten in de Verenigde Staten. Daarbij werd vastgesteld dat 84 procent van de ondervraagden erkent zich bijzonder bezorgd te maken over de veiligheid van persoonlijke informatie die tot een identificatie kan leiden, terwijl 70 procent toegeeft zich over privacy nu meer zorgen te maken dan twee jaar geleden. Tevens bleek dat in de leeftijdsgroep tussen achttien en vijfendertig jaar een grotere bezorgdheid kan worden opgetekend dan in de categorie tussen zesendertig en vijftig jaar.

Lees Verder

 

17:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vertrouwen is niet op elke markt hetzelfde concept

Vertrouwen vertegenwoordigt voor de consument niet in elke taal hetzelfde concept. Dat is de conclusie van een onderzoek van het magazine Retail Week en het juristenkantoor Pinsent Masons bij vijfduizend consumenten in China, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en het Midden-Oosten. Vastgesteld werd dat vertrouwen voor de consument de belangrijkste basis vormt voor de keuze van een nieuwe retailer. Daarbij blijkt dat vertrouwen een grotere impact heeft dan alle andere factoren, met inbegrip van productkeuze en de verhouding prijs-kwaliteit. Vooral in China echter wordt een grote klemtoon gelegd op betrouwbaarheid.

Lees Verder

 

17:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Arabische merchandising haalt kruis uit embleem Real Madrid

Marka, een retailer uit de Verenigde Arabisch Emiraten, heeft een merchandising-akkoord bereikt met de Spaanse voetbalclub Real Madrid. Het akkoord geeft Marka de exclusieve rechten om producten van Real Madrid te produceren, distribueren in de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië, Qatar, Koeweit, Bahrein en Oman. Opmerkelijk is echter dat voor de verkoop van de producten het kruis, een systeem van het christendom, uit het embleem van de club is verwijderd. Khaled al-Mheiri, vice-voorzitter van Marka, merkt daarbij op dat het bedrijf gevoelig moet zijn voor bepaalde religieuze gevoeligheden in de regio.

“Real Madrid heeft voor het Midden-Oosten twee verschillende versies van zijn embleem beschikbaar,” verduidelijkte al-Mheiri tegenover het persbureau Reuters. “Marka heeft daarbij gekozen voor de versie zonder kruis. Het bedrijf moet er immers rekening houden dat in een aantal regio’s van zijn afzetgebied een grote gevoeligheid tegenover christelijke symbolen bestaat. Het assortiment van Marka bestaat uit t-shirts, polo-shirts en badkledij met de naam en het embleem van Real Madrid. De zes landen waar Marka de merchandising van de Spaanse club verkoopt, hebben allemaal een moslimmeerderheid.

De overeenkomst met Marka heeft echter geen betrekking op replica’s van de voetbalshirts, die in Dubai worden verkocht met een embleem dat van het originele kruis is voorzien. Het is echter niet de eerste keer dat het embleem van de Spaanse club wordt aangepast. Ook drie jaar geleden liet Real Madrid het kruis verwijderen voor een aantal initiatieven van de National Bank of Abu Dhabi, één van de sponsors van de club. Luchtvaartmaatschappij Emirates uit Dubai is de belangrijkste shirtsponsor van de Spaanse club, die ook financieel wordt gesteund door het investeringsfonds Ipic uit Abu Dhabi.

Lees Verder

16:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: real madrid |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologiebedrijf Yahoo heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,47 miljard dollar, tegenover ruim 1,27 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De opbrengsten uit mobiele activiteiten stegen van 291 miljoen dollar en 459 miljoen dollar. Het bedrijf boekte een nettowinst van 162 miljoen dollar, tegenover een verlies van ruim 4,43 miljard dollar tijdens het vierde kwartaal vorig jaar. Over het hele jaar boekte Yahoo een omzet van bijna 5,17 miljard dollar, tegenover nagenoeg 4,97 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van 214 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van bijna 4,36 miljard dollar het jaar voordien.

Door de onzekerheid die met de brexit gepaard gaat, zal de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair zijn aanwervingen in Groot-Brittannië bevriezen. Dat heeft Michael O'Leary, topman van Ryanair, verklaard. De luchtvaartmaatschappij verkiest volgens O’Leary groei in andere Europese landen. Vorig jaar werden in Groot-Brittannië door Ryanair nog 450 banen gecreëerd. Ontslagen worden niet uitgesloten, maar zijn weinig waarschijnlijk. O’Leary heeft zich altijd opgeworpen als een fervent tegenstander van de brexit en had eerder al gewaarschuwd voor de impact op de Britse activiteiten van de luchtvaartmaatschappij, die zouden worden afgebouwd ten voordele van groei in Italië, België en Duitsland.

Engie Electrabel, uitbater van de Belgische kerncentrales, neemt maatregelen om de nucleaire veiligheid te verbeteren. Dat heeft Isabelle Kocher, chief executive en het Franse nutsbedrijf Engie, in het Belgische parlement aangekondigd. Daarmee wil Engie tegemoet komen aan de kritiek van onder meer het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), waar werd geopperd dat de veiligheidscultuur in het bedrijf tekort schoot. Beloofd werd onder meer een vereenvoudiging van het organigram, waardoor de informatie-uitwisseling efficiënter zou kunnen worden georganiseerd. Bovendien zal er volgens Kocher beroep worden gedaan op onafhankelijke organen voor advies en controle.

De Belgische horeca-groothandel Ispc wordt overgenomen door het Nederlandse concern Sligro Food. Dat heeft Sligro bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld, maar volgens analisten heeft Sligro minstens 30 miljoen euro betaald voor het Belgische bedrijf. Ispc was sinds vijf jaar in handen van ondernemer Ivan Sabbe. Hij benadrukt dat de overname voor Ispc een wissel op de toekomst betekent. De nieuwe eigenaar wil onder de naam Sligro-Ispc voor de horeca en grootverbruik in België een netwerk met verkooppunten uitbouwen. Ispc boekte vorig jaar een omzet van 85 miljoen euro. Sligro Food Group realiseert na de overname in België een jaaromzet van ruim 240 miljoen euro.

Het technologiebedrijf Foxconn uit Taiwan, toeleverancier van onder meer Apple, overweegt ook in de Verenigde Staten een fabriek te bouwen. Met het project zou een investering zijn gemoeid van ongeveer 7 miljard dollar. Dat heeft Terry Gou, topman van Foxconn, gezegd. De plannen van Foxconn, één van de grootste elektronica-producenten ter wereld, zijn volgens Gou nog wel afhankelijk van een aantal factoren die met de Amerikaanse overheid zouden moeten worden besproken. Bij die plannen zou ook Sharp, het Japanse dochterbedrijf van Foxconn, worden betrokken. De Amerikaanse president Donald Trump wil dat de Amerikaanse economie zoveel mogelijk in eigen land produceert.

De Britse regering moet de steun van het parlement krijgen vooraleer de brexitprocedure, waarmee Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt, kan worden opgestart. Dat heeft het Britse hooggerechtshof beslist. De Britse premier Theresa May ging ervan uit dat haar regering over de bevoegdheid beschikt de terugtrekking van het land uit de Europese Unie formeel aan de andere lidstaten mee te delen, maar dat wordt door het hooggerechtshof tegengesproken. Opgemerkt dat de brexit een ingrijpende maatregel is waarover alleen het Britse parlement kan beslissen. Daarbij wordt erop gewezen dat de brexit immers rechtstreeks ingrijpt op de Britse grondwettelijke regels en Britse burgers een aantal bestaande rechten verliezen.

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump een uitvoeringsbesluit ondertekend om de aanleg van de controversiële oliepijpleiding Keystone door te zetten. Keystone is onderdeel van een groter netwerk leidingen voor het transport van olie van Canada naar het zuiden van de Verenigde Staten. De vorige Amerikaanse president Barack Obama weigerde, na protesten van milieuactivisten, twee jaar geleden een bouwvergunning voor de pijpleiding af te leveren. Trump wil ook de aanleg van de Dakota Access Pipeline, die door indianen-territoria loopt, doorvoeren. Acties van de indianen hebben ook dat project laten opschorten. Trump kondigde eerder meer bewegingsruimte voor de petroleumindustrie aan.

De Belgische investeringsmaatschappij Cobepa neemt het Nederlandse bedrijf Hagan Gip (HG) over. Met de transactie is een bedrag tussen 200 miljoen euro en 250 miljoen euro gemoeid. Ook de groepen EQT Investment en Triton hadden interesse in het Nederlandse bedrijf laten optekenen. Hagan Gip produceert middelen voor de reiniging, het onderhoud en de bescherming voor onder meer keukens, meubels en terrassen. Hagan Gip heeft zijn origine in Zweden, waar het bedrijf al in de jaren zestig van de voorbije eeuw een schoonmaakproduct voor zwembaden op de markt bracht. In de jaren zeventig kwam het bedrijf in Nederlandse handen. Vier jaar geleden werd Hagan Gip overgenomen door investeerder Gilde Buyout.

Luchthaven Brussels Airport protesteert formeel bij het Europese hof van justitie tegen het beroep dat het Waals gewest heeft ingediend tegen de beslissing van de Europese Commissie om de consessievergoeding voor sectorgenoot Charleroi Airport te verhogen. Dat heeft de krant L’Echo gemeld. De Europese Commissie had enkele jaren geleden beslist dat de jaarlijkse consessievergoeding die Charleroi Airport aan de Waalse overheid betaalt, van 3 miljoen euro naar 15 miljoen euro moest worden verhouden. Er zou volgens de Europese Commissie immers sprake zijn van verdoken staatssteun. Charleroi Airport en investeerder Sowaer, eigenaar van de luchthaveninfrastructuur, gingen tegen die beslissing in beroep.

In de Verenigde Staten krijgt de federale overheid een aanwervingsstop opgelegd. Uitzondering op die regel is het leger. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd. Er wordt op gewezen dat de maatregel een einde moet maken aan de spectaculaire toename van het aatal federale ambtenaren de voorbije jaren. Het decreet voorkomt volgens de Amerikaanse president dat alleen nog vacante posten worden vervangen of nieuwe functies worden gecreëerd wanneer de rekrutering door nationale of publieke veiligheid noodzakelijk blijkt. Verder wordt opgemerkt dat de maatregel tot doel heeft de Amerikaanse belastingbetalers een efficiënte en performante overheid te bieden.

De treinen op het Belgische spoornet hebben het voorbije jaar een gemiddelde stiptheid van 89,2 procent laten optekenen. Daarmee valt de stiptheid opnieuw terug onder de grens van 90 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) en netbeheerder Infrabel. Twee jaar geleden werd nog een gemiddelde score van bijna 91 procent gerealiseerd, maar toen kon volgens Infrabel van een buitengewoon goed jaar gewag worden gemaakt. De terugval moet volgens Infrabel vooral worden toegeschreven aan de impact van derden, zoals spoorlopers, aanrijdingen, bommeldingen of politie-interventies, waar volgens de netbeheerder een bijzonder sterke toename diende te worden geregistreerd.

Het voorbije jaar hebben de zestien grootste shoppingcenters van België en Luxemburg ruim 89 miljoen bezoekers ontvangen. Dat betekende een daling met 3,6 procent tegenover het jaar voordien, toen echter wel een absoluut record van 92 miljoen shoppers kon worden gemeld. Dat zegt Luc Plasman, voorzitter van de Belgian Luxembourg Council of Retail and Shopping Centers (BLSC). Hij voegt eraan toe dat een algemeen dalende trend moest worden gemeld, waarbij ook elk kwartaal een achteruitgang tegenover het jaar voordien liet optekenen, maar het is volgens Plasman veel moeilijker een verklaring te geven voor het fenomeen. Wel wordt gewezen op de impact van het terrorisme en het succes van ecommerce.

Inkomsten uit de deeleconomie zullen in de toekomst in België aan een bedrijfsvoorheffing van 10 procent worden onderworpen. Erkende platformen zullen de belasting automatisch inhouden. Dat heeft de Belgische regering beslist. De nieuwe maatregel wordt begin maart van kracht. De heffing moet meer duidelijk creëren over de belastbaarheid van inkomsten die uit de deeleconomie worden gehaald. De Belgische overheid hoopt dat de heffing jaarlijks ongeveer 20 miljoen euro zal kunnen opleveren. Dat bedrag is wel afhankelijk van het aantal platformen dat zich door de fiscus laat erkennen. Alleen diensten komen in aanmerking voor de nieuwe heffing, die geen betrekking heeft op de uitwisseling van goederen.

De European Banking Authority (EBA) wil laten onderzoeken of de grote financiële instellingen van het continent een zware cyberaanval zoude kunnen overleven. Gedacht wordt daarbij aan de introductie van een digitale stresstest. De voorbije jaren zijn diverse Europese financiële instellingen het slachtoffer worden van aanvallen door digitale piraten. Onder meer de Britse Tesco Bank en Swift werden het slachtoffer van digitale criminelen, die daarbij respectievelijk 3 miljoen pond en 81 miljoen dollar konden buit maken. Volgens de Europese financiële autoriteit moeten de banken zich beter tegen dit soort aanvallen beveiligen. Concrete details over de plannen zouden volgend jaar worden voorgesteld.

Bij de rechtbank in Rotterdam hebben gedupeerde beleggers klacht neergelegd tegen het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. De beleggers zeggen met hun investeringen in Petrobras miljarden dollar te hebben verloren. Petrobras wordt beticht van fraudepraktijken en schending van het internationaal recht. De gedupeerden hebben zich verzameld in de stichting Petrobas Compensation Foundation en zeggen dat het Nederlandse rechtssysteem een optimaal kader aanbiedt om Petrobras aan te pakken. Het Braziliaanse bedrijf benadrukt echter zelf het slachtoffer van de fraude te zijn geworden en zegt zich met alle middelen tegen de aantijgingen te zullen verdedigen.

Meer Nieuws

11:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |