28-02-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Spacex wil eind volgend jaar voor twee toeristen een reis rond de maan organiseren. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Er is volgens Spacex een contract ondertekend met de twee betrokkenen, waarover verder geen details bekend werden gemaakt. Spacex wordt met de reis de eerste organisatie die een bemande missie naar de maan organiseert sinds het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa in de jaren zeventig van de voorbije eeuw zijn Apollo-programma stopzette. Spacex zegt te verwachten dat nog meer reizen zullen worden georganiseerd, aangezien ook al een aantal andere partijen hun interesse naar voor zouden hebben gebracht.

Bij het Nederlandse postbedrijf PostNL verdwijnen de volgende vier jaar tussen tweeduizend en vierentwintighonderd arbeidsplaatsen. Verschillende divisies zullen worden afgeslankt. Tegelijkertijd zullen in de afdeling pakketbezorging zestienhonderd nieuwe banen worden gecreëerd. Omdat de traditionele brievenpost verder blijft afnemen, zal de activiteit in die sector de volgende jaren met 115 miljoen euro worden afgeslankt. Gehoopt wordt het banenverlies te kunnen opvangen met een natuurlijk verloop, een herplaatsing in andere afdelingen van de onderneming en vrijwillig vertrek. Op dit ogenblik werken bij PostNL in totaal nog 49.000 mensen.

Warren Buffett heeft het megabod op Unilever ingetrokken omdat hij geen vijandige overnamepoging wilde doen. Dat heeft Buffett, met zijn holding Berkshire Hathaway grootaandeelhouder van Kraft Heinz, tegen Amerikaanse media gezegd. Kraft Heinz was bereid om een bedrag van 134 miljard dollar te betalen voor Unilever, die de voorstellen echter resoluut afwees. Buffett benadrukte echter dat Berkshire Hathaway geen vijandige overnames doet. Buffett beschikt over een reserve van ruim 70 miljard dollar om overnames te realiseren. Hij heeft na het mislukte bod op Unilever naar eigen zeggen op dit ogenblik ook nog geen andere potentiële partijen voor een overname op het oog.

Het internationale veilinghuis Sotheby's heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 65,5 miljoen dollar, tegenover een verlies van ruim 11 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien, toen echter wel rekening diende te houden met saneringskosten en een belastingaanslag. Daarnaast wordt opgemerkt dat de voorbije herfst kon worden geprofiteerd van de veiling van een aantal grote kunstverzamelingen. Onder meer wordt gewezen op de collectie van wijlen muzikant David Bowie, die meer dan 41 miljoen dollar opbracht. De kwartaalomzet daalde van 335,8 miljoen dollar naar 308,7 miljoen dollar.

De beoogde fusie tussen de beursbedrijven London Stock Exchange (LSE) en Deutsche Börse komt in gevaar. Dat heeft het Britse beurshuis gezegd. Het bedrijf zegt niet te kunnen voldoen aan de eisen die de Europese Commissie aan de overname heeft gekoppeld en waarbij een aantal activiteiten moesten worden afgestoten. Eerder al werd LCH Clearnet aan Euronext verkocht, maar door ongunstige marktomstandigheden wordt het volgens de Britse beursuitbater moeilijk een aantal andere transacties door te zetten. Het bedrijf zegt nog steeds achter de fusie te staan, maar die kan naar eigen zeggen alleen lukken wanneer de voorwaarden van de Europese Commissie worden aangepast.

De Russische staat gaat vanaf april geld lenen van zijn eigen bevolking om de dalende petroleuminkomsten te compenseren. Dat heeft Anton Siloeanov, Russisch minister van financiën, gemeld. Volgens hem zullen de Russische burgers voortaan opnieuw twee keer per jaar schuldbewijzen van de overheid kunnen kopen. Deze strategie werd door de Sovjet-Unie geregeld gehanteerd, maar is sinds de jaren negentig van de voorbije eeuw niet meer gebruikt. Volgens Siloeanov zou de overheid bij het publiek jaarlijks tussen 325 miljoen euro en 500 miljoen euro bij de bevolking kunnen ophalen. In totaal heeft Rusland voor ongeveer 30 miljard euro leningen lopen.

De Britse autobouwer Mini zou de productie van zijn elektrisch model aan zijn fabrieken in de Duitse steden Regensburg of Leipzig willen toewijzen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Duitse krant Handelsblatt gezegd. Mini is een dochtermerk van de Duitse groep BMW en zou met de verhuis de impact van de brexit willen ontlopen. Mini heeft een fabriek in Oxford, maar wanneer Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat, zou die productie bij een invoer op de Europese markt met importheffingen worden geconfronteerd. Met een verhuis naar Duitsland zou dat probleem kunnen worden vermeden. BMW heeft het in een reactie over speculatieve berichten.

De Amerikaanse president Donald Trump wil de uitgaven voor defensie met 54 miljard dollar. Door die beslissing zouden de militaire budgetten van de Verenigde Staten met 10 procent worden opgevoerd. Dat heeft de krant The Washington Post gemeld op basis van een aantal bronnen rond de president. Trump wijst op de internationale problemen, die mogelijk tot militaire confrontaties zouden kunnen leiden. De Verenigde Staten moeten daarbij volgens de president de garantie hebben weer oorlogen te zullen winnen. Ook de budgetten voor openbare veiligheid zullen worden opgedreven. Alle andere sectoren zullen echter moeten inleveren. Dat geldt zeker voor buitenlandse hulp en sociale programma’s.

Wanneer Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat, zullen vele Polen naar hun vaderland terugkeren. Dat hebben woordvoerders van de Poolse regering gezegd. Op dit ogenblik wonen in Groot-Brittannië ongeveer negenhonderdduizend Polen. Op dit ogenblik kunnen de Polen als burger van de Europese Unie nog vrij naar Groot-Brittannië reizen en zich op de Britse arbeidsmarkt aanmelden. Verwacht wordt dat tussen honderdduizend en tweehonderdduizend Poolse inwoners van Groot-Brittannië bij de brexit zullen beslissen om naar hun eigen land terug te keren. Naast de brexit zou ook de verbeterde economische situatie in Polen echter een impact hebben op die beslissing.

In Zuid-Korea hebben speciale aanklagers geen toestemming gekregen om president Park Geun-hye persoonlijk te ondervragen over het corruptieschandaal waarin ze is verwikkeld. In een verklaring aan het Constitutioneel Hof liet de president wel weten niet uit eigenbelang te hebben gehandeld. President Park is verwikkeld in een schandaal waarbij haar vertrouwelinge Choi Son-sil een aantal grote Koreaanse bedrijven - waaronder Samsung - zou hebben overgehaald tientallen miljoenen dollar aan haar stichtingen over te dragen. Het Constitutionele Hof moet beslissen over een eventuele afzettingsprocedure voor de president, die daarna mogelijk zou kunnen worden vervolgd.

Het Duitse chemieconcern Basf heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 14,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg met 15 procent tot 1,2 miljard euro. Tijdens de eerste drie kwartalen was het concern nog met een inkrimping geconfronteerd, vooral door een ruil van activa met het Russische bedrijf Gazprom. Daarnaast wordt op gewezen aan een begin van herstel op de markten van gas en olie. Over het hele jaar werd een omzetdaling met bijna 20 procent tot 57,6 miljard euro gemeld. De jaarwinst steeg met 2 procent tot 4,1 miljard euro.

Het Amerikaanse bedrijf Fitbit, producent van wearables, heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 573,8 miljoen dollar, tegenover 711,6 miljoen dollar inkomsten tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf boekte een kwartaalverlies van 146,3 miljoen dollar, tegenover een nettoverlies van 64,2 miljoen dollar tijdens de laatste drie maanden het jaar voordien. Het bedrijf verwijst naar tegenvallende periode tijdens de eindejaarsperiode. Hoewel Fitbit uitgaat van een tijdelijke afname, werden toch maatregelen genomen om de operationele kosten te verlagen. Er worden 110 banen geschrapt. De topmannen James Park en Eric Friedman laten dit jaar hun salaris vallen.

De Amerikaanse supermarktketen Macy’s heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 8,52 miljard dollar, tegenover bijna 8,87 miljard dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde van 544 miljoen dollar naar 475 miljoen dollar. Ook het bedrijfsresultaat liep terug van 936 miljoen dollar naar 815 miljoen dollar. Het voorbije jaar werden zesenzestig winkels gesloten. Terry Lundgren, chief executive van Macy’s, verwijst naar de aanhoudende uitdagingen in de detailhandel en het veranderende gedrag van de consument. Daardoor zal de keten volgens Lundgren zijn strategie aanpassen. Macy's verwacht dit jaar 900 miljoen dollar te investeren.

De Amerikaanse winkelketen Home Depot heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 22,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst nam met 18,6 procent toe tot ruim 1,74 miljard dollar. Er wordt gewezen op de aantrekkende woningmarkt. Het bedrijf zegt verder te verwachten dat de omzet dit jaar verder met 4,6 procent zal worden opgevoerd. Daarnaast werd aangekondigd dat voor ongeveer 5 miljard dollar aan eigen aandelen zal worden ingekocht. Daarnaast werden ook 2 miljard dollar investeringen aangekondigd. De groep wil dit jaar zes nieuwe vestigingen openen.

In de lente wordt in de A    merikaanse stad Austin de productie van Celis White heropgestart. Initiatiefnemer is Christine Celis, dochter van oprichter Pierre Celis, die de licenties op het merk heeft teruggekocht van de rechtenhouders Total Beverage Solutions en Craftbev International Amalgated. Pierre Celis was oprichter van brouwerij Hoegaarden, die uiteindelijk aan AB InBev werd verkocht. Daarna startte hij in de Verenigde Staten de Celis Brewery, die op zijn beurt door de groep Miller werd overgenomen. Na die transactie kalfde de verkoop af en begin deze eeuw werd de Celis Brewery gesloten. De activa en rechten kwamen bij verschillende partijen terecht. De brouwerij heeft een jaarcapaciteit van 50.000 vaten.

Meer Nieuws

09:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-02-17

Groenaanleg instrument om criminaliteit te bestrijden

Groenaanplantingen en parken kunnen een instrument zijn om de criminaliteit in de stad terug te dringen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de North Carolina University en de Clemson University naar de impact van de aanleg van de zogenaamde Bloomington Trail in de Amerikaanse stad Chicago. In de wijken rond de Bloomington Trail, een traject van 2,7 mijl voor wandelaars en fietsers dat werd aangelegd op de route van een oude spoorlijn, bleek de criminaliteit immers sneller te dalen dan in gelijkaardige buurten in andere delen van de stad. Er wordt echter wel gewaarschuwd dat de groenaanleg op zich niet voldoende is en er een gericht beleid noodzakelijk is.

“Er kon tijdens de eerste helft van dit decennium worden vastgesteld dat de criminaliteit langsheen de Bloomington Trail sneller is gedaald dan in andere gelijkaardige wijken van Chicago,” benadrukt onderzoeksleider Brandon Harris, socioloog aan de Clemson University. Vooral in wijken met lagere inkomens zou volgens de studie een sterke impact kunnen worden gemeten. Er kunnen volgens de onderzoekers verscheidene redenen worden aangegeven waarom natuurvoorzieningen criminaliteit kunnen helpen afremmen. Eerder al werd immers aangetoond dat natuurroutes de residentiële en commerciële activiteit van een wijk kunnen stimuleren en een grotere trafiek van mensen tot stand brengt, waardoor de criminaliteit uit de buurt kan worden weggeduwd.

Daarnaast wordt er echter op gewezen dat de route ook aanleiding zou kunnen zijn tot meer positieve interacties en een groter gevoel van samenhorigheidsgevoel in de wijk, waardoor bij de lokale bevolking ook een sterker gevoel van verantwoordelijkheid zou groeien. Er wordt wel opgemerkt dat alleen een impact op eigendomsmisdrijven kon worden opgetekend. Op geweld en wangedrag bleken de aanplantingen immers geen significante invloed te hebben. De onderzoekers wijzen er ook op dat niet alleen naar een aanwezigheid van natuur moet worden gestreefd, maar moet ook de nodige aandacht worden besteed aan het design en het gebruik.

Lees Verder

18:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit |  Facebook |

Marketing-directeur moet het snelst opstappen

De marketing-directeur krijgt binnen de onderneming de kortste tijd om zijn beleidsplannen door te voeren. Dat blijkt uit een studie van consulent Korn Ferry bij de duizend grootste bedrijven van de Verenigde Staten. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat de leden van de bestuursraad gemiddeld 5,3 jaar in functie blijven. Het langste mandaat kan worden opgeëist door de chief executive, die gemiddeld acht jaar in functie blijft. Aan het andere eind van het spectrum bevindt zich de marketing-directeur, die naar gemiddeld na 4,1 jaar wordt vervangen. Wel wordt opgemerkt dat het lot van de betrokkene tussen de diverse sectoren belangrijke verschillen laat optekenen.

“Marketing-verantwoordelijken winnen binnen de onderneming aan invloed,” merken de onderzoekers op. “Hun impact op productinnovatie en nieuwe zakelijke modellen neemt toe. Hun opdracht heeft meer betrekking op het strategisch leiderschap van de onderneming. Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat de chief marketing officer in de raad van bestuur minder tijd gegund wordt om zijn beleid uit te stippelen dan zijn collega’s met andere verantwoordelijkheden. Dat geldt vooral in de sector van de levenswetenschappen, waar het mandaat van de marketing-directeur gemiddeld al na 3,1 jaar is afgelopen. In de financiële diensten krijgt de marketing-verantwoordelijke met een gemiddeld mandaat van 5,1 jaar de meeste tijd.”

Daarna volgen energie (4,6 jaar), technologie (4,3 jaar), industrie (4,1 jaar), professionele diensten (4,1 jaar) en consumptiegoederen (3,6 jaar). In alle sectoren moet echter worden vastgesteld dat nagenoeg geen enkele collega sneller moet vertrekken dan de marketing-directeur. In de financiële sector, energie en industrie blijkt alleen de chief information officer (cio) nog sneller te worden vervangen. In technologie, professionele diensten, consumptiegoederen en levenswetenschappen moet de chief marketing officer als allereerste vertrekken. De marketing-directeur is bij de aanvang van zijn mandaat gemiddeld 52 jaar. Daarmee is hij twee jaar jonger dan het gemiddelde van de voltallige bestuursraad.

De oudste bestuurder in de directiekamer is de chief executive officer, die gemiddeld op 58-jarige leeftijd aan zijn mandaat begint. Alleen de chief information officer is met 51 jaar bij de start van zijn mandaat nog jonger dan de marketing-directeur.

Lees Verder

18:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: executive |  Facebook |

Amerikaans vaste internet krimpt verder in

In de Verenigde Staten telt het internet nog 17,9 miljoen gebruikers die voor hun online verbindingen enkel op een desktop of laptop beroep doen. Vorig jaar werden nog 20,3 miljoen exclusieve vaste connecties geteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent eMarketer. Het is voor de eerste keer dat het Amerikaanse internet minder dan 20 miljoen exclusief vaste verbindingen telt, maar volgens eMarketer zal die tendens zich ook in de toekomst nog verder doorzetten. Opgemerkt wordt dan ook dat het internet steeds meer een mobiel medium wordt. Dit jaar worden in de Verenigde Staten 40,7 miljoen exclusieve mobiele gebruikers geteld. Dat zal over vijf jaar verder oplopen tot 52,3 miljoen klanten.

Lees Verder

http://www.mediapost.com/publications/article/295887/mobile-only-internet-use-grows.html

18:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Digitale sector domineert reclame voor consumptiegoederen

Merken van consumptiegoederen reserveren in hun reclame-beleid meer budgetten voor digitale activiteiten dan in traditionele advertenties. Dat is de conclusie van een onderzoek bij honderd fabrikanten, tweehonderd retailers en driehonderd consumenten. Vastgesteld werd dat traditionele reclame op de markt van de consumptiegoederen nog een aandeel van 15,5 procent heeft, maar digitale projecten vertegenwoordigen inmiddels 15,9 procent van de totale budgetten. Er wordt aan toegevoegd dat de digitale reclame dit jaar wellicht zijn overwicht nog verder zal uitbreiden tot 19,9 procent, terwijl de traditionele bestedingen tot 13,2 procent zouden terugvallen.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2017/02/cpg-brands-spending-more-on-digital-ads-than-traditional.html

17:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nog steeds barrières voor adoptie internet-of-things door bedrijven

Ruim de helft van de bedrijven geeft toe dat zijn vorderingen rond het internet-of-things minder snel gaan dan vooraf was verhoopt. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bedrijven International Business Machines (IBM) en ARM Holdings bij meer dan achthonderd bedrijfsleiders. Opgemerkt wordt dat de ondernemingen duidelijk positieve elementen identificeren in het internet-of-things, maar tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat nog steeds een aantal belangrijke barrières moeten worden overwonnen. Daarbij wordt vooral gewag gemaakt van de investeringskost, veiligheidsproblemen en een gebrek aan kennis of engagement.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2017/02/iot-making-impact-on-business-but-barriers-remain.html

</p><p>

17:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Online activiteit rond Amerikaanse haatgroepen sterk gestegen

De activiteit rond haatgroepen op sociale media heeft in de Verenigde Staten de voorbije twee jaar een vertienvoudiging gekend. De sterkste toename moest echter het voorbije jaar werden opgetekend. Dat blijkt uit een studie van de organisatie Safe Home op basis van gegevens die werden verzameld door het Southern Poverty Law Center, dat de activiteiten van haatgroepen opvolgt. De onderzoekers stelden vast dat een tweet op de Twitter-account van haatgroepen vorig jaar gemiddeld 7,68 likes genereerde, tegenover 2,46 goedkeurende reacties het jaar voordien. Drie jaar geleden werden gemiddeld per boodschap slechts 0,76 likes opgetekend.

Wanneer naar de specifieke doelwitten van de haatgroepen wordt gekeken, blijkt dat vooral het verzet tegen immigratie op een toenemende steun mag rekenen. In die sector konden immers vorig jaar 23,63 likes per gepubliceerde boodschap worden opgetekend, tegenover slechts 0,96 positieve reacties drie jaar geleden. Ook de afkeer van de holebi-gemeenschap kende een sterke groei. Daar werd vorig jaar immers een gemiddelde populariteit van 3,32 likes per post opgetekend, tegenover 0,35 volgers drie jaar geleden. Bij de anti-moslimbeweging werd een stijging van 0,16 likes naar 7,98 likes opgetekend. In omvang kende de anti-moslimbeweging daarentegen de grootste groei, gevolgd door de anti-immigratie.

“De anti-moslimbeweging had het voorbije jaar ook de meest geëngageerde tweeters,” benadrukt Safe Home. Gemiddeld werden per organisatie 25.807 tweets geteld, gevolgd door de anti-immigranten (13.292), anti-holebigroepen (10.240), blanke supremacisten (4.754), antisemitische organisaties (1.191) en zwarten separatisten (1.111). Met een gemiddelde van 17.569 volgelingen hadden de anti-immigranten het grootste publiek, gevolgd door de anti-moslimbeweging (14.680), anti-holebigroepen (7.032), zwarte separatisten (5.537), blanke supremacisten (3.056) en antisemitische organisaties (1.524).

Lees Verder

17:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: haatgroepen |  Facebook |