10-02-17

Opnieuw exportrecord voor Franse wijnen en sterke dranken

Frankrijk heeft het voorbije jaar voor 11,9 miljard euro wijnen en sterke dranken geëxporteerd. Dat betekende een stijging met 1,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Franse Fédération des Exportateurs de Vins & Spiritueux (FEVS). Opgemerkt wordt dat Frankrijk daarmee voor het tweede jaar op rij een recordexport kon laten optekenen. Wel wordt opgemerkt dat het succes vooral te danken is aan de uitvoer van sterke dranken, die één derde van de totale uitvoer vertegenwoordigden en waarbij vooral de grote buitenlandse interesse in cognac opviel. De export van Franse wijnen viel daarentegen terug.

“Cognac was het voorbije jaar het sterproduct van de Franse drankenexport,” wordt er opgemerkt. “De uitvoer kende een stijging met 5,5 procent, waarbij vooral in de Verenigde Staten een duidelijke toename kon worden gemeld.” Maar ook in China heeft de consument volgens de sector zijn smaak voor luxeproducten teruggevonden. Daarentegen moest bij de wijnexport een daling met 1,8 procent worden gemeld. De Franse wijn moet op de internationale markt al enkele tijd prijsgeven en twee jaar geleden diende het land zijn titel van grootste wijnproducent ter wereld al af te staan aan Italië. Er wordt echter op gewezen dat dit jaar een hogere kwaliteit kon worden geboden, waardoor ook betere prijzen konden worden gevraagd.

Vooral op de Britse markt, die een belangrijke bestemming vormt voor de Franse wijnexport, diende een daling met 10 procent worden gemeld. Dat wordt toegeschreven aan de koersdaling van het Britse pond, waardoor de Franse wijn voor de Britse consumenten duurder is geworden. In de Verenigde Staten, de belangrijkste exportmarkt van de Franse wijn, konden echter sterke prestaties worden gemeld. Ook in China kon, na een dalperiode van enkele jaren, opnieuw een groei met 12,7 procent worden opgetekend. De sector wijst er ook op dat alcohol na de aerospace-industrie het belangrijkste Franse exportproduct is geworden.

Lees Verder

10:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alcohol |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het sociale netwerkbedrijf Twitter heeft tijdens het vierd kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 717 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover het jaar voordien. Er diende echter een nettoverlies van 167 miljoen dollar worden geboekt, tegenover een negatief resultaat van 90 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf werd onder meer geconfronteerd met een daling van de inkomsten uit advertenties. Twitter kende tijdens het vierde kwartaal vorig jaar 319 miljoen actieve gebruikers per maand. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Over het hele jaar daalde het verlies van 512 miljoen dollar naar 457 miljoen dollar.

De erfgenamen van Prince hebben een akkoord bereikt met Universal Music volledige catalogus van de muzikant uit te geven. Dat heet Universal Music bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Door het akkoord verwerft Universal Music de rechten op een grote voorraad opgenomen werk van Prince dat tot nu toe nog niet werd uitgegeven en dat in een kluis van de woning van de muzikant aan Paisley Park in Minneapolis werd bewaard. Door de overeenkomst verwerft Universal Music ook de rechten op de vijfentwintig albums die Prince onder zijn eigen label NPG Records had uitgebracht na zijn breuk met Warner Brothers in het begin van de jaren negentig.

De Engelse voetbalclub Manchester United heeft de eerste helft van dit seizoen een omzet gerealiseerd van 327 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig seizoen. De nettowinst daalde met 20 procent tot 18,7 miljoen euro, vooral te wijten aan de hogere personeelskosten door het aantrekken van dure spelers zoals Paul Pogba en Zlatan Ibrahimovic. Die bekende topspelers zorgden er wel voor dat de club meer inkomsten haalde uit merchandising. Daarnaast kon Manchester United ook profiteren van hogere televisiegelden. De club heeft bekend gemaakt in de toekomst minder geld in nieuwe spelers te zullen investeren. De voorbije vier jaar liep die investering op tot 600 miljoen euro.

De Mexicaanse drankenproducent Jose Cuervo, de grootste verkoper van tequila ter wereld, heeft met een introductie op de beurs een kapitaal van ruim 900 miljoen dollar opgehaald. Daarmee wordt de waarde van de onderneming geraamd op ongeveer 5 miljard dollar. Cuervo, dat op het einde van de negentiende eeuw werd opgericht, koesterde al langer beursplannen. Vorig jaar werd de operatie tot twee keer toe echter opgeschort wegens de onzekerheid op de Mexicaanse financiële markten door de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Het Mexicaanse concern heeft op de wereldwijde tequila-markt een aandeel van 30 procent, maar 64 procent van die inkomsten worden in de Verenigde Staten en Canada gerealiseerd.

Bankverzekeraar KBC Groep heeft tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een nettowinst geboekt van 685 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 862 miljoen euro dezelfde periode het jaar voordien, maar toen was er wel sprake van een eenmalige bate. De inkomsten namen van 1,54 miljard euro naar 1,90 miljard euro toe. De kredietverlening steeg met 1 procent, met volumes die in alle landen toenamen, behalve in Ierland. Deposito's van klanten stegen met 6 procent. Over het hele jaar werd een winst geboekt van bijna 2,43 miljard euro, tegenover een positief resultaat van nagenoeg 2,64 miljard euro dezelfde periode het jaar voordien. De jaaromzet steeg van bijna 7,15 miljard dollar naar ruim 7,21 miljard euro toe.

Duitsland heeft vorig jaar een groot deel van zijn goudstaven terug naar eigen land gehaald. Dat is veel eerder dan gepland. In totaal werd het voorbije jaar 216 ton goud terug naar eigen land gehaald. In New York werd 111 ton weggehaald. De resterende voorraad van 105 ton werd vanuit Parijs naar Duitsland teruggebracht. Dit jaar zal nog eens 91 ton goud uit Parijs worden gerepatrieerd. Daarmee zal de Duitse Bundesbank de aangekondigde repatriëring van zijn goudvoorraden drie jaar sneller hebben afgerond dan oorspronkelijk was gepland. Drie jaar geleden maakte de Bundesbank bekend tegen het eind van dit decennium de helft van zijn goudvoorraad van 3.378 ton terug in de eigen kluizen te bewaren.

De redacteurs van de Engelse Wikipedia mogen niet langer de Britse tabloid Daily Mail gebruiken als bron voor hun bijdragen aan de online encyclopedie. Dat heeft een comité van redacteurs van Wikipedia beslist. Opgemerkt wordt dat de berichtgeving van Daily Mail in het algemeen onbetrouwbaar blijkt te zijn. Daarbij wordt gewag gemaakt van een slechte feitencontrole, sensationalisme en onwaarheden. Bestaande verwijzingen naar de tabloid zullen vervangen moeten worden door een andere bron. De online encyclopedie bevat nu 12.000 verwijzingen naar de krant. De redacteurs van de encyclopedie hebben volgens de Wikimedia Foundation twee jaar over de betrouwbaarheid van de tabloid gediscussieerd.

Het alternatieve taxibedrijf Uber heeft Mark Moore, een voormalig ingenieur van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa), aangetrokken om zijn nieuwe droneproject Elevate te leiden. Uber Elevate werd in oktober vorig jaar gelanceerd en moet worden uitgebouwd tot een taxidienst die passagiers in drones kan vervoeren. Moore publiceerde bij de Nasa al een studie over de haalbaarheid van compacte helikopterachtige vliegende voertuigen. De ingenieur heeft zich gespecialiseerd in technologieën die het mogelijk maken om verticaal op te stijgen en te landen. Ook Uber wil deze technologie toepassen bij de uitbouw van zijn vloot dronetaxi’s.

In Finland is het bedrijf Comptel, ontwikkelaar van software, overgenomen door de telecomgroep Nokia. Met de transactie is een bedrag gemoeid van bijna 347 miljoen euro. Comptel levert vooral software-diensten aan providers. Het bestuur van Comptel heeft de aandeelhouders van het bedrijf aangeraden het aanbod van Nokia te accepteren. Opgemerkt wordt dat de wereldwijde activiteiten van Nokia en de sterke merknaam van het concern ook de positie van Comptel op de internationale markt zullen versterken. Pertti Ervi, bestuursvoorzitter van Comptel, zegt dat het bedrijf door de samenwerking met Nokia kan uitgroeien tot een sterke innovatieve partij die de concurrentie met marktleiders aankan.

De Verenigde Staten zullen bij visumaanvragen de screening van de betrokkene mogelijk verscherpen en daarbij eventueel ook de wachtwoorden van sociale media vragen. Dat heeft John Kelly, Amerikaanse minister van binnenlandse veiligheid, gezegd. De maatregel zou met name worden overwogen vanwege reizigers uit de zeven islamitische landen waarvoor de Amerikaanse president Donald Trump een tijdelijk reisverbod had gehoopt te kunnen instellen. Volgens Kelly is het bijzonder lastig om de inwoners van de betrokken landen goed te screenen. Bij een visumaanvraag wil Kelly een controlemogelijkheid op de online activiteiten van de betrokkenen. Die controle zou door Amerikaanse ambassades kunnen worden uitgevoerd.

Het Nederlandse bedrijf Body & Fit, producten van sportvoeding, wordt overgenomen door de Ierse groep Glanbia. Ook de Amerikaanse onderneming Amazing Grass komt in handen van het Ierse concern. Met de twee operaties is in totaal een bedrag van 181 miljoen euro gemoeid. Body & Fit werd opgericht in het midden van de jaren negentig en telt bijna tweehonderd werknemers. Het management van het Nederlandse bedrijf blijft ook na de overname door Glanbia in functie. Glanbia is actief in honderddertig landen en heeft wereldwijd ongeveer zesduizend werknemers. Het Ierse concern, wereldwijd marktleider op het gebied van sportvoeding, boekt een jaaromzet van bijna 3,7 miljard euro.

Een aantal bestuursleden van autobouwer Volkswagen waren al veel vroeger van de problemen met de emissiefraude op de hoogte dan wordt toegegeven. Dat heeft Ferdinand Piëch, voormalig voorzitter van de raad van toezicht bij Volkswagen, tegenover de Duitse krant Bild gezegd. Piëch zou al in maart twee jaar geleden bij Volkswagen toenmalig topman Martin Winterkorn en andere bestuursleden van de problemen op de hoogte hebben gebracht. Piëch zou zijn informatie hebben gekregen van een Israëlisch veiligheidsbedrijf. Eén maand later werd hij gedwongen af te treden. Volkswagen verwerpt de beschuldigingen en laat uitschijnen maatregelen tegen Piëch te overwegen.

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France heeft een voorstel voor de oprichting van een budgetdochter bij de pilotenvakbonden neergelegd. Het dochterbedrijf moet vanaf volgende herfst op een aantal verlieslatende routes proberen marktaandeel terug te winnen. De plannen werden vorig jaar november al aangekondigd. In het nieuwe bedrijf wordt een beperkt deel van de vloot van Air France ondergebracht. De vliegtuigen zullen bestuurd worden door piloten van Air France, die werken onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als hun collega's elders in het bedrijf. De besparing moet vooral gerealiseerd worden door de aanwerving van goedkoper cabinepersoneel. De pilotenvakbonden moeten nu hun achterban raadplegen.

Een duizendtal Nederlandse beleggers, verenigd in de Stichting Consumentenclaim, hebben bij de rechtbank in Amsterdam verzet aangetekend tegen een minnelijke schikking die voor de ontmanteling van de financiële groep Fortis werd voorgesteld. Ageas, dat een aantal activiteiten van Fortis heeft overgenomen, had een voorstel ingediend, maar dat zou de investeerders volgens Consumentenclaim minder dan één euro per aandeel opleveren. Ageas is bereid om gedupeerde beleggers in totaal maximaal 1,2 miljard euro te betalen om het Fortis-dossier definitief te kunnen afsluiten. De Stichting Consumentenclaim wil echter verder procederen om een hogere schadevergoeding te krijgen.

Het alternatieve taxibedrijf Uber moet zijn tests met zelfrijdende vrachtwagens in de Amerikaanse staat Californië stopzetten. Dat heeft de overheid van de staat gemeld. Otto, een dochterbedrijf van Uber, doet op dit ogenblik proeven met zelfrijdende vrachtwagens, die in de toekomst de bestelling van goederen op zich moeten kunnen nemen. Californië wijst er echter op dat het bedrijf geen vergunning heeft om de zelfrijdende vrachtwagens op de openbare weg in te zetten. Bovendien werd volgens de overheid ook geen uitgebreide rapportage aan de toezichthouder voorgelegd. Eerder diende Uber ook tests met zelfrijdende personenwagens in Californië af te breken. Die tests worden nu in Arizona verder gezet.

Lees Verder

09:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-02-17

Meerderheid mobiele aankopen vroegtijdig afgebroken

Weliswaar zijn mobiele aankopen bij het publiek bijzonder populair, maar toch blijkt 58 procent de transactie vroegtijdig af te breken. Dat is de conclusie van het Mobile Ecosystem Forum bij zesduizend mobiele mediagebruikers in Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, India, Nigeria, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Vastgesteld werd dat consumenten vooral afhaken omdat bij de transacties teveel gevoelige persoonlijke informatie wordt gevraagd (31 procent), gevolgd door technische problemen (22 procent) en omslachtige procedures.

Lees Verder

http://www.mediapost.com/publications/article/294661/58-abandon-mobile-transactions-before-checkout.html

18:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaanse toerist hecht grote waarde aan veiligheid

Bij Amerikaanse toeristen is veiligheid dit jaar het belangrijkste element bij de selectie van een bestemming. Dat is de conclusie van een rapport van consument Travelzoo. De onderzoekers benadrukken dat betaalbaarheid uiteraard een impact heeft op de reisplannen, maar voegen er aan toe te hebben moeten vaststellen dat 72 procent van de Amerikaanse reizigers bereid zou zijn om meer te betalen indien daarvoor een grotere veiligheid zou kunnen worden gegarandeerd. Verder kon bij de Amerikaanse toeristen ook een opmerkelijke belangstelling voor Cuba worden opgetekend.

Lees Verder

https://www.traveldailynews.com/post/security-is-the-no1-vacation-planning-concern-for-americans-in-2017#sthash.wy9HijL2.dpuf

18:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Carrièrevrouwen worden het zwaarst gestraft voor moederschap

Carrièrevrouwen worden professioneel vaak het zwaarst gestraft voor de geboorte en de opvoeding van kinderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de New York University bij nagenoeg vijfduizend werkneemsters in de Verenigde Staten, die gedurende vijfendertig jaar werden gevolgd. Vastgesteld werd dat elk kind aan een vrouwelijke werknemer een gemiddelde loonsanctie tussen 4 procent en 7 procent kost. Maar die sanctie wordt zwaarder naarmate de werkneemster zich hoger in de bedrijfshiërarchie bevindt. In de hoogste regionen van de bedrijfskaders moet volgens de onderzoekers rekening worden gehouden met een loonsanctie van 10 procent per kind.

“Het moederschapsverlof heeft de grootste impact op banen die gekenmerkt worden door regelmatige salarisverhogingen en promoties,” benadrukt onderzoeksleider Paula England, professor sociologie aan de New York University. “Hoogopgeleide vrouwen uit de hogere looncategorieën worden met de grootste financiële sancties geconfronteerd voor de geboorte en opvoeding van kinderen. Deze groep heeft in de loop van de carrière immers geregeld de mogelijkheid tot promoties en salarisverhogingen, waardoor op termijn een belangrijke inkomensgroei kan worden verwezenlijkt. Elke onderbreking van dat traject leidt dan ook tot gemiste kansen, waardoor ook de toename van het inkomen wordt afgeremd.”

“Zelfs korte onderbrekingen kunnen voor de vrouwelijke carrière een groot verlies veroorzaken,” betoogt professor England. “Elke keer loopt de vrouw het gevaar een kans op promotie of loonsverhoging te missen. De onderbreking leidt immers tot een achterstand die niet meer kan ingehaald worden en waardoor uiteindelijk een belangrijk inkomensverlies moet worden geboekt. Vrouwen uit de lagere bedrijfskaders worden door het probleem minder zwaar getroffen. Op deze niveaus is immers meestal sprake van een vlakke carrière, waar de kansen tot promotie en loonsverhoging minder frequent en minder uitgesproken zijn. De gevolgen van een carrière-onderbreking blijven in de lagere kaders dan ook relatief beperkt.”

Volgens Paula England moeten bedrijven aan vrouwen de mogelijkheid op flexibele arbeidsomstandigheden bieden, zodat het moederschap beter met een carrière kan worden gecombineerd en het ouderschapsverlof geen impact op promotiekansen heeft.

Lees Verder

 

17:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moederschap |  Facebook |

In retail en horeca is gratis wifi nagenoeg verplichting

Consumenten verwachten in de retail en horeca gratis wifi aangeboden te krijgen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Hughes Europe. Vastgesteld werd dat 46 procent van de ondervraagden de voorkeur zou geven aan een winkel die gratis wifi aanbiedt. Bij de restaurants loopt dat cijfer zelfs op tot 66 procent. De onderzoekers merken op dat de technologie niet alleen een aantrekkingskracht heeft op de consument, die bovendien geneigd zou kunnen zijn langer op de winkelvloer te vertoeven, maar ook de winkels een belangrijk voordeel kan bieden. Draadloos internet kan immers een uniek instrument vormen om nuttige informatie over de klanten te verzamelen.

Uit het onderzoek bleek dat 53 procent van de respondenten van mening was dat gratis internet in de winkels algemeen beschikbaar zou moeten zijn. Bovendien voegt 47 procent eraan toe dat het aanbod ook gebruiksvriendelijker zou moeten zijn dan de bestaande systemen. “De resultaten van de studie tonen duidelijk aan dat in retail en horeca een aanbod van gratis wifi een belangrijk voordeel kan opleveren,” benadrukt Chris O’Dell. “Tegelijkertijd moet men zich heel goed bewust van de behoeften en wensen die de consument tegenover online platformen heeft. Men moet er rekening mee houden dat de klant weinig geduld heeft met een technologie die hem geen optimale service levert.”

De onderzoekers wijzen er daarbij op dat vele consumenten nog altijd klagen over problemen bij het gebruik van gratis wifi. Onder meer werd vastgesteld dat 56 procent van de hotelklanten aangeeft met trage verbindingen te hebben moeten afrekenen, terwijl 53 procent betoogde dat het geregeld zelfs onmogelijk was een verbinding te volgen. In restaurants en cafés bleek eveneens 46 procent te klagen over trage verbindingen, terwijl ook daar 45 procent geregeld gewag maakte van een verlies aan connecties. “Nochtans kan een goede online service aan de uitbater een grotere klantentrouw en een hogere omzet opleveren,” wordt er benadrukt.

Lees Verder

17:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wifi |  Facebook |

IJsland grootste groeimarkt van Europees toerisme

Europa heeft het voorbije jaar 620 miljoen internationale toeristen ontvangen. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de European Travel Commission (ETC). IJsland bleek daarbij de belangrijkste groeimarkt van het Europese toerisme. Tegenover het jaar voordien kon het land immers 40 procent meer toeristen ontvangen. Op de tweede plaats staat Cyprus met een groei van 20 procent, gevolgd door Slovakije (19 procent), Bulgarije (16 procent) en Servië en Portugal (13 procent). Aan de andere zijde van het spectrum staat Turkije, waar een terugval met 31 procent diende te worden genoteerd, gevolgd door België met een achteruitgang van 14 procent.

Opgemerkt wordt dat het Europese toerisme het voorbije jaar wel een vertraging diende te melden tegenover het jaar voordien, toen nog een groei met 5 procent kon worden gemeld. “Een aantal populaire bestemmingen werden echter het toneel van tragische gebeurtenissen, waardoor het marktvertrouwen opnieuw diende te worden opgebouwd,” aldus het rapport. “Anderzijds kan worden vastgesteld dat een aantal bestemmingen - zoals Cyprus of Slovakije - konden genieten van betere luchtverbindingen en een grotere aantrekkingskracht buiten het hoogseizoen. Servië en Portugal blijken dan weer een grote populariteit op te bouwen bij budgetreizigers.”

Het rapport merkt verder op dat het Europese toerisme in belangrijke mate afhankelijk blijft van interne belangstelling. Op diverse locaties kon een dubbelcijferige groei worden gemeld van bezoekers uit Duitsland en Frankrijk. Maar ook bijna de helft van de bestemmingen konden een dubbelcijferige groei van Britse toeristen melden. Anderzijds kon volgens het rapport opnieuw een toenemende interesse van Russische bezoekers in Europese locaties worden opgemerkt. Dat kon vooral worden ervaren in het mediterrane gebied en de Baltische regio. Ook dit jaar wordt een verdere toename van de Russische bezoekers verwacht. Bij Chinese bezoekers was er, omwille van veiligheidsbekommernissen, een vertraging.

Lees Verder

17:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Europese Unie installeert nagenoeg uitsluitend duurzame energie

In de Europese Unie is de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk het voorbije jaar met 24,5 gigawatt uitgebreid. Duurzame bronnen hadden een aandeel van 86 procent in die nieuwe capaciteit. Dat blijkt uit een rapport van sectororganisatie WindEurope. Het vorige record dateert van drie jaar geleden, toen duurzame bronnen 79 procent van de nieuwe capaciteit vertegenwoordigden. Er wordt aan toegevoegd dat voor de eerste keer in de geschiedenis meer dan de helft van de geïnstalleerde capaciteit door windenergie werd aangebracht. Windkracht is na gas inmiddels de belangrijkste energiebron van de Europese Unie geworden.

De cijfers tonen volgens het rapport aan dat Europa het gebruik van fossiele brandstoffen verder wil afbouwen. Het voorbije jaar heeft windkracht de plaats van steenkool als tweede belangrijkste bron van elektriciteit verdrongen. Duitsland zorgde het voorbije jaar voor de grootste toevoeging van windkracht, maar opgemerkt wordt dat in Frankrijk, Nederland, Finland, Ierland en Litouwen nieuwe installatie-records werd opgetekend. Weliswaar werd 3 procent minder capaciteit geïnstalleerd dan het jaar voordien, maar door een sterke toename van het aantal offshore windparken, die zwaardere budgetten vergen, werd een recordinvestering van 27,5 miljard euro gerealiseerd.

De grootste realisatie van het voorbije jaar was het windpark Gemini in Nederland, dat in februari vorig jaar aan het net werd gekoppeld, gevolgd door de projecten Gode Wind in Duitsland en Westermeerwind in Nederland. Giles Dickson, chief executive van WindEurope, wijst er echter op dat er nog een lange weg moet worden afgelegd. In totaal is op dit ogenblik in de Europese Unie een capaciteit van 153,7 gigawatt aan windkracht geïnstalleerd. In totaal heeft de regio echter een elektriciteitscapaciteit van 918,8 gigawatt. Gehoopt wordt een bijkomende stimulus kan worden ervaren wanneer steeds meer steenkoolcentrales worden verplicht de activiteiten stop te zetten.

Giles Dickson wijst echter ook op een bijzonder verdeeld beleid rond windkracht. Spanje, Portugal, Italië en Griekenland, die zich in het begin van deze eeuw bijzonder actief toonden, blijken nog nauwelijks nieuwe windkracht-capaciteit te creëren. In Polen is bovendien een beperkende maatregel ingevoerd. Daardoor spitst de sector zich volgens Dickson toe op een beperkt aantal landen. Duitsland, dat al drie keer meer windkracht heeft geïnstalleerd dan elke andere lidstaat van de Europese Unie, was ook vorig jaar verantwoordelijk voor 44 procent van de totale bijkomende capaciteit.

Lees Verder

16:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie |  Facebook |

Babyboomers voelen zich door retailers stiefmoederlijk behandeld

De babyboomers voelen zich verwaarloosd, want retailers tonen alleen aandacht voor jongere generaties klanten. Dat is conclusie van een onderzoek van consulent International Customer Loyalty Programmes (ICLP) bij meer dan duizend consumenten in de Verenigde Staten. Slechts 12 procent van de babyboomers bleek van mening dat retailers een inspanning doen om hun oudere klanten beter te leren kennen en een beter inzicht te verwerven in hun wensen en behoeftes. Dat is volgens de onderzoekers een gevaarlijke strategie, want 93 procent van de babyboomers zegt dan ook geen loyaliteit te voelen tegenover hun favoriete merken.

Lees Verder

https://www.luxurydaily.com/retailers-risk-losing-baby-boomer-clientele-with-inattentive-crm/

16:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans verkoopt zijn Belgische activiteiten aan de Belgische groep Besix. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 40 miljoen euro. Dat heeft Besix bekend gemaakt. De operatie biedt Besix de mogelijkheid om zijn positie in Vlaanderen verder te versterken. Heijmans was in België vooral actief in de wegenbouw en beschikte in Vlaanderen over drie asfaltcentrales. Besix was met wegenbouw tot nu toe vooral aanwezig in Wallonië. Ook wijst Besix op de opdrachten die Heijmans uitvoerde voor Belgische netwerkbedrijven zoals Proximus, Telenet, Elia, Eandis of Infrabel, die ook de volgende jaren nog belangrijke werken zouden plannen.

Een kartel van de recyclingbedrijven Campine uit België, Eco-Bat Technologies uit Groot-Brittannië en Recylex uit Frankrijk - dat prijsafspraken maakte over de inkoop van afgedankte loodaccu's in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland - krijgt in totaal 68 miljoen euro boete van de Europese Commissie opgelegd. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, bekend gemaakt. Ook de Amerikaanse groep Johnson Controls had aan het kartel deelgenomen, maar had de illegale samenwerking bekend gemaakt, waardoor het bedrijf geen boete - die tot 34 miljoen euro zou zijn opgelopen - hoefde te betalen. Het kartel heeft volgens Vestager de efficiëntie van de recyclageketen aangetast.

Het Deense concern AP Möller-Maersk heeft het voorbije jaar een nettoverlies van 1,9 miljard dollar of 1,78 miljard euro moeten boeken. De omzet zakte van 40,4 miljard dollar naar 35,5 miljard dollar. De terugval moet worden toegeschreven aan de crisis in de containerscheepvaart en zware afschrijvingen in de energiedivisie. Slechst één keer voordien heeft het concern sinds het einde van de tweede wereldoorlog een verlies moeten melden. Tevens maakte AP Möller-Maersk, het grootste bedrijf van Denemarken, dat voorzitter Michael Pram Rasmussen na achttien jaar zijn mandaat neerlegt. Hij wordt vervangen door Jim Hagemann Snabe, tevens voorzitter van de Duitse technologiegroep Siemens.

In de Verenigde Staten hebben de US Army of Engineers een vergunning gekregen om het laatste deel van de Dakota-pijpleiding te bouwen. Een decreet van de Amerikaanse president Donald Trump had de aanleg van de pijpleiding al aangekondigd. De aanleg van de leiding kost 3,8 miljard dollar, maar vorig Amerikaans president Barack Obama had de werken laten stilleggen om onderzoek naar de milieugevolgen mogelijk te maken. Dat onderzoek is nu stilgelegd. De indianenstam Standing Rock Sioux, eigenaar van terreinen waarover de pijpleiding loopt, gaat in beroep tegen de vergunning. De pijpleiding verbindt de olievelden in North Dakota over een afstand van 1.885 kilometer met raffinaderijen in de Golf van Mexico.

De Franse cosmeticagroep L'Oréal overweegt zijn winkelketen The Body Shop in de etalage te zetten. De zakenbank Lazard zou zijn ingeschakeld om de mogelijkheden voor een verkoop te onderzoeken. Dat hebben een aantal bronnen tegen de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. The Body Shop heeft ruim drieduizend vestigingen in meer dan zestig landen. The Body Shop werd in Groot-Brittannië opgericht, maar werd elf jaar geleden voor L’Oréal overgenomen. De omzet van de keten staat echter al enkele jaren onder druk. Geraamd wordt dat een eventuele verkoop van The Body Shop het Franse concern een bedrag van ongeveer 1 miljard euro zou kunnen opbrengen.

De Amerikaanse winkelketen Nordstrom heeft Ivanka Trump, dochter van de Amerikaanse president, oneerlijk behandeld. Dat heeft Donald Trump gezegd in een reactie op een beslissing van de keten om de banden met Ivanka door te knippen. Ivanka Trump is ontwerper van schoenen en kledij, die door Nordstrom werd verkocht. De keten maakte eerder bekend de samenwerking stop te zetten omdat de verkoop van de betrokken producten een belangrijke terugval kende, waarbij beslist werd geen aankopen voor het nieuwe seizoen te doen. De beslissing had volgens Nordstrom daarentegen niets te maken met een boycotcampagne die in oktober werd gelanceerd tegen het vrouwonvriendelijke gedrag van Donald Trump.

Het maandblad Royals wordt niet langer op de markt gebracht. Dat heeft de mediagroep Roularta, uitgever van het maandblad, bekend gemaakt. Twee maanden geleden had ook de Vlaamse Televisiemaatschappij (VTM) aangegeven met het televisieprogramma Royalty te stoppen. Roularta verwijst voor zijn beslissing naar de teruglopende verkoop van het maandblad. De titel was afhankelijk van de losse verkoop, die de jongste jaren een sterke terugval zou hebben gekend. Het maandblad had een Nederlandstalige en Franstalige versie en werd gemaakt door een klein vast team en een netwerk van freelancers. Drie medewerkers worden ontslagen, nadat binnen Roularta geen alternatieve oplossing werd gevonden.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schetst een verkeerd beeld van de vorderingen die Griekenland heeft gemaakt bij het hervormen van zijn economie. Dat heeft Euclides Tsakalotos, Grieks minister van financiën, gezegd in een reactie op een nieuw rapport van de instelling over het land. In het rapport waren twijfels geuit over de houdbaarheid van de Griekse schuld, waardoor het Internationaal Monetair Fonds voorlopig niet kon deelnemen aan een nieuwe noodlening voor het land. Volgens Tsakalotos is die visie veel te pessimistisch en wordt geen rekening gehouden met de jongste evoluties. Ook andere eurolanden hebben al aangegeven dat de financiële instelling te somber is geweest over de Griekse schuld.

Het Britse Lagerhuis heeft de wet op de Brexit van de regering in eerste lezing met een grote meerderheid goedgekeurd. De wet geeft de Britse premier Theresa May formeel de volmacht om de onderhandelingen over een vertrek uit de Europese Unie te beginnen. Het Hogerhuis moet de wet nog goedkeuren, maar ook daar worden geen problemen meer verwacht. De regering beloofde wel dat het het uiteindelijke resultaat van de onderhandelingen aan het Britse parlement zal worden voorgelegd. Een eventuele afwijzing zal evenwel niet tot een heronderhandeling kunnen leiden. Theresa May wil nog voor het einde van de maand de uitstapprocedure officieel opstarten. De onderhandelingen kunnen twee jaar duren.

In Rusland zal oppositieleider Alexei Navalny volgend jaar niet aan de presidentsverkiezingen kunnen deelnemen. Dat is het gevolg van een uitspraak van een rechtbank in Kirov, die Navalny heeft veroordeeld tot verduistering van materiaal bij een bosbouwbedrijf. De verduistering zou op het einde van het voorbije decennium zijn gebeurd. Navalny werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar met uitstel. Door de strafrechtelijke veroordeling heeft Navalny geen recht meer om zijn kandidatuur te stellen voor de presidentsverkiezingen. De oppositieleider heeft het over een politiek proces en heeft aangekondigd zijn politieke plannen toch te zullen blijven doorzetten.

De erfgenamen van Didier Bellens, voormalig chief executive van Proximus, eisen dat het bedrijf alsnog een ontslagpremie van 11 miljoen euro uitbetaalt. Proximus had het contract met Didier Bellens verbroken, waarbij de topman beticht werd een zware fout te hebben begaan. De erfgename zeggen echter dat Bellens ten onrechte van inbreuken was beticht en hij dus wel degelijk een recht heeft op de voorziene ontslagpremie. Proximus wijst er echter op dat Didier Bellens geen werknemer van het bedrijf was, maar als een externe zelfstandige voor de onderneming werkte. De erfgenamen eisen ook een vergoeding voor de twee bedrijfswagens die Didier Bellens ter beschikking had.

Uitgever Mediahuis en investeerder VP Exploitatie hebben beslist het belang van Delta Lloyd in het Nederlandse concern Telegraaf Media Groep (TMG) naar zich toe te trekken. Delta Lloyd heeft een belang van 11 procent in de Nederlandse mediagroep, maar had eerder al aangegeven bereid te zijn om die participatie over te dragen aan Mediahuis, dat met VP Exploitatie is samengegaan om Telegraaf Media Groep over te nemen. De overname van het aandelenpakket is nu formeel bevestigd. Mediahuis en VP Exploitatie, op dit ogenblik al de belangrijkste aandeelhouder van Telegraaf Media, hebben al een meerderheidsbelang in de Nederlandse uitgever opgebouwd. Ook John De Mol heeft echter interesse getoond.

In Argentinië wil het openbaar ministerie voormalig presidente Cristina Fernández de Kirchner aanklagen wegens een omstreden valutahandel ten koste van de staatskas. De aanklacht werd bij de rechtbank in Buenos Aires neergelegd. Daar moet uiteindelijk worden beslist of er daadwerkelijk een procedure tegen Kirchner zal worden opgestart. De onderzoeksrechters betichten de voormalige presidente ervan tijdens haar ambtsperiode door een verlieslatende handel in dollars de staatsbegroting schade te hebben toegebracht. De Argentijnse centrale bank had twee jaar geleden dollar-futures duidelijk onder de marktprijs verkocht. Daardoor liep de fiscus hoge inkomsten mis. Kirchner wordt ook beticht van witwaspraktijken.

Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 14,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst ging met 14 procent achteruit tot 2,5 miljard dollar. Het entertainmentbedrijf kon het enorme succes van de nieuwe film Star Films het jaar voordien niet meer evenaren. Ook de opbrengsten van sportzender Entertainment and Sports Programming Network (ESPN) liepen terug. Onder meer moest meer worden betaald voor de rechten op het basketbal en het football, terwijl de reclame-inkomsten terugvielen. De divisie themaparken kon wel een groei melden.

De geluidsnormen die het Brusselse gewest voor het vliegtuigverkeer wil invoeren, vormen een zware bedreiging voor de toekomst van luchthaven Brussels Airlines. Dat heeft Michael O’Leary, topman van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair, gezegd. De geluidsnormen zijn er volgens O’Leary alvast de oorzaak van dat Ryanair zijn activiteiten op Brussels Airport voorlopig niet verder uitbreidt en voor nieuwe initiatieven opnieuw uitwijkt naar Charleroi Airport. Op dit ogenblik biedt Ryanair vanop Brussels Airport veertien verbindingen aan. Dat aanbod blijft voorlopig behouden, maar in de toekomst zou volgens O’Leary ook daaraan kunnen worden geraakt indien geen oplossing wordt gevonden.

Meer Nieuws

09:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-02-17

Zerobanen hebben een sterke uitbreiding gekend

Het fenomeen van de zerobanen heeft de voorbije jaren een sterke groei gekend. Dat blijkt uit een rapport van de Britse vakbond Trade Union Congres (TUC). Daarbij wordt opgemerkt dat alleen al in Groot-Brittannië het aantal werknemers zonder gegarandeerde werkuren of elementaire arbeidsrechten de voorbije vijf jaar met 660.000 eenheden is gegroeid. Dat betekende een stijging met 27 procent. Er wordt daarbij ook aangevoerd dat de project-economie vaak in verband wordt gebracht met hightech en andere innoverende sectoren, maar in werkelijkheid blijken de zerobanen vooral in de traditionele industrieën te zijn gecreëerd.

Lees Verder

http://www.personneltoday.com/hr/insecure-work-up-27-in-five-years-says-tuc/?cmpid=NLC%7CPTPT%7CPTDIR-2017-0208

20:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Meeste Europeanen willen een sterke leider

De meeste Europeanen zijn ervan overtuigd dat hun land nood heeft aan een sterke leider die bereid is om de spelregels te veranderen. De Duitsers vormen de grote uitzondering op die algemene trend. Dat blijkt uit een rapport van consulent Ipsos Global Advisor over de mening van de inwoners van Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Groot-Brittannië. Daarbij diende volgens de onderzoekers een breed wantrouwen tegenover de regeringen en de internationale instellingen vastgesteld te worden. De meeste Europeanen zijn er ook van overtuigd dat hun land achteruit is gegaan.

Lees Verder

http://www.euractiv.com/section/elections/news/study-most-europeans-want-strong-leaders-to-bring-change/?nl_ref=30556849

20:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereld telt meer geconnecteerde apparaten dan mensen

Dit jaar zullen wereldwijd op het internet-of-things 8,4 miljard apparaten zijn aangesloten. Dat betekent een stijging met 31 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent Gartner. Opgemerkt wordt dat voor de eerste keer in de geschiedenis de wereld meer geconnecteerde apparaten dan mensen zal herbergen. De wereld heeft op dit ogenblik immers ongeveer 7,5 miljard inwoners. Aan de groeitrend zal volgens Gartner echter voorlopig ook geen einde komen, want tegen het einde van dit decennium zou een niveau van 20,4 miljard geconnecteerde apparaten worden bereikt.

Dit jaar zal volgens Gartner op het internet-of-things ongeveer 2 biljoen dollar aan toestellen en diensten worden besteed. China, Noord-Amerika en West-Europa zullen ongeveer 67 procent van het totale netwerk geconnecteerde toestellen omvatten. Het internet-of-things wordt volgens het rapport op dit ogenblik grotendeels gedomineerd door de consumentensector, die dit jaar 5,2 miljard geconnecteerde toestellen zal vertegenwoordigen. Daarmee vertegenwoordigt de consumentendivisie 63 procent van de totale activiteit op het internet-of-things. In de zakelijke sector zouden 3,1 miljard geconnecteerde apparaten worden geteld.

In de consumentensector wordt vooral gewag gemaakt van geconnecteerde auto’s, televisietoestellen en digitale settop-boxen. In de zakelijke omgeving is er daarentegen vooral sprake van intelligente elektriciteitsmeters en veiligheidscamera’s. Ook op het einde van dit decennium zal de consumentensector met 12,86 miljard geconnecteerde apparaten volgens Gartner nog steeds de markt domineren, maar er wordt een sterke groei verwacht in de zakelijke omgeving, waar onder meer toepassingen in het vooruitzicht worden gesteld voor diverse industriële processen en de gezondheidszorg.

Geraamd wordt verder dat consumenten en bedrijven dit jaar 1,7 biljoen dollar aan intelligente apparaten zullen besteden. Tegen het einde van dit decennium zou dat bedrag zijn opgelopen tot 2,9 biljoen dollar.

Lees Verder

19:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet-of-things |  Facebook |

Wereldburger minder geïnteresseerd in reizen naar de Verenigde Staten

De aankondiging van een tijdelijke sluiting van de grenzen van de Verenigde Staten voor inwoners uit zeven landen met een grote moslim-bevolking door de Amerikaanse president Donald Trump heeft quasi onmiddellijk een impact gehad op de reisplannen van de wereldwijde consument. Dat blijkt uit een analyse van het bedrijf Hopper. Vastgesteld werd dat de online zoekopdrachten voor reizen naar de Verenigde Staten na de aankondiging van het toegangsverbod een terugval kenden met 17 procent tegenover de laatste drie weken onder voormalig president Barack Obama. Tussen de verschillende landen van herkomst kunnen echter belangrijke verschillen worden opgetekend.

Lees Verder

http://www.travelweekly.com/Travel-News/Airline-News/Analysis-shows-big-decline-in-fare-searches-after-Trump-ordered-travel-ban?cid=eltrdb

19:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Smartphone staat centraal in nieuwe entertainment-model

Het entertainment-model maakt een complete transformatie door. Dat geldt zowel voor de entertainment-consumptie van het publiek als de verdienmodellen van de producenten. Dat is de conclusie van een rapport van het betaalplatform PayPal. Er wordt aan toegevoegd dat de smartphone in die evolutie een centrale plaats heeft ingenomen. Daarbij wordt opgemerkt dat inmiddels 58 procent van de consumenten hun mobiele telefoon gebruiken om televisie en film te bekijken, terwijl 85 procent op het apparaat beroep doet om muziek te beluisteren. Bovendien is de interesse in het fysieke bezit van muziek grotendeels weggevallen.

“Het mobiele gebruiksgemak staat centraal,” benadrukt Melissa O’Malley, analist bij PayPal. “Het publiek zoekt actief naar de meest gebruiksvriendelijke manieren om entertainment te kunnen consumeren. Dat geldt niet enkel voor het gebruik van digitale media, maar ook voor de aankoop van de content.” De draagbaarheid van de smartphone heeft ook de onderliggende zakelijke model van de entertainment-sector gewijzigd. Vastgesteld werd dat nog slechts 12 procent van de Amerikaanse consument interesse heeft om fysieke kopieën van hun muziek te bezitten. Daarentegen streeft 39 procent naar een digitale opslag, gevolgd door streaming (28 procent).

Daarbij wordt opgemerkt dat millennials even vaak voor streaming als voor digitale downloads kiezen, maar oudere consumenten blijken nog altijd een voorkeur te tonen voor het bezit van een eigen muziekbibliotheek. De onderzoekers kwamen verder tot de vaststelling dat bijna 70 procent van het video-publiek een aankoop op een mobiel platform heeft gedaan. Datzelfde geldt voor 72 procent van de muziek-consumenten. Deze cijfers tonen volgens O’Malley aan dat content-aanbieders een gebruiksvriendelijk mobiel platform ter beschikking moeten stellen. Opgemerkt wordt dat vele consumenten erkennen dat vlottere transactiemethodes hen sneller zouden aanzetten naar digitale betaalmethodes over te stappen.

Daarbij wordt ook aandacht gevraagd voor veiligheidsgaranties. Een gebrek aan veiligheid is immers eveneens een belangrijke reden waarom consumenten naar eigen zeggen alternatieve betaalmethodes gebruiken.

Lees Verder

19:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: entertainment |  Facebook |

Bedrijven verwachten verdere groei van project-economie

De project-economie zal ook de volgende jaren een verdere groei blijven kennen. Dat is de conclusie van een rapport van het softwarebedrijf Oracle bij meer dan tweehonderd personeelsverantwoordelijken en vijftienhonderd werknemers in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Arabische Emiraten. Vastgesteld werd onder meer dat bijna 40 procent van de ondervraagde bedrijven op dit ogenblik al medewerkers op tijdelijke basis of voor specifieke projecten aantrekt. Bovendien plant 50 procent tegen het einde van dit decennium meer werknemers op project-basis aan te trekken.

Met de grotere inzet van freelancers willen de bedrijven vooral een grotere flexibiliteit realiseren en op een bredere waaier vaardigheden beroep kunnen doen. “Er blijkt echter geen eensgezindheid over de verantwoordelijkheden voor de training van de freelancers,” benadrukt Andy Campbell, manager personeelsdiensten bij Oracle. “Volgens 40 procent van de bedrijven ligt de verantwoordelijkheid voor vorming en opleiding bij de individuele werknemer, terwijl een even grote groep respondenten van mening is dat de onderneming alvast de kosten van de training zou moeten dragen. Bij de freelancers bleek slechts 11 procent bereid de opleidingen zelf te financieren. Volgens 50 procent moet de opdrachtgever die kosten dragen.”

De onderzoekers stelden daarbij vast dat 56 procent van de personeelsverantwoordelijken voorstelt om alvast educatief materiaal openbaar ter beschikking te stellen, zodat freelancers de mogelijkheid krijgen speficieke vaardigheden op te bouwen zonder daarvoor financiële inspanningen te moeten doen. Op die manier kan volgens hen vooraf ook de nodige expertise worden opgebouwd, zodat de bedrijven bij het afsluiten van samenwerkingsverbanden niet met complete neofieten zouden worden geconfronteerd.

Andy Campbell ziet een belangrijk rol weggelegd voor de personeelsverantwoordelijken. “Deze groep neemt in de bestuurskamer al een meer strategische rol op dan in het verleden, maar zullen in de toekomst ook worden gevraagd strategieën te ontwikkelen die specifieke taken op de gepaste ogenblik aan de beste freelancer kunnen linken,” merkt hij op.

Lees Verder

19:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: project-economie |  Facebook |

China wil vijftig miljoen nieuwe banen creëren

China wil in de stedelijke agglomeraties tegen het einde van dit decennium vijftig miljoen bijkomende arbeidsplaatsen creëren. Daarbij moet het werkloosheidsniveau op maximaal 5 procent worden behouden, hoewel de nieuwe planning vooral gericht is op de verdere uitbouw van een hightech-economie. Dat staat in het nieuwe vijfjarenplan dat de Chinese State Council bekend heeft gemaakt. Voor de voorbije vijf jaar was de creatie van 45 miljoen banen in het vooruitzicht gesteld, maar konden volgens de overheid uiteindelijk 64 miljoen bijkomende arbeidsplaatsen worden ingevuld, terwijl een werkloosheidsniveau van 4,1 procent werd opgetekend.

Lees Verder

http://www.scmp.com/news/china/economy/article/2068550/china-aims-50-million-new-urban-jobs-latest-five-year-plan

</p><p>

18:21 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair breidt zijn aanbod op Charleroi Airport met zes nieuwe bestemmingen uit. Reizigers kunnen vanuit Charleroi met Ryanair voortaan ook vliegen naar Lissabon in Portugal, Napels in Italië, Wroclaw in Polen, Eilat Ovda in Israël en Plovdiv en Varna in Bulgarije. Michael O’Leary wees erop dat een gedeelte van de nieuwe activiteiten normaal aan Brussels Airport zouden zijn toegewezen, maar werd van die plannen afgezien omdat de geluidsnormen van het Brusselse gewest teveel onzekerheden creëren. Op dit ogenblik biedt Ryanair vanop Charleroi Airport 69 bestemmingen aan. Vanop Brussels Airport wordt op veertien bestemmingen gevlogen.

Het Amerikaanse bedrijf Nike, fabrikant van sportartikelen, heeft vrijdag een bouwaanvraag ingediend voor de uitbreiding van zijn distributiecentrum in Ham, waar een nieuwe logistieke hal is gepland. Vanuit zijn sites in Herentals, Laakdal en Ham verdeelt Nike alle producten die het bedrijf in Europa in winkels en online verkoopt. Vanuit Ham vertrekken ook zendingen naar Afrika en het Midden-Oosten. Met het nieuwe project zou een investering van ongeveer 400 miljoen euro zijn voorzien. Nieuwe tewerkstelling zal door de uitbreiding voorlopig niet worden gecreëerd. Door de opening van een nieuw magazijn in mei vorig jaar werden bij Nike in Ham al zeshonderd nieuwe werknemers aangetrokken.

In Frankrijk moet voormalig president Nicolas Sarkozy zich voor de rechtbank verantwoorden wegens de illegale financiering van zijn verkiezingscampagne vijf jaar geleden. Sarkozy mocht daarbij wettelijk 22,5 miljoen euro investeren. Dat gebeurde door de Union pour un Mouvement Populaire (UMP), de partij van Sarkozy. Daarnaast zou echter een bijkomend budget van 18,5 miljoen euro voor de campagne zijn gereserveerd. Dat bedrag werd met valse facturen met het communicatiebureau Bygmalion geregeld. Inmiddels zijn al dertien kopstukken van de partij en Bygmalion in beschuldiging gesteld. Nicolas Sarkozy heeft aangekondigd zich tegen de doorverwijzing naar de rechtbank te verzetten.

De Franse bank BNP Paribas heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,44 miljard euro, tegenover een positief resultaat van 665 miljoen euro dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 2 procent tot 10,66 miljard euro. Over het hele jaar werd een winstgroei met 15 procent tot 7,7 miljard euro geboekt. De jaaromzet steeg met 1,1 procent tot ruim 43,41 miljard euro. De Franse financiële groep werd het voorbije jaar geconfronteerd met lage rentes en uitdagende economische omstandigheden. De cijfers werden bovendien gestut door de meerwaarde die de bank boekte op de verkoop van zijn belang in het betaalkaartenbedrijf Visa en dankzij extra kostenbesparingen.

De Nederlandse winkelketen Blokker gaat in België 69 winkels sluiten. Daardoor zullen mogelijk 302 banen worden geschrapt. Dat heeft de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. Op dit ogenblik heeft Blokker in België nog 190 winkels, met een totaal personeelsbestand van ruim 900 medewerkers. De ingreep kadert in een plan om de rentabiliteit van het bedrijf te versterken. Het bedrijf verwijst daarbij naar de toenemende impact van de online handel en de concurrentie van bestaande en nieuwe merken. De jongste vijf jaar is de omzet van Blokker in België met 20 procent gedaald. Gewerkt wordt aan een vernieuwing van het assortiment en de uitbreiding van online bestelpunten.

Fortino, het investeringsfonds van de voormalige Telenet-bestuurders Duco Sickinghe en Renaat Berckmoes, investeert met twee partners een bedrag van 23 miljoen dollar in het Nederlandse bedrijf Bloomon, een online dienst voor de bezorging van bloemen. Fortino is de grootste partij in de kapitaaloperatie, maar een concrete verdeling van de investering werd niet bekend gemaakt. Bloomon brengt bloemen direct van de kweker naar de klant. Klanten nemen online een abonnement om wekelijks of maandelijks een boeket bloemen te ontvangen. Het abonnement kost tussen 15 euro en 25 euro per maand. Bloomon is inmiddels actief in Nederland, België, Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië.

Het telecombedrijf IP Trade uit Luik, gespecialiseerd in de ontwikkeling van telefoonsystemen voor de marktzalen van financiële instellingen, wordt overgenomen door het Britse concern British Telecom (BT). Dat heeft Didier Mattivi, topman van IP Trade, bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. IP Trade werd twaalf jaar geleden opgericht en biedt werk aan zestig mensen. De onderneming heeft ook kantoren in Hongkong, Londen en New York en werkt met partners in meer dan honderd landen. Het bedrijf werd echter getroffen door de financiële crisis, waardoor een herstructurering noodzakelijk werd. IP Trade boekte vorig jaar een omzet van 11,5 miljoen euro.

Het Limburgse biotechbedrijf Amakem, dat werkte aan een geneesmiddel tegen de oogziekte glaucoom, wordt ontmanteld. Ondanks een aantal goede testresultaten bleek het bedrijf tegenover zijn concurrent een belangrijke achterstand opgelopen te hebben. Die kloof leek nog moeilijk overbrugd te kunnen worden. Daarom hebben de Limburgse Reconversiemaatschappij, de Participatiemaatschappij Vlaanderen en Life Science Research Partners, die in het verleden ongeveer 20 miljoen euro in Amakem hebben geïnvesteerd, beslist geen bijkomende budgetten ter beschikking te stellen. Amakem ontstond begin dit decennium als een spinoff van het bedrijf Devgen, dat nu onderdeel is van Syngenta.

Het farmabedrijf Fagron, toeleverancier van apotheken, heeft tijdens het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 18,1 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 24,9 miljoen euro het jaar voordien. De omzet daalde met 1,3 procent tot 422 miljoen euro. Het negatieve resultaat is naar eigen zeggen te wijten aan een afschrijving van 48,4 miljoen euro op dochteronderneming Freedom Pharmaceuticals in de Verenigde Staten. Ook het jaar voordien moest voor Freedom Pharmaceuticals een belangrijke afschrijving worden geboekt. Die operatie zou nu echter nagenoeg volledig achter de rug moeten zijn, zodat het bedrijf voor volgend jaar volgens bestuursvoorzitter Hans Stols een positieve kentering verwacht.

Het Britse olieconcern British Petroleum (BP) heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 497 miljoen dollar, tegenover een verlies van 3,3 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalomzet steeg van 49,2 miljard dollar naar 52,1 miljard dollar. De productie daalde met 5,5 procent tot 2,186 miljoen vaten per dag. Over het hele jaar werd een winst geboekt van 2,6 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 5,9 miljard dollar het jaar voordien. De jaaromzet daalde van 226 miljard dollar naar 187 miljard dollar. De activiteiten leverden vorig jaar een gemiddelde dagproductie van 2,208 miljoen vaten op. Dat betekende een daling met 0,5 procent.

Het Duitse retailconcern Metro Group zal worden opgesplitst in twee nieuwe bedrijven. De voedingsgroothandel wordt verder gezet onder de naam van Metro, terwijl de elektronica-divisie met de winkelmerken Mediamarkt en Saturn onder de onafhankelijke entiteit Ceconomy wordt ondergebracht. Die splitsing werd door de aandeelhouders tijdens een algemene vergadering goedgekeurd. Metro zal worden geleid door Olaf Koch, op dit ogenblik nog chief executive van Metro Group. Ceconomy zal daarentegen worden geleid door Pieter Haas, op dit ogenblik verantwoordelijke voor de divisie Media-Saturn. De splitsing zal 100 miljoen euro kosten, maar moet de efficiëntie en flexibiliteit versterken.

Het Finse mediabedrijf Sanoma heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 116 miljoen euro, tegenover een verlies van bijna 158 miljoen euro het jaar voordien. Het bedrijf verwijst onder meer naar een toename van de winstgevendheid van de Nederlandse en Belgische activiteiten, die de operationele winst met ruim 33 procent naar 86 miljoen euro zag toenemen. Daarnaast zijn er ook kostenbesparingen. De omzet daalde met 4,5 procent tot 1,6 miljard euro. Die inkrimping was onder meer te wijten aan de verkoop van een aantal activiteiten. Het Finse bedrijf rekent erop dat de omzet tijdens het lopende jaar ongeveer hetzelfde resultaat zal laten optekenen dan de twaalf maanden voordien.

Afvalverwerker Van Gansewinkel heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 879 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijfsresultaat nam met 27 procent toe tot ruim 91 miljoen euro. Het bedrijf maakt daarbij gewag van lage grondstofprijzen, gecombineerd met stabiele afvalvolumes. Ongeveer twee derde van het opgehaalde afval zou door recyclage opnieuw in de economische kringloop terecht komen. Van Gansewinkel merkte verder nog op dat de fusie met zijn Britse sectorgenoot Shanks Group nagenoeg is afgerond. Er moet alleen nog worden gewacht of de officiële goedkeuring van alle mededingingsautoriteiten.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 166,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met meer dan 9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst nam met bijna 3 procent toe tot 9,4 miljard dollar. In totaal verkocht General Motors het voorbije jaar 10 miljoen voertuigen. Dat betekende een toename met 1,2 procent tegenover het jaar voordien. De autobouwer kon zowel op het gebied van omzet als winst absolute recordcijfers melden. Op de Amerikaanse thuismarkt kon een sterke verkoop van pickup-trucks worden gemeld. Ook in China en Europa, waar het bedrijf actief is met dochtermerk Opel, kon een groei worden gemeld.

Deutsche Bank heeft het voorbije jaar een verlies geleden van 1,4 miljard euro, tegenover een negatief resultaat van 6,8 miljard euro het jaar voordien. Beide cijfers zijn vooral het gevolg van een aantal boetes en schikkingen die de Duitse financiële instelling moest bekend maken. De omzet viel met 10 procent terug tot 30 miljard dollar. Die daling moet naar eigen zeggen worden toegeschreven aan uitdagende marktomstandigheden. John Cryan, chief executive van Deutsche Bank, benadrukt dat de resultaten van het voorbije jaar ook werden bepaald door inspanningen van het management om de bank te verbeteren en de moderniseren. Hij verwacht dit jaar opnieuw winst te kunnen melden.

Meer Nieuws

09:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-02-17

Depressie verdediging tegen onbereikbare doelstellingen

Een depressie kan ook een aantal opportuniteiten creëren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universität Jena in Duitsland. De onderzoekers wijzen erop dat overdreven hoge ambities bij bepaalde personen tot depressies kunnen leiden. Die terugval biedt hen echter de mogelijkheid om zich van de vroegere ambities los te koppelen en naar meer realistische doelstellingen te streven. Een crisis kan volgens de onderzoekers op die manier een middel worden voor persoonlijke ontwikkeling.

Lees Verder

https://medicalxpress.com/news/2017-02-patients-depression-easier-abandon-unattainable.html

17:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Krachttermen geen aanwijzing voor gebrek aan intelligentie

Het gebruik van krachttermen wordt vaak beschouwd als een aanwijzing voor een gebrek aan taalvaardigheid en intelligentie, maar in werkelijkheid is mogelijk het tegenovergestelde waar. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Keele University. De onderzoekers stelden bovendien dat het gebruik van krachttermen bij verwondingen ook gebruikt wordt als een pijnstiller. Er kon bij de confrontatie met pijn immers een verhoging van het hartritme worden opgemerkt, wat zou wijzen op de productie van een natuurlijke pijnverzachter.

Lees Verder

https://medicalxpress.com/news/2017-02-higher-language-related-intelligence.html

</p><p>

14:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Niet alle vogels gaan even gemakkelijk om met verstedelijking

De verstedelijking zet sommige vogels aan hun gezin in de steek te laten en daarmee hun beste kansen op een succesvolle reproductie te missen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Washington. De vogels in kwestie hebben de neiging menselijke activiteit zoveel mogelijk te mijden en worden daarom door de oprukkende verstedelijking volgens de onderzoekers uit hun normale biotoop verdreven. Andere soorten blijken zich gemakkelijker aan te passen en zoeken naar oplossingen om met de nieuwe omstandigheden om te gaan.

Lees Verder

http://www.washington.edu/news/2017/01/03/songbirds-divorce-flee-fail-to-reproduce-due-to-suburban-sprawl/

</p><p>

13:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Niet iedereen even onderlegd in online multitasking

Niet iedereen beschikt over evenveel vaardigheden voor online multitasking. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Loughborough University bij een dertigtal studenten. Het verschil moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan het werkgeheugen van de proefpersonen, dat zou toelaten om vaker tussen een opgelegde taak en de betrokken online zoekresultaten over te schakelen. Deelnemers met een groter werkgeheugen bleken ook een sterker inzicht in verschillende strategieën te hebben.

Lees Verder

http://theconversation.com/too-many-tabs-why-some-people-can-multitask-online-and-others-cant-70722

</p><p>

12:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Marketeers investeren vooral in data

In de marketingsector wordt dit jaar een grote aandacht voorzien voor data. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Winterberry bij meer dan honderd marketeers in de Verenigde Staten. Opgemerkt wordt dat 67 procent van de respondenten hun budgetten voor data en aanverwante diensten het voorbije jaar heeft uitgebreid, terwijl 71 procent voor dit jaar een verdere groei verwacht. Het fenomeen maakt volgens de onderzoekers duidelijk dat het gebruik van data in marketing en media steeds meer gesofisticeerd wordt, waarbij ook rekening moet worden gehouden met nieuwe opportuniteiten en uitdagingen.

Lees Verder

https://www.warc.com/LatestNews/News/Data_is_2017_marketing_focus.news?ID=38127

</p><p>

11:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kinderen moeten van hun fouten kunnen leren

Kinderen die ervan overtuigd zijn dat intelligentie kan groeien, besteden meer aandacht en herstellen zich ook vlugger van vergissingen dan leeftijdsgenoten die de overtuiging hebben dat de verstandelijke vermogens een vast gegeven vormen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Michigan State University. De resultaten van de studie tonen volgens de onderzoekers aan dat leerkrachten en ouders kinderen zouden moeten helpen grotere aandacht te besteden aan de gemaakte vergissingen, zodat uit de fouten kan worden geleerd. Reprimandes of negatie van de fouten is daarentegen een slechte keuze.

Lees Verder

http://msutoday.msu.edu/news/2017/kids-should-pay-more-attention-to-mistakes-study-suggests/


</p><p>

10:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Aanwezigheid smartphone beïnvloedt cognitieve prestatie

Alleen al de aanwezigheid van een smartphone kan de cognitieve prestatie van het individu op een negatieve manier beïnvloeden. Dat geldt vooral voor onregelmatige internet-gebruikers. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Hokkaido University en de Chukyo University in Japan bij een veertigtal studenten. De aanwezigheid van de smartphone maakte het voor de proefpersonen minder gemakkelijk om op het scherm van een computer een specifiek karakter terug te vinden. Bij personen die minder vertrouwd bleken met het internet bleek de impact nog groter te zijn.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170104103539.htm

09:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Bij juweliersketen Tiffany heeft topman Frederic Cumenal zijn mandaat neergelegd. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De raad van bestuur van het bedrijf is teleurgesteld over de recentste financiële resultaten. Gedurende de zoektocht naar een opvolger zal voorzitter en voormalig chief executive Michael J. Kowalski de onderneming leiden. Tiffany had in januari bekend gemaakt dat de verkoopcijfers voor november en december slechter waren dan verwacht. Op de Amerikaanse thuismarkt was er een daling met 4 procent, terwijl in Europa een achteruitgang met 11 procent moest worden gemeld. Dankzij een duidelijke groei in Azië kwam de wereldwijde daling uiteindelijk slechts op 1 procent uit.

De Nederlandse gemeente Amsterdam heeft een verhuurder van appartementen op de website Airbnb een recordboete opgelegd van 297.000 euro. De man verhuurde met een sleutelbedrijf maar liefst elf appartementen in één pand en hield zich daarbij niet aan de regels. Volgens het gemeentebestuur had de man een prototype van een illegaal hotel opgezet. Amsterdam hoopt dat de boete een belangrijk signaal is voor andere sleutelbedrijven. De eigenaar heeft beroep aangetekend. Amsterdam worstelt al enkele tijd met de toegenomen populariteit van Airbnb. Steeds meer woningen en appartementen worden bestemd voor toeristen, waardoor het voor bewoners nog lastiger is een betaalbaar pand te vinden.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,35 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal vervoerde Ryanair de laatste drie maanden van het voorbije jaar 24,9 miljoen passagiers. Dat betekende een stijging met ongeveer 16 procent. De nettowinst viel van 103 miljoen euro naar 95 miljoen euro terug. Die achteruitgang kan worden verklaard door een daling van de ticketprijzen. De gemiddelde ticketprijs bedroeg 33 euro, ruim een zesde minder dan een jaar eerder. De prijsdaling werd versterkt door de waardedaling van het Britse pond. Die situatie zal volgens Ryanair voorlopig niet veranderen.

Bijna honderd bedrijven uit Silicon Valley dagen Donald Trump, de president van de Verenigde Staten, voor de rechtbank wegens een inreisverbod dat hij bij decreet heeft ingevoerd. Voor het hof van beroep in San Francisco loopt een rechtszaak tegen het presidentiële decreet. Hoewel de maatregel door een andere uitspraak momenteel al is opgeschort, gaat de juridische strijd van Silicon Valley voort. In totaal 97 bedrijven dienden een zogenaamde amicus brief in bij de rechter. De ondertekenaars zijn dus geen deelnemende partij aan de rechtszaak, maar hun mening wordt wel gehoord. Ruim één derde van alle werknemers in Silicon Valley zou een herkomst in het buitenland hebben.

In Frankrijk hebben de media Le Monde, Agence France Press, AFP, BFM-TV, Franceinfo, France Médias Monde, L’Express, Libération en 20 Minutes met Facebook een akkoord gesloten om de toename van vals nieuws op het sociale netwerk tegen te gaan. Frankrijk maakt zich op voor de presidentsverkiezing in april en de Franse media willen voorkomen dat in hun land hetzelfde gebeurt als in de Verenigde Staten, waar de Amerikaanse verkiezingscampagnes overschaduwd werden door de verspreiding van foute online informatie. Het akkoord voorziet dat Facebook-gebruikers de mogelijkheid krijgen om foute berichten signaleren. Het bericht wordt vervolgens geverifieerd door de deelnemende media.

Het biotechbedrijf Galapagos gaat zijn hoofdkwartier in Mechelen uitbreiden. Dat heeft Onno van de Stolpe, chief executive van Galapagos, bekend gemaakt. Op dit ogenblik heeft Galapagos in Mechelen ongeveer honderdtachtig medewerkers, maar het bedrijf wil dat personeelsbestand over enkele jaren verdubbelen. Daarvoor is een nieuwe hoofdkantoor, dat aan vierhonderd medewerkers plaats zou kunnen bieden, noodzakelijk. Van de Stolpe gaf aan voor de locatie van het nieuwe hoofdkantoor opnieuw een voorkeur te hebben voor Mechelen. Het bedrijf merkt op door zijn beursnotering in de Verenigde Staten en een samenwerking met Gilead voldoende financiële middelen hebben om uitbreiding mogelijk te maken.

Jo Van Biesbroeck, voormalig topmanager van AB InBev en operationeel directeur bij voetbalclub RSC Anderlecht, wordt de nieuwe voorzitter van de bouwgroep Matexi. Van Biesbroeck wordt bij Matexi de opvolger van Luc Vandewalle, die negen jaar geleden het voorzitterschap van de West-Vlaamse bouwgroep op zich nam. Vandewalle werd bij Matexi de eerste voorzitter die niet uit de oprichtersfamilie afkomstig was. Hij blijft ook zetelen als bestuurder van de bouwgroep. De machtsoverdracht is gepland na de algemene vergadering van het bedrijf in juni van dit jaar. Gaëtan Hannecart, chief executive van Matexi, blijft wel in functie. Jo Van Biesbroeck vertrok twee jaar geleden bij AB InBev.

Bij de Nederlandse bank ABN AMRO verdwijnen in het topmanagement ongeveer zestig van de honderd functies. Ook reduceert de bank het aantal directieleden. Volgens topman Kees van Dijkhuizen, die recentelijk Gerrit Zalm opvolgde als chief executive, zijn de substantiële veranderingen in de bankensector de aanleiding voor de nieuwe structuur. Hij wees erop dat het aantal medewerkers van de bank de voorbije jaren gevoelig is ingekrompen, terwijl het volume van het management tot nu toe ongewijzigd was gebleven. De zestig getroffen werknemers zullen mogelijk elders in de bank een nieuwe functie kunnen opnemen. Verder raakte bekend dat Chris Vogelzang zich uit de directie van de bank terugtrekt.

De Duitse autobouwer Volkswagen gaat de lonen van zijn managers plafonneren. De chief executive zou nog maximaal een jaarvergoeding van 10 miljoen euro kunnen ontvangen. Dat heeft de Duitse zakenkrant Handelsblatt gemeld. Gepland is dat het vaste loon stijgt, maar de variabele verloning wordt beperkt. De bonussen zullen bovendien worden gelinkt aan het dividend en de aandelenkoers van de onderneming. Recent nog slikte Volkswagen zware kritiek nadat was gebleken dat de directeur integriteit na amper een jaar al opstapte met een afscheidspremie van 12 miljoen euro. Ook Martin Winterkorn, gewezen topman van Volkswagen, werd bij het dieselschandaal weggestuurd met een premie van 7,3 miljoen euro.

De Israëlische luchtvaartmaatschappij Cargo Air Lines (CAL), die al actief is op de luchthaven Liège Airport, wil een Belgische cargodochter oprichten. Dat heeft Ofer Gilboa, topman van de Israëlische maatschappij, bekend gemaakt. Cargo Air Lines is al twintig jaar actief op Liège Airport. De maatschappij is gespecialiseerd in bijzondere ladingen, zoals gevaarlijke producten, kunstwerken en dieren. De luchtvaartmaatschappij baat op de Luikse luchthaven ook een hotel voor renpaarden uit. Cargo Airlines heeft een vloot van drie vliegtuigen en telt ongeveer driehonderd werknemers. Met de oprichting van het nieuwe filiaal wordt een vierde toestel aangekocht. Er volgen ook dertig bijkomende aanwervingen.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 11,2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 9,7 procent tot 192,7 miljoen dollar. De prestaties zijn in belangrijke mate te danken aan de divisie meisjesspeelgoed, dankzij een contract voor de merchandising van verscheidene figuren uit films van Disney. Tot twee jaar geleden had rivaal Mattel die merchandising. Over het hele jaar werd een omzet van bijna 5,02 miljard dollar opgetekend. Dat betekende een groei met 13 procent tegenover het jaar voordien. De jaarwinst steeg met 22 procent tot 551,4 miljoen dollar.

Het Belgische biotechbedrijf Ablynx heeft bij het European Medicines Agency (EMA) een aanvraag ingediend om caplacizumab, een geneesmiddel tegen een zeldzame bloedziekte, op de markt te kunnen brengen. Caplacizumab zou daarmee het eerste product worden dat door Ablynx kan worden gelanceerd. Verwacht wordt dat volgend jaar met de verkoop van het middel zal kunnen worden gestart. Ablynx verwacht dat de jaaromzet van het geneesmiddel op zijn piek kan oplopen tot 400 miljoen euro. Volgens analisten is caplacizumab het waardevolste onderzoeksproject in de pijplijn van Ablynx. Volgend jaar zal wellicht ook een aanvraag worden ingediend voor een lancering in de Verenigde Staten.

Het levensmiddelenconcern Unilever heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 52,7 miljard euro. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 5,5 procent tot 5,5 miljard euro. De groei werd vooral gedreven door prijsverhogingen. De volumes kenden een groei met 0,9 procent, maar de prijzen konden met 2,8 procent worden opgevoerd. Paul Polman, chief executive van Unilever, benadrukte dat het bedrijf een goed jaar achter de rug heeft, ondanks moeilijke omstandigheden in onder meer Brazilië en India, twee van de grootste markten van het concern. Polman zei te verwachten dat het bedrijf ook dit jaar op moeilijke marktomstandigheden zal botsen.

In het Universitair Ziekenhuis Leuven is een robot erin geslaagd het gezicht van een blinde patiënt te herstellen. De robot lukte erin met een haarfijne naald het geneesmiddel ocriplasmine in een bloedvat op het netvlies van de patiënt te injecteren. Professor Peter Stalmans, die de operatie leidde, maakte gewag van een wereldwijde primeur voor het Leuvense ziekenhuis. De technologie biedt wereldwijd potentieel een oplossing voor 16 miljoen patiënten met een verstopte netvliesader. In België zouden ongeveer 25.000 patiënten op een oplossing wachten. In eerste instantie zullen in Leuven nog vijf patiënten worden behandeld. Ocriplasmine is een geneesmiddel dat door het Vlaamse biotechbedrijf Thrombogenics werd ontwikkeld.

Het Groothertogdom Luxemburg heeft in het kader van het dieselschandaal bij Volkswagen een strafklacht ingediend tegen onbekenden. Het land is immers het slachtoffer geworden van criminele praktijken. Dat heeft François Bausch, Luxemburgs minister van transport, gezegd. Indien de uitstootwaarden van Volkswagen niet waren vervalst, zouden er volgens Bausch nooit homologatiecertificaten zijn afgeleverd. Omdat de ware identiteit van de daders nog niet kon worden achterhaald, werd beslist om klacht tegen onbekenden neer te leggen. De Luxemburgse regering hoopt dat het onderzoek na de klacht verdere duidelijkheid over de verantwoordelijkheden zal bieden.

Meer Nieuws

08:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-02-17

Muur met Mexico zal teloorgang Amerikaans christendom nog versnellen

Een grensmuur tussen Mexico en de Verenigde Staten zal de teloorgang van het Amerikaanse christendom nog verder versnellen. Dat zegt Paul Flesher, professor religieuze studies aan de University of Wyoming. Hij benadrukt dat de achteruitgang van het christendom voorlopig wordt afgeremd door de immigratie vanuit Latijns-Amerika. Wanneer de Verenigde Staten echter een muur langs hun zuidergrenzen optrekken, dreigt die immigratie grotendeels stil te vallen, waardoor volgens professor Flesher geen vervanging meer zal beschikbaar zijn voor de ontkerkelijking van de autochtone Amerikaanse bevolking.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-02-mexico-border-wall-decline-american.html

16:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Brein zoekt bij beslissingen naar evenwicht tussen accuraat en snelheid

Bij het nemen van beslissingen worden in de menselijke hersenen twee systemen geactiveerd, waarbij naar een bepaald evenwicht tussen snelheid en accuraatheid wordt gestreefd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Oxford. Opgemerkt wordt dat één netwerk het volume informatie verhoogt om accurate keuzes te maken, terwijl het tweede systeem deze drempel probeert te verlagen indien snellere beslissingen moeten worden genomen. De resultaten van de studie kunnen volgens de onderzoekers onder meer worden gebruikt voor een betere behandeling van neurologische aandoeningen.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170202090801.htm

14:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zachte vaardigheden komen productiviteit ten goede

Werknemers die over zachte vaardigheden beschikken, hebben een grotere kans om voor betere bedrijven te werken en strijken meestal ook hogere salarissen op. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan, de Harvard University en het Boston College. De onderzoekers merken op dat bedrijven evenveel geïnteresseerd zijn in zachte vaardigheden als in gespecialiseerde technische knowhow. Daarbij wordt ook benadrukt dat een verbetering van de zachte vaardigheden ook een positieve impact hebben op de productiviteit.

Lees Verder

http://ns.umich.edu/new/releases/24468-soft-skills-training-boosts-productivity

13:41 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Inkrimping internationale tabletmarkt zet zich verder door

Het voorbije jaar zijn wereldwijd 178,4 miljoen tablets verkocht. Dat betekent een daling met 15,6 procent tegenover het jaar voordien. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau International Data Corporation (IDC). Daarmee dient de internationale tabletmarkt voor het tweede jaar op rij een inkrimping te melden. Tijdens het vierde kwartaal diende met een daling van 20 procent tot 52,9 miljoen exemplaren nog een versnelling van de terugval opgetekend te worden. De iPad van Apple bleef vorig jaar met een marktaandeel van 24,7 procent de belangrijkste verkoper van tablets, gevolgd door Samsung.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-02-apple-slumping-tablet.html

12:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |